VIDEO // Maya Metskvarishvili, Georgia: „Trebuie să cooperăm pentru ca publicul nostru să înțeleagă cum funcționează această rețea mare a propagandei Kremlinului în țările noastre”

Cornelia Cozonac
2024-01-12 00:45:00

Maya Metskvarishvili este jurnalistă de investigație în echipa Studio Monitor din Tbilisi, Georgia. Ea a realizat mai multe investigații jurnalistice pe teme locale și transfrontaliere. Ea coodonează din partea Georgiei Rețeaua Jurnalistelor de Investigație din țările Parteneriatului Estic - WIJN - Women Investigative Journalists Network, în cadrul căreia activează și Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM). Jurnaliștii de la Studio Monitor și de la CIJM au făcut echipă în ultimii ani la realizarea unor investigații jurnalistice transfrontaliere. M-am întâlnit cu Maya de mai multe ori în ultimii ani și la evenimente internaționale și le Studio Monitor din Tbilisi, unde ea activează. În cadrul interviului de față am discutat despre propaganda rusă și dezinformare în Georgia, despre cum se luptă cu aceste fenomene, dar și despre cum lucrează rețelele de propagandă, mai ales în contextul războiului de agresiune a Rusiei în Ucraina. Georgia, ca și Moldova, are teritorii ocupe de ruși, a trecut prin două războaie, rănile cărora încă mai sângerează. Discutând cu Maya Metskvarishvili am constatat multe lucruri comune Moldovei și Georgiei legate de mesajele propagandistice, cum sunt atrași în aceste rețele jurnaliști, acitviști și politicieni. Am constatat că politicieni din Georgia și Moldova merg la Moscova cam în aceleași perioade, iar când revin au mesaje similare pe care le promovează în media, la diferite activități publice:    

 

Cornelia Cozonac: Maya, care este în prezent situația ce ține de dezinformare și propagndă rusă în Georgia, mai ales în contextul războiului cu Ucraina și ce s-a schimbat în ultimii ani?

Maya Metskvarishvili: Desigur, în Georgia mai există instituții media care difuzează narațiuni pro-ruse despre război. Din fericire, ele sunt mass-media mici și nu au o audiență mare, dar trebuie să ținem cont de faptul că au audiență și, din păcate, astfel de informații sunt difuzate. În primul rând, vreau să remarc faptul că avem în Georgia grupuri conservatoare de extremă dreapta, care și-au creat propriul partid politic, chiar așa-numita mișcare conservatoare. Ei au propriul lor canal TV Alt-Info, care întotdeauna difuzează narațiuni pro-ruse. Ei colaborează deschis cu Kremlinul și nu ascund aceasta. Au mers la Moscova, la Kremlin și au postat pe rețelele de socializare fotografii făcute acolo. Ei îl susțin deschis pe Putin și Rusia. Bineînțeles, cu ajutorul mijloacelor de comunicare, precum canalul TV Alt-Info, ei difuzează informația pe care și Kremlinul o transmite prin canalele sale TV. În primul rând, că în Ucraina Rusia poartă un război nu cu ucrainenii, ci cu fasciștii, care au început o activitate națională fascistă și vrea să elibereze Ucraina de acești fasciști - banderlogi. Aceasta este prima lor sarcină, să creeze pentru audiență un mesaj, care, după cum înțelegem, vine de la Kremlin. Iar cel de-al doilea mesaj este că Occidentul, Statele Unite și NATO nu ajută Ucraina, ci își desfășoară acțiunile împotriva Rusiei în Ucraina și în regiunea noastră. Acestea sunt cele două mesaje principale difuzate prin Alt-Info în Georgia, cu suportul partidului politic care conduce acest canal TV. Au o propagandă foarte activă pe rețelele de socializare, pe Facebook, pe paginile lor. Facebook, desigur, luptă cu asemenea pagini, le blochează adesea. Dar ei tot creează pagini noi și alte lucruri similare. Și, desigur, sunt foarte activi pe Telegram, dar din fericire, Telegram nu este foarte popular în Georgia. Nu atât de popular, încât să merite multă atenție.

Cornelia Cozonac: Dar popularitatea crește?

Maya Metskvarishvili: Popularitatea crește, treptat. Acest lucru este legat de războiul din Ucraina, căci oamenii au început să găsească informații despre acesta pe Telegram. În ceea ce privește mijloacele media care difuzează deschis mesaje pro-ruse în Georgia, este desigur Sputnik, serviciul georgian Sputnik. Este o pagină web publică știri în limba georgiană. De exemplu, în 2022, când a început războiul între Rusia și Ucraina, noi, Carta georgiană de etică jurnalistică, am monitorizat mass-media. Realizăm monitorizăm mass-media din online, în contextul alegerilor locale care s-au desfășurat la noi. Însă separat am monitorizat Sputnik, felul în care răspândesc mesaje pro-ruse de când a început războiul în februarie, în perioada februarie-martie 2022. Și am depistat că Sputnik difuzează adesea mesaje pro-Kremlin. Am această monitorizare și pot citi câteva dintre ele. Mesajul numărul unu: Rusia desfășoară în Ucraina o operațiune militară specială de denazificare a Ucrainei. Au folosit acest mesaj foarte des în materialele lor. Al doilea mesaj: ucrainenii îi alungă pe ruși din Ucraina și acesta este motivul din care se întâmplă toate. Piața rusă este de o importanță vitală pentru economia georgiană. Acesta este al treilea mesaj. Este ceea ce subliniază întotdeauna, că fără piața rusă economia georgiană nu va supraviețui. Cel de-al patrulea mesaj a fost că sancțiunile din Occident nu pot dăuna Rusiei și că Rusia nu va suferi din această cauză. Un alt mesaj este că Statele Unite poartă război împotriva Rusiei cu ajutorul laboratoarelor biochimice. În Georgia avem un laborator Lugara, care a fost construit cu sprijinul financiar al Statelor Unite și acest laborator este adesea un motiv pentru răspândirea dezinformării de la Kremlin. Ei întotdeauna susțin că aici sunt produse careva arme biochimice de către Statele Unite și acest laborator trebuie să fie închis. Bineînțeles că aceasta este o minciună. Eu însumi am fost în acest laborator de câteva ori și, desigur, acolo nu se întâmplă nimic de genul acesta. Însă acesta este un mit pe care ei îl propagă întotdeauna împotriva activităților Statelor Unite în regiune. Un alt mesaj este că Occidentul nu ajută Ucraina, au lăsat-o singură împotriva noastră. Acesta este un alt mit, un alt mesaj pe care Sputnik l-a răspândit. Avem o sumedenie de mesaje colectate în cadrul monitorizării acestui site.

 

Cornelia Cozonac: Cum luptă societatea, sau societatea jurnaliştilor, cu presa care răspândeşte dezinformare şi propagandă? În Moldova, de exemplu, Sputnik a fost închis, la fel în țările europene. Rusia Today - la fel. Au apărut alte site-uri web, dar biroul oficial a fost închis.

Maya Metskvarishvili: La noi, din păcate, nu au fost închise. Funcționează atât Sputnik, cât și, de exemplu, Alt-Info. Deși au fost depuse cereri, de exemplu, împotriva Alt-Info - unele organizații neguvernamentale au scris cerere la Comisia pentru Comunicații pentru a interzice transmisiunea acestei televiziuni. Dar, din păcate, autoritatea de reglementare nu a aprobat acest demers și ei își continuă activitatea. În ceea ce privește Sputnik, și acolo sunt probleme juridice, deoarece această pagină web nu există conform documentelor. Acesta nu este o ramură a Sputnik-ului rusesc, ci a fost creată o companie separată, condusă de georgieni. Și acolo nu există vreo problemă legală. Iar în ceea ce privește răspândirea dezinformări de către ei, există o singură cale: să arătăm audienței problemele etice și Carta georgiană de etică jurnalistică nu poate decât să realizeze monitorizări și să ofere audienței informații că astfel de narațiuni sunt difuzate de către acest portal web. Din partea statului, din păcate, nu există nicio acțiune și noi, jurnaliștii și organizațiile neguvernamentale care lucrăm pe aceste probleme, ne adresăm lor frecvent, pentru ca ei să înțeleagă pericolul pe care îl reprezintă astfel de instituții media. Dar, din păcate, nu există o contracarare din partea Guvernului acestei propagande.

Singurul lucru care rămâne să-l facem este să aducem mereu informații alternative publicului, că ceea ce se spune de la Sputnik și Alt-Info sunt știri false și minciuni. Trebuie să le explicăm oamenilor că sunt conduși de la Kremlin. Și noi, de exemplu, Studio Monitor, am realizat o investigație jurnalistică privind legăturile pe care le are Alt-Info cu Kremlinul, pe de o parte, iar pe de altă parte, cu reprezentanții Guvernului Georgiei, care, din păcate, s-au îndepărtat de Occident și deja au început să lupte deschis cu liberalismul și ideile occidentale. Din păcate, avem politicieni care deja se expun în mod deschis contra liberalismului și Occidentului.

 

Cornelia Cozonac: Ai spus mai devreme că reprezentanți ai partidelor georgiene au fost la Moscova.

Maya Metskvarishvili: Da, la Moscova.

 

Cornelia Cozonac: Și despre ce a scris presa? Despre faptul că au fost acolo, cu cine s-au întâlnit, cu cine au negociat? Întreb pentru că același lucru s-a întâmplat în Moldova și, de asemenea, întâi reprezentantul unui partid pro-rus, apoi un reprezentant unui alt partid, au plecat la Moscova și s-au întâlnit cu Putin. Și ei au vorbit și au scris despre aceasta deschis.

Maya Metskvarishvili: Da, ei au postat deschis fotografii făcute în Duma de Stat, la Kremlin. Au avut întâlniri cu oameni de rang înalt de la Kremlin, din Rusia. Și ei vorbesc deschis că sunt pentru relații strânse cu Rusia, și împotriva Statelor Unite, a Uniunii Europene, a Occidentului în Georgia, împotriva NATO. Și că singura noastră șansă este să continuăm cursul pro-rus, cursul politic și să sprijinim Guvernul Rus, ca să nu se întâmple un război sângeros ca în Ucraina, pentru a evita un asemenea război. Apropo, acest mesaj, că trebuie să evităm războiul și că Occidentul nu va atrage Georgia într-un război, l-am auzit în ultimele luni de la oameni de rang înalt din Guvern, din păcate, prim-ministrul spune o spune, că nimeni nu ne va atrage într-un război. Aceasta este sarcina noastră principală. La fel și acești oameni, care colaborează îndeaproape cu Kremlinul, și ei spun același lucru, că scopul nostru principal este să evităm războiul în Georgia și, desigur, să continuăm să cooperăm cu Rusia, și nu cu NATO, cu SUA și cu Uniunea Europeană.

 

Cornelia Cozonac: Foarte asemănătoare cu situația din Moldova. Singura diferență este că Guvernul nostru și conducerea țării au o poziție diferită. Dar partidele pro-ruse...

Maya Metskvarishvili: Vreau să adaug că guvernul nu poate spune în mod deschis că este pro rus. Ei nu pot spune asta deschis, dar spun că nimeni nu va trage Georgia într-un război.

 

Cornelia Cozonac: Adică vor să arate că Rusia este o prietenă, că va ajuta.

Maya Metskvarishvili: Că cineva vrea să tragă Georgia într-un război și ne dăm seama cine este acest „cineva”. Pentru că tocmai câțiva deputați din partidul Visul Georgian au plecat și au creat un nou partid în urmă cu o lună. Și ei deja spun că acest cineva, care vrea să atragă Georgia în război, sunt Statele Unite și Occidentul. Deci, acești oameni care au ieșit din Visul Georgian, ei nu critică partidul, ci au ieșit doar ca să spună poporului că cel care vrea să atragă Georgia în război este Occidentul, sunt Statele Unite, iar ei nu vor admite acest lucru.

 

Cornelia Cozonac: Politicienii noștri moldoveni care au fost la Moscova au spus că s-au înțeles să primim gaze naturale mult mai ieftine sau ceva de acest gen. Anul trecut am avut o problemă cu elergia electrică și cu gazul și în preajma iernii, toată lumea era îngrijorată de aceasta. Și iată ei au mers cică să negocieze pentru oameni.

Maya Metskvarishvili: Noi am trecut prin această etapă în 2008, când s-a întrerupt gazul și toate. Și Georgia a găsit resurse alternative. Primim energie electrică din Azerbaidjan, gaz - din Iran și așa mai departe. Și acum nu suntem atât de dependenți de Rusia din punct de vedere energetic, deci acum nu este un subiect actual pentru Georgia. În schimb este actual că nu trebuie să admitem încă o dată un război în Georgia, ceva prin care am trecut anterior. A fost un război cu Rusia și pentru a evita un alt război cu Rusia, noi trebuie să fim de partea Rusiei, și de a Ucrainei și de partea Occidentului. Aceasta este narațiunea care se răspândește acum aici cu ajutorul propagandei rusești și, din păcate, și cu suportul unor politicieni pro-guvernamentali. 

 

Cornelia Cozonac: Și prin mass-media.

Maya Metskvarishvili: Și prin mass-media. Din păcate, avem canale TV care sunt controlate de autorități și sunt canale populare. Și în prezent, din păcate, în Georgia încă nu avem un canal TV independent atât de puternic. Există unele canale pro-guvernamentale, există canale TV conduse de partidele de opoziție și iată de la aceste companii TV pro-guvernamentale, din păcate, auzim foarte des narative pro-ruse și acestea sunt foarte des folosite pentru a disemina mesaje politice.

 

Cornelia Cozonac: Și cum reacționează presa? De exemplu, când unele mass-media distribuie sau scriu materiale în favoarea propagandei pro-ruse? 

Maya Metskvarishvili: Avem câteva platforme care se ocupă cu verificarea informației și ele explică publicului că acest lucru este adevărat, iar acesta - fals. De exemplu, există pagina web Media Checker, un site al Cartei georgiene de etică jurnalistică, pe care puteți citi materiale despre cum, de exemplu, un canal de televiziune a distribuit știri false sau retorică de propagandă pro-rusă și lucruri de genul dat. Acest lucru este reflectat în mod regulat. Există și organizații neguvernamentale, de exemplu, MDF, care are propriul portal web, unde sunt frecvent infirmate miturile publicate în presa georgiană sau la TV, mereu găsesc o sursă de informare: cum s-a răspândit, cum a ajuns în Georgia, cine se află în spatele acestor informații. Ei explică detaliat cine se află în spatele acestor mituri, deci toate acestea nu trec neobservate. Desigur, noi, jurnaliștii de investigație, urmărim mereu aceste mituri, cum funcționează, cum sunt distribuite pe rețelele de socializare, cu ce grupuri, cine le finanțează, cine este în spatele lor. Și împreună oferim publicului informații, astfel încât să reducem influența lor asupra audienței.

 

Cornelia Cozonac: Da, este foarte interesant și totul seamănă foarte mult cu situația din Moldova. Spune-mi despre organizația voastră.

Maya Metskvarishvili: Suntem Studio Monitor, acesta este un studio al jurnaliștilor de investigaţie. Lucrăm în Georgia de 20 de ani ca un studio independent. În prezent colaborăm cu Radio Europa Liberă și realizăm o emisiune TV numită Liberty Monitor, difuzată pe unul dintre canalele opoziției în fiecare sâmbătă. Difuzăm și investigațiile noastre jurnalistice prin intermediul televiziunii. Desigur, cream și conținut pentru site-ul web, pentru pagina noastră de Facebook și realizăm investigații jurnalistice pe diverse subiecte relevante în Georgia.

 

Cornelia Cozonac: Mulțumesc. Sper că vom continua cooperarea noastră și vom informa despre dezinformare, propagandă și diverse probleme cu care ne confruntăm.

Maya Metskvarishvili: Colaborăm foarte strâns cu colegii noștri din alte țări pentru a face investigații transfrontaliere. Lucrăm îndeaproape cu OCCRP, care este partenerul nostru. Din păcate, există probleme foarte asemănătoare, iar dacă vorbim despre partenerii din țările Parteneriatului Estic, sunt probleme foarte asemănătoare în Georgia, Moldova și Ucraina. Și noi trebuie să cooperăm pentru ca auditoriul nostru să înțeleagă cum funcționează această mare rețea de propagandă a Kremlinului în țările noastre, ce probleme asemănătoare există și care sunt diferențele. Și acest lucru, desigur, va aduce beneficii publicului, care trebuie întotdeauna să facă o alegere informată.

 

Cornelia Cozonac: Mulțumesc

Interviul a fost realizat pentru Podcastul Puterea presei, în cadrul proiectului „Jurnalismul de investigație de calitate în interesul cetățeanului”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice cu sprijinul Fundației Soros Moldova. Punctul de vedere al autorului  nu coincide neapărat cu opinia Fundației. Autorul este responsabil pentru corectitudinea celor expuse.

Cornelia Cozonac
2024-01-12 00:45:00

Comentarii