Viceprimarul Nistor Grozavu scapă de arest

Anticoruptie.md
30/05/2017
Nistor Grozavu (dreapta), la şedinţa Primăriei. Foto: CIJM

Viceprimarul Nistor Grozavu, reţinut în dosarul ce vizează selectarea companiilor care urmau să se ocupe de amenajarea parcărilor cu plată în Capitală, a fost eliberat din arestul la domiciliu şi va fi cercetat penal sub control judiciar. Magistraţii Curţii de Apel Chişinău au acceptat marţi, 30 mai, recursul avocaţilor lui Nistor Grozavu. 

Acum câteva săptămâni, viceprimarul a fost plasat în arest la domiciliu la solicitarea procurorilor pe motiv că el ar fi colaborat cu organul de urmărire penală şi ar fi făcut declaraţii care aduc informaţii importante pentru anchetă.  

Potrivit unui comunicat de presă al CNA, în iulie 2015, Direcţia transport public şi căi de comunicaţie a Primăriei mun. Chişinău a anunțat inițierea licitației privind organizarea și gestionarea parcărilor cu plată în Capitală. Datele anchetei arată că cerințele obligatorii au fost însă majorate nemotivat prin adăugarea ca exigenţă faţă de ofertanţi demonstrarea efectuării a minimum şase milioane de tranzacţii de parcare în ultimii trei ani, precum şi dovada prestării serviciilor de parcare auto cu plată prin intermediul tehnologiilor de plată electronice în nu mai puţin de cinci oraşe în ultimii doi ani. Deşi caietul de sarcini a fost cumpărat de 16 companii, doar două au depus ofertele pentru participare - nerezidenta EME PARKLEITSYSTEM GmbH şi rezidenta Sizif-L SRL, ultima fiind descalificată din motiv că nu ar fi prezentat toate actele.

După ce viceprimarul mun. Chişinău a semnat contractul între Primăria Chişinău şi compania câştigătoare, CNA şi procurorii au iniţiat o urmărire penală pe faptul depăşirii atribuţiilor de serviciu de către factori de decizie ai Primăriei şi abuzului în serviciu comis de către reprezentanţi ai unor agenţi economici. Dosarul a fost deschis în legătură cu existenţa unor bănuieli rezonabile că viceprimarul ar fi semnat contractul fără aprobarea acestuia de către Consiliul Municipal Chişinău. Asta chiar dacă Legea cu privire la parteneriatul public privat stabileşte expres că, după desemnarea câştigătorului, sunt negociate clauzele contractuale şi doar după aceasta proiectul este transmis spre aprobare şi semnare Consiliului Municipal Chişinău.

Anticoruptie.md
30/05/2017Become a Patron!

Comentarii