PREZIDENȚIALE 2024// Natalia Morari: de la politică la jurnalistică și viceversa

Viorica Mija
15/10/2024
Sursa foto: Facebook

Natalia Morari, înainte de a se manifesta în calitate de autor de emisiuni televizate, a devenit cunoscută ca unul dintre liderii protestelor din 2009. Rolul său în manifestațiile stradale nu a fost descifrat până la capăt, unele voci atribuindu-i un rol în interesul Rusiei. Cariera sa în televiziune s-a încheiat odată cu demascarea relației cu controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon. După o pauză, a revenit în politică, înaintându-și candidatura la funcția de președinte. Totodată, dintr-un susținător al Maiei Sandu s-a transformat într-unul dintre cei mai înfocați adversari.

 

Preambulul campaniei

În luna mai curent, Natalia Morari s-a produs în rol de intermediar al negocierilor privind identificarea unui candidat comun din partea opoziției. Fosta jurnalistă a invitat la dialog liderii mai multor partide atât pro-ruse, cât și proeuropene.

Invitația Nataliei Morari a fost acceptată de deputatul neafiliat Gaik Vartanean, membru al Partidului Mişcarea Alternativa Naţională (MAN), ex-bașcana Irina Vlah, președintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, președintele Partidului Dezvoltării şi Consolidării Moldovei (PDCM), Ion Chicu, președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, și ex-ministrul de Externe, Tudor Ulianovschi.

Discuțiile nu s-au finalizat însă cu o decizie.

Lansare pe „drumul penal” Leova-Bumbăta

Natalia Morari s-a lansat în campania electorală pe drumul Leova-Bumbăta, promițând că va fi președintele noii generații. Aceasta a mai declarat că nu va ezita să spună adevărul, chiar dacă anterior a fost prinsă cu minciuna, atunci când și-a ascuns de ochii lumii relația cu Veaceslav Platon.  

„Voi fi președintele noii generații și nu voi ezita să vă spun adevărul. Nu voi avea ai noștri și ai voștri. Voi lucra pentru voi toți. Nu am de gând să vă promit râuri de lapte și maluri din miere. Vă spun din start - gratuități nu vor exista. Va trebui să muncim foarte mult”, a spus Morari.

Programul Nataliei Morari se numește „Moldova nouă”, iar candidat spune că, și cu o implementare de 20, 30 la sută, se va putea trăi la nivelul unei țări europene medii.

Proteste și platforme media de exprimare

Morari a făcut facultate la Moscova, după care a scris investigații jurnalistice. În 2008, aceasta declara că, în urma unor dezvăluiri pe care le-a făcut, nu ar fi fost lăsată să revină în Federația Rusă.

Unele voci declarau că acesta ar fi fost un scenariu al FSB-ului rusesc. Un an mai târziu a participat la organizarea protestelor din 7 aprilie. Tot în acel an,  a organizat fuga bloggerului rus Eduard Baghirov. Ultimul a decedat între timp, dar era unul dintre principalii suspecți de organizarea protestelor.

A urmat o carieră în diferite televiziuni, printre care Publika TV, deținută la acea vreme de Vladimir Plahotniuc.

În anul 2017, devine președinta Consiliului de Administrare la TV8, succesoarea TV7. A realizat propria emisiune de autor „Politica Nataliei Morari”. În septembrie 2021, după ce a fost deconspirată relația sa cu Veaceslav Platon, Morari a fost nevoită să se retragă.  

Proces cu foștii colegi

Recent, Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a respins cererea Nataliei Morari împotriva asociației pe care a condus-o. 

Postul de televiziune TV8 a anunțat că rupe contractul cu Natalia Morari din cauza unui conflict de interese. În comunicatul televiziunii se preciza că Natalia Morari a pierdut și calitatea de președintă a Asociației Obștești „Media Alternativă”, care deține licența TV8.

O lună mai târziu, Natalia Morari a acționat în judecată asociația, declarând că a luat decizia de încetare a calității sale de membru sub presiune. Aceasta a mai declarat în instanță că, nu în ultimul rând, decizia sa a fost luată sub influența stresului și depresiei postnatale. Respectiv, ulterior și-a revizuit decizia și vrea să fie restabilită în drepturi.

Promovare din buzunarul lui Veaceslav Platon

Un raport publicat de comunitatea Watchdog arată că Veaceslav Platon a cheltuit mii de euro pentru promovarea dezinformării.

Veaceslav Platon a promovat în perioada 25 aprilie – 24 mai în jur de 84 de reclame pe pagina sa personale de Facebook și cea a concubinei Natalia Morari, cheltuind aproximativ 18 400 de euro. Doar pentru săptămâna 18 – 24 mai, Platon a cheltuit pentru promovarea reclamelor de pe cele două pagini 3100 de euro. Oligarhul distribuie în mare parte conținutul propagandistic furnizat de Natalia Morari. Într-un comentariu public, Morari a negat vreo influență din partea lui Platon.

„Ceea ce ține de viața politică, de cele mai multe ori, noi avem păreri diferite, pentru că el are o abordare mai radicală. Eu nu am susținut ideea lui de a-și crea partid. El acum nu va fi lăsat să-și ducă planurile până la capăt. Eu discut cu oricine, inclusiv cu Veaceslav, iar dacă ideile sale vor fi bune, atunci le voi implementa. Dacă întrebați cine a luat deciziile și cine va continua să le ia, Natalia Morari sau Veaceslav Platon, atunci vă spun că ele vor fi ale mele. Viața mea personală nu s-a intersectat cu cea profesională. Eu am mai spus că bărbații vin și pleacă, dar țelul meu și realizările mele depind de mine și eu pentru asta muncesc”, a declarat Morari, pentru emisiunea „Mai întreb o data”.

„În chirie” la copil și cadourile de lux

Potrivit declarației de avere și interese personale, în 2023, Morari a obținut un venit de peste 84.000 de lei de la firma „Media Sapiens SRL” și 36.000 de euro drept donație pentru întreținerea copilului minor.

Fosta jurnalistă a inclus în listă o geantă Chanel, un ceas de aceeași marcă, dar și unul produs de firma Rolex.

Natalia Morari a cumpărat în 2024 un automobil de lux, fabricat în 2023. Este vorba de Mercedes-Benz GLC-300 D 4MATIC.

Bitcoinul cârcotaș

Candidata a inclus și informații despre bitcoinul procurat, tranzacție care a fost comentată pe larg pe rețelele de socializare. Morari a declarat că și-a vândut un apartament pentru a face achiziția, iar acum locuiește „în chirie” la copilul său. Anume lui i-ar aparține apartamentul cu o suprafață de 176,8 metri pătrați, dobândit în 2021.

Internauții au făcut legătura cu Veaceslav Platon, care ar fi plătit toate aceste achiziții de lux.

„Cum adică un jurnalist poate pricepe în Bitcoin? Poate! Îndeosebi acel jurnalist care vine în campanie cu cel mai ambițios plan de dezvoltare economică pentru țară (să-mi fie iertată lipsa de modestie, dar îi invit inclusiv pe ei să-mi citească programul Moldova Nouă, care în zilele următoare va fi publicat pe site-ul campaniei). Cei care scriu despre finanțarea publicității din Bitcoin, iarăși, intenționat, manipulează și rup din context ceea ce am zis, și anume despre finanțarea din surse proprii în perioada pre-electorală (luna august – suma din screenshot indicată sub disclaimer Natalia Morari). Ce ține de cheltuielile companiei mele în perioada de până la începerea campaniei, acestea sunt cunoscute de toate organele abilitate, finanțate din surse legale și absolut transparent. Spre deosebire de alți politicieni obișnuiți cu minciuna, toate veniturile și bunurile mele, inclusiv Bitcoin, vor fi declarate corespunzător legii”, a comentat Morari.

 

Citește și profilul candidaților Octavian Țîcu, Andrei NăstaseMaia Sandu, Victoria Furtună, Tudor Ulianovschi

 

Materialul a fost realizat grație suportului generos din partea cititorilor portalului Anticopruptie.md, care au transferat 2% din impozitul de venit către Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM).

 

Pentru a deconspira mai multe scheme de corupție și delapidare a banilor publici, încălcări ale drepturilor omului avem nevoie de susținere. Ne poți ajuta cu o contribuție pentru echipa Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova prin Patreon sau poți redirecționa anual 2% din impozitul pe venit, pentru jurnalismul de investigație, cod fiscal al Centrului de Investigații Jurnalistice – 1019620008889.  

Viorica Mija
15/10/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii