VIDEO// Fostul șef al Pernitenciarului nr.13 a părăsit țara. Procurorii au solicitat mandat de arestare

Julieta Savițchi
27/07/2019

Igor Pântea, fostul șef al Penitenciarului nr.13 din Chișinău, a părăsit teritoriul Republicii Moldova și se eschivează de la răspunderea penală. Procurorul Ion Bazatin a confirmat, vineri, plecarea lui Pântea și a solicitat pe numele lui mandat de arestare pe un termen de 30 de zile. Pântea a fost anunțat în urmărire generală.

Igor Pântea urma să fie adus forțat la ședința de judecată de vineri, într-un dosar pentru tortură  în care fostul șef al închisorii din Chișinău are statut de învinuit . Polițiștii care au fost la domiciliul lui Pântea de mai multe ori au raportat că în locuință nu este nimeni, iar vecinii spun că nu l-au văzut de mai mult timp.

Avocatul lui Pântea nu a putut să răspundă unde se află clientul său și de ce nu s-a prezentat la ședință. Telefonul inculpatului este închis.

Procurorul a comunicat că deține informația că Igor Pântea a părăsit teritoriul Republicii Moldova prin Transnistria, a ajuns în Kiev, de unde a plecat cu avionul  în Statele Unite. ”Există procedura de extrădare, vom face un demers oficial. Dar este nevoie de anexat mandatul de arestare tradus. Totodată, solicit ca instanța să se pronunțe asupra posibilității examinării dosarului în lipsa lui Pântea”, a declarat în instanță omul legii.

După patru ore de deliberări instanța a decis că înainte de a se pronunța asupra mandatului  de arestare polițiltii să verifice o altă locuință în care s-ar putea ascunde Pântea.

Ex-polițistul Igor Pântea, în vârstă de 50 de ani, născut Hărbălău, a fost numit șef la Penitenciarul nr.13 în noiembrie 2016, după ce fostul şef al instituţiei, Igor Juvala, a fost demis în urma unui scandal legat de evadarea unui deţinut. Până la numirea în funcție, Igor Pântea a deținut aproape trei luni interimatul.

Pe parcursul aflării lui Pântea la șefia instituției acesta a fost subiectul mai multor scandaluri mediatice ce țin de aplicarea torturii și condițiilor inumane de detenție. Primii s-au revoltat avocații, care s-au plâns de restricționarea accesului la clienții lor, cercetați în stare de arest. La fel, mai multe nemulțumiri au parvenit din partea rudelor deținuților, din cauza impedimentelor la transmiterea coletelor.

La începutul lunii iunie 2017, mai mulți deținuți, inclusiv minori, din Penitenciarul nr.13 ar fi fost maltratați în urma descinderii detașamentul „Pantera” în închisoare. Peste câteva săptâmâni, un grup de deținute din Penitenciarul nr. 13 au declarat greva foamei, invocând condițiile de detenție, dar și încălcarea drepturilor din partea administrației închisorii.

Igor Pântea mai este învinuit de către procurorii militari că în aprilie 2009 a maltratat un protestatar aflat în custodia poliţiei. Instanţa de fond, iar ulterior şi instanţa de apel, l-au condamnat pe Pântea la cinci ani de închisoare. Curtea Supremă de Justiţie a dispus însă trimiterea dosarului la rejudecare pentru elucidarea unor circumstanţe. La moment, dosarul se află pe rol la Judecătoria Chișinău. Totodată, la CEDO se află o cerere depusă de către avocaţii victimei lui Pântea.

Igor Pântea a depus cererea de demisie la data de 4 iulie, după care nu a mai apărut în spațiul public.

Julieta Savițchi
27/07/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii