AGENDA DE WEEKEND//09-10.09.2023

Meroslava Parii
08/09/2023
Grafică: CIJM

SÂMBĂTĂ 9 SEPTEMBRIE

 

Conferință Științifică internațională: Utilizarea Tehnologiilor Digitale în Stomatologia Multidisciplinară

UNDE: Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, str. Nicolae Testemițanu, 27

CÂND: 09:00, 9-10 septembrie, curent

CONTEXT: Facultateta de Stomatologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” invită la Conferința Științifică Internațională - Utilizarea tehnologiilor digitale în stomatologie. Programul Conferinței DTMD constă din prelegeri la nivel înalt, întâlniri de masă rotumdă și „sesiuni de experți” cu subiecte de o importanță deosebită pentru specialitatea stomatologilor. Distinși  speakeri internaționali vor onora Conferința cu prezența lor  și vor împărtăși participanților cunoștințe, experiență și expertiză. Va fi prezentată și o expoziție de materiale și instalații stomatologice.

 

Primăria Municipiului Chișinău informează că în weekend-ul: 09-10 septembrie 2023, în sectoarele capitalei vor fi desfășurate diverse iarmaroace și târguri cu produse și mărfuri autohtone. Activitățile enunțate sunt organizate cu scopul de a sprijini producătorii locali și de a oferi locuitorilor capitalei acces la produse agricole proaspete și de sezon.

 

Expo-târgul produselor apicole

UNDE: Orașul Bălți, piața Vasile Alecsandri

CÂND: 09:00-16:00

CONTEXT: Primăria municipiului Bălți, în comun cu AO „Asociația apicultorilor din municipiul Bălți” organizează în perioada 9-10 septembrie 2023, expo-târgul produselor apicole în scopul oferirii posibilității de a cumpăra produse apicole de calitate, asigurării locuitorilor și oaspeților minicipiului cu produse apicole și pentru a dezvolta tradiția consumului de miere.

 

Festivalul Semințelor Vii

UNDE: EcoLocal Farmes Market, bd. Ștefan cel Mare, 202

CÂND: 09:00
CONTEXT: A doua degustare din seria degustărilor, în cadrul Festivalului Semințelor Vii, va avea loc sâmbătă  la piața EcoLocal. Co-organizat de EcoLocal, împreună cu AO Gradina Moldovei, acest eveniment are drept scop familiarizarea consumatorilor și producătorilor, cu gustul produselor din semințe vii dar, și de a susține  țăranii și  fermierii, care salvează semințele din an în an, și care ar dori să producă mai multe semințe, pentru a asigura agricultura din Moldova, cu semințe produse ecologic.
 

Cămara Fest
UNDE: Parcul "Alunelul"

CÂND: 10:00
CONTEXT: Vino pe esplanada Parcului "Alunelul" în weekend-ul de 9-10 septembrie  la Cămara Fest. Aici vei descoperi o varietate de fructe de vară dulci și proaspete precum caise, mure, zmeură și, nu în ultimul rând, struguri delicioși și aromați, aduse cu drag de micii producători locali. Pe lângă fructele și legumele de sezon, poți degusta vinuri excepționale de la crame mici, descoperi brânzeturi și cașcavaluri speciale și savura o multitudine de alte bunătăți autentice. Fiecare produs este rezultatul muncii și pasiunii producătorilor noștri locali. Haide să ne reunim și să sprijinim comunitatea de producători autohtoni, în timp ce ne delectăm cu arome și gusturi autentice.

 

Hackathonul Deeptech GigaHack

UNDE: Digital Park, str. Mihai Viteazul, 15

CÂND: 10:00, 9-10 septembrie, curent
CONTEXT: Deeptech GigaHack își propune să creeze o platformă de interacțiune și colaborare între profesioniștii din domeniul IT, entuziaștii de tehnologie, startuperi și dezvoltatori de afaceri, cu scopul de a dezvolta produse și soluții Deeptech cu potențial ulterior de dezvoltare și lansare pe piața internațională. Hackathonul va dura 2 zile fără întrerupere, iar pe durata evenimentului participanții vor lucra la task-uri tehnice pentru a crea un produs sau o soluție Deeptech și pentru a câștiga marele premiu.  Scopul evenimentului este de a oferi specialiștilor o oportunitate de a experimenta și a crea soluții inovatoare pentru provocările din domeniul tehnologic avansat. De asemenea, de a stabili colaborări pe termen lung între specialiști într-un context de cercetare sau dezvoltare, cu sprijinul partenerilor evenimentului și a altor persoane interesate.
 

Eco  & Green Expo 2023
UNDE: CIE Moldexpo, str. Ghioceilor, 1

CÂND: 10:00, 9,10 septembrie, curent
CONTEXT: Eco & Green Expo este specializată în tehnologii verzi și protecția mediului.
La expoziție vor fi: Tehnologiile verzi și de protecție a mediului;  Mijloacele de protecție a mediului și bunăstarea populației; Servicii Eco pentru dezvoltarea economică durabilă;  Produse Eco pentru sănătatea oamenilor și bunăstarea mediului;  Eco – inovațiile și eco – etichetările;  Antrepenoriatul verde și locurile de muncă verzi;  Optimizarea resurselor;  Eficiența resurselor și producerii mai Pură; Reciclarea deșeurilor. Eco & Green EXPO 2023 aduce împreună organizații internaționale, companii, entități de stat și ONG-uri implicate în dezvoltarea durabilă. Evenimentul va reflecta diversitatea și potențialul sustenabilității: de la idei inovatoare la soluții practice. Expoziția este organizată pentru toți cei interesați de soluții ecologice, dezvoltare durabilă și inovații tehnologice.

 

Atelier informativ și interactiv

UNDE: America House, str. Bănulescu Bodoni, 27

CÂND: 10:00

CONTEXT: Veniți alături de noi la un atelier informativ și interactiv care are ca scop dezvoltarea abilităților și cunoștințelor dvs. pentru a integra fără probleme fișierele audio și video în programele școlare, făcând învățarea mai atractivă și mai relevantă. Atelierul vă va ghida prin cele mai bune practici și metode de predare inovatoare. Veți avea acces la o multitudine de materiale didactice, resurse online și instrumente multimedia care vă vor îmbunătăți experiențele de predare și de învățare ale elevilor. De asemenea, veți avea ocazia de a relaționa cu colegii profesori, de a împărtăși idei și de a colabora în cadrul unor activități de grup care vă pot îmbogăți predarea și de care pot beneficia elevii dumneavoastră. Toți participanții vor primi un certificat de absolvire, demonstrând angajamentul față de dezvoltarea profesională și excelența în educație.
 

Târgul Copiilor

UNDE: EcoLocal Asociația Consumatorilor și Producătorilor Eco și Artizanali, bd. Ștefan cel Mare, 202

CÂND: 10:00
CONTEXT: La început de an școlar, ne vedem la Târgul copiilor. Știm că picilor le place să facă de toate, inclusiv să bucătărească. Din acest motiv, paralel cu lecțiile începute de curând, vă învităm să-i implicați și în prepararea bucatelor preferate. Pentru că publicul EcoLocal așteaptă, cu drag, să procure de la cei mici, tot felul de bunătăți, crescute sau preparate împreună cu părinții sau bunicii.

 

Masterclass: Pictura pe Tricou
UNDE: Oliva Restaurant, bd. Moscova, 5

CÂND: 11:00
CONTEXT: Master class-ul Pictura pe Tricou este o activitate interesantă, potrivită pentru orice vârsta. Participanţilor le vor fi prezentate tehnicile de bază de pictare a suprafețelor textile. Copii vor avea posibilitatea să aleagă desenul preferat care il vor putea picta pe tricou. Vom crea desenele cu vopsele speciale pe țesătură. Toţi pictorii şi pictoriţele vor pleca cu tricouri personalizate pe care le vor purta apoi cu plăcere. Cine știe, poate tocmai acum se va decide viitoarea meserie.

 

Spectacol: „Fata Babei și Fata Moșneagului”

UNDE: Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”, str. 31 August 1989, 121

CÂND: 11:00

 

Festivalul „Bunica & Bunelul Fest” 2023, ediția a VI-a și  Spectacolul: WOW Circus - La Fălești

UNDE: Orașul Fălești

CÂND: 9 septembrie, 10:30, 12:00; 10 septembrie, 17:00

CONTEXT: Vă invităm pe toți de la mic la mare la Festivalul „Bunica & Bunelul Fest” 2023, edița a VI-a, și la un nou program de circ – „Renaștere” de WOW Circus. În pauză – floricele, vată de zahăr, jucării de circ  și o fotografie cu Peppa porcul pigmeu.

 

O Zi Librar cu Iulian Fruntașu

UNDE: Cartego, str. Vlaicu Pârcălab, 2

CÂND: 13:00

CONTEXT: Încântați, entuziasmați, fericiți,  anunțăm și vă invităm  la discuții cu scriitorul Iulian Fruntașu, care va fi O Zi Librar. Un motiv perfect de a face și o lansare internă la Cartego a noii sale cărți de proză scurtă „Donatello, asasinul lui Putin” și să luăm și niște autografe de la autor. Mulți din voi ați gustat deja, la recomandarea librarului nostru, din precedentul volum „Uneori trebuie să fii prost pentru a fi deștept”, acum va fi posibil și se va cere să-l discutăm poate.
 

 

Discuție în panel „Depășirea crizei energetice în Republica Moldova, cu sprijinul UE și PNUD” în cadrul Expoziției „Eco & Green Expo”

UNDE: Moldexpo, Pavilionul 2, str. Ghioceilor, 1

CÂND: 13:30

 

 

„Dialog între generații”

UNDE: Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”

CÂND: 16:00

CONTEXT: Persoanele de vârsta a treia sunt invitate în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”, la o nouă ediție a spectacolelor muzicale în aer liber, desfășurate în cadrul Proiectului socio-cultural de weekend „Dialog între generații”. Locuitorii și oaspeții capitalei prezenți la eveniment, se vor putea delecta cu muzică de calitate, dansuri și voie bună, într-o atmosferă plăcută. Proiectul de weekend „Dialog între generații” a fost inițiat în iunie 2022 și oferă publicului de diferite vârste oportunități de a petrece timpul activ, alături de semeni. 
 

 

Moldovan Brands Runway 
UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 18:00
CONTEXT: Moldovan Brands Runway, este un eveniment inedit de modă, organizat de  APIUS și ZIPHOUSE, cu scopul de a suscita interesul publicului față de creatorii de modă din Republica Moldova. Este o platformă unde fiecare brand va avea posibilitatea să devină mai vizibil pentru publicul larg și întreaga comunitate fashion, o abordare exclusivă, care va capta atenția publicului pe toate canalele media din țară, un format de prezentare catchy, care va influența decizia de a cumpăra colecțiile designerilor.

 

Concert:„ Cu drag de Ungheni”

UNDE: Orașul Ungheni, Piața Independenței

CÂND: 18:00

CONTEXT: Vă invităm cu mult drag la un concert  sensațional „Cu drag de Ungheni”. Din program: Studioul „IMPULS”, Studioul „Do-Re-Micii”; Mariana Șura. Petreceți o seară din weekend alături de noi.

 

Spectacol: „Revizorul” de Nikolai Gogol

UNDE: Teatrul Național „Eugene Ionesco”, bd. Grigore Vieru, 11

CÂND: 18:30

CONTEXT:  Piesa „Revizorul”, capodoperă a literaturii dramatice universale, este o satirp, o comedie de moravuri, de demascare a birocrației și corupției, care  face parte din categoria textelor mereu actuale, a căror contemporanietate nu se degradează în timp. Este o caricatură literară a defectelor umane, ce va rămân mereu actuală atâta timp câr va  exista societatea umană „Cu cât adevărurile sunt mai înalte, cu atât trebuie să fim mai atenți cu ele...Altfel se vor transforma în lucruri comune, iar lucrurile comune nu mai sunt crezute!”.

 

Spectacol: Stand UP Show „Bulling”

UNDE: Teatrul Fără Nume, str. Sfatul Țării, 18

CÂND: 19:30

CONTEXT: Standupovka te așteaptă la început de toamnă cu glume noi în program la noul Stand UP Show „BULING”. Este un spectacol dedicat acelor „cei mai frumoși ani” cu bune și rele, cu frustrări și motivație, pierderi și învingeri. Vino să ne amintim împreună de anii de liceu.

 

Seri de Cronograf
UNDE: Parcul "Alunelul"

CÂND: 20:30
CONTEXT: Serile de Cronograf, au devenit  o tradiție pentru iubitorii de film. Proiecțiile de film marca CRONOGRAF se desfășoară  sub cerul senin al Chișinăului, în Amfiteatrul Parcului Public ”Alunelul”, în fiecare seară de sâmbătă. Cinefilii din capitală vor putea urmări ultimele producții autohtone, dar și alte filme selectate cu grijă pentru voi. Vă așteptăm din nou, în fața ecranului unde realitatea devine artă.
 

Expoziție tematică; „Junimea – un suflu al inteligenței libere”

UNDE: Biblioteca Națională a Republicii Moldova, bloc central, etaj 2, str. 31 August 1989, 78A

CÂND: Până la data de 5 noiembrie, curent

CONTEXT: Pentru a marca cei 160 de ani de la înfiinţarea Societăţii literare Junimea, vă invităm să vizitați expoziția tematică ,,Junimea – un suflu al inteligenţei libere”. Expoziția inserează 150 de documente (cărți, reviste, ziare literare etc.) ce reflectă rolul semnificativ al Societăţii literare Junimea în dezvoltarea și promovarea culturii române şi a multiplelor domenii adiacente: filosofie, istorie, sociologie, politică etc., și este structurată în 5 compartimente: originile şi ctitorii Societăţii ,,Junimea; apariţia si rolul revistei ,,Convorbiri literare" în afirmarea spiritului junimist;  corifeii ,,Junimii";  impactul Junimii asupra culturii și societății românești.  
 

 

Expoziție: „Poetul – un monument de tandrețe în coaja unui cactus”

UNDE: Muzeul Național al Literaturii Române, str. Alexei Mateevici, 79

CÂND: Până la data de 30 septembrie

CONTEXT: Muzeul Național al Literaturii Române, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din Moldova și Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceiucu-Hașdeu”, organizează expoziția „Scriitorii Promoției ’70”, în semn de omagiu scriitorului Andrei Țurcanu la cei 75 de ani de la naștere, având genericul „Poetul – un monument de tandrețe în coaja unui cactus”. Expoziția prezintă viața și opera scriitorului Andrei Țurcanu în cărți, publicații periodice, artă plastică, obiecte memorabile, fotografii.
 

 

DUMINICĂ 10 SEPTEMBRIE

 

Evenimentul: „Bâlciul olarilor”

UNDE: Comuna Iurceni, Nisporeni

CÂND: 10:00-17:00

CONTEXT: În comuna Iurceni din raionul Nisporeni, va fi organizat evenimentul „Bâlciul olarilor”. La ediția din acest an participă peste 20 de meșteri olari care promovează tehnicile tradiționale de prelucrarea manuală a lutului, inclusiv arderea oalelor și vaselor de ceramică în cuptoare tradiționale. Tehnica de lucru, decorul și cromatica vaselor de ceramică tradițională redau reprezentările sociale, mitico-simbolice și istorice ale comunităților, deținătoare de patrimoniu universal și local.Vor fi expuse, în egală măsură, și lucrările artiștilor care confecționează ceramică decorativă și utilizează simbolurile străvechi, perfecționate de utilajele de lucru moderne și care, totodată, transmit gândirea modernă a artiștilor ceramiști. Vasele decorative prezentate în acest an la Bâlci redau o viziune artistică distinctă în raport cu edițiile din anii precedenți.

 

Conferința Internațională dedicată Zilei Avocaturii

UNDE: Parcul Valea Morilor

CÂND: 10:00

CONTEXT: Începând cu ora 10:00 va avea loc cursa de alergare în parcul Valea Morilor din mun. Chișinău. Participarea este deschisă tuturor avocaților și avocaților stagiari interesați.

 

Spectacol: „Fata Babei și Fata Moșneagului”

UNDE: Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”

CÂND: 11:00

 

Sun Dă-i Fest 2023
UNDE: Grădina Publică „Ștefan cel Mare”

CÂND: 12:00
CONTEXT: Dragi prieteni, suntem bucuroși să vă anunțăm despre organizarea celui mai luminos și eco festival din Republica Moldova – Sun Dă-i Fest 2023. Vă invităm să fiți alături de noi și de comunitatea antreprenorilor care produc și promovează energia regenerabilă, alături de meșteșugari și producători locali, artiști din Moldova și România. Sun Dă-i Fest 2023 va aduna antreprenori, companii private și de stat, asociații obștești și toate persoanele pasionate de energia verde, tehnologii sustenabile și produse eco. Aceștia vor arăta pe viu și vor explica oamenilor beneficiile surselor alternative de energie, metode de reutilizare și economisire a tot ce înseamnă consum excesiv și dăunător mediului. Festivalul se va încheia cu un concert alături de Satoshi și trupa „Om la Lună” din România.

 

Materclass: Cum să realizaezi o emisiune TV?

UNDE: Puterea Dansului, telefon - 068986456   

CÂND: 13:00
CONTEXT: Vă invităm la  un master - class unic de la Olga Lisnyak, autoarea unui număr semnificativ de proiecte de succes. Program: Cum se inventează proiectele? De unde vin ideile și cum să le generezi? Particularitățile pieței locale și internaționale de televiziune. Crearea pas cu pas a unui proiect de la zero. Care este succesul producătorului și al echipei? Și, de asemenea: principalele greșeli ale producătorilor începători, de unde se pot obține investiții și perspectivele producerii conținutului propriu în Moldova, ș.a.

 

Spectacol: „Lacul Lebedelor” - Festivalul Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu” - Ediția a 31-a

UNDE: Teatrul  Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, bd. Ștefan cel Mare, 152

CÂND: 17:00
CONTEXT: Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” vă invită într-o călătorie captivantă prin trecutul glorios al baletului clasic, prin reprezentarea inegalabilă a capodoperei 'Lacul Lebedelor'. Inspirat de coregrafia originală a marelui Marius Petipa, spectacolul nostru îmbină tehnica desăvârșită cu pasiunea intensă, redând frumusețea unei povești de iubire și sacrificiu.
Cu respect pentru tradiția baletului și o perspectivă contemporană, aducem la viață această poveste atemporală. Prin decoruri feerice și costume remarcabile, vă vom purta într-o lume de mister și frumusețe. Fiecare pas al balerinilor noștri subliniază emoția și grația din spatele fiecărui gest.
Vă așteptăm să vă lăsați captivați de frumusețea dansului și să vă alăturați acestei călătorii în „inima emoțiilor umane."

 
Spectacol: „Revizorul” de Nikolai Gogol

UNDE: Teatrul Național „Eugene Ionesco”, bd. Grigore Vieru, 11

CÂND: 17:00

CONTEXT:  Piesa „Revizorul”, capodoperă a literaturii dramatice universale, este o satiră, o comedie de moravuri, de demascare a birocrației și corupției, care  face parte din categoria textelor mereu actuale, a căror contemporanietate nu se degradează în timp. Este o caricatură literară a defectelor umane, ce va rămâne  mereu actuală atâta timp, cât va  exista societatea umană „Cu cât adevărurile sunt mai înalte, cu atât trebuie să fim mai atenți cu ele...Altfel se vor transforma în lucruri comune, iar lucrurile comune nu mai sunt crezute!”.

 

Open Mic

UNDE: Open Mic, str. Alexei Sciusev, 93

CÂND: 19:30
CONTEXT: Open Mic-ul - e locul unde poate veni si evolua cu stand up-ul său orice doritor. Sarcina principala, e să fie amuzant. Spectacolele au loc în fiecare duminică. Aici comedianții începători si cei experimentați își verifică glumele, ca ulterior să le prezinte la concertele mari. Din această cauză fiecare seară de Open Mic, este una memorabilă, irepetabilă și la maxim de organică.

 

Expoziția personală a artistei Valentina Bahcevan
UNDE: Muzeul Național de Artă al Moldovei, str. 31 August 1989, 115

CÂND: Până la data de 8 octombrie
CONTEXT: Valentina Bahcevan, artist plastic, este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova din 1975. În lucrările sale din ultimii ani nu există nicio narațiune, niciun complot. Pictorița numește lumea abstractă din jurul său "urbanism romantic". Acesta este un flux neliniștit de voință și sentiment uman, care amintește de un roi de albine, unde nu există loc pentru un individ, o persoană care gândește și se simte "ca toți ceilalți". Pecetea timpului modern trebuie infuzată într-un torent viu, care curge prin venele spațiului limitat și ale timpului.

 

 EVENIMENTE PE PLAN EXTERN


Cu ocazia Zilei Limbii Române, Institutul Cultural Român de la Madrid, găzduiește o expoziție de fotografie dedicată orașului Timișoara. Proiectul este derulat în cadrul programului cultural "La UVT, Cultura este Capitală!", inclus în Programul Cultural "Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii", finanțat de Primăria Municipiului Timișoara, în parteneriat cu Ambasada României în Spania / Embassy of Romania in Spain și Universitatea de Vest din Timișoara (UVT). Expoziția cuprinde 35 de fotografii cu o viziune multigenerațională: 23 dintre ele realizate de studenții Facultății de Arte și Design din cadrul Universității de Vest, prezentând viziunea tinerilor asupra patrimoniului cultural și uman al orașului, simbol al Revoluției Române și al unei societăți moderne pașnice și democratice, în timp ce Marius Popovici, fost vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș, a realizat celelalte 12 fotografii. Program de vizitare: luni-vineri, 10:00-17:00, până la data de 30 septembrie.    

 

”Melodia culorii” – expoziția pictorului Ion Carchelan la Paris. Ambasada Republicii Moldova în Franța, în parteneriat cu Primăria sectorului 6 din Paris, vă invită să descoperiți universul acuarelei pictorului Ion Carchelan. Peisajele sale rustice, fluide, atemporale sunt inspirate din scenele rurale care îl înconjoară în țară, unde continuă să locuiască în localitatea natală: cântecul unei păsări, detaliul frunzelor unui copac, culorile blânde ale apei, o melodie la amurg, delta Dunării în zori. O libertate a culorilor și a gândurilor, până la data de 16 septembrie, orar - Luni – vineri de la 10:30 la 17:00. Joi până la 19:00 și sâmbătă de la 10:00 la 12:00, Primăria sectorului 6 din Paris, Galeria Luxembourg.

 

Ambasada Republicii Moldova are plăcerea de a anunța participarea Republicii Moldova la cea mai mare expoziție de produse alimentare și vinuri din Țările Baltice  care va avea loc  în perioada 7-9 septembrie, curent - ''Riga Food 2023''-  Colaborăm cu UN Women Moldova și am invitat antreprenorii moldoveni reprezentând Pomul Regal, Flavorya, Moft Dulce, Honey House, Lefrucom să ofere la expoziție nuci, fructe uscate, precum și produse alimentare din fructe, dulciuri tartinabile, paste făinoase, miere și ciocolată. Suntem convinși că aceasta este o oportunitate excelentă de a promova produsele moldovenești de înaltă calitate în Letonia și de a crea noi oportunități de cooperare în afaceri", a declarat Andrian Roșa, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Letonia.

Meroslava Parii
08/09/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii