AGENDA DE WEEKEND // 16-17.09.2023

Meroslava Parii
16/09/2023

 

                                     EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

                                              SÂMBĂTĂ 16 SEPTEMBRIE

16 septembrie - zi de doliu național, în legătură cu funeraliile primului președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur

În această zi, în toate localitățile, precum și în misiunile diplomatice și consulare ale Republicii Moldova de peste hotare, va fi arborat în bernă drapelul de stat al Republicii Moldova. La ora 12:00, se va cinsti memoria președintelui Mircea Snegur prin păstrarea unui moment de reculegere. 

Programul funeraliilor: 

07:00 – Sfânta Liturghie și Prohodul – Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” (presa națională nu va avea acces din lipsa spațiului - televiziunea publică va face transmisiune în direct și va oferi imaginile posturilor de televiziune naționale)

09:45 – Deplasarea Cortegiului Funerar de la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” la Palatul Republicii

10:00 – 12:00 - Ceremonia Funerară (Palatul Republicii – sala mare, et. II) (presa națională nu va avea acces - televiziunea publică va face transmisiune în direct și va oferi imaginile posturilor de televiziune naționale)

12:00 – 12:50 – Miting de Doliu la Palatul Republicii (presa națională nu va avea acces - televiziunea publică va face transmisiune în direct și va oferi imaginile posturilor de televiziune naționale)

13:00 – Deplasarea Cortegiului Funerar de la Palatul Republicii la Președinția Republicii Moldova

13:15 – 13:20 - Omagiu primului președinte al Republicii Moldova, Mircea SNEGUR

13:20 – Deplasarea Cortegiului Funerar în Piața Marii Adunări Naționale
13:30 - 13:45 - Omagiu primului președinte al Republicii Moldova, Mircea SNEGUR
13:45 – Deplasarea Cortegiului Funerar din Piața Marii Adunări Naționale la Cimitirul „Central” (din strada Armenească)

14:30 – Miting funerar la Cimitirul „Central” (din strada Armenească) (presa va avea acces)

ALTE EVENIMENTE 

Campania „Ziua Mondială a Curățeniei 2023”

UNDE: Întreg teritoriul Republicii Moldova

CÂND: 09:00

CONTEXT: Pe data de 16 septembrie, sub egida Ministerului Mediului, în Republica Moldova se va desfășura Campania „Ziua Mondială a Curățeniei 2023”. Ea are ca scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la eforturile Republicii Moldova de a se alinia la obiectivele trasate de UE: zero poluare, economia circulară, managementul integrat al deșeurilor și promovarea prevenirii formării deșeurilor prin reducerea consumului excesiv, în favoarea reciclării deșeurilor. De asemenea, va sublinia modul în care gestionarea deșeurilor afectează ecosistemele naturale, starea râurilor mici și importanța de a menține malurile curate. Campania va culmina cu o acțiune de salubrizare pe teren, la nivel național.

 

Ziua Mondială a Curățeniei: Un mediu curat este un mediu sănătos!

UNDE: Orașul Florești, în fața Primăriei

CÂND: 09:00

CONTEXT: Această zi se dorește a fi de conștientizare și o reamintire faptului că protejarea mediului înconjurător trebuie să reprezinte un stil de viață și nu doar  un eveniment in sine. Ziua Mondială a Curățeniei are ca scop de a inspira și totodată  a îndemna comunitățile să curățe, să  îmbunătățească și să protejeze mediului.  Primăria orașului Florești îndeamnă cetățenii orașului pentru 16 septembrie 2023, să se implice la acțiunile de curățenie a curților, scuarelor, parcurilor și sectoarelor adiacente acestora, deasemenea doritorii se invită  în fața Primăriei orașului Florești.

 

Primăria Municipiului Chișinău informează că în weekend-ul 16-17 septembrie 2023, în sectoarele capitalei vor fi desfășurate diverse iarmaroace și târguri cu produse și mărfuri autohtone. Activitățile enunțate sunt organizate cu scopul de a sprijini producătorii locali și de a oferi locuitorilor capitalei acces la produse agricole proaspete și de sezon.

 

Forumul Internațional de Turism Medical din Moldova 2023 (IHTF)

UNDE: Radisson Blu Leogrand Hotel, str. Mitropolit Varlaam, 77

CÂND: 09:00

CONTEXT: Forumul Internațional de Turism Medical din Moldova are drept scop primordial dezvoltarea continuă a sectorului turismului medical moldovenesc și integrarea Republicii Moldova în acest domeniu, în conformitate cu rigorile și tendințele globale de piață. Totodată, acest eveniment își propune să exploreze capacitățile clinicilor private și a spitalelor din Moldova - pilonii de bază ai turismului medical local. La eveniment vor  participa Speakeri internaționali din peste 15 țări, printre care oficiali guvernamentali și experți din industria medicală, în care vor face prezentări captivante despre cardiologie, chirurgie plastică, fertilizare in vitro, turism dentar și multe altele.

 

Școala de tomană Eurolan-2023

UNDE: Universitatea  de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic

CÂND: 09:00

CONTEXT: Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, găzduiește ediția a 16-a a Școlii de toamna Eurolan-2023, cu genericul „Arhitecturi, resurse, evaluare și implicații ale IA generative”.
Evenimentul jubiliar Eurolan-2023,  (30 de ani de la fondare) își ține lucările în nortek - Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic, subdiviziune a USARB - Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți. Eurolan-2023 se concentrează pe cercetări recente în generarea limbajului natural, învățarea automată aplicată limbii, inteligența artificială și sisteme de raționament, lingvistica computațională și implicațiile inteligenței artificiale în societate, educație și știință, pentru a familiariza participanții cu teoria și practica modelelor generative de inteligență artificială. 

 

Eveniment dedicat Săptămânii Mobilității Europene

UNDE: Universitatea Tehnică din Moldova, Facultatea Urbanism și Arhitectură, bd. Dacia, 39

CÂND: 09:30

CONTEXT: Facultatea Urbanism și Arhitectură, UTM, prin intermediul Observatorului de Siguranță a Infrastructurii Rutiere, inaugurează seria de evenimente dedicate Săptămânii  Mobilității Europene. Această campanie de sensibilizare emblematică, promovată de Comisia Europeană, se concentrează asupra mobilității urbane durabile și încurajează schimbarea de comportament în favoarea mobilității active, a transportului public și a altor soluții de transport inteligente și prietenoase cu mediul. Evenimentul este organizat în parteneriat cu proiectul "Move It Like Lublin - o inițiativă durabilă pentru Chișinău" și va include prezentări susținute de experți în domeniul mobilității urbane, precum și reprezentanți ai autorităților publice locale impliciți în această sferă.

 

Eveniment public „Sănătatea și bunăstarea mintală la locul de muncă. Prevenirea sindromului de ardere profesională” organizat în cadrul expoziției internaționale specializate „MoldMedizin & MoldDent”

UNDE: Moldexpo, Pavilionul nr.2, str. Ghioceilor, 1

CÂND: 09:45

 

Clubul Adolescenților

UNDE: PsychologyProf, str. Alexandru cel Bun, 83

CÂND: 10:00
CONTEXT: Adolescenții nu mai sunt copii, dar încă nu sunt adulți. Adesea, ei nu știu ce să facă sau cum să se comporte. Unii se închid în camera lor și încep să trăiască doar în propriul lor telefon sau calculator, pot fi iritați, nervoși, supărați, închiși, neascultători sau foarte tăcuți. Dar există o soluție pentru această stare de confuzie în care se află adesea copiii noștri - cluburile pentru adolescenți  sunt locul potrivit unde copiii dumneavoastră vor afla: cum să-și gestioneze emoțiile, fricile și anxietatea; cum să comunice cu alți oameni fără conflicte; cum să-și crească încrederea în sine și stima de sine; cum să-și gestioneze corpul, care se schimbă atât de rapid. De asemenea, adolescenții vor învăța să-și stabilească obiective și să le atingă, în loc să renunțe pe jumătatea drumului, vor găsi noi prieteni și vor primi sprijin și ajutor de la psihologii noștri-traineri.

 

Program: Ellevator. Level UP Women Accelerator

UNDE: Artcor, str. 31 Auguast, 1989, 137

CÂND: 10:00
CONTEXT: Afacerile nu știu de pauze și vacanțe. Așa că începem toamna în forță, cu un nou accelerator cu 10 premii - vouchere în valoare de până la 60 000 lei. Yep!Moldova, în parteneriat cu Generația Nika și UN Women, anunță înscrierile în „Ellevator. Level Up Women Accelerator”, pentru curajoasele care vor să-și ducă business-ul la nivelul următor. Obiectivul programului Ellevator. Level UP Women Accelerator este să aducă afacerile conduse de femei din Republica Moldova și Ucraina la un nou nivel de dezvoltare, inclusiv prin extinderea pe piețele externe.
Programul este implementat de Generația Nika și Yep!Moldova, cu susținerea UN Women, finanțat de Suedia.

 

Webinar: Metode și tehnici utile în disciplinarea pozitivă a preșcolarilor

UNDE: Centrul de Formare Continuă și Leadership al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, Online

CÂND: 10:00

 

Ziua Ucrainei în Moldova - 2023
UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 10:00
CONTEXT: Avem plăcerea de a vă invita la festivalul anual al culturii ucrainene Zilele Ucrainei în Moldova (UDM) - cel mai așteptat eveniment al anului pentru toți cei care apreciază și sunt pătrunși de spiritul tradițiilor și frumusețea Ucrainei. Veți găsi panouri de discuții fascinante, cele mai interesante ateliere de lucru, un târg, degustări de neuitat de preparate din bucătăria națională și prezentări de modă etnică contemporană de către designeri din Ucraina și Moldova.
 

Masterclass: Pictura pe Tricou
UNDE: Oliva Restaurant, bd. Moscova, 5

CÂND: 11:00
CONTEXT: Masterclass-ul Pictura pe Tricou este o activitate interesantă, potrivită pentru orice vârsta. Participanţilor le vor fi prezentate tehnicile de bază de pictare a suprafețelor textile. Copii vor avea posibilitatea să aleagă desenul preferat care il vor putea picta pe tricou. Vom crea desenele cu vopsele speciale pe țesătură. Toţi pictorii şi pictoriţele vor pleca cu tricouri personalizate pe care le vor purta apoi cu plăcere. Cine știe, poate tocmai acum se va decide viitoarea meserie.

 

Ședința Comisiei Electorale Centrale din 16 spetembrie 2023

UNDE: Comisia Electorală Centrală, str. Vasile Alecsandri, 119

CÂND: 11:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizulaizată AICI

 

Training: Instrumente tradiționale și on-line de psihodiagnoză pentru adaptarea elevilor

UNDE: Psihologie.MD, bd. Dacia, 65/19

CÂND: 11:00
CONTEXT: Chiar din primele zile de activitate practică, orice specialist realizează că universitatea i-a oferit multe cunoștințe teoretice și mault prea puține abilități practice. Vă propunem un training în care vom pune accent preponderent pe activitățile practice, combinând instrumentele tradiționale – pixul și hârtia – cu cele moderne – aplicațiile de pe calculator. Abilități dobândite: interpretarea rezultatelor unui test psihologic; aplicarea unui test sociometric; elaborarea proceselor de grup și individuale; utilizarea platformei www.test.psihologie.md în activitatea profesională.

 

Finala anulul în Drag Racing

UNDE: Orașul Bălți, Aeroportul Corlăteni

CÂND: 11:00, 16-17 septembrie, curent

CONTEXT: Vârtej de viteză și emoții: Marea finală a anului în Drag Racing deja în perioada 16-17 septembrie pe Aeroportul Corlăteni din Bălți. Viteza, adrenalina și vuietul motorului se îmbină într-unul singur, oferindu-vă o oportunitate incredibilă de a vă plonja în lumea bătăliilor de curse autentice. V-am pregătit un eveniment care vă poate zgudui adâncul pasiunii pentru sportul cu motor. Competiție explozivă la distanță lungă. Concurenții din diferite țări vor concura pe distanțe unde fiecare milisecundă contează. Fiecare decolare, fiecare mașină care accelerează este o nouă oportunitate de a ajunge la culmile victoriei.

 

Eveniment: Neconferință: "Odată ce depășești limitele, viața devine nelimitată"

UNDE: Tekwill, str. Studenților, 9/11

CÂND: 11:00
CONTEXT: Dragi prieteni, vă invităm la un eveniment special - Unconference, cu o temă profundă și actuală: "Once you break boundaries, life becomes limitless". Unconference este locul unde oameni minunați împărtășesc experiențele lor de viață, lecțiile învățate și cum au evoluat pentru a deveni versiuni mai bune ale lor înșiși astăzi.  Ce să aștepți: Conversații sincere și profunde despre cum poti depasi obstacolele si barierele impuse; Posibilitatea de a accepta fricile, dubiile, lipsa de timp si puterea de a crea un exemplu sănătos al modului în care aceste obstacole pot fi schimbate pentru a progresa în viață și în carieră; Împărtășirea poveștilor personale și a lecțiilor din viață;

Identificarea modurilor de a face progrese mai rapide și mai bune în viață. Tema noastră, "Once you break boundaries, life becomes limitless," este menită să vă îndemne să reflectați asupra modului în care puteți depăși limitele impuse de voi înșivă sau de mediul în care trăiți.
 

 

Eveniment: Movie-n ARTICO

UNDE: Centrul Artico, bd. Ștefan cel Mare, 169

CÂND: 14:00

CONTEXT: Clubul Voluntarilor ARTICO organizează o nouă ediție a proiectului Movie’n ARTICO. Astfel, ești așteptat la o seară cu film bun, în cadrul căruia vei viziona filmul Interstellar.
Interstellar este un film științifico-fantastic epic din 2014. Despre ce este? Amplasat într-un viitor distopic în care omenirea este implicată într-o criză catastrofală și foamete, filmul urmărește un grup de astronauți care călătoresc printr-o gaură de vierme de lângă Saturn în căutarea unui nou cămin pentru omenire. Scopul proiectului Movie’n ARTICO este de a conștientiza mesajul filmelor și a revelațiilor sau trăirilor trezite de acestea. Expunerea gândurilor în urma vizionării unui film este un mijloc foarte bun pentru dezvoltarea capacităților de argumentare și analiză, stimularea gândirii și a ideilor.

 

Festivalul  „Toamna de Aur”

UNDE: Edineț, Piața Ștefan cel Mare

CÂND: 14:00

CONTEXT: Vă invităm la Festivalul „Toamna de Aur” ce va avea loc la Edineț. Din Program: Colective vocal instrumentale; Soliștii Studioului „Steaua Nordului”; Festivalul Etniilor „Unitate prin diversitate”; Expoziție târg a agenților economici. Vă așteptăm cu drag.

 

Spectacol: „Vara în care mama a avut ochii verzi”- spectacol radiofonic al TNR, București la Reuniunea TNR 2023
UNDE: Teatrul Național „Mihai Eminescu”, bd. Ștefan cel Mare, 79

CÂND: 14:00
CONTEXT: „Vara în care mama a avut ochii verzi” este o producție a Teatrului Național Radiofonic, realizată în cadrul proiectului Dramaturgi români contemporani, după romanul omonim al Tatianei Țîbuleac. Romanul „Vara în care mama a avut ochii verzi ”este deopotrivă, o carte a împăcării și o carte despre ”nedragoste”, o poveste despre violență și despre cuvintele spuse în ultimul moment – concluzionează Cezar Gheorghe, cu ocazia interviului luat Tatianei Țîbuleac, în anul 2017, la Festivalul Internaţional de Literatură de la Timişoara.

 

Protocol Masterclass

UNDE: Platforma ZOOM, Online

CÂND: 14:00, 16, 17 septembrie, curent

CONTEXT: Din programul masterclasului: Cunoștințe despre protocol și cum ne influențează imaginea; Cunoștințe despre norme de salut, întâmpinare/conducere a oaspeților, etichetă și eleganță, arta conversațiilor mărunte, diferențele culturale în negocieri, comunicarea nonverbală, utilizarea cărților de vizită și multe alte sfaturi utile pentru domeniul privat/public; Materiale adiționale pentru uz (post curs).
 

Eveniment: „Filosofia pentru viață” de Delia Steinberg Guzman

UNDE: New Acropolis, str. Armenească, 81

CÂND: 14:30

CONTEXT: Clubul de lectură filosofică Hermes, vă invită la un eveniment captivant în care se va prezenta și discuta lucrarea "Filosofia pentru Viață" scrisă de Delia Steinberg Guzmán. În cadrul acestui eveniment, veți avea ocazia să explorați atât conținutul cărții, cât și biografia fascinantă a autoarei. Pe lângă prezentare, evenimentul va include discuții și dezbateri pline de substanță, menite să aducă în prim-plan perspective variate asupra temelor filosofice abordate. De asemenea, pentru a îmbogăți experiența participanților, evenimentul va include și exerciții de psihologie, care vor aduce lumină asupra modului în care gândim și interacționăm cu ideile prezentate în carte.
 

Spectacol: „Menajeria de sticlă” – Teatrul „B.P.Hașdeu” din Cahul la Reuniunea TNR Chișinău 2023

UNDE: Teatrul Național „Mihai Eminescu”, bd. Ștefan cel Mare, 79

CÂND: 17:00
CONTEXT: „Menajeria de sticlă”, după Tennessee Williams, este o dramă de familie cu oameni care trăiesc sub același acoperiș și care caută cu disperare să își găsească fericirea. Tocmai această aspirație devine motivul conflictelor, o luptă disperată pentru dreptul de a trăi viața în conformitate cu propriile dorințe și vise, descoperind universul speranțelor fragile, al dezamăgirilor și

singurătăților, un spectacol despre o lume care trăiește la granița dintre realitate și fantezie. Realitatea va pătrunde în universul lor fragil, schimbându-le destinul. “Menajeria de sticlă” prezintă istoria unei familii marcate de plecarea tatălui și dominată de ambițiile unei mame autoritare care trăiește într-o lume a amintirilor și propriilor fantezii.

 

Deeper Harmonies 2

UNDE: Digital Park, Mihai Viteazul, 15

CÂND: 18:30

CONTEXT: Evenimentul va avea un invitat special PROFF - DJ și producător de muzică electronică, recunoscut pentru producțiile sale de succes în genurile melodic house, deep house și melodic techno, subliniind atmosfera, emoțiile și armoniile muzicale inedite. PROFF a câștigat recunoaștere din partea unor case de discuri de top precum Anjunadeep, Armada Music și Silk Music, colaborând cu artiști de renume cum ar fi Above & Beyond, Tim Green, Volen Sentir ,Sebastien Leger, Khen etc. Are peste 100 de lansări în discografie și se remarcă prin munca sa continuă în studio și concerte internaționale.

 

Spectacol: „Doctor de femei” de Georges Feydeau

UNDE: Teatrul Național „Satiricus”, str. Mihai Eminescu, 55

CÂND: 18.30

 

Spectacol: „Lysistrata, dragostea mea”  

UNDE: Teatrul National „Mihai Eminescu”, bd. Ștefan cel Mare, 79

CÂND: 19:00
CONTEXT: Comedia contemporană Lysitrata, dragostea mea de Matei Vișniec aduce în prim plan eterna relație dintre bărbați și femei, aflată mereu la granița dintre a declara război și a face pace.
Conceput pe mai multe straturi, textul, o reflecție ce are ca punct de pornire piesa cu același titlu, scrisă de Aristofan acum mai bine de două mii de ani în urmă, conține dileme ale vieții noastre contemporane. Lysistrata iubește viața și pacea, bărbații iubesc războiul, armele și puterea. Această contradicție determină femeile să declare greva sexului, constrângându-și astfel soții să renunțe la orice formă de război. Începe o nouă eră, o eră a păcii mondiale și a păcii între cele două sexe. Este cu adevărat posibil așa ceva? Veți descoperi împreună cu noi.

 

Spectacol: „Surorile Boleyn & Elisabeta”

UNDE: Geneza Art, str. Alexei Mateevici, 109/1

CÂND: 19:00, 16-17 septembrie, curent
CONTEXT: Premieră dublă la Teatrul Geneza Art. La început de toamnă, echipa Teatrului Geneza Art pregătește un eveniment teatral de amploare. Regizoarea Daniela Burlaca, pune în scenă 2 spectacole la pachet.  2 seri de teatru clasic, 2 reprezentații moderne, într-un proiect de inspirație istorică – ”Surorile Boleyn & Elisabeta”.

 

Expoziție: „Poetul – un monument de tandrețe în coaja unui cactus”

UNDE: Muzeul Național al Literaturii Române, str. Alexei Mateevici, 79

CÂND: Până la data de 30 septembrie

CONTEXT: Muzeul Național al Literaturii Române, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din Moldova și Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceiucu-Hașdeu”, organizează expoziția „Scriitorii Promoției ’70”, în semn de omagiu scriitorului Andrei Țurcanu la cei 75 de ani de la naștere, având genericul „Poetul – un monument de tandrețe în coaja unui cactus”. Expoziția prezintă viața și opera scriitorului Andrei Țurcanu în cărți, publicații periodice, artă plastică, obiecte memorabile, fotografii.
 

 

                                         DUMINICĂ 17 SEPTEMBRIE

 

Festivalul  Etniilor cu genericul ”Unitate prin diversitate” – Ediția a XXII-a

UNDE: Grădina Publică „Ștefan cel Mare”

CÂND: 10:00
CONTEXT: Porturi populare, dansuri tradiționale, expoziții tematice, posibilități de dialog multicultural, bunătăți gastronomice, dar și multe alte oferte interculturale îi așteaptă pe toți cei care doresc să cunoască culturile minorităților etnice din Republica Moldova. Evenimentul va debuta la ora 10:00 cu ceremonia de depuneri de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din capitală și o paradă a portului popular, urmat de vizita în Casa Mare, simbol al culturii noastre tradiționale, după care la ora 10:30 va avea loc inaugurarea oficială a Festivalului. Pe parcursul zilei, vizitatorii urbei și cei interesați de diversitate culturală vor putea vizita 20 curți entice ce vor prezenta specificul şi valorile etnoculturale, târgul-expozițional al obiectelor de artizanat, în zona Lectorium vor putea cunoaște cultura altor popoare, precum și aspecte ale conviețuirii pașnice și promovarea valorilor în societatea noastră.

 

Festivalul Național al Mărului

UNDE: Orașul Soroca

CÂND: 10:00

CONTEXT:  Duminică, toate drumurile duc la Soroca - un oraș cu o bogată istorie, ce găzduiește Festivalul Național al Mărului. Regiunea de Nord a Republicii Moldova este renumită pentru diversitatea soiurilor de mere cultivate. În perioada iunie 2022 - mai 2023, în Uniunea Europeană au fost exportate 12.807 de tone de mere moldovenești. Reamintim că, în luna iunie curent Parlamentul European a votat pentru prelungirea cu un an a măsurii de liberalizare a comerțului dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Astfel, încă un an producătorii noștri vor exporta pe marea piață europeană mere, prune, struguri și alte produse agricole moldovenești, fără taxe vamale și restricții cantitative.

 

Cupa „Iacob Ciachir” la ediția a IV-a

UNDE: Școala de hipism din municipiul Ungheni (Ungheni Deal)

CÂND: 11:30

CONTEXT: Evenimentul va include: competiții la hipism, cu participarea călăreților profesioniști din Republica Moldova și a discipolilor Scolii de hipism din Ungheni; un simpozion privind istoria hipismului la Ungheni și rolul cailor în istoria Ungheniului.

 

Vladimir Ghica – Peregrinul Catolic. Profesor de Speranță – Spectacol radiofonic, TNR București, la Reuniunea TNR 2023

UNDE: Teatrul Național „Mhai Eminescu”, bd. Ștefan cel Mare, 79

CÂND: 14:00
CONTEXT: În anul 2023, se împlinesc 10 ani de la Beatificarea Monseniorului Vladimir Ghika și 150 de ani de la nașterea sa. Prezentarea celor două spectacole-document, dedicate Monseniorului de atunci, Fericitului de acum, realizate în anul 2018 – este un elogiu adus lui Vladimir Ghika, prinț, apostol și martir al poporului român, atât prin naștere cât și prin vocație.
 

Spectacol: „O scrisoare pierdută” – Teatrul Național din  Cluj Napoca la Reuniunea TNR Chișinău 2023

UNDE: Teatrul Național „Mihai Eminescu”, bd. Ștefan cel Mare, 79

CÂND: 17:00
CONTEXT: Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca prezintă în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, ediția a 8-a: „O scrisoare pierdută” spectacol concert. Ada Milea se joacă într-o manieră inedită cu personajele de acum clasice ale ridicolei clase politice românești, nedezmințindu-și stilul mereu inventiv și exploziv, care găsește cheia perfectă a sarcasmului caragialesc. Personajele sunt mai vii ca niciodată, cum nu se poate mai actuale și demne de ochiul profund critic, dar și de hohotele de râs amar ale lui I.L. Caragiale.
 

Spectacol: „Podul de piatră”

UNDE: Teatrul „Alexei Mateevici”, str. Alexei Sciusev, 93

CÂND: 18:00

CONTEXT: „Podul de piatră” este un spectacol de teatru documentar bazat pe „Istorii din străinătate”, volum semnat de Iurie Cojocaru, originar din satul Lozova, Republica Moldova, care într-o zi de vară pleacă la Londra pentru o scurtă vacanță, iar de-atunci au trecut mai mult de zece ani. Spectacolul este construit din amintirile, lacrimile, durerile, regretele, jalea, dar și visele, bucuriile, fericirea sa, dorul celor care au ales să plece în străinătate ca să-și construiască viața, dar și emoțiile, privirile, cuvintele, scrisorile celor care au așteptat nerăbdători acasă. Echipa teatrului ține să menționeze că veniturile rezultate din vânzarea biletelor pentru acest spectacol din data de 17 septembrie vor merge spre o cauză nobilă, și anume spre susținerea Mariei Magdalena, o fetiță care are nevoie de solidaritatea noastră pentru a câștiga o nouă șansă la viață.

 

Spectacol: Lords of the Sound

UNDE: Palatul Național „Nicolae Sulac”, str. Pușkin, 21

CÂND: 18:00
CONTEXT: Orchestra simfonică modernă, care s-a bucurat de un succes extraordinar în Europa, este din nou în turneu. Lords of the Sound va susține un spectacol cu noul program „Music of Hans Zimmer” la Palatul Național. Concertele minunate ale Lords Of The Sound combinate cu cele mai bune compoziții ale lui Hans Zimmer vă vor oferi senzații de neuitat. În sală se vor auzi următoarele melodii: „Dune”, „Spider-Man 2”, „The Dark Knight”, „Interstellar”, „Gravity”, „Sherlock Holmes, „Angels and Demons”, „The Da Vinci Code”. „Pearl Harbor, „Gladiator”, „Misiune imposibilă”, „Început”, „Pirații din Caraibe”, „Spirit”, „Wonder Woman”, „Madagascar”. Pe lângă părţile vocale impresionante ale soliştilor şi ale corului, orchestra simfonică vă va surprinde cu un program unic de spectacol, producţii teatrale, efecte speciale uimitoare, energie şi pozitivitate de neoprit a întregii echipe.

 

 

Spectacol: „Banii, Banii sau „Borsetka” de Ray Cooney
UNDE: Teatrul National Satiricus „Ion Luca Caragiale”, str. Mihai Eminescu, 55

CÂND: 18:30
CONTEXT: De când lumea și pământul, omul a fost obsedat de bani. Banul e ochiul dracului, se zice în popor. Acest ochi te urmărește pretutindeni. Sau poate tu îl urmărești? În noul spectacol de comedie de la Teatrul Național „Satiricus I.L. Caragiale”, ambele aspecte ale binomului om-ban sunt reale. Omul caută bani și banii îl caută pe om. Cum? Foarte simplu. Găsește omul o geantă cu bani - o borsetkă, vorba politicianului moldovean - și nu știe cum să-i posede cu adevărat, pentru că banii nu se tăvălesc așa, pur și simplu, în drum; și apoi, unde-s banii acolo-i și mafia, teroriștii.  Până la urmă omul nu-i bucuros de norocul său și nici nu mai știe cum să scape de borsetkă. Să râzi și să plângi. Nu, publicul nu are de ce să plângă, el râde și se veselește din toată inima - e atât de bine și plăcut când nu tu ești pățitul.

 

 

Spectacol: „Revizorul” de Nikolai Gogol

UNDE: Teatrul Național „Eugene Ionesco”, bd. Grigore Vieru, 11

CÂND: 19:00

CONTEXT:  Piesa „Revizorul”, capodoperă a literaturii dramatice universale, este o satiră, o comedie de moravuri, de demascare a birocrației și corupției, care face parte din categoria textelor mereu actuale, a căror contemporanietate nu se degradează în timp. Este o caricatură literară a defectelor umane, ce va rămâne mereu actuală atâta timp cât va  exista societatea umană „Cu cât adevărurile sunt mai înalte, cu atât trebuie să fim mai atenți cu ele. Altfel se vor transforma în lucruri comune, iar lucrurile comune nu mai sunt crezute”.

 

 

Spectacol: „Mobilă și durere”

UNDE: Teatrul Republican „Luceafărul”, str. Veronica Micle, 7

CÂND: 19:00

CONTEXT: Un regizor, tocmai din România, Constantin Radu Tudosie, a venit la Chișinău și, cu actorii Teatrulul Republican, crează un univers teatral, unde personajele se află cu un picior în morala socialistă, iar cu al doilea într-o fiertură lipsită de moralitate. Acțiunea piesei, apropo, are loc în România ceaușistă. Pe la sfârșitul „ceaușismului”, adică, în vremuri deloc departe de cele în care ne aflăm.

 

 

                                          EVENIMENTE PE PLAN EXTERN


Forumul Economic European își propune să fie o ascensiune pentru afacerile antreprenorilor vorbitori de limba română. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, va deschide Forumul Economic European cu un cuvânt de salut adresat participanților dar și speakerilor. Un eveniment de prestigiu care se va desfășura în data de 17 septembrie la Paris. Acest forum reprezintă o oportunitate extraordinară de a vă conecta cu reprezentanți ai Instituțiilor Guvernamentale din Moldova și România, Reprezentanți ai Parlamentului European, Diplomatice și Publice, precum și cu Reprezentanți ai Camerelor de Comerț și Industrie, Agenția de Investiție, Organizații non-guvernamentale și mediul de afaceri din Europa. Forumul va fi format din 2 panele:  Panelul 1- Tema: Inovație, Educație, Digitalizare și Fonduri Europene; Panelul 2 - Tema: Expertiză, Provocări, Parteneriate și Investiții; Încheierea evenimentului, networking la cina festivă Gala ‘’Ofemeie’’ ediția II. Locația: Sesiunea plenară a Forumului va avea loc - Hyatt Regency Paris Etoile 3, Place du Général Koenig, Paris, 75017, France.

 

Agenția de Investiții din Moldova, în parteneriat cu autoritățile naționale, vă invită la 17 septembrie 2023, la Frankfurt pe Main,  Zeil 110, ora 10:00, la un eveniment organizat special pentru comunitatea cetățenilor moldoveni din Germania – Diaspora Invest. Investim acasă. În cadrul acestui eveniment vor fi prezentate oportunitățile investiționale din țara noastră, dar și instrumentele de susținere a afacerilor - atât cele de stat, cât și cele ale partenerilor de dezvoltare.Veți avea ocazia să descoperiți antreprenori care gestionează afaceri acasă, deschiși să împărtășească cu Dvs. istoriile de succes și experiențele lor. La eveniment vor fi prezenți oficiali, reprezentanți ai instituțiilor specializate și ai organizațiilor partenere, iar în cadrul panelurilor de discuții vor fi abordate diverse subiecte legate de investiții. Vor fi discutate sectoarele în plină dezvoltare - tradiționale sau emergente (agricultură, turism, IT, industriile creative, servicii pentru business, eficiența energetică, sectorul imobiliar industrial, reciclarea și procesarea deșeurilor). Pentru un dialog cât mai interactiv sunteți îndemnați să pregătiți întrebări.
 

 

În acest an Ambasada Republicii Molodva în Republica Austria, în parteneriat cu asociația diasporală MoldWien, va participa la evenimentul organizat de Ghilda Femeilor ONU “International Charity Luncheon 2023". Standul dedicat Republicii Moldova va oferi posibilitate vizitatorilor de a servi din deserturi tradiționale precum cozonacul cu umplutură de nuci și cacao, prăjiței pudrați, clătite cu vișină/miere, cornulețe cu dulceață din trandafir și multe alte delicii, care vor fi însoțite de un vin oferit generos de JooRia Wine. Doritorii de a susține o cauză nobilă sunt așteptați miercuri, 20 septembrie 2023, între orele 10:30-14:30, la sediul Viena International Centre (Rotunda Hall). Pentru obținerea unui permis de acces în cadrul clădirii ONU, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected], fiind necesară înregistrarea prealabilă până la data de 15.09.2023.

 

În acest Weekend, la București, va avea loc un eveniment dedicat vinului, muzicii și culturii Republicii Moldova. Pe Șoseaua Kiseleff se va desfășura cea de-a III-a ediție a Festivalului Vinului Moldovei. Vizitatorii vor putea degusta vinuri de la 44 de crame celebre și mici producători cu tradiție. Muzica live este asigurată de artiști notorii precum The Mono Jacks, Irina Rimes & The Motans.
 

Ambasada Republicii Moldova în Franța anunță evenimentul „Parisul inspiră poezie”- întâlnire literară cu scriitoarea Radmila Popovici. Vă invităm să descoperim și să savurăm împreună creația literară a Radmilei Popovici care va avea un dialog cu publicul și va susține un recital de poezie din cărțile sale: „Apa care își bea mâinile”, „L'eau qui boit ses mains” (tradusă în franceză de Victoria Sicorschi), „Unicat”, „Unique” (tradusă în franceză de Victoria Sicorschi), „Urâta”, „Vene și artere”, „PoEsențe”, „Fără escale” și altele.  Evenimentul literar va fi moderat de scriitorul Vitalie Vovc, și  va avea loc vineri, 22 septembrie 2023, la ora 18.30, la sediul Ambasadei: 19 rue Henri Rochefort, 75017 Paris. Rugăm doritorii să se înregistreze la adresa electronică: [email protected]
 

 

Meroslava Parii
16/09/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii