AGENDA DE WEEKEND//02-03.12.2023

Meroslava Parii
01/12/2023
Grafică CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

Primăria Municipiului Chișinău informează că în weekendul 02-03 decembrie, 2023, în sectoarele capitalei vor fi desfășurate diverse iarmaroace și târguri cu produse și mărfuri autohtone, cu scopul de a sprijini producătorii locali și de a oferi louitorilor capitalei acces la produse agricole de sezon.

 

Conferința Științifică Internațională cu tema „Promovarea valorilor socio-economice în contextul integrării”

UNDE: Universitatea de Studii Europene din Moldova – USEM, str. Ghenadie Iablocikin, 21

CÂND: 09:00

CONTEXT: Tematici de lucru ale conferinței: Științe economice; Științe juridice; Psihologie; Științe politice; Media şi comunicare.
 

Concursul „Bătălia cărților” – Ediția a IX – a, Etapa Finală

UNDE: Biblioteca Municipală „B.P. Hașdeu”, bd. Ștefan cel Mare, 148

CÂND: 09:30, 2-3 decembrie, curent

CONTEXT: Concursul „Bătălia cărților” a ajuns la finalul celei de-a IX-a ediții. În etapa finală s-au calificat elevii care au acumulat cel mai înalt punctaj acordat de juriu în urma examinării Fișelor de lectură. Astfel, în marea finală s-au calificat 39 de participanți, care vor purta bătălia pentru unul din următoarele titluri: cititorul exeget, cititorul erudit, cititorul persuasiv, cititorul proactiv, cititorul creativ, cititorul performant, cititorul entuziast, cititorul orator, cititorul implicat, cititorul dialogal, iar alții 9 vor fi premiați cu diplome de mențiune. Etapa finală, numită sugestiv „Convinge-mă să citesc”, constă în prezentarea unui erou din cartea preferată din lista citită în număr de 7 cărți, aceasta realizându-se în modul cel mai creativ și original.

 

Concurs Național de Muzică Instrumentală – 7 Note Muzicale, Ediția a III -a 2023

UNDE: Municipiul Cahul

CÂND: 10:00

 

A 7-a ediție a competiției Robo Liga Bibliotecilor

UNDE: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creanga”, str. Alexei Sciusev, 65

CÂND: 10:00

CONTEXT: Concursul se va desfășura în format online pe aplicația Zoom, fiind transmis Live pe pagina de Facebook a Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”. Circa 60 de copii, bibliotecari, antrenori, care reprezintă cluburile de robotică din 9 biblioteci publice din Republica Moldova, își vor etala abilitățile de programare, creativitatea, imaginația și spiritul inovativ în această competiție inedită. Echipele vor concura pentru cupa Premiul Mare și cupele pentru Cele mai bune echipe în probele concursului: Robotul care ne ajută să avem un mod sănătos de viață, Robotul ce reprezintă o profesie, Prezentarea artistică a echipei. De asemenea, vor fi acordate și premii speciale, iar toți membrii echipelor participante la concurs vor primi medalii, certificate și cadouri.

 

Atelier de Logopedie Creativă

UNDE: Casa Presei, str. Pușkin, 22

CÂND: 10:00

CONTEXT: Va invitam la un atelier de Logopedie Creativă in care veti descoperi o parte imoortanta din arsenalul de metode si materiale folosite de catre logoped pentru remedierea tulburărilor de limbaj si comunicare. La fel, veti cunoaste cum se realizeaza integrarea senzoriala in cadrul ședințelor logopedice, ce metode, materiale, utilaje putem folosi pentru a ajuta copiii cu tulburari de limbaj, tulburări de neurodezvoltare, autism/TSA. În a 2-a parte a Atelierului: cartile senzoriale - utilizarea lor in terapia logopedica; materiale necesare, metodica crearii cartilor senzoriale; veți confectiona o carte senzoriala.
 

Expoziția ,,Caractere” de Anatol Fornea

UNDE: Muzeul Național de Istorie a Moldovei, str. 31 August 1989, 121A

CÂND: 10:00, până la data de 17 decembrie, curent

CONTEXT: Expoziția ,,Caractere”, deschisă la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, reprezintă o serie de caricaturi ce reflectă oameni și situații cunoscute în mediul public. Fie că sunt bărboși, cu plete lungi, fie că sunt cărunți ori tineri, timizi sau efervescenți, fiecare poate să impresioneze, în felul său, prin caracter. Autorul este caricaturistul și jurnalistul TV Anatol Fornea. Caricatura este un gen aparte al artelor vizuale, ce conturează prin linii îngroșate, accente și hiperbolizare, trăsăturile fizice și moravurile oamenilor. Caracterul este ansamblul însușirilor fundamentale psihice-morale ale unei persoane, care se manifestă în modul de comportare, în ideile și în acțiunile sale.
 

Povestea lui Moș Crăciun - Spectacol Tematic Interactiv de Animatie pentru Copii

UNDE: Cinematograful „Odeon”, str. Mihai  Eminescu, 55

CÂND: 11:00

CONTEXT: În perioada sărbătorilor de iarnă când magia plutește în aer și noi toți îl așteptăm pe Moș Crăciun am pregătit pentru copiii dstră un spectacol de animație plin de feerie. Povestea lui Moș Crăciun reprezintă încă o peripeție a lui Moș Crăciun alături de Fulguța, Clounella, Morcovel și cei mai bravi ajutori ai Moșului – spiridușii. Clounella este cea care cu nerăbdare îl așteaptă pe Moș Crăciun în ospeție pentru ca el să-i spună o poveste dar momentul este tulburat de șotiile lui Gogonel. Gogonel cel năzbâtios care perturbează ordinea, liniștea și mersul normal al unor fapte oriunde s-ar afla. Din această cauză el este alungat de la sărbătoare. Cel mai neobișnuit personaj al acestei povești este Morcovel – un om de zăpadă foarte drăguț și care iubește la nebunie îmbrățișările.

 

Etapa a 4-a a Campionatului Ce? Unde? CÂND? 2023

UNDE: Biblioteca Municipală „B.P. Hașdeu”, bd. Ștefan cel Mare, 148

CÂND: 11:00

CONTEXT: Etapa 4 a Campionatului CUC 2023T se va desfășura în perioada 2-3 decembrie.
La Chișinău se va juca pe 2 decembrie sâmbătă. Etapa este pregătită de echipele H5N1 și Electric Unicorns.

 

Masterclass pentru copii: Descoperiți lumea limbii engleze prin design și programare într-un mod captivant și interactiv

UNDE: iHUB, str. 31 August 1989, 78

CÂND: 12:00

CONTEXT: Suntem încântați să vă invităm la o aventură educativă incredibilă pentru copiii de 7-9 ani, să descoperiți lumea englezei prin design și programare într-un mod captivant și interactiv. Copiii vor explora lumea limbii engleze prin activități creative și captivante de design și programare adaptate vârstei lor. Jocuri Educaționale Interactive: Descoperiți puterea învățării distractive cu jocuri interactive adaptate pentru a dezvolta abilități lingvistice și tehnice într-un mediu prietenos. Experiențe VR și AR: Intră într-un univers virtual și augmentat, unde învățarea devine o aventură. Jocuri educative VR și AR vor stimula imaginația și creativitatea copiilor. Masterclassul este gratuit.

 

Lansarea campaniei de informare „Drumuri sigure în Moldova”

UNDE: Parcatea Universității Tehnice din Moldova, str. Studenților, 9/8

CÂND: 13:00

CONTEXT: Ministerul Afacerilor Interne, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, Cancelaria de Stat, UNICEF Moldova, OMS Regiunea Europeană și UNDP Moldova implementează campania de informare „Drumuri sigure în Moldova”, scopul căreia este de a educa populația privind respectarea regulilor de circulație, ca urmare, fiind redus numărul de accidente rutiere din țară. La eveniment vor fi prezenți: Adrian Efros, Ministrul Afacerilor Interne, Artur Mija, Secretar General al Guvernului, Sergiu Gurin, Secretar de Stat, Ministerul Educației și Cercetării, Maha Damaj, Reprezentantă de Țară UNICEF Moldova, Miljana Grbic, Șefa biroului OMS în Republica Moldova.
 

Conferința „Pacea dintre Inimă și Minte”

UNDE: Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Complexul Sportiv Universitar, str. Malina Mică

CÂND: 15:00

CONTEXT: Te invităm la o discuție de suflet, alături de jurnalista Florentina Fântânaru, Prof. Univ. Dr. Constantin Dulcan și Prof. Univ. Dr. Vlad Ciurea. În cadrul conferinței, vei avea deosebita ocazie de a participa la lansarea a două cărți excepționale, semnate de protagoniștii evenimentului - ,,Calea Vindecării. Pacea dintre inimă și minte”, autor Prof. Univ. Dr. Dumitru Constantin Dulcan și Florentinta Fântânaru, ,,Sănătatea creierului pe înțelesul tuturor”, autor Prof. Univ. Dr. Alexandru Vlad Ciurea. Totodată, vei avea prilejul să adresezi întrebări invitaților speciali, să primești răspunsuri la întrebările care te macină și desigur autografe din partea renumiților autori.
 

Moldova Fashion Days

UNDE: Chișinău Arena

CÂND: 17:00

CONTEXT: Marcați în agendă data de 2 decembrie și pregătiți cele mai trendy ținute pentru Moldova Fashion Days - eveniment care reunește pe toți cei interesați de fashion, dar și designerii autohtoni și specialiștii din industrie. 15 designeri vin să prezinte modul original și creativ în care fiecare a intrepretat tendințele din acest sezon în propriile colecții. Moldova Fashion Days nu este doar un eveniment de modă, ci și o ocazie de a ne revedea și de a petrece o seară frumoasă în companie plăcută. Fii cu ochii pe noi pentru a afla cine sunt designerii și ce surprize mai oferă de această dată principalul eveniment de fashion al anului.

 

Expoziție transformațională „Eu sunt...”

UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 17:00, 2-3 decembrie, curent

CONTEXT: Însoțit de Eva, Venus și Lilith vei savura călătoria către tine pe viu în cadrul expoziției. Prin creațiile noastre vorbim despre o cale în care vrei, poți, îți place, trebuie. O cale ce o urmăm din plăcere, plini de sete de viață, curioși, ne maturizăm și ne asumăm responsabilități, ne acceptăm egoismul, și ne trăim valoarea de sine. Readucem în vizor valoarea de sine, prin a nu fi deosebit, dar unic, precum e perla, unică. Descoperă perla din tine, este calea ta spre Eu. Vei explora călătoria în procesul de creare de sine prin trei ipostaze, trei simboluri ce surprind etapele fundamentale ale evoluției feminine. Pornind de la curiozitatea inocentă a Evei, trecând prin generozitatea maternă a Venus, și ajungând la înțelepciunea și puterea interioară a Lilith.

 

Expoziție: ”Igor Vieru – 100 de ani de la naștere”

UNDE: Centrul expozițional Constanti Brâncuși, bd. Ștefan cel Mare, 3

CÂND: Până la data de 31 decembrie, curent

CONTEXT: La Centrul expozitional Constantin Brancusi din capitală a fost vernisată, expoziția de artă contemporană cu genericul ”Igor Vieru – 100 de ani de la naștere”. Expoziția cuprinde peste 150 de lucrări de grafică din colecțiile instituțiilor subordonate Ministerului Culturii: Muzeul Național de Artă al Moldovei, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creanga”, dar și din colecția familiei.
 

Expoziția „Violența împotriva femeilor – pandemie globală a umanităţii”

UNDE: Biblioteca Națională a Republicii Moldova, str. 31 August 1989 78 A

CÂND: Până la data de 10 decembrie, curent

CONTEXT: Lucrările expuse în cadrul expoziției reflectă strategiile de prevenire şi combatere a violenţei împotriva femeilor, raportul de estimare a costurilor violenţei în familie şi a violenţei împotriva femeilor în Moldova. Expoziţia cuprinde circa 70 de documente și este sistematizată în trei compartimente.

 

Lansarea albumului de fotografie/artă vizuală "FeelHarmony / Simte Armonia"

UNDE: Cărturești, Muzeu, str, 31 August 1989, 121A

CÂND: 17:00

CONTEXT: Vă invităm la lansarea albumului de fotografie/artă vizuală "FeelHarmony / Simte Armonia" a artistei Valeria Barbas, Editura ARC 2023."Artista chișinăuiană Valeria Barbas creează într-o ediție deosebită un spectacol vizual în care face ruinele să vorbească. Recurge la gestul de sublimare a unei drame culturale naționale care a fost incendiul Filarmonicii Naționale „Serghei . Lunchevici” din 2020, adunând materia sfârșitului și surprinzându-i natura simfonică. Însoțindu-ne ochiul printre semnele dezolanate ale calamității, ne focalizează privirea pe consistențele ritmice ale prăbușirii, pe suprafețele grunjoase ale vopselelor topite sau peste puful cenușii care capitonează întregul spațiul, drept ecouri materiale, dermice ale muzicii.

 

Spectacol: AKORD, cu un palmares bogat de hituri proprii la Palatul Național

UNDE: Palatul Național „Nicolae Sulac”, str. Pușkin, 21

CÂND: 18:00, 2-3 decembrie, curent

CONTEXT: Pe 2 și 3 decembrie 2023, Igor Sîrbu și Eduard Malareu vor excela în performanță muzicală, alături de intrumentiști de valoare: XO – Band, Petru Moiseev, Marian Ungur, Sergiu Vătavu și alții. În cadrul unui show promițător, regizat de Alla Donțu și prezentat de către Lili Lozan și Eugen Botnaru, spectatorii vor vibra pe ritmul melodiilor deja îndrăgite ale AKORD-ului, precum și vor audia, în premieră, mai multe piese noi.

 

Charlie Chaplin – Nașterea Vagabondului

UNDE: Teatrul Radical, str. Columna, 145

CÂND: 18:00

CONTEXT: Prezentatorul nostru Silvia Chirilă, magistru în istorie și ghid național, va povesti despre începutul carierei lui Chaplin în cinematografie și nașterea personajului Vagabondul. Vom viziona: Primele scurt metraje ale lui Charlie Chaplin; Primul film de lung metraj al lui Charlie Chaplin THE KID. Vă garantăm o seară plină de râsete, emoții și reflecții adânci.
 

Spectacol: Jazzy Journey

UNDE: Artcor, str. 31 August 1989, 137

CÂND: 18:00

CONTEXT: Pe 2 decembrie, Artcor se transformă în scena principală pentru acest eveniment muzical cu totul special. Este o seară în care naiul și jazzul se unesc pentru a vă oferi o experiență muzicală de neuitat. Jazzy Journey este mai mult decât un simplu concert - este un dialog muzical în care naiul devine vocea care vă va purta într-o călătorie muzicală captivantă. Prin intermediul naiului, veți descoperi emoții și improvizații complexe, într-o interpretare pasionată și rafinată. Acest eveniment reprezintă o oportunitate unică de a fi parte dintr-un moment de pionierat în lumea muzicii, în care artistul nostru vă invită să descoperiți muzica jazz într-un mod cu totul inedit. Este o seară care vă va atinge inimile și vă va lăsa cu amintiri de neuitat.

 

Spectacol de teatru documentar „1946” + Expoziție Zaharia Cușnir

UNDE: Teatrul „Luceafărul, str. Veronica Micle, 7

CÂND: 19:00

CONTEXT: Putem învăța să recunoaștem și să acceptăm eșecurile și greșelile unui individ, a unui grup, a unui neam. Mai putem învăța să vorbim despre evenimentele istorice și să le evităm pe cele dureroase pentru individ, pentru grup sau pentru neam. Dar de cât timp avem nevoie pentru a însuși lecția? La această întrebare căutăm răspunsul în spectacolul de teatru documentar „1946” în regia lui Slava Sambriș, după „Cartea Foametei” de Larisa Turea. Întâi de toate, despre foametea din ’46-’47, astăzi încă se cunosc foarte puține lucruri. Or, schimbările de mentalitate și frica inoculate în acei ani ne țin în loc, au devenit parte din codul nostru genetic și din sistemul nostru de valori, au rămas ca o traumă pe care am decis să o transmitem din generație în generație, și să continuăm existența în teroare și umilință.

 

Spectacol „Nuntă în Cer” – după Mircea Eliade

UNDE: Teatrul Geneza Art, str. Alexei Mateevici, 109/1

CÂND: 19:00

CONTEXT: Romanul „Nuntă în cer” prezintă istoria a doi bărbați, care își povestesc experiența de viață, cunoscând dragostea absolută dintre bărbat și femeie ca ființă unică. Este o confesiune tulburătoare despre iubirea perfectă, iubirea predestinată. Un spectacol ce abordează tema cuplului cu multiplele sale căutări și neliniști, într-o unitate primordială a spiritului uman.

 

DUMINICĂ 3 DECEMBRIE

 

Competiţia Naţională la Turism Montan şi Escaladare „Cupa Artico”, ediția a IX-a

UNDE: Artico, Sala de Escaladare, bd. Ștefan cel Mare, 169

CÂND: 09:00

CONTEXT: Competiţia Naţională la Turism Montan şi Escaladare „Cupa Artico”, ediția a IX-a este organizată de Centrul Republican pentru Copii şi Tineret ARTICO şi are ca scop promovarea turismului montan şi escaladare în rândul copiilor și tinerilor, sporirea măiestriei sportive la proba respectivă, determinarea celor mai performanţi copii/tineri sportivi. Se admit participanţi din instituţiile de învăţământ general, cluburi sportive, centre de creaţie, cluburi de turism din Republica Moldova care practică turismul montan şi escaladare.

 

Consultări publice a proiectului de buget 2024

UNDE: Primaria municipiului  Călărași

CÂND: 12:00

 

Atelier de pictură la Cocoșul Roșu

UNDE: Cocoșul Roșu, Alexei Sciusev, 79

CÂND: 12:00

CONTEXT: Fiecare atelier de pictură din serie va fi dedicat unei poete/unui poet, lucrările căreia pot fi interpretate din perspectiva queer sau feministă. Ne vom inspira din poezie în procesul de creație. La următorul atelier de pictură vom face o scurtă introducere în lucrările scrise de Audre Lorde. Poeta, autoarea, profesoara, filozofă, feministă intersecțională Audre Lorde și-a folosit scrisul pentru a pune în lumină experiența ei despre lume ca femeie lesbiană de culoare și, mai târziu, ca mamă. O membră proeminentă a mișcărilor pentru drepturile femeilor și LGBTQ, scrierile ei au atras atenția asupra naturii multiple a identității și asupra modalităților în care oamenii din diferite categorii de viață ar putea crește împreună.

 

Ceremonia de înmânare a celui de-al nouălea premiu „Voluntar al anului” 2023

UNDE: Tekwill, str. Studenților, 9/11

CÂND: 17:00

 

Spectacol: „Frumoasa din Pădurea Adormită” spectacol de balet de Piotr Ceaikovski

UNDE: Teatrul Național de Operă și Balet, bd. Ștefn cel Mare, 152

CÂND: 17:00

CONTEXT: „Frumoasa din Pădurea Adormită” este o poveste clasică transformată într-un spectacol de balet de neuitat. Cu o muzică captivantă și coregrafii spectaculoase, acest balet în trei acte te va transporta într-un univers de basm și emoție. Spectacolul de balet „Frumoasa din Pădurea Adormită" de Piotr Ceaikovski - reprezintă o experiență magică, o călătorie în lumea fermecată a basmelor, unde muzica sublimă se împletește cu dansul grațios pentru a crea un spectactacol excepțional.

 

Club de carte: „Dezrădăcinare” de Sașa Zare

UNDE: Cocoșul Roșu, str. Alexei Șciusev, 79

CÂND: 17:00

CONTEXT: Centrul GDM vă invită la a treia ediție a Clubului de carte alături de Diana Mihuță. Cartea pentru următoarea ediție a Clubului de carte va fi „Dezrădăcinare” de Sașa Zare. Un roman queer în care căutările identității se simt în fiecare dintre subiecte, care se întrepătrund și se înfluențează unele pe altele - viața de scriitoare într-o casă de sat, relația cu mama, copilăria, prima dragoste, atelierul de scriere creativă. Nimic din acestea nu este spoiler. Vă propun să ne împărtășim impresii și emoții post lectură sau de ce nu, să ne citim fragmentele preferate din carte.

 

Spectacol: AKORD, cu un palmares bogat de hituri proprii la Palatul Național

UNDE: Palatul Național „Nicolae Sulac”, str. Pușkin, 21

CÂND: 18:00

CONTEXT: Igor Sîrbu și Eduard Malareu vor excela în performanță muzicală, alături de intrumentiști de valoare: XO – Band, Petru Moiseev, Marian Ungur, Sergiu Vătavu și alții. În cadrul unui show promițător, regizat de Alla Donțu și prezentat de către Lili Lozan și Eugen Botnaru, spectatorii vor vibra pe ritmul melodiilor deja îndrăgite ale AKORD-ului, precum și vor audia, în premieră, mai multe piese noi.

 

Spectacol: „Trei organiști într-o seară”

UNDE: Sala cu Orgă, bd. Ștefan cel Mare, 81

CÂND: 18:00

CONTEXT: Austria-Slovacia-Republica Cehă, ca parte a Triunghiului Slavkov
Organiștii Stefan Donner /Austria/, Marek Vrabel /Slovacia/, Pavel Cerny /Cehia/ prezintă recital de orgă dedicat sărbătorilor de Crăciun, în colaborare cu Ambasadele Austriei, Slovaciei, Cehiei.
 

Concert spectacol al trupei „Frate Gheorghe”

UNDE: Teatrul Fără Nume, str. Sfatul Țării, 18

CÂND: 19:00

CONTEXT: Trupa Frate Gheorghe te provoacă să vii la cel mai condimentat concert al lunii decembrie unde vei experimenta un sunet original și diferit. Un sunet cald, vioi, sincer și pătrunzător. Atât prin visceralitatea vocii cât și prin potența mesajului transmis. Mesaj simplu. Infuzat cu înțelepciune și profunzime. Arhaic dar în același timp cu o aromă de prezent și nou.

 

Spectacol „Cutia Neagră”

UNDE: Geneza Art, str. Alexei Mateevici, 109/1

CÂND: 19:00

CONTEXT: „Cutia Neagră” este un spectacol autentic, despre influența, dependența și obsesia erei digitale, în lumea morală și spirituală a oamenilor acestui secol. Spectacolul se axează pe situații spontane care provoacă discuții controversate, demaschează spațiul electronic în care fiecare și-a creat universul său. O realitate care alungă singurătatea și creează un confort psihic. E ca un joc, care se vrea democratic.
 

APELURI DE ÎNSCRIERE

 

International Media Support (IMS) și Centrul de Investigații Jurnalistice din Republica Moldova (CIJM) anunță un apel de înscriere pentru un curs de două zile de instruire în vizualizarea datelor și prezentarea cât mai atractivă a textelor investigațiilor jurnalistice
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 5 decembrie, curent
CONTEXT: Pe parcursul a două zile intense de prezentări și exerciții, vei fi capacitat cu o multitudine de instrumente care îți vor permite să-ți prezinți investigațiile în mediul online destul de atractiv și convingător. Cursul se adresează jurnaliștilor, editorilor sau webmasterilor care lucrează cu comunicarea scrisă și vizuală a proiectelor jurnalistice de investigație. Trainerii sunt jurnaliști cu experiență de la Danwatch, din Danemarca: Charlotte Aagaard și Johan Seidenfaden, două nume de refernță din domeniu. Instruirea va avea loc la 12 și 13 decembrie 2023, la Chișinău. Doritorii de a se înscrie la curs trebuie să trimită o scrisoare de intenție și un CV actualizat pe adresele [email protected] și http://mihaela.cibotaru@gmail.com Persoana de contact: Mihaela Cibotaru, tel. 069151507. Precizăm că numărul de participanți la training este limitat și doar persoanele acceptate vor fi anunțate. Participantii din regiuni vor beneficia de cazare în Chișinău.

 

Agenția de Investiții lansează apelul către asociațiile interesate în a depune cererile de participare la expoziții/târguri/forumuri/vizite de studiu etc. pentru anul 2024

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 4 decembrie, curentCONTEXT: Asociațiile și uniunile de profil din domeniile strategice anunțate (agroalimentar, industria ușoară, sectorul IT, Automotive, BPO și electronică) precum și domeniile de nișă (industria mobilei, cosmetice etc.) pot depune solicitare de a participa la evenimente internaționale cu scopul de promovare a oportunităților investiționale și a ofertei de export și de a identifica și stabili parteneriate eficiente. Cererile pot fi expediate pe adresa [email protected]
Acestea vor fi analizate în dependență de criteriile de performanță și relevanță în cadrul ședinței Consiliului Agenției de Investiții. Lista activităților aprobate pentru cofinanțarea Agenției de Investiții va fi publicată pe pagina oficială www.invest.gov.md pentru a lansa concursul de obținere a contractelor de co-finanțare și subvenționare din partea Agenției de Investiții.
Pentru mai multe detalii: https://invest.gov.md/.../agen-ia-de-investi-ii-invest...

 

Anunț - Două inițiative de suport pentru mass-media

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 14 februarie, 2024

CONTEXT: Uniunea Europeană a anunțat recent două initiative de suport pentru mass-media. Prima din ele se focusează pe colaborări transfrontaliere. Bugetul total al acesteia este de până la 6 milioane de euro. A doua, este dedicată mass-mediei locală/regională, jurnalismului de investigație și de interes public, etc. Bugetul disponibil este de până la 5 milioane de euro. Pentru mai multe

detalii   https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/funding/journalism-partnerships-collaborations-2024
 

Apel deschis pentru depunerea aplicațiilor la proiectele standard a Programului Interreg NEXT România-Republica Moldova

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 8 decembrie 2023, curentCONTEXT: Autoritatea de Management a Programului Interreg NEXT România-Republica Moldova lansează primul apel de proiecte standard. Fondurile europene disponibile pentru acest apel de proiecte însumează 40 milioane de euro. Pot fi depuse proiecte care aduc beneficii în următoarele domenii: prevenirea și combaterea dezastrelor naturale, educație, sănătate, turism și managementul frontierei. Sistemul electronic folosit la depunerea aplicațiilor este JEMS și poate fi accesat aici. Pentru eventuale dificultăți întâmpinate în procesul de depunerea a aplicațiilor, vă rugăm să contactați Secretariatul Comun al Programului Interreg NEXT, la adresa http://[email protected].


Apelul pentru proiecte cu valoare mică

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 15 ianuarie, 2024

CONTEXT: Programul Interreg NEXT România-Republica Moldova lansează apelul pentru proiecte cu valoare mică. Apelul de proiecte vizează toate cele 3 priorități ale programului de cooperare și va finanța proiecte în următoarele domenii: schimbări climatice și prevenirea riscurilor, biodiversitate, educație, sănătate și bună guvernanță. Eventuale întrebări sau clarificări cu privire la conținutul documentelor pot fi transmise pe adresa: http://[email protected] cu cel mult 21 de zile înainte de încheierea apelului de proiecte.

 

Apel de Proiect Standard

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 8 decembrie, curent

CONTEXT: Unul din cele mai importante programe de cooperare transfrontalier ale Uniunii Europene lansează primul apel de proiecte – Apel de Proiect Standard, cu un fond disponibil de 40 milioane euro așteaptă inițativele transfrontaliere. Pot fi depuse proiecte care aduc beneficii în următoarele domenii: prevenirea și combaterea dezastrelor naturale, educație, sănătate, turism și managementul frontierei. Județele de frontieră Botoșani, Iași, Vaslui, Galați (România) și întreg teritoriul Republicii Moldova sunt eligibile pentru finanțare. Pentru mai multe detalii  AICI

 

Oportunități de studiu în SUA – Global Undergraduate Exchange Program (Global UGRAID)

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 15 decembrie, curent

CONTEXT: Solicitanții trebuie să mai aibă un an întreg rămas la instituția de origine după anul programului Global UGRAD. Mai jos puteți găsi câteva informații și videoclipuri despre program. Pentru întrebări, candidații trebuie să trimită un e-mail la adresa: AICI  
Videoclipuri și multe altele:
1. Informații detaliate despre program: https://md.usembassy.gov/.../education.../study-usa-ro/ ; https://md.usembassy.gov/global-undergraduate-exchange.../
2. Prezentare UGRAD: https://www.youtube.com/watch?v=WEmd9CMQkp4
 

Camera de Comerț și Industrie din Republica Moldova este în căutare de un Manager de programe educaționale în cadrul Secției Învățământ Dual

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 12 decembrie, curent

CONTEXT: Detalii despre cerințele față de candidați vedeți aici https://bit.ly/3N56VX8

Persoanele interesate pot expedia CV-ul pe adresa: [email protected] sauelena [email protected] cu referință la anunț, până pe data de 12 decembrie 2023
 

Ministerul Sănătății și Centrul Național Anticorupție au lansat prima ediție a concursului „Promotor al integrității în sănătate”, la care începând de astăzi pot aplica instituțiile medico-sanitare publice din țară

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 19 decembrie, curent

CONTEXT: În cadrul evenimentului au susținut discursuri ministra Sănătății, Ala Nemerenco, directorul Centrului Național Anticorupție, Alexandr Pînzari, directorul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Ion Dodon, directoarea adjunctă a Biroului de cooperare al Elveției, Viorica Crețu și directoarea executivă a Asociației Obștești „CASMED”, Natalia Postolachi. Printre participanți au fost conducători, cadre medicale și juriști din 36 de spitale. Pentru a participa la concurs, instituțiile medicale trebuie să depună pachetul de acte privind implementarea măsurilor de integritate la Ministerul Sănătății și CNA

Pentru mai multe detalii  AICI  sau  http://cna .md

 

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) din Republica Moldova invită instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal din România (județele Botoșani, Iași, Vaslui și Galați) să își expună interesul pentru stabilirea parteneriatelor cu instituțiile de învățământ general din Republica Moldova în scopul participării în cadrul apelului de proiecte standard al Programului Interreg NEXT România-Republica Moldova 2021-2027

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 4 decembrie, curent, ora 17:00

CONTEXT: Proiectele transfrontaliere propuse pentru Programul Interreg NEXT vor fi coordonate de MEC și vor avea ca obiectiv îmbunătățirea calității educației prin promovarea activității fizice și a modului sănătos de viață. Activitățile de bază ale proiectelor vor include: amenajarea terenurilor sportive multifuncționale; organizarea campionatelor sportive comune, instruirilor pentru profesori de educație fizică, activităților educative în aer liber și a evenimentelor sportive cu implicarea comunității regionale și locale ș.a. AExpresiile de interes vor fi transmise în scris la adresa http://[email protected]

 

Tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani pot beneficia de un Voucher cultural electronic, în sumă de 1000 de lei pentru a procura cărți și bilete la spectacole sau concerte

CONTEXT: Pentru detalii despre cum poate fi accesat voucherul cultural prin semnătura mobilă și cum poate fi obținută aceasta, urmăriți instrucțiunile aici:http://https://bit.ly/3N5zxzA.

Mai multe detalii despre voucherul cultural, găsiți accesând următorul link: https://vouchercultural.md/.

 

Meroslava Parii
01/12/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii