AGENDA DE WEEKEND//23-24.09.2023

Meroslava Parii
22/09/2023
Grafică: CIJM

 SÂMBĂTĂ 23 SEPTEMBRIE

 

Primăria Municipiului Chișinău informează că în weekend-ul 23-24 septembrie 2023, în sectoarele capitalei vor fi desfășurate diverse iarmaroace și târguri cu produse și mărfuri autohtone. Activitățile enunțate sunt organizate cu scopul de a sprijini producătorii locali și de a oferi locuitorilor capitalei acces la produse agricole proaspete și de sezon.

 

HopeInMotion - Aleargă pentru a susține beneficiarii Hospices of Hope Moldova în cadrul Chișinău International Marathon 2023

UNDE: Piața Marii Adunări Naționale

CÂND: 08:00, 23-24 septembrie, curent
CONTEXT: Alăturându-te acestei inițiative, vei asigura ca pacienții din cinci regiuni din Republica Moldova să beneficieze de asistență medicală, socială și psihologică și să primească îngrijirea de care au nevoie, absolut gratuit, în cadrul centrelor de zi Hospices of Hope Moldova, sau la domiciliu. Alege să faci diferența alături de noi prin campania  HopeInMotion.  Aleargă distanța pe care ai ales-o la Chișinău International Marathon 2023: 5 km, 10 km, 21 km sau 42 km. Strânge o donație de participare în valoare de 2000 Mdl. Fiecare din noi poate aduce speranță și alinare în viețile celor care se luptă cu o boală incurabilă.
 

Conferință națională cu participare internațională:  „Afecțiuni oculare: abordare multidisciplinară, tehnologii moderne de diagnostic și tratament, tendințe”

UNDE: Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Sala de conferințe, str. Nicolae Testemițanu, 29

CÂND: 08:00, 22-23 septembrie, curent

CONTEXT: Catedra de oftalmologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” în parteneriat cu Asociaţia Obştească a Oftalmologilor din Moldova organizează conferința națională cu participare internațională „Afecțiuni oculare: abordare multidisciplinară, tehnologii moderne de diagnostic și tratament, tendințe”. Conferința va întruni peste 150 de participanți, inclusiv specialiști renumiți la nivel internațional, printre care: profesorii K-P Boergen (Germania) și Linda M. Zangwill (SUA). În cadrul forumului vor fi abordate o serie de subiecte din domeniile: oftalmologie, neurologie, reumatologie, endocrinologie, otorinolaringologie, oncologie și imagistică. De asemenea, vor fi puse în discuție probleme actuale în oftalmologie, cum ar fi: patologia corneei, retinei, nervului optic, glaucomul, chirurgia cataractei ș.a.
 

Spartachiada a VI-a a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM)

UNDE: Casa de odihnă „Campingul din Vadul lui Vodă”

CÂND: 09:00, 22, 23, 24 septembrie, curent

CONTEXT: Obiectivul general al Spartachiadei Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova este promovarea modului sănătos de viață și este în concordanță cu obiectivele strategice ale CNSM și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD), cu accent pe ODD nr. 3 „Sănătate și bunăstare”. Obiectivele specifice ale Spartachiadei sunt: motivarea membrilor de sindicat pentru practicarea constantă a sportului și a modului sănătos de viață; promovarea culturii fizice și sportului pentru fortificarea sănătății și profilaxiei bolilor. Organizarea și desfășurarea Spartachiadei se efectuează de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, Comitetul Național Olimpic și Sportiv din Republica Moldova, de comun cu centrele sindicale național-ramurale – membre ale CNSM.

 

Săptămâna Europeană a Sportului

UNDE: Întreg teritoriul Republicii Moldova

CÂND: 23-30 septembrie, curent

CONTEXT: Amatorii sportului se vor reuni, în perioada 23-30 septembrie curent, la evenimentele organizate în cadrul Săptămânii Europene a Sportului, cu genericul BeActive. Republica Moldova se va alătura acestei mișcări de rând cu alte 40 de țări ale lumii. Timp de o săptămână vor fi organizate mai multe activități sportive care au drept scop promovarea unui mod activ și sănătos de viață, dar și practicarea sistematică a exercițiul fizic. Săptămâna Europeană a Sportului este un program al Uniunii Europene, care a demarat în 2015, având ca obiectiv promovarea sportului.

 

Conferința Internațională în Domeniul Nanotehnologiei și Ingineriei Biomedicale – Ediția a VI-a

UNDE: Institutul Muncii, str. Zimbrului, 10

CÂND: 09:30, 20-23 septembrie, curent

CONTEXT: În perioada 20-23 septembrie 2023, la Chișinău își  desfășoară  lucrările Conferința Internațională „Nanotehnologii și Inginerie Biomedicală”, ediția a VI-a. La conferință se preconizează participarea a peste 200 de specialiști din peste 20 de țări ale lumii, inclusiv din Japonia, SUA, Germania, Franța, Suedia, Grecia, România, Ucraina, Turcia, Republica Cehă, Olanda, Uzbekistan, Republica Moldova, Siria ș.a., care activează in domeniul sănătății și domenii conexe medicinei. Tradițional la această conferință participă savanți cu renume mondial în domeniu, precum membrii de onoare ai AȘM prof. Hidenori Mimura, Japonia; prof. Ashok Vaseashta, SUA; prof. Vladimir Fomin, Germania ș.a. În premieră, Conferința va fi onorată de participarea prof. Randy Schekman, Laureat al Premiului Nobel pentru medicină, savant celebru cu rădăcini genealogice basarabene, care a fost ales membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei pentru colaborare științifică fructuoasă cu țara noastră.

 

Olympic EcoFest

UNDE: Parcul Valea Morilor

CÂND: 09:30
CONTEXT: Comitetul Național Olimpic și Sportiv vă invită să vă alăturați mișcării ECO și să vă bucurați de o zi plină de activități și natură. Ne vedem în Parcul Valea Morilor,  pentru Olympic EcoFest, un eveniment incendiar care sărbătorește a 8-a ediție cu o misiune clară: "Practicăm sportul într-un mediu curat”. Aici vei putea descoperi sporturi noi, lega prietenii noi și interacționa cu sportivi pasionați. Valea Morilor se va transforma într-un paradis al sportului, iar lacul va fi plin de ambarcațiuni așteptându-te să le încerci: caiac, canoe, schifuri, sup și multe altele. Haideți să facem diferența împreună, să fim ECO și să transformăm Valea Morilor într-un loc magic al sportului și al ecologiei.

 

Conferința Științifică Internațională „Competitivitatea și inovarea în economia cunoașterii”

UNDE: Academia de Studii Economice din Moldova, str. Bănulescu Bodoni, 61

CÂND: 09:30

CONTEXT: Evenimentul va aduce împreună cercetători, experți și profesioniști pentru a împărtăși cunoștințe, idei și perspective de ultimă oră cu privire la provocările și oportunitățile pe care le aduce economia cunoașterii în zilele noastre. Conferința va include sesiuni de prezentare a lucrărilor de cercetare, dezbateri interactive și oportunități de networking pentru a Vă conecta cu profesioniști din domeniu care împărtășesc aceleași interese și pasiuni.

 

Zilele Filmului Românesc la Chișinău – Arhivă Activă Scurtmetraje UNATC anii 80-90

UNDE: Academia de Muzica, Teatru si Arte Plastice, str. Alexei Mateevici, 87

CÂND: 10:00, 22-23 septembrie, curent

CONTEXT: ZFR continuă şi în acest an parteneriatul cu UNATC şi prezintă două calupuri de scurtmetraje din Arhiva UNATC, unul cu filme din anii `80 şi altul cu filme din prima jumătate a anilor `90. Programul Filme UNATC face parte din Arhiva Activă, un proiect inițiat de UNATC „I.L. Caragiale” în anul 2020, coordonat de Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii „Sorin Botoșeneanu” și realizat în colaborare cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română. În acest an, Zilele Filmului Românesc vor merge și în alte şapte oraşe din Republica Moldova:  Călăraşi (23 septembrie), Orhei (24 septembrie), Soroca (28 septembrie), Bălţi (30 septembrie - 1 octombrie) şi Cahul (7-8 octombrie), unde vor fi prezentate câteva dintre peliculele din selecţia de la Chişinău.

 

Training: Ellevator Level UP Women Accelerator

UNDE: Artcor, str. 31 August 1989, 137

CÂND: 10:00
CONTEXT: Afacerile nu știu de pauze și vacanțe. Așa că începem toamna în forță, cu un nou accelerator cu 10 premii - vouchere în valoare de până la 60 000 lei. Yep!Moldova, în parteneriat cu Generația Nika și UN Women, anunță înscrierile în „Ellevator. Level Up Women Accelerator”, pentru curajoasele care vor să-și ducă business-ul la nivelul următor. Obiectivul programului Ellevator. Level UP Women Accelerator este să aducă afacerile conduse de femei din Republica Moldova și Ucraina la un nou nivel de dezvoltare, inclusiv prin extinderea pe piețele externe.
 

Cursa Fun Run

UNDE: Piața Marii Adunări Naționale

CÂND: 10:30

CONTEXT: Vă invităm la cursa Fun Run – partea cea mai distractivă din Chisinau Big Hearts Marathon. Pot participa bărbați și femei de toate vârstele și nivelurile de pregătire fizică. Pe lângă înregistrarea gratuită, fiecare participant la Fun Run primește în dar un tricou cu simbolurile maratonului. Evenimentul adună zeci de mii de sportivi și o mulțime de fani din diferite țări. Sportivii experimentați aleg distanțe de 5, 10, 21 sau 42 de km. Iar Fun Run de 1,5 km este accesibilă practic oricui.
Fun Run va lua startul din Piața Marii Adunări Naționale.

 

Lansare de carte și Worlshop pentru copii

UNDE: Cartego, str. Vlaicu Pârcălab, 2

CÂND: 11:00

CONTEXT: Invităm micii cititori împreună cu adulții lor la evenimentul de lansare a cărților „Observă animalele din pădure împreună cu Scufița Roșie” și „Învață despre Grădină împreună cu Frumoasa din Pădurea Adormită” – o combinație dintre basm și enciclopedie. Cu siguranță cunoști basmele încă din copilărie, dar cum ar fi să afli că acestea sunt mult mai mult decât o poveste? Împreună cu Scufița Roșie, micii cititori pot descoperi animalele din pădure și care este modul lor de viață, iar Frumoasa din Pădurea Adormită le prezentă minunata lumea a plantelor de grădină. Pentru a înțelege mai bine lumea plantelor, am pregătit 2 activități pentru cei mici: Excursie la orangeria prietenilor noștri de la Floral Soul, unde vom putea admira diversitatea de plante și flori;
Workshop, organizat împreună cu Floral Soul, unde copii vor planta în ghivece plante aromate, pe care le vor lua acasă.
 

Instruire: Instrumentele cetățenilor pentru soluționarea problemelor comunității

UNDE: Centrul comunitar 151, str. 31 August 1989, 151

CÂND: 11:00
CONTEXT: De mai mulți ani, un grup de locuitori din orașul Durlești s-au mobilizat și cer de la autoritățile locale amenajarea scuarului "La Cișmele" și altor zone verzi din localitate. Alături de echipa Asociației Primăria Mea, grupul va învăța care sunt instrumentele pe care le pot utiliza pentru a face auzită problema și vor stabili pașii care să îi urmeze. La întâlnire sunt invitați toți locuitorii orașului Durlești dornici de a se alătura grupului de inițiativă și a contribui la soluționarea problemei.
 

Atelier: "Design Thinking 101”

UNDE: Fintech HUB, str. Bănulecu Bodoni, 59

CÂND: 11:00
CONTEXT: Vino alături de noi la atelierul imersiv "Design Thinking 101" condus de Sasha Pleshco, mentor la Tekwill Academy și creatorul cursului UX Design Fundamentals. Design Thinking nu este doar o sintagmă în vogă - este o abordare centrată pe om pentru rezolvarea problemelor ce este folosită de companii de top din întreaga lume. Această metodologie se concentrează pe empatie, colaborare și prototipuri iterative pentru a dezvolta produse pe care utilizatorii le doresc și de care au nevoie cu adevărat. Atelierul nostru îți va oferi o introducere atractivă în acest cadru transformator. În doar două ore, vei parcurge etapele esențiale ale procesului de design thinking: de la empatizarea cu utilizatorii la definirea problemelor acestora, crearea soluțiilor, prototiparea și testarea. Vei ajunge chiar și să creezi un prototip simplu într-o sesiune interactivă condusă de Sasha.

 

Training: Optimize your work with Docker

UNDE: Tekwill, str. Studenților, 9/11

CÂND: 11:00

CONTEXT:  Te așteptăm să înveți despre platforma Docker și cum te poate ajuta în optimizarea procesului de dezvoltare și livrare a aplicațiilor software într-un timp scurt. Programul este conceput astfel încât să acopere subiecte esențiale, precum: Ce este platforma Docker și cum te ajută în optimizarea muncii? Elementele Fundamentale ale platformei Docker; Dockerization of backend services; Dockerization of frontend services. Indiferent de nivelul de experiență, acest eveniment este o oportunitate excelentă de a te experimenta în calitate de DevOps și de a învăța despre platforma Docker de la speakeri cu experiență de peste 20 de ani.

 

Eveniment unic în Republica Moldova  - AutoClassica

UNDE: Castel Mimi, satul Bulboaca, Anenii Noi

CÂND: 11:00
CONTEXT: Dragi prieteni, ne bucurăm să vă anunțăm că  pe teritoriul Castel Mimi va avea loc un eveniment auto unic în țară – AutoClassica la Castel Mimi. Ideea acestei expoziții este de a etala cele mai frumoase exemplare istorice din țară, cât și din afara ei, împreună cu unele exemplare de colecție care peste ani vor trece și ele în categoria mașinilor veritabile de epocă. În cadrul evenimentului nu doar vom expune automobilele, dar vom relata istorii frumoase despre acestea și vom scoate în evidență grija proprietarilor pentru mașinile la care lucrează ani buni. Ne bucurăm să vă anunțăm că la evenimentul nostru vom avea și mai mulți oaspeți veniți din România,  astfel iubitorii de mașini din Republica Moldova vor putea admira și câteva exemplare care nu le avem în țară și bineînțeles vor putea interacționa cu proprietarii acestor automobile.

 

Atelier de foto – Eco Party – La Centrul de Tineret Grătiești

UNDE: Centrul de Tineret Grătiești, str. Ștefan cel Mare, 70/1

CÂND: 11:30, 23-24 septembrie, curent
CONTEXT: Ai un telefon și o ambiție pe măsură? Minunat, ai tot ce este necesar pentru a participa la atelierul nostru de fotografie. CT Grătiești se organizează un atelier de fotografie. În cadrul atelierului vei putea învăța despre: reguli de fotografiere; tehnici de editare; transmiterea mesajelor puterniceș. Vei putea pune în practică ceea ce vei învăța în săptămâna de după atelier. Astfel, vei reuși să pui creativitatea în funcțiune la tema „Starea mediului la nivel local”. Rezultatele participanților și participantelor vor fi afișate pe pagina Centrului și la o expoziție în aer liber.

 

BEST Talks Conference  - Ediția a II-a

UNDE: Facultatea Urbanism și Arhitectură, Universitatea Tehnică din Moldova, bd. Dacia. 39

CÂND: 12:00
CONTEXT: Acest eveniment este ocazia perfectă de a întâlni experți și personalități influente din diverse domenii, care împărtășesc noi cunoștințe, perspective inspiraționale și povești de succes. Scopul nostru este să motivăm și să inspirăm tânăra generație, să creăm conexiuni și să încurajăm schimbul de idei și experiențe. Din program: Interacțiuni și networking cu alți studenți pasionați de dezvoltare personală; 4 paneluri de discuție și dezvbateri pe subiecte diferite (IT și noile tehnologii, Marketing și Social Media, Viața de student și Antreprenoriat); Prezentări faine susținute de specialiști în domeniu; Oportunitatea de a pune întrebări și de a participa activ la discuții.

 

Atelier de pictură la Cocoșul Roșu

UNDE: Cocoșul Roșu, str. Sciusev, 79

CÂND: 12:00
CONTEXT: Centrul GDM, în parteneriat cu spațiul de artă Cocoșul Roșu, invită comunitatea LGBTQI+ și aliații la o serie de ateliere de pictură, cu incursiuni în poezii queer și feministe. Fiecare atelier de pictură din serie va fi dedicat unei poete/unui poet, lucrările căreia pot fi interpretate din perspectiva queer sau feministă. Ne vom inspira din poezie în procesul de creație. Al doilea atelier de pictură din serie este dedicat Zilei Vizibilității Persoanelor Bisexuale, care se celebrează anual în data de 23 septembrie.

 

Săptămâna Europeană a Limbilor la ULIM

UNDE: Universitatea Liberă Internațională din Moldova, str. Balicu Pârcălab, 52

CÂND: 12:30, 20-26 septembrie, curent

CONTEXT: La Uinversitatea Liberă Internațională din Moldova va avea loc inaugurarea Săptămânii Europene a Limbilor. Din program: Inaugurarea Săptămânii Europene a Limbilor la ULIM; Activitatea instructiv-distractivă Match-up; Concurs intelectual Kahoot Ascultă și ghicește limba; Flashmob dedicat Zilei Europene a Limbilor - Vorbește-mi în limba ta;  Lecție publică Education for Democracy: Civics Education for Effective Citizenship cu Dr. Judithanne Scourfield McLauchlan, Specialist Fulbright la ULIM; The Language Fair (language taster sessions) - Târgul limbilor europene la ULIM cu profesori nativi; Lansare de carte Ecou sublim /Recital de poezie.
Autor: Nicolae Cenușă, stud., An. II, Facultatea Drept ULIM; Simpozion științific studențesc dedicat Zilei Europene a Limbilor cu genericul „Educația plurilingvă: meserie și realitate”, ediția a VI-a; Consemnarea Zilei Europene a Limbilor - D!B Talks.

 

Clubul de carte Diez-Librăriile Cartier – Romanul „Montana” de Alexandru Popescu

UNDE: Librăria din Centru, bd. Ștefan cel Mare, 126

CÂND: 13:00
CONTEXT: Dragi prieteni, vă invităm la ședința nr. 9 a Clubului de carte Diez-Librăriile Cartier, unde vom discuta romanul Montana, de Alexandru Popescu. Montana e o carte despre experiența sărăciei și a războiului din Transnistria, prin intermediul ochilor unui copil, și apoi despre migrație în Marea Britanie, despre dragoste și despre familie. Vă așteptăm la dialog! Toată lumea e binevenită, fie că ați citit romanul, fie că vă interesează temele puse în discuție. „Avem prin Montana poate cea mai serioasă și mai veridică proză despre enclava numită Transnistria. În acest retard mezozoic, timpul a înghețat, conservând în glaciațiunea sa politico-socială realitățile sovietice de care noi am și început să uităm.

 

Seminar Aniversar – Mary Kay 60

UNDE: Palatul Republicii, str. Maria Cebotari, 16

CÂND: 13:00

CONTEXT: Vă invităm la Seminarul Mary Kay 60, consultanții de frumisețe, pentru a sărbători împreună 60 de ani ai Companiei.

 

Festivalul Etno Gastronomic Bostaniada 2023 Ediția a 9-a

UNDE: Satul Bălăbănești, raionul Criuleni

CÂND: 23-24 septembrie, curent

CONTEXT: Cel mai colorat evenimet al toamnei își deschide larg porțile la Afopensiunea „Bostaniada” de pe malul lacului Bălăbănești, Criuleni. Evenimentul cultural etno gastronomic este cunoscut de publicul larg și mult așteptat, acesta fiind cel mai colorat festival al toamnei din Republica Moldova. Timp de două zile weekend, își propune să adune peste 10 000 de vizitatori. Concertele cu artiști autohtoni, târgul meșterilor populari, zona gastronomică, zonele de expoziție cu bostani, zonele de joacă pentru copii, tombolă și multe alte surprize, sunt punctele de atracție ale festivalului.

 

Masterclass de analiză dramaturgică a filmului cu Svetlana Grosu

UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 15:00
CONTEXT: Dramaturgia este teoria și arta de a construi o operă dramatică, intriga și baza compozițională a oricărei creații artistice, inclusiv a filmului. Vorbind de cinema, cu ajutorul dramaturgiei regizorul menține interesul și „stoarce” emoții din public. La masterclassul din 23 septembrie vom analiza dramaturgia în baza filmului „Little Miss Sunshine”, sub îndrumarea unei mentore de top din țara noastră, Svetlana Grossu. Dacă ești scenarist/ă, regizor/regizoră, jurnalist/ă, editor/editoare, actor/actriță, student/ă la arte sau pur și simplu ești interesat/ă de dramaturgie și vrei să afli mai multe de la un om care chiar le știe pe toate din bucătăria filmului și dramaturgiei, ne vedem  la Mediacor.

 

Eveniment: ”International Language Café, Lux Edition” în mediul fizic

UNDE: Centrul Artico, bd. Ștefan cel Mare, 169

CÂND: 15:30

CONTEXT: Clubul Voluntarilor ARTICO organizează o nouă ediție a evenimentului ”International Language Café, Lux Edition” în mediul fizic. În lume sunt vorbite peste 7000 de limbi străine. Mai mult de jumătate din populația lumii vorbește cel puțin două limbi la nivel fluent. Centrul

 

Republican pentru Copii și Tineret ARTICO îi invită pe toți cei interesați, la o nouă ediție a proiectului International Language Cafe. „Cafeneaua” este un fenomen cunoscut în întreaga lume. Acesta reprezintă o oportunitate pentru persoanele din diferite țări care se pot întâlni și pot practica limbi străine cu vorbitori fluenți. Vei avea oportunitatea de a practica următoarele limbi: engleza, italiana, germana, japoneza și, bineînțeles, româna. Vor fi mese specifice pentru fiecare limbă în parte și fiecare masă va fi moderată de un vorbitor ce cunoaște limba. Persoanele sunt invitate să ia loc la orice masă și să participe la o conversație.

 

Expoziție: „Graiul, Patria, Neamul...”

UNDE: Biblioteca Națională a Republicii Moldova, str. 31 August 1989, 78A

CÂND: Până la 25 septembrie, curent

CONTEXT: Expoziția de documente are drept scop valorificarea și promovarea valorilor naționale, accentuarea importanței rolului istoric, științific, cultural al evenimentelor din anii de Renaștere Națională, trezirea la o viață politică activă a poporului nostru, evoluția evenimentelor în timp, lupta înaintașilor noștri pentru limbă, alfabet, identitate națională. Impactul expoziției: Familiarizarea vizitatorilor cu documente din colecțiile Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova ce reprezintă momentele importante, rămase în conștiința românilor basarabeni, care oglindesc viața politică din 1989-1991, mișcarea de renaștere națională, obținerea independenței Republicii Moldova, reîntoarcerea la vatră a istoriei adevărate, a alfabetului latin și a flamurei tricolore.

 

Lansarea filmului „Puterea Probabilității”

UNDE: Palatul Național „Nicolae Sulac”, str. Pușkin, 21

CÂND: 18:00

CONTEXT: Vă invităm la  lansarea unui film de acțiune produs de concetățenii noștri și filmat în Republica Moldova – „Puterea Probabilității”. Prima ecranizare a filmului va avea loc pe data de 23 septembrie. Iată despre ce este noua producție cinematografică autohtonă: În capitala Republicii Moldova încep să dispară în mod misterios copii. Autoritățile locale nu depun efort pentru a găsi vinovații ba dimpotrivă încearcă să ascundă cazul. Investigațiile individuale ale unui ofițer de poliție, Vlad, duce la elita de la guvernare. Sătul de corupția superiorilor săi, Vlad apelează la ajutor prietenului său Rodion, care lucrează în serviciul secret, și care de-a lungul anilor de muncă, a strâns destulă murdărie pentru a demola întreaga elită conducătoare, alături de guvernul din umbră. În încercarea de a găsi copiii dispăruți, Rodion și Vlad sunt nevoiți să facă un pact cu un lider criminal pentru că doar împreună au șansa să dea jos puterea și să-i oblige pe oligarhi să fugă în străinătate. Dar orice medaliile are reversul ei.

 

Expoziție: „Fotografiile vorbesc”

UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 18:00, 22-23 septembrie, curent

CONTEXT: Pon Arsher, este o artistă din Moldova care știe să expună în lucrările sale cele mai importante elemente – emoții, sentimente, trăiri și oamnei. Este o expoziție neobișnuită prin care regăsim conexiunea cu sinele, cu sentimentele și conflictele noastre interioare. Deci vă invităm cu mult drag la un dialog cu fotografii-reflexii.

 

Spectacol: „Jubileul”

UNDE: Teatrul Alexwi Mateevici”, str. Alexei Sciusev, 93

CÂND: 18:00

CONTEXT: Spectacolul „Jubileul” este o comedie care are la bază subiectul sărăciei spirituale și o poveste despre călătorii stelare și căutări interioare, un vodevil al grandomaniei, prezentat în adevărata lui lumină ca pe un revers al sărăciei, care scoate în prinm plan fricile și punctele slabe ale omului mărunt.

 

Masterclass de Filosofie și Numerologie Pitagoreică

UNDE: New Acropolis, str. Armenească, 81

CÂND: 18:30
CONTEXT: Descoperă tainele Numerologiei Pitagoreice la un eveniment extraordinar ce va avea loc la New Acropolis. În cadrul acestui Masterclass captivant, vei învăța cum să calculezi: cifra sufletului, cifra minții și cifra destinului, oferindu-ți astfel o perspectivă mai profundă asupra personalității tale. Vei afla trăsăturile, calitățile și defectele asociate fiecărei cifre, precum și recomandări de profesii potrivite în funcție de matricea numerologică. Mai mult decât atât, vei descoperi metode de armonizare și vei explora fascinante povești din mitologia indiană legate de cifre. Pe lângă numerologie, vei avea ocazia să explorezi filosofia și biografia lui Pitagora,

 

Spectacol: „Prenumele”

UNDE: Geneza Art, str. Alexei Mateevici, 109/1

CÂND: 19:00

CONTEXT: Spectacolul „Prenumele” a avut ca punct de pornire comedia franceză „Le prenom”, scrisă de Matthieu Delaporte și Alexandre de la Praelliere, pusă pentru prima dată în scenă la Paris, în anul 2010. Piesa de teatru a fost nominalizată la mai multe Premii „Moliere”, fiind ulterior adaptată și pentru marile ecrane , primind 5 nominalizări la Premiile „Cesar” în 2013. Subiectul piesei startează de la o glumă nevinovată, care declanșează situații comice și dezvăluiri flagrante.

 

„Bolta Cerească” – Serctacol de la București la Reuniunea TNR Chișinău 2023

UNDE: Teatrul Național „Mihai Eminescu”, bd. Ștefan cel Mare, 79

CÂND: 19:00
CONTEXT: „Bolta cerească” este un spectacol care are energia unui thriller, tensiunea unei drame de tribunal, umorul ireverențios al unei comedii negre deștepte și forța profundă a vulnerabilității. Lucy Kirkwood reușește să transforme o poveste plină de suspans, despre o condamnare la moarte în Marea Britanie a secolului XVIII, într-un comentariu relevant și acut asupra societății de astăzi, asupra prejudecăților,inegalității, discriminării și luptei pentru putere. Piesa ei este o pledoarie pentru cele și cei care sunt, în continuare, nevăzuți și neauziți.

 

Spectacol: „Flori de mină”

UNDE: Teatrul Republican „Luceafărul”, str. Veronica Micle, 7

CÂND: 19:00

CONTEXT: ”Flori de mină” este un spectacol tulburător, a cărui acțiune pare desprinsă din tabloul obscur al zilei de azi – situația din satele și orașele noastre. Textul reprezintă o descifrare a realității cu care ne confruntăm, o realitate în care luminiţa de la capătul tunelului refuză să se arate.
În pofida frustrărilor și a destinelor nenorocite pe care le prezintă dramaturgul, ”Flori de mină” nu este un spectacol sumbru, iar acest lucru se datorează textului care poartă amprenta unui umor specific, un umor amar, şocant, pe alocuri, chiar, poetic. E un umor plasat la limita dintre normalitate şi nebunie, ca și viața protagoniștilor de altfel. Limbajul de care face uz dramaturgul este de o virulenţă eliberatoare, e un limbaj autentic, familiar, pe care îl auzim prin barurile și crâşmele din sate, în transport sau prin piețe.

 

TOSH în concert la Chișinău

UNDE: Digital Park, str. Mihai Viteazul, 15

CÂND: 19:00

CONTEXT: Născut și crescut în Moldova, Tosh se intoarce la rădăcinile sale pentru a susține primul concert acasă. Vă invităm să petreceți o seară faină de weekend pe notele celor mai îndrăgite piese precum “Amara mea”, “Taina”, “Si da si nu”, dar și pe cele pe care nu le-ai descoperit încă. În seara evenimentului, nu uita să iți dai check-in alături de prieteni la Digital Park Rooftop din Chișinău, pentru că atmosfera va fi de neuitat.

 

DUMINICĂ 24 SEPTEMBRIE

 

Chisinau Big Hearts Marathon powered by Visa

UNDE: Piața Marii Adunări Naționale

CÂND: 09:00

CONTEXT: Pregătiți-vă pentru un eveniment uimitor în lumea sportului! "Chisinau Big Hearts Marathon powered by Visa" dezvăluie o categorie unică - "Marathon for All powered by Visa",  cea mai grandioasă cursă din Moldova invită sportivii în scaun cu rotile, pregătiți să cucerească nu doar traseul, ci și inimile tuturor spectatorilor.  Acest maraton este cu adevărat o sărbătoare sportivă, deschisă tuturor! Și pentru a-l marca într-un mod special, sportivii noștri paralimpici vor fi inițiatorii acestei competiții epice. Ei știu că puterea voinței nu este doar un set de cuvinte, ci o forță invincibilă capabilă să înfrunte toate obstacolele pe calea către victorie. Am luat în considerare toate condițiile necesare pentru ca sportivii paralimpici să parcurgă distanțele alese într-un mod confortabil. Traseul a fost special pregătit, având în vedere toate nevoile și particularitățile lor. Împreună vom face acest maraton memorabil.

 

Eveniment: Târgul meșterilor populari

UNDE: Orașul Drochia, str. Pietonală 31 August

CÂND: 09:00

CONTEXT: Primăria orașului Drochia, în parteneriat cu meșterul popular Iurie Cucuietu, vă invită la „Târgul meșterilor populari”, ediția a IX-a. Vă așteptăm cu drag.

 

Cursa Fun Run

UNDE: Piața Marii Adunări Naționale

CÂND: 10:30

CONTEXT: Vă invotăm la cursa Fun Run – partea cea mai distractivă din Chisinau Big Hearts Marathon. Pot participa bărbați și femei de toate vârstele și nivelurile de pregătire fizică. Pe lângă înregistrarea gratuită, fiecare participant la Fun Run primește în dar un tricou cu simbolurile maratonului. Până la Chisinau Big Hearts Marathon a rămas mai puțin de o lună. Evenimentul adună zeci de mii de sportivi și o mulțime de fani din diferite țări. Sportivii experimentați aleg distanțe de 5, 10, 21 sau 42 de km. Iar Fun Run de 1,5 km este accesibilă practic oricui. Fun Run va lua startul din Piața Marii Adunări Naționale.

 

Spectacol: „Pinocchio”

UNDE: Teatrul Republican „Luceafărul”, str. Veronica Micle, 7

CÂND: 12:00

CONTEXT: Această poveste, scrisă de Carlo Collodi, este cunoscută și îndrăgită de toți copiii din lume, pentru că învață cum să fim mai buni, mai curajoși și cum să luptăm pentru visele noastre. Vă invităm să reddescoperiți aventurile celui care credea că e sufucient să sădești o monedă de aur ca să crească un pom plin de monede și să îl susțineți pe Pinocchio în minutele sale de peripeții în drumul spre visul său.

 

Festivalul Cascavalurilor & Fructelor de Mare

UNDE: Grădina  Botanică

CÂND: 12:00

CONTEXT: Vă invităm cu mult drag la Festivalul Cașcavalurilor & Fructelor de mare, care va avea loc la Grădina Botanică și unde va vaea loc Închiderea sezonulul cald. Din programul evenimentului: Alexandru Comerzan & 18 bucătari; Program divers pentru copii și maturi; Cașcaval (producători autohtoni); Multe fructe de mare; Multe tigăi gigantice; 700 m2 terenuri de joacă pentru copii; 1300 locuri de așezat (de dorit să vă luați și o păturica de acasă) și multe alte surprize.

 

Zilele Filmului Românesc la Chișinău
UNDE: Cineplex Loteanu, bd. Ștefan cel Mare, 103

CÂND: 13:00
CONTEXT: Ediţia a noua a Zilelor Filmelor Românesc la Chişinău propune, în afara proiecţiilor şi întâlnirilor cu cineaşti, un moment special. Este vorba de lansarea unor cărţi de cinema, în cadrul unui eveniment care îl va avea ca invitat pe Andrei Gorzo, profesor universitar şi unul dintre cei mai importanţi critici de film din România. Andrei Gorzo îşi va lansa cele mai recente două volume: “Viața, moartea și iar viața criticii de film” (Editura Polirom, 2019) şi “Beyond the New Romanian Cinema: Romanian Culture, History, and the Films of Radu Jude” (Editura Universităţii “Lucian Blaga” din Sibiu, 2023), acesta din urmă scris în engleză împreună cu Veronica Lazăr. El va vorbi de asemenea despre o carte esenţială de teorie a filmului, “Ce este cinematograful?”  (Editura Polirom, 2022), de André Bazin, a cărei traducere integrală în limba română a coordonat-o.
 

Duminica Spumantelor cu Rădăcini Wines

UNDE: Vinopizza, str. 31 August 1989, 113

CÂND: 18:00
CONTEXT: „Duminica Spumantelor” proiectul educativ și informativ al pizzeriei „VINO”, are ca scop cultivarea și promovarea consumului de vinuri spumante. De această dată venim în vizită la producătorul, Rădăcini Wines, care ne va onora cu prezența sa fiind unul dintre liderii în domeniul vinificației din Republica Moldova, recunoscut în 2020 drept crama anului în Moldova. Vă invităm să descoperiți cele mai bune vinuri spumante ale companiei, inclusiv unele din ele deja devenind remarcabile: Metier Brut Natur” primul blanc de noir din Moldova, categoria brut zero; „Rădacini Reserve Brut 2018” unul dintre puținele vinuri spumante de epocă din Moldova.
 

Expoziție  dedicată maestrului român Corneliu Baba

UNDE: Muzeul Național de Artă al Molodvei, str. 31 August, 1989,

CÂND: Până la data de 29 octombrie, curent

CONTEXT: Cel mai mare organizator de expoziții din Europa de Est „Art Safari” desfășoară la Chișinău o expoziție amplă dedicată marelui maestru român Corneliu Baba. Evenimentul va fi găzduit la Muzeul Național de Artă al Moldovei, cu genericul „Corneliu Baba. Artistul realismului profund”. Din importantele colecții private și din marile muzee din România au fost selectate 60 de opere ale artistului pentru a fi prezentate publicului din Republica Moldova. Expoziția va putea fi vizitată  până la data de 29 octombrie. Corneliu Baba (1906-1997) este considerat cel mai mare portretist român și pictor de referință al secolului XX.

 

Expoziție de fotografie: „Picasso. Intimo” la Chișinău

UNDE: Muzeul Național de Istorie a Moldovei, str. 31 August 1989, 121A

CÂND: Până la data de 12 octombrie, curent
CONTEXT: Ambasada Spaniei și Muzeul Național de Istorie a Moldovei prezintă o expoziţie  dedicată faimosului artist Pablo Picasso, alcătuită dintr-o serie de 14 ipostaze fotografiate ale marelui artist, care va putea fi admirată până la data de 12 octombrie 2023, la Muzeul Național de Istorie al Moldovei. Prin fotografiile lui Roberto Otero, artist și fotograf argentian, care captează într-un mod special maturitatea și privirea lui Picasso în căminul său din Notre-Dame-de-Vie, această expoziție invită spectatorul să creeze și să dezvolte propria sa relație cu Picasso.

 

 EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

În perioada 18-26 septembrie, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, participă la cea de-a 78-a sesiune a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (UNGA 78), orașul New York, Statele Unite ale Americii. Ministra Ala Nemerenco a avut o serie de întrevederi bilaterale în contextul participării la cea de-a 78-a sesiune a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite. La New York, Ministra sănătății a avut o întrevedere cu Administratorul Adjunct al Biroului pentru Europa și Eurasia al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Erin Elizabeth McKee. În cadrul acesteia, s-a discutat prioritățile Guvernului Republicii Moldova în domeniul sănătății, precum și domeniile în care este necesar suportul USAID. Totodată, au fost trasate planurile de cooperare pe viitor și domeniile de interes ale Agenției pentru perioada 2024-2027, și anume susținerea modernizării sectorului sănătății cu suportul USAID și dezvoltarea parteneriatelor între instituții medicale concrete ale ambelor state. În marja Segmentului de Nivel Înalt al sesiunii a 78-a a Adunării Generale ONU (UNGA 78), Ministra sănătății participă la reuniunile de nivel înalt în domeniul sănătății în cadrul cărora vor fi adoptate Declarații Politice.

 

Expoziția “Republica Moldova Prezintă” la Baia Mare și Iași, România. Cea de-a III-a ediție a Expoziției „Republica Moldova Prezintă” la Baia Mare desfășoara în perioada 22-24 septembrie 2023, în Sala Polivalentă „Lascăr Pană” (Baia Mare, România). Potrivit Președintelui CCI Sergiu Harea, instituția camerală și-a propus să organizeze pe parcursul anul 2023, 45 târguri și expoziții pe întreg teritoriul țării și 5 expoziții internaționale cu genericul „Republica Moldova Prezintă” în România și anume: Cluj-Napoca; Brașov; Baia Mare; București; Iași.

 

Duminică, 24 septembrie, ora 11:00, în incinta Ambasadei Republicii Moldova la Atena, va avea loc prezentarea cărților "Labirintul Vieții Mele", "Drumul spre Acasă" și “Fulgușor și minunile lui„ autoare Alexandra Dumitrașcu. Alexandra este originară din sat. Hîjdieni rn. Glodeni. Dumneaei a fost parte a diasporei, așa numitul, primului val de migranți veniți în Grecia în anul 1998.  După 18 ani de străinătate, Alexandra se întoarce acasă ca să revină din nou, după 3 ani de revelație, cu un pachet de acasă pentru dragii ei conaționali din Atena - trei cărți personale și cu multe proiecte promițătoare. Trei cărți cu același capitol de referire:  Femeia, migrația și consecințele ei asupra societății, familiei și copiilor în special. În contextul evenimentului vor fi expuse impresiile cititorilor și, vom da curs unui dialog de suflet cu dstră, pentru a fi auzite și istorioarele nepublicate, care alcătuiesc fără îndoială, un document important despre fenomenul migrațional al moldovenilor.

 

În perioada 21-25 septembrie curent, un grup de profesioniști din diverse domenii de afaceri se află în Greater Noida, India, pentru a participa la târgul internațional UP International Trade Show. Această misiune are ca obiectiv principal identificarea și evaluarea oportunităților de achiziție și consolidare a colaborărilor internaționale. Evenimentul include seminare și ateliere pe diverse subiecte legate de comerț și tehnologie. Delegația din țara noastră are ocazia să viziteze târgul ”UP International Trade Show”, în cadrul căruia vor fi expuse produse din domeniul prelucrării alimentelor, jucării și articole sportive, artizanat, țesături, îmbrăcăminte și vestimentație, covoare, agricultură și horticultură, zootehnie, pescuit și produse lactate, ayurveda, yoga și naturopatie, unani, siddha și homeopatie, energie regenerabilă, automobile -EV, IT/ITES/ Software, turism, logistică, electronică, etc., dar și să participe la întrevederi de afaceri în formatul B2B.
 

Meroslava Parii
22/09/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii