AGENDA DE WEEKEND//18-19.11.2023

Meroslava Parii
17/11/2023
Grafică CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

SÂMBĂTĂ 18 NOIEMBRIE

 

Primăria Municipiului Chișinău informează că în weekendul 18-19 noiembrie, 2023, în sectoarele capitalei vor fi desfășurate diverse iarmaroace și târguri cu produse și mărfuri autohtone, cu scopul de a sprijini producătorii locali și de a oferi louitorilor capitalei acces la produse agricole de sezon.

 

Târgul cu tradiție – Producători autohtoni

UNDE: Botanica, bd. Dacia 26

CÂND: 09:00, 18-19 noiembrie, curent

 

Campania „Împarte o carte”
UNDE: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creanga”, Alexei Sciusev, 65

CÂND: 09:00
CONTEXT: Continuă Campania „Împarte o carte”. Dacă dorești să contribui la oferirea șanselor egale de dezvoltare copiilor și tinerilor din satele noastre prin îmbogățirea bibliotecilor cu mai multe cărți, participă la Campania de colectare a cărților. Campania se va desfășura până în luna decembrie 2023. Sunt binevenite cărți noi sau în stare foarte bună de literatură pentru copii și tineri, cărți non-ficțiune, enciclopedii, dicționare în limba română, precum și în alte limbi vorbite sau studiate în Republica Moldova.

 

EdTech Bootcamp

UNDE: Artcor, 31 August 1989, 137

CÂND: 09:00, 15-19 noiembrie, curent

CONTEXT: Cum ar putea tehnologiile să schimbe sistemul educațional? Să facă învățarea mai eficientă, mai incluzivă sau mai atractivă? Dacă știi să răspunzi la cel puțin una dintre întrebări, vino între la Bootcampul Edtech, organizat de Yep Moldova, un program de 5 zile la care vei dezvolta o soluție inovativă pentru a îmbunătăți sistemul de educație din Moldova. În doar cinci zile, te vom ajuta să faci primul pas de la ideie la crearea unui Produs Minim Viabil (MVP).

 

Programul Antreprenorial de la Zero

UNDE: Orange Digital Center Moldova, str. Ion Creangă, 1

CÂND: 10:00, până la data de 20 noiembrie, curent

CONTEXT: Indiferent de vârstă sau experiență profesională, cu sprijinul Orange Digital Center, visul tău de a avea propria afacere poate deveni realitate. Dacă vrei să ai un business, dar nu știi de unde să începi, vino în programul Antreprenoriat de la Zero și învață pas cu pas cum să lansezi prima ta afacere. Beneficiază de mentorat, participă la 7 sesiuni și 7 workshop-uri și parcurge pas cu pas etapele esențiale, de la generarea de idei până la digitalizarea și automatizarea business-ului.
Perioada: Până la data de 20 noiembrie în fiecare sâmbătă.

 

HiPP Mama Fest

UNDE: Farmacia Hippocrates, bd. Dimitrie Cantemir, 5/4

CÂND: 10:00
CONTEXT: Te invităm la un eveniment special, dedicat viitoarelor mămici gravide. Aici vei găsi informații utile, surprize plăcute, produse delicioase și multe cadouri. Ne așteaptă o zi plină de bucurie și cunoștințe, pregătită exclusiv pentru voi, mămici viitoare.
 

Campionatul deschis al municipiului Chișinău la Lupta Națională „Trânta” la categoria de vârstă (a.n. 2006-2008) și seniori

UNDE: Centrul Sportiv de pregătire a Loturilor Naționale, bd. Decebal, 72/2

CÂND: 10:00

CONTEXT: La campionat vor participa elevii liceelor municipale și republicane, asociațiile și cluburile sportive, elevi ai școlilor sportive din mun. Chișinău și invitați din alte localități ai Republicii Moldova. Se admit sportivi cu anul nașterii 2008 сu certificat parental, cel puțin cu categoria I sportivă. Se preconizează participarea a unui număr de 150 de sportivi.

 

Expoziție: „Tribut Inovației și Sustenabilității”

UNDE: Muzeul Național de Istorie a Moldovei, str. 31 August 1989, 121A

CÂND: 10:00, până la data de 2 decembrie, curent

CONTEXT: Un viitor în care inovația, inteligența artificială, robotica și creativitatea merg mână la mână pentru a asigura sustenabilitatea în viața de zi cu zi. Care este tributul pentru acel viitor verde? Vino și călătorește din materializarea ideilor în prezent, de la prototipuri, robotică, exponate din ceea ce noi credem greșit că sunt deșeuri, până la viziunea viitorului verde vizualizată cu Midjourney de către elevii VerdePlay.

 

Hramul Municipiului Gahul

UNDE: Municipiul Cahul

CÂND: 09:00

CONTEXT: Vă invităm la Programul acțiunilor dedicate Hramului Municipiului Cahul, care va include: „Elegie Autumnală”, ediția a IV-a, Expoziție de artă plastică; „Steluțe Cahulene”, Festival-Concurs Național de muzică Ușoară pentru Copii și Tineret, ediția a VII-a; Competiții sportive; Expoziție de artă decorativă – Târg al meșterilor populari; „Dor-Doruleț”, spectacol muzical-artistic; Gala Laureaților, Omagierea persoanelor de vârstă înaintată.

 

Etapa a 2-a a Campionatului Cum? Unde? Când?

UNDE: Biblioteca Națională a Republicii Moldova, str. 31 August 1989, 78A

CÂND: 12:00, 18-19 noiembrie, curent

CONTEXT: Etapa este pregătită de echipele ASACHI și SFATUL ȚĂRII. Participarea în Campionat este gratuită.
 

Masterclass: Art Terapie prin Pictură

UNDE: Atelierul Atena MD, str. Armenească, 81/7

CÂND: 12:30

CONTEXT: Ce vom face la acest Masterclass: Vom dezvolta Exprimarea personală. Pictura oferă un canal de exprimare a emoțiilor, gândurilor și a experiențelor, vom reduce stresul și ne vom relaxa. Concentrarea asupra creației artistice poate ajuta la eliberarea stresului, reducerea anxietății și obținerea unei stări de relaxare și liniște interioară.Vom dezvolta creativitatea prin practicarea picturii, vom îmbunătăți concentrarea și atenția: Pictura necesită o concentrare intensă și atenție la detalii. Prin exercițiul repetat al concentrării asupra lucrărilor de artă, putem îmbunătăți aceste abilități și putem aplica această concentrare sporită și în alte aspecte ale vieții noastre.
 

Ceremonia de premiere a câștigătorilor Wiki Loves Monuments Moldova 2023

UNDE: Biblioteca Municipală „Bogdan Petriceicu Hașdeu”, Sala Mare, bd. Ștefan cel Mare, 148

CÂND: 13:00

CONTEXT: În toiul expoziției celor trei ani de concurs în Moldova, vă invităm la ceremonia de premiere a câștigătorilor Wiki Loves Monuments 2023 în Moldova.

 

Prelegere filosofică: Arta de a trăi în timpuri dificile
UNDE: New Acropolis, str, Arenească, 81

CÂND: 14:30

CONTEXT: Din cuprins: Introducere în arta de a trăi în timpuri dificile; Filosofia ca mod de viață;

De ce viața ne testează? Care este direcția vieții noastre? Ce este anxietatea? Depășirea fricilor; Puncte forte emoționale; Cum să valorificăm fericirea? Cum atitudinea noastră denaturează cuvintele pe care le folosim? Cu ce ne poate ajuta filosofia? Principalul scop al inițiativei de a organiza Proiectul cultural Zilele Filosofiei, an de an, atât în Republica Moldova, cât și la nivel internațional, Noua Acropolă își propune sublinierea importanței faptului că filosofia, atunci când este practică, este educativă. Ne ajută să ne cunoaștem și să ne îmbunătățim, iar a fi un filosof este un mod de viață dedicat celor mai bune aspirații ale omenirii.

 

Eveniment familar: Mami & Co faire

UNDE: Parcul „Mezon”, sector Rîșcani

CÂND: 10:00

CONTEXT: Vă invităm pe toți de la mic la mare, la Târgul mămicilor - Distracție, caritate și premii.

 

Quiz ARTICO Trivia

UNDE: Centrul Artico, bd. Ștefan cel Mare, 169

CÂND: 15:00

CONTEXT: Vă invităm la mult așteptatul eveniment Quiz ARTICO Trivia, organizat de Clubul Voluntarilor ARTICO, plin de competitivitate și voie bună. Aici veți avea ocazia să vă testați cunoștințele în domenii, precum: Logică; Geografie; Limba Română; Arte; Științe; Istorie ș.a.
Participanții vor concura în două runde, atât în echipă, cât și individual, având șansa de a câștiga un premiu.
 

Campionatul Republicii Moldova la Taekwon-Do 2023

UNDE: Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport din Moldova, str. Andrei Doga, 2

CÂND: 16:00

CONTEXT: Campionatul este rezervat categoriilor de vârste: Copii, Cadeți, Juniori și Seniori.

 

Hackathonul: "Elaborarea soluțiilor software de implicare a diasporei în procesele decizionale ale țării"

UNDE: Academia de Studii Economice, Student Hub, str. Bănulescu Bodoni. 61

CÂND: 17:00, 18-19 noiembrie, curent

CONTEXT: Prin intermediul acestui hackathon, ne propunem să dezvoltăm aplicații și platforme software inovatoare, facilitând astfel comunicarea și implicarea activă a diasporei în procesul decizional al țării. Scopul principal al proiectului este să creăm o aplicație specială pentru transmiterea informațiilor politice actuale din Republica Moldova și să simplificăm procesul de votare pentru cei din Diasporă.

 

Spectacol:„Puterea Probabilității”

UNDE: Teatru Naţional "Vasile Alecsandri" or. Bălţi

CÂND: 17:00 – 18 noiembrie, 20:00 – 19 noiembrie

CONTEXT: Vă invităm la spectacolul „Puterea Probabilității” care va aveal loc pe scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Bălți. Subiect: În capitala Republicii Moldova, încep să dispară copii. Ofițerul de poliție Vlad, ajutat de prietenul său de la serviciile secrete, decide să găsească prin toate mijloacele copiii dispăruți, dar descoperă un secret care ar putea duce la o lovitură de stat.

 

Concert: 3 SUD EST la Chișinău

UNDE: Palatul Național „Nicolae Sulac”, str. Pușkin, 21

CÂND: 18:00

CONTEXT: 3 SUD EST revine la Chișinău pe 18 noiembrie, cu un show live memorabil, care deja devine o tradiție, la Palatul Național "Nicolae Sulac". Show-ul va fi unul magistral de la început până la final și va purta fanii pe drumul nostalgiei cu hit-uri precum “Amintirile”, “Te plac”, “Ai plecat”, care te duc cu gândul la perioada copilăriei sau a adolescenței, dar te va aduce și în prezent prin cântece precum “Cine ești”, “Stele” sau “Jumătatea mea mai bună” și multe altele.

 

Spectacol „Hoțul” de Dario FO

UNDE: Teatrul Național „Satiricus”, strada Mihai Eminescu, 55

CÂND: 18:30

CONTEXT: Un hoț intră noaptea într-un apartament bogat. El este atât de sigur că proprietarii și-au părăsit cuibușorul pentru mult timp, încât operează printre obiectele de lux aflate în locuință fără grabă, foarte lejer, reușind chiar, pe parcurs, să se certe cu soția sa la telefon. Locuința pe care și-a propus să o prade el o numește, cu nonșalanță și umor, "locul său de muncă". Însă iată că proprietarii apartamentului, ambii implicați în relații de amor extraconjugale, intenționează să folosească în noaptea respectivă, în secret unul față de altul, acest cuibușor de nebunii rămas gol, pentru întâlnirile lor amoroase.

 

Spectacol: „Arta Conviețuirii”

UNDE: Teatrul Național „Eugene Ionesco”, bd. Grigore Vieru, 11

CÂND: 18:30

CONTEXT: Subiectul central al piesei de teatru este frustrarea din viața de cuplu. Spectacolul este o comedie care vă va face să ieşiţi din rutina cotidiană și să revizuiți toate problemele ce țin de arta conviețuirii.
 

Spectacol: „Colecționarul” după John Fowles

UNDE: Teatrul Geneza Art, str. Alexei Mateevici, 109/1

CÂND: 19:00

CONTEXT: „Colecționarul” este romanul de debut al autorului, în care abordează o situație limită de încătușare și tristețe. Iubirea nu mai este suficientă, libertatea nu mai există și nu se mai poate găsi nicio cale de a scăpa, este mai mult decît un thriller, este o analiză psihologică fină a ființei umane, strivită de presiunile propriei persoane.

 

Proiect fotografic al artistului român Matei Bejenaru

UNDE: Muzeul Național de Artă al Moldovei, str. 31 August 1989, 115

CÂND: Până la data de 3 decembrie, curent

CONTEXT: Muzeul Național de Artă al Moldovei (MNAM) găzduiește în perioada octombrie-decembrie 2023 primul proiect fotografic expus la Chișinău al artistului român Matei Bejenaru.
Astfel, la eveniment va fi Matei Bejenaru, președinta Asociației Române de Artă Contemporană, Anca Poterașu, alături de alte personalități culturale și reprezentanți ai instituțiilor din România și Republica Moldova implicate în proiectul PRUT. Vernisajul se va încheia cu un dialogul cu publicul prezent. Expoziția de la Chișinău va conține lucrări expuse la standard muzeal și va fi difuzată și o proiecție video ce va dezvălui aproximativ alte 200 de imagini din proiectul PRUT.

 

Luna Filmului European

UNDE: Eeuropa Cafe, Alexei Sciusev, 97

CÂND: 1 noiembrie – 9 decembrie, 2023

CONTEXT: Unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice din Europa ajunge și în Republica Moldova. Începând cu acest an, în luna noiembrie, țara noastră se alătură proiectului „Luna Filmului European”. Orașul Chișinău va deveni unul dintre cele peste 45 de orașe europene în care publicul va avea posibilitatea să privească, pe marile ecrane, pelicule care au câștigat sau au participat la festivaluri internaționale de film, precum Cannes, Berlin sau Locarno. Acesta va fi primul an în care „Luna Filmului European” va fi organizată și în Republica Moldova.
 

Expoziție: „Dimensiunile personalității lui Dimitrie Cantemir”

UNDE: Biblioteca Națională a Republicii Molodva, str. 31 August 1989, 78A

CÂND: Până la data de 30 noiembrie, curent

CONTEXT: Ecpoziția este dedicată celebrării a 350 de ani de la naşterea marelui cărturar român, erudit de faimă europeană, domnitor moldovean, academician berlinez, cronicar, a cărui operă valoroasă este de peste trei secole în patrimoniul cultural naţional şi universal. Expoziția readuce în atenția publicului sinuosul traseu biografic și politic al lui Dimitrie Cantemir, personalitate complexă a culturii noastre și a culturii europene, care continuă să trezească interesul istoricilor și cercetătorilor din diverse generații, dar mai ales excepționala sa operă, de factură enciclopedică.
 

Expoziție: „Egalitate, libertate și justiție pentru toți”

UNDE: Biblioteca Națională a Republiciii Moldova, str. 31 August 1989, 78a

CÂND: Până la data de 24 decembrie, curent

CONTEXT: Cu prilejul aniversării a celor 78 de ani de la fondarea Organizației Națiunilor Unite, Centrul de Informare ONU din cadrul BNRM organizează o expoziție tematică cu genericul” Egalitate, libertate și justiție pentru toți”. Expoziția cuprinde 90 de publicații și este sistematizată în trei compartimente: fondarea și rolul ONU în lume, egalitatea între oamnei(stereotip și adevăr) și libertatea și justiția, care sunt pilonii siguri a unui stat de drept.

 

DUMINICĂ 19 NOIEMBRIE
 

Alegeri Locale 2023: Briefingul Comisiei Electorale

UNDE: 08:00

CONTEXT: Comisia Electorală, str. Vasile Alecsandri, 119

CÂND: 08:00

 

Alegeri Locale 2023: Conferință de presă susținută de Misiunea „Promo-Lex de Ovservare a Alegerilor Locale Generale privind desfășurarea turului II

UNDE: Asociața Promo-LEX, str. Petru Movilă, 23:13

CÂND: 10:00

 

Club de discuții: „Cărți și Creație”

UNDE: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creanga”, str. Alexei Sciusev, 65

CÂND: 12:00

CONTEXT: Invităm copiii cu vârsta de 9-12 ani la Clubul de discuții „Cărți și Creație", care va avra loc în Secția Carte străină a Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”.În cadrul clubului vom: explora universul cărților în diverse limbi; vom discuta despre cărți și personaje memorabile; vom transpune, prin creație, ideile, personajele din cărți în desene, obiecte handmade și în propriile povești; vom întâlni oameni interesanți din lumea cărților și nu doar; vom organiza jocuri și concursuri distractive și cognitive.

 

Spectacol „Păcală” după Petre Dulfu

UNDE: Teatrul Republican „Luceafărul”, str. Veronica Micle, 7

CÂND: 12:00

CONTEXT: ,,Păcală” Eroul snoavelor populare românești, cunoscut pentru umorul și istețimea sa, ascunse sub o mască de naivitate și simplitate, Păcală este un erou popular, pe care îl regăsim în mai multe creații literare și care este oaspete nelipsit în teatru, deoarece publicul îl îndrăgește și empatizează cu acest personaj simpatic. Bineînțeles, popularitatea lui se datorează și faptului că Păcală tratează autoritățile sătești (popa, boierul, judecătorul) cu îndrăzneală și ironie usturătoare. Piesa este adresată deopotrivă copiilor şi adulţilor, întrucât dincolo de aparenţa întâmplărilor comice se află un substrat consistent de înţelepciune. Rostul oricărei comedii este nu doar să delecteze prin declanşarea râsului, ci să şi formeze sau să corecteze deprinderi şi trăsături de caracter.

 

Alegeri Locale 2023: Briefingul Comisiei Electorale Centrale

UNDE: Comisia Electorală Centrală, str, Vasile Alecsandri, 119

CÂND: 13:00

 

Spectacol: „Peter Pan”

UNDE: Teatrul Naţional „Eugene Ionesco”, bd. Grigore Vieru, 11

CÂND: 14:30

CONTEXT: În premieră absolută pentru Republica Moldova, un titlu cunoscut în toată lumea. Fiind prezentat publicului în diferite viziuni, prin prizma spectacolelor, ecranizărilor cinematografice și desenelor animate. Un text scris de scriitorul și dramaturgul scoțian, James Matthew Barrie. O poveste îndrăgită de cei mari și de cei mici. Peter Pan – un spectacol pentru toate vârstele, care-i fură pe cei mici în acțiunea poveștii provocând-ui să zboare împreună cu Peter Pan în țara De Nicăieri trăind împreună cu personajele- momentul, clipa copilăriei, care peste ani va deveni doar un sentiment de amintire pe care nu-l vor mai putea trăi pe de plin niciodată. Iar cei mari au posibilitatea să-și amintească de acel suav sentiment din copilărie.
 

Alegeri Locale 2023: Conferință de presă susțimută de Misiunea Promo-Lex de observare a Alegerilor Locale Generale privind desfășurarea turului II

UNDE: Asociația Promo-LEX, str. Petru Movilă, 23/13

CÂND: 15:00

 

Alegeri Locale 2023. Briefingul Comisiei Electorale Centrale

UNDE: Comisia Electorală Centrală, str. Vasile Alexandri, 119

CÂND: 15:00

 

Călătorie Muzicală prin Italia

UNDE: Sala cu Orgă, bd. Ștefan cel Mare, 81

CÂND: 16:00

CONTEXT: Vă invităm la un Concert educativ pentru copii și părinți cu Orchestra de Cameră a Liceului de Muzică "S.Rahmaninov", dirijor Igor Ersac, studenții ATMAP, elevii Liceului de Muzică ”C.Porumbescu”, Liceului ”Iu.Hașdeu”, Școlilor de Arte ”V.Poleacov”, ”A.Starcea”,
Ansamblurile de Dans al IPLT "N.Iorga", CCC Luceafărul, Tet-a-tet.
 

Show Magic – Gașca Zurli

UNDE: Palatul Național „Nicolae Sulac”, str. Pușkin, 21

CÂND: 17:00

CONTEXT: În Chișinău revine Gasca Zurli pentru a menține tradiția cu un nou show magic, care le va readuce zâmbetele copiilor. Descoperă din nou magia unei copilării de poveste cu cele mai iubite cântece Zurli, precum „Am o căsuță mică”, „Animale colorate” sau „A Ram Sam Sam”. Vino să trăiești o experiență de neuitat la cel mai colorat spectacol, unde personajele care ne-au încântat timp de 16 ani vor aduce pe scena Palatului Național noi jocuri, cântece, povești și energie maximă.

 

Spectacol „Coppelia” de Leo Delibes

UNDE: Teatrul Național de Operă și Balet, bd. Ștefan cel Mare, 152

CÂND: 17:00

CONTEXT: "Coppelia" este o bijuterie a baletului clasic, o poveste fermecătoare despre dragoste și magie. Cu o coregrafie uluitoare și muzică captivantă compusă de Leo Delibes, acest balet spune povestea unui tânăr cuplu, Franz și Swanhilda, care întâlnesc o păpușă frumos construită numită Coppelia. Cu apariții fantastice și dansuri încântătoare, baletul te va purta într-o călătorie prin lumea viselor și iluziilor. "Coppelia" este cunoscut pentru pasaje de dans excepționale, inclusiv celebrul "Dans al Orășenilor" și dansul lui Coppelia însăși, care este o demonstrație uimitoare a tehnicilor de dans și expresiei artistice. Baletul este o combinație perfectă de comedie, romantism și virtuozitate tehnică, oferind publicului o experiență captivantă și distractivă.

 

Alegeri Locale 2023: Briefingul Comisiei Electorale

UNDE: Comisia Electorală, str. Vasile Alecsandri, 119

CÂND: 18:00

 

Spectacol: OPEN MIC

UNDE: Str. Alexei Sciusev, 93

CÂND: 19:00

CONTEXT: Open Mic-ul - e locul unde poate veni si evolua cu stand up-ul său orice doritor. Sarcina principala, e să fie amuzant. Open Mic-urile au loc în fiecare duminică la adresa Alexei Șciusev 93. Aici comedianții începători si cei experimentați își verifică glumele, ca ulterior să le prezinte la concertele mari. Din această cauză fiecare seară de Open Mic, este una memorabilă, irepetabilă și la maxim de organică.

 

Alegeri Locale 2023: Briefingul Comisiei Electorale

UNDE: Comisia Electorală, str. Vasile Alecsandri, 119

CÂND: 22:00

 

 

 

 

Meroslava Parii
17/11/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii