Circumscripția nr. 43, Cahul: Cine sunt și ce avere declară candidații electorali

Julieta Savițchi
22/02/2019
Infografic: Angela Ivanesi

În circumscripția uninominală nr. 43, Cahul alegătorii vor avea posibilitatea să-și dea votul pentru unul dintre cei șapte candidați: Evgheni Osadcenco (PSRM), Antonina Belobrova (Partidul Șor), Gheorghe Ghețivu (PCRM), Sergiu Tutovan (blocul electoral ACUM), Sergiu Rența (Partidul Nostru), Ștefan Secăreanu (PL), lista fiind încheiată de candidatul independent, Ion Groza. Oleg Creciun, candidatul din partea PDM în circumscripția nr. 43, s-a retras din cursa electorală, motivând că a luat o asemenea decizie întru susținerea candidaților pro-europeni.

Evgheni Osadcenco. Foto: socialistii.md

Evgheni Osadcenco este profesor și manager în domeniul administrației publice. În 1992-1993, a lucrat în calitate de profesor la stația tinerilor naturaliști a Direcției învățământ din Cahul. Din 1993 până în 2000 a activat în diverse funcții în cadrul Trupelor de Carabinier. Ulterior, din 2000 până în 2006 a fost inspector superior la Direcția Pază de Stat a MAI, din 2006 până în 2010 a fost șef al Secției organizare, analiză și control al Inspectoratului de Poliție, Cahul, iar din 2010 până în 2016 – șef-adjunct al Direcției situații excepționale Cahul a MAI. În prezent, este asistent de deputat în Parlamentului Republicii Moldova, funcție deținută din 2016, potrivit portalului ziuadeazi.md.

În declarația pe avere și interese prezentată la CEC, Evgheni Osadcenco declară pentru ultimii ani venituri de 151 de mii de lei din salariul de asistent al deputatului, alte 124 de mii fiind obținute din pensii și indemnizații. Osadcenco mai declară un teren intravilan și o casă de locuit de 85,8 metri pătrați a cărei valoare cadastrală este de aproximativ 80 de mii de lei. În 2016, Osadcenco a devenit proprietar a jumătate dintr-un apartament cu suprafața de 61,7 metri pătrați, estimat la puțin peste 56 de mii. Candidatul socialiștilor mai are un autoturism Renaut Megane Scenic, anul fabricării 2007, pe care l-a achiziționat cu 10 mii de lei.

Antonina Belobrova. Foto: Facebook.com

Antonina Belobrova, candidata Partidului Șor, este economistă de profesie și președinta Organizației Teritoriale Cahul a formațiunii politice. În prezent nu are un loc de muncă. În declarația de venit și interese depusă la CEC, candidata a declarat pentru anii 2017-2018 venituri în sumă totală de 86 de mii de lei, obținute sub formă de salariu de la SRL  Magazine Sociale. Belobrova a mai raportat un teren agricol de aproximativ trei hectare, o cotă parte de 1/5 dintr-un teren intravilan și tot 1/5 cotă parte dintr-o casă de 111,7 metri pătrați, valoarea cadastrală fiind de puțin peste 85 de mii de lei.

Gheorghe Ghețivu. Foto: ok.ru

Gheorghe Ghețivu este directorul Apă-Canal Cahul, începând cu anul 2017. Inițial, a deținut funcția de inginer-șef al Întreprinderii Municipale Apă-Canal Cahul, după care a activat o lungă perioadă de timp în calitate de director interimar. O perioadă s-a aflat în funcția de viceprimar al orașului Cahul. Pentru anii 2017-2018, Ghețivu a raportat venituri salariale de 325 de mii de lei. În 2010, comunistul și-a procurat casă de locuit cu suprafața de 102 metri pătrați, care l-ar fi costat 387,5 mii de lei. În 2013, Ghețivu și-a cumpărat cu 62 de mii de lei un automobil Opel, iar în 2017, un camion MAN, cu 45 de mii de lei.

Sergiu Tutovan. Foto: acum.md

Candidatul Blocului ACUM, Sergiu Tutovan, doctor în științe agricole, este originar din Giurgiulești, raionul Cahul. În perioada anilor 2008-2010, a deținut funcția de vicepreședinte al raionului de baștină, iar începând cu anul 2015 este consilier raional la Cahul. Deși la alegerile locale din iunie 2015 a candidat pe listele Partidului Popular European din Moldova, ulterior, odată cu fondarea Platformei Demnitate și Adevăr (PPDA), Tutovan s-a alăturat noii formațiuni. În prezent acesta este vicepreședintele organizației teritoriale Cahul a PPDA, se arată în profilul realizat în Campania pentru un Parlament Curat

În declarația de avere pentru ultimii doi ani, depusă la CEC în campania electorală 2019, Sergiu Tutovan indică salarii de la trei locuri de muncă. Cel mai mare venit – de 663 de mii de lei, îl are de la Agrimatco Service SRL. Restul sumelor – de la Colegiul „Iulia Hașdeu” din Cahul și de la Asociația Producătorilor de Struguri de Masă din Cahul – sunt de 44 de mii de lei. Candidatul prestează și activități pe bază de patentă de întreprinzător. În ultimii doi ani a avut un venit de 136 de mii de lei. Tutovan mai deține un teren intravilan, un automobil și un autocamion, evaluate la doar 9500 de lei.

Sergiu Rența. Foto: ziuadeazi.md

Sergiu Rența, candidatul Partidului Nostru, este specialist în relații economice internaționale, dar nu este angajat oficial. El este ales local atât în Consiliul Municipal Cahul, cât și în Consiliul Raional Cahul. La alegerile locale din 2015, Rența a candidat și pentru funcția de primar al orașului Cahul.

Singurul venit declarat oficial de Rența pentru ultimii doi ani este de 26 de mii de lei, din indemnizațiile de consilier raional. El a raportat două autoturisme, procurate în anii 2016 și 2017, un Mercedes E 220CDI din 2005 și un Volkswagen Golf din 1998. Valoarea declarată a autoturismelor este de 55 de mii de lei și, respectiv zero lei (!). Candidatul este fondator al unei Gospodării Țărănești, iar soția sa este fondatoarea unei companii de prestări servicii și comerț. Familia nu deține în proprietate vreo locuință sau alte imobile.

Ștefan Secăreanu. Foto: secareanu.files.wordpress.com

Ștefan Secăreanu, candidatul liberalilor, este originar din raionul Cahul, de profesie jurnalist, fost deputat, actualmente angajat în calitate de redactor la Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI). Cariera de jurnalist a început-o în 1976 în cadrul Redacției raionale „Octombrie Roșu” din Cahul. Timp de 13 ani a fost redactor-șef și director al publicației „ȚARA”. A deținut trei mandate de deputat în Parlamentul Republicii Moldova pe listele Frontului Popular din Moldova, Partidului Popular Creștin Democrat și Convenției Democrate din Moldova. În calitate de parlamentar, a fost membru în Comisia pentru Învățământ și Mijloacele de Informare în Masă, membru în Comisia parlamentară pentru Drepturile Omului și Minoritățile Naționale, președinte al Comisiei parlamentare pentru Drepturile Omului și Coordonator Național al Planului Național de Acțiuni în Domeniul Drepturilor Omului. În primăvara anului 2005, îndemnat de șeful său de partid, Iurie Roșca, a votat pentru candidatura liderului comunist, Vladimir Voronin, la funcția de șef al statului.

Conform declarației de avere și interese, depusă la CEC, în ultimii doi ani Secăreanu a avut venituri salariale de la AGEPI de 385 de mii de lei. El a raportat că în 2015 a primit donație un imobil nefinalizat cu suprafața de aproximativ 100 de metri pătrați, a cărui valoare este de peste 812 mii de lei. În rest, potrivit documentului, Secăreanu nu deține în proprietate bunuri imobile sau mobile. 

Ion Groza. Foto: Gazeta de Sud

Candidatul independent Ion Groza este președinte al raionului Cahul. A fost ales în vara lui 2015 pe listele Partidului Liberal Democrat. În august 2016, Ion Groza, împreună cu toată echipa de primari și consilieri raionali a părăsit formațiunea, rămânând neafiliați. „Suntem în continuare o echipă și ne rezervăm dreptul să ne orientăm pe viitor în domeniul politic”, a declarat Ion Groza, citat de Ziarul de Gardă. Groza este consilier raional de 18 ani, ajungând în funcție publică cu suportul mai multor formațiuni politice. În 2003, el a devenit consilier raional la Cahul pe listele Blocului electoral Alianța Social-Liberală „Moldova Noastră”, funcție pe care a păstrat-o și după alegerile locale din 2007. După destrămarea Blocului electoral, la scrutinul din 2011 a acces în Consiliul Raional Cahul pe listele Partidului Liberal Democrat. Între 2004 și 2012 este directorul Fundației creștine de caritate „Misiunea Fără Frontiere” și pastor la Biserica „Speranța” din satul Crihana Veche, raionul Cahul. Ulterior, în perioada 2012-2015 este directorul Fundației de binefacere „Speranța și viitorul” și manager de proiecte la Uniunea Bisericilor Evanghelice Baptiste. 

De-a lungul anilor acesta a fost implicat în mai multe conflicte de interese. Astfel, preşedintele Groza și-a angajat nora în cadrul instituției pe care o conduce. Totodată, în calitate de consilier, ar fi votat pentru transmiterea unei tabere pentru copii în arenda unor fundaţii administrate de familia sa. Mai multe detalii despre aceste conflicte de interese, aflați dintr-un articol realizat în cadrul Campaniei pentru un Parlament Curat.

În declarația de avere pentru ultimii doi ani, depusă recent la CEC, Ion Groza a raportat venituri de 401 mii de lei, din salariul său și al soției și din indemnizație. El a mai trecut pe hârtie două terenuri și un automobil de model Volvo, în valoare de 75 de mii de lei, precum și două case de locuit, cu suprafața de 110, respectiv 78,9 metri pătrați.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Julieta Savițchi
22/02/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii