AGENDA ZILEI // 15.09.2023

Meroslava Parii
14/09/2023

                                  EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

În perioada 13 - 15 septembrie 2023, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, efectuează o vizită în Republica Moldova. Oficialul va avea întrevederi cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu și prim-ministrul Dorin Recean.

 

Briefing de presă susținut de viceprim-ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, și șeful Serviciului Fiscal de Stat, Petru Rotaru, privind progresul reformei Patentei

UNDE: Guvernul Republicii Moldova, etaj 1 (intrarea din str. Bănulescu Bodoni), str. Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 09:00

 

Sesiune: „Particularitățile aplicării impozitelor și taxelor locale, precum și a taxelor
rutiere în anul 2023, prin prisma modificărilor operate în legislația fiscală”
UNDE: Platforma ZOOM, Online

CÂND: 09:00

CONTEXT: Din Program: Sesiunea 1 - Impozitul pe bunurile imobiliare și impozitul funciar; Taxele locale. Sesiunea 2 - Taxele pentru resursele naturale; Taxele rutiere.
 

Forumul Internațional de Turism Medical din Moldova 2023 (IHTF)

UNDE: Radisson Blu Leogrand Hotel, str. Mitropolit Varlaam, 77

CÂND: 09:00, 15-16 septembrie, curent

CONTEXT: Forumul Internațional de Turism Medical din Moldova are drept scop primordial dezvoltarea continuă a sectorului turismului medical moldovenesc și integrarea Republicii Moldova în acest domeniu, în conformitate cu rigorile și tendințele globale de piață. Totodată, acest eveniment își propune să exploreze capacitățile clinicilor private și a spitalelor din Moldova - pilonii de bază ai turismului medical local. La eveniment vor  participa Speakeri internaționali din peste 15 țări, printre care oficiali guvernamentali și experți din industria medicală, în care vor face prezentări captivante despre cardiologie, chirurgie plastică, fertilizare in vitro, turism dentar și multe altele.

 

Conferință științifică cu participare internațională: „Științele Naturii în Dialogul Generațiilor” -
Ediția a  VI-a

UNDE: Institutul de Biologie și Geoștiințe, șos. Hincești 55/4

CÂND: 09:00, 14-15 septembrie, curent

CONTEXT: Vă invităm la Manifestarea științifică cu participare internațională: „Științele Naturii în Dialogul Generațiilor”, ediția a VI-a. Domeniul: Ştiinţe agricole, Ştiinţe biologice, Ştiinţe chimice, Ştiinţe geonomice, Ştiinţe inginereşti şi tehnologii. Evenimentul este organizat în cadrul proiectului:
Studii genetico-moleculare și biotehnologice ale florii-soarelui în contextul asigurării managementului durabil al ecosistemelor agricole.

 

Masă rotundă: „Stegulețe roșii în achizițiile publice”

UNDE: Regency Hotel, Sala Consilium, str. Sfatul Țării, 17

CÂND: 09:30

CONTEXT: Asociaţia pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă AGER are deosebita plăcere de a Vă invita la masa rotundă cu genericul „Stegulețe roșii în achizițiile publice”, organizată în cadrul proiectului „Banii publici sunt și banii mei!”, cu suport financiar oferit de National Endowment
for Democracy. În cadrul evenimentului, vom aborda subiecte de actualitate maximă privind problemele legate de planificarea și transparența achizițiilor publice, încălcarea prevederilor legii achizițiilor publice și modalități de eficientizare a utilizării banilor publici. De asemenea, AGER va prezenta raportul de monitorizare a achizițiilor publice pentru perioada aprilie – septembrie 2023.
 

Expoziția Internațională MoldMedizin & MoldDent  

UNDE: Moldexpo, str. Ghioceilor, 1

CÂND: 10:00, 14, 15, 16 și 17 septembrie, curent

CONTEXT: Stimați Parteneri, cu bucurie vă invităm să luați parte la Expoziția Internațională MoldMedizin & MoldDent, un eveniment destinat specialiștilor din domeniul stomatologic.
În cadrul expoziției, veți avea ocazia să: Explorați cele mai noi instrumente și echipamente în domeniul stomatologiei; Descoperiți servicii inovatoare care vă pot spori performanța profesională; Îmbunătăți cunoștințele prin participarea la workshop-uri și prezentări interactive; Întâlni și interacționa cu colegi din domeniu, experți și lideri de opinie. Extinde rețeaua de contacte și dezvoltați parteneriate profitabile. Vă așteptăm.
 

Ședința agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică din 15 septembrie 2023
Online 
CÂND: 10:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI 

 

Forumul dedicat celor 25 de ani ai notariatului de tip latin din Republica Moldova

UNDE: Palatul Republicii, str. Maria Cebotari, 16

CÂND: 10:00

 

Eveniment: Ceremonie de inaugurare a drumului de ocolire a satului Troița Nouă, parte a drumului R30 Anenii Noi-Căușeni-Ștefan vodă, frontiera cu Ucraina

UNDE: Poziția kilometrică 13+645m, comuna Fîrlădeni, satul Troița Nouă, raionul Căușeni

CÂND: 10:00

CONTEXT: La 15 septembrie va fi dat în exploatare drumul de ocolire a satului Troița Nouă, parte a drumului R30 Anenii Noi-Căușeni-Ștefan Vodă, frontiera cu Ucraina. La ceremonia de inaugurare a drumului vor fi prezenți președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, directorul Administrației de Stat a Drumurilor, Sergiu Bejan, dar și reprezentanți ai autorităților publice locale și ai antreprenorului Rutador SRL. Pentru deplasarea reprezentanților mass-media la eveniment, la necesitate, ministerul va pune la dispoziție un microbuz. Vă rugăm să ne anunțați despre aceasta la adresa de email [email protected], până mâine, 15 septembrie, ora 10.00.

 

Festivalul „Toamna de Aur”

UNDE: Edineț, Piața Ștefan cel Mare

CÂND: 10:00, 14, 15, 16  septembrie, curent

CONTEXT: Vă invităm la Festivalul „Toamna de Aur” ce va avea loc la Edineț. Din Program: Colective vocal instrumentale; Soliștii Studioului „Steaua Nordului”; Festivalul Etniilor „Unitate prin diversitate”; Expoziție târg a agenților economici; Târguri și multe alte surprize. Vă așteptăm cu drag.

 

Ședința Consiliului Audiovizualului din 15 septembrie 2023

UNDE: Consiliul Audiovizualului, str. Vlaicu Pârcălab, 46
CÂND: 11:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Ziua Orașului și Simbolici Locale – La Glodeni

UNDE: Orașul Glodeni

CÂND: 11:00

CONTEXT: Din programul Zilei Orașului Glodeni: Festivalul etniilor cu genericul „Unitate prin diversitate”; Turneul local al Luptei Libere; Participarea instituțiilor de Învățământ din orașul Glodeni; Concert cu participarea artiștilor; Focuri de artificii.
 

Analize economice

UNDE: Online

CÂND: 11:30

CONTEXT: Analizele  economice cu Veaceslav Ioniță  din 15 septembrie 2023, vor avea ca subiect: „Deșeurile solide în Republica Moldova, colectarea metalelor”.

  

Real Estate Forum 2023: Hub de interacțiune între investitori, dezvoltatori și factori decizionali – Ediția a III-a
UNDE: Digital Park, str. Mihai Viteazul, 15

CÂND: 12:00

CONTEXT: Agenția de Investiții organizează a treia ediție a Real Estate Forum - unicul eveniment dedicat sectorului imobiliar din Republica Moldova. Experți de top din mediul de afaceri, autorități publice și investitori se vor reuni pentru a elucida provocările sectorului imobiliar și a identifica oportunitățile de dezvoltare durabilă. Ediția din acest an a forumului se axează pe consolidarea infrastructurii imobiliare nerezidențiale, un sector cu potențial semnificativ de creștere. Cu o cerere în continuă expansiune, discuțiile se vor concentra pe strategiile necesare pentru depășirea provocărilor legate de insuficiența spațiilor nerezidențiale și ajustarea la dinamica regională și impactul inflației. Speakeri locali și internaționali vor explora diferite subdomenii ale sectorului, precum spațiile industriale, infrastructurale, logistice și de birouri, evidențiind potențialul atractiv al Moldovei ca destinație investițională.
 

Eveniment: Ghidul privind mediatizarea egalității de gen, prevenirea violenței, manifestările sexismului și stereotipurile de gen

UNDE: Platforma ZOOM, Online

CÂND: 13:00

CONTEXT: Vă invităm să vă alăturați prezentării online a Ghidului privind mediatizarea egalității de gen, prevenirea violenței, manifestările sexismului și stereotipurile de gen. Pentru prima dată în Ucraina, la nivelul unui act juridic, sunt introduși indicatori naționali de egalitate în mass-media. Cum să le pună în practică în activitatea redacției, cum a avut loc comunicarea cu reprezentanții organelor de stat și ai sectorului public, va fi spus de președintele ONG-ului „Femeile în mass-media” (Ucraina), membru al Comisiei  de Etică Jurnalistică, Liza Kuzmenko. Invităm reprezentanți ai redacțiilor din Ucraina, Armenia, Georgia și Moldova să împărtășească experiența lor în implementarea politicilor de gen în Ucraina, să asculte experiența colegilor din alte țări și să răspundă la întrebări. Limba evenimentului: rusă cu traducere consecutivă în engleză.

 

Eveniment public „Depresia și prevenirea suicidului” organizat în cadrul expoziției internaționale specializate „MoldMedizin & MoldDent”

UNDE: Moldexpo, Pavilionul 2, str. Ghioceilor, 1

CÂND: 13:30
 

Ședința Consiliului de Integritate al Autorității Naționale de Integritate din 15 septembrie 2023

UNDE: Autoritatea Națională de Integritate, str. Bănulescu Bodoni, 26

CÂND: 14:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Flashmob cu genericul „Votează! Democrația Contează!”

UNDE: Piața Marii Adunări Naționale

CÂND: 14:00

CONTEXT: De Ziua Internațională a Democrației , Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova, în parteneriat cu CICDE - Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral și UNDP Moldova, va organiza un flashmob cu genericul „Votează! Democrația Contează!”. Evenimentul își propune drept scop să sensibilizeze societatea, în special tânăra generație, despre importanța participării active în procesele electorale. Vor participa circa 100 de studenți și elevi.
 

Ședința ordinară a Consiliului orășănesc Călărași

UNDE: Primăria municipiului Călărași, Sala de ședințe

CÂND: 14:00

 

Pregătirile pentru alegerile locale generale – Discuții

UNDE: Comisia Electorală Centrală, str. Vasile Alecsandri, 119

CÂND: 16:00

CONTEXT: Comisia Electorală Centrală (CEC) vă invită la discuții în format offline, în contextul pregătirilor pentru alegerile locale generale, care vor avea loc pe 5 noiembrie 2023. Scopul acestui eveniment este de a oferi presei oportunitatea de a discuta cu membrii Comisiei Electorale Centrale despre implementarea programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor de organizare și desfășurare a alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023; noutățile Codului electoral și ale regulamentelor/instrucțiunilor aprobate de CEC; colaborarea cu autoritățile electorale și alte subiecte de actualitate, aspecte relevante pentru mass-media, în contextul scrutinului din anul curent.

 

Program de formare profesională

UNDE: Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, str. Ion Creangă, 1

CÂND: 11-15 septembrie, curent

 CONTEXT: La Universitatea Pedagogică de Stat  „Ion Creangă” din Chișinău va demara procesul de instruire a cadrelor didactice universitare și preuniversitare ca mentori de practică pedagogică.
Programul de formare profesională a mentorilor de practică pedagogică a fost elaborat de Prof. univ. Dr. Daniel Mara, Decanul Facultății de Științe Socio-Umane, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, formator de mentorat educațional în România, care va realiza și sesiunile de instruire.
Scopul programului constă în dezvoltarea competențelor cadrelor didactice din învățământul universitar și preuniversitar în domeniul mentoratului de practică pedagogică, atât din perspectiva formării inițiale a personalului didactic, cât și din perspectiva facilitării integrării și adaptării profesorilor debutanți la specificul organizării și funcționării sistemului educațional.
 

Școala de tomană Eurolan-2023

UNDE: Universitatea  de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic

CÂND: 10-17 septembrie, curent

CONTEXT: Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, găzduiește ediția a 16-a a Școlii de toamna Eurolan-2023, cu genericul „Arhitecturi, resurse, evaluare și implicații ale IA generative”.
Evenimentul jubiliar Eurolan-2023,  (30 de ani de la fondare) își ține lucările în nortek - Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic, subdiviziune a USARB - Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți. Eurolan-2023 se concentrează pe cercetări recente în generarea limbajului natural, inteligența artificială și sisteme de raționament, lingvistica computațională și implicațiile inteligenței artificiale în societate, educație și știință, pentru a familiariza participanții cu teoria și practica modelelor generative de inteligență artificială. 

 

Spectacol: „Și restu-i tăcere...”

UNDE: Teatrul Fără Nume, str. Sfatul Țării, 18

CÂND: 17:00

CONTEXT: Spectacolul se va juca în cadrul festivalului "Reuniunea Teatrelor Naționale Românești". „Și restu-i tăcere…” este mai mult decât un foarte inspirat și pătrunzător omagiu adus lui William Shakespeare. Acest spectacol este un manifest de credință în forța eliberatoare și salvatoare a artei, a imaginației capabile să învingă deșertăciunea. Decorul nu e altceva decât un cimitir, un spațiu lipsit de viață, arid și gol, redus la piatră și nisip. Pe acest fundal sugestiv începe o poveste pantomimică a dragostei și a nașterii, a uimirii în fața lumii și a violenței traumatizante, a acceptării sau singurătății. Avem impresia că ne aflăm într-o dimensiune metafizică a creației (în creierul lui Shakespeare?), a unei vieți creatoare ce știe și din lespezile funerare să-și clădească drumul glorios spre libertate/eliberare.

 

Spectacol: „Fiți sănătos, domnule!”

UNDE: Teatrul Național „Eugene Ionesco”, str. Grigore Vieru, 11

CÂND: 18:30

CONTEXT: Un romancier bogat este răpus de un atac de cord. Testamentul nu a fost încă deschis, iar moștenitorii lacomi și nefericiți dau tonul acestui vodevil pe cât de comic, pe atât de feroce. O menajeră pe cât de inocentă pe atât de hilară, o tânără văduvă care se bucură repede, o fiică căsătorită cu un ginere fals, un vecin care vrea să profite de situație pentru a-și mări apartamentul, un antreprenor de pompe funebre enervat și un bancher sunt toate personaje cinice și amuzante care fac un cerc vesel și interesat în jurul unui sicriu care încă nu a fost închis cu un mort care nu este chiar atât de mort.

 

Spectacol: „Unchiul Vanea” de Anton Cehov

UNDE: Teatrul Național „Satiricus”, str. Mihai Eminescu, 55

CÂND: 18:30

 

Spectacol: „Familia Cenci” de Antonin Artaud, spectacol de la Iași – la Reuniunea TNR, Chișinău 2023

UNDE: Teatrul Național „Mihai Eminescu”, bd. Ștefan cel Mare, 79

CÂND: 19:00
CONTEXT: Cenci e piesa unui sfâșiat. E eșecul unui Icar  și mare satisfacție îmi produce apariția ei neașteptată pe scena ieșeană. Uitată altundeva, aici ea reânvie. Inversând convingerea generală, Artaud a făcut din „viață”  dublul teatrului, centru vulcanic a cărui energie invita să ne irige viața. Și de aceea tinerilor, mai mult ca oricui le e necesar. Cum mi-a fost și mie odată – George Banu.

 

                                            APELURI DE ÎNSCRIERE

 

Apel deschis pentru depunerea aplicațiilor la proiectele standard a Programului Interreg NEXT România-Republica Moldova.  Autoritatea de Management a Programului Interreg NEXT România-Republica Moldova lansează primul apel de proiecte standard. Fondurile europene disponibile pentru acest apel de proiecte însumează 40 milioane de euro. Pot fi depuse proiecte care aduc beneficii în următoarele domenii: prevenirea și combaterea dezastrelor naturale, educație, sănătate, turism și managementul frontierei. Termenul limită pentru depunerea aplicațiilor este 8 decembrie 2023, orele 16:00. Sistemul electronic folosit la depunerea aplicațiilor este JEMS și poate fi accesat aici. Pentru eventuale dificultăți întâmpinate în procesul de depunerea a aplicațiilor, vă rugăm să contactați Secretariatul Comun al Programului Interreg NEXT, la adresa [email protected].

 

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) invită antreprenorii autohtoni la Expoziția „INDAGRA FOOD”, care se va desfășura în perioada 25-29 octombrie 2023, în incinta Centrului expozițional ROMEXPO, Pavilionul B2 (București, România). Expoziția prezintă noutățile industriei alimentare, adresându-se companiilor de profil din România și din străinătate, cum ar fi: distribuitorilori și importatorilori de echipamente și tehnologii pentru industria cărnii, producătorilor domeniului panificației, industrializării legumelor și fructelor, prelucrării peștelui și laptelui. INDAGRA FOOD  reprezintă oportunitatea de a întâlni parteneri de afaceri, clienții actuali și potențiali, lideri de opinie, într-un cadru necesar dialogului de business și într-un mediu profesionist. Standul țării noastre în cadrul expoziției date va fi organizat de Camera de Comerț și Industrie a RM, ROMEXPO în parteneriat cu Camerele de Comerț și Industrie din România. Parteneri: Agenția de Investiții din Republica Moldova; Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Cererile de participare pot fi expediate până pe 20 septembrie 2023. Antreprenorii interesați de participarea la expoziție, sunt rugați să ia legătura cu Secția Evenimente de Afaceri, Târguri și Expoziții: e-mail: [email protected][email protected].
Telefon: 022 21 07 25/ 23 84 10/ 21 14 42.

 

Unul dintre obiectivele Programului național privind îmbătrânirea activă și sănătoasă pentru anii 2023-2027, lansat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, se axează pe extinderea oportunităților de educație de-a lungul vieții pentru vârstnici prin implementarea conceptului „Universitatea pentru vârsta a treia”. „Universitatea pentru vârsta a treia” reprezintă o formulă de educație adaptată pentru femeile și bărbații în vârstă, misiunea căreia constă în promovarea conceptului de învățare pe tot parcursul vieții. Astfel, persoanele vârstnice vor avea acces la oportunități de educație, într-un mediu favorabil pentru îmbătrânirea activă, vor fi susținute și motivate să fie în continuare active și implicate în viața socială. Conceptul este implementat în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, Universitatea de Stat din Moldova, Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) și Fundația Moldcell. În acest context, invităm persoanele cu vârsta peste 60 de ani să se înscrie la concursul de selectare a participanților la pilotarea cursurilor desfășurate de către Universitatea de Stat din Moldova în cadrul „Universității pentru vârsta a treia”. Pilotarea cursurilor se va desfășura în perioada octombrie 2023 – aprilie 2024. Cererea de participare la concursva fi completată și expediată la adresa de e-mail [email protected] depusă în format fizic, între orele 8:00-17:00, la: Universitatea de Stat din Moldova (Chișinău, str. A. Mateevici, 60, biroul 233, bloc central) sau la Ministerul Muncii și Protecției Sociale (Chișinău, str. V. Alecsandri, 1, biroul 715)
Perioada de depunere a cererilor: 8-25 septembrie 2023 .Pentru detalii suplimentare, puteți apela la numerele de telefon 022 804 429 sau 022 804 431.

 

Concurs Propuneri de Proiecte în domeniul Conservării bazate pe comunitate a ecosistemelor și speciilor amenințate Programul de Granturi Mici (SGP) al Facilităţii Globale de Mediu (GEF), implementat de PNUD Moldova, invită OSC-urile (inclusiv GAL-urile) să prezinte propuneri de proiecte în domeniul Conservării bazate pe comunitate a ecosistemelor și speciilor amenințate.
Perioada maximă de implementare a proiectului va fi de 24 luni. Pentru a se demonstra susţinerea proiectului pe plan local şi durabilitatea rezultatelor, proiectul trebuie să asigure o cofinanţare, la un nivel de cel puţin 50% din costurile totale ale proiectului.  Activități eligibile: Protecție peisaje;  Împăduri; Înierbări; Consolidarea rețelei de arii protejate;  Reabilitare peisaje agricole și rurale; Protejarea speciilor amenințate. Procedura de aplicare: Setul de documente va fi prezentat electronic la adresa [email protected], indicându-se în subiectul mesajului: „GEF SGP, Grant Tematic BD, [denumirea ONG-ului aplicant]”. Termenul limită de depunere a propunerilor de proiecte este 30 Septembrie 2023, 23:59 (GMT +2). Pentru informație adițională cu privire la procesul de participare la concurs, Vă rugăm să-l contactați pe Denis Parea, Coordonator Național, Programul de Granturi Mici al GEF, prin e-mail: [email protected], sau la tel. (+373) 22 839-876, mob. 0 686 86 777.

 

Biroul de cooperare al Elveției/ Reprezentanța Ambasadei Confederației Elvețiene anunță că, prin intermediul Comisiei federale pentru burse destinate studenților străini, Guvernul Elveției acordă cercetătorilor din Republica Moldova pentru anul academic 2024-2025, următoarele tipuri de burse:
Burse pentru cercetări științifice cu durata de 12 luni. Vârsta limită a candidaților – născuți după 31 decembrie 1988; Burse pentru studii postdoctorale cu durata de 12 luni. Certificatul de doctorat trebuie să fie obținut după data de 31 decembrie 2020 și înainte de 31 iulie 2024.
O condiție obligatorie este cunoașterea la nivel înalt a unei limbi străine – franceza, germana, italiana sau engleza, în funcție de universitatea selectată și cerințele acesteia. Biroul de cooperare al Elveției în Republica Moldova este autorizat să desfășoare procedura de preselecție și intervievare a candidaților. Pentru a obține formularele de participare și ghidul electronic privind condițiile de aplicare a se contacta Biroul de cooperare al Elveției în Republica Moldova la adresa electronică: [email protected]. Formularele și ghidul sunt disponibile doar în limba engleză, dar pot fi completate în limba selectată pentru studii. Aplicarea la bursele Guvernului Elvețian este gratuită.
Dosarele vor fi depuse până la data de 10 noiembrie 2023 la sediul Biroului de cooperare al Elveției, str. A. Mateevici 23, bloc B, mun. Chișinău. Programarea prealabilă pentru depunerea dosarului este obligatorie şi se va face la numărul de telefon 060002725 sau 022-79-69-38.

 

Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova invită agenții economici să participe la Forumul de afaceri Moldova – Estonia organizat pe data de 05 octombrie 2023. Evenimentul se va desfășura în sala de conferințe, etajul II, hotelul Courtyard by Marriot (mun. Chișinău, str. Arborilor, nr. 21/A). Înregistrarea participanților va avea loc între orele 12.30 – 13.00.
Lista completă a companiilor din Estonia cu domeniile de activitate și interespentru Republica Moldova găsiți aici. În cadrul reuniunii de afaceri vor fi organizate întrevederi bilaterale, unde veţi avea posibilitatea să stabiliţi relaţii de afaceri şi parteneriat cu agenţii economici estonieni. În cazul interesului de participare la Forumul de Afaceri Moldova – Estonia, vă rugăm să transmiteți în adresa Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova formularul de participare completat până la data de 02 octombrie 2023. Formularele pot fi completate accesând link-ul https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfbf6FEwSflUJ76IjuT7s6MD2PcV0s9FI2XICplUKLsVxZRUA/viewform?usp=sf_link.
Pentru mai multe informații, puteți contacta Secția Relații Internaționale a Camerei de Comerț şi Industrie a Republicii Moldova.
Persoana de contact: Inga Leontean, tel: 022 222626, e-mail: [email protected]

 

Asociația Presei Independente (API) și Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania) lansează concursul național „Investigațiile lurnalistice ale anului 2023”. La concurs pot depune dosare jurnaliștii sau grupuri de jurnaliști care au realizat sau publicat investigații jurnalistice bine documentate, conform standardelor profesionale în domeniu. Juriul va desemna câte trei cele mai bune investigații jurnalistice la fiecare categorie a concursului. Câștigătorii concursului vor fi premiați în cadrul Forumului Mass-Media 2023. Scopul concursului este stimularea meritelor jurnaliștilor de investigație din Republica Moldova în lupta împotriva corupției, a delapidării fondurilor publice și a altor fărădelegi. Concursul se fa desfășura în  două categorii: Investigația anului 2023 în mass-media națională;  Investigația anului 2023 în mass-media locală/regională.

Dosarele pot fi transmise în format electronic la adresa electronică: [email protected]  cu mențiunea Investigații jurnalistice 2023, până la data de 5 noiembrie inclusiv. Pentru mai multe informații: 022/220996.

 

Continuă înscrierea la  Concursul  Crama Viitorului 2023. Concursul vizează inovația și modernizarea de la butuc până la sticlă. Toate vinăriile înscrise vor beneficia de asistență tehnică și consultanță. Pot participa  toate vinăriile din Republica Moldova, înregistrate conform legislației în vigoare, care au o reputație bună și sunt înregistrate în Registrul Vitivinicol. Care sunt pașii de urmat?
1. Completați formularul de înscriere la concurs - https://rb.gy/iutlk
2. Elaborați o propunere de proiect (pitch), conform modelului care poate fi descărcat aici: https://rb.gy/2xn8s
3. Trimiteți pitch-ul la: [email protected] până pe 20 septembrie 2023, ora 17:00.
Ocazie unică pentru a fi în pas cu cele mai noi tehnologii precum IoT, roboți, drone, ERP, CRM, inteligență artificială și multe altele. Fiecare companie-candidat la program poate beneficia de servicii de consultanță subvenționate prin program pentru identificarea tehnologiilor, elaborare specificații tehnice, facilitare dialog cu furnizorii tech. Concursul este organizat de Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova (PCRR),  Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) și Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA).
 

Universitatea de Stat din Moldova (USM) în parteneriat cu Moldova Institut Leipzig e. V. (MIL), Universitatea Națională de Stat „Iuri Fedkovici” din Cernăuți, Universitatea de Stat „Ivan Șavanișvili” (TSU) și Liceul Teoretic „M. Kogălniceanu” organizează atelier de lucru pe subiectul „Războiul în predarea istoriei” ”. Proiect susținut financiar de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania (AA). Workshop-ul va avea loc în perioada 01-05 noiembrie 2023 și este predestinat pentru cadrele didactice din liceele din Republica Moldova și reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării din țară, care sunt interesați de subiecte controversate și care se întreabă cum pot fi predate aceste subiecte elevilor în cadrul lecțiilor de istorie la şcoală. De asemenea acest atelier oferă posibilitatea de a aborda tema războiului, a discuta cum sunt prezentate crimele de război, precum și de a face schimb de opinii în acest sens cu experți din Germania, Georgia și Ucraina.
Data limită pentru depunere a dosarului este 22 septembrie 2023,  și poate fi expediat la adresa de email: uni-leipzig.de/-mil/felder.htm

 

 

                                         EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, efectuează în perioada 11-15 septembrie curent două vizite de lucru la Lisabona, Portugalia și Roma, Italia, pentru aprofundarea dialogului bilateral, discutarea agendei europene și impulsionarea procesului de aderare a țării noastre la UE.

 

Până la data de 24 noiembrie 2023, patru salvatori din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență din Republica Moldova, participă la Cursul de instruire pentru formatori de paramedici. Instruirile sunt organizate de către Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (RoAid), care se desfășoară în orașul Târgu Mureș, România. Aici, angajații IGSU sunt instruiți în domeniul acordării primului ajutor calificat, de către experții Centrului de Formare Formatori, Pregătire în Descarcerare și Asistență Medicală de Urgență Târgu Mureș din cadrul ISU „Horea” al județului Mureș. În cadrul cursului participă 27 de persoane, dintre care 23 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne și Serviciul Grănicerilor de stat din Ucraina. Cursul are drept scop pregătirea personalului selectat pentru a fi ulterior instructori în acordarea primului ajutor calificat și descarcerare la nivel național. Potrivit IGSU până la momentul actual în Republica Moldova, 227 de salvatori au finalizat cursuri de paramedici SMURD, care participă în misiuni de salvare.

 

Republica Moldova participă în premieră la cea de-a 87-a ediție a Thessaloniki International Trade Fair (TIF), care are loc între 9 și 17 septembrie în Salonic, Grecia. Moldova este reprezentată cu stand de țară de către Agenția de Investiții și Ambasada Republicii Moldova în Republica Elenă și Republica Cipru. La standul național sunt expuse produse de la mai multe companii autohtone, care au dat curs inițiativei de a participa la TIF și de a promova produsele moldovenești pe piața internațională. Printre acestea se numără: Viorica Cosmetic, Regina Naturii, Panilino, Orhei Vit, Biantti, Pomul Regal și Equinox. Târgul internațional este o oportunitate excelentă de promovare și dezvoltare a noilor relații de afaceri, întrucât ediția din acest an adună 1500 de expozanți din 18 țări. Numai Bulgaria, ca țară de onoare a ediției curente, aduce 60 de întreprinderi în cadrul târgului. Evenimentul include prezentări din diverse sectoare economice, cum ar fi tehnologia, inovația, protecția mediului, energie, educație, start-up-uri și guvernare electronică, reflectând astfel realitatea socio-economică modernă a țării.

 

La Galeria Institutului Cultural Român la Viena,  puteți vizita expoziția de picturi ”Lumile femeii”, semnate de artistele moldovene Galina Vieru  și  Natalia Yampolskaia, organizat de Ambasada Republicii Moldova în cadrul unui parteneriat cu Institutul Cultural Român Viena (@ Rumänisches Kulturinstitut Wien). Evenimentul a reunit publicul vienez iubitor de frumos care a avut prilejul de a contempla simbioza armonioasă intre culoarea și energia picturilor, iar cele 2 artiste au adus prin creațiile lor în prim-plan  intensitatea emoțiilor și a sentimentelor care modeleaza natura interioară si profunzimea sufeltului femeii. Expoziția este deschisă publicului până în 30 septembrie 2023, la Galeria Institutului Cultultural Român din Viena.

 

 

Meroslava Parii
14/09/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii