Constantin Botnari, nr 4 pe lista PDM: salariu de-o mie de lei și casă de milioane

Julieta Savițchi
22/01/2019
Foto: pdm.md

Constantin Botnari, numărul patru pe lista PDM pentru alegerile parlamentare, este un apropiat al liderului democraţilor, Vladimir Plahotniuc. Deși declară venituri modeste, Botnari locuiește cu familia într-o casă de milioane, cu un proiect asemănător Casei Albe de la Washington.

Sursa:Agora.md
Constantin Botnari, alături de Vlad Plahotniuc

Fidel Partidului Democrat

Constantin Botnari a activat timp de mai mulți ani în domeniul administrării afacerilor private, iar în politică a venit în mai 2012 când, prin votul Consiliul Politic Național al PDM, a fost ales secretar general al formațiunii. În octombrie 2014 a fost ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova, funcție la care a renunțat în 2016 pentru a se dedica activității de partid.

„Casa Albă" și 40 de ari de pădure îngrădiţi ilegal

Având, oficial, venituri modeste, Constantin Botnari a reușit să-și construiască la poalele pădurii de lângă Durlești, suburbie a Capitalei, o locuință luxoasă, proiectul căreia amintește de Casa Albă de la Washington.

O investigație realizată în 2016 de portalul Anticoruptie.md a arătat că pe lângă terenul de circa 21 de ari, declarat în acte, Botnari a îngrădit încă cel puțin 40 de ari de pădure.

După publicarea investigației, Valeriu Munteanu, ministrul Mediului din perioada respectivă, a dispus o anchetă de serviciu la Agenţia Moldsilva, în care le-a indicat subalternilor să stabilească ce a stat la baza îngrădirii terenului din ocolul silvic Durleşti, dar şi să verifice legalitatea contractelor de arendă în acest fond forestier.

Peste zece zile, Ion Cebanu a răspuns solicitării ministrului printr-o scrisoare din care reiese că Întreprinderea pentru silvicultură Chişinău i-ar fi permis, indirect, lui Constantin Botnari să îngrădească cei aproape 40 de ari de pădure din apropierea casei sale.

Potrivit declarației de avere pentru anul 2014, democratul arăta că în acel an a început construcția casei cu suprafața de 340 de metri pătrați și a garajului de 150 de metri pătrați. De remarcat că în 2014 tot venitul familiei Botnari îl constituia salariul de parlamentar care depășea cu puțin cifra de 100.000 de lei. Oficial, nici până a ajunge deputat, Constantin Botnari nu a avut venituri mari. Pe parcursul anilor 2012 și 2013 acesta a declarat un salariu de 213.552 de lei. Alți 88 de lei, 17 dolari și un euro i-a câștigat sub formă de dobândă. Totodată, Botnari a indicat că este dator băncilor cu 156.000 de euro. Primul credit, în valoare de 6.000 de euro, Constantin Botnari l-a luat încă în 2006. Tot atunci, soția acestuia a investit 6.000 de euro în construcția unei parcări de către SA Interactiv.

În declarația de avere pentru anul 2015, depusă în martie 2016 în calitate de deputat, Constantin Botnari a arătat că deține în proprietate un automobil Mercedes S 350, procurat în 2006 cu 460 mii de lei, și un BMW X 6, procurat în 2012 cu 977,4 mii lei. 

Venituri de o mie de lei lunar și credite de sute de mii de euro

Potrivit Declarației de avere depuse la CEC în calitate de candidat electoral, în perioada anilor 2017-2018 democratul a avut venituri de doar 26 de mii 364 de lei, puțin de peste o mie de lei lunar. Atâta a constituit salariul lui Botnari pentru funcția de secretar al PDM. 

În schimb, în 2017 Botnari a contractat un credit de 250 de mii de euro, cu dobânda de 2,5 la sută, scadent în 2021. Deși a avut venituri modeste, fruntașul democrat a reușit să facă față unui alt credit, de 50 de mii de euro, contractat în 2014 și scadent în 2019.

Conform unor articole apărute în presă, Constantin Botnari apare în public însoțit de gărzi de corp. Totodată, potrivit jurnaliștilor, casa lui Constantin Botnari este păzită non-stop de către un echipaj al Inspectoratului Naţional de Poliţie, care monitorizează traficul prin zonă și întreabă scopul vizitei pe cei care traversează zona.

Fără frică de Dodon

În mai 2018, postul de televiziune Jurnal TV a făcut publică o înregistrare audio din anul 2016, în care Botnari vorbește despre Maia Sandu, Andrei Năstase și Igor Dodon și despre alegerile prezidențiale din acel an. Constantin Botnari spune că Igor Dodon nu este un concurent pentru PDM.

„Dodon nu e concurentul nostru. El nu ne ia nouă niciun vot. Noi acum îi dăm că suntem nevoiți, dar în doi ani de zile noi îi luăm totul. Noi i-am speriat cu Dodon, dar așa este politica”, susține Botnari.

Constantin Botnari este cel care a semnat contracte din partea PDM cu companiile americane de lobby, Cornerstone Government Affairs și DiNino Associates LLC. 

Potrivit contractului, companiile au lucrat pentru PDM până la 31 decembrie 2018 și au prestat următoarele servicii: Furnizarea de relații guvernamentale și servicii de consultanță pentru a dezvolta, coordona și implementa strategii legislative de informare;  Furnizarea de servicii de dezvoltare a relațiilor generale și de asistență pentru a asista DPM în interacțiunea sa cu guvernul federal al Statelor Unite.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Julieta Savițchi
22/01/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii