AGENDA ZILEI//01.09.2023

Meroslava Parii
31/08/2023
Grafică: CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 


Summitul Tinerilor din Republica Moldova „Dor de Rădăcini”

UNDE: Summit Events, str. Tighina, 49/3

CÂND: 09:00, 1,2,3 septembrie, curent
CONTEXT: Federația Tinerilor Basarabeni din România (FTB România), va organiza, în perioada 1-3 septembrie 2023, la Chișinău, prima ediție a Summitului Tinerilor din Republica Moldova „Dor de Rădăcini”. Anul acesta lansăm ediția pilot a Summitului pe modelul Summitul Tinerilor din România, evenimentul central al Programului de Capitală a Tineretului din România, desfășurat de 7 ediții. Prima ediție a evenimentul își propune să conecteze tinerii basarabeni care-și fac studiile sau trăiesc în România cu tinerii din Republica Moldova astfel, motivându-i să se întoarcă în țară și să contribuie împreună la dezvoltarea Republicii Moldova. Rezoluția finală la care vrem să ajungem prin implementarea proiectului este „Viitorul tânărului în Republica Moldova”.

 

 

Prima Adunare a noilor studenți UPSC

UNDE: Universitatea Pedagogică de Stat „In Creangă” din Chișinău, Clasa Viitorului,  str. Ion Creangă, 1

CÂND: 09:00

CONTEXT: Consiliul de Administraţie de la Universitatea Pedagogică de Stat  „Ion Creangă” din Chișinău, vă felicită pentru că ați devenit studenți ai UPSC – Universitate cu personalitate și vă invită la evenimentul care va avea loc în Sala mare a Clasei Viitorului. Ulterior, conform programului, toți studenții se vor prezenta la sediul Facultăților la care au fost admiși.

 

 

Ceremonie Festivă – ASEM

UNDE: Academia de Studii Economice, bloc A, str. Bănulescu Bodoni, 61

CÂND: 09:00

CONTEXT: Dragi tineri, vă spunem un sincer „Bun Venit” la Academia de Studii Economice din Moldova.Vă așteptăm cu drag la ceremonia festivă dedicată noului an de învătământ, să facem cunoștință.

 

 

Ceremonia: Bine ați venit în familia Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți

UNDE: Orașul Bălți, Universitatea de Stat „Alecu Russo”, Scuarul Universității

CÂND: 09:00

CONTEXT: Comunitatea academică a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, va desfășura ceremonia de deschidere a anului de studii 2023-2024.Vă așteptăm cu drag.
 

 

Festivitatea de deschidere a anului universitar 2023-2024

UNDE: Universitatea Tehncă din Moldova, corpul de studii 5, str. Studenților, 9/9

CÂND: 10:30

CONTEXT: Vă invităm la Festivitatea de deschidere a anului universitar 2023-2024 pentru studenţii admişi în anul 1 universitar, licenţă la Facultatea de Design, UTM: Animaţie; Designul Jocurilor; Design şi Tehnologii Poligrafice; Design Industrial; Tehnologia și Designul Confecțiilor Textile; Design Vestimentar Industrial. Vor participa numai studenţii admişi în anul I, cadrele didactice, conducerea FD, UTM. Organizatorii evenimentului au pregătit un ghid cu informaţii utile, pentru a familiariza cu Universitatea Tehnica a Moldovei.

 

 

 

Conferință de presă organizată de Federația Tinerilor Basarabeni din România cu tema:„Summitul tinerilor din Republica Moldova – Dor de Rădăcini”

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 11:00

 

 

Ceremonia de bun venit a studenților de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”

CÂND: 11:00

UNDE: Palatul Național „Nicolae Sulac”, str. Pușkin, 21

CONTEXT: Evenimentul va întruni reprezentanți ai administrației Universității, decani, prodecani, profesori, studenți, părinți și alți oaspeți.

 

 

Simpozion științific:„General și specific în actele de unire ale românilor de la 1918”

UNDE: Biblioteca „Alba Iulia”, str. Alba Iulia, 202

CÂND: 11:00

CONTEXT: Simpozionul este organizat cu ocazia împlinirii a 105 ani de la desăvârșirea procesului de unificare politică românească. Cu un cuvânt de salut va participa Nicolae Spătaru, director Biblioteca „Alba Iulia”. În cadrul evenimentului vor participa cu comunicări științifice: Ion Negrei  cercetător științific, Institutul de Istorie, USM, vicepreședinte, Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”, Ștefan Purici, dr. în istorie, prorector, Universitatea „Ștefan cel Mare”, Suceava, România; Gabriel Tiberiu Rustoiu, dr. în filosofie, membru, Comitetul de Conducere, Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”. Viorel Cojocaru, dr. în filosofie, membru, Comitetul de Conducere, Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu” și alți oaspeți. Acest eveniment este organizat în colaborare cu Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”.

 

 

Analize economice

UNDE: Online

CÂND: 11:30

CONTEXT: Analizele economice cu Veaceslav Ioniță din 1 septembrie 2023 au ca subiect: „Învățământul primar și secundar general din Republica Moldova”.

 

 

Eveniment: Întâlnire cu  autorii Iulian Filip și Ianoș Țurcanu

UNDE: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, str. 31 August, 121

CÂND: 12:00
CONTEXT: Cu prilejul Bookfest - Salonului Internațional de Carte de la Chișinău în cadrul căruia veți găsi și standul Editurii Prut, cu titluri noi și cu reduceri, dar și cu prilejul Zilei Limbii Române, vă invităm la o întâlnire cu îndrăgiții autori Iulian Filip și Ianoș Țurcanu la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”. În cadrul evenimentului vom prezenta cărțile recente ale autorilor, printre care minunatele volume „Cartea mea cea mai gustoasă” și „Oare ce mai fac buneii” de Iulian Filip alături de „Căsuța din pădure” de Ianoș Țurcanu.Vom consemna cu acest prilej și alte titluri publicate de cei doi scriitori, vom sărbători cifrele care ne definesc în acest an și vom participa la jocuri și lecturi.
 

 

 

Prima Dragoste la Bookfest Chișinău 2023

UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 14:00
CONTEXT: Editura Paralela 45, își propune să promoveze literatura română și să aducă în fața publicului tânăr cărțile scriitorilor români contemporani. Lipsiţi de prejudecăţi şi suficient de tineri pentru a înţelege frământările unui segment larg de cititori – numit pe piaţa internațională a cărţii young adult – scriitorii români contemporani sunt deschişi dialogului prietenesc, abordând în cărțile pe care le semnează tematici relevante pentru cei care se confruntă cu primele semne ale maturizării, ale îndrăgostirii, care au primele experiențe sexuale și care trebuie să învețe să facă față nenumăratelor schimbări apărute simultan în viața lor. Prin forţa scriiturii, dar şi printr-o viziune realistă asupra literaturii şi vieţii, autorii colecției își doresc să-i apropie pe tineri de literatură, în general, şi de literatura română contemporană, în special.

 

 

Humanitas, Humanitas Junior e Humanitas Fiction la Bookfest Chișinău 2023

UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 18:00

CONTEXT: Vă aşteptăm cu peste 600 de titluri, 80 de cărți-eveniment, cele mai noi apariţii, bestsellerurile ultimelor luni și lansări de carte, dezbateri și sesiuni de autografe, prilej de întâlnire cu Ioana Pârvulescu, Radu Paraschivescu, Cristian Preda, Cătălin Dorian Florescu, Cristian Mungiu, Lidia Bodea, Denisa Comănescu, Liviu Cîmpeanu, Cristian Manolachi, Alexandru N. Stermin, Valentin Constantinov, Mircea V. Ciobanu, Virgiliu Bârlădeanu, Vitalie Ciobanu, Alexandru Cosmescu, Valeriu Pașa. Toate cele peste 600 de titluri vor putea fi cumpărate la prețuri speciale valabile numai la Bookfest Chișinău.

 

 

Congresul Mondial al Eminescologilor cu genericul „Eminescu, homo sapiens” – Ediția a XI-a

UNDE:Academia de Stiințe a Moldovei, bd, Ștefan cel Mare, 1

CÂND: 19:00, 31 august – 1  septembrie, curent
CONTEXT: Cu prilejul desfășurării la Chișinău a ediției a XI-a a Congresului Mondial al Eminescologilor cu genericul „Eminescu, homo sapiens”, în zilele 31august - 1 septembrie 2023, Asociația Națională a Oamenilor de Creație din Moldova, Asociația Epigramiștilor din Moldova, Complexul Turistic „Costești” organizează un concurs de epigramă dedicat creației eminesciene. La concurs sunt invitați să participe toți creatorii de gen din Republica Moldova, România și de pretutindeni, fără limită de vârstă. Câștigătorii vor fi invitați la Chișinău, unde vor fi premiați în cadrul unui spectacol de gală.

 

 

VinOpera Festival Internațional de muzică clasică la Castel Mimi
UNDE: Anenii Noi, Castel Mimi

CÂND: 20:00
CONTEXT: Festivalul Internațional de muzică clasică VinOpera Ediția Vl, revine în acest an cu trei recitaluri în aer liber, desfășurate în trei locații diferite din raionul Anenii Noi: în sat. Varnița, sat. Bulboaca și la Castel Mimi. Petreceți trei seri de neuitat, în compania artiștilor preferați și a muzicii clasice de calitate. Pe 1 Septembrie, la Castel Mimi veniți să: Savurați muzica clasică în interpretarea lui Iordache Basalic, bariton, solist al Operei Naționale din București, care de-a lungul carierei sale a efectuat turnee în Europa și Asia și a cântat pe aceeași scenă cu nume mari ale Operei Mondiale. Concert simfonic condus de Daniel Jinga, Directorul Operei Naționale din București, Dirijor Principal al Filarmonicii Muntenia din Târgoviște și al Orchestrei Metropolitane București, Dirijor fondator al Corului de Camera ”Accoustic” acompaniat de Orchestra Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici” din Chișinău.

 

 

 APELURI DE ÎNSCRIERE

 

 

Consiliul Superior al Procurorilor a anunțat concurs pentru ocuparea a 7 (șapte) funcții de membru în Colegiul pentru selecția și evaluarea procurorilor, după cum urmează: - 4 din rândul procurorilor (2 vor fi aleși de Adunarea Generală a Procurorilor și 2 de către Consiliul Superior al Procurorilor ); - 3 din rândul reprezentanților societății civile. Candidații care au depus dosarele pentru participare la concursurile pentru ocuparea funcțiilor vacante de membru al Colegiului pentru selecția și cariera
procurorilor și de membru al Colegiului pentru evaluarea performanțelor procurorilor urmează să confirme în scris, în termen de 10 zile lucrătoare, disponibilitatea de a participa la concursul pentru funcția de membru al Colegiului pentru selecția și evaluarea procurorilor 4. Cererile de participare la concursurile anunțate se vor depune la Aparatul Consiliului Superior al Procurorilor (mun.Chişinău, bd. Ștefan cel Mare 73, tel:022- 828-501 și/sau tel:022-828-502), până la data de 04.09.2023, inclusiv.

 

 

În perioada 1 august – 15 septembrie, curent,  Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului recepționează  cereri pentru compensarea cheltuielilor suportate de către agenții economici implicați în organizarea și realizarea programelor de formare profesională a elevilor din învățământul dual. Solicitarea compensației se efectuează prin depunerea online a unei cereri tipizate, însoțită de documente confirmative care poate fi completă aici https://shorturl.at/ixGM2. Aceste cheltuieli vor fi decontate în proporție de cel mult 50% și vizează: instruirea și retribuirea muncii maistrului-instructor al unității; transport, hrană și cazare; remunerație de formare profesională; materialele necesare formării profesionale a elevilor (unelte și/sau materiale consumabile); alte cheltuieli ordinare și necesare. Mai multe detalii privind modalitatea de compensare la numărul de tel. 022 221055. Pentru mai multe informații AICI


 

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova, lansează apelul de depunere a cererilor de stabilire a cuantumului de motorină din ajutorul umanitar extern, destinat suportului agricultorilor afectați de seceta din 2022. Instituția responsabilă de recepționare a cererilor de ajutor este AIPA-Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. Așadar, fermierii se pot apropia la oficiile teritoriale ale Agenției, pentru a depune setul de documente. Termenul limită este 29 septembrie 2023.
Pentru informații cu privire la condițiile de accesare a ajutorului, criteriile de eligibilitate, actele obligatorii, procedura de depunere a cererilor, accesați https://t.ly/FvRA0

 

 

Companiile interesate să-și exporte produsele sau serviciile pe piața din România sunt invitate să participe la Programul Export Missions, implementat de Agenția de Investiții cu susținerea Proiectului de Competitivitate a Întreprinderilor Micro, Mici și Mijlocii, finanțat de Banca Mondială. Pentru a fi una dintre cele 60 de companii ce vor avea parte de consultanță și suport din partea specialiștilor, dar și de oportunități de identificare a potențialilor parteneri, completează formularul până la data de 5 septembrie.
https://forms.gle/6fdhVdDuNMmyR4437. Regulamentul de desfășurare a programului poate fi consultat pe următorul link. Orice întrebări pot fi expediate la adresa de email [email protected]

 

În cadrul primei cereri de propuneri lansate de Programul Interreg NEXT Bazinul Mării Negre, căutăm evaluatori care să efectueze evaluarea calității (strategică și operațională) și evaluarea conformității. Se preconizează formarea unei echipe de cel puțin 6 evaluatori externi și 2 experți în domeniul ajutorului de stat. Informații detaliate legate de posturile vacante, criteriile de selecție, precum și procedura de candidatură și de recrutare pot fi descărcate din Termenii de referință. Candidații interesați își vor depune candidatura până la data de 8 septembrie 2023, ora 23:59 (ora României), la adresa [email protected].

 

THE AUF - Europa Centrală și de Est împreună cu Universitatea din Muntenegru (Univerzitet Crne Gore) coorganizează din 4 până în 8 septembrie, curent, în Podgorica, Muntenegru, Festivalul regional al studenților francofoni din Europa Centrală și de Est. Timp de o săptămână, Festivalul va reuni tineri francofoni din toate colțurile regiunii Europei Centrale și de Est. Mai mult, Festivalul își propune să fie un loc în care studenții să facă schimb de idei și să împărtășească experiențe într-o atmosferă francofonă prietenoasă. Tinerii vor avea ocazia de a participa la ateliere de competențe (dialog intercultural și vorbire în public) și la ateliere artistice, cum ar fi dans, pictură, cântec francez și fotografie. Pentru înscriere și mai multe detalii AICI

 

 

 

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a dat start înscrierilor la Expoziția “Republica Moldova Prezintă” la Baia Mare și Iași și Expoziția internațională ”INDAGRA  FOOD” România. Cea de-a III-a ediție a Expoziției „Republica Moldova Prezintă” la Baia Mare se ve desfășura în perioada 22-24 septembrie 2023, în Sala Polivalentă „Lascăr Pană” (Baia Mare, România). Potrivit Președintelui CCI Sergiu HAREA, instituția camerală și-a propus să organizeze pe parcursul anul 2023, 45 târguri și expoziții pe întreg teritoriul țării și 5 expoziții internaționale cu genericul „Republica Moldova Prezintă” în România și anume: Cluj-Napoca; Brașov; Baia Mare; București; Iași.

 

În perioada 25-29 octombrie 2023, în incinta Centrului expozițional ROMEXPO, Pavilionul B2 (București, România), companiile naționale îți vor putea promova produsele la Expoziția „INDAGRA FOOD”. Expoziția prezintă noutățile  industriei alimentare, adresându-se companiilor de profil din România și din străinătate, cum ar fi: distribuitorilori și importatorilori de echipamente și tehnologii pentru industria cărnii, producătorilor domeniului panificației, industrializării legumelor și fructelor, prelucrării peștelui și laptelui.Termen limită pentru depunerea cererilor la Expoziția  „Republica Moldova Prezintă”: 5 septembrie curent. Termen limită pentru Expoziția „INDAGRA FOOD”: 8 septembrie, curent. Antreprenorii interesați de participarea la expoziții, sunt rugați să ia legătura cu Secția Evenimente de Afaceri, Târguri și Expoziții, e-mail: [email protected][email protected], [email protected]; telefon: 022 21 07 25/ 23 84 10/ 21 14 42.

 


Platforma Ofemeie organizează Gala ‘’Ofemeie’’ ediția II, un eveniment grandios pentru a sărbători și recunoaște realizările remarcabile ale femeilor din diasporă din întreaga lume. Evenimentul va avea loc la Paris, în data de 17 septembrie, curent. Acest cadru elegant și rafinat va oferi o experiență unică, înconjurată de frumusețea orașului luminat de romanticele luminări nocturne ale Parisului. În cadrul evenimentului va avea loc decernarea de diplome pentru cei mai activi lideri comunitari din Diaspora. Astfel ne dorim să punem în valoare și să motivăm spre implicare socială și comunitară mai mulți cetățeni în vederea dezvoltării relațiilor dintre Republica Moldova și comunitatea din Diaspora. Vă invităm să continuăm networking-ul la cina festivă unde vom sărbători și recunoaște împreună realizările remarcabile ale anului 2022, a femeilor vorbitoare de limba română din Diaspora. Pentru a procura bilet și pentru Forumul Economic European accesează link-ul. 

 

 

 EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

Deputata Ana Racu, vicepreședinta Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, va participa la Forumul parlamentar de informații și securitate. Evenimentul este un important forum internațional de securitate, care reunește sute de parlamentari, oficiali guvernamentali și experți din întreaga lume, pentru a discuta provocările curente globale în domeniul securității. Reuniunea se va desfășura în perioada 31 august - 1 septembrie, la Londra, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Participanții la Reuniune vor vorbi, în cadrul mai multor ateliere tematice, despre provocările legate de securitatea cibernetică, securitatea energetică, spălarea banilor, finanțarea ilicită, criptomonedele și activele digitale. Alte subiecte ce vor fi abordate se referă la inteligența artificială și traficul de ființe umane. Agenda evenimentului include și luări de cuvânt ale experților în domeniu din mai multe țări ale lumii.
 

 

Militarii Armatei Naționale participă la exercițiul multinațional „Agile Spirit 2023”, desfășurat în perioada 19 august - 2 septembrie curent, în Georgia. Armata Națională a detașat un pluton de ofițeri, sergenți și soldați care va interacționa cu militari din peste 30 de state. Scopul exercițiului este sporirea capabilităților și creşterea interoperabilității între armatele țărilor partenere. Participarea militarilor moldoveni la exercițiul „Agile Spirit 23” face parte din Planul de activitate externă al Ministerului Apărării și Armatei Naționale pentru anul 2023.

 

 

Meroslava Parii
31/08/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii