VIDEO // Ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov: „Consecințele războiului din Ucraina asupra mediului din Republica Moldova vor fi resimțite în 2-3 ani”

Cornelia Cozonac
2024-01-10 16:34:00

Moldova se va confrunta cu consecințele războiului de agresiune dus de Rusia în Ucraina asupra mediului în doi-trei ani. Poluarea se va resimți asupra solului și apelor, dar va produce și schimbări asupra mediului în mai muște domenii. Specialiștii cercetează minuțios și analizează toate cazurile legate de consecințele războiului. Acestea și alte aspecte legate de impactul războiului asupra mediului au fost abordate în cadrul unui interviu cu ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov.   

„Când vorbim de poluare, trebuie să luăm în calcul efectul acumulativ. Pe teritoriul Republicii Modlova nu se resimt acum schimbări evidente, poluare care să fie direct legată de războiul din Ucraina. Pe teritoriul Ucrainei, echipele de experți mobile lucrează foarte repede și documentează imediat. După ce au loc explozii, lupte, ei sunt foarte bine echipați și pot stabili nivelul de poluare, originea particulelor de metale grele sau chiar resturi de substanțe radioactive. Ei prevalează probe din aer, sol și apă, dacă sunt animale pierite, plante distruse, stabilesc nivelul de poluare și poluanții. Au o echipă foarte puternică de procurori care pornesc dosare penale. În Moldova, noi nu avem la momentul de față date că există o poluare urmare a bombardamentelor. Nu avem asemenea rezultate, nu se înregistrează poluare care depășește nivelul critic admisibil. Totuși, distanța de la hotar până unde au loc acțiuni militare este destul de mare”, ne spune ministra Mediului. 

Consecințele războiului vor fi resimțite asupra mediului din Moldova în doi-trei ani. „Am discutat și cu mediul academic de la noi și părerile sunt că ne vom ciocni cu consecințe ale poluării în doi-trei ani. În primul rând, prin mișcarea apei, a solului și plantelor și a produselor alimentare și prin rozia vânturilor, care transportă particulele generate de explozii, armelor. Și atunci vom putea determina impactul războiului asupra mediului”.  

Șefa Ministerului Mediului recunoaște că asupra apei nu se fac măsurări permanente, chiar dacă la începutul războiului anumite analize din Nistru au arătat decalaje dintre parametrii obișnuiți pentru acea perioadă și cele înregistrate de la începutul războiului.

Moldova are nevoie de echipament performat și, în acest sens, se lucrează, spune oficialul, precizând că Agenția Meterologică Franceză este dispusă să ajute Chișinăul la instalarea unor rețele automatizare pentru monitorizarea aeruuli și a apei.

„Pe partea Nistrului, am avut mai multe discuții cu partea ucraineană să avem un sistem comun de monitorizare a apei care intră în Republica Moldova. Anterior, nu am ajuns la un numitor comun în această problemă. Acum este o deschidere mult mai mare. Sperăm că prin proiectele pe care le inițiem în 2024 vom relansa aceste discuții”, susține ministra Mediului.

Iordanca-Rodica Iordanov mai spune că în mediul experților se discută că o consecință a războiuuli ar putea fi și seceta din 2023. Aceasta ar fi o consecință a incendiilor masive din Ucraina provocate de bombardamente, mai ales a incendierii pădurilor. Experții de mediu își exprimă îngrijorarea că în urma incendierii pădurilor și ariilor protejate, distrugerea ecositemelor ar putea creea zone aride în regiune.   

„Consecințele distrugerii barajului de la Novo Kahovka va genera premise pentru o zonă aridă, care va afecta și Republica Moldova chiar dacă e vorba de bazinul Niprului și nu al Nistrului. Dar dacă nu se va restabili acest lac de acumulare, repercursiuni vor fi și asupra Nistrului, spre care vor migra păsările, pot să apară boli noi”, precizează ministra. 

Ea vorbește despre cum ucrainenii s-au mobilizat să cerceteze fiecare caz de ecocid și cum au ridicat la nivel internațional discuția despre necesitatea de a condamna crimele asupra mediului și a obliga agresorul să poarte răspundere pentru ecocid. La fel, ministra vorbește despre reluarea discuțiile cu partea ucraineană despre problema Nistrului și consecințele nefaste generate de activitatea Complexului Hidroenergetic Novodnestrovsk.   

Interviul cu ministra Mediului a fost relizat în contextul unei anchete ample realizate de jurnaliști din Moldova și Ucraina despre impactul războiului de agresiune dus de Rusia în Ucraina asupra mediului din țările învecinate și chiar asupra întregii Europe. Articolele din cadul investigației: ECOCID în Ucraina - 3: Bomba cu ceas pentru MoldovaЭКОЦИД русского агрессора- Война на Украине: экологическая бомба замедленного действия, și ЭКОЦИД: Животные и птицы Европы – под прицелом российских военных преступников

 Urmăriți întregul interviu cu ministra Mediulu Mediului Iordanca-Rodica Iordanov:    

Cornelia Cozonac
2024-01-10 16:34:00

Comentarii