Ulanov își dezvăluie rolul în frauda bancară: De ce nu sunt interogați Platon și Plahotniuc?

Ilie Gulca
02/08/2021
Deputatul Partidului Șor, Denis Ulanov

Denis Ulanov susține că dosarul penal deschis pe numele său nu reprezintă altceva niște documente despre vânzarea și cumpărarea a celor 38% din acțiunile „Victoriabank”, pe care Veaceslav Platon le-a vândut companiei Insidown, reprezentată de Ulanov, în calitate de avocat. Procuratura Anticorupție a anunțat, vineri, că a expediat în judecată cauza penală în care deputatul Denis Ulanov este acuzat de escrocherie și spălare de bani.

„38% din acțiunile vândute ale Victoriabank rămân la cumpărător. Banii primiți – aproximativ 30 de milioane de euro – rămân la vânzător. Responsabil pentru aceste rezultate este avocatul care și-a îndeplinit atribuțiile în conformitate cu cerințele clientului și în strictă conformitate cu legea. Vânzătorul și cumpărătorul nici măcar nu sunt interogați în anchetă și nu sunt implicați”, afirmă deputatul Șor, care pledează nevinovat.

De asemenea, el a subliniat că Procuratura „a tăcut mâlc” despre rolul funcționarilor Băncii Naționale și ai Comitetului de stabilitate financiară în ceea ce privește „furtul miliardului” și lichidarea băncilor.

Prin urmare, în calitate de avocat, Denis Ulanov a reprezentat compania Insidown, offshore-ul din Cipru, a cumpărat 38% din acțiuni la Victoriabank de la Veaceslav Platon. Beneficiar al acestui off-shore a Dr. Fischer Geb. Tabsch Peter Paul. Potrivit unei anchete realizate de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova, același personaj figurează ca director și acționar unic al Asia Med Singapore Group PTE LTD, prin care au ajuns în Emiratele Arabe Unite banii obținuți din licitațiile câștigate de Bass Systems. Companiile și persoanele implicate în aceste tranzacții sunt conectate la Vladimir Plahotniuc.

La 16 ianuarie 2018, off-shore-ul cipriot Insidown LTD a vândut 39,20% din acțiunile sale în Victoriabank Băncii Transilvania (România) prin intermdiul vehicului investițional, compania VB Investment Holding B.V. (Olanda).

Procuratura Anticorupție a obținut pe 11 august dreptul să aplice sechestru asupra bunurilor în valoare 1,9 miliarde de lei ale Victoriabank pentru o presupusă implicare a acestei instituții financiare în frauda bancară.

De cealaltă parte, administrația băncii susține că, după transformarea demarată în 2018, nu ar avea legătură cu cauza cercetată de autorități. Instituția bancară a anunțat că este deschisă pentru colaborare cu autoritățile și așteaptă etapele următoare ale procesului.     

Infracțiunile pentru care este investigat Denis Ulanov, potrivit procuraturii, au fost comise în proporții deosebit de mari și în interesele unei asociații criminale. Cauza penală face parte din dosarul denumit generic „frauda bancară”. Pentru recuperarea prejudiciului cauzat prin comiterea infracțiunii, procurorii au instituit sechestre pe bunurile acestuia estimate la peste 9,7 milioane de lei.

Acum patru luni, la cererea procurorului general, Parlamentul i-a ridicat deputatului Denis Ulanov imunitatea parlamentară.

Ilie Gulca
02/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii