Dumitru Ciubașenco, candidatul cu venituri modeste al controversatului om de afaceri Renato Usatîi

Victoria Dodon
18/10/2016
Dumitru Ciubașenco și Renato Usatîi, la CEC Foto: facebook.com

Dumitru Ciubașenco, candidatul formațiunii Partidul Nostru la alegerile prezidențiale din 30 octombrie, a decis să pună punct definitiv carierei jurnalistice, domeniu în care a activat timp de peste 30 de ani, pentru a se implica în politică. „Mi-am schimbat profesia. Cale de întoarcere nu există”, susține aliatul lui Renato Usatîi, care a cochetat cu mai multe partide începând cu anul 2009. Dacă va ajunge președinte, politicianul promite alegeri anticipate și construirea „celei de-a patra Republici Moldovenești”. Deși declară un salariu modest, Ciubașenco locuiește într-o vilă cu două etaje dintr-o suburbie a Chișinăului, iar în cele două săptămâni de campanie a reușit să cheltuie milioane de lei pentru activități electorale. 

Dumitru Ciubașenco (53 de ani) este jurnalist de profesie, cu o experiență de peste 30 de ani în presă. A fost fondator și redactor-șef al publicațiilor Republica și Moldavschie Vedomosti, iar din anul 2009 administrează ziarul Panorama. Jurnaliștii de la RISE Moldova au scris anterior despre faptul că deși SRL-ul Publicația Periodică Ziarul ПАНОРАМА, proprietar al gazetei cu același nume, și-a schimbat de mai multe ori acționariatul, Ciubașenco tot timpul a deținut jumătate din afacere. Partener al jurnalistului este Petru Burduja, consilier în Consiliul Municipal Chișinău din partea Partidului Socialiștilor (PSRM), condus de Igor Dodon, un alt candidat la funcția de șef al statului.

În anii 1999, 2002 şi 2003 s-a numărat printre cei zece jurnalişti ai anului din Republica Moldova premiați de Centrul pentru Jurnalism Independent şi Comitetul pentru Libertatea Presei. Totodată, Ciubașenco a lucrat pentru agenția de presă Reuters timp de mai mulți ani. Odată cu înscrierea în cursa pentru alegerile prezidențiale, exponentul formațiunii „Partidul Nostru” a declarat că se retrage definitiv din presă. „Mi-am schimbat profesia. Cale de întoarcere nu există”, a spus el. 

Se declară un opozant vehement al „regimului oligarhic instaurat de Vlad Plahotniuc” și susține că primul său decret, în caz că va ajunge șef al statului, va viza dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor anticipate. Ulterior, planifică să edifice „a patra Republică Moldovenească”, după Republica Democratică Moldovenească 1917-1918, republica din perioada sovietică şi Republica Moldova de după destrămarea Uniunii Sovietice.

Spotul electoral al lui Dumitru Ciubașenco: 

Renato Usatîi, despre Dumitru Ciubașenco: 

„În premieră după mulți ani, la alegeri nu doar participă, dar și are toate șansele să câștige un politician din afara sistemului, unul dintre noi. Cel căruia îi pasă, care protestează și își cere drepturile, care nu a fost niciodată nici deputat, nici ministru, nici măcar politician. Nu a participat, nu a fost membru. De legături cu răul – nu a fost suspectat. Pentru această grupare care se crede invincibilă, el este un pericol direct și evident. Mai ales că, acea persoană, Dumitru Ciubașenco, vorbește fără echivoc despre ceea că participă la alegeri doar pentru a distruge bandiții. El știe cum și el va face asta”. 

Tentative eșuate de a accede în Parlament și renunțarea la distincția „Ordinul Republicii”

În ultimii ani, candidatul la Președinție s-a regăsit în listele mai multor partide politice. În anul 2009, a candidat din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova la alegerile parlamentare anticipate, dar nu a acces în Legislativ, fiind pe locul 25. 

Tot în 2009, jurnalistul a fost decorat cu distincția Ordinul Republicii de către președintele interimar de atunci, Mihai Ghimpu,  „pentru merite deosebite în afirmarea libertăţii de exprimare, pentru contribuţie substanţială la procesul de renaştere naţională şi la promovarea democraţiei şi a valorilor general umane”. Peste un an, aceeași distincție i-a fost înmânată și lui Mihail Saakașvili, pe atunci președintele Georgie, iar la scurt timp Ciubașenco a renunțat la ordin, motivând că liderul de la Tbilisi promova o politică antirusească, care acutiza relațiile dintre Chișinău și Moscova.

Vila din Stăuceni a familiei Ciubașenco Foto: Ziarul de Gardă

„Eu mă dezic de această distincție în semn de protest față de decorarea lui Saakașvili. Nu vreau să am aceleași dinstincții ca persoana care l-a susținut în 2005 pe Voronin, iar acum, în ajunul alegerilor, întreprinde o vizită provocatoare în Moldova pentru a susține democrații, care au declanșat războiul în Osetia de Sud și Abhazia și promovează o politică antirusă”, spunea Ciubașenco.

La alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010, Ciubașenco a candidat pe listele Partidului Umanist (PUM), al cărui purtător de cuvânt era. PUM era condus de Valeriu Pasat, fost ministru al Apărării, acuzat că, în anul 1997, a prejudiciat bugetul de stat de 53 de milioane de dolari prin comercializarea ilicită a 21 de avioane de tip MiG-29. 

În noiembrie 2014, mama lui Ciubașenco, fostă asistentă medicală, a fost găsită moartă în propriul apartament. Potrivit medicilor legiști, pe trupul femeii în vârstă de 75 de ani s-au identificat urme de violență. Pe marginea cazului a fost deschis un dosar penal pentru omor intenționat, săvârşit cu deosebită cruzime. La scurt timp, suspectul a fost reținut - un bărbat în vârstă de 52 de ani, vecin de-al victimei și consumator de băuturi de alcoolice. Acesta îi datora femeii o sumă de bani. Procurorul Igor Popa a menționat atunci că acest caz nu are nicio legătură cu activitatea profesională a ziaristului.

Venituri modeste și cheltuieli de milioane în campanie

Conform declarației de venit pe care a depus-o la Comisia Electorală Centrală, în perioada ianuarie 2014 - decembrie 2015, Ciubașenco a avut un venit de doar 80.000 de lei de la locul de muncă și alte peste 34.000 de lei din alte surse, ceea ce ar însemna aproape 5.000 de lei pe lună. Deși cu un venit modest, familia Ciubașenco deține un automobil, un apartament de 79,5 metri pătrați și un garaj la Chișinău, precum și o vilă de 157 de metri pătrați în comuna Stăuceni, neînregistrată la Cadastru, potrivit Ziarului de Gardă. Tot la Stăuceni, Ciubașenco deține două loturi de pământ. Candidatul a mai trecut pe hârtie cota-parte în firma ce deține ziarul Panorama și în alte companii – Argus SRL și Art-Image SRL - care nu ar fi active în prezent. 

În primele două săptămâni de campanie, candidatul Ciubașenco a raportat la CEC cheltuieli de peste 4,5 milioane de lei pentru desfășurarea campaniei electorale. Cei mai mulți bani, peste 3,8 milioane de lei, au mers pentru publicitate. Numai spoturile electorale la TV l-au costat pe exponentul Partidului Nostru două milioane de lei. Alte 100.000 de lei au fost cheltuiți pentru întâlniri cu alegătorii și alte evenimente electorale.

Potrivit raportului financiar, peste 3,3 milioane de lei din totalul veniturilor în campanie reprezintă donația formațiunii Partidul Nostru, în timp ce 1,5 milioane de lei sunt contribuția a 257 de persoane fizice. 

Articolul a fost realizat în cadrul proiectului „Shining a light on electoral transparency in Moldova”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice, Centrul de Analiză, cu suportul Freedom House.

Victoria Dodon
18/10/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii