AGENDA ZILEI//01.11.2023

Meroslava Parii
31/10/2023

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

 

Stadiul implementării proiectului Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova (SAASM) este evaluat de un grup de experți ai Băncii Mondiale (BM), care efectuează, în perioada 30 octombrie - 10 noiembrie curent, o vizită în țara noastră. Secretarul de stat al Ministerului Dezvoltării Regionale, Ana Mardare, s-a întâlnit cu echipa de experți ai BM, condusă de Smita Misra. Vizita experților de la Banca Mondială reprezintă o ocazie de a discuta despre progresul, provocările și oportunitățile proiectului SAASM și de a consolida colaborarea noastră și mai mult. Asigurarea tuturor cetățenilor cu apă de calitate este o prioritate în Planul Reconstrucției Infrastructurii Moldovei 5+, obiectiv pe care vom reuși să-l realizăm doar cu suportul Băncii Mondiale și a altor parteneri strategici care împărtășesc cu noi cele mai bune practici în domeniu, a subliniat Ana Mardare.

 

 

Militari moldoveni și români participă, în perioada 23 octombrie - 3 noiembrie curent, la exerciţiul internaţional „Joint Combined Exchange Training-2023” (JCET), desfășurat la Baza Militară de Instruire a Armatei Naţionale. Militarii vor executa trageri din diferite tipuri de armament de infanterie și artilerie, vor desfășura acțiuni care antrenează rezistenţa fizică şi aptitudinile de comandă. De asemenea, ofițerii, soldații și sergenții vor efectua patrulări, lucrări de distrugere (EOD), pregătire medico-militară și alte ședințe specifice de instruire. JCET se desfășoară în conformitate cu Planul de instruire al Armatei Naţionale pentru anul 2023, iar militarii moldoveni participă la acest exercițiu începând cu anul 2009.

 

 

Eveniment de lansare a Asociației Rețelei Femeilor Refugiate din Ucraina „Female Support Force”

UNDE: Summit Events, str. Tighina, 49/3

CÂND: 10:00

CONTEXT: Femeile refugiate din Ucraina și-au consolidat eforturile și abilitățile și au creat o asociație obștească care vine cu soluții pentru problemele mai puțin evidente ale comunității ucrainene din Republica Moldova. În acest context, avem plăcerea de a vă invita la evenimentul de lansare a Asociației Rețelei Femeilor Refugiate din Ucraina “Female Support Force". La eveniment vor fi prezenți ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova, Margret Maria Uebber, ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Shevchenko, secretara de stat la  Ministerul Afacerilor Interne, Jana Costachi, deputata Mariana Lucrețeanu, secretara de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Felicia Bechtoldt și alții.

 

 

Evenimentul de transmitere oficială a 1200 de pături pentru instituțiile medico-sanitare din Republica Moldova

UNDE: Depozitul Sanfarm-Prim, str. Grenoble, 149A

CÂND: 09:00

 

 

Ședința Guvernului Republicii Moldova din 1 noiembrie 2023

UNDE: Guvernul Republicii Moldova etaj 6 (intrarea din str. Pușkin), str. Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 10:00

 

 

Conferință de presă susținută de președintele Camerei de Comerț și Industrie Moldova-China, Boris Foca și secretarul executiv al Camerei, Simeon Blându, cu tema: Participarea agenților economici din Republica Moldova la expoziția Global Digital Trade, Expo care va avea loc la Hangzhou, China, în perioada 23-27 noiembrie

UNDE: Agenția de presă INFOTAG, str. Mihail  Kogălniceanu, 76

CÂND: 10:00

 

 

Curs de formare: Facilitare profesională de învățare cu instrumente interactive în construirea unei medii academice diverse, inclusiv și echitabil pentru elevi / cursanți / studenți

UNDE: Centrul American SPU, bloc 1, sala 302, str. Ion Creangă, 1

CÂND: 10:00, 1-2 noiembrie, curent

CONTEXT: Dragi profesori de limbă engleză, vă invităm să participați la un curs de formare de 2 zile despre „Facilitare profesională de învățare cu instrumente interactive în construirea unei medii academice diverse, inclusiv și echitabil pentru elevi / cursanți / studenți". Acest curs de formare de 2 zile este conceput pentru a-i oferi profesorilor de engleză să creeze un mediu în care fiecare cursant prosperă și se simte prețuit. Din program: Înțelege principiile diversității, echității și incluziunii în educație;  Explorează strategii eficiente de predare a limbii engleze unui grup divers de cursanți;
Împărtășește experiențe și bune practici cu colegii educatori;  Învață să îți adaptezi metodele de predare la nevoile individuale ale studenților; Cultivați un mediu de clasă care celebrează diferențele.

 

 

Prezentarea studiului „Reacția autorităților la investigațiile jurnalistice pe teme de integritate și corupție”

UNDE: Summit Events, Sala Barcelona, str. Tighina 49/3

CÂND: 11:00

 

 

Conferință de presă după ședința Guvernului Republicii Moldova din 1 noiembrie 2023

UNDE: Guvernul Republicii Moldova, etaj 6 (intrarea din str. Pușkin), str. Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 11:00

 

 

Training: Utilizarea bazelor de date juridice

UNDE:  Biblioteca Publică de Drept, filiala BM "B.P.Hasdeu", str. Armenească, 42

CÂND: 11:00

CONTEXT: Din program: Utilizarea bazelor de date juridice; Utilizarea catalogului electromic; Top-Surse Modalități de căutare a articolelor științifice juridice; E-Cariera unui CV, căutarea unui loc de muncă.

 

 

Conferință de presă susținută de Marina Trifan cu tema: „Judecătorii Curții de Apel Chișinău tolerează violența în familie, iar procurorul Gheorghe Mihăilă, împreună cu adjunctul procurorului general, Igor Demciucin, fabrică dosare penale la comandă”

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 11:00

 

 

Lansarea Programului „Ajutor la contor” pentru sezonul rece 2023-2024

UNDE: Guvernul Republicii Moldova (intrarea din str. Pușkin), str. Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 11:30

 

 

Interviuri publice în contextul evaluării reluate: Trei candidați la CSP vor fi audiați de Comisia Pre-Vetting 
UNDE: Online Platforma ZOOM

CÂND: 16:00
CONTEXT: Comisia Pre-Vetting anunță începerea audierilor publice în contextul procedurii evaluării reluate, după ce Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a admis contestațiile unor candidați la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). Miercuri, 1 noiembrie  va fi audiat candidatul pentru poziția de membru în CSP – Anatolie Gîrbu. 



 

Conferință de presă susținută de Fiodor Negru cu tema: „Analiza organizării alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023 și ponderea reprezentării concurenților electorali”

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pișkin, 22

CÂND: 12:00

 

 

Hackathonul comunităților integre

UNDE: Centrul Contact, str. București, 83

CÂND: 01-30 noiembrie, curent
CONTEXT: Hackathonul reprezintă un concurs de idei, unde echipele de participanți (3-5 persoane în echipă) din raioanele: Anenii Noi, Călărași, Criuleni, Dubăsari, Hâncești, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Rezina, Strășeni, Șoldănești, Telenești și Ungheni, se vor înregistra cu o idee care poate contribui la prevenirea corupției la nivel local în sectoarele de risc: educație, sănătate publică, asistență socială, agricultură/siguranța alimentelor. Etapele Hackathonului: 01-03 noiembrie 2023 – desfășurarea Hackatonului în format online, toate echipele, vor participa la o sesiune de deschidere a evenimentului și mentorat din partea unui expert în definitivarea ideii/soluției propuse. Organizatori Centrul Contact și GIZ Moldova.
 

 

Luna Filmului European

UNDE: Europa Cafe, str. Alexei Sciusev, 97

CÂND:  1 noiembrie – 9 decembrie,  2023

CONTEXT: Unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice din Europa ajunge și în Republica Moldova. Începând cu acest an, în luna noiembrie, țara noastră se alătură proiectului „Luna Filmului European”. Orașul Chișinău va deveni unul dintre cele peste 45 de orașe europene în care publicul va avea posibilitatea să privească, pe marile ecrane, pelicule care au câștigat sau au participat la festivaluri internaționale de film, precum Cannes, Berlin sau Locarno. Acesta va fi primul an în care „Luna Filmului European” va fi organizată și în Republica Moldova. Proiecțiile de film vor avea loc în fiecare săptămână, în zilele de vineri și duminică, începând cu ziua de 3 noiembrie 2023, la cinematograful Cineplex Loteanu din Chișinău, iar celelalte evenimente sunt programate în incinta celui mai important centru de informare al Uniunii Europene, Europe Café. Intrarea la toate proiecțiile de film va fi liberă.

 

 

 

Ședința Comisiei Electorale Centrale din 1 noimenbrie 2023

UNDE: Comisia Electorală Centrală, str. Vasile Alecsandri, 119

CÂND: 16:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

https://a.cec.md/ro/ordinea-de-zi-2857.html

 

 

Club teoretic: Psihologia minciunii - Detectarea Comportamentului simulat și distorsiunea  adevărului

UNDE: Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, str. Ion Creangă, 1

CÂND: 16:00

CONTEXT: Vă invităm la atelierul teoretic: Psihologia minciunii: Detectarea Comportamentului simulat și distorsiunea  adevărului. În cadrul atelierului 1, vom discuta despre: Cadrul teoretic - Nevoia psicologică de distorsiune a adevărului. Cercetarea experimentală – Determinanțele psihologice ale minciunii.

 

 

Masterclass: Nivelele psihologice în viața unui trader

UNDE:  DoubleCase, str. Vasile Alecsandri, 82

CÂND: 18:00

CONTEXT: Nivelele reprezintă un concept fundamental în analiza tehnică. Înțelegerea a ceea ce înseamnă acest termen și aplicarea lui în practică este esențială pentru a citi corect graficele de preț.
Prețurile se mișcă din cauza cererii și ofertei. Când cererea este mai mare decât oferta, prețurile cresc. Când oferta este mai mare decât cererea, prețurile scad. Uneori, prețurile se vor mișca lateral, deoarece atât oferta, cât și cererea sunt în echilibru.În  cadrul Master Class-ului din această săptămână vom vorbi despre nivelele psihologice pe care le întâlnește un trader în activitatea sa și cum ar trebui să le gestioneze pentru a nu-și compromite succesul.

 

 

Discuție literară pe baza volumului „Lizoanca la 11 ani” de Doina Ruști

UNDE: Cărturești la Muzeu, str. 31 August 1989, 121A

CÂND: 18:30

CONTEXT: Vă invităm la o discuție literară în baza volumului „Lizoanca la 11 ani”, de Doina Ruști. Romanul este tradus în italiană, spaniolă, germană, engleză, macedoneană, sârbă, maghiară.
O vară, un sat lângă București și Lizoanca. Independentă și ursuză, devenită peste noapte inamicul public principal, Lizoanca răscolește secretele micii comunități. Vârsta de 11 ani devine o matrice epică. Fiecare are o poveste legată de această vârstă. Pe măsură ce conflictul evoluează, ies la iveală secrete vechi și sordide, traume legate dramatic de timpul prezent, părți ale unei istorii pe care Lizoanca o ilustrează. Povestea pornește de la cazul real al unui copil acuzat că a îmbolnăvit un sat întreg.
 

 

Trainig: Dezvoltare personală

UNDE: Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Centrul Ghidare și Consiliere în Cariere, str. Ion Creangă, 1

CÂND: 19:00

CONTEXT:  Vă invităm la prima ședință în cadrul  trainigului „Dezvoltare personală”, organizat de către Centrul Ghidare și Consiliere în Carieră al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”,   pe durata anului academic, pentru studenții crengieni, în format online. Trainingul de dezvoltare personală este constituit din 20 ședințe în cadrul cărora studenții vor reflecta, discuta, experimenta și antrena abilități necesare pentru o mai bună cunoaștere și acceptare a propriei esențe, pentru alinierea cu sinele, pentru eficientizarea comunicării și relaționării cu cei din jur.

 

 

Spectacol: „Cutia Neagră”

UNDE: Teatrul Geneza Art, str. Alexei Mateevici, 109/1

CÂND: 19:00

CONTEXT: „Cutia Neagră” este un spectacol autentic, despre influența, dependența și obsesia erei digitale, în lumea morală și spirituală a oamenilor acestui secol. Spectacolul se axează pe situații spontane care provoacă discuții controversate, demaschează spațiul electronic în care fiecare și-a creat universul său. O realitate care alungă singurătatea și creează un confort psihic. E ca un joc, care se vrea democratic.
 

 

Pub Quiz – Sezonul 23
UNDE: Lake House Brewery, bd. Ștefan cel Mare, 182

CÂND: 19:30
CONTEXT: Quizul este un joc intelectual distractiv în care echipe de cel mult 7 persoane încearcă să acumuleze cât mai multe puncte. Îți garantăm întrebări bune, concurență acerbă și multe emoții pozitive. Jocul e compus din câteva runde tematice și o întrebare finală. Cu un pic de logică, atenție și cunoștințe generale, fiecare poate pleca acasă cu impresii excelente. Iar cu puțin noroc – chiar și cu un premiu. Quizul este gata să primească jucători de toate vârstele. Pentru a vă simți pregătiți de joc, răsfoiți cele mai recente titluri de știri, ascultați cele mai noi piese, luați-vă dispoziția bună și adunați-vă echipa luni, la Lake House Brewery.

 

 

 APELURI DE ÎNSCRIERE

 

 

Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul, anunță că sunt disponibile următoarele oferte privind participarea la mobilitățile academice din cadrul programului ERASMUS+ pentru simestrul II, anul de studii 2023-2024: Powislanski University, Polonia. Domenii propuse: Economie, Finanțe, Management, Business și administrare, Contabilitate. Perioada de aplicare: până la data de 5 noiembrie, 2023. Toate documentele trebuie să fie perfectate în limba engleză și prezentate la Serviciul Relații externe și Mobilitate Academică, birou 224. Pentru mai multe detalii

https://www.usch.md/

 

 

Apel de colectare a dosarelor în cadrul Competiției Moldova Eco Energetică ediția 2023
Ediția din acest an a Competiției este dedicată sectorului public și urmărește identificarea și aprecierea celor mai de succes proiecte implementate în sectorul public. Toți participanții vor concura la o singură categorie numită generic ,,Rolul exemplar al sectorului public în promovarea eficienței energetice și energiei regenerabile”. La competiție se pot înscrie instituții publice (instituții educaționale, culturale, sociale și medicale), dar și autoritățile publice locale (nivelul 1 și 2), care au implementat proiecte de eficiență energetică și valorificare a surselor de energie regenerabile. Fiecare aplicant va depune un formular, în conformitate cu Anexa 1 la regulamentul de organizare a competiției. Participanții pot depune unul sau mai multe proiecte. Acelaşi proiect nu poate fi înscris în mai multe categorii concomitent. Participanții vor depune formularele  semnate electronic la poșta electronică a AEE: [email protected].
Formularul de participare poate fi descărcat aici:
Formular de participare

https://docs.google.com/document/d/18AKB5UJi72YeKc4yTm_e0W1ca5UT-iY5/edit?usp=sharing&ouid=110047764960404806318&rtpof=true&sd=true
Perioada de depunere a dosarelor de participare este: 30 octombrie – 22 noiembrie, curent.

 

 

Ajutorul pentru perioada rece a anului (APRA) a fost integrat în Programul guvernamental „Ajutor la contor”, care se axează pe oferirea de compensații pentru costurile energetice. Anul acesta va fi pus în aplicare un mecanism unificat de compensare, care va include compensații aplicate direct în facturile pentru energie termică, gaze naturale sau energie electrică, precum și un ajutor financiar sub formă de plată monetară lunară, pentru familiile care utilizează combustibili solizi. Pentru a beneficia de aceste compensații, toți cetățenii se vor înregistra pe platforma online compensatii.gov.md, începând cu 1 noiembrie 2023. Persoanele cărora li s-a stabilit dreptul la APRA până la intrarea în vigoare a modificărilor legislative vor primi prestația echivalentă APRA, adică 700 lei/lunar, în lunile pentru care acest drept a fost stabilit.  Detalii vedeți aici: https://shorturl.at/gAPT5

 

 

ODA anunță Concurs de angajare pentru postul vacant de Șef, Secția evaluare conformitate din cadrul FACEM. Cerințe specifice funției: Studii: Superioare universitare sau echivalente în domeniul economie, finanțe și bănci, managementul afacerilor. Experiență profesională: Minim 3 ani experiență generală; Minim 1 an experiență demonstrată în domeniul financiar, și/sau consultanță financiară, consultanţă în afaceri; Experiență aferentă implementării proiectelor sau activităților: operațiuni financiare, monitorizare și evaluare, aspecte legale.
Termen de aplicare - 03 noiembrie 2023, ora 17:00.
Mai multe detalii, https://shorturl.at/hlrO2

 

 

Ministerul Culturii din Republica Moldova, Ambasada Republicii Polonia la Chișinău, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Zen Club Moldova, Sala cu Orgă – Centrul Național al Muzicii de Cameră din Chișinău, Vă invită să participați la Expoziția-Concurs de Arte Vizuale „Jan Alojzy Matejko”. Sunt invitați să participe elevii și studenții de la instituțiile cu profil. Lucrările pot fi executate în diferite tehnici plastice cu dimensiuni maxime 80x80. Livrarea și preselecția lucrărilor va avea loc până la data de 3 noiembrie, curent. Pentru mai multe detali Site-ul oficial al Ambasadei Poloniei în Republica Moldova:  www,gov./web/republikamoldavii

Tel: 022.23.42.23, 069.180.179, 069.049.867.

 

 

Se lansează selecția cadrelor didactice  în vederea participării la mobilitate academică în cadrul proiectului ERASMUS+ la Universitatea „Ioan Cuza” din Iași. Dosarul de selecție a cadrelor didactice trebuie să conțină următoarele documente:
Cerere de înscriere la concursul de selecție: https://docs.google.com/document/d/1DrDDReS_fP72gKDC_RQMUKgPavHhtBJo/edit  sau poate fi ridicată de la Serviciul Relații Internaționale, Blocul B, of. 706; CV model Europas (română/engleză);  Scrisoare de motivație (română/engleză); Programul de formare propus se va derula la universitatea gazdă. Dosarul trebuie expediat la adresa Serviciului Relații Internaționale: [email protected], în format PDF sau depus personal. Termenul limită de depunere a dosarelor este 3 noiembrie 2023. Informații suplimentare: Serviciul Relaţii Internaționale, ASEM, Str. Banulescu-Bodoni 59, Blocul B, of. 706. Tel. 022402743. Email: [email protected]

 

 

Asociația Presei Independente (API) și Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania) lansează concursul național „Investigațiile lurnalistice ale anului 2023”. La concurs pot depune dosare jurnaliștii sau grupuri de jurnaliști care au realizat sau publicat investigații jurnalistice bine documentate, conform standardelor profesionale în domeniu. Juriul va desemna câte trei cele mai bune investigații jurnalistice la fiecare categorie a concursului. Câștigătorii concursului vor fi premiați în cadrul Forumului Mass-Media 2023. Scopul concursului este stimularea meritelor jurnaliștilor de investigație din Republica Moldova în lupta împotriva corupției, a delapidării fondurilor publice și a altor fărădelegi. Concursul se fa desfășura în  două categorii: Investigația anului 2023 în mass-media națională;  Investigația anului 2023 în mass-media locală/regională.

Dosarele pot fi transmise în format electronic la adresa electronică: [email protected]  cu mențiunea Investigații jurnalistice 2023, până la data de 5 noiembrie inclusiv. Pentru mai multe informații: 022/220996.

 

 

Ești specializat în justiție, anticorupție și integritate, drepturile omului, democrație, societate civilă și vrei să devii expert asociat al echipei CRJM? Atunci te încurajăm să depui dosarul până la 20 noiembrie. Experții selectați vor fi contractați pentru o perioadă de până la trei ani și urmează a fi implicați periodic în activitățile noastre, inclusiv cele de cercetare și analiză juridică, elaborarea opiniilor juridice și/sau comentariilor la proiecte de lege și inițiative legislative, advocacy, activități de instruire și reprezentare. Termenii de referință detaliați sunt disponibili aici: https://crjm.org/crjm-anunta-concurs-pentru-contractarea.../

 

 

Secția Relații Internaționale și Managementul Proiectelora UPSC anunță depunerea dosarelor de candidatură pentru 1 bursă de predare (5 zile, 8 ore pentru semestrul II al anului academic 2023-2024), la Universitate „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Dosarele vor fi depuse la Secția Relații Internaționale și Managementul Proiectelor, str. Ion Creangă 1, bl. 2, of. 25 și online, în format PDF la [email protected] până la 7 noiembrie 2023 (ora 16:00).
Detalii, aici: https://upsc.md/.../pentru-cadre-academice-mobilitate-de...

 

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTER

 

 

Cea de-a treia ediție a Săptămânii mondiale a Francofoniei științifice (SMFS-2023),  care are loc de la 30 octombrie până la 3 noiembrie 2023, în Quebec, este  marcată de evenimente majore, după cele din 2022 (Cairo, Egipt) și 2021 (București, România). Studenți, profesori-cercetători, rectori și miniștri sunt așteptați să participe la ateliere, conferințe și mese rotunde. Această a 3-a ediție este organizată de AUF în colaborare cu guvernul din Quebec. Domnul Alexandru Stratan, doctor habilitat, profesor universitar, membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, rector al ASEM, va participa la Semaine mondiale de la Francophonie scientifique de la Quebec City, Canada, în calitate de reprezentant al rectorilor din regiunea Europei Centrale și de Est.

 

 

Ambasada Republicii Moldova în Statul Israel anunță că și compania IsrAir a decis operarea zborurilor comerciale pe ruta Tel Aviv - Chișinău - Tel Aviv, începând cu 1 noiembrie.
În toată această perioadă, autoritățile Republicii Moldova, prin intermediul MAEIE și Ambasadei noastre de la Tel-Aviv, au purtat negocieri cu diverse companii aeriene cu scopul de a satisface cererea ridicată pentru această rută, inclusiv pentru a facilita întoarcerea cetățenilor noștri.
Astfel, începând cu 1 noiembrie, două noi companii aeriene întră pe piația avia din Republica Moldova, cu câte 3 curse pe săptămână - Miercuri (Israir), Joi (Arkia), Duminică (Arkia și IsrAir).

Meroslava Parii
31/10/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii