AGENDA DE WEEKEND//09-10.12.2023

Meroslava Parii
08/12/2023
Grafică CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

SÂMBĂTĂ 9 DECEMBRIE

 

În data de 9 decembrie, va fi organizat un eveniment pentru toți primarii aleși, care sunt interesați să valorifice oportunitățile asociate cu integrarea europeană. Forumul este organizat sub egida Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu. „Dragi primari aleși, în următorii 4 ani de voi va depinde cum se dezvoltă localitățile noastre. Oamenii v-au oferit încrederea și susținerea, punându-și speranțele în faptul că veți munci pentru a construi sate și orașe în care să ne placă să trăim și cu care să ne mândrim. Vreau să discutăm cum putem face aceste lucruri împreună. Vă invit și vă aștept la Forumul primarilor, organizat pe 9 decembrie, pentru a pune fundamentul unei colaborări benefice pentru toți cetățenii”, a declarat șefa statului în anunțul său.

 

Primăria Municipiului Chișinău informează că în weekendul 09-10 decembrie, 2023, în sectoarele capitalei vor fi desfășurate diverse iarmaroace și târguri cu produse și mărfuri autohtone, cu scopul de a sprijini producătorii locali și de a oferi louitorilor capitalei acces la produse agricole de sezon.

 

Al 4-lea curs de "UpDate on Hepatology"

UNDE: Courtyard by Marriott, str. Arborilor, 21A

CÂND: 08:30

CONTEXT: Al 4-lea curs de "UpDate on Hepatology" din acest an este dedicat tranzitiei ingrijirii medicale de la copil la adult in cazul bolilor hepatice rare. Bolile hepatice rare sunt o provocare pentru sistemul medical. Diagnosticul este dificil de atins și este adesea întârziat. Și chiar dacă se agunge la diagnostic, opțiunile de tratament sunt limitate. Bolile hepatice rare sunt boli cronice, care afectează nu doar pacienții ci și familiile lor. Doar împreună vom reuși să îmbunătățim îngrijirea pacienților cu boli hepatice rare. Cursul este organizat in colaborare cu Clinica de Gastroenterologie si Hepatologie HELPA.

 

Conferința „edIT your future”

UNDE: Universitatea Tehnică din Moldova, str. Studenților, 5

CÂND: 09:00

CONTEXT: Vă invităm la conferința “edIT your future” și aflați cum puteți combina inteligența artificială pentru facilitarea procesului vostru de studiu. “edIT your future” este un eveniment inovator dedicat explorării impactului digitalizării asupra sistemului educațional și rolul esențial pe care îl joacă inteligența artificială în pregătirea viitorului vostru.

 

Workshop: Buyer Agent

UNDE: Aria Hotel, str. Alba Iulia, 7/1

CÂND: 09:00, 8, 9 decembrie, curent

CONTEXT: Cu entuziasm anunțăm următorul workshop Buyer Agent UYER cu traineri din RE/MAX România, Andreea Băilă și Dana Telecan Calugăr. Vor fi 2 zile pline de informații valoroase și sesiuni interactive. Vom explora cele mai recente tendințe, strategii de succes și vă vom oferi instrumente practice pentru a vă crește eficiența în acest domeniu competitiv.
 

Cămara Fest

UNDE: Parcul  Alunelul

CÂND: 09:00

CONTEXT: La 9 și 10 decembrie vă așteptăm cu drag pe esplanada Parcului „Alunelul" din sectorul Buiucani să luăm acasă tot ce are Moldova mai bun de la micii producători autohtoni.

 

Dreamicon Tech Startup Conference 2023

UNDE: Tekwill, str. Miron Costin, 13/1

CÂND: 09:00

CONTEXT: Haideți să jucăm un joc cu numere. Pentru fiecare mie de startup-uri, există cu siguranță unul - cel care schimbă jocul, cel care sparge regulile, cel care face istorie. La Dreamicon, suntem la vânătoare de unicorni și credem că următorul mare lucru ai putea fi tu sau cineva pe care îl îndrumi, ghidezi sau în care investești.
 

Cupa municipiului Chișinău la Armwrestlig

UNDE: USMF, Complex Sportiv, str. Malina Mică, 66/1

CÂND: 09:00

CONTEXT: Clase și categorii: SUB-JUNIORI 15 (an nastere 2008, 2009), F open, M -50 -60 -70 -80 +80, JUNIORI 16-18 (an nastere 2005-2007), F open, M -55 -65 -75 -85 +85, TINERET 19-23 (an nastere 2000-2004), F -60 +60, M -60 -70 -80 -90 +90.

 

Forumul Primarilor „Viitorul administrației publice locale”

UNDE: Palatul Republicii, str. Maria Cebotari, 16

CÂND: 10:00

 

Evenimentul de Celebrare „You Create 2023 – Laboratorul de inițiative comunitare”

UNDE: Comunity Business Center, str. Iuri Gagarin, 10

CÂND: 10:00

 

Turneu Regional la Șah Adulți 50+

UNDE: Clubul de Șah, municipiul Ungheni

CÂND: 10:00

 

Târgul de Crăciun în susținerea femeilor trecute prin violență

UNDE: Teatrul Republican de Păpuşi "Licurici", str. 31 August 1989, 121

CÂND: 10:00

CONTEXT: Vă invităm la cea de-a treia ediție a Târgului de Crăciun în susținerea femeilor trecute prin violență. În anii trecuți ne-am bucurat enorm de susținerea fiecăruia dintre voi, mizăm pe solidaritate și în acest an. Și în acest an promitem activități distractive, muzică live, colinde, mâncare delicioasă, spre vânzare vor fi expuse obiecte artizanale, vintage, bijuterii și multe altele. Eroinele Târgului de Crăciun sunt femeile trecute prin violență care își vor expune produsele artizanale spre vânzare: cercei, lumânări decorative, obiecte croșetate, brodate și împletite, torbițe eco, articole vestimentare pentru copii/maturi,tablouri pictate în ulei, genți elegante, jucării de Crăciun, etc. Evenimentul va încheia campania de 16 Zile Împotriva violenței în bază de gen și va celebra Ziua Drepturilor Omului.
 

Atelier de Caritate pentru Copii

UNDE: Fundația de Binefacere ”Casa Providenței”, str. Mușatinilor, 1

CÂND: 10:00; 14:00

CONTEXT: Dragi părinți și copii dornici să descopere tainele bucătăriei, vă invităm la un atelier culinar special, unde vom coace biscuiți cu lămâie dar și vom contribui la aducerea zâmbetului pe chipurile a 30 de copii din familii nevoiașe. Împreună, putem transforma bucuria gătitului într-un gest de generozitate și solidaritate. Detalii: Ora: 10:00 - 12:00 pentru copii cu vârsta între 7-9 ani.
Ora : 14:00 - 16:00 pentru copii cu vârsta între 10-12 ani. Toate fondurile colectate din taxa de participare vor fi utilizate pentru procurarea încălțămintei de iarnă și altor daruri pentru 30 de copilași din familii nevoiașe din s. Hîrjauca, oferindu-le un Crăciun mai fericit și plin de speranță.
 

Spectacol: „Cuvântul Magic - Mulțumesc"

UNDE: Palatul Feroviarilor, bd. Decebal, 2

CÂND: 10:00, 9-10 decembrie, curent

CONTEXT: Avem bucuria să vă invităm cu drag la un spectacol muzical magic, plin de surpriză și încântare, dedicat tuturor copiilor. „Cuvântul Magic: Mulțumesc" este spectacolul care aduce zâmbete și magie în inimile celor mici. Într-o atmosferă plină de culoare și veselie, copiii vor fi transportați într-o lume fascinantă. Fiecare copil prezent la spectacol va primi Surpriză de la personajul principal – Fetiţa cu Surprize. Vă promitem că cei mici vor fi captivați de poveștile muzicale, personaje adorabile și momentele pline de emoție și veselie.

 

Festivalul - Evantai psihologic

UNDE: Psihologie.MD, bd. Dacia, 67/1

CÂND: 10:00, 9-10 decembrie, curent

CONTEXT: Întrucât dezvoltarea personală şi profesionala sunt acţiuni continue de îmbunătăţire a calităţii vietii, relatiilor, carierei, nivelului de spiritualitate, vă invităm să participaţi la Festivalul "Evantai psihologic". Fiind un eveniment internaţional cu speakeri din Republica Moldova cât şi din România, activitaţile vor fi orientate spre: Explorarea propriului potenţial prin practicarea unui şir de tehnici psihologice şi exerciţii; Învăţarea a noi tehnici şi exerciții pentru desfăşurarea activităţii profesionale; Însuşirea practicilor funcţionale care vor putea fi aplicate în momente definitorii. Vă invităm 2 zile, la 10 webinare, 10 speakeri din Moldova și România.

 

Poveste de Crăciun: "Boierul care nu credea în Magia Crăciunului"

UNDE: C.C.ODEON str. Mihai Eminescu, 55

CÂND: 11:00

CONTEXT: Vă invităm cu mare drag la o poveste de Crăciun: „Boierul care nu credea în Magia Crăciunului". Îndrăgitele personaje – Păcală și Tândală încearcă să-l convingă pe Boier, că bunătatea și generozitatea sunt calitățile cele mai de preț, pentru a cunoaște adevăratele bucurii ale vieții. În această perioadă Moș Crăciun cu vestitul său sac plin cu daruri este de nelipsit. Micii spectatori vor avea ocazia de al întâlni pe Moș Crăciun și chiar de a se îndulci din sacul lui.

 

Târg de Caritate

UNDE: Str. Pușkin 14, statția de troleu lângă Covrigo, centru

CÂND: 11:00

CONTEXT: Vă invităm la Târgul de Caritate cu Influencerii Instagramului XVIIl în susținerea micuțului Elem, 1.9 anișori - cancer la ochișor. Participă Tatiana Maxian, Madalina Stratan,
Katalina Rusu. Vă așteptăm, veniți, procurați, donați, fiți parte a binelui și păcii.


Târgul de Crăciun

UNDE: Cartego, str. Vlaicu Pârcălab, 2

CÂND: 11:00, 9-10 decembrie, curent

COTEXT: Pe 9 și 10 decembrie te invităm împreună cu familia și prietenii într-o Aventură de Crăciun la Cartego. Ne-am adunat și noi prietenii: Divinity ceramics – veselă și obiecte de decor din ceramică handmade, Candle.art.md – lumânări parfumate handmade, Sweet November – biscuiți și prăjituri din ingrediente naturale, Dana’s Flowers – atelier de creație pentru copii: Descoperă Magia Crăciunului – crearea decorațiunilor, și organizăm 2 zile pline cu ateliere, workshop-uri, cadouri handmade și o tombolă cu premii.

 

Etapa a 4-a a Campionatului Ce? Unde? CÂND? 2023

UNDE: Biblioteca Națională a Republicii Moldova, str. 31 August 1989, 78A

CÂND: 12:00

 

Eveniment de lectură: „Orașul promis” de Valentina Șcerbani

UNDE: Libraria din Centru, bd. Ștefan cel Mare, 126

CÂND: 13:00

CONTEXT: Dragi prieteni, sâmbătă, scriitoarea Valentina Șcerbani vine la ultima întâlnire din an a Clubului de carte Diez-Librăriile Cartier. Vom discuta romanul „Orașul promis”, proaspăt tradus în spaniolă și apărut în a doua ediție la Editura Cartier. Puteți veni fie că ați citit cartea, fie că n-ați dat încă de ea. Vă așteptăm.
 

Iarna la Castel Mimi - Moș Crăciun, prieten bun!

UNDE: Castel Mimi

CÂND: 14:00

CONTEXT: În această zi de iarnă de 9 decembrie, Castel Mimi va fi transformat într-un loc de poveste unde Moș Crăciun însuși, prietenul tuturor copiilor și al adulților care păstrează inimile deschise, va fi gazda evenimentului. Oaspeții noștri vor fi întâmpinați la intrare de către Moș Crăciun îmbrăcat în haina sa roșie și cu zâmbetul cald. Acesta vă va invita să explorați decorul fermecător al Castelului, bradul impunător cu globuri colorate, cerbii luminosi și casuțele de poveste în care veți găsi tot felul de bunătăți savuroase, plăcinte calde, frigarui suculente și covrig cu scorțișoară.

 

Workshop: Calcularea Hosroscopului Personal. Calendar Aztec – Istorie și simbolism filatrofic

UNDE: New Acropolis, str. Armenească, 81

CÂND: 14:30

CONTEXT: Vă invităm la un workshop fascinant la care puteți să vă cunoașteți mai bine propria personalitate și capacitățile înnăscute conform horoscopului aztec. La acest eveniment puteți să descoperiți conceptele-cheie ale civilizației aztece despre om, viață, moarte, destin, virtute şi idealuri. Calendarul aztec este o sculptură ceremonială de 35 de tone, sinteză a cunoștințelor științifice, filosofice, etice şi religioase proprii. Revenind din această odisee, află caracteristicile propriului caracter şi predispozițiile acestuia, conform zilei de naștere calculate după calendarul aztec.
 

Spectacol: „Suflul Iernii” 2023

UNDE: Palatul Național „Nicolae Sulac”, str. Pușkin, 21

CÂND: 16:00, 9-10 decembrie, curent

CONTEXT: Gurinel TV invită toți copiii să descopere magia Crăciunului la cel mai așteptat spectacol pentru copii - „Suflul Iernii”. În program: Colective artistice de copii, mici soliști, animatori și artiștii Adrian Ursu, Pasha Parfeni, Irina și Anatol Bivol, Satoshi, Ginia, Julia Sandu, Tinna GI. Descoperiți cum personajele indrăgite și tehnologia inovativă readuc farmecul sărbătorilor de iarnă intr-o poveste captivantă pentru întreaga familie.

 

Lansarea celei de-a doua ediții a revistei „Oameni”

UNDE: Cărturești la Muzeu, str. 31 August 1989, 121A

CÂND: 16:00

CONTEXT: Tema acestei ediții este familia și toate formele pe care le are aceasta în 2023. Ce este familia? Oamenii alături de care te naști sau cei pe care îi alegi? Ce faci când îți găsești familia la capătul lumii? Cum îți faci de sine stătător arborele genealogic (spoiler alert: greu). Cum ne definesc relațiile cu mama și cu tata? Când e momentul potrivit să formezi o familie? La lansare vom discuta despre aceste dileme, ale noastre, dar și ale protagoniștilor noștri. Vom citi fragmente din texte și vă vom povesti din bucătăria revistei - cum am identificat subiectele, personajele, colaborările cu autori și artiști vizuali.

 

Spectacol: „Tot ce e mai bun, se întâmplă de Crăciun”

UNDE: Tetarul Fără Nume, str. Sfatul Țării, 18

CÂND: 18:00, 9,10 decembrie, curent

CONTEXT: În preajma sărbătorilor de iarnă, Vitalie Dani, vă invită la un concert cu melodii de suflet și cântece de voie bună. Interpreți: Vitalie Dani, Nelly Ciobanu, Anișoara Puică, Mihai Ciobanu, Maria Stoianov, Tatiana Romaniuc, Ansamblul de dansuri și cântece „Enigma Romilor”, Orchestra Centrului de Cultură și Artă "Ginta Latină", Actorii Teatrului Fără Nume. Vino să trăim împreună magia cântecului în preajma sărbătoriloir de iarnă.

 

Muzeu de Film „Marele |Chip de Piatră”

UNDE: Teatrul Radical, str. Mitropolit Dosoftei, 122

CÂND: 18:00

CONTEXT: Prezentatorul nostru Silvia Chirilă, magistru în istorie și ghid național, va povesti despre fenomenul Buster Keaton, care a fost plasat pe locul șapte în clasamentul celor mai mari regizori din toate timpurile alcătuit de revista Entertainment Weekly. În 1999, Institutul American de Film l-a plasat pe Keaton pe locul 21 în clasamentul celor mai mari actori din toate timpurile. Criticul Roger Ebert a scris despre perioada extraordinară a lui Keaton dintre 1920 și 1929, când a muncit fără întrerupere la o serie de filme care au făcut din el, se poate spune, cel mai mare actor-regizor din istoria filmului mondial.

 

Concert dedicat Zilei Naționale a României

UNDE: Teatrul Național „Mihai Eminescu”, bd. Ștefan cel Mare, 79

CÂND: 18:00

CONTEXT: Teatrul Muzical “Ambasadorii”, din București, va susține, la Chișinău, un Concert extraordinar dedicat Zilei Naționale a României. Cu această ocazie, vor urca în scenă artiștii lirici: Andreea Bucur (soprană), Mihaela Vîrban (soprană), Octavian Ene (tenor), Silviu Alexandru Mihăilă (bariton), Sergiu Neamțu (bas), acompaniați de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, dirijată de Mihai Agafița. Vor fi interpretate cele mai iubite și cunoscute lucrări ale marilor compozitori români: Ciprian Porumbescu, Grigoraș Dinicu, Constantin Rusnac, Eugen Doga, Gherase Dendrino, Filaret Barbu, George Grigoriu, Zsolt Kerestely.

 

Spectacol: „Madama Butterfly” de Giacomo Puccini

UNDE: Teatrul Național de Operă și Balet, bd. Ștefan cel Mare, 152

CÂND: 18:00

CONTEXT: ”Madama Butterfly” de Giacomo Puccini este una dintre cele mai cunoscute opere din lume, povestea căreia prezintă publicului consecințele unui devotament fără margini. Iubirea dintre tânăra japoneză Cio-Cio-San și Pinkerton, un ofițer din marina americană, are un deznodământ tragic. Lucrarea impresionează publicul atât prin frumuseţea şi dramatismul muzicii, cât şi prin subiect. Diferenţa de mentalitate poate crea erori şi conflicte majore, atunci când aspectele undamentale ale vieţii - dragostea, loialitatea, prietenia - nu sunt luate în serios. Personajul lui Cio-Cio-San întruchipează visele, speranțele și dezamăgirile femeilor abandonate, cu destine frânte de suferință și deziluzii, fapt care face ca această operă să-și păstreze relevanța și în prezent.
 

Spectacol: „Prenumele”

UNDE: Geneza Art, str. Alexei Mateevici, 109/1

CÂND: 19:00

CONTEXT: Spectacolul „Prenumele” a avut ca punct de pornire comedia franceză „Le prenom”, scrisă de Matthieu Delaporte și Alexandre de la Praelliere, pusă pentru prima dată în scenă la Paris, în anul 2010. Piesa de teatru a fost nominalizată la mai multe Premii „Moliere”, fiind ulterior adaptată și pentru marile ecrane , primind 5 nominalizări la Premiile „Cesar” în 2013. Subiectul piesei startează de la o glumă nevinovată, care declanșează situații comice și dezvăluiri flagrante.

 

DUMINICĂ 10 DECEMBRIE

 

Eveniment: Hour of Code

UNDE: Centrul Clasa Viitorului, UPSC, Bloc 1, parter, str. Ion Creangă, 1,

CÂND: 09:30

CONTEXT: Invităm copiii și adolescenții să exploreze lumea digitală și programarea prin intermediul echipamentelor și programelor, precum: Ozobot, LEGO Education SPIKE, Snap Circuite, SCRATCH, Lab Disk Explorer, Adafruit, Drone, Inteligența Artificială, Python și Machine Learning la Hour of Code 2023.
 

Competiție de discurs motivațional cu genericul "Drepturile omului în Republica Moldova din perspectiva țării cu statut de canditat de aderare la UE"

UNDE: Universitatea Liberă Internațională din Molodva, Centrul de Informare UE, Sala de Lectură, str. Vlaicu Pârcălab, 52

CÂND: 10:00

CONTEXT: În data de 10 Decembrie se vor împlini 75 de ani de la adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului. Cu această ocazie, vă anunțăm că Centrul de Informare UE din cadrul ULIM - Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, organizează o competiție de discurs motivațional cu genericul "Drepturile omului în Republica Moldova din perspectiva țării cu statut de canditat de aderare la UE". Departamentul Informaţional Biblioteconomic ULIM vor posta discursurile participanților. Vă încurajăm să apreciați și să distribuiți videoclipul participantului preferat pentru a-i asigura un loc printre câștigători. 3 câștigători vor fi aleși după criteriul online și a juriului, respectiv 50% din scor se va calcula după numărul de like-uri și vizualizări, iar 50% va fi scorul juriului. Câștigătorii vor fi premiați de către Delegația UE în Republica Moldova.
 

Eveniment dedicat împuternicirii și dezvoltării personale

UNDE: CBC Community Business Center, bd. Iurii Gagarin, 10

CÂND: 10:30

CONTEXT: Alăturați-vă nouă într-o călătorie transformațională de o zi, pentru a întâlni un panel de lideri feminini remarcabili. Din program: Învață să depășești barierele; Autenticitate; Eleganță; Îngrjire; Machiaj; Leadership; Profesionalism; Călătorii ș.a.
 

Spectacol „Spărgătorul de nuci”

UNDE: Teatrul Național de Operă și Balet, bd. Ștefan cel Mare, 152

CÂND: 12:00

CONTEXT: Academia de Balet „Attitude” invită toți doritorii de la mic la mare la un spectacol excepțional „ Spărgătorul de nuci”.Vă așteptăm cu mult drag.

 

Sesiune pentru tineri, adulți și copii cu  Emilia Vorobiov, psihologă cliniciană

UNDE: Artico, bd. Ștefan cel Mare, 169

CÂND: 14:00

CONTEXT: A mai rămas mai puțin de o lună până schimbăm fila din calendar, iar pentru a începe anul cu bine, este important să ne setăm câteva scopuri personale. Pentru a nu pierde motivația și pentru a le stabili corect, ar trebui să deprindem și câteva tehnici psihologice simple. Din acest motiv, ARTICO organizează o sesiune pentru tineri, adulți și copii cu Emilia Vorobiov, psihologă cliniciană. Aceasta va explica cum să îți planifici scopurile pentru noul an.
 

Chișinău-Stand UP Comedy cu Bordea, Cortea și Teodora Nedelcu – A – Două Tinerețe

UNDE: Teatrul Național de Operă și Balet, bd. Ștefan cel Mare, 152

CÂND: 18:30

CONTEXT: Explozie de umor într-o formula noua de comedie cu și mai multă energie și entuziasm (promitem ca Teodora este cu adevărat entuziasmată). Cu doza necesară (și mult așteptată) de ironie feminină, cel mai îndrăgit duo de stand-up Comedy vine în orașul tău să te distreze. Umor irezistibil, râs incontrolabil și distracție fără limite într-o seară care te va face să uiți de toate grijile (vârstei si nu numai).
 

Spectacol „Cerere în căsătorie” de Anton P. Cehov

UNDE: Teatrul Național „Satiricus”, str. Mihai Eminescu, 55

CÂND: 18:30

CONTEXT: Regizorul Sandu Grecu a structurat această lucrare scenică de o asemenea manieră încât cele două piese formează un tot întreg, converg spre aceeaşi idee artistică, se completează şi se îmbogăţesc reciproc.

 

Expoziție: „Egalitate, libertate și justiție pentru toți”

UNDE: Biblioteca Națională a Republiciii Moldova, str. 31 August 1989, 78

CÂND: Până la data de 24 decembrie, curent

CONTEXT: Cu prilejul aniversării a celor 78 de ani de la fondarea Organizației Națiunilor Unite, Centrul de Informare ONU din cadrul BNRM organizează o expoziție tematică cu genericul” Egalitate, libertate și justiție pentru toți”. Expoziția cuprinde 90 de publicații și este sistematizată în trei compartimente: fondarea și rolul ONU în lume, egalitatea între oamnei(stereotip și adevăr) și libertatea și justiția, care sunt pilonii siguri a unui stat de drept.

 

Expoziție: „Inorogul cel fără de moarte”

UNDE: Muzeul Național al Literaturii Române, Sala Verde, str. Alexei Mateevici, 79

CÂND: Până la data de 3 ianuarie, 2024

CONTEXT: Vă invităm la expoziția „Inorogul cel fără moarte”, dedicată marelui cărturar și savant enciclopedist de talie europeană Dimitrie Cantemir. Aceasta prezintă viața și opera lui Dimitrie Cantemir în documente, cărți rare, artă plastică, filatelir și fotografii și va putea fi vizitată până pe 3 ianuarie 2024.

 

Spectacol: „Prenumele”

UNDE: Geneza Art, str. Alexei Mateevici, 109/1

CÂND: 19:00

CONTEXT: Spectacolul „Prenumele” a avut ca punct de pornire comedia franceză „Le prenom”, scrisă de Matthieu Delaporte și Alexandre de la Praelliere, pusă pentru prima dată în scenă la Paris, în anul 2010. Piesa de teatru a fost nominalizată la mai multe Premii „Moliere”, fiind ulterior adaptată și pentru marile ecrane , primind 5 nominalizări la Premiile „Cesar” în 2013. Subiectul piesei startează de la o glumă nevinovată, care declanșează situații comice și dezvăluiri flagrante.

 

APELURI DE ÎNSCRIERE

 

Ministerul Justiției aduce la cunoștință despre prelungirea termenului de selectare a candidaților pentru poziția de arbitru din partea Republicii Moldova, în sensul Acordului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 15 decembrie, curent
CONTEXT: Conform art. 404 alin. (2) al Acordului de Asociere RM-UE „Arbitrii trebuie să dețină cunoștințe de specialitate și experiență în drept și comerț internațional. Aceștia trebuie să fie independenți, să își exercite atribuțiile în nume propriu, să nu accepte instrucțiuni din partea niciunei organizații și a niciunui guvern, să nu fie afiliați guvernului vreunei părți și să respecte codul de conduită prevăzut în anexa XXXIV a Acordului de Asociere RM-UE”. Persoanele interesate, care întrunesc criteriile de eligibilitate menționate și posedă limba engleză, urmează să depună CV-ul, în limbile română și engleză, la sediul Ministerului Justiției din str. 31 August 1989, nr. 82 sau să-l remită electronic la adresa: http://[email protected].

 

SABIT a început înregistrarea pentru programul "Agrobusiness pentru Eurasia”. Pot participa manageri de nivel mediu și superior, antreprenori, reprezentanți ai asociațiilor profesionale, oficiali guvernamentali din administrația locală sau centrală, cadre universitare (șefi de secții)

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 17 decembrie, ora Washington 12.00, Ora Chișinăului 19:00

CONTEXT: Datele programului: 2-17 februarie, 2024. Vă rugăm să urmați instrucțiunile de pe linkul de mai jos. Urmează să vă înregistrați pentru a vă seta un cont și să confirmați emailul. Veți putea completa formularul online după ce vi se confirmă eligibilitatea participării. Formularul e disponibil în engleză și rusă. Înregistrați-vă accesând https://sabit.smapply.us/ Pentru mai multe informații despre SABIT accesați https://www.trade.gov/sabit-program

 

Guvernul Republicii Moldova a inițiat campania „Hai acasă de Crăciun”, care va promova tradițiile, obiceiurile și cultura noastră

CONTEXT: Îndemnăm cetățenii de acasă și din diasporă să povestească prin poze și video, cum se sărbătorește Crăciunul, ce amintiri au despre această sărbătoare și despre lucrurile care ne unesc și ne strâng la aceeași masă de sărbători, acasă. Toate acestea pot fi expediate pe adresa de e-mail: http://[email protected]

 

Ministerul Educației și Cercetării, cu sediul Casa Guvernului, Piața Marii Adunări Naționale nr.1, MD-2033, anunță concurs pentru ocuparea următoarelor funcții vacante: Director al Școlii Profesionale din Cupcini, Edineț; Director al Centrului de Excelență în Transporturi din Chișinău; Director al Centrului de Excelență în Educație Artistică „Ștefan Neaga” din Chișinău
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 13 decembrie, curent, 16:00

CONTEXT: Dosarul de concurs poate fi depus prin e-mail http://[email protected] prin

 

Asociația Obștească „Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova” invită companiile specializate să participe la concursul de oferte pentru furnizarea de servicii de instruire în cadrul programului „LEADER din Republica Moldova în tranziție – de la pilotare la instrument de coeziune economică, socială și teritorială”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 12 decembrie, curent

CONTEXT: Obiectivul concursului: Achiziționarea serviciilor de instruire pentru implementarea eficientă a programului menționat. Cursuri solicitate: Contabilitatea în Asociațiile GAL: resurse umane și relații contractuale în cadrul GAL. Conflictele de interese. Managementul riscurilor. Pentru mai multe detalii: https://rb.gy/nbtz9y

 

Concurs pentru selectarea unui expert local în științe ale solului în cadrul proiectului Agricultura Competitivă în Moldova

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 11 decembrie, curent, 17:00

CONTEXT: Pentru mai multe detalii adresa de e-mail: http://[email protected] Sau pe suport de hârtie la următoarea adresă: ASEM, Bloc C, str. Căpriana 50, birou 215, Chișinău

 

Anunț concurs de participare la procedura de achiziție prin metoda cererii ofertelor de prețuri pentru procurarea echipamentelor pentru furaje și pentru procesarea si păstrarea produselor lactate

CONTEXT: Detalii privind condițiile de participare - http://https://shorturl.at/cuX01  Achiziția se realizează în cadrul proiectului „Răspunsul  Multidimensional la Provocările Emergente în Materie de Securitate Umană”, finanțat de Guvernul_Japoniei și implementat de PNUDMoldova.

 

Universitatea Liberă Internațională din Moldova anunță organizarea concursului de selecție a candidaților pentru mobilitate academică la universitățile partenere, în cadrul programului Erasmus+, Acțiunea Cheie 1

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 11 decembrie, curent

CONTEXT: Universități partenere: Universitatea Mykolas Romeris, Vilnius, Lituania, Universitatea Powiślański, Gdańsk, Polonia, Universitatea Osijek, Pozega, Croația, Universitatea A Coruña, Spania. Pentru mai mai multe detalii  AICI

 

Oficiul Mobilități Academice din cadrul Departamentului Cooperare Internațională, Universitatea de Stat din Moldova, în parteneriat cu Școala Națională de Studii Politice și Administrative din Bucureşti (SNSPA), România, anunță concurs de selectare a beneficiarilor de mobilitate academică pentru cadrele didactice/administrative a USM

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 13 decembrie, 17:00

CONTEXT: Domenii: Științe Politice, Relaţii Internaţionale, Studii Europene. Pentru mai multe detalii   https://usm.md/?p=24977...

 

Comitetul Economic și Social European (CESE) invită tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, care votează pentru prima, dată să participe la evenimentul emblematic “Europa Ta, Cuvântul Tău!” (YEYS). Evenimentul este destinat tinerilor din din țările candidate, inclusiv din Republica Moldova și Ucraina, toate statele membre UE și din Regatul Unit

TERMEL LIMITĂ DE APICARE: 31 decembrie, curent

CONTEXT: În acest an, evenimentul va avea loc la Bruxelles, la 6 martie 2024, în cadrul Săptămânii Societății Civile a CESE (4-7 martie 2024), în perioada premergătoare alegerilor europene. Evenimentul își propune să inspire participanții să își exercite dreptul democratic de a vota, să încurajeze în mod activ prietenii, colegii, rudele să facă acest lucru. Pentru candidații selectați, CESE va asigura și va plăti cazarea la Bruxelles pentru două nopți, un zbor dus-întors (clasa econom) sau o călătorie cu trenul/autobuzul între țara de reședință și Bruxelles. Pentru mai multe detalii  AICI
 

Asociația Obștească Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției are onoarea să Vă invite la GALA DE INTEGRITATE 2023, care va avea loc pe data de 15 decembrie 2023, începând cu ora 15:00, la Artcor Creative HUB, str. 31 August 1989, 137

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 12 decembrie, curent

CONTEXT: GALA DE INTEGRITATE 2023 are scopul de: a încuraja entitățile publice în cultivarea integrității în sectorul public și de a preveni apariția manifestărilor de corupție; a crește încrederea societății în faptul că entitățile și agenții publici își îndeplinesc misiunea în conformitate cu interesul public, inclusiv în procesul de interacțiune cu sectorul privat. Linkul pentru înregistrare  AICI

 

Concurs pentru elevi la tema: Efectele negative provocate de fenomenul Corupției

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 15 decembrie, curent

CONTEXT: A fost dat start concursului în cadrul căruia elevii se vor expune prin desene, poezii și compoziții plastice la tema: Efectele negative provocate de fenomenul Corupției. Sunt invitați să participe elevii claselor gimnaziale (5 - 9) din municipiul Strășeni. Creațiile pot fi depuse la primăria Strășeni, în of. 18, doamnei Ceban Alina. Concursul este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană (European Union in the Republic of Moldova) și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova) și Centrul Contact.

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

Petrecere de Iarnă cu Diaspora

UNDE: Ambasada Republicii Moldova în SUA, 2101 S St NW, Washington, SUA

CÂND: 14:00, 9 decembrie, curent

CONTEXT: Invităm diaspora moldovenească la o petrecere de început de iarnă. Sunteți bineveniți cu familiile și copiii, solo sau cu partenerii, cel mai important este să nu uitați să aduceți buna dispoziție cu Dvs. Vom celebra inaugurarea micii biblioteci din fața Ambasadei, care a fost donată generos de Romanians of DC, și pictată manual de artista grafică din Republica Moldova, Vasiluța Vasilache, cărora le suntem foarte recunoscători. Împreună cu copii prezenți la sărbătoarea noastră, vom confecționa ornamente de iarnă, muncă pentru care vor fi recompensați cu mici cadouri. De la mic – la mare, vă încurajăm pe toți să pregătiți colinde, poezii sau urături, ca să creăm o atmosferă de sărbătoare.

Meroslava Parii
08/12/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii