AGENDA DE WEEKEND//14-15.10.2023

Meroslava Parii
13/10/2023
Grafică: CIJM

SÂMBĂTĂ 14 OCTOMBRIE

 

Sărbătoarea Orașului Chișinău

UNDE: Piața Marii Adunări Naționale

CONTEXT: Vă invităm în Piața Marii Adunări Naționale, să sărbătorim împreună istoria, cultura și tradițiile capitalei noastre – Chișinău!
Programul integral al zilei:
08:30 – Depunere de flori  ( Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt )
09:00-10:30 – Liturghia de Hram (Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului”)
11:00-11:45 – Inaugurarea Sărbătorii Hramul Orașului Chișinău  (Piața Marii Adunări Naționale)
PARTICIPĂ: Cristina Scarlat, Capela Corală Academică „Doina”, Nicolae Gribincea și „Plăieșii”, Maria Iliuț și „Crenguță de Iederă”, Ansamblul folcloric „Romanița” etc.
11:45 – 13:30 – Tablou Folcloric „Ca la Hram” (Piața Marii Adunări Naționale)
PARTICIPĂ: Orchestră de instrumente aerofone, Maria Iliuț și „Crenguță de Iederă”, Nicolae Gribincea și „Plăieșii”, Ansamblul folcloric „Romanița”, dansatori populari etc. 

14:00-18:00 – Divertisment Muzical „Orașul meu, iubite Chișinău…” (parcuri / scuaruri renovate)
ÎN RECITAL: Colectivele artistice ale Direcției Generale Cultură și Patrimoniu și Colectivele artistice ale Centrelor de Creație municipale
18:30 –20:00 – Concert de Fanfară „În oraș la Chișinău” (Piața Marii Adunări Naționale)
Participă Famfară  (coordonator Veaceslav Veste)
Coregrafie : Ansamblul folcloric „Romanița” și Dansatori populari
20:00- 23:00 – „Hora Chișinăului” – Caleidoscop Muzical (Piața Marii Adunări Naționale)
20:00-20:45 – „Zdob și Zdub”
20:45-22:15 – Orchestra municipală de muzică populară condusă de Frații Advahov cu Zinaida Julea, Adriana Ochișanu, Gabriel Nebunu, Maria Iliuț și „Crenguță de Iederă”,   Ansamblul „Ștefan-Vodă”, etc.
22:15-23:00 – „Holograf”
Am elaborat un program variat, în aer liber, având ca scop prezentarea capitalei, a culturii și a atracțiilor frumoase din oraș, inclusiv a obiectivelor care au prins viață după lucrările de reabilitare.
Vă așteptăm cu drag!

 

Expo-Târgul produselor apicole

UNDE: Orașul Bălți, Piața Vasile Alecsandri

CÂND: 09:00, 14-15 octombrie, curent

CONTEXT: Primăria municipiului Bălți Vă invită la expo-târgul produselor apicole. Conform dispoziției primarului nr. 287 din 21.09.2023 „Cu privire la organizarea expo-târgului produselor apicole”, Primăria municipiului Bălți, în comun cu AO „Asociaţia apicultorilor din municipiul Bălţi” organizează expo-târgul produselor apicole în scopul oferirii posibilității de a cumpăra produse apicole de înaltă calitate, asigurării locuitorilor şi oaspeţilor mun. Bălţi cu produse apicole şi pentru a dezvolta tradiţia consumului de miere. Bălţenii şi oaspeții municipiului sunt aşteptați cu drag.

 

Campionatul municipiului Ungheni la Tenis de Masă

UNDE: Școala de Sport pentru Copii, Tineret și Juniori, Ungheni

CÂND: 13-15 octombrie, curent

CONTEXT: 14 octombrie, competiții fete – Înregistrarea 13:00-13:30, Start 13:30; 15 octombrie,

competiții băieți – Înregistrarea 09:30-10:00, Start competiții 10:00. Arbitru principal, Vasile Adam.

 

Fashion Tour - Vadul lui Vodă

UNDE: Casa de Cultură Vadul lui Vodă, str. Alexei Mateevici, 5

CÂND: 09:00, 13-15 octombrie, curent

CONTEXT: Tour Fashion revine la Vadul lui Vodă. Vă invităm să vă alăturați nouă și să profitați de o oportunitate unică de a achiziționa haine la prețuri mici. Vor fi opțiuni pentru toată lumea. Nu rata această șansă de a-ți exprima stilul unic și de a te bucura de fascinul modei.

 

Nackathon: Code Battle

UNDE: Tekwill, str. Studenților, 9/11

CÂND: 09:00

CONTEXT: Alege codul secret, invită prietenii într-o călătorie cosmică și participă la Code Battle, cel ma incendiar Hackathon al anului. Te așteptăm la o bătălie unde distracția, imaginația, cunoștințele de programare și magia cosmosului te vor ajuta să fii printre cei 4 echipe câștigătoare ce vor fi premiate cu 300 de euro. De această dată, nava spațială o găsești la Tekwill! Fie că ești Developer Commander, DevOps Asteroid, Tester Comet sau UX Satelit, te așteptăm la acest eveniment istoric. Poți forma o echipa de 3 persoane, cel puțin un personaj având background tehnic, abilitățile de programare fiind esențiale.

 

Seminar Național

UNDE: Centrul Național de Taekwon-Do, str. Ion Creangă, 68/1

CȚND: 09:00

CONTEXT: Seminarul va fi dedicat dezvoltăriii compartimentelor Spiritual, Tehnic, Sparring și Arbitraj condus de Maestrul Ion Cheptene. Din program: Compartimentul Spiritual;  Compartimentul de Arbitraj (include și examinare/reexaminare pentru arbitri); Compartimentul Tehnic; Compartimentul Sparring. Lucrurile necesare: dobok, echipament, caiet de notițe, sticla cu apă.

 

Lansarea în campanie electorală a candidatului Partidului Schimbării la funcția de Primar General al municipiului Chișinău, Ștefan Gligor, și prezentarea echipei de consilieri municipali și a candidaților din suburbie a Partidului Schimbării

UNDE: În fața Hotelului Național, bd. Ștefan cel Mare, 4

CÂND: 09:30

 

Programul Antreprenorial de la Zero

UNDE: Orange Digital Center Moldova, str. Ion Creangă, 1

CÂND: 10:00, până la data de 20 noiembrie curent, în fiecare sâmbătă

CONTEXT: Indiferent de vârstă sau experiență profesională, cu sprijinul Orange Digital Center, visul tău de a avea propria afacere poate deveni realitate. Dacă vrei să ai un business, dar nu știi de unde să începi, vino în programul Antreprenoriat de la Zero și învață pas cu pas cum să lansezi prima ta afacere. Beneficiază de mentorat, participă la 7 sesiuni și 7 workshop-uri și parcurge pas cu pas etapele esențiale, de la generarea de idei până la digitalizarea și automatizarea business-ului.
 

Spectacol: „JOCK”

UNDE: Teatrul Național „Eugene Ionesco”, bd. Grigore Vieru, 11

CÂND: 10:00

CONTEXT: Conceptul „hailajock” revine cu un nou episod al seriei de evenimente de muzică house. De data aceasta va fi prezentat la Teatrul Național „Eugene Ionesco” în premieră, să sărbătorim împreună Ziua Orașului Chișinău.

 

Training: „Trauma – focissed Cognitive Behaviour Therapy”

UNDE: Universitatea Liberă Internațională din Molodva, Sala Mare a Senatului, str. Vlaicu Pârcălab, 52

CÂND: Până la data de 15 octombrie, curent

CONTEXT: În această perioadă, domnul PhD Bert Biliet, este în calitate de speaker în cadrul trainingului „Trauma – focissed Cognitive Behaviour Therapy”. De acest training beneficiază 3 grupuri de masteranzi și prefisioniști, precum 25 masteranzi și cadre didactoce de l Universitatea Liberă Internațională din Moldova, 21 masteranzi de la Universitatea de Studii Eusopene din Molodva și Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, 23 cadre didactice de la South Ukrainian Mational Pedagogical University named after K.D.Ushynsky, Odessa.

 

Eveniment: „Toamna de Chihlimbar”

UNDE: Orașul Căușeni, Stadionul orășănesc

CÂND: 10:30

CONTEXT: Din program: Parada participanților; Hora participanților; Concurs: Cea mai bună prezentare a unei gospodării țărănești; Concurs „Polobocul de aur”.

 

Eveniment: Bucătăria Nordică la EcoLocal

UNDE: EcoLocal Farmers' Market, bd. Ștefan cel Mare, 202

CÂND: 10:30
CONTEXT: Pe 14 octombrie vom avea bucate baltice, gătite direct în piață, chiar de către băștinașii
țărilor nordice - Estonia, Letonia și Suedia. Colegii noștri, din cadrul proiectul PEAS (Partnership for Ecologic, Economic, and Social Sustainable Local Food Systems) care ne vor vizita țara, vor aduce ingrediente speciale, pentru a prepara gustări tradiționale, și le vor oferi publicului pieței Ecolocal, pentru degustare. Ca aperitiv, vom avea sandwich-uri în stil estonian, oferite de Airi și Miriam. La felul principal, Lienete și Ineta din Letonia, vor găti năut brun, tradițional la ei, în sos de
smântână și ceapă călită. Iar la desert, Sarah, Bridget și Camilla vor găti vafe suedeze, asezonate cu cașcaval și dulceață din pomușoarele pădurilor suedeze.
 

Concurs de mâncat Ardei iuți la EcoLocal

UNDE: EcoLocal, bd. Ștefan cel Mare, 202

CÂND: 12:00

CONTEXT: Vă invităm la a patra ediție a Concursului de mâncat ardei iuți, în cadrul pieței săptămânale EcoLocal Farmers Market Moldova. Sergiu Turcanu și EcoVazon ne asigură cu iuțeală, atât cât puteți duce, EcoLocal vă asigură cu atmosferă și voie bună. Dacă aveți prieteni care înghit ardeii fără să clipească din ochi, chemați-i la concurs.

 

Botanica Weekend 2

UNDE: Grădina Botanică

CÂND: 13:00, 14-15 octombrie, curent

CONTEXT: Toamna nu se numără bobocii, ci edițiile de Botanical Weekend. Știm că v-a plăcut cum a ieșit prima ediție, așa că am pus de încă una. Ne dăm întâlnire tot la Grădina Botanică, doar că am adăugat ceva deosebit de verdelicious în cutia cu experiențe: Vom explora și sera de iarnă a Grădinii Botanice, care este un fel de Daenerys al acestui eveniment. Și asta nu e tot. Facem loc și de o petrece în sera de iarnă. Și nu oricum, dar așa cum se cuvine: cu un DJ, cu show de lumini și băuturi bune. Așadar, dansul și distracția sunt o certitudine. Continuăm cu plimbări recreative în cele șase sere și tururi ghidate alături de botaniști cu zeci de ani de experiență, angajați ai Grădinii Botanice. Tururile vor fi disponibile în română, rusă și, de data aceasta, facem și în engleză.

 

O zi  Librar cu Mihaela Ctitor

UNDE: Cartego, str. Vlaicu Pârcălab, 2

CÂND: 13:00

CONTEXT: Sâmbătă, o avem O Zi Librar pe Mihaela Ctitor - fondatoarea și managerul biroului de traduceri CDP Bureau, Ambasadoarea studenților moldoveni din Ungaria, desemnată oficial de guvernul maghiar. Unul dintre hobby-urile Mihaelei este stand-up-ul și o puteți întâlni, ocazional, la open mic-uri. Deci, te așteptăm în librărie, să o cunoști pe Mihaela, să povestim despre cărți, autori preferați, și despre cum este să fii antreprenoare și studentă la doctorat în același timp.

 

Iarmarocul de Toamnă

UNDE: Municpiul Florești, Piața Independenței

CÂND: Până la data de 16 octombrie, curent

CONTEXT: Invităm locuitorii și oaspeții municipiului Florești la Iarmarocul de Toamnă. La Iarmaroc pot participa agenţii economici locali, cât şi din alte localităţi, cu respectarea prevederilor Legii privind comerţul interior nr. 231/2010, precum şi respectarea regulilor şi normelor sanitare, menţinerea curăţeniei pe teritoriul amenajat. Vă aşteptăm cu drag.

 

Expoziția „ Cat Caravan”

UNDE: Casa Zemstvei, str. Sciusev, 103

CÂND: Până la data de 21 octombrie, curent

CONTEXT: Evenimentul reprezintă o inițiativă artistică creată în Moldova de către artista noastră Natalia Parfenova și artistul din Mexic, Arturo de Ita, pentru a promova respectul și dragostea pentru animale. Intrarea este liberă. Această expoziție este o antologie a poeziei vizuale a Nataliei și a lui Arturo de Ita. Ea cuprinde o selecție din cele mai recente proiecte dezvoltate de aceștia în Republica Moldova. În fotografiile din proiectul Cat Caravan, utilizarea imaginilor religioase invită la o întoarcere contemporană și tandră la glorificarea ancestrală a felinelor. Fotografiile din performance-ul fotografic Dandelion Far, transmit greutățile meseriei de poet, un meșteșug expulzat din lumea modernă care supraviețuiește și rezistă prin extragerea Poeziei din cele mai neprietenoase peisaje și situații.

 

Spectacol: „Citind pentru Aushwitz”

UNDE: Teatrul Geneza Art, str. Alexei Mateevici, 109/1

CÂND: 18:30

CONTEXT: Un spectacol în care vei regăsi maturitatea inocentă pentru că e limpede, de fapt, că iubirea nu se teoretizează: ea se trăiește și-atât. „Cititorul este un roman fascinant, de un erotism fremătător, aflat sub semnul iubirii și al misterului, al ororii și compasiunii și având drept fundal peisajul bântuit al Germaniei postbelice”. Într-un stil de o transparență clasică și folosind tehnica povestirii liniare, romanul lui Bernard Schlink relatează povestea tristă a unei iubiri stranii, întunecată de trecutul politic al Germaniei naziste. Este tulburătoarea poveste a unei iubiri neobișnuite, dintre un adolescent și o femeie cu douăzeci de ani mai in vârstă. Povestea lor se întrerupe, dar se reia neașteptat după câțiva ani, când tanarul, acum student, își regăsește iubita de altădată judecată pentru faptele comise pe vremea când era supraveghetoare într-un lagăr SS din apropierea Cracoviei.
 

Spectacol: „Regele, bufonul și domnii șobolani” de Matei Vișniec

UNDE: Teatrul Național „Satiricus”, str. Mihai Eminescu, 55

CÂND: 18:30

CONTEXT: „Regele, bufonul și domnii șobolani” – fabulă barocă, farsă, bufonerie și mascaradă de Matei Vișniec, este oglinda unei lumi în derivă, imaginea unui univers aflat într-o evidentă criză.
Regele e identificat cu inima microsmosului omenesc. În cavalcada unei lumi în prăbușire, spiritul se prăbușește și corpul devine o ruină.
 

Spectacol: „Peter Pan”

UNDE: Teatrul Naţional „Eugene Ionesco”, bd. Grigore Vieru, 11

CÂND: 18:30

CONTEXT: În premieră absolută pentru Republica Moldova, un titlu cunoscut în toată lumea. Fiind prezentat publicului în diferite viziuni, prin prizma spectacolelor, ecranizărilor cinematografice și desenelor animate. Un text scris de scriitorul și dramaturgul scoțian, James Matthew Barrie. O poveste îndrăgită de cei mari și de cei mici. Peter Pan – un spectacol pentru toate vârstele, care-i fură pe cei mici în acțiunea poveștii provocând-ui să zboare împreună cu Peter Pan în țara De Nicăieri  trăind împreună cu personajele- momentul, clipa copilăriei, care peste ani va deveni doar un sentiment de amintire pe care nu-l vor mai putea trăi pe de plin niciodată. Iar cei mari au posibilitatea să-și amintească de acel suav sentiment din copilărie.
 

Expoziția: „Ecourile războiului” - realizată de fotograful sirian, Omar Sanadiki

UNDE: Muzeul Național de Istorie a Moldovei, str. 31 August 1989, 121A

CÂND: Până la data de 31 octombrie, curent

CONTEXT: Expoziția prezintă două războaie îndepărtate, dar strâns legate, în Siria și Ucraina. Fotografiile din Ucraina au fost realizate în luna iunie a acestui an și au fost aduse la Chișinău de către Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) în cadrul unui proiect de colaborare cu autorul. Prin fotografiile sale captivante, Sanadiki oferă o călătorie vizuală reflexivă, care contrapune atmosfera turbulentă a războiului care a izbucnit în 2011 în Siria cu cea surprinsă în 2023 în Ucraina. Sanadiki documentează războiul din Siria chiar din prima zi, fotografiind distrugerile și viața locuitorilor din Homes, Aleppo și Damasc. Ideea expoziției s-a născut în Ucraina, în timpul unei instruiri pentru mass-media organizate de SEAE, la care a participat Sanadiki.

 

Expoziție: „Victor Rotaru: Reflecții în culori”

UNDE: Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, str. 31 August 1989, 121A

CÂND: Până la data de 21 octombrie
CONTEXT: „Destinul a făcut să fiu un ins rătăcitor între nicăieri și niciunde.” Victor Rotaru.
Vă invităm  să vizitați  Sala nr. 1 a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, la o expoziție unică, intitulată „Victor Rotaru: Reflecții în Culori” care cuprinde un număr impunător de picturi ale artistului plastic, colectate și păstrate de către familia Cliucinicov, majoritatea dintre care vor fi expuse publicului larg în premieră.

 

DUMINICĂ 15 OCTOMBRIE

 

Eveniment: „Maratonul Resuscitării”

UNDE: Municipiul Cahul

CÂND: 09:00

CONTEXT:  În zonele Centrelor Comerciale JYSK și Europa Plus din mun. Cahul se va desfășura „Maratonul Resuscitării - ediția a IV-a”. Activitatea este organizată de către Secția Organizare a Protecției Populației și Situații Excepționale „SUD” a Centrului Republican de Instruire (cu statut de Direcție) al IGSU MAI R. Moldova și  AO „Pro-Lumina”, în comun cu echipa SMURD a Direcției Situații Excepționale mun. Cahul, Spitalul Raional Cahul, I.P. Colegiul de Medicină Cahul și Echipa Elementului de Suport Civil Militar al Ambasadei SUA. Activitatea noastră cuprinde explicarea și demonstrarea practică a procedeelor de prim ajutor și auto-ajutor pentru ca fiecare persoană să le poată însuși și aplica.

 

Festivalul „Se aude-n depărtare orchestra de fanfară” – Ediția a II-a

UNDE: Stadionul  orășănesc Căușeni

CÂND: 10:00

CONTEXT: Vă invităm la Festivalul „Se aude-n depărtare orchestra de fanfară”, ediția a II-a.

Din program: Fanfară mixtă „Valentin Luchianov”; Orchestra de fanfară a Bașcanului din or. Comrat; Orchestra de fanfară din or. Bender; Orchestra de fanfară „Hansaș” din or. Drochia; Orchestra de fanfară din or. Ștefan Vodă.

 

Festivalul de Artă Medievală -Vulpea de Fier

UNDE: Club „Avangard”, str. Calea Orheiului

CÂND: 11:00

CONTEXT: Din program: Competiție de tir cu arcul; Turneu cavaleresc; Tabără medievală;
Jocuri și cursuri de master; Bătălie teatrală în masă; Campionat deschis la hipism;.
Organizatorii festivalului: Primăria Municipiului Chișinău, Pretura sectorului Rîșcani, Asociația Cluburilor de Reconstituire Istorică din Republica Moldova „Bastion”, Clubul "Spada Moldovei", Clubul de Hipism "Avangard".

 

Spectacol: „Pomul lui Goriță”
UNDE: Teatrul Republican de Păpuşi "Licurici", str. 31 August 1989, 121

CÂND: 11:00
CONTEXT: Dragi prieteni vă invităm la spectacolul  „Pomul lui Goriță”. Autor – Ion Diordiev, regia – Niko Preskura, Artist Emerit, scenografa – Maria Gross, muzica – Valentin Dînga, coregrafia – Mariana Drozdov. Categoria de vârstă 2+.

 

Cum amenajăm Scuarul Consiliului Europei

UNDE: Scuarul Consiliului Europei, str. Alexei Mateevici, 113/2

CÂND: 12:00
CONTEXT: Invităm toți doritorii  la o întâlnire în care să observăm un spațiu, să analizăm problemele și oportunitățile lui și să venim cu propuneri. Totodată, ne mai vedem să discutăm despre oraș, și nu doar, și să ne bucurăm de o zi frumoasă într-un spațiu verde. Este vorba de scuarul Consiliului Europei (denumire neoficială). Timp de 25-30 de minute, în grupuri mici, o să completăm un chestionar (ajustat de la Project for Public Spaces), din care o să înțelegem ce probleme sunt în regiune și care sunt oportunitățile. Apoi vom avea o discuție cu Mihai Stamati designer, urbanist, care a realizat anterior o schiță de amenajare a acestui scuar. La final, vom colecta propuneri de la cei prezenți. Vom discuta cum pot fi integrate în schiță, vom transmite către Pretura Buiucani, vom monitoriza ce se întâmplă în acel spațiu și vom mai organiza discuții publice, dacă este necesitate.

 

Cup 2023 by Om – Duatlonul pe strada Albișoara

UNDE: str. Albișoara

CÂND: 12:00

CONTEXT: Sărbătorește cu noi pasiunea pentru sport și aventura de anduranță la evenimentul final al Dniester Cup 2023 by Om - Duatlonul pe Strada Albisoara, care va avea loc în inima Chișinăului.
Duatlonul este un sport multifascinant care îmbină alergarea cu ciclismul și apoi din nou alergarea. Este o provocare pentru toți cei care iubesc să-și testeze limitele fizice și mentale și să trăiască experiențe intense. Este o oportunitate minunată de a experimenta spiritul competiției, de a te depăși și de a cunoaște o comunitate dedicată pasiunii pentru sport.
 

Eveniment: EcoParty

UNDE: Liceul Teoretic Grătiești

CÂND: 13:00

CONTEXT: Vă invităm cu drag la evenimentul nostru „EcoParty”. Din Program: Muzică Live; Ateliere de creație; Colectarea plasticului; Tombolă.

 

Spectacol „Artă”

UNDE: Teatrul „Alexei Mateevici”, str. Alexei Șciusev, 93

CÂND: 18:00, 15, 20, 21 octombrie, curent

CONTEXT: Teatrul Alexie Mateevici (TAM) pregătește de ceva timp o frumoasă comedie franceză. Vorbim despre spectacolul „ARTĂ”, scris către de Yasmina Reza, actriță, scriitoare, dramaturg-regizoare, translatoare și autoare franceză, născută în 1959. Piesa „Artă” a fost publicată inițial pe 28 octombrie 1994 și pusă în scenă în același an, la Comédie des Champs Elysées din Paris, apoi la Berlin, Londra (1996) și pe Broadway (1998). Astăzi este cea mai jucată piesă a Yasminei Reza și este tradusă în peste treizeci de limbi. Aceasta a fost distinsă cu Marele Premiu „Molière“ pentru cel mai bun autor şi cel mai bun spectacol (în 1995), cu Evening Standard Award for Best Comedy (1996), apoi cu Laurence Olivier Award for Best Comedy (1997).

 

Concert educativ pentru copii și părinți „Orga Magică”

UNDE: Sala cu Orgă, bd. Ștefan cel Mare, 81

CÂND: 16:00

CONTEXT: Vă invităm  la concertul educativ „Orga Magică”, cu participarea Corului Școlii de Muzică „Eugen Doga”.

 

Spectacol: „Oscar și Tanti Roz”
UNDE: Teatrul Naţional „Eugene Ionesco”, bd. Grigore Vieru, 11

CÂND: 17:30

CONTEXT: Oscar, un băiat de 10 ani, bolnav de leucemie își petrece în spital ultimele 12 zile din viața sa. Chiar dacă nimeni nu are curajul să i-o spună în faţă, băiatul ştie că va muri. Singura care-i intră în voie este Tanti Roz, o infermieră bătrână, neântrecută în născocit poveşti moderne, adevărate lecţii de viaţă. Ea îi dă copilului ideea să trăiască fiecare zi ca şi cum ar fi zece ani şi-l învaţă să-i scrie epistole lui Dumnezeu ca să se simtă mai puţin singur. Întregul spectacol este un vârtej de emoții amestecate: revoltă și resemnare în același timp, regret, iubire, speranță, durere, furie și înțelegere. Toate acestea se manifestă de multe ori asupra persoanelor din jurul lui Oscar, însă adevăratul destinatar este, de fapt, destinul.


Expoziție  dedicată maestrului român Corneliu Baba

UNDE: Muzeul Național de Artă al Molodvei, str. 31 August 1989, 115

CÂND: Până la data de 29 octombrie, curent

CONTEXT: Cel mai mare organizator de expoziții din Europa de Est „Art Safari” desfășoară la Chișinău o expoziție amplă dedicată marelui maestru român Corneliu Baba. Evenimentul va fi găzduit la Muzeul Național de Artă al Moldovei, cu genericul „Corneliu Baba. Artistul realismului profund”. Din importantele colecții private și din marile muzee din România au fost selectate 60 de opere ale artistului pentru a fi prezentate publicului din Republica Moldova. Expoziția va putea fi vizitată  până la data de 29 octombrie. Corneliu Baba (1906-1997) este considerat cel mai mare portretist român și pictor de referință al secolului XX.

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

În perioada 9-15 octombrie, ministrul finanțelor Petru Rotaru, efectuează o vizită de lucru la Marrakech, Maroc, în cadrul căreia participă la ședințele anuale ale grupului Băncii Mondiale și ale Fondului Monetar Internațional (FMI), împreună cu secretarul de stat al Ministerului, dl Ion Gumene și delegația Băncii Naționale a Moldovei. Delegația moldovenească va avea mai multe întrevederi cu oficiali ai FMI, Băncii Mondiale, Comisiei Europene, JICA (Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională), IFC (Corporația Financiar Internațională), Trezoreriei SUA, Ministerelor de finanțe și România și Lituania, și altor instituții internaționale. Şedinţele FMI şi Băncii Mondiale, desfăşurate anual, întrunesc miniştri de finanţe, reprezentanţi ai băncilor centrale și manageri de nivel înalt din mediul academic şi sectorul privat pentru a discuta probleme de interes mondial, tendinţele economiei mondiale și perspectivele de dezvoltare, evoluția sistemului financiar mondial, eficientizarea asistenţei externe ș.a.

 

Stimați cetățeni, Ambasada Republicii Moldova la Paris cu sprijinul Agenției Servicii Publice, având intenția de a răspunde numeroaselor cereri de perfectare a actelor de identitate (pașapoarte și buletine de identitate), precum și acte de stare civilă, extinde și suplinește în perioada 02-21 octombrie 2023 numărul de programări pentru obținerea acestor acte.
Persoanele interesate se pot programa la următorul link: https://ambasadarminfranta.setmore.com/bookappointment conform algoritmului deja cunoscut: 1 programare =1 persoană = 1 act solicitat.
Important: În cadrul acestei sesiuni de preluare a cererilor, termenul de perfectare a actelor este de 1,5 luni.

 

Ambasada Republicii Moldova la Berlin, Germania, anunță că Teatrul Național „Mihai Eminescu” vă invită într-o călătorie teatrală excepțională, cu piesa „ Dosarele Siberiei”, care va avea loc în incinta   Institutului Cultural Român, la Berlin,  pe data de 22 octombrie. Pășiți în adâncurile istoriei Siberiei și trăiți o poveste emoționantă despre supraviețuire și destinul prizonierilor politici din GULAG-ul sovietic. Teatrul Național „Mihai Eminescu” vă așteaptă să fiți martorii unei producții impresionante despre deportările din Siberia. Fiecare scenă vă va atinge sufletul, redând emoțiile și trăirile celor care au înfruntat acele vremuri grele. Un eveniment susținut cu sprijinul Ministerului Culturii al Republicii Moldova și ambasadelor partenere. Rezervați-vă locul acum și fiți parte din această experiență unică! https://linktr.ee/bb.eventagentur
Adresa: Berlin, Reinhardtstr 14 10117

 

Ambasada Republicii Moldova în Letonia anunță că, din data de 16.10.2023, activitatea punctelor de trecere a frontierei Vientuļi și Pededze de la granița Letoniei cu Rusia va fi suspendată.

 

Ambasada Republicii Moldova din Israel informează că funcționează în regim alert, fiind prestate doar servicii consulare de urgență, cum ar fi emiterea documentelor de călătorie. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene recomandă tuturor cetățenilor Republicii Moldova care doresc să părăsească Israelul să utilizeze rutele comerciale disponibile în zilele următoare, fie că se îndreaptă spre Chișinău, București sau alte orașe din care pot călători mai ușor spre Republica Molodova. Reiterăm că următorul  zbor pe cursa Tel-Aviv-Chișinău sunt programate pentru: 15.10.2023. Totodată, Ambasada Republicii Moldova în Israel a emis un comunicat prin care informează că vizele străinilor care se află legal în Israel și care expiră luna viitoare vor fi prelungite. Reamintim importanța respectării cu strictețe a instrucțiunilor de securitate emise de autoritățile israeliene.

 

Împreună cu Clubul Carte, vă invităm la serata literară a scriitoarei Anda Vahnovan, autoarea cărților „Sârme” și „Underground”. Veți afla despre parcursul, motivațiilor și inspirația scriitoarei Anda Vahnovan. Evenimentul va avea loc în data de 19 octombrie, ora 18:00, la sediul Ambasadei Republicii Moldova în Franța, 19 rue Henri Rochefort, 75017, Paris. Rugăm doritorii să se înregistreze la adresa electronică. [email protected]

Meroslava Parii
13/10/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii