ADVERTORIAL // Ești student și lucrezi? 7 sfaturi ca să combini eficient jobul și facultatea

Anticoruptie.md
19/09/2022

Numărul tinerilor, care aleg să lucreze în timpul studenției este în continuă creștere. Să combini studiile cu un job part-time nu este o sarcină ușoară, dar cu siguranță merită efortul. Dacă faci parte din rândul studenților, care învață și lucrează, vezi 7 sfaturi cum să combini eficient aceste activități.

  1. Învață-te să faci multitasking

Această abilitate este mai importantă decât crezi, pentru că vei avea suficiente ocazii să jonglezi cu task-urile, pe care le ai de făcut. De exemplu, dacă ai un job de șofer, curier sau altă profesie din domeniul serviciilor, ai posibilitatea să citești rezumatul unui curs, în timp ce aștepți o comandă. Din acest motiv, nu ignora anunțurile de angajare șofer dacă deții permis de conducere și experiență în șofat, de minim 3 ani.

  1. Planifică-ți timpul

Este destul de dificil să găsești un echilibru între studii, job și viață personală, dar cu o organizare eficientă a timpului, lucrurile se simplifică. Fă-ți notițe în telefon sau într-o agendă, ca să nu ratezi activitățile, pe care le ai de făcut și indică un deadline pentru fiecare.

  1. Stabilește priorități

În unele zile poți să te simți copleșit(ă) de cantitatea sarcinilor, pe care le ai de făcut. Organizează task-urile, după nivelul de importanță, iar atunci când ai de ales între susținerea unui examen sau participarea la o ședință, la birou, lucrurile vor fi mai clare.

  1. Alege un post de lucru online

Content manager, consultant online ori traducător sunt doar câteva joburi disponibile remote. Alege-l pe cel potrivit pentru tine, ca să-ți fie mai ușor să combini studiile cu activitățile profesionale. Un avantaj important al joburilor online este flexibilitatea de a lucra de oriunde, inclusiv de la universitate, în pauzele dintre lecții.

  1. Discută cu șeful tău

Încă de la etapa de angajare este important să fii sincer(ă) cu directorul sau HR managerul și să-i spui că ești student(ă). Astfel, vei avea parte de mai multă înțelegere atunci când anunți angajatorul că vei lipsi de la job în anumite zile sau ore. Totuși, o soluție ar fi să te angajezi la un post de lucru pentru studenți, unde angajatorul va fi mai indulgent cu absențele tale. Dacă optezi pentru un alt tip de job, poți să-i propui angajatorului soluții cum să recuperezi orele de muncă sau să negociezi o reducere a programului de lucru.

  1. Odihnește-te

Da, știm că-ți pare imposibil să găsești timp pentru relaxare, ieșiri cu prietenii sau 8 ore de somn, când ai un program atât de încărcat, dar este foarte important să găsești un echilibru. Oferă-ți momente de relaxare cel puțin în weekend și depune efort să-ți îndeplinești toate sarcinile pe parcursul zilei, iar noaptea să fie exclusiv pentru dormit.

  1. Vorbește cu profesorii

O bună parte din profesorii tăi de la universitate pot fi mai înțelegători și empatici decât crezi. Spune-le încă la începutul semestrului că ai un post de muncă, ca să cunoască de ce poți să ai unele absențe. Totuși, îți recomandăm să nu neglijezi studiile sau să ignori atitudinea binevoitoare și altruistă a profesorilor tăi. Pregătește-te conștiincios de lecții, cât mai frecvent posibil, ca să eviți restanțele.

Să-ți asumi în același timp două activități atât de importante necesită o doză bună de curaj și de responsabilitate, însă cu siguranță merită să o faci. După absolvirea studiilor, vei avea o experiență utilă, în time management, soluționarea problemelor și gestionarea mai multor activități simultan, iar aceste abilități și soft skills sunt la mare căutare de angajatori.

Anticoruptie.md
19/09/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii