Un nou dosar penal pe numele lui Constantin Țuțu. Fostul deputat este învinuit de îmbogățire ilicită

Julieta Savițchi
03/10/2019

La câteva zile după ce a fost dat în urmărire generală pentru trafic de influență, fostul deputat democrat, Constantin Țuțu, este cercetat într-un nou dosar penal intentat de procurori, de această dată pentru îmbogățire ilicită.

Probele pentru intentarea dosarului au fost acumulate de către Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cazuri Speciale (PCCOCS) și Inspectoratul Național de Investigații. Procurorul general, Dumitru Robu, a dispus ca urmărirea penală în această cauză să fie efectuată în continuare de către Procuratura Anticorupție.

Potrivit unui comunicat al serviciului de presă al Procuraturii Generale, s-a constatat că în perioada anilor 2014-2018, în timp ce a deținut mandatul de deputat, Constantin Țuțu a devenit proprietarul mai multor bunuri, imobile și automobile de lux, care depășesc substanțial veniturile declarate.

Amintim că fostul deputat a fost dat în urmărire general la finele lunii trecute, după ce pe numele său a fost eliberat un mandat de arestare pe un termen de 30 de zile, fiind învinuit într-un dosar de trafic de influență.

Amintim că în iunie 2019, Departamentul de Investigații din cadrul Ministerului de Interne al Federației Ruse i-a pus sub învinuire pentru trafic de droguri pe fostul președinte al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, și pe ex-deputatul Constantin Țuțu. Anchetatorii ruși îi acuză pe cei doi că ar fi organizat un canal de contrabandă de proporții cu hașiș din Africa de Nord, care era ulterior comercializat pe teritoriul Federației Ruse. Controlul asupra sindicatului ar fi fost realizat de către Țuțu, la comanda lui Plahotniuc.

Constantin Țuțu a avut statut de învinuit și în cazul omorului din 2012 al lui Alexei Veretca. În aprilie 2019, Curtea de Apel Chișinău l-a achitat pe fostul deputat. Deși este executorie, sentința a fost contestată la Curtea Supremă de Justiție, care urmează să se expună.

În declarația de avere și interese personale pentru 2017-2018, Constantin Țuțu a declarat venituri din salariu de 312 mii de lei și îndemnizații de la Parlament în sumă de 133,8 mii de lei. În același timp, democratul a primit donații cu ocazia zilelor de naștere în sumă de 165 de mii de euro.

Sportivul a mai declarat că a vândut două automobile de model Mercedes, unul cu 80 de mii de euro, iar altul cu 20 de mii de lei. În același timp, și-a procurat un alt Mercedes cu 80 de mii de euro.

În 2018, Constantin Țuțu a anunțat despre finisarea casei cu suprafața de 559 de metri pătrați de pe strada Grenoble din Chișinău. Potrivit declarațiilor deputatului, terenul pentru construcție a fost procurat în 2017 cu puțin peste 50 de mii de lei, de circa 10 ori mai ieftin decât prețul de piață.

Investigațiile noastre arată că terenul a fost procurat de la Vladimir Mardar, consătean de-al lui Țuțu, traficant de droguri și țigări, dat în urmărire general de către organele de drept din România și Ucraina. Autoritățile române au transmis dosarul lui Mardar justiției din Republica Moldova, care l-a achitat definitiv pe traficant.

Constantin Țuțu a dispărut din viața publică, dar și de pe teritoriul Republicii Moldova, după plecarea PDM de la guvernare.

Julieta Savițchi
03/10/2019

Comentarii