AGENDA DE WEEKEND//28-29.10.2023

Meroslava Parii
27/10/2023
Grafică: CIJM

SÂMBĂTĂ 28 OCTOMBRIE

Primăria Municipiului Chișinău informează că în weekendul 28-29 octombrie, 2023,  în sectoarele capitalei vor fi desfășurate diverse iarmaroace și târguri cu produse și mărfuri autohtone, cu scopul de a sprijini producătorii locali și de a oferi louitorilor capitalei acces la produse agricole de sezon.

 

Congresul Internațional "Forum al Recuperării Fizice Medicale Chișinău 2023" ediția a V-a

UNDE: Institutul Muncii, Sala de conferințe str. Zimbrului, 10

CÂND: 09:00, 27-29 octombrie, curent

CONTEXT: Vă așteptăm la cea de-a 5 ediție a Congresului Internațional "Forum al Recuperării Fizice Medicale Chișinău 2023". Vor fi 3 zile intensive cu cei mai puternici lectori Internaționali.
 

Tech Women Moldova

UNDE: Tekwill, str. Studenților, 9/11

CÂND: 09:00, 28-29 octombrie, curent
CONTEXT: Anunțăm cea de-a patra ediție a Tech Women Summit, evenimentul organizat de Tech Women Moldova. Tech Women Summit 2023 este dedicat femeilor pasionate de tech și celor, ce deja fac parte din industria IT, iar scopul principal al evenimentului este să ne conectăm, să învățăm și să ne inspirăm reciproc. Evenimentul are ca obiectiv și schimbarea percepției asupra rolului femeilor în industria IT, evidențiind contribuțiile lor semnificative și consolidând comunitatea locală. Cu o agendă plină de prezentări, sesiuni de networking și workshop-uri, Tech Women Summit 2023 este locul în care veți descoperi oportunități nelimitate și veți face conexiuni durabile.

 

Conferința DemTech și Hackathon 2023 – Securizarea Democrației în era digitală

UNDE: Artcor, str. 31 August 1989, 137

CÂND: 09:00

CONTEXT: Conferința este  organizată de Centrul Europei de Est pentru Democrație Multipartidă (EECMD) în parteneriat cu Oficiul Ambasadei Țărilor de Jos la Chișinău, Fundația Hanns Seidel Moldova și Alianța Democrațiilor se pregătește să fie un eveniment definitoriu. DemTech 2023 este onorat să prezinte discursuri principale ale personalităților distinse: Nicu Popescu, viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene: Domnul Popescu va aborda rolul tehnologiilor digitale în modelarea diplomației și securității internaționale. Ștefan Tibuleac, Șef Serviciu al Consiliului Suprem de Securitate: Domnul Tibuleac va aprofunda provocările și oportunitățile adaptării strategiilor de securitate națională pentru era digitală. Anders Fogh Rasmussen (Intervenție preînregistrată) , fostul secretar general al NATO va oferi perspective asupra implicațiilor globale ale tehnologiei asupra democrației și securității.
 

Iarmarocul de Toamnă 2023

UNDE: Comunitatea Waldorf, Sectoul Rîșcani din Capitală, str. Studenților

CÂND: 09:30

CONTEXT: Multașteptatul Iarmaroc de Toamnă  își deschide larg porțile în data de 28 octombrie.
Tematica Iarmarocului: "Patrimoniul cultural european". Participanții sunt îndemnați să aducă în valoare și să prezinte una dintre culturile europene prin expoziții, port, obiceiuri, obiecte specifice, cărți, bucate tradiționale, muzică, dans etc; Să comercializeze produse prietenoase mediului.
Să organizeze ateliere de gătit, pictat, confecționat de obiecte tematice, jocuri și concursuri; Să aducă prietenii și buna dispoziție la sărbătoare.

 

Forum la Cahul

UNDE: Palatul de Cultură „Nicolae Botgros”, str. Victoriei, 18

CÂND: 09:30

CONTEXT: Descoperă oportunitatea de a-ți orienta și transforma cariera cu MentorMe JobAccelerator. Te așteptăm în cadrul unui FORUM Offline, în orașul Cahul, organizat în parteneriat cu Primăria mun. Cahul și JCI Cahul. Programul nostru de ghidare profesională poate transforma visele tale în realitate aici, acasă. Pe lângă Forum,pentru luma  noiembrie 2023, echipa MentorMe ți-a pregătit o serie de cursuri online și sesiuni de mentorat. Toate acestea au drept scop de a te ajuta să faci un pas decisiv către succesul tău profesional. Participarea este gratuită.

 

Atelier privind standardele Internaționale ISO

UNDE: Institutul European de Studii Politice, str. Pușkin, 16/1

CÂND: 10:00

CONTEXT: Avem plăcerea să vă anunțăm despre organizarea atelierului  esențial privind standardul internațional  ISO 27032. Această sesiune este  concepută pentru a oferi cunoștințe aprofundate și competențe relevante în domeniul securității informației și cibernetice. Institutul European de Studii Politice din Moldova vă invită să vă alăturați nouă, în această inițiativă educațională. Detaliile despre atelier: va sublinia relevanța diverselor componente de securitate cibernetică, accentuând pe securitatea informațională, securitatea rețelelor și protecția infrastructurilor critice.
 

Turneul Republican la volei rezervat echipelor de tineret „Ungheni – Capitala Tineretului 2023”

UNDE: Orașul Ungheni, Palatul de Cultură, Sala de sport

CÂND: 10:00

CONTEXT: Vă invităm să participați la Turneul republican la volei rezervat echipelot de tineret „Ungheni – Capitala Tineretului 2023”. Participă echipe din: Ungheni, Chișinău, Strășeni, Florești.

 

Festival-Concurs Internațional „Sărbătoarea Corului”

UNDE: UPSC, Clasa Viitorului, str. Ion Creangă, 1

CÂND: 10:00

CONTEXT: Vă invităm sî facem cunoștință cu participanți din Republica Moldova, România, Ucraina, Italia, Spania și China, la Festivalul-Concurs de interpretare vocală-corală „Sărbătoarea Corului”, ediția a V-a, Secțiunea Canto.

 

Programul Antreprenorial de la Zero

UNDE: Orange Digital Center Moldova, str. Ion Creangă, 1

CÂND: 10:00, Până la data de 20 noiembrie, curent

CONTEXT: Indiferent de vârstă sau experiență profesională, cu sprijinul Orange Digital Center, visul tău de a avea propria afacere poate deveni realitate. Dacă vrei să ai un business, dar nu știi de unde să începi, vino în programul Antreprenoriat de la Zero și învață pas cu pas cum să lansezi prima ta afacere. Beneficiază de mentorat, participă la 7 sesiuni și 7 workshop-uri și parcurge pas cu pas etapele esențiale, de la generarea de idei până la digitalizarea și automatizarea business-ului.
Perioada: Până la data de 20 noiembrie  în fiecare sâmbătă.

 

Săptămâna Internațională a Accesului Deschis 2023

UNDE: Biblioteca Națională a Republicii Moldova, str. 31 August 1989, 78A

CÂND: 10:00, 23-29 octombrie, curent

CONTEXT: Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis 2023 este organizată în cadrul parteneriatului între Programul EIFL-OA Moldova al Consorțiul REM (Resurse Electronice pentru Moldova) şi Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM), având oportunitatea deschiderii spre cercetare, pentru a crește vizibilitatea subvențiilor, a accelera cercetarea și a utiliza descoperirile pentru a îmbunătăți viața oamenilor. Tema „Comunitatea mai presus de comercializare”, stimulează un dialog deschis cu privire la prioritizarea intereselor publicului larg și ale comunității academice în ceea ce privește abordările pentru educația academică și cercetarea deschisă, identificând aspectele prioritare în acest context.

 

Târgul de Cariere Moldova
UNDE: Palatul Național „Nicolae Sulac”, str. Pușkin, 22

CÂND: 10:00-17:00

CONTEXT: Târgul de Cariere se întoarce la Chișinău toamna aceasta cu angajatori din diverse domenii de activitate și sute de locuri de muncă! După peste 10 ani de implicare și dedicare pe piața forței de muncă din Republica Moldova, Târgul de Cariere este locul în care angajatorii și candidații au ocazia să interacționeze direct și să discute despre oportunități profesionale, cultura organizațională, procesul de recrutare sau mediul de lucru.

 

Atelier: Pictură murală egipteană pentru adulți

UNDE: New Acropolis Republica, str. Armenească, 81

CÂND: 10:00
CONTEXT: Avem plăcerea de a vă invita la un atelier de pictură murală egipteană dedicat adulților, unde veți avea oportunitatea de a crea un fragment din celebra operă “Marea Judecată" folosind culori de ulei. Această experiență extraordinară vă va duce în inima Egiptului Antic și vă va permite să vă exprimați creativ.

 

Curs de creare a clipelor video cu regizorul Evgenii Derevyanko

UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 11:00

CONTEXT: În perioada 28 octombrie - 5 decembrie 2023, la Centrul de producții și tehnologii pentru industriile Film, Gaming și New Media - Mediacor - va avea loc cursul de creare a clipurilor video originale cu regizorul și motion designer-ul Evgeny Derevyanko. Cât de real e să creezi un clip video comercial de la zero: de la idee până la editare, cu propriile puteri? E destul de real și chiar realizabil. Asta vom învăța să facem în cele 12 lecții practice, sub îndrumarea regizorului și motion designer-ului Evgeny Derevyanko. La finalul cursului, fiecare participant se va putea lăuda cu propriul video.
 

Eveniment: Crearea primului grup de certificare ecologică EcoLocal CERT

UNDE: Eco Local, bd, Ștefan cel Mare, 202

CÂND: 11:00

CONTEXT: Scopul evenimentului - să susținem cât mai mulți micro-producători autohtoni să vândă fructe și legume ecologice la piața EcoLocal Farmers Market. Asemenea grupuri nu există în Moldova, și suntem pionieri și în Uniunea Europeană, pentru că legislația cu privire la grupurile de certificare ecologică a intrat în vigoare abia în 2022. Dar noi am anticipat-o, și acum ne putem lăuda cu prima experiență de acest fel. În cadrul pieței EcoLocal vom înmâna certificatele ecologice, după 3 ani de muncă, învățătură și încercări - celor opt producători-membri EcoLocal CERT.

 

Eveniment: Explorați Lumea Paralelă a Vopselelor Fluorescente în lumini Black Lights la Neon Time Halloween Party

UNDE: Neone Time, str. Alecu Russo, 20

CÂND: 11:00

CONTEXT: La Neon Time, Halloween-ul este mai mult decât o sărbătoare - este o aventură plină de culori și magie fluorescentă. Copiii vor descoperi minunile vopselelor speciale cu care se pot picta de sine stătător, de la față și corp, până la haine și chiar păr. Fiecare mic artist are la dispoziție vopsele specializate, iar un PICTOR profesionist îi va fi alături pentru inspirație și îndrumare.
Program: Copiii preșcolari: ora 11:00 – 12:30; Copiii școlari: ora 13:00 – 14:30. Petrecerea este deschisă copiilor care merg deja la grădiniță și adolescenților până la vârsta de 16 ani.
 

Eveniment: Curs intensiv de ocupare a forței de muncă

UNDE: Centrul Comunitar 151, str. 31 August 1989, 151

CÂND: 12:00

CONTEXT:  Centrul Comunitar 151 te invită la un curs intensiv de ocupare a forței de muncă de 2 zile. În cadrul evenimentului vei afla informații despre: cum să elaborezi un CV; Cum să scrii scrisori motivaționale; Cum să cauți un loc de muncă; Cum să obții un interviu.
 

Eveniment: Velo Hora

UNDE: Piața Marii Adunări Naționale

CÂND: 12:00

CONTEXT: Vă invităm la evenimentul mult așteptat o plimbare pe bicicletă Gratuită – Velo Hora.

Porniți într-o aventură pe două roți alături de prieteni și parcurgeți principalele străzi din Chișinău, bucurați-vă de priveliști uluitoare și atmosdera unica a cursei. Velo Hora vă așteaptă pentru o plimbare care va rănâne în memorie pentru mult timp, o sărbătoare de neuitat.

 

Atelier de pictură egipteană pentru copii

UNDE: New Acropolis, str. Armenească, 81

CÂND: 12:30

CONTEXT: Vă invităm să vă alăturați atelierului nostru special de pictură egipteană pentru copii , unde veți descoperi minunata lume a artei și a mitologiei antice egiptene. La acest atelier, copiii vor învăța despre fascinanta mitologie egipteană și vor avea ocazia de a picta propriile lor reproduceri arheologice folosind culori de ulei. În cadrul atelierului, copiii vor: Afla povestea Ochiului lui RA;
Învața despre arta și simbolismul egiptean, inclusiv hieroglife și motive decorative; Experimenta cu culorile de ulei și vor crea propriile lor lucrări de artă egipteană. Acest atelier este perfect pentru copiii cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani, care sunt pasionați de artă și istorie sau doresc să descopere lumea fascinantă a Egiptului antic.

 

Ședința Salonului muzical la Biblioteca Națională

UNDE: Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, str. 31 August 1989, 78A

CÂND: 15:00

CONTEXT: Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită la o noua ședință a Salonului muzical cu genericul Clipe de Eternitate, întâlnire de creație cu Ianoș Țurcanu, poet, eseist, prozator, autor de aforisme. În program: Recital muzical pe versurile poetului Ianoș Țurcanu;
Prezentare de carte: Ianoș Țurcanu „Clipe de eternitate”; Expoziție de carte. Participă  interpreți, scriitori, compozitori, regizori, oameni de cultură.
 

Eveniment: Curs intensiv de ocupare a forței de muncă

UNDE: Centrul Comunitar 151, str. 31 August 1989, 151

CÂND: 15:00

CONTEXT:  Centrul Comunitar 151 te invită la un curs intensiv de ocupare a forței de muncă de 2 zile. În cadrul evenimentului vei afla informații despre: Cum să elaborezi un CV; Cum să scrii scrisori motivaționale; Cum să cauți un loc de muncă; Cum să obții un interviu.
 

Curs: Tipuri de Personalitate

UNDE: str. Armenească, 81

CÂND: 16:00
CONTEXT: Studierea unui curs despre tipuri de personalitate poate fi extrem de utilă în mai multe aspecte. Iată câteva motive pentru care ai putea considera să studiezi acest curs și cum te poate ajuta: Auto-cunoaștere; Îmbunătățirea relațiilor interpersonale; Orientare în carieră; Dezvoltare personală și creștere; Înțelegerea comportamentului uman.


MasterClass: “Teatrul contemporan francez”

UNDE: Teatrul Fără Nume, str. Sfatul Țării, 18

CÂND: 16:00

CONTEXT: Speaker: Galin Stoev, Franţa - regizor, directorul Teatrului Naţional din Toulouse. Descriere: Regizor de origine bulgară, a cărui spectacole sunt prezentate în teatrul Odeon, în cadrul festivalului Avignon şi pe tot teritoriul Franţei, va povesti despre teatrul din vestul Europei, în mod special, despre teatrul francez, despre problemele de management şi cum să gestionezi o trupă de actori. De asemenea, Galin Stoev va da recomandări şi va răspunde la întrebările regizorilor şi a actorilor. Moderator: Iwan Wyrypajew.

 

HalloWeRun by Cricova 2023

UNDE: Combinatul de Vinuri "CRICOVA" S.A.

CÂND: 16:00

CONTEXT: Unica „strășnic” de veselă competiție de alergare prin legendarele și pline de fantome catacombe de la Cricova revine și în acest an. Nu rata ocazia să-ți iei cu tine la alergare și un costum „fioros”, produs desinestătător sau preluat din altă parte. Vă vom primi cu o deosebită grijă pe toți amatorii unei distracții pe cinste în final de sezon de alergare. Am pregătit două trasee. Pentru cei care ard de dorința să revină cât mai curând la linia de finiș – un traseu de 6 km, în totalitate prin galeriile renumitului Combinat de vinuri de la Cricova. Amatorii unor alergări prin vie, în premieră, vor avea ocazia să alerge din beciurile renumite până în viile de unde provin strugurii celebrelor vinuri de Cricova, un traseu de aproximativ 14 km.

 

Show sportiv – Gladiator Challenge

UNDE: Arena Chișinău

CÂND. 17:00, 28-29 octombrie, curent.

CONTEXT: Gladiator Challenge Molodva, te invită la evenimentul sportiv, o adevărată Arenă a Eroilor moderni din Republica Molodva, une forța și curajul sunt puse la încercare. Vei vedea în acțiune 100 cei mai buni sportivi de performanță dintre care campioni mondiali, europeni și naționali în arenă, se vor înâlni sportivi din toate domeniile de sport – arte marțiale mixte, boxul, rugby, judo, lupte libere, greco-romane, crossfit, sambo etc. Femei și bărbați care vor trebui să supravețuiască provocărilor pentru a cuceri titlul și premiul mare. Pe parcursul a 2 zile, participanții vor fi provocați să-ți pună la încercare abilități ca puterea, rezistența, agilitatea și lucrul în echipă.

 

Eveniment: Zilele Psihologiei – Ediția a XIV-a

UNDE: Universitatea „Alecu Russo” din Bălți

CÂND: 23-28 octombrie, curent

CONTEXT: La Universitatea „Alecu Russo” din Bălți se vor desfășura mai multe activități tradiționale în cadrul „Zilelor Psihologiei”, edița a XIV-a. Evenimentul are menirea de a promova psihologia și serviciile psihologice la nivel de comunitate academică, municipiu cât și regional. Vă invităm să participați la evenimentele din cadrul programului propus. Workshop-uri, ateliere, flashmob-uri, întâlniri cu experți din domeniu, cât și Conferința științifică cu participare Internațională „Asistența psihologică la etapa contemporană: realități și oerspective”, edița a IV-a.

 

Curs de Formare inițială a mediatorilor

UNDE: Camera de Comerț și Industrie a Republicii Molodva, bd. Ștefan cel Mare, 151

CÂND: 17:30, 16-28 octombrie, curent

CONTEXT: Centrul de Mediere al CCI a RM vă invită la cursul de Formare inițială a mediatorilor. Cursul de fpFormare inițială a mediatorilor oferă oportunitate unică de a dezvolta abilități esențiale în domeniul medierii și de a vă deschide drumul către o carieră ăn această profesie valoroasă. La finalizarea cu succes a cursului, veți primi un certificat oficial recunoscut, care vă va permite să depuneți actele necesare pentru a susține examenul de mediere în profesie la Consiliul de Mediere al Ministerului Justiției. Nu ratați această oportunitate de a vă dezvolta cariera în domeniul medierii și de a deveni un mediator calificat - recunoscut oficial.

 

Spectacol: „Surorile Boleyn” și „Elisabeta”

UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 18:00

CONTEXT: Pornind de la o perioadă care a stat la baza multor cărți și filme, fiind una plină de evenimente fără precedent în istoria Angliei – PARTEA I, reprezintă povestea celor două surori Boleyn, Anna și Mary. Subiectul descrie rivalitatea dintre femei-surori și lupta lor pentru dragostea și favorurile regelui Henric al VIII-lea. O lucrare despre intrigă, trădare, despre poziția femeii într-o lume în care nu poate lua nici o decizie. PARTEA II-a este continuarea subiectelor istorice care o reprezintă în totalitate pe regina Elisabeta I – fiica regelui Henric al VIII-lea cu Anna Boleyn. Elisabeta I a fost cea mai mare regină a Angliei din toate timpurile, cea care a domnit 45 de ani și a reușit să unească o națiune sfâșiată de conflicte. Elisabeta aduce legenda ”Regina-fecioară”. Vă invităm să vedeți un spectacol, despre arta de a fi unică prin putere și convingere.
 

Spectacol: „Occident Express” de Matei Vișniec

UNDE: Teatrul Național „Satiricus”, str. Mihai Eminescu, 55

CÂND: 18:30

CONTEXT: Regizor și scenograf, Alain Timár, este director al Théâtre des Halles din Avignon, faimosul oraș gazdă al Festivalului Internațional de Teatru, unul dintre cele mai importante și mai vizibile evenimente contemporane dedicate artelor spectacolului din lume. Alain Timár, regizorul spectacolului „Occident Express” ne prezintă viziunea sa artistică astfel: „Recurgând la metafora unui tren de lux care nu mai circulă (este vorba despre celebrul Orient-Express) autorul ne vorbeşte despre fantasmele celor care, în Estul Europei, nu fac decât să se gândească la „minunile" Vestului. Ah, Occidentul şi democraţia sa împlinită! Acest Eldorado atât de râvnit! Cu tandreţe şi cu umor, Matei Vişniec ne propune o galerie de personaje care ard de dorinţa de a pleca, de a gusta din abundenţa occidentală, de a profita de societatea de consum, de a trăi în sfârşit (măcar o dată în viaţa lor) extazul libertăţii şi al reuşitei.

 

Expoziția: „Ecourile războiului” - realizată de fotograful sirian, Omar Sanadiki

UNDE: Muzeul Național de Istorie a Moldovei, str. 31 August 1989, 121A

CÂND: Până la data de 31 octombrie, curent

CONTEXT: Expoziția prezintă două războaie îndepărtate, dar strâns legate, în Siria și Ucraina. Fotografiile din Ucraina au fost realizate în luna iunie a acestui an și au fost aduse la Chișinău de către Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) în cadrul unui proiect de colaborare cu autorul. Prin fotografiile sale captivante, Sanadiki oferă o călătorie vizuală reflexivă, care contrapune atmosfera turbulentă a războiului care a izbucnit în 2011 în Siria cu cea surprinsă în 2023 în Ucraina. Sanadiki documentează războiul din Siria chiar din prima zi, fotografiind distrugerile și viața locuitorilor din Homes, Aleppo și Damasc. Ideea expoziției s-a născut în Ucraina, în timpul unei instruiri pentru mass-media organizate de SEAE, la care a participat Sanadiki.

 

Spectacol: „Flori de mină” de Csaba Czekely

UNDE: Teatrul „Luceafărul”, str. Veronica Micle, 7

CÂND: 20:00

CONTEXT: ”Flori de mină” este un spectacol tulburător, a cărui acțiune pare desprinsă din tabloul obscur al zilei de azi – situația din satele și orașele noastre. Textul reprezintă o descifrare a realității cu care ne confruntăm, o realitate în care luminiţa de la capătul tunelului refuză să se arate. În pofida frustrărilor și a destinelor nenorocite pe care le prezintă dramaturgul, ”Flori de mină” nu este un spectacol sumbru, iar acest lucru se datorează textului care poartă amprenta unui umor specific, un umor amar, şocant, pe alocuri, chiar, poetic. E un umor plasat la limita dintre normalitate şi nebunie, ca și viața protagoniștilor de altfel. Limbajul de care face uz dramaturgul este de o virulenţă eliberatoare, e un limbaj autentic, familiar, pe care îl auzim prin barurile și crâşmele din sate, în transport sau prin piețe.

 

Utopia | Theatre Of Ghosts

UNDE: Teatrul Național „Eugene Ionesco”, bd. Grigore Vieru, 11

CÂND: 22:00

CONTEXT: Sub lumina palidă a lunii, Teatrul Național Eugen Ionesco devine epicentrul unei experiențe unice. Pentru toți cei care iubesc petrecerile și adoră să se distreze într-un mod inedit, vă pregătim un eveniment Halloween cu totul și cu totul special, care te va purta într-o lume mistică și plină de energie. "Theatre Of Ghosts" aduce în prim-plan un duo magic din Tel Aviv, Israel: Weekend Heroes. Acești maeștri ai sunetului Melodic și Progressive Techno te vor transporta într-o călătorie muzicală de neuitat. Într-o noapte înfricoșătoare și misterioasă, locația noastră va fi situată în inima Chișinăului, într-un loc cu o istorie încărcată de povești și evenimente. Teatrul Național"Eugene Ionesco" va deveni un sanctuar pentru sufletele aventuroase care caută senzații tari și muzică de calitate.

 

DUMINICĂ 29 OCTOMBRIE

 

Campionatul Republicii Molodva la Judo 2023

UNDE: Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport, str. Andrei Doga, 22

CÂND: 09:00

 

Săptămâna Internațională a Accesului Deschis 2023

UNDE: Biblioteca Națională a Republicii Moldova, str. 31 August 1989, 78A

CÂND: 10:00, 23-29 octombrie, curent

CONTEXT: Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis 2023 este organizată în cadrul parteneriatului între Programul EIFL-OA Moldova al Consorțiul REM (Resurse Electronice pentru Moldova) şi Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM), având oportunitatea deschiderii spre cercetare, pentru a crește vizibilitatea subvențiilor, a accelera cercetarea și a utiliza descoperirile pentru a îmbunătăți viața oamenilor. Tema „Comunitatea mai presus de comercializare”, stimulează un dialog deschis cu privire la prioritizarea intereselor publicului larg și ale comunității academice în ceea ce privește abordările pentru educația academică și cercetarea deschisă, identificând aspectele prioritare în acest context.

 

Atelier de Hallowen

UNDE: KidsHub, str. Pușkin, 50

CÂND: 10:30

CONTEXT: Halloween se apropie, iar la Young Engineers Chișinău avem un eveniment special pregătit pentru micuții pasionați de aventurile înfricoșătoare. Ce vom face la atelier? Vom descoperi curiozități fascinante despre păianjeni; Vom construi păianjeni folosind seturile K'NEX; Vom afla caracteristicile pânzei de păianjeni și ne vom juca cu ea. Și ce ar fi Halloween-ul fără bomboane? Am pregătit mici surprize dulci tematice pentru toți participanții, dar nu uitați să veniți în costume haioase. Vârsta recomandată: 4-6 ani.

 

Lansare de Carte: „Dungi? Hai, Fugi!”

UNDE: Cartego, str. Vlaicu Pârcălab, 2

CÂND: 11:00

CONTEXT: Te invităm, împreună cu adultul tău, la lannsarea cărții  Dungi? Hai, Fugi. După cum îți ziceam, fiecare carte bună merită o lansare pe măsură. În spiritul Halloweenului, te provocăm să îmbraci un costum în dungi și să ne distrăm împreună, citind și descoperind povestea zebrei Zack și a tigrului Telio, care și-au încurcat costumele. Ba mai mult, vei primi și un set de pictură comestibil: un biscuite cu personajele din carte, culori și pensule.

 

Eveniment: „Regina care ne unește”

UNDE: Orașul Ungheni, Centrul Cultural Multifuncțional „Regina Maria”
CÂND: 13:00

CONTEXT: Di program: Lansare de Carte „Scrieri” de Pr. Vasile Antonie Tămaș; „Profesioniștii noștri 32” de Ionel Simota; Proiecție de film: „Vizita monarhilor  la Chișinău – partea a III-a”, „Ultimul Rege Mihai”;  Vernisare expoziție „Regina Maria: Dragoste, credință, curaj”; Spectacol – Ansamblul vocal „Măriuțele”, Aliona Leșanu, cantautoare, Grupul de chitariști  „UNFOLK”.

 

Spectacol: „Madame Butterfly” de G. Puccini

UNDE: Teatrul Național de Operă  și Balet, bd. Ștefan cel Mare, 152

CÂND: 17:00

CONTEXT: „Madama Butterfly” de G. Puccini este una dintre cele mai cunoscute opere din lume, povestea căreia prezintă publicului consecințele unui devotament fără margini. Iubirea dintre tânăra japoneză Chio-Chio-San și Pinkerton, un ofițer din marina americană, are un deznodământ tragic. Lucrarea impresionează publicul atât prin frumuseţea şi dramatismul muzicii, cât şi prin subiect. Diferenţa de mentalitate poate crea erori şi conflicte majore, atunci când aspectele undamentale ale vieţii - dragostea, loialitatea, prietenia - nu sunt luate în serios. Personajul lui Chio-Chio-San întruchipează visele, speranțele și dezamăgirile femeilor abandonate, cu destine frânte de suferință și deziluzii, fapt care face ca această operă să-și păstreze relevanța și în prezent.

 

Spectacol-Show “Circul Abandonat”

UNDE: Andersen, str. Igor Vieru, 8/3

CÂND: 18:00

CONTEXT: Pregătiți-vă să deveniți parte a unei povești confuze și martori ai unor evenimente misterioase care vă vor da fiori. Sunteți gata să fiți oaspetele celui mai mistic eveniment al acestei toamne?Vă invităm în lumea de dincolo pe 29 octombrie la Andersen Ciocana, pentru a dezvălui primii misterul Circului Abandonat. Nu ratați cea mai misterioasă zi a acestui an. Ne vedem la Andersen.

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

În perioada 25-29 octombrie 2023, în incinta Centrului expozițional ROMEXPO, Pavilionul B2 (București, România), companiile naționale își promovează produsele la Expoziția „INDAGRA FOOD”. Expoziția prezintă noutățile  industriei alimentare, adresându-se companiilor de profil din România și din străinătate, cum ar fi: distribuitorilor și importatorilor de echipamente și tehnologii pentru industria cărnii, producătorilor domeniului panificației, industrializării legumelor și fructelor, prelucrării peștelui și laptelui.

 

Ambasada Republicii Moldova în Statul Israel anunță că și compania IsrAir a decis operarea zborurilor comerciale pe ruta Tel Aviv - Chișinău - Tel Aviv, începând cu 1 noiembrie. În toată această perioadă, autoritățile Republicii Moldova, prin intermediul MAEIE și Ambasadei noastre de la Tel-Aviv, au purtat negocieri cu diverse companii aeriene cu scopul de a satisface cererea ridicată pentru această rută, inclusiv pentru a facilita întoarcerea cetățenilor noștri. Astfel, începând cu 1 noiembrie, două noi companii aeriene întră pe piația avia din Republica Moldova, cu câte 3 curse pe săptămână - Miercuri (Israir), Joi (Arkia), Duminică (Arkia și IsrAir).

 

Ambasada Republicii Moldova în Ungaria , Budapesta anunță: Stimați studenți moldoveni din Ungaria, avem plăcerea să vă informăm că Liga Studenților Originari din Republica Moldova a anunțat organizarea ediției a XI-a a Galei Studenților Originari din Republica Moldova. Evenimentul are scopul de a recunoaște și promova excelența academică a studenților originari din Republica Moldova, care își fac studiile la universități internaționale. Doritorii sunt invitați să se înregistreze până la 31 octombrie 2023 la: https://forms.gle/YTuAFHrFfAvwKvCb9

 

Un pluton de militari din Brigada de Infanterie Motorizată „Moldova” participă până la data de 4 noiembrie, curent, la exercițiul multinațional ”Combined Resolve XIX”, desfășurat în Germania. Militarii moldoveni execută, în comun cu colegii din armatele partenere, misiuni de planificare, pază, patrulare, cercetare, sprijin și evacuare medicală. Scopul exercițiului este pregătirea în comun a militarilor pentru operații internaționale și creșterea nivelului de interoperabilitate a militarilor Armatei Naționale cu cei ale țărilor partenere. La exercițiul din acest an, care are loc la centrul multinațional întrunit de instruire Hohenfels, sunt antrenați circa 4200 de militari din Italia, Grecia, Georgia, România, Spania, Lituania, Republica Moldova.

 

Ambasada Republicii Moldova in Italia anunță că la sfârșit de octombrie, trupa Teatrului Alexie Mateevici va face un turneu în Italia cu Spectacolul documentar „Podul de Piatră Elegiacelordelakmdistanță”, regizat de Luminița Țâcu, după volumul Istorii din străinătate, scris de Iurie Cojocaru, se va juca în orașele Bologna, Padova și Milano. Locație: 28 octombrie, Padova, ora 18:00, la Teatro Ferrari - Link către eveniment:  https://www.eventbrite.be/.../teatru-la-padova-podul-de... 29 octombrie, Milano, ora 18:00, la Auditorium Father Reina - Link către eveniment: https://www.eventbrite.be/.../teatru-la-milano-podul-de...

 

Dragi prieteni,Vă invităm să vizitați expoziția “KM zer0”, cu picturile artistelor plastice din Republica Moldova, Victoria Cozmolici, Luminița Mihailicenco, Vasiluța Vasilache, Doina Vieru și Dana Sereda, la adresa 59 rue de Rivoli, 75001 Paris. Expoziția va fi deschisă publicului până la data de 29 octombrie.

 

Ambasada Republicii Moldova la Lisabona, Muzeul Național de Etnologie și Centrul Cultural Moldav are onoarea de a vă invita la un eveniment cultural organizat datorită dlui Nicu Țărnă,  Directorul Centrului de Cultură și Artă „Ginta Latină”, în contextul celebrării anul acesta a 30 ani de la stabilirea relațiilor diplomatice moldo-portugheze. Evenimentul cultural este organizat în contextul promovării conceptului diplomației culturale și a dezvoltării relațiilor bilaterale culturale și va avea loc la data de 12 noiembrie 2023, începând cu ora 15.00, la Muzeul Național de Etnologie (Av. Ilha de Madeira, 1400-203 Lisboa). Programul prevede următoarele: 15.00 -  Vizitarea Expoziției Muzeului de Etnologie (Gratis); 16.00 – Concertul de Muzică și Recital Poetic „Gînduri între Muzică și Vers” de Nicu Țărnă și Mihaela Popescu. 18.00 – Difuzarea a 2 filme de Mihai Țărnă, „Reziliența” și „Ogma”. Intrarea la eveniment, precum și parcarea pentru mașini din curtea Muzeul sunt gratuite. Dat fiind că numărul de locuri în sală este limitat, rugăm invitații a face rezervările/anularea rezervărilor, la numărul de telefon +351 969881079

Meroslava Parii
27/10/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii