VIDEO // „Iată-l pe Ilan Șor, l-am prins!”. Un bărbat l-a surprins pe Ilan Șor într-un centru comercial din Israel

Ilie Gulca
10/01/2022

Deputatul fugar Ilan Șor a fost filmat în cartierul Ir Yamim, orașul Netania, pe litoralul Mării Mediterane, nord-vestul Israelului, 30 de kilometri de Tel Aviv. Un conațional moldovean susține că l-a filmat pe controversatul om de afaceri împreună cu garda sa de corp.

În imaginile video, publicate luni de publicația Newsmaker, un conațional moldovean susține că deputatul fugar, condamnat în Republica Moldova la șapte ani și jumătate de închisoare, se plimbă într-un centru comercial.

[…] În Ir Yamim, Netania... «Nu îl ascunde, nu îl ascunde!... Lasă-l vadă lumea. Nu-l ascunde»”, îi strigă bărbatul gărzii de corp, care îl acoperă cu corpul său pe Șor.  

„Iată-l pe Ilan Șor, l-am prins!... E în Netania... De ce fugi?! Tâlharule!”, strigă bărbatul cu camera în spatele lui Șor.     

Bărbatul a încercat să se apropie de Șor, filmându-l cu telefonul mobil. Observând că sunt filmați, Ilan Șor și garda sa de corp s-au îndreptat spre ieșirea din centrul comercial.

Serviciul de presă al Procuraturii Generale a comunicat pentru Portalul Anticoruptie.md că autoritățile moldovenești știu locul aflării deputatului fugar, orașul Netania, și că au făcut toate demersurile necesare pentru extrădare, acum totul depinde de autoritățile israeliene, ele examinează actele.  

Pe 23 decembrie 2021, deputatul Ilan Șor, dat în urmărire internațională, a fost lipsit de imunitate parlamentară pentru a două oară. Prima dată fusese lipsit de imunitate în legislatură precedentă, în august 2019.

Potrivit procurorului general interimar, Dumitru Robu, Ilan Șor este învinuit de introducerea unor informații false în declarația de avere și interese personale. Alte învinuiri sunt legate de furtul miliardului și concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău.

În 2017, Ilan Șor a fost condamnat de prima instanță la șapte ani și șase luni de închisoare în dosarul furtului unui miliard de dolari din cele trei bănci moldovenești – Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

Șor și avocații săi au contestat sentința la Curtea de Apel Chișinău. Până la emiterea unei sentințe decisive, prima instanță l-a eliberat pe omul de afaceri sub control judiciar. În februarie 2018, Curtea Supremă de Justiție a decis să transfere dosarul spre examinare Curții de Apel Cahul.

Pe 19 septembrie 2018, avocatul lui Șor au reușit să obțină ca dosarul să fie supus unei expertize financiar-contabile. Din această cauză, ședințele în cadrul acestei cauze penale au fost tergiversate aproape un an.

În august 2019, s-a stabilit că dosarul a fost restituit Curții de Apel Cahul, în timp ce expertiza nu a mai fost efectuată. În perioada în care cauza lui Șor era examinată la Curtea de Apel Cahul, omul de afaceri a părăsit Moldova pe 14 iunie 2019, în aceeași zi cu oligarhul Vladimir Plahotniuc.

Ulterior, a fost confirmat faptul că Șor se află în Israel.

În august 2021, dosarul intentat pe numele lui Ilan Şor pentru implicare în frauda bancară a fost mutat de la Curtea de Apel Cahul la Curtea de Apel Chişinău. Curtea Supremă de Justiţie a admis demersul avocaţilor lui Şor după ce fuseseră respinse nouă astfel de solicitări.

Ilie Gulca
10/01/2022Follow us on Telegram

Comentarii