Vlad Filat ar putea ieși din închisoare cu aproape doi ani mai devreme. Instanța i-a redus pedeapsa

Julieta Savițchi
01/08/2019

Judecătoria Chișinău i-a redus termenul de detenție al lui Vlad Filat din cauza condițiilor inumane din penitenciar. Mai multe surse afirmă că fostul premier va putea ieși din închisoare cu 685 de zile mai devreme.

Avocații lui Filat au solicitat în instanță ca să fie redus termenul de detenție. Potrivit unui amendament de anul trecut  la Codul de procedură Penală, dacă o persoană a fost deținută cel puțin zece zile în condiții inumane ori degradante, instanța este în drept să aplice reducerea pedepsei sau despăgubiri financiare.

Anterior, apărătorii fostului premier au depus o plângere la CtEDO în care au invocat condițiile inumane de detenție ale clientului lor. Instanța europeană a respins cererea pe motiv că legislația moldovenească deja prevede pârghii în acest sens și urmează să se adreseze în instanța națională.

”Confirm că a fost emisă o decizie ca urmare a hotărârii parvenite de la CtEDO, în luna martie 2019. CtEDO atunci a considerat existența noului remediu, pentru a compensa zilele petrecute în condiții inumane și degradante. Deci, noi am inițiat această cale și instanța de judecată a admis cererea de chemare în judecată și a compensat acele zile de când dl Filat se află în detențtie. Nu avem încă partea motivată, să vedem calculele, în ce mod vor fi aplicate alte chestiuni. Este doar dispozitivul”, a declarat apărătorul.

Amintim că fostul prim-ministru Vlad Filat a fost reținut pe 15 octombrie 2015, chiar în incinta Parlamentului. După un proces de judecată cu ușile închise, care a durat mai bine de opt luni, fostul premier a fost condamnat la nouă ani de detenție. Filat a fost acuzat, în baza unui denunț semnat de Ilan Șor, că în perioada când deţinea funcţia de prim-ministru, ar fi primit de la Șor  bunuri în valoare de 250 de milioane de dolari pentru acordarea diferitor servicii.

Cel de-al doilea dosar intentat pe numele lui Filat de către Procuratura Anticorupție a fost transmis în instanță, în ianuarie 2019. Potrivit rechizitoriului, în 2013, fostul premier a fost organizatorul schemelor de spălare a banilor în proporții deosebit de mari, proveniți din acțiuni de corupție. Procurorii îl învinuesc pe fostul șef al Guvernului că, în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2014, a încheiat pentru PLDM un contract de asistență cu o companie de consultanță din Washington, SUA. Pentru serviciile contractate, învinuitul a achitat 12.847.902 lei, bani proveniți de la fosta Bancă de Economii (BEM).

Filat a respins acuzațiile și susține că dosarele i-au fost  fabricate, la comanda lui Vladimir Plahotniuc.

Julieta Savițchi
01/08/2019

Comentarii