SÂMBĂTĂ 4 NOIEMBRIE
Primăria Municipiului Chișinău informează că în weekendul 04-05 noiembrie, 2023, în sectoarele capitalei vor fi desfășurate diverse iarmaroace și târguri cu produse și mărfuri autohtone, cu scopul de a sprijini producătorii locali și de a oferi louitorilor capitalei acces la produse agricole de sezon.
Eveniment: Configurarea Corectă a Sistemului Fotovolatic
UNDE: Universitatea Tehnică din Molodva, Bloc 5, str. Florilor
CÂND: 09:00
CONTEXT: Te invităm la un eveniment de formare, de excepție. Dacă ești instalator de sisteme fotovoltaice sau vrei să devii un expert în acest domeniu, acesta este evenimentul pe care nu-l poți rata. Agenda evenimentului: Echipamente Victron și Sisteme Hibride; Învață să configurezi și să utilizezi echipamentele Victron Energy; Diagnosticare și remediere problemele de încărcare a bateriilor; Optimizarea performanței a doua sisteme hibrid Victron Energy din sala de training
DARCOM ENERGY - Energie Sustenabilă pentru Viitor.
Conferință științifică internațională: Latinitate, Romanitate, Românitate – Ediția a VII-a
UNDE: Universitatea de Stat din Molodva, str. Alexei Mateevici, 60
CÂND: 09:00
CONTEXT: Sunteți invitați la Conferința științifică internațională: Latinitate, Romanitate, Românitate. Domeniul: Istorie și arheologie, Studiul artelor și culturologie. Evenimentul va reuni specialiști din patru țări și vor fi prezentate peste 70 de comunicări științifice. Conferința științifică internațională „Latinitate, Romanitate, Românitate” este organizată de Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Istorie și Filosofie, Centrul de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir”, Chișinău – Oradea, cu susținerea financiară a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.
Campania „Împarte o carte”
UNDE: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creanga”, Alexei Sciusev, 65
CÂND: 09:00
CONTEXT: Continuă Campania „Împarte o carte”. Dacă dorești să contribui la oferirea șanselor egale de dezvoltare copiilor și tinerilor din satele noastre prin îmbogățirea bibliotecilor cu mai multe cărți, participă la Campania de colectare a cărților. Campania se desfășoară până la sfârșitul lunii decembrie 2023. Sunt binevenite cărți noi sau în stare foarte bună de literatură pentru copii și tineri, cărți non-ficțiune, enciclopedii, dicționare în limba română, precum și în alte limbi vorbite sau studiate în Republica Moldova.
Reuniunea Președinților Comisiilor pentru afaceri ale Uniunii Europene și ai Comisiilor pentru afaceri externe, găzduită de Comisia politică externă și integrare europeană a Parlamentului Republicii Moldova „United4Moldova”
UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 105
CÂND: 09:30
Program: „Factory Product Innovation”
UNDE: Moldexpo, str. Ghioceilor, 1
CÂND: 10:00
CONTEXT: ZIPHOUSE anuță finalitatea Programului „Factor Product Innovation” din cadrul ZIP Acceleration. După o perioadă de 9 luni în care participanții au dezvoltat produse inedite, au realizat concepte, au gândit dezvoltarea lor tehnică, și poziționarea, urmează să luăm parte la mult așteptata lansare. 8 proiecte finaliste, 8 participanți unici și 4 zile în care puteți vizualiza creațiile care au luat naștere prin multă muncă și dedicație. Așadar, vă așteptăm pe 2 noiembrie în cadrul expoziției DAS INTERIOR & IMOBIL SALON 2023 la marea deschidere, iar în intervalul 2-5 noiembrie, expoziția de la Moldexpo are ușile deschise pentru publicul larg și doritorii care vor să admire inovațiile finaliștilor.
DAS Interior & Imobil Expo 2023
UNDE: Moldexpo, str. Ghioceilor, 1
CÂND: 10:00, 2-5 noiembrie, curent
CONTEXT: DAS EXPO 2023 include două expoziții tematice din domeniul imobiliarelor, construcțiilor, arhitecturii și designului, desfășurate concomitent. Expozițiile tematice IMOBIL și DAS INTERIOR SALON reprezintă o platformă eficientă de promovare și dezvoltare a pieței imobiliare și a designului de interior din Republica Moldova. Formatul evenimentului este conceput pentru a prezenta cât mai multe oportunități și oferte pentru consumatori, care vor găsi soluții optime atât privind procurarea locuințelor, cât și privind amenajarea acestora. De asemenea, veți putea beneficia de consultări gratuite de la arhitecți și designeri de interior profesioniști chiar în cadrul expozițiilor.
Conferința Științifică Internațională „Educația din perspectiva conceptului Clasa Viitorului” 2023
UNDE: Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Clasa Viitorului, str. Ion Creangă, 1
CÂND: 10:00
CONTEXT: Vă invităm la Conferința Științifică Internațională „Educația din perspectiva conceptului Clasa Viitorului” 2023, parte a proiectului științific național „Educația inițială și continuă din perspectiva comceptului Clasa Viitorului”.
Moldova Developer Conference
UNDE: Tekwill, str. Studenților, 9/11
CÂND: 10:00, 4-5 noiembrie, curent
Programul Antreprenorial de la Zero
UNDE: Orange Digital Center Moldova, str. Ion Creangă, 1
CÂND: 10:00, până la data de 20 noiembrie, curent
CONTEXT: Indiferent de vârstă sau experiență profesională, cu sprijinul Orange Digital Center, visul tău de a avea propria afacere poate deveni realitate. Dacă vrei să ai un business, dar nu știi de unde să începi, vino în programul Antreprenoriat de la Zero și învață pas cu pas cum să lansezi prima ta afacere. Beneficiază de mentorat, participă la 7 sesiuni și 7 workshop-uri și parcurge pas cu pas etapele esențiale, de la generarea de idei până la digitalizarea și automatizarea business-ului.
Perioada: 7 octombrie - 20 noiembrie, în fiecare sâmbătă.
Clubul de discuții „Cărți și Creație”
UNDE: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creanga”, str. Alexei Sciusev, 65
CÂND: 12:00
CONTEXT: Invităm copiii cu vârsta de 9-12 ani la Clubul de discuții „Cărți și Creație", în Secția Carte străină a Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”. În cadrul clubului vom: explora universul cărților în diverse limbi; vom discuta despre cărți și personaje memorabile; vom transpune, prin creație, ideile, personajele din cărți în desene, vom întâlni oameni interesanți din lumea cărților și nu doar; vom organiza jocuri și concursuri distractive și cognitive.
Masterclass - Art terapie prin pictură
UNDE: Atelierul Atena, str. Armenească, 81
CÂND: 12:30
CONTEXT: Din program: Vom dezvolta Exprimarea personală - Pictura oferă un canal de exprimare a emoțiilor, gândurilor și a experiențelor, poate fi o activitate relaxantă și terapeutică. Concentrarea asupra creației artistice poate ajuta la eliberarea stresului, reducerea anxietății și obținerea unei stări de relaxare și liniște interioară. Vom îmbunătăți abilitățile de rezolvare a problemelor. Pictura implică adesea găsirea soluțiilor, această abilitate de rezolvare a problemelor poate fi transferată și în alte domenii ale vieții cotidiene, oferă o modalitate de a experimenta și aprecia frumusețea prin intermediul simțului vizual. Culorile, compoziția și detaliile unei picturi pot captiva privitorul și pot aduce bucurie și inspirație.
Clubul drepturilor omului la Centrul Municipal de Tineret Chișinău
UNDE: Centrul Municipal de Tineret, str. Mitropolit Varlaam, 90
CÂND: 13:00
CONTEXT: La sesiune veți afla cum se protejează drepturile omului, vom vorbi despre cum Convenția cu privire la drepturile copilului te protejează și îți oferă drepturi speciale. Vom discuta despre obiectivul de dezvoltare durabilă ONU Dreptul la Educație. Participarea este absolut gratuită pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani. Clubul Drepturile Omului este dezvoltat de către Centrul Municipal de Tineret Chișinău, în cadrul proiectului dezvoltat de UNICEF Moldova în parteneriat cu Centrul de Informare și Resurse PRO BONO și cu suportul USAID Moldova și Guvernul Italiei.
Hackathon: Invitație pentru Pace
UNDE: Digital Park, str. Mihai Viteazul, 15
CÂND: 13:00, 3-5 noiembrie, curent
CONTEXT: Inițiativa pentru Pace (I4P) în parteneriat cu Asociația Obștească Centrul de Consultanță și Educație Civică, organizează Peace Accelerator Lab/Hackathon pentru tinere și tineri. Scopul evenimentului este să reunim până la 20 de femei și bărbați tineri de pe ambele maluri ale Nistrului pentru a genera și implementa idei pentru produse/soluții tehnologice centrate pe necesitățile oamenilor, care accelerează pacea și coeziunea socială pe ambele maluri ale Nistrului.
Pe parcursul a 3 zile participantele și participanții vor lua parte la o serie de sesiuni tematice dezvoltate de experți în securitate și consolidare a păcii, precum și de experți IT.
Club de Lectură Filosofică “Hermes”
UNDE: New Acropolis, str. Armenească, 81
CÂND: 14:30
CONTEXT: Clubul de lectură filosofică Hermes vă invită la un eveniment captivant în care se va prezenta și discuta lucrarea "19 Trandafiri" scrisă de Mircea Eliade. În cadrul acestui eveniment, veți avea ocazia să explorați atât conținutul cărții, cât și biografia fascinantă a autorului. Pe lângă prezentare, evenimentul va include discuții și dezbateri pline de substanță, menite să aducă în prim-plan perspective variate asupra temelor filosofice abordate. De asemenea, pentru a îmbogăți experiența participanților, evenimentul va include și exerciții de psihologie, care vor aduce lumină asupra modului în care gândim și interacționăm cu ideile prezentate în carte.
Expoziție: „Râul-Frontieră” de Elena Tomilova
UNDE: Casa Zemstvei, str. Alexei Sciusev, 103
CÂND: 16:00
CONTEXT: Zpatiu are onoarea de a găzdui noua expoziție a Elenei Tomilova „Râul-Frontieră”, cu o serie de lucrări realizate exclusiv pentru spațiul nostru. Expoziția a fost concepută în cadrul proiectului „Taxi cultural” – o rezidență de artă care s-a desfășurat în 2023 în Dubăsari, în regiunea transnistreană. În esența sa, este o expoziție despre orașul de pe râu, dar și despre propriul nostru intern „Oraș pe râu”, care se află în fiecare dintre noi. Autoarea combină mai multe stiluri de pictură și exprimă mai multe gânduri foarte diferite, într-un mod multidimensional. Expoziția reunește, de asemenea, lucrări create în cadrul rezidenței de artă – peisaje din Dubăsari. Seria de lucrări include lucrarea simbolică „Râul” alcătuită din 5 părți, mai multe lucrări realizate în tehnica acril pe pânză, câteva lucrări mai vechi dintr-o serie anterioară, precum și instalația „Râul-Frontieră” creată exclusiv pentru expoziția de la Casa Zemstvei.
Spectacol: „Patern” de Daniel Chirilă
UNDE: Teatrul Fără Nume, str. Sfatul Țării, 18
CÂND: 17:00
CONTEXT: „Patern ” este povestea unui fiu matur confruntat cu ideea apariției tatălui absent. Un fiu care și-a imaginat de-a lungul vieții figura paternă din povestirile și întâmplările trăite de ceilalți, un tată creat asemenea unui puzzle, o figură dominantă chiar și prin absență. Pattern e povestea unei tranziții tată – fiu sau fiu – tată, una a realităților paralele, una a pattern-urilor care se repetă din generație în generație”. Prezentarea acestui spectacol în cadrul BE FREE FEST este realizată cu sprijinul financiar al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Friedrich Naumann Foundation Romania Moldova și Swiss Cooperation in Moldova.
Festival Internațional al Artelor Contemporane – BEFREEFEST
UNDE: Teatrul Fără Nume, str. Sfatul Țării, 18
CÂND: 3-9 noiembrie, curent
CONTEXT: BEFREEFEST este un proiect care discută ideea de libertate prin producții artistice. Acesta propune publicului spectacole de teatru, dans, muzică și filme, cu scopul de a susține creativitatea în toate formele sale, devenind astfel un veritabil Festival Internațional al Artelor Contemporane. „Libertatea din acest festival este definită de multitudinea formelor artistice și degajarea pe care ți-o pot permite artiștii. Totodată credem că este important ca și publicul să trăiască libertatea atât prin regăsirea în ceea ce vor vedea pe scenă, cât și în a dezvolta o minte deschisă spre tot ce este nou și diferit de ceea ce au putut vedea până acum. Așadar festivalul devine un loc al întâlnirii mai multor culturi, stiluri, viziuni, forme artistice, personalități și caractere”, menționează organizatorii.
Spectacol: „O istorie foarte simplă”
UNDE: Teatrul Național "Eugene Ionesco", bd. Grigore Vieru, 11
CÂND: 18:30
CONTEXT: Piesa ,,O istorie foarte simplă” este un spectacol despre relația părinți-copii, iubire interzisă și oameni care au încetat să mai viseze. De ce e simplă istoria? Pentru că se iubesc doi tineri: ea - singura fiică a unui cuplu înstărit, el - orfan de mamă și cu un tată alcoolic.
Dragostea le este, evident, interzisă - un soi de Romeo și Julieta contemporan. Istoria este, într-adevăr, foarte simplă, doar că mai apoi se complică, atunci când părinții află despre relația lor și despre... viitorul nepot.
Concert aniversar: „Lăsați-mă să cânt”
UNDE: Sala cu Orgă, bd. Ștefan cel Mare, 81
CÂND: 19:00
CONTEXT: Cu ocazia aniversării a 170 de ani de la nașterea lui Ciprian Porumbescu și a 110 ani de la nașterea lui Constantin Silvestri publicul iubitor de cultură este invitat la un concert în care vor fi celebrate cele două mari personalități ale culturii române. Evenimentul va cuprinde un concert cameral cu lucrări ale celor doi compozitori dar și ale lui George Enescu, Berlioz și Debussy. În cadrul concertului cameral va fi proiectată expoziția video multimedia „Constantin Silvestri în conștiința contemporanilor săi”. Evenimentul va fi precedat de lansarea la Chișinău a volumului „Constantin Silvestri în cronici și interviuri, 1930-1959” realizat de istoricul Cristina Enășescu și apărut în anul 2021 la Editura Institutului Cultural Român
Spectacol: Stand-Up Național
UNDE: Palatul Național „Nicolae Sulac”, str. Pușkin, 21
CÂND: 19:30
CONTEXT: Stand-Up Național este un show umoristic în care cei mai buni comedianți din Republica Moldova vor evolua pe scena Palatului Național cu cel mai bun material.
Proiect fotografic al artistului român Matei Bejenaru
UNDE: Muzeul Național de Artă al Moldovei, str. 31 August 1989, 115
CÂND: Până la data de 3 decembrie, curent
CONTEXT: Muzeul Național de Artă al Moldovei (MNAM) găzduiește în perioada octombrie-decembrie 2023 primul proiect fotografic expus la Chișinău al artistului român Matei Bejenaru.
Astfel, la eveniment va fi Matei Bejenaru, președinta Asociației Române de Artă Contemporană, Anca Poterașu, alături de alte personalități culturale și reprezentanți ai instituțiilor din România și Republica Moldova implicate în proiectul PRUT. Vernisajul se va încheia cu un dialogul cu publicul prezent. Expoziția de la Chișinău va conține lucrări expuse la standard muzeal și va fi difuzată și o proiecție video ce va dezvălui aproximativ alte 200 de imagini din proiectul PRUT.
Luna Filmului European
UNDE: Europa Cafe, str. Alexei Sciusev, 97
CÂND: 1 noiembrie – 9 decembrie, 2023
CONTEXT: Unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice din Europa ajunge și în Republica Moldova. Începând cu acest an, în luna noiembrie, țara noastră se alătură proiectului „Luna Filmului European”. Orașul Chișinău va deveni unul dintre cele peste 45 de orașe europene în care publicul va avea posibilitatea să privească, pe marile ecrane, pelicule care au câștigat sau au participat la festivaluri internaționale de film, precum Cannes, Berlin sau Locarno. Acesta va fi primul an în care „Luna Filmului European” va fi organizată și în Republica Moldova. Proiecțiile de film vor avea loc în fiecare săptămână, în zilele de vineri și duminică, începând cu ziua de 3 noiembrie 2023, la cinematograful Cineplex Loteanu din Chișinău, iar celelalte evenimente sunt programate în incinta celui mai important centru de informare al Uniunii Europene, Europe Café. Intrarea la toate proiecțiile de film va fi liberă.
Spectacol „Nunta”
UNDE: Teatrul Național „Satiricus”, str. Mihai Eminescu, 55
CÂND: 18:30
CONTEXT: Piesa într-un act „Nunta” este o lucrare clasică în sensul deplin al cuvântului, o adevărată capodoperă dramaturgică cehoviană. Genul spectacolului omonim montat pe scena de la „Satiricus” este unul aparte, nici muzical, dar nici spectacol de dramă - o combinație armonioasă a artei actoricești, muzicii, coregrafiei și gesticii.
DUMINICĂ 5 NOIEMBRIE
Alegeri Locale 2023: Briefingul Comisiei Electorale Centrale
UNDE: Comisia Electorală Centrală, str. Vasile Alecsandri, 119
CÂND: 08:00
Conferința de Educație Timpurie
UNDE: Artcor, str. 31 August 1989, 137
CÂND: 09:00
Program: „Factory Product Innovation”
UNDE: Moldexpo, str. Ghioceilor, 1
CÂND: 10:00
CONTEXT: ZIPHOUSE anuță finalitatea Programului „Factoru Product Innovation” din cadrul ZIP Acceleration. După o perioadă de 9 luni în care participanții au dezvoltat produse inedite, au realizat concepte, au gândit dezvoltarea lor tehnică, și poziționarea, urmează să luăm parte la mult așteptata lansare. 8 proiecte finaliste, 8 participanți unici și 4 zile în care puteți vizualiza creațiile care au luat naștere prin multă muncă și dedicație. Așadar, vă așteptăm pe 2 noiembrie în cadrul expoziției DAS INTERIOR & IMOBIL SALON 2023 la marea deschidere, iar în intervalul 2-5 noiembrie, expoziția de la Moldexpo are ușile deschise pentru publicul larg și doritorii care vor să admire inovațiile finaliștilor.
DAS Interior & Imobil Expo 2023
UNDE: Moldexpo, str. Ghioceilor, 1
CÂND: 10:00, 2-5 noiembrie, curent
CONTEXT: DAS EXPO 2023 include două expoziții tematice din domeniul imobiliarelor, construcțiilor, arhitecturii și designului, desfășurate concomitent.
Expozițiile tematice IMOBIL și DAS INTERIOR SALON reprezintă o platformă eficientă de promovare și dezvoltare a pieței imobiliare și a designului de interior din Republica Moldova. Formatul evenimentului este conceput pentru a prezenta cât mai multe oportunități și oferte pentru consumatori, care vor găsi soluții optime atât privind procurarea locuințelor, cât și privind amenajarea acestora. De asemenea, veți putea beneficia de consultări gratuite de la arhitecți și designeri de interior profesioniști chiar în cadrul expozițiilor.
Alegeri Locale 2023: Briefingul Comisiei Electorale Centrale
UNDE: Comisia Electorală Centrală, str. Vasile Alecsandri, 119
CÂND: 12:00
Ziua Globală a Învățământului Evreiesc
UNDE: Campusul evreiesc Jacobs, str. Eugen Doga, 5
CÂND: 12:00
CONTEXT: Vă invităm la un eveniment anual care reunește comunitățile evreiești din întreaga lume. Vă așteptăm la Centrul KEDEM pentru sesiuni interactive și ateliere de lucru pe tema valorilor vieții evreiești. Împreună, haideți să deschidem ușile înțelepciunii și tradiției pentru a ne cufunda în lumea cu multiple fațete a cunoașterii iudaice. În ciuda faptului că tema este aceeași, programul este foarte diferit și pentru publicuri diferite: pentru tineri, adolescenți, voluntari. Va fi interesant și informativ, alăturați-vă nouă.
Expoziție: „Egalitate, libertate și justiție pentru toți”
UNDE: Biblioteca Națională a Republiciii Moldova, str. 31 August 1989, 78A
CÂND: Până la data de 24 decembrie, curent
CONTEXT: Cu prilejul aniversării a celor 78 de ani de la fondarea Organizației Națiunilor Unite, Centrul de Informare ONU din cadrul BNRM organizează o expoziție tematică cu genericul „Egalitate, libertate și justiție pentru toți”. Expoziția cuprinde 90 de publicații și este sistematizată în trei compartimente: fondarea și rolul ONU în lume, egalitatea între oameni (stereotip și adevăr) și libertatea și justiția, care sunt pilonii siguri a unui stat de drept.
Expoziția: Ion Dumitriu. Lucrul diafan
UNDE: Muzeul Național de Artă al Moldovei, str. 31 August 1989, 115
CÂND: Până la data de 8 noiembrie, curent
CONTEXT: Expoziția include segmente din câteva cicluri reprezentative, picturi în care Ion Dumitriu revine la motive peisagistice, unelte agricole, roade ale pământului, precum și la elementele de arhitectură rurală pentru care e îndeobște cunoscut. Mai toate aceste cicluri de lucrări își au originea în lucrul la Poiana Mărului, unde Ion Dumitriu a pictat în fiecare vară între 1971 și 1991, avându-i alături pe Horia Bernea, Teodor Moraru, Teodor Rusu, Șerban Epure și alți artiști.
Expoziția propune o noțiune filosofică și estetică ca echivalent mental al dinamicii care poate fi percepută în și între picturile lui Ion Dumitriu. Aceste intervaluri animate și alunecări ale punctului de vedere ar putea fi înțelese ca locuri în care se manifestă diafanul. Expoziția va fi deschisă pentru public până pe data de 8 noiembrie, curent.
Spectacol: „Mahamaya Electronic Devices” de Ivan Vyrypaev
UNDE: Teatrul Fără Nume, str. Sfatul Țării, 18
CÂND: 18:30
CONTEXT: Vă invităm la un un spectacol- experience, în care personaje propriu-zis nu există.
Cei patru protagoniști apar în scenă, punând și răspunzând la întrebări existențiale despre: univers, știință, politică, familie, droguri, sex, religie... Prin prisma realități noastre, spectatorii, împreună cu actorii, caută răspunsuri la aceste întrebări. De fapt, nicio întrebare nu poate defini răspunsul pe care îl căutăm fiecare dintre noi de-a lungul vieții: cine suntem cu adevărat? O nouă piesă a lui Ivan Vyrypaev, în care autorul abordează subiecte actuale despre sensul vieții, dezvoltarea spirituală, evoluție, compasiune, război, sex, ecologie.
Spectacol: „Colivia cu nebune” de Jean Poiret
UNDE: Teatrul ”Luceafărul”, str. Veronica Micle, 7
CÂND: 19:00
CONTEXT: Un tânăr îndrăgostit peste măsură, Laurent, hotărăște să se însoare. Înainte de acest pas însă, el trebuie să facă față unei dificile încercări – să organizeze o cină în familie, cu părinții. Nimic ieșit din comun până în acest moment, doar că mireasa provine dintr-o familie cu vederi extrem de conservatoare, cu un tată politician care militează pentru morală și familia tradițională. Iar Laurent descinde dintr-o familie ieșită din tiparele unei mentalități conservatoare. De frică să nu-și piardă iubita, tânărul își roagă tatăl să joace în fața familiei ei un rol complicat… „Colivia cu nebune” se recomandă drept o comedie despre aparențe și prejudecăți, familii tradiționale și …mai puțin ori, poate, mai mult de-atât, sau, într-un cuvânt: despre iubire, în toate formele și înțelesurile ei.
Concertul legendelor scenei de rock „Alternosfera” Republica Moldova și „Okean Elzy” din Ucraina
UNDE: Arena, str. Calea Orheiului, 130
CÂND: 19:00
CONTEXT: Alternosfera – este una dintre cele mai iubite formații de rock și alternative din România și Republica Moldova. Prestaţia artistică, show-urile mereu explozive, energia debordantă şi numărul extrem de mare de fani prezenţi la concerte au făcut ca Alternosfera să devină un etalon pentru zona de rock şi alternative. Pe 5 noiembrie, Alternosfera va cânta hiturile și melodiile noi.
“Okean Elzy” – cea mai cunoscută trupă ucraineană, una dintre puținele asociate termenului sold out la concertele din Moldova. Muzicienii se află în turneu activ cu o misiune umanitară. Ei au primit o invitație personală din partea Președintei Republicii Moldova de a cânta din nou la Chișinău în 2023. Okean Elzy se întoarce în țara noastră pentru a cânta cele mai bune melodii pentru fani, ca parte a turneului HELP FOR UKRAINE. Programul va fi diferit de cel jucat în decembrie anul trecut.
EVENIMENTE PE PLAN EXTERN
Anunț făcut de către Ambasada Republicii Moldova în Grecia - În premieră, Aegean Airlines începe operarea curselor directe regulate Atena - Chișinău - Atena, cu o frecvență de două ori pe săptămână, în zilele de marți și vineri. La lansarea cursei inaugurale au fost prezenți Ambasadorul Republicii Moldova în Grecia, Andrei Popov, Directorul Regional Panagiotis Anastasopoulos, Liderul de echipă pentru Balkan Sales Manolis Batistakis, Key Account Manager pentru Bulgaria și Moldova Marieta Doncheva și Administratorul interimar a Aeroportului Chișinău, Constantin Vozian. Prin urmare, cetățenii noștri vor putea călători mai ușor spre Grecia, iar moldovenii stabiliți în Republica Elenă vor putea călători mai des acasă, să-și revadă familiile.
Ambasada Republicii Moldova la Lisabona, Muzeul Național de Etnologie și Centrul Cultural Moldav are onoarea de a vă invita la un eveniment cultural organizat datorită dlui Nicu Țărnă, Directorul Centrului de Cultură și Artă „Ginta Latină”, în contextul celebrării anul acesta a 30 ani de la stabilirea relațiilor diplomatice moldo-portugheze. Evenimentul cultural este organizat în contextul promovării conceptului diplomației culturale și a dezvoltării relațiilor bilaterale culturale și va avea loc la data de 12 noiembrie 2023, începând cu ora 15.00, la Muzeul Național de Etnologie (Av. Ilha de Madeira, 1400-203 Lisboa). Programul prevede următoarele:
15.00 - Vizitarea Expoziției Muzeului de Etnologie (Gratis); 16.00 – Concertul de Muzică și Recital Poetic „Gînduri între Muzică și Vers” de Nicu Țărnă și Mihaela Popescu. 18.00 – Difuzarea a 2 filme de Mihai Țărnă, „Reziliența” și „Ogma”. Intrarea la eveniment, precum și parcarea pentru mașini din curtea Muzeul sunt gratuite. Dat fiind că numărul de locuri în sală este limitat, rugăm invitații a face rezervările/anularea rezervărilor, la numărul de telefon +351 969881079 (dna Mariana).
În perioada 8-10 noiembrie 2023, la Centrul Internațional de Expoziții și Convenții EXPO Cracovia, va avea loc cea de-a 20-a ediție a Târgului Internațional de Vinuri din Cracovia ENOEXPO. La evenimentul din acest an vor participa producători și distribuitori de vinuri din întreaga lume, care vor avea ocazia să-și prezinte produsele și să-și încheie noi parteneriate de afaceri. Companiile vinicole din Republica Moldova vor participa la eveniment la standul comun sub brandul de țară Wine of Moldova. Astfel, Oficiul Național al Viei și Vinului va susține participarea la eveniment a 14 companii din Republica Moldova: Vinaria din Vale, Purcari Wines, TM Kazayak, Salcuta, MAURT, Chateau Cojusna, Migdal-P, Tomai Vinex, Vinuri De Comrat, Castel Mimi, Rădăcini, Denovie-Group, Asconi Winery, Alianta-Vin, Vinia Traian. În acest context, invităm toți doritorii să viziteze standul de țară al Republicii Moldova E53 sala ”DUNAJ”.
Ambasada Republicii Moldova la Paris, Franța, anunță: Festivalul Créafest a lansat apelul pentru cea de-a 4-a ediție de creație artistică cu tematica “Quelle Histoire!” Copiii și adulții din întreaga lume sunt invitați să creeze o lucrare, cu scopul de a uni energiile creative și de a-și dezvolta potențialul creativ. CréaFest este un eveniment festiv, popular, participativ și gratuit. Nu există juriu, nici clasament, nici premii. Doar plăcerea de a crea și de a împărtăși. Pentru participare pot fi depuse resurse plastice, sonore, vizuale sau lingvistice precum fotografia, video, artele vizuale (desen, colaj, pictura, artă stradală, gravură, sculptură), artă din domeniul teatrului (teatru, marionete, mimă, dans, muzică, circ, limbajul semnelor), literatură (poveste, poezie, scenariu, benzi desenate) și altele. Data limita pentru înscriere: 31 decembrie 2023. Mai multe detalii aici: https://www.creafest.fr
Ambasada Republicii Moldova în Statul Israel anunță că și compania IsrAir a decis operarea zborurilor comerciale pe ruta Tel Aviv - Chișinău - Tel Aviv, începând cu 1 noiembrie. În toată această perioadă, autoritățile Republicii Moldova, prin intermediul MAEIE și Ambasadei noastre de la Tel-Aviv, au purtat negocieri cu diverse companii aeriene cu scopul de a satisface cererea ridicată pentru această rută, inclusiv pentru a facilita întoarcerea cetățenilor noștri. Astfel, începând cu 1 noiembrie, două noi companii aeriene întră pe piația avia din Republica Moldova, cu câte 3 curse pe săptămână - Miercuri (Israir), Joi (Arkia), Duminică (Arkia și IsrAir). Acordul cu compania aerienă „Israir” e un rezultat al eforturile autorităților de a ajuta cetățenii moldoveni aflați în Israel și Fâșia Gaza. Procurarea biletelor avia, precum și orarul și frecvența curselor pot fi verificate pe pagina web a companiei.
Ambasada Republicii Moldova în Ungaria anunță că la 12 noiembrie, ora 19:30, va avea loc ecranizarea filmului „Carbon”, în premieră la Budapesta, la cinematograful Urania. Filmul „Carbon” în regia lui Ion Borș, a fost lansat în 2022 și a avut un succes impresionant atât în cinematografele din Republica Moldova, cât și în mai multe țări din spațiul Occidental. Difuzarea filmului are loc în cadrul Săptămânii Filmului Românesc, organizată de Institutul Cultural Român în Ungaria, în perioada 7-12 noiembrie 2023, la cinematograful de stat Urania. Evenimentul va fi deschis cu proiecția filmului „Libertate” în regia lui Tudor Giurgiu, pe data de 7 noiembrie. După film publicul prezent va avea frumoasa ocazie să participe la o discuție cu regizorul, moderată de teoreticianul de film, Gyenge Zsolt.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii