AGENDA DE WEEKEND//02-03.09.2023

Meroslava Parii
01/09/2023
Grafică: CIJM

 SÂMBĂTĂ 2 SEPTEMBRIE

 


Summitul Tinerilor din Republica Moldova „Dor de Rădăcini”

UNDE: Summit Events, str. Tighina, 49/3

CÂND: 09:00, 1,2,3 septembrie, curent
CONTEXT: Federația Tinerilor Basarabeni din România (FTB România), va organiza, în perioada 1-3 septembrie 2023, la Chișinău, prima ediție a Summitului Tinerilor din Republica Moldova „Dor de Rădăcini”. Anul acesta lansăm ediția pilot a Summitului pe modelul Summitul Tinerilor din România, evenimentul central al Programului de Capitală a Tineretului din România, desfășurat de 7 ediții. Prima ediție a evenimentul își propune să conecteze tinerii basarabeni care-și fac studiile sau trăiesc în România cu tinerii din Republica Moldova astfel, motivându-i să se întoarcă în țară și să contribuie împreună la dezvoltarea Republicii Moldova. Rezoluția finală la care vrem să ajungem prin implementarea proiectului este „Viitorul tânărului în Republica Moldova”.

 

 

Expo-târgul producătorului autohton SA „Incomlac”

UNDE: Orașul Bălți, Piața Vasile Alecsandri

CÂND: 09:00-21:00, până la data de 21 septembrie, curent

CONTEXT: În municipiul Bălți se desfășoară expo-târgul producătorului autohton SA „Incomlac”. Direcția generală financiar-economică (Direcția comerț) în comun cu SA „Incomlac” oganizează expo-târgul producătorului autohton, care se va desfășura până la data de 21 septembrie, curent,  cu amenajarea meselor în fața unității  de alimentație publică și cu realizarea produselor alimentare, producției de pregătire proprie, înghețatei, băuturilor răcoritoare, berii.
 

 

Salonul Internațional de Carte Bookfest Chișinău
UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 10:00-20:00, 30 august – 3 septembrie, curent

CONTEXT: Unele dintre cele mai importante edituri din România și Republica Moldova îi vor întâmpina pe iubitorii de carte bună cu cele mai noi oferte editoriale, ce totalizează peste 30 de mii de volume de cărți. La Bookfest Chișinău vor fi prezente cu stand: Editura AGIR, Editura Arc, Asociația ARI, Grupul Editorial Art, Cartego, Editura Cartier, Casa Poveştilor, Curtea Veche Publishing, Didactica Publishing House, Editura Eikon, Epigraf, Eurodidactica, Editura Gama, Humanitas, Editura Institutului Cultural Român, Editura Junimea, Litera, Editura Lumen, Editura Mega, Nemira Publishing House, Editura Paralela 45, Polirom, Prior Media Grup, Prut, RAO, Sigma, Supergraph Prest Com, Editura Ştiinţa, Trei, Editura Universitaria / Universitatea din Craiova, Vellant. Vizitatorii Bookfest vor avea ocazia să găsească să răsfoiască cele mai frumoase cărți din oferta curentă a editurilor dar și să participe la lansări de carte, dezbateri literare, ateliere și întâlniri de suflet cu scriitorii îndrăgiți.

 

 

Workshop: 7 greșeli financiare scumpe

UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 10:00

CONTEXT: Invitatul  special este Adrian Asoltanie, trainer, speaker și antreprenor de aproape 20 de ani. A descoperit pe propria piele și pe propriul buzunar că, de fapt, există doar câteva metode de a produce și înmulți banii, dar există nenumărate metode de a-i pierde. Este, de fapt, o invitație într-o călătorie spre echilibru și prosperitate. Veți descoperi un sistem de organizare cu șapte pași clari, care vă oferă soluții concrete pentru o relație corectă cu banii.
 

 

Cenaclul Literar-Creștin „CUVÂNTUL”

UNDE: Biblioteca Națională a Republicii Moldova, blocul central, sala de conferințe „Alexe Rău”, str, 31 August, 1989, 78A

CÂND: 10:00
CONTEXT: În cadrul ședinței Cenaclului literar-creștin „Cuvântul”, moderatori: Raisa Plăieșu, președintele Cenaclului literar-creștin „Cuvântul” și George Călin, Ambasador Cultural Covenția ONU – Geneva, va avea loc - Lecția de Poezie a Societății Culturale „Apollon”, România. În program: decernarea premiilor Festivalului Concurs Internațional de poezie, proză și grafică „Nicolae Dabija – Tăcera răstignită”, edița a III-a 2023; recital de poezie și cântec; lansarea cărții: „Iubind-o pe Amara”, roman de scriitorul Valerian Ciobanu. Vor evolua: Oxana Mardari, interpretă, Raisa Plăieșu, poetă și cantautoare, Ștefănel Pleșca, poet și cantautor, Dănuța Crăciun, tânără interpretă, elevii Școlii de Artă „V.Poleacov”, conducătoare Liuba Cernomoreț, profesoară de artă teatrală.
 

 

Primul Festival al Vinului de Autor din Moldova
UNDE: Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, str. 31 August 1989, 121 A

CÂND: 10:00
CONTEXT: Vă invităm la primul Festival al Vinului de Autor din Moldova. Doar pentru o zi, pe 2 septembrie, micii producători de vinuri din toată țara se vor aduna în scuarul Muzeului Național de Istorie. Pentru prima dată, o gamă unică de vinuri de autor va fi prezentată într-un singur loc, majoritatea dintre ele sunt medaliate la principalul concurs internațional MUNDUS Vini. Oaspeții festivalului le vor degusta, vor afla despre vinurile noi, vor găsi cele mai bune combinații de vinuri și gastronomie, vor cumpăra vinul preferat la cel mai bun preț. Festivalul Vinului de Autor este, de asemenea, comunicarea cu producătorii despre meșteșugul lor, cunoașterea istoriei și culturii sale. La fel vor fi prezenți și cei mai buni sommelieri din Chișinău.
 

 

Marea Extragere a tombolei BOSCH

UNDE: VOLTA, str. Pădurii, 19

CÂND: 10.00
CONTEXT: Te așteptăm cu mare drag  să petrecem împreună o zi de neuitat, să acumulăm multe cunoștințe noi și să ne distrăm pe cinste. Vino la eveniment și vei avea parte de o zi intensă și memorabilă, cu premii, muzică bună, bucate tradiționale și bere gratuită. Prezența la eveniment este obligatorie pentru toți deținătorii de tickete. În cazul în care persoana câștigătoare nu este prezentă, conform regulamentului aceasta nu poate beneficia de premiu.

 

 

Ziua Ușilor Deschise
UNDE: Proimobil.md, str. Mihai Eminescu, 52

CÂND: 11:00
CONTEXT: În exclusivitate pentru Republica Moldova, lansăm “Academia Proimobil”, un program complet de educație imobiliară, pentru toți cei interesați de dezvoltare continuă pe plan profesional. „Academia Proimobil” presupune formarea unei noi grupe de agenți imobiliari, care vor beneficia de o serie de training-uri gratuite,  conduse de Vlad Musteață CEO Proimobil, menite pentru ai transforma în adevărați profesioniști.Vino să dăm start împreună unei noi etape în domeniul imobiliar.

 

 

Master Class: Pictura pe Tricou
UNDE: Oliva Restaurant, bd. Moscova, 5

CÂND: 11:00
CONTEXT: Master class-ul Pictura pe Tricou este o activitate interesantă, potrivită pentru orice vârsta. Participanţilor le vor fi prezentate tehnicile de bază de pictare a suprafețelor textile. Copii vor avea posibilitatea să aleagă desenul preferat care il vor putea picta pe tricou. Vom crea desenele cu vopsele speciale pe țesătură. Toţi pictorii şi pictoriţele vor pleca cu tricouri personalizate pe care le vor purta apoi cu plăcere. Cine știe, poate tocmai acum se va decide viitoarea meserie.

 

 

Prospera EDU Fest 2023 

UNDE: Academia Prospera, str. Căpriana, 50

CÂND: 11:00
CONTEXT: Așteptăm toți părinții și copiii la Prospera Edu Fest - eveniment educațional unde toți participanții vor avea ocazia să facă cunoștință atât cu pedagogii noștri cât și cu proiectele noastre:
Școala de Business; Seminare Științifice;  Prospera Math; Pregătirea pentru școală; Lego Weekend;
Grădinița ProsperaKids.
 

 

Conferință de presă

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 16:00

CONTEXT: Conferința de presă este organizată de OWH STUDIO, Virgiliu Mărgineanu, Igor Cobileanschi, Leontina Vatamanu, cu tema: „Seri de CRONOGRAF”: impresii, totaluri, noutăți. Perspectivele co-producțiilor cinematografice moldo-românești”.

 

 

„Dialog între generații”

UNDE: Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”

CÂND: 16:00

CONTEXT: Persoanele de vârsta a treia sunt invitate în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”, la o nouă ediție a spectacolelor muzicale în aer liber, desfășurate în cadrul Proiectului socio-cultural de weekend „Dialog între generații”. Locuitorii și oaspeții capitalei prezenți la eveniment, se vor putea delecta cu muzică de calitate, dansuri și voie bună, într-o atmosferă plăcută. Proiectul de weekend „Dialog între generații” a fost inițiat în iunie 2022 și oferă publicului de diferite vârste oportunități de a petrece timpul activ, alături de semeni. 
 

 

Spectacol: „Boeing-Boeing”

UNDE: Teatrul Fără Nume, str. Sfatul Țării, 18

CÂND: 18:00
CONTEXT: Comedia Boeing-Boeing, de Marc Camoletti în regia lui Mihai Țărnă, revine. Bernard este un arhitect de succes, care are trei logodnice, toate stewardese, de naționalități diferite. Fiecare femeie crede că anume ea este aleasa inimii, dar nu e chiar așa...Vino să vezi o istorie amuzantă și plină de coincidențe neașteptate în care vei trăi la intensitate maximă o zi din viața nebună a lui Bernard, micul paradis al căruia, funcționează la perfecție - trebuie doar să gestioneze corect calendarul de zboruri și să beneficieze de ajutorul Bertei, menajera sa fidelă. Vizita neașteptată a vechiului său prieten, Robert, și trecerea stewardeselor pe un nou avion Boeing, dă peste cap toate orarele de zbor, îi poartă pe protagoniști într-un haos, plin de coincidențe.

 

 

Humanitas, Humanitas Junior e Humanitas Fiction la Bookfest Chișinău 2023

UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 18:00

CONTEXT: Vă aşteptăm cu peste 600 de titluri, 80 de cărți-eveniment, cele mai noi apariţii, bestsellerurile ultimelor luni și lansări de carte, dezbateri și sesiuni de autografe, prilej de întâlnire cu Ioana Pârvulescu, Radu Paraschivescu, Cristian Preda, Cătălin Dorian Florescu, Cristian Mungiu, Lidia Bodea, Denisa Comănescu, Liviu Cîmpeanu, Cristian Manolachi, Alexandru N. Stermin, Valentin Constantinov, Mircea V. Ciobanu, Virgiliu Bârlădeanu, Vitalie Ciobanu, Alexandru Cosmescu, Valeriu Pașa. Toate cele peste 600 de titluri vor putea fi cumpărate la prețuri speciale valabile numai la Bookfest Chișinău.

 

 

Spectacol: „Sonata Lunii”

UNDE: Geneza Art, str. Alexei Mateevici, 109/1

CÂND: 19:00

CONTEXT: „Sonata Lunii”, un spectacol inspirat din filmul „Dineu cu vecinii de sus”, este o poveste cu patru personaje multiplicate, care reprezintă vecinii de jos și de sus. Vecinii de jos sunt împreună de mai mulți ani. Abea dacă se mai privesc, iar certurile au devenit o constantă în relația lor. Într-o seară de vineri, vecinii de sus, puțin mai tineri decât ei, vor veni în ospeție. Ce nu știu gazdele că această seară se va transforma pe neașteptate într-o orchestră de emoții neacordate. Muzică clasică, teme picante, situații provocatoare care pun în evidență problema cuplului. O comedie 18+ care te vaține pe val.

 

 

Open Mic

UNDE: Open Mic, str. Alexei Sciusev, 93

CÂND: 19:30
CONTEXT: Open Mic-ul - e locul unde poate veni si evolua cu stand up-ul său orice doritor. Sarcina principala, e să fie amuzant. Spectacolele au loc în fiecare duminică. Aici comedianții începători si cei experimentați își verifică glumele, ca ulterior să le prezinte la concertele mari. Din această cauză fiecare seară de Open Mic, este una memorabilă, irepetabilă și la maxim de organică.

 

 

Expoziție: „Poetul – un monument de tandrețe în coaja unui cactus”

UNDE: Muzeul Național al Literaturii Române, str. Alexei Mateevici, 79

CÂND: Până la data de 30 septembrie

CONTEXT: Muzeul Național al Literaturii Române, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din Moldova și Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceiucu-Hașdeu”, organizează expoziția „Scriitorii Promoției ’70”, în semn de omagiu scriitorului Andrei Țurcanu la cei 75 de ani de la naștere, având genericul „Poetul – un monument de tandrețe în coaja unui cactus”. Expoziția prezintă viața și opera scriitorului Andrei Țurcanu în cărți, publicații periodice, artă plastică, obiecte memorabile, fotografii.
 

 

 DUMINICĂ 3 SEPTEMBRIE

 

 

Aniversarea a 32-a de la crearea Armatei Naționale

UNDE: Municipiul Bălți

CÂND: 09:00

CONTEXT: Pe 3 septembrie 2023 sărbătorim cea a 32-a aniversare a înființării Armatei Naționale. Pentru a marca această sărbătoare, a fost elaborat un program de evenimente care cuprinde ceremonii de depunere a florilor, expoziții de tehnică militară, prepararea prânzului ostășesc și prezentări ale realizărilor și contribuțiilor Armatei Naționale la securitatea și prosperitatea țării noastre. Suntem bucuroși să vă avem alături de noi în această zi de sărbătoare și vă invităm să vă alăturați pentru a onora și aprecia contribuția inestimabilă a Armatei Naționale la menținerea securității țării noastre.

 


Festival: GoCon 2023
UNDE: Tekwill, str. Studenților, 9/11

CÂND: 11:00

CONTEXT: GoCon 2023, este un festival dedicat tuturor fanilor de anime, k-pop, jocuri, seriale și cultură asiatică. În timpul festivalului veți putea juca diverse jocuri pe tot parcursul zilei, de câte ori doriți. Pentru câștig, primești ștampile pe cardul tău și posibilitatea de a-l răscumpăra pentru un premiu. Premii: PS4, Nintendo Switch, dakimakura, figurine originale japoneze, tricouri, căni și suveniruri unice pentru membrii GoCon cu simbolurile festivalului. Peste 10 jocuri active diferite te așteaptă.
 

 

Spectacol: „Făt Frumos din lacrimă” de Mihai Eminescu

UNDE: Teatrul Republican de Păpuşi "Licurici", str. 31 August, 1989, 121

CÂND: 11:00

CONTEXT: Vă invităm la Deschiderea Stagiunii Teatrale „Licurici-79”.
Spectacolul este în memoria lui Titus Jucov, ex directorului  Teatrului  Republican de Păpuşi "Licurici".

 

 

Ziua Ușilor Deschise

UNDE: ADOR, Asociația Dorințelor și Obiectivelor Realizate, str. Ion Creangă, 68/1

CÂND: 10:00

CONTEXT: ADOR deschide larg ușile, pentru ca să faceți cunoștință cu noi, dar și cu serviciile noastre. Vă așteptăm cu drag.

 

 

Cafeneaua Literară

UNDE: Librăria „Cartego”, str. Vlaicu Pârcălab, 2

CÂND: 11:00

CONTEXT: Ești pasionat de lectură? Vrei să împărtășești experiența literară alături de alți cititori? Te așteptăm la o nouă ediție a Cafenelei Literare. Vei comunica cu cititori la fel ca și tine, vei descoperi cărți și oamnei noi, dar vei și avea oportunitatea să vorbești despre cartea ta  preferată.

 

 

Lansare pentru copii la  Bookfest – „Cofetăria” de Lavinia Braniște

UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 13:30

CONTEXT: Dragi prieteni, duminică, vă dăm întâlnire cu una dintre cele mai interesante și proaspete autoare pentru copii din România, Lavinia Braniște. Actrița Elena Frunze-Hartman va citi din noua carte a Laviniei, Cofetăria. Veți avea răspunsuri la toate întrebările. Vă așteptăm cu mare drag.

 

 

Spectacol: Urări  de sănătate și „Frunze de dor”
UNDE: Teatrul Național „Mihai Eminescu”, bd. Ștefan cel Mare, 79

CÂND: 17:00
CONTEXT: În primele zile de toamnă, la 3 septembrie, Ion Druță împlinește 95 de ani. Un secol, un destin, o operă, o legendă. Romanele sale au fascinat mai multe generații de cititori, dramaturgia sa a adus în spațiul public valorile sacre într-o epocă în care bisericile erau închise, iar curajul său din anul 1965 de a cere alfabet latin de la tribuna oficială a șocat, a speriat, a tulburat, dar a și înflăcărat mai multe spirite tinere, opera lui Ion Druță a marcat profund conștiința colectivă, declanșând valul de recucerire a drepturilor noastre fundamentale ale omului - limba și cultura română. Vom sărbători această aniversare prin spectacolul „Frunze de dor” montat după celebrul roman care a făcut legendă în literatura română de la est de Prut.  cultura rom. „Acolo, în Moldova, toate au pornit de la Frunze de dor,” afirma savantul cu renume mondial Eugeniu Coşeriu.

 

 

Spectacol: „TOC”

UNDE: Teatrul Geneza Art, str. Alexei Mateevici 109/1

CÂND: 19:00

CONTEXT: Încearcă să-ți imaginezi de câte ori te-ai întors acasă ca să vezi dacă ai închis apa, sau dacă ai deconectat fierul de călcat, sau mai simplu, de câte ori ai încercat să-ți amintești dacă ai încuiat ușa la intrare sau nu? Ca într-un final să  te întorci din drum și să verifici. 6 personaje s-au adunat la un psihoterapeut pe scena teatrului, pentru a discuta cu el despre problema cu care se confruntă.

 

 APELURI DE ÎNSCRIERE

 

Centrul de Investigații Jurnalistice invită jurnaliștii de investigație să se înscrie  la trainingul în jurnalism de investigație care va avea loc la Chișinău pe 6 -7 septembrie, curent. Evenimentul este organizat  de GIZ Moldova si Centrul de Investigatii Jurnalistice in cadrul programului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Guvernul Marii Britanii, și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Termen limită pentru confirmarea participării: 5 septembrie, curent, pe adresa de e-mail -  [email protected]

 

 

 EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

 

Zilele Chișinăului la Piatra Neamț.
În scopul promovării patrimoniului cultural, Primăria Municipiului Chișinău organizează în zilele de 2 și 3 septembrie 2023 ,,Zilele Chișinăului la Piatra Neamț”. Manifestările cultural-artistice se vor desfășura în cadrul Festivalului ,,Neamț Art Festival”. Astfel, pe 2 septembrie va avea loc o expoziție de pictură a artiștilor basarabeni, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova. Locația: Curtea Domnească Piatra Neamț. Seara, în Piața Libertății din Piatra Neamț va avea loc un concert susținut de Orchestra Municipală ,,Camerata Chișinău”. Pe 3 septembrie va fi lansată expoziția ,,Cămașa cu altiță din Republica Moldova”, autor Olesea Enache. Locația: Muzeul de Arte Piatra Neamț. De asemenea, va avea loc lansarea cărților ,,Retorica vestimentară, cămașa cu altiță” și ,,Creatori, purtători și admiratori ai costumului tradițional din secolul al XX-lea”, autor Varvara Buzilă. Locația: Muzeul de Arte Piatra Neamț. Seara, participanții la festival se vor bucura de un program muzical prezentat de ,,Lupii lui Calancea”. Vă așteptăm cu drag să sărbătorim împreună ,,Zilele Chișinăului la Piatra Neamț”.

Meroslava Parii
01/09/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii