Participanții la omorul din Codrii Orheiului, inclusiv Constantin Țuțu, au scăpat de pedeapsă

Ilie Gulca
27/05/2024
Fotografie din timpul unei ședințe de judecată din 2021

Curtea de Apel Chișinău i-a condamnat, pe 24 mai, pe cei implicați în omorul din Codrii Orheiului în 2012 – Ion Corcodel, Oleg Pruteanu, Constantin Țuțu și Dmitri Colomeiciuc – și, în același timp, i-a eliberat de pedeapsă pe motivul intervenirii prescripției tragerii la răspundere penală.

Inculpații au fost învinuiți că l-au omorât în aprilie 2021 pe Alexei Veretca și i-au provocat legiziuni corporale medii lui Iurie Matcovsch.

Conform deciziei luate de completul Alexandru Spoială, Marcel Juganari, Oxana Robu, inculpatul Ion Corcodel a fost recunoscut vinovat de omor din imprudenţă și a fost eliberat de pedeapsă din motivul intervenirii prescripției tragerii la răspundere penală. Procesul penal în privința lui Ion Corcodel pentru huliganism agravat a fost încetat din motivul că fapta constituie contravenție.

Oleg Pruteanu a fost recunoscut vinovat de vătămarea intenţionată medie a integrităţii corporale sau a sănătăţii și a fost condamnat la o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de cinci ani în penitenciar de tip semiînchis. Pruteanu însă a fost eliberat de executarea pedepsei din motivul intervenirii amnistiei. Procesul penal în privința lui Oleg Pruteanu pentru huliganism agravat a fost încetat din motivul că fapta constituie contravenție.

Citește de asemenea: VIDEO// Dosarul omorului din Codrii Orheiului: zece ani fără niciun condamnat. Mărturia unui învinuit

Constantin Țuțu a fost recunoscut vinovat de omor din imprudență și condamnat la o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de cinci ani în penitenciar de tip semiînchis. Țuțu a fost eliberat de executarea pedepsei din motivul intervenirii amnistiei.

Dmitri Colomeiciuc a fost recunoscut vinovat de omor din imprudență și condamnat la o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de cinci ani în penitenciar de tip semiînchis. Colomeiciuc a fost eliberat de executarea pedepsei din motivul intervenirii amnistiei.

Procesul penal în privința lui Vasile Cojocaru pentru neglijenţa în serviciu a fost încetat din motivul că fapta constituie contravenție. Răspunderea contravențională a fost înlătură din motivul intervenirii prescripției răspunderii contravenționale.

Magistrații au decis încasarea de la Ion Corcodel în beneficiul succesorului părții vătămate Tatiana Veretca a 80.000 cu titlu de prejudiciu moral. De asemenea, instanța a decis încasarea de la Dmitri Colomeiciuc, Oleg Pruteanu, Constantin Țuțu în beneficiul lui Iurie Matcovschi a 70.171 de lei cu titlu de prejudiciu material, 25.000 de lei cu titlu de prejudiciu moral și 36.000 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată.

Citește de asemenea: VIDEO// Constantin Ţuţu, nemulţumit de tergiversarea dosarelor. Unde s-a regăsit fostul deputat

Ion Corcodel, Constantin Ţuţu, Oleg Pruteanu, Dumitru Colomeiciuc, Radu Andriţco, Alexandru Onişciuc au fost învinuiți de faptul că pe 28 aprilie 2012, aflându-se pe teritoriul Complexului de agrement „Doi Haiduci” din apropierea or. Orhei, s-au apropiat de automobilul în care se aflau Iurie Matcovschi şi Alexei Veretca pentru a-i ataca.

Oleg Pruteanu și Constantin Ţuţu au efectuat mai multe împușcături în roți şi în aer, iar Dumitru Colomeiciuc, aflându-se la volanul unui automobil, a blocat trecerea vehiculului în care se aflau victimele.

Ajungând lângă automobilul de model în care se aflau Veretca Alexei şi Matcovschi Iurie, învinuiții Pruteanu Oleg, Corcodel Ion, Ţuţu Constantin, Colomeiciuc Dumitru, Andriţco Radu, Onişciuc Alexandru, au început să aplice lovituri cu pumnii şi cu picioarele lui Matcovschi Iurie, cauzându-i leziuni corporale de grad medii, după care toți au părăsit locul săvârșirii infracțiunii.

Ilie Gulca
27/05/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii