AGENDA DE WEEKEND//21-22.10.2023

Meroslava Parii
20/10/2023
Grafică: CIJM

SÂMBĂTĂ 21 OCTOMBRIE

 

Primăria Municipiului Chișinău informează că în weekendul 21-22 octombrie, 2023,  în sectoarele capitalei vor fi desfășurate diverse iarmaroace și târguri cu produse și mărfuri autohtone, cu scopul de a sprijini producătorii locali și de a oferi locuitorilor capitalei acces la produse agricole de sezon.

 

Curs de citologie ginecologică și non-ginecologică

UNDE: IMSP Spitalul Republican „Timofei Moșneaga”, str. Nicolae Testemițanu, 29

CÂND: 08:00

CONTEXT: Catedra de Morfopatologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și Societatea Națională de Patlogie din Republica Molodva, organizează un curs de citologie ginecologică și non-ginecologică, care se înscrie în Programul aniversar Zilele Universitîții.  La curs vor fi abordate următoarele subiecte de actualitate: Prezentarea cazurilor cu Sindromul Sjogren, cu citologia glandelor salivare și cu citologie la cap și gât etc.. În calitate de invitați speciali sunt somități în domeniu din Olanda, Norvegia și România.

 

Campionatul European Master la Pentatlon Modern „OPEN”

UNDE: Chișinău Arena

CÂND: 08:45, 20-22 octombrie, curent

CONTEXT: În premieră, țara noastră va găzdui Campionatul European Master la Pentatlon Modern „OPEN”. Evenimentul va avea loc în perioada 20-22 octombrie 2023, și va întruni sportivi din Spania, Grecia, Turcia, Portugalia, Franța, Cehia, Ucraina, Republica Sud-Africană, Marea Britanie și Republica Moldova. Tot la „Chișinău Arena” se vor desfășura probele de înot și tir cu laser, iar proba de hipism va fi găzduită pe terenul Școlii republicane de hipism și pentatlon modern din sectorul Poșta Veche a Capitalei.

 

Expoziția Internațională Specializată de Mașini, Echipamente și Tehnologii pentru Complexul Agroindustrial

UNDE: Moldexpo, str. Ghioceilor, 1

CÂND: 09:00, 19-22 octombrie, curent

CONTEXT: În perioada 19-22 octombrie 2023, se vor desfăşura următoarele evenimente: cea de-a XXII-a edţie a Expoziţiei  internaţională specializată de maşini, echipamente şi tehnologii pentru complexul agroindustrial ,,MOOLDAGROTECH’’ (ediţia de toamnă) şi cea de-a XXVI-a ediţie a Expoziţiei internaţionale specializate de produse, utilaje, tehnologii agricole meșteșuguri   ,,FARMER”. La expoziţiile menţionate vor participa atât agenţi economici locali, cât şi din Austria, Italia, Ucraina, România. De asemenea, expoziţiile respective îşi propun să asigure o platformă de comunicare eficientă, schimb de experienţă între producătorii agricoli şi stabilirea de contacte cu potenţialii parteneri din ţară şi străinătate.

 

Campania „Împarte o carte”
UNDE: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creanga”, Alexei Sciusev, 65

CÂND: 09:00
CONTEXT: Continuă Campania „Împarte o carte”. Dacă dorești să contribui la oferirea șanselor egale de dezvoltare copiilor și tinerilor din satele noastre prin îmbogățirea bibliotecilor cu mai multe cărți, participă la Campania de colectare a cărților. Campania se va desfășura în perioada iulie – decembrie 2023. Sunt binevenite cărți noi sau în stare foarte bună de literatură pentru copii și tineri, cărți non-ficțiune, enciclopedii, dicționare în limba română, precum și în alte limbi vorbite sau studiate în Republica Moldova.

 

Moldova Women Forum 2023  - Prima ediție

UNDE: Castel Mimi, Bulboaca

CÂND: 09:00

CONTEXT: La Castel Mimi se va desfășura prima ediție a Moldova Women Forum 2023 – eveniment care va aduna peste 170 de femei și peste 30 de paneliști naționali și internaționali. Acesta va fi organizat de Institutul Republica Internațional (IRI) Moldova cu sprijinul USAID, în parteneriat cu Konrad-Adenauer-Stiftung și sprijinul financiar al Suediei. Forumul este o platformă incluzivă prin intermediul căreia organizatorii își propun să sublinieze rolul femeii în societate, să promoveze importanța respectării drepturilor femeilor și să scoată în evidență rolul egalității de gen. Obiectivul acestuia este de a crea un spațiu de colaborare și schimb de cunoștințe, unde participantele și participanții vor avea posibilitatea să discute și să dezvolte strategii pentru a promova drepturile femeilor și pentru a spori implicarea lor în procesul decizional. Agenda evenimentului va include un panel de dezbateri cu Maia Sandu, Președinta Republicii Moldova precum și paneluri de discuții, care vor aborda femeile în politica internațională, națională și cea locală, precum și rolul femeilor în modelarea democrației.

 

Moldova Business Forum

UNDE: Arena, str. Orheiului, 130

CÂND: 09:00

CONTEXT: Vă așteptăm alături de peste 2000 de profesioniști gata să se inspire, să dobândească noi cunoștințe și să-și extindă conexiunile de afaceri. Acesta nu este doar un eveniment, ci o oportunitate unică de a interacționa cu peste 6 speakeri de top din diferite domenii de afaceri, care vă vor ajuta să vă accelerați propriul succes. Printre aceștia se numără Margulan Seisembayev, un cunoscut om de afaceri, investitor și scriitor, care va vorbi pe tema - Scalarea afacerii până la un miliard de dolari și cun pot urca angajații pe scara carierei.


Cupa Primarului Municipiului Cahul

UNDE: Orașul Cahul

CÂND: 09:00

CONTEXT: Cupa Primarului Cahul este organzat de clubul sportiv Spartan, membru al Uniunii Asociațiilor Taekwon-Do TF din Molodova. Scopul acestuia este popularizarea Taekwon-Do-ului în rândurile copiilor și a tinerilor, nu doar ca o artă marțială, ci și ca o întreagă filozofie de stil de viață. Probele de concurs în cadrul competiției: Tull individual; Sparring individual.

 

Product Management Conference 2023

UNDE: 09:30

UNDE: Tekwill, str. Studenților, 9/11
CONTEXT: Product Management Conference ne-a demonstrat încă odată cât de interesat este publicul din Republica Moldova de dezvoltarea calitativă a produselor IT. Am pus toate informațiile la un loc, am analizat ce nu a mers și unde putem fi mai buni și am pornit lucrul la Product Management Conference 2023. La moment, ne-am concentrat întreaga forță pe comunicare cu viitor speakeri din multiple companii internaționale. Calitatea conținutului prezentat la eveniment, depinde direct de cine va urca pe scenă. De aceea, ne propunem să-i invităm doar pe cei mai buni specialiști din domeniu. Experți care vor împărtăși cu drag tehnicile lor de lucru și expertiza ce pot aduce produsele din Moldova la un nou nivel.
 

Programul Antreprenorial de la Zero

UNDE: Orange Digital Center Moldova, str. Ion Creangă, 1

CÂND: 10:00, Până la data de 20 noiembrie, curent

CONTEXT: Indiferent de vârstă sau experiență profesională, cu sprijinul Orange Digital Center, visul tău de a avea propria afacere poate deveni realitate. Dacă vrei să ai un business, dar nu știi de unde să începi, vino în programul Antreprenoriat de la Zero și învață pas cu pas cum să lansezi prima ta afacere. Beneficiază de mentorat, participă la 7 sesiuni și 7 workshop-uri și parcurge pas cu pas etapele esențiale, de la generarea de idei până la digitalizarea și automatizarea business-ului.
Perioada: Până la data de 20 noiembrie  în fiecare sâmbătă.

 

Târgul Producătoarelor Locale

UNDE: Parcul Catedralei

CÂND: 10:00, 21-22 octombrie, curent
CONTEX: Pentru al doilea an consecutiv, UN Women Moldova organizează un eveniment care pune în prim plan talentul și abilitățile antreprenoarelor din Republica Moldova - Târgul Producătoarelor Locale. Acest eveniment este o continuare a conferinței naționale dedicate Principiilor de Abilitare a Femeilor (PAF). În acest an, evenimentul este dedicat Principiului 5 PAF – Implementarea modelelor sustenabile de dezvoltare a întreprinderii, a lanțului de aprovizionare și a practicilor de marketing care abilitează femeile. Evenimentul va cuprinde Conferința națională „SheSupplies: Abilitarea economică a femeilor prin promovarea achizițiilor sensibile la gen”. Târgul Producătoarelor Locale reprezintă o oportunitate pentru vizitatori și vizitatoare de a descoperi delicii autentice din Moldova și produse realizate de femeile antreprenoare.

 

Târgul „Toamna de Aur”

UNDE: CIE Moldexpo, str. Gioceilor, 1

CÂND: 10:00, 19-22 octombrie, curent

CONTEXT: Vă invităm la expoziția noastră de material săditor pentru grădină. La dispoziția Dvs:
Pomi fructiferi; Pomi decorativi; Arbuști foioși; Plante conifere; Semințe de flori; Semințe de legume; Butași de viță de vie.

 

IT Conference 2023

UNDE: Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Nortek,  str. Pușkin, 38

CÂND: 10:00

 

Seminar: Ce uleiuri utilizăm pentru copii în perioada rece

UNDE: Simte Natura, str. Ismail, 16

CÂND: 11:00

CONTEXT: Vă invităm la un seminar pentru a vă informa despre utilizarea corectă a uleiurilor esențiale la copii în plin sezon rece și cum ajutăm organismul să lupte cu agenții patogeni. La această întâlnire vei avea posibilitatea să simți aroma fiecărui ulei esențial și să primești răspuns la toate întrebările.

 

Expoziția ABC-darul Egalității

UNDE: Biblioteca Municipală  B.P. Hașdeu, bd. Ștefan cel Mare, 148

CÂND: 11:00

CONTEXT: Suntem încântați să vă invităm la expoziția (AI) ABC-darul Egalității. Aceasta aduce în prim-plan ilustrațiile din ABC-darul Egalității, o carte ce explică cuvinte complexe și concepte care sunt mai greu de înţeles atât pentru copii, cât și pentru adulți. Ce face această expoziție cu adevărat specială, este faptul că ilustrațiile din ABC-darul Egalității vor prinde viață prin realitatea augmentată. Veți descoperi că diferențele sunt mai mult aparențe, iar frumusețea este totuși în diversitate.
 

Atelier de pictură

UNDE: Cocoșul Roșu, str. Alexei Sciusev, 79

CÂND: 12:00
CONTEXT: Centrul GDM, în parteneriat cu spațiul de artă Cocoșul Roșu, invită comunitatea LGBTQI+ și aliații la o serie de ateliere de pictură, cu incursiuni în poezii queer și feministe.
Vă așteptăm  la spațiul de artă Cocoșul Roșu. Materialele (vopsele în ulei, pensule, suprafața de desen, șevalete etc.) sunt asigurate de către organizatori, dar puteți aduce propriile materiale preferate.

 

Eveniment „Student Vision”

UNDE: Centrul Artico, bd. Ștefan cel Mare, 169

CÂND: 14:00

CONTEXT: Dacă ești un tânăr interesat de viața de student în străinătate, atunci Clubul Voluntarilor ARTICO te invită la o întâlnire cu o studentă din Olanda, în cadrul evenimentului "Student Vision", care are drept scop dezvăluirea realității vieții de student într-o țară străină. Vino la Artico și descoperă experiența Andreei Golovatenco, care va împărtăși cu noi detaliile parcursului ei universitar din Olanda, parcurs care s-a încheiat cu revenirea ei acasă după un an de studii.
 

Eveniment: Bach  în Casa Mare  
UNDE: Butuceni - Casa Mare

CÂND: 15:00

CONTEXT: Anume în Casa Mare din Butuceni s-a născut ideea festivalului din acest an. Revenim așadar în Casa Mare care are în beci vinuri și murături, iar bucătăria generează plăcinte cu stele Michelin pe care Eco Resort Butuceni ne va lăsa să le gustăm după concert. În deschidere, Bach solo cu Alexandra Conunova la vioară, urmat de un trio de coarde de Dvorak. Vom cânta și cvartetul de coarde în mi minor de Mendelssohn, iar în încheiere vom asculta ce ne șoptește vremea de afară și vom servi Vivaldi. Poate Vara, poate Toamna, cum ne va sta inima. Aici se vor întâlni în scenă  Alexandra Conunova  cu Fitzroy Quartet.



Techstars  - Startup Weekend

UNDE: Orange Kitchen, str. Calea Ieșilor, 8

CÂND: 17:00, 20-22 octombrie, curent

CONTEXT: Acest eveniment este conceput pentru a aduce împreună profesioniști din diverse domenii, inclusiv programare, design, marketing, tehnologie și antreprenoriat. Indiferent de domeniul de expertiză, veți avea oportunitatea de a colabora timp de 54 de ore cu mentori și antreprenori din Molodva și din străinătate, pentru a da viață ideilor dumneavoastră.

 

Training: Structuri personale; Cunoașterea de sine în (pentru) lucrul cu beneficiarii

UNDE: Universitatea Liberă Internațională din Moldova, str. Vlaicu Pârcălab, 52

CÂND: 17:00

CONTEXT: ULIM, Facultatea Științe Sociale și ale Educației, invită la un training excepțional în lumea cardurilor metaforice pentru cunoașterea de sine. Trainingul este destinat exclusiv studenților ULIM. Este nevoie să aveți la dumneavoastră creioane colorate și foi de hârtie A4.

 

Campania națională: „Săptămâna de luptă împotriva traficului de ființe umane”

UNDE: Academia de Studii Economice din Moldova, str. Bănulescu Bodoni, 61

CÂND: 18-25 octombrie, curent

CONTEXT: În perioada 18-25 octombrie 2023 în ASEM se va desfășura Campania națională „Săptămâna de luptă împotriva traficului de ființe umane”, realizată în contextul marcării „Zilei Europene de luptă împotriva traficului de ființe umane”, marcată la nivel național al 12-lea an consecutiv. În cadrul campaniei vor fi organizate lecții publice, întâlniri, prezentări, activități de sensibilizare, expoziții de carte, informarea despre resursele documentare, bazele de date şi revistele electronice de pe site-ul UE privind legislația europeană în domeniul combaterii și prevenirii traficului de ființe umane. Scopul campaniei este de a ridica nivelul de conștientizare privind problema traficului de ființe umane.

 

Expoziția: „Ecourile războiului” - realizată de fotograful sirian, Omar Sanadiki

UNDE: Muzeul Național de Istorie a Moldovei, str. 31 August 1989, 121A

CÂND: Până la data de 31 octombrie, curent

CONTEXT: Expoziția prezintă două războaie îndepărtate, dar strâns legate, în Siria și Ucraina. Fotografiile din Ucraina au fost realizate în luna iunie a acestui an și au fost aduse la Chișinău de către Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) în cadrul unui proiect de colaborare cu autorul. Prin fotografiile sale captivante, Sanadiki oferă o călătorie vizuală reflexivă, care contrapune atmosfera turbulentă a războiului care a izbucnit în 2011 în Siria cu cea surprinsă în 2023 în Ucraina. Sanadiki documentează războiul din Siria chiar din prima zi, fotografiind distrugerile și viața locuitorilor din Homes, Aleppo și Damasc. Ideea expoziției s-a născut în Ucraina, în timpul unei instruiri pentru mass-media organizate de SEAE, la care a participat Sanadiki.

 

Prima sesiune – Feminist Club

UNDE: Queer Cafe, str. Alexei Sciusev, 103

CÂND: 18:00

CONTEXT: La prima sesiune din acest sezon, participanții vor viziona filmul autohton „Viva la femme” (Trăiască femeia), semnat de către regizoarea Daniela Miron. Potrivit organizatorilor, artista ar putea fi prezentă la eveniment. Descriere. Comunismul nu a fost trăit și perceput la fel de toată lumea. A fost diferit pentru securiști și victime, pentru intelectuali și muncitori, pentru membri de partid și nemembri, pentru adulți și copii, pentru femei și bărbați. Există cu siguranță experiențe care au fost accesibile decât femeilor. Femeia rece, femeia dedicată partidului, femeia care nu zice „te iubesc”. Tovarășa de muncă, tovarășa de viață. Egale cu bărbații din punct de vedere juridic, femeile puteau și chiar erau nevoite să se manifeste în planul vieții publice. În viața privată adică în interiorul unei familii, soția rămânea să-și îndeplinească funcția tradițională.

 

Spectacol „Artă”

UNDE: Teatrul „Alexei Mateevici”, str. Alexei Șciusev, 93

CÂND: 18:00, 15, 20, 21 octombrie, curent

CONTEXT: Teatrul Alexie Mateevici (TAM) pregătește de ceva timp o frumoasă comedie franceză. Vorbim despre spectacolul „ARTĂ”, scris către de Yasmina Reza, actriță, scriitoare, dramaturg-regizoare, translatoare și autoare franceză, născută în 1959. Piesa „Artă” a fost publicată inițial pe 28 octombrie 1994 și pusă în scenă în același an, la Comédie des Champs Elysées din Paris, apoi la Berlin, Londra (1996) și pe Broadway (1998). Astăzi este cea mai jucată piesă a Yasminei Reza și este tradusă în peste treizeci de limbi. Aceasta a fost distinsă cu Marele Premiu „Molière“ pentru cel mai bun autor şi cel mai bun spectacol (în 1995), cu Evening Standard Award for Best Comedy (1996), apoi cu Laurence Olivier Award for Best Comedy (1997).

 

Spectacol: „COCO Chanel – Oglinzi”

UNDE: Teatrul Geneza Art, str. Alexei Mateevici, 109/1

CÂND: 18:30

CONTEXT: Echipa Teatrului Independent Geneza Art, vă invită să vedeți o compilație a Artelor, creată din Teatru, Fotografie și Modă. Nume remarcabile sunt implicate la realizarea acestei idei, care presupune o serie de tablouri compoziționale create de fotograful George Secrieru, cu motivul „CoCosmos”. E o viziune artistică asupra vieții și universului profesional și intim al creatoarei de modă, cu tangențe biografice dar și abstracte, apelând la imaginație ca și capacítate umană de a crea noi reprezentări în baza percepțiilor acumulate anterior. Imaginile sunt create în alb-negru, având ca protagoniști actorii Teatrului Geneza Art. Expoziția va deschide evenimentul și va fi susținută de muzică live și alte oportunități favorabile.

 

Spectacol: „Revizorul”

UNDE. Teatrul Național „Eugene Ionesco”, bd. Grigore Vieru, 11

CÂND: 18:30

CONTEXT: Intriga comediei satirice Revizorul de Nikolai Gogol îmbină motivul dramaturgic universal „quiproquo” cu motivul specific local al inspecției administrative. Conducerea de vârf a unui orășel provincial rus află despre sosirea incognito a unui revizor din capitală. În urma unor coincidențe bizare, un funcționar mărunt, „un fluieră-vânt”, pe nume Ivan Aleksandrovici Hlestakov, este confundat cu un controlor de stat. Considerat revizor, acesta se bucură de toată admirația și slugărnicia oficialilor servili. Spectacolul prezintă o lume dementă, aflată într-o stare avansată de degradare morală, dominată de coruperea totală, de abuzurile administrative, dezordinea și delăsarea. Cine e vinovat? De ce se întâmplă toate acestea? Și ar avea oare dreptate Gogol, spunând: „Atunci când Dumnezeu vrea să te pedepsească, îți ia mai întâi mințile!”?

 

Spectacol: „Tata” de Dumitru Matcovschi

UNDE: Teatrul Republican „Luceafărul”, str. Veronica Micle, 7

CÂND: 19:00

CONTEXT: Văzând pentru prima dată lumina rampei în 1978, spectacolul ”Tata” de Dumitru Matcovschi a înscris o pagină importantă în evoluția teatrului național și a artei scenice. Considerată la început ca fiind o reflecție a problemelor morale și sociale din societate după încheierea celui de-al doilea război mondial, piesa ”Tata” nu este dominată de descrierea unor momente din trecut, deși pune accent pe înțelegerea și interpretarea acelor momente de către contemporani. Omul și faptele lui fac legătura dintre trecut și prezent și de felul cum înclină balanța omenescului, depinde firul narațiunii și, implicit, al acțiunii. În viziunea regizorală a lui Slava Sambriș, acest spectacol developează în mod subtil lumea interioară a personajelor, punând în evidență oameni și mai puțin personaje.

 

Spectacol: „Flamenco Live”

UNDE: Orașul Bălți, Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, str. Vasile Alecsandri, 1

CÂND: 19:00

CONTEXT: Teatrul Național Spaniol de Dans "Flamenco Live"  la Teatrul Național "Vasile Alecsandri" (Bălți) reflecții pe tema romanului Vicleanul Hidalgo Don Quijote din La Mancha, scris de Miguel De Cervantes, în care legendara poveste de dragoste este spusă în limbajul pasionat al dansului spaniol. Ultima iubire a lui Don Quijote este un spectacol muzical flamenco bazat pe romanul "Vicleanul Hidalgo Don Quijote din La Mancha", scris de Miguel De Cervantes. Limbajul flamenco nu ar putea fi mai potrivit pentru a descrie povestea în care "Don Quijote" spune ce ar trebui să fie o femeie și cum ar trebui să iubească un bărbat. O operă profund nemuritoare, pe înțelesul și familiar tuturor, va fi povestită într-un mod nou: în limbajul muzicii, al cântecului și al celui mai pasional dans din lume - dansul flamenco.

 

DUMINICĂ 22 OCTOMBRIE

 

Expoziția Internațională Specializată de Mașini, Echipamente și Tehnologii pentru Complexul Agroindustrial

UNDE: Moldexpo, str. Ghioceilor, 1

CÂND: 09:00, 19-22 octombrie, curent

CONTEXT: În perioada 19-22 octombrie 2023, se vor desfăşura următoarele evenimente: cea de-a XXII-a edţie a Expoziţiei  internaţională specializată de maşini, echipamente şi tehnologii pentru complexul agroindustrial ,,MOOLDAGROTECH’’ (ediţia de toamnă) şi cea de-a XXVI-a ediţie a Expoziţiei internaţionale specializate de produse, utilaje, tehnologii agricole meșteșuguri   ,,FARMER”. La expoziţiile menţionate vor participa atât agenţi economici locali, cât şi din Austria, Italia, Ucraina, Romănia. De asemenea, expoziţiile respective îşi propun să asigure o platformă de comunicare eficientă, schimb de experienţă între producătorii agricoli şi stabilirea de contacte cu potenţialii parteneri din ţară şi străinătate.

 

Structurile de management ale Programului Interreg NEXT România-Republica Moldova organizaează sesiuni de instruire dedicate celor care pregătesc proiecte în vederea accesării fondurilor disponibile prin acest program

UNDE: Orașul  Comrat

CÂND: 10:00-15.00
CONTEXT: În cadrul celor opt sesiuni organizate în România și în Republica Moldova, Autoritatea de Management, Secretariatul Comun de la Iași și Oficiul Antenă de la Chișinău vor prezenta principalele cerințe din Ghidul solicitantului, modul de funcționare al sistemului electronic prin intermediul căruia vor fi depuse cererile de finanțare și vor răspunde solicitărilor de clarificare primite din partea celor prezenți.
 

Târgul Meșterilor Populari

UNDE: Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, str. Mihail Kogălniceanu, 82

CÂND: 10:00

CONTEXT: Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, vă invită la Târgul Meșterilor Populari.Târgul are drept scop promovarea meșteșugurilor tradiționale, a meșterilor populari și a patrimoniului muzeal, fiind dedicat celor 134 de ani de la fondarea Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală. La Târg vor participa cunoscuți meșteri populari din toate domeniile: ceramiști, lemnari, țesători, pielari, meșteri ce împletesc fibre vegetale, confecționează salbe și instrumente muzicale.
 

Lansarea oficială a campaniei electorale PLDM raionul Ungheni

UNDE: Orașul Ungheni

CÂND: 12:00

 

Club de discuție „Cărți și Creație”

UNDE: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creanga”, str. Alexei Sciusev, 65

CÂND: 12:00
CONTEXT: Invităm copiii cu vârsta de 9-12 ani la Clubul de discuții „Cărți și Creație", în Secția Carte străină a Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”. În cadrul clubului vom:
explora universul cărților în diverse limbi; vom discuta despre cărți și personaje memorabile;
vom transpune, prin creație, ideile, personajele din cărți în desene, vom întâlni oameni interesanți din lumea cărților și nu doar; vom organiza jocuri și concursuri distractive și cognitive.

 

Eveniment: Noi concepte de concerte

UNDE: Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, str. 31 August 1989, 121A

CÂND: 12:00

CONTEXT: Aducem în Moldova un concept nou de concerte, inspirat de o practică foarte frumoasă din Vest. Mergem la Muzeul de Istorie, unde ne așteaptă o cafea și un cocktail de la Schweppes, fiindcă e duminică, un cocktail chiar e recomandat. Și în magnifica Sală Albastră a Muzeului de Istorie ascultăm muzică clasică. Apoi, cu zâmbetul pe buze ne bucurăm de o duminică de toamnă prin parcurile Chișinăului. Ce poate fi mai frumos? PROGRAM: George Enescu – Aubade, Caroline Shaw – Entr'acte, Györgi Ligeti - Sonata pentru violoncel solo, Franz Schubert - Cvintetul de coarde pt. 1 și 4, Antonio Vivaldi - Un anotimp, în dependență de vremea de afară.

 

Spectacol: „Pinocchio” de Carlo Collodi

UNDE: Teatrul Republican „Luceafărul”, str. Veronica Micle, 7

CÂND: 12:00

CONTEXT: Această poveste, scrisă de Carlo Collodi, este cunoscută și îndrăgită de toți copiii din lume, pentru că învață cum să fim mai buni, mai curajoși și cum să luptăm pentru visele noastre. Vă invităm să redescoperiți aventurile celui care credea că e sufucient să sădești o monedă de aur ca să crească un pom plin de monede și să îl susțineți pe Pinocchio în minutele sale de peripeții în drumul spre visul său.

 

Parada Noutăților Muzicale 2023

UNDE: Madison Park, str. Ghioceilor, 3

CÂND: 17:00

CONTEXT: Busuioc TV prezintă „Parada Noutăților Muzicale” 2023, într-un format inedit, de calitate, prestigii și eleganță. Vă invităm să savurați momente unice, alături de artiștii îndrăgiți și de bucatele exclusive pregătite de către iscusiții bucătari  de la Madison Park.

 

Eveniment Muzical: Rock Simfonic

UNDE: Arena Chișinău

CÂND: 17:00

CONTEXT: La Arena Chișinău se va desfășura un eveniment muzical – Rock Simfonic Arena: Tribute to Freedom. Acest concert va marca o uniune muzicală între Moldovan National Youth Orchestra și tinerii muzicieni din Ucraina, aducând pe scenă 50 de instrumentiști și 50 de coriști pentru a oferi o interpretare simfonică memorabilă a unor hituri legendare rock. Un moment deosebit al serii va fi marcat de participarea unui cor de copii din orașul Vinița, Ucraina, aducând un nou suflu interpretării în varianta vocal-simfonică a unor piese celebre. Dirijat de Andriano Marian, concertul „Rock Simfonic Arena: Tribute to Freedom” nu este doar o celebrare a muzicii rock simfonice, ci și un tribut adus solidarității față de poporul ucrainean. Evenimentul marchează aniversarea a zece ani de la primul concert rock al orchestrei, reprezentând un moment simbolic în evoluția  artistică.

 

Show: Așa, Bună Seara!

UNDE: BR Media Groupe, șoseaua Hîncești, 61

CÂND: 17:30

CONTEXT: Un show intelectual cu elemente de comedie. Comedianții răspund la întrebări legate de istorie, improvizând răspunsuri amuzante sau demonsrându-și cunoștințele din domeniu. Un quiz intelctual la care afli lucruri noi și râzi cu gust.

 

Festivalul – Concurs Internațional de muzică corală „ A Ruginit Frunza din Vii”

UNDE: Sala cu Orgă, bd. Ștefan cel Mare, 81

CÂND: 18:00

CONTEXT: Asociația Muzical-Corală vă invită la cea de-a XVI-a ediție a celui mai frumos și așteptat eveniment al anului din Republica Moldova: Festivalul-Concurs Internațional de muzică corală „A Ruginit Frunza din Vii”.

 

Spectacol: „Județul fără caiși”

UNDE: Teatrul Național „Satiricus”, str. Mihai Eminescu, 55

CÂND: 18:30
CONTEXT: „Județul fără caiși”  înglobează elementele unei satire savuroase a perioadei comuniste. Din dorința de a avea cele mai bune raportări agricole și de a avansa politic, Tovarășul Prim- secretar Albulețu raporteaza o producție uriașă de caise în județul său de munte, unde nu au crescut și nici nu vor crește vreodată caișii. Situația însă se complică atunci când Tovarășul Secretar General al Partidului Comunist Român anunță intenția sa de a vizita livada care a dat producția record.

 

Spectacol: „Invitație la Vals”

UNDE: Teatrul Geneza Art, str. Alexei Mateevici, 109/1

CÂND: 19:00

CONTEXT: Unul dintre cele mai îndrăgite titluri de către cititori, considerat un fenomen unic în literatura română. Romanul „Invitația la Vals” de Mihail Drumeș. Un spectacol – mărturisire, cu o avalanșă de trăiri, care va pătrunde în conștiință și va atinge struna emoționalului. „Omul care caută adevăruri, e asemeni unui nefericit care valsează pe un teren minat. O dramă omenească despre mândrie și frica de a iubi prea mult”. Actorii Iurie Gologan și Dana Ciobanu, vor forma un tot organic cu eroii centrali ai romanului „Dor și Micaela” într-o iubire acută, disperată și spectaculoasă.

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

Ambasada Republicii Moldova la Lisabona, Muzeul Național de Etnologie și Centrul Cultural Moldav are onoarea de a vă invita la un eveniment cultural organizat datorită dlui Nicu Țărnă,  Directorul Centrului de Cultură și Artă „Ginta Latină”, în contextul celebrării anul acesta a 30 ani de la stabilirea relațiilor diplomatice moldo-portugheze. Evenimentul cultural este organizat în contextul promovării conceptului diplomației culturale și a dezvoltării relațiilor bilaterale culturale și va avea loc la data de 12 noiembrie 2023, începând cu ora 15.00, la Muzeul Național de Etnologie (Av. Ilha de Madeira, 1400-203 Lisboa). Programul prevede următoarele:
15.00 -  Vizitarea Expoziției Muzeului de Etnologie (Gratis); 16.00 – Concertul de Muzică și Recital Poetic „Gînduri între Muzică și Vers” de Nicu Țărnă și Mihaela Popescu. 18.00 – Difuzarea a 2 filme de Mihai Țărnă, „Reziliența” și „Ogma”. Intrarea la eveniment, precum și parcarea pentru mașini din curtea Muzeul sunt gratuite. Dat fiind că numărul de locuri în sală este limitat, rugăm invitații a face rezervările/anularea rezervărilor, la numărul de telefon +351 969881079

 

Ambasada Republicii Moldova în Republica Cehă anunță: Stimați concetățeni,
Vă invităm la o întâlnire cu Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, care se va afla în vizită de lucru la Praga în perioada 23-25 octombrie 2023. Vă așteptăm pe data de 24 octombrie, 2023, ora 18:00. Întâlnirea va fi găzduită de Restaurant Moldovenesc La Taifas, adresa: str. Hrusicka 2617/3a, Zábehlice 14100, Praga 4. În acest context, rugăm să confirmați participarea, cât de curând posibil, la adresa de e-mail a Ambasadei: [email protected]

 

Voluntarii Corpului Păcii revin în Republica Moldova. Ambasadorul Republicii Moldova în SUA, Viorel Ursu,  a salutat un nou grup de voluntari care urmează să-și efectueze serviciul în Moldova timp de doi ani. Acest grup este primul după trei ani de pauză din cauza pandemiei. După un curs de instruiri în Moldova, cei 19 voluntari vor pleca fiecare într-una din localitățile țării care au depus cereri de participare la program. Ei vor servi fie ca voluntari educaționali la o școală (limba engleză), voluntari pentru dezvoltare comunitară la o organizație locală, fie voluntari pentru educație pentru sănătate la o școală/organizație. Mulți din foști voluntari ai Corpului Păcii care au făcut serviciul în Moldova, la revenirea în SUA au obținut funcții importante în oficii publice și neguvernamentale, și având o cunoaștere aprofundată despre Moldova, contribuie în continuare la consolidarea bunelor relații moldo-americane. Corpul Păcii Moldova/ Peace Corps Moldova sărbătorește în prezent cel de-al 30-lea an de serviciu în Moldova.

 

Vă invităm la Conferința „Winnovation Gate”, un eveniment dedicat susținerii antreprenoriatului feminin și importanței implicării femeii în dezvoltarea economiei, care va avea loc pe data de 23 octombrie, curent, la Palatul Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București, Sala de Recepții, etaj 3. Din program: Dezbateri captivante cu experți în domeniul antreprenoriatului; Oportunități de networking cu profesioniști din diverse industrii; Inspirație pentru a-ți dezvolta propria afacere; Schimb de idei și strategii pentru creșterea afacerii tale. Haideți să creștem împreună antreprenoriatul feminin european și să facem o schimbare semnificativă în comunitatea noastră.

Meroslava Parii
20/10/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii