Care sunt riscurile de fraudare a alegerilor prezidențiale

Denis Romanescu
21/10/2016
Foto: CIJM

Imperfecțiunile sistemului de vot electronic și partidele care se află la guvernare și au acces la datele Întreprinderii de Stat Registru pot duce la fraudarea alegerilor. Este una dintre concluziile la care au ajuns participanții la dez­ba­te­rea publică „Pre­zi­den­ți­ale curate: ris­curi de fra­u­dare”, organizată vineri, 21 octom­brie, de Zia­rul de Gardă, în parteneriat cu Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției și Centrul de Investigații Jurnalistice.

Unul dintre factorii-cheie care contribuie la riscul de fraudare în cazul alegerilor este absența unor pedepse penale în caz de corupție sau fraudă în alegeri, a declarat Aneta Grosu, redactor-șef al Ziarului de Gardă. „Cea mai mare problemă este că, deocamdată, legislația din Republica Moldova nu a fost racordată la schimbările constituționale, astfel încât, dacă se depistează cazuri de corupție, aceste cazuri nu pot fi pedepsite penal. Deși există o inițiativă legislativă, deocamdată nu a fost votată, deci există loc pentru fraudă, pentru corupție și există garanții pentru cei care comit astfel de infracțiuni că ei nu vor fi pedepsiți”, a subliniat Aneta Grosu.

Galina Bostan, președinta Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC), a declarat că la data de 10 octombrie, a fost format o echipă în care s-au regăsit și reprezentanți ai CAPC, experți IT, precum și un reprezentant al Promo-Lex, care a realizat la Comisia Electorală Centrală (CEC) o analiză independentă a sistemului de vot electronic. Unul dintre membrii echipei, activistul civic Rodion Gavrilă, a declarat că la CEC există o bază de date a alegătorilor. Este vorba de un soft, în care informația de la Registru e exportată în mod automat printr-un canal securizat de date. De asemenea, el a menționat că datele sunt exportate pe timp de noapte și în ziua alegerilor vor fi cele mai veridice informații, inclusiv informațiile despre decesul unor alegători.

„Atunci când cetățenii votează și pentru prima dată se înregistrează într-un calculator, e înregistrat IDNP-ul, deci votul multiplu este imposibil”, a precizat Galina Bostan.

În sistemul de vot electronic, există mai multe loguri care înregistrează toate acțiunile operatorilor. Riscul constă în faptul că administratorii au acces la aceste loguri. Ștergerea informațiilor este dificilă, dar posibilă. Important este numărul de personae înregistrate pentru votare, care trebuie să corespundă cu numărul de semnături pe listele de votare și cu numărul buletinelor de vot.

Întrebat despre numărul mare de „căderi” ale sistemului de vot electronic din anul trecut, Rodion Gavriloi a declarat că CEC a recunoscut acest fapt, dar a promis că în acest an acest lucru nu se va întâmpla. „În orice caz, operatorii sunt instruiți că, în cazul în care „cade” sistemul, ei vor lua buletinele și vor introduce într-o listă toate aceste IDNP-uri, iar după ce baza date revine, vor trebui să introducă aceste date”, a spus Rodion Gavrilă.

Cornelia Cozonac, președinta Centrului de Investigații Jurnalistice, pune la îndoială corectitudinea viitoarelor alegeri, inclusiv din cauza că partidele aflate la putere au făcut investiții mari în aceste alegeri. „La alegerile trecute, în rapoartele financiare ale partidelor erau zeci de oameni de la anumite instituții publice, de la Poșta Centrală, Ministerul Transporturilor, asistenți sociali, care primesc salarii foarte mici, dar au făcut donații de la 5.000 până la 10.000 de lei. Evident, pentru anumite partide. Noi am scris despre asta și am găsit și legătura între achizițiile publice și finanțarea partidelor politice. După ce am făcut aceste investigații, acum nu mai poți verifica lucrul acesta. Deja se hașurează locul de muncă. Un simplu nume nu-ți spune nimic”, a remarcat Cornelia Cozonac.

Denis Romanescu
21/10/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii