Observatorii internaționali, despre turul II al alegerilor prezidențiale: stereotipuri, sexism, limbaj homofob și propagandă mediatică

Victoria Dodon
14/11/2016
Foto: CIJM

Observatorii internaționali care au monitorizat turul II al alegerilor prezidențiale din 13 noiembrie au remarcat că lupta dintre cei doi candidați s-a bazat în mare parte pe un discurs homofob și sexist, iar presa a fost folosită drept instrument de propagandă și promovare a unor mesaje puternic părtinitoare. Totodată, ei au constatat că legislația electorală este imperfectă, în timp ce mai multe deficiențe, asupra cărora au bătut alarma în alegerile anterioare, au rămas nerezolvate. Deși spun că autoritățile s-au descurcat bine cu administrarea scrutinului de duminică, membrii misiunii internaționale au calificat drept regretabil faptul că nu toți cetățenii din diaspora și-au putut exercita dreptul la vot. „Este pur și simplu nedrept”, a declarat presei unul dintre observatori. 

În cadrul unei conferințe de presă, organizată luni, 14 noiembrie, observatorii au evaluat în mare parte drept pozitiv felul în care a decurs ziua alegerilor, procedurile fiind bine administrate în interiorul țării, în viziunea lor. Totuși, ei au remarcat faptul că secții de votare din Bologna, Moscova, Londra, București și Paris au rămas fără buletine de vot, fapt pe care l-au calificat drept regretabil.  „Trebuie luate măsuri concrete pentru a facilita procesul de vot al cetățenilor moldoveni stabiliți peste hotare. Rândurile mari sau faptul că unele secții de votare s-au pomenit fără buletine de vot dau de înțeles că o lecție trebuie să fie învățată. Autoritățile responsabile trebuie să ia în considerație toate măsurile ca să rezolve această problemă gravă. Este pur și simplu nedrept”, a comentat Igor Šoltes, șeful delegației Parlamentului European.

Răspunsul sec al CEC pentru moldovenii din diasporă care nu au putut vota

Totodată, observatorii internaționali au remarcat că deficiențele grave, la care s-au referit după primul tur de scrutin, au rămas nerezolvate, inclusiv lipsa de transparență în finanțarea partidelor și a campaniei electorale, afilierea politică a presei sau dificultățile cu care s-au ciocnit bătrânii și persoanele cu dizabilități atunci când au mers la urne.

Membrii Misiunii internaționale de observare a scrutinului prezidențial l-au încurajat pe noul șef al statului să continue reformele și să redobândească încrederea publicului în instituțiile statului și să asigure stabilitate în țară.

Arta Dade, coordonator al misiunii OSCE:

„Alegerile au fost competitive, cu respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor. Dezbaterile televizate au permis candidaților să se adreseze direct alegătorilor. Totuși, presa părtinitoare politic, asociată puternic anumitor partide politice, retorica dură și intolerantă, dar și folosirea continuă a resurselor administrative în campanie au trunchiat procesul electoral. Am observat tactici negative de promovare în campanie, inclusiv limbaj sexist, homofob și stereotipizare pe bază de sex.”

Elisabeth Schneider-Schneiter, reprezentanta Adunării Parlamentare a Consiliului Europei:

„Aceleași probleme, remarcate în timpul scrutinelor precedente, rămân nerezolvate, inclusiv presa părtinitoare, afiliată partidelor politice și folosită ca un instrument de propagandă. Dacă nu vor rămâne rezolvate, aceste deficiențe vor eroda încrederea cetățenilor într-un proces democratic.”

Geir Jørgen Bekkevold, Adunarea Parlamentară a OSCE:

„Concluzionăm că cadrul legal este incomplet când vine vorba de turul doi al unui scrutin și lasă un loc prea mare pentru interpretări. Vreau să notez că aplicarea regulilor de finanțare a campaniei electorale sau managementul listerlor de vot nu sunt legiferate corespunzător.”

Douglas Wake, Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR):

„Pe de-o parte, candidații au avut oportunități reale, în timpul turului doi de scrutin, să-și prezinte viziunile, mai ales în cadrul dezbaterilor televizate. Dar, din păcate, alegătorii au auzit mai degrabă retorici dure și nu discuții serioase despre politici alternative. Iarăși am auzit limbaj sexist și homofob, precum și stereotipizate pe bază de gen.”

Concluziile observatorilor se regăsesc și într-un raport făcut public astăzi de către OSCE: 

Victoria Dodon
14/11/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii