AGENDA DE WEEKEND//30.09-01.10.2023

Meroslava Parii
29/09/2023
Grafică: CIJM

SÂMBĂTĂ 30 SEPTEMBRIE

 

Primăria Municipiului Chișinău informează că în weekend-ul 30 septembrie – 1 octombrie, 2023, în sectoarele capitalei vor fi desfășurate diverse iarmaroace și târguri cu produse și mărfuri autohtone. Activitățile enunțate sunt organizate cu scopul de a sprijini producătorii locali și de a oferi locuitorilor capitalei acces la produse agricole proaspete și de sezon.

 

Expoziția plantelot de colecție

UNDE: Sun City Centrul Comercial, str. Pușkin, 32

CÂND: 09:00, 30 septembrie – 1 octombrie, curent

CONTEXT: Unicala Expoziție cu vânzare a florilor și a plantelor decorative iarăși revine pentru a vă uimi cu o nouă Colecție incredibil de frumoasă și deosebită prezentată de colecționarii noștri din Moldova. În cadrul Expoziției ve-ți putea procura și delecta cu exemplare rare de plante decorative.
Deasemenea ve-ți avea posibilitatea să faceți cunoștință cu cei mari și cunoscuți colecționeri din Moldova, să primiți răspuns la cele mai delicate întrebări legate de îngrijirea plantelor: plantarea, replicarea, multiplicarea, udarea, accelerarea creșterii și înflorirei, tratare.
 

Curs Practic și Curs Teoretic  cu Kurary Noritake
UNDE: Jolly Alon Hotel, str. Maria Cebotari, 37

CÂND: 09:00, 29-30 septembrie, curent
CONTEXT: Anunțăm că avem un invitat special din Polonia, lider de opinie Kuraray Noritake ce va susține un curs exclusiv în Chișinău. Dorești să alfi mai multe despre posibilitățile și avantajele utilizării tehnicii Injection Flow în practica de zi cu zi? Când și cum să optezi pentru această tehnică populară de tratament non până la minim invazivă cu compozit fluid? Dr. Michał Jaczewski va vorbi despre protocolul digital, indicațiile și analiza culorii atunci când se folosește această tehnică. În plus, el vă va arăta pas cu pas cum să utilizați Tehnica fluxului de injecție pentru rezultate remarcabile. 30 Septembrie – Curs teoretic.

 

Conferință  Internațională: Bolile netransmisibile și reducerea riscurulor  în domeniul sănătății

UNDE: Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, str. Ion Creangă, 1

CÂND: 09:30
CONTEXT: Scopul conferinței: Prevenirea bolilor netransmisibile (BNT), condiționate de consumul de droguri, consumul de alcool, consumul de tutun, abuzul de medicamente și abuzul de alimente: abordarea științifică interdisciplinară. Participanții la conferință: 100 de reprezentanţi ai mediului academic și universitar din Republica Moldova, România, Ucraina, Bulgaria, Israel, precum și din alte state, specialişti de talie mondială în domeniul reducerii riscurilor economice, sociale și medicale de dezvoltare a dependențelor de substanțe și a dependențelor comportamentale.

 

Cupa Primarului Căușeni – Ediția a II-a

UNDE: Orașul Căușeni, Centrul Pentru Tineret și Sport

CÂND: 10:00
CONTEXT: Invităm toți doritorii la Cupa Primarului de Căușeni la Armwrestling, ediția a II-a.
Categorii: fete: Open stânga, dreapta;  băieți: -70kg, -85kg, +85kg; Open - stânga, dreapta.

 

IT Career Expo 2023 – Ediția a 13-a
UNDE: Tekwill, str. Studenților, 9/11

CÂND: 10:00
CONTEXT: Ușile Tekwill se deschid pentru o nouă ediție IT Career Expo 2023, un eveniment de amploare dedicat tinerilor interesați să își construiască o carieră în domeniul IT. În cadrul ediției 13, ai șansa să participi la sesiuni practice, să explorezi diverse opțiuni de angajare și să interacționezi direct cu companii din domeniul IT. Cea mai mare oportunitate de orientare profesională. În acest an ai zone de entertainment, interacțiune directă cu un reprezentant al unei companii IT și CV Review. Toate pentru a-ți maximiza șansele de a obține un job. Desigur, nu vor lipsi nici atelierele practice pe care atât de mult le îndrăgești.
 

Summit Events Moldova 2023

UNDE: Summit Events, str. Tighina, 49/3

CÂND: 10:00

CONTEXT: Impulsionează-ți afacerea cu cele mai recente strategii/trenduri de Social Media Marketing. Cel mai probabil, ai un produs/serviciu fain, dar nu ai acele rezultate dorite și te confrunți cu probleme precum: Lipsa de cunoștințe și experiență în vânzări; Targetarea greșită a pieței; Lipsa unei strategii de vânzări; Lipsa vizibilității online;  Competiția puternică. În cadrul acestui Summit  vei afla despre: Trenduri internaționale ce aduc rezultat în afacerea ta indiferent de nișă; Trenduri în Social Media dar și Offline ce aduc rezultate în afacerea ta.

 

Campania: „Fii deștept , ia un card inteligent”

UNDE: Biblioteca Municipală „B.P.Hașdeu”, bd. Ștefan cel Mare, 148

CÂND: 10:00

CONTEXT: Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, împreună cu Direcția Generală Cultură și Patrimoniu Cultural și Direcția Generală Educație Tineret și Sport din cadrul Primăriei mun. Chișinău, lansează Campania de atragere și de fidelizare a utilizatorilor Fii deștept! Ia un card inteligent. La eveniment, vi putea obține  gratuit cardul de acces, ce va oferi oportunitatea de a participa la serviciile și activitățile bibliotecii, inclusiv beneficia de împrumutul de carte. Cu acest prilej, îndemnăm elevii, studenții și toți doritorii de a se înscrie la una din cele 27 de filiale ale Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”.

 

Street Food Chișinău
UNDE: Scuarul Teatrului  de Opera si Balet, bd.  Ștefan cel Mare, 152

CÂND: 10:00

CONTEXT: Nu rata ultima ediție pe anul acest din seria evenimentelor gastronomice, Street Food Chișinău, în premieră într-o locație nouă în inima Chișinăului vom petrece timp frumos creând amintiri alături de cei dragi. Adună-ți gașca de prieteni și vino alături de noi în scuarul Teatrului de Operă și Balet „ Maria Bieșu”. Avem grijă să îți aducem o varietate vastă de bucate Fast food. De la burgher și pizza până la sushi și deserturi gustoase.
 

Elaborarea și completarea documentației psihologului școlar

UNDE: Psihologie.MD, bd. Dacia 65/19

CÂND: 11:00

CONTEXT: Activitatea psihologului include nu doar realizarea activităților de prevenție/profilaxie, diagnostic și dezvoltare personală, dar și elaborarea și completarea documentației specifice activitățății. În cadrul trainingului veți avea ocazia se exersați atât în elaborarea documentației, cât și completarea documentelor, care nu doar ghidează activitatea planificată a psihologului, ci și oferă informație despre activitatea realizată de psiholog.

 

Festivalul Hip-Hop,

UNDE: Orașul Bălți, Parcul Victoriei

CÂND: 12:00

CONTEXT: Urban Spirit Family vă invită  la festivalul  de hip-hop și cultură urbană Urban Vibes. Acesta este un festival anual de street culture și în acest an se va desfășura în Parcul Victoriei din Bălți. Intrarea este liberă pentru toți. Programul festivalului include: cursuri de masterclass de graffiti;  breakdance și skateboarding, pentru copii și adulți; concursuri de Hip-Hop, Parkour, Workout și Sketching; spectacol de breakdance, jam de graffiti și muzică de calitate de la DJ-ii aduși de organizatori.
 

Săptămâna Europeană a Sportului

UNDE: Chișinău – Stadionul Zimbru și Valea Morilor

CÂND: 12:00

CONTEXT: Amatorii sportului se vor reuni la evenimentele organizate în cadrul Săptămânii Europene a Sportului, cu genericul  Fii Activ. Republica Moldova se va alătura acestei mișcări de rând cu alte 40 de țări ale lumii. Timp de o săptămână vor fi organizate mai multe activități sportive care au drept scop promovarea unui mod activ și sănătos de viață, dar și practicarea sistematică a exercițiul fizic. Săptămâna Europeană a Sportului este un program al Uniunii Europene, care a demarat în 2015, având ca obiectiv promovarea sportului. Programul activităților include o serie de evenimente pentru sportivi profesioniști, dar și amatori ai sportului, inclusiv adulți și copii: 30 septembrie, Chișinău, Stadionul Zimbru – Cupa Guvernului la fotbal; 30 septembrie, ora 12:00, Chișinău, Parcul La Izvor, str. Calea Ieșilor – Padel, fotbal de plajă, volei de plajă, baschet; 30 septembrie, Chișinău – Ceremonia de închidere și premierea participanților la competiții.

 

Motocross 2023

UNDE: Municipiul Călărași, Piața Unirii

CÂND: 12:00

CONTEXT: Vă invităm la deschiderea oficială a Etapei a V-a a Campionatului Național la Motocross în Piața Unirii, pe traseul de motocross din Podiș. Organizatori- Federația de Motociclism din Republica Moldova și Primăria orașului Călărași

 

Atelier de pictură Murală Egipteană: „Marea Judecată”

UNDE: New Acropolis Moldova, str. Armenească nr. 81

CÂND: 12:30

CONTEXT: Avem plăcerea de a vă invita  la un atelier de pictură murală egipteană dedicat adulților, unde veți avea oportunitatea de a crea o reproducere autentică a celebrei opere "Marea Judecată" folosind culori de ulei. Această experiență extraordinară vă va duce în inima Egiptului Antic și vă va permite să vă exprimați creativ.„Marea Judecată" este o scenă mitologică egipteană care ilustrează procesul de judecată al sufletului decedatului în lumea de apoi. Atelierul va cuprinde:
Istoria Fascinantă: Veți învăța despre mitologia și semnificația "Marei Judecăți" și a artei murale egiptene; Tehnici Tradiționale: Veți învăța tehnici tradiționale de pictură murală egipteană, inclusiv modul de pregătire a suprafeței și utilizarea culorilor de ulei; Crearea propriei capodopere pe care o veți lua acasă. Toate materialele necesare vor fi furnizate la atelier.
 

O Zi Librar cu Veaceslav Gamurari

UNDE: Cartego, str. Vlaicu Pârcălab, 2

CÂND: 13:00

CONTEXT: În această sâmbătă îl avem librar Veaceaslav Gămurari – licențiat în istorie și drept, nume bine cunoscut în domeniul Asigurări-Reasigurări și gazdă de podcast - "Un Podcast Off-timist" și "Puși pe Fugă". Ce ar mai trebuie să cunoști despre Veaceaslav? Este pasionat de alergarea montană și de tip trail. Te așteptăm să discutăm despre cum să fii gazdă de podcast, despre pasiunea pentru alergat și, evident, despre cărțile și autorii preferați precum Orhan Pamuk, Umberto Eco, Erich Maria Remarque, Serghei Dovlatov, Mircea Cărtărescu și Liviu Rebreanu.
 

Activități și discuții în baza temelor ce vizează rezidenții Zemstvei

UNDE: Casa Zemstvei, str. Alexei Sciusev. 103

CÂND: Începând cu ora 15:00

CONTEXT: Vă invităm la activități și discuții în baza temelor ce vizează rezidenții Zemstvei și societatea în general, inclusiv în baza întrebării „Cum facem față unor crize, autoorganizându-ne și făcând uz de infrastructuri culturale alternative?”. Din program:  „Pădurea fermecată” – atelier de creație pentru copii, cu materiale reciclate (ora 15.00); „CicloCultura” – discuție despre regulile de circulație rutieră pentru utilizatorii de transport alternativ cu Eugenia Gligor (ora 15.00);  „3rd Space Studio (Al 3-lea spațiu) + Grădina Stalker” – prezentări de artă alături de colectivul DRUJBA, care va pune la dispoziția participanților o cafenea temporară. Din „meniu”: mâncare proaspăt gătită sub formă de picnic, publicații recent apărute și muzică (ora 16.00);  Improvizații muzicale alături de artiști autohtoni (ora 16.00); „Grădina Stalker/Coridor: MOTO-LAVKA” – balet dramatic polifonic cu strigăte de carnaval, cu Atelierul de improvizație al Teatrului ZAO (ora 17.00).
 

OctoberFest la Chișinău

UNDE: Teatrul de Operă și Balet, bd. Ștefan cel Mare, 152

CÂND: 16:00

CONTEXT: Pentru prima dată, aducem spiritul vibrant al Bavariei la Chișinău. Pe 30 septembrie, este o invitație deschisă pentru toți cei care doresc să se bucure de bogata cultură bavareză. Răsfățați-vă cu mâncăruri tradiționale apetisante, participați la jocuri pline de viață și savurați cea mai bună bere bavareză.

 

Curs Practic și Curs Teoretic  cu Kurary Noritake
UNDE: Jolly Alon Hotel, str. Maria Cebotari, 37

CÂND: 17:00
CONTEXT: Anunțăm că avem un invitat special din Polonia, lider de opinie Kuraray Noritake ce va susține un curs exclusiv în Chișinău. Dorești să alfi mai multe despre posibilitățile și avantajele utilizării tehnicii Injection Flow în practica de zi cu zi? Când și cum să optezi pentru această tehnică populară de tratament non până la minim invazivă cu compozit fluid? Dr. Michał Jaczewski va vorbi despre protocolul digital, indicațiile și analiza culorii atunci când se folosește această tehnică. În plus, el vă va arăta pas cu pas cum să utilizați Tehnica fluxului de injecție pentru rezultate remarcabile.

 

Expoziție: Colecțiile Centrului Pro-European de servicii și comunicare

UNDE: Biblioteca Națională din Republica Moldova,  Parter, Blocul Central, str. 31 August, 1989, 78A

CÂND: Până la data de 13 octombrie, curent

CONTEXT: În contextul marcării relațiilor de colaborare dintre Consiliul Europei și Republica Moldova, care au debutat la 13 iulie 1995, dar și pentru a marca prima ediție a Zilelor vizibilității Consiliului Europei în Statele sale membre, Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită să răsfoiți filele unor publicații intrate în colecțiile Centrului Pro-European de servicii și comunicare.
Potrivit organizatorilor, o să analizați cele mai recente publicații care au fost oferite de partenerii de la Reprezentanța Permanentă a Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei, dar și de la Oficiul Consiliului Europei la Chișinău.
 

Spectacol: „Micul Prinț”

UNDE: Teatrul ”Alexei Mateevici”, str. Alexei Sciusev, 93

CÂND: 17:00

CONTEXT:  „Micul Prinț”, un spectacol pentru întreaga familie, după cea mai cunoscută lucrare a autorului francez Antoine de Saint-Exupery. Să călătorim împreună cu Micul Prinț, printre setele, asteroizi, planete și lumi, o poveste încântătoare, intersantă și sensibilă despre universul copilăriei inocente, prietenie, dragoste, altruism. Pentru cei adulți, piesa este o revenire la copilul din ei, pierdut odată cu trecerea prin timp.

 

Speectacol „Agromautas” de MC Ranin, Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște

UNDE: Teatrul fără Nume, str. Sfatul Șării, 18

CÂND: 18:00

CONTEXT:  Vă invităm la spectacolul „Agronautas”, spectacol în memoriam Hugo Wolf.
Este o revalorizare a expediției argonauților, cei 50 de eroi care l-au însoțit pe Iason și care, cu 50 de ani înainte de războiul Troiei, au plecat în căutarea Lânii de Aur. Lâna de Aur reprezintă aflarea acestui loc de bogăție și prosperitate, unde ajungi purtat de valurile vieții și însoțit de diferiți oameni care îți sunt mentori, prieteni sau oponenţi. Lunga expediție simbolizează drumul inițiatic, de aici, s-a născut dorința și oportunitatea unei coproducții cu Comuna Teatro de Pesquisa din Lisabona.
Este o metaforă pentru odiseea omului modern, care pleacă în căutarea unui loc pe care să-l poată numi acasă și unde să se poată exprima liber, fără constrângeri sociale sau culturale.
 

Master class: Numerologie Pitagoreică

UNDE: New Acropolis

CÂND: 18:30

CONTEXT: În cadrul acestui Masterclass captivant, vei învăța cum să calculezi: cifra sufletului, cifra minții și cifra destinului, oferindu-ți astfel o perspectivă mai profundă asupra personalității tale. Vei afla trăsăturile, calitățile și defectele asociate fiecărei cifre, precum și recomandări de profesii potrivite în funcție de matricea numerologică. Mai mult decât atât, vei descoperi metode de armonizare și vei explora fascinante povești din mitologia indiană legate de cifre. Pe lângă numerologie, vei avea ocazia să explorezi filosofia și biografia lui Pitagora, revelându-i astfel latura mai puțin cunoscută. Vei fi captivat de înțelepciunea acestui mare filosof și matematician. La finalul Masterclass-ului, fiecare participant va fi răsplătit cu un cadou special.
 

Spectacol: „Regele Lear” de William Shakespeare

UNDE: Teatrul Naţional „Eugene Ionesco”, bd. Grigore Vieru, 11

CÂND: 18:30

 

Concert: Not an Idol

UNDE: Strada Pietonală Eugen Doga

CÂND: 19:00

CONTEXT: Din toată inima și cu cele mai sincere emoții dorim să cântăm la noi acasă. Pregătim un concert mare, cu muzică specială, așa cum știm noi mai bine. Vă așteptăm cu mult drag.

 

Spectacol: „Testamentul” de și în regia lui Gheorghe Urschi

UNDE: Teatrul Republican „Luceafărul”, str. Veronica  Micle, 7

CÂND: 19:00

CONTEXT: Piesa “Testamentul” a fost montată la Teatrul „Luceafărul” pentru prima dată în anul 1992. Este o comedie cu un subiect fierbinte din realitatea imediată a acelor vremi care se joacă în toți aceşti ani cu sala plină. Eroul principal, Pricoche Sâmbure, este un ţăran cu demnitate pe care nu-l poţi amăgi sau cumpăra cu promisiuni deşarte. Cei trei feciori ai săi, Iacob, Alecu şi Nichita, nu-i seamănă nici pe departe. Sunt diferiţi, reprezentând un spectru mai larg al contemporanilor noştri – unii sunt hrăpăreţi, alţii au încercat să se acomodeze timpurilor, iar a treia categorie îi reflectă pe rătăciţii politici.
 

Zilele Filmului Românesc

UNDE: Orașul Bălți

CÂND: 19:00
CONTEXT: Pe 30 septembrie 2023, la Bălți se vor desfășura Zilele Filmului Românesc (ZFR). Proiecțiile vor derula la Teatrul Nașional „Vasile Alecsandri”.
Program: Sâmbătă, 30 septembrie, 19:00 - OAMENI DE TREABĂ (2022, 105 min.) - Paul Negoescu. Duminică, 1 octombrie, 17:00 (FILM PENTRU COPII) - COPACUL DORINŢELOR: AMINTIRI DIN COPILĂRIE (2022, 90 min.) - Andrei Huțuleac.
 


Expoziție de fotografie: „Picasso. Intimo” la Chișinău

UNDE: Muzeul Național de Istorie a Moldovei, str. 31 August 1989, 121A

CÂND: Până la data de 12 octombrie, curent
CONTEXT: Ambasada Spaniei și Muzeul Național de Istorie a Moldovei prezintă o expoziţie outdoor dedicată faimosului artist Pablo Picasso, alcătuită dintr-o serie de 14 ipostaze fotografiate ale marelui artist, care va putea fi admirată în perioada 8 septembrie – 12 octombrie 2023, la Muzeul Național de Istorie al Moldovei. Prin fotografiile lui Roberto Otero, artist și fotograf argentian, care captează într-un mod special maturitatea și privirea lui Picasso în căminul său din Notre-Dame-de-Vie, această expoziție invită spectatorul să creeze și să dezvolte propria sa relație cu Picasso.

 

Expoziția personală a artistei Valentina Bahcevan
UNDE: Muzeul Național de Artă al Moldovei, str. 31 August 1989, 115

CÂND:  până la data de 8 octombrie
CONTEXT: Valentina Bahcevan, artist plastic, este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova din 1975. În lucrările sale din ultimii ani nu există nicio narațiune, niciun complot. Pictorița numește lumea abstractă din jurul său "urbanism romantic". Acesta este un flux neliniștit de voință și sentiment uman, care amintește de un roi de albine, unde nu există loc pentru un individ, o persoană care gândește și se simte "ca toți ceilalți". Pecetea timpului modern trebuie infuzată într-un torent viu, care curge prin venele spațiului limitat și ale timpului.
 

DUMINICĂ 1 OCTOMBRIE

 

Activitate cultural-sportivă

UNDE: Orașul Florești

CÂND: 10:00

CONTEXT: Primăria orașului Florești vă invită la activitatea cultural-sportivă dedicată Inițiativei Uniunii Europene „O zi fără automobil”. În program: Probe sportive; Concurs de desen pe asfalt „O zi fără automobil”; Cursă pentri toți doritorii cu biciclete, trotinete și role – obligatoriu  echipament corespunzător.

 

Forumul Național al Tinerilor în domeniul Electoral

UNDE: Digital Park, str. Mihai Viteazul, 15

CÂND: 10:30

 

Spectacol de Zile Mari la Călărași  

UNDE: Orașul Călărași, Piața Unirii

CÂND: 11:00
CONTEXT: În Piața Unirii  a orașului nostru va avea loc un eveniment deosebit - Concertul  Fanfarei Inspectoratului de Carabinieri a Ministerului Afacerilor Interne, dirijor Oleg Cazacu.
Turneul Fanfarelor Ministerului Afacerilor Interne are loc în contextul Zilelor Europene ale Patrimoniului Cultural, organizat de Ministerul Culturii în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne.

 

Inaugurarea Parcului Multifuncțional

UNDE: Municipiul Fălești, Microraion Gara Fălești

CÂND: 12:00

CONTEXT: Din program: Deschiderea oficială; Trânta moldovenească; Concert al copiilor și tinerilor din localitate; Concert seral al artiștilor autohtoni.

 

 

Workshop: Identitatea ca sursă de putere, autodescoperire și resurse personale

UNDE: Centrul de Cercetări Științifice în Psihologie, str. Studenților, 3/10

CÂND: 14:00

CONTEXT: Împreună cu noi, veți explora fascinanta temă: "Identitatea ca sursă de putere, autodescoperire și resurse personale". Acest workshop vă va oferi instrumente practice pentru a vă cunoaște mai bine și a vă dezvolta în mod autentic. Ce puteți aștepta: Activități captivante și interactive; Exerciții practice și sesiuni de întrebări și răspunsuri; Oportunitatea de a vă conecta cu alți tineri pasionați de dezvoltare personală. Nu ratați această ocazie unică de a vă descoperi resursele interioare și de a vă conecta cu sinele vostru. Mai mult ca atât: este un eveniment deschis și gratuit pentru toți tinerii interesați. Invitați-vă prietenii și fiți pregătiți să vă lăsați inspirați.

 

Zilele Filmului Românesc

UNDE: Orașul Bălți

CÂND: 17:00 și 19:00

CONTEXT: În cadrul zilelelor Filmului Românesc vă invităm la vizionarea filmelor:  Duminică, 1 octombrie, 17:00 (Film pentru copii) - COPACUL DORINŢELOR: AMINTIRI DIN COPILĂRIE (2022, 90 min.) - Andrei Huțuleac, și  OCCIDENT (2002, 105 min.) - Cristian Mungiu.
 

Spectacol: „Hamlet”

UNDE: Geneza Art, str. Alexei  Mateevici, 109/1

CÂND: 18:00

CONTEXT: „Hamlet” este una din cele mai mari piese de teatru din toate timpurile și a fost pusă în scenă de către cele mai mari companii teatrale din lume. Tragedia shakespeariană este un subiect bine cunoscut, cu reflecții profunde, care pun în dilemă problema vieții și a morții, conturează veșnica luptă a moravurilor, relații de complot și conflicte amoroase și politice. „Hamlet” poartă trena destinului, dezvăluind o crimă prin trădare de dragul bogăției și puterii.

 

Spectacol: „Și restu-i tăcere...”

UNDE: Teatrul Fără Nume, str. Sfatul Țării, 18

CÂND: 18:00

CONTEXT: „Și restu-i tăcere…” este mai mult decât un foarte inspirat și pătrunzător omagiu adus lui William Shakespeare. Acest spectacol este un manifest de credință în forța eliberatoare și salvatoare a artei, a imaginației capabile să învingă deșertăciunea. Decorul nu e altceva decât un cimitir, un spațiu lipsit de viață, arid și gol, redus la piatră și nisip. Pe acest fundal sugestiv începe o poveste pantomimică a dragostei și a nașterii, a uimirii în fața lumii și a violenței traumatizante, a acceptării sau singurătății. Avem impresia că ne aflăm într-o dimensiune metafizică a creației (în creierul lui Shakespeare?), a unei vieți creatoare ce știe și din lespezile funerare să-și clădească drumul glorios spre libertate/eliberare.

 

Clubul de lectură: Tainele cărții

UNDE:  Biblioteca de arte „Tudor Arghezi", str. Grădinilor, 21
CONTEXT: Vă invităm la o discuție de suflet în cadrul unui dialog literar cu genericul „Sunt o parte a tot ceea ce citesc”, activitate ce se înscrie în cadrul clubului de lectură „Tainele cărții” de la Biblioteca de arte, care va avea loc duminică. Vă așteptăm cu drag în sala bibliotecii de la nivelul II.

 

Expoziția „Abecedare”

UNDE: Muzeul Național al Literaturii Române, str. Alexei Mateevici, 79

CÂND: Până la data de 25 octombrie, curent

CONTEXT: Muzeul Național al Literaturii Române a inaugurat decada Zilelor Europene ale Patrimoniului cu o expoziție de carte, intitulată „Abecedare”. Evenimentul este organizat și cu prilejul împlinirii a 155 de ani de la publicarea primului abecedar în limba română. Expoziția cuprinde mai multe abecedare, începând cu „Abecedarul” editat în anul 1865 de către Ioan Doncev și până la cartea „Albinuța”, elaborată de Grigore Vieru și Lică Sainciuc.
 

Expoziție  dedicată maestrului român Corneliu Baba

UNDE: Muzeul Național de Artă al Molodvei, str. 31 August, 1989,

CÂND: Până la data de 29 octombrie, curent

CONTEXT: Cel mai mare organizator de expoziții din Europa de Est „Art Safari” desfășoară la Chișinău o expoziție amplă dedicată marelui maestru român Corneliu Baba. Evenimentul va fi găzduit la Muzeul Național de Artă al Moldovei, cu genericul „Corneliu Baba. Artistul realismului profund”. Din importantele colecții private și din marile muzee din România au fost selectate 60 de opere ale artistului pentru a fi prezentate publicului din Republica Moldova. Expoziția va putea fi vizitată  până la data de 29 octombrie. Corneliu Baba (1906-1997) este considerat cel mai mare portretist român și pictor de referință al secolului X


EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

Expoziția “Republica Moldova Prezintă” la Baia Mare, România.Cea de-a III-a ediție a Expoziției „Republica Moldova Prezintă” la Baia Mare se desfășoară  în perioada 29 septembrie – 01 octombrie 2023, în Sala Polivalentă „Lascăr Pană” (Baia Mare, România). Organizatori: Camera de Comerț și Industrie a RM, Camera de Comerț și Industrie Maramureș, Consiliul Județean Maramureș; Partener: Organizaţia pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului. La expoziție sunt invitați să participe producători de mărfuri și prestatori de servicii din toate regiunile țării, cuprinzând toate sectoarele economiei naționale, întreprinderi mici și mijlocii, gospodării țărănești, meșteșugari, asociații de antreprenori; etc.

 

Instruire moldo-română în cadrul exercițiului “Zimbru 2023”. Militarii Armatei Naționale participă, în perioada 16-30 septembrie curent, la exercițiul bilateral „Zimbru 2023”, care se desfășoară în România. La exercițiu participă ofițeri, sergenți și soldați din cadrul Brigăzii de infanterie motorizată „Moldova”, care se antreneaz , alături de colegii din structurile Forțelor Terestre Române, la diferite locuri de instruire de la poligonul “Smârdan”. Exercițiul „Zimbru 2023” are loc în conformitate cu Planul de activitate externă al Ministerului Apărării și Armatei Naționale pentru anul 2023.

 

Dragi cetățeni din Marea Britanie, în cadrul programului „Diaspora Invest”, pe 8 octombrie vă invităm la Londra, pentru a discuta despre oportunitățile investiționale din țara noastră!
La evenimentul dedicat, veți avea ocazia să aflați mai multe despre modul în care statul susține antreprenorii care doresc să deschidă sau să dezvolte o afacere, instrumente financiare care v-ar putea ajuta să puneți în aplicare ideile, dar și istorii ale moldovenilor care au ales să investească în Moldova. Aflați mai multe detalii despre evenimentul de la Londra aici:
https://www.facebook.com/events/702998541849829  Înscrieți-vă acum, completând acest formular: https://bit.ly/diaspora-londra. Diaspora Invest. Investim acasă.

 

Cu ocazia lansării ghidului de integrare în Franța, Bricolex - Lexic în construcții și situații curente, Asociația Pro-diaspora France organizează un concert cu Pasha Parfeni, reprezentantul Republicii Moldova la Eurovision din acest an.  Evenimentul va avea loc duminică, 1 octombrie 2023, ora 18:00 la Paris, BIZZ 'ART Club, 167 quai de Valmy, 75010.  Activitățile sunt realizate în cadrul Programului de susținere a acțiunilor culturale și educaționale în diasporă, care este parte a Diaspora Engagement Hub (DEH) cu susținere financiară din bugetul de stat. Pentru detalii vă rugăm să contactați organizatorii - Asociația Pro-diaspora France - la numărul de telefon: 0632 111 392.

 

Ambasada Republicii Moldova la Paris cu sprijinul Agenției Servicii Publice, având intenția de a răspunde numeroaselor cereri de perfectare a actelor de identitate (pașapoarte și buletine de identitate), precum și acte de stare civilă, extinde și suplinește în perioada 02-21 octombrie 2023 numărul de programări pentru obținerea acestor acte. Persoanele interesate se pot programa la următorul link: https://ambasadarminfranta.setmore.com/bookappointment

Meroslava Parii
29/09/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii