AGENDA ZILEI//02.02.2024

Meroslava Parii
01/02/2024
Grafică CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

O nouă întrevedere cu deputatul lituanian, Kazys Starkevičius, Președintele Grupului pentru relații interparlamentare cu Republica Moldova va avea loc în perioada 29 ianuarie - 2 februarie curent. Vizita se înscrie în contextul de cooperare strânsă dintre cele două legislative și constituie un mesaj de sprijin pentru Republica Moldova și disponibilitate de asistență în procesul de aderare la UE.

 

Training: Raportarea financiară în sectorul bugetar

UNDE: Keystone, str. Albișoara, 42/1

CÂND: 09:00

CONTEXT: În cadrul acestei oportunități educaționale, vei explora: Caracteristicile generale și componentele vitale ale rapoartelor financiare; Activitățile esențiale în pregătirea acestor rapoarte;
Aspectele specifice care trebuie luate în considerare în întocmirea acestora, inclusiv conformitatea cu standardele contabile guvernamentale și gestionarea riscurilor potențiale.

 

Design Makeathon „Reimaginarea Sistemului de Numerotare în Universități”

UNDE: FabLab, str. Studenților, 9/11

CÂND: 09:00

CONTEXT: Evenimnetul este pentru apasionați de design. Design Makeathon, va dura două zile în cadrul căruia ești invitat să inventezi soluții creative pentru rezolvarea problemelor moderne. Tematica Makeathon-ului: “Reimaginarea Sistemului de Numerotare în Universități”. Ce trebuie de făcut? Participanții vor primi sarcina tehnică în prima zi de makeathon. Dezvoltarea ideilor; Executarea proiectului; Prezentarea proiectului.

 

Seminar informațional cu conducătorii și speciașiștii colectivelor agricole pe întrebările agricole din primării

UNDE: Primăria munucpiului Florești

CÂND: 09:30

CONTEXT: În cadrul seminarului informaţional vor fi abordate următoarele chestiuni: Informaţie cu privire la rezultatele anului agricol 2023 şi perspectiva pentru anul 2024; Dezvoltarea relaţiilor economice între producătorii agricoli, companiile de prestare şi furnizare a împrumuturilor ( seminţe, pesticide, fertilizanţi, tehnică şi inventar agricol, combustibil) şi cu reprezentanţii băncilor comerciale ş.a.

 

Discuții publice ale judecătorilor de la Curtea de Apel Chișinău și membrilor Consiliului Superior al Magistraturii

UNDE: Curtea de Apel Chișinău, str. Teilor, 4

CÂND: 10:00
 

Ședința Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică din 2 februarie 2024

UNDE: Online

CÂND: 10:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Ședința extraordinară a Consiliului Minicipal Chișinău

UNDE: Primăria municipiului Chișinău, bd. Ștefan cel Mare, 83

CÂND: 10:00

 

Ministerul Educației și Cercetării vă invită la evenimentul de informare privind accesul școlilor la servicii de alimentare cu apă, sanitație și igienă

UNDE: Guvernul Republicii Moldova, etaj 1 (intrarea din str. Bănulescu Bodoni), str. Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 10:00

CONTEXT: În cadrul evenimentului va fi lansat programul „Construcția/ renovarea/ reabilitarea blocurilor sanitare în instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal în anul 2024”. La eveniment vor participa: Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării; Ana Mardare, secretar de stat, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale; Sinchevici Eugeniu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova; reprezentanți ai UNICEF, Bănci Mondiale și Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală, precum și ai organelor locale de specialitate în domeniul învățământului.

 

Expoziția Națională „Fabricat în Moldova” – Ediția a XXI-a

UNDE: Moldexpo, str. Ghioceilor, 1

CÂND: 10:00, 31 ianuarie - 4 februarie, curent

CONTEXT: Expoziția se desfășoară sub patronajul Guvernului Republicii Moldova cu genericul ”Acasă! Autentic! Autohton!”. Ceremonia oficială de inaugurare va avea loc în Pavilionul nr. 2, al CIE “Moldexpo” și va întruni oficiali din țară și de peste hotare. Fabricat în Moldova este evenimentul de augur cu care debutează programul anual expozițional în Republica Moldova.
Scopul principal al expoziției este de a susține producătorii autohtoni, promova produsele competitive pe piața internă și externă, de a atrage investiții și facilita dialogul public-privat.
În cadrul expoziției vor fi prezentate și promovate noile tehnologii, produse și servicii inovative, oportunități pentru dezvoltarea noilor parteneriate de afaceri B2B, posibilități de schimb de experiență și bune practici.

 

Conferință de presă susținută de avocatul Marin Sardari și rudele decedatului Mihai Lichii cu tema „Investigarea inexistentă și arbitrară de către Procuratura Soroca și Procuratura Generală a cauzei penale privind omorul intenționat a lui Mihai Lichii în Cehia”

UNDE: INFOTAG, Sala de conferințe, str. Mihail Kogălniceanu, 76

CÂND: 10:00

 

Digital Health Forum 2024 – Ediția a II-a

UNDE: Digital Park, str. Mihai Viteazul, 15

CÂND: 10:00

CONTEXT: Astăzi, instrumentele AI, alături de alte inovații tehnologice devin puncte de interes și pentru domeniu medical. Integrarea tehnologiei în medicină se extinde spre domenii, cum ar fi telemedicina, robotică medicală, analiza datelor mari pentru predictibilitatea bolilor, diagnosticare și personalizarea terapiilor. Obiectivele evenimentului: De a crea un cadru de dialog și dezbatere între reprezentanții mediului public, privat și agenții de dezvoltare privind digitalizarea în domeniul sănătății; De a identifica provocările și oportunitățile asociate cu digitalizarea în domeniul sănătății;
De a promova inovația în domeniul sănătății și colaborarea cu start-up-urile tehnologice.

 

Dezbaterea publică organizată de Agenția de presă IPN la tema „Neutralitatea Moldovei între avantaje, riscuri și pericole”

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 11:00

 

Ședința Consiliului Audiovizualului din 2 februarie 2024

UNDE: Consiliul Audiovizualului, str. Vlaicu Pârcălab, 46

CÂND: 11:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Ședința Comisiei Electorale Centrale din 2 februarie 2024

UNDE: Comisia Electorală Centrală, str. Vasile Alecsandri, 119

CÂND: 11:00

CONTEXT: Agenda Ședințței poate fi vizualizată AICI

 

Analize economice cu Veaceslav Ioniță din 2 februarie 2024. Subiectul „Sectorul bancar în perioada post-inflaționistă”

UNDE: Online

CÂND: 11:30

 

Conferință de presă susținută de ministrul Enegiei al Republicii Moldova, Victor Parlicov, și Comisara Europeană pentru Energie, Kadri Simson

UNDE: Guvernul Republicii Moldova, etaj 1 (intrarea din str. Pișkin), str. Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 11:40

 

Conferință stiințifică cu participare internațională: Practica psihologică modernă

UNDE: UPSC, Bloc 1, str. Ion Creangă, 1

CÂND: 14:00, 2-3 februarie, curent

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizulizată AICI

 

Ședința ordinară a Consiliului orășănesc Cimișlia

UNDE: Primăria municipiului Cimișlia, Sala de ședințe

CÂND: 15:00

 

Cartego Party – Cartego împlinește 4 ani

UNDE: Cartego, str. Vlaicu Pârcălab, 2

CÂND: 18:00

CONTEXT: Vineră dăm petrecere alături de autorii noștri, artiști, prieteni și oameni care ne susțin zi de zi. Vino să cunoști artiștii și autorii locali, librarii de sâmbătă după-amiază din televiziune, teatru, drept, HR, marketing și nu doar.

 

Concert Simfonic

UNDE: Palatul Republicii, str. Maria Cebotari, 16

CÂND: 18:00

CONTEXT: În program: G. Rossini – Uvertura operei „Tancredi”; W. A. Mozart – Concertul pentru pian și orchestră nr. 21, în Do Major, KV 467; Solistă – Livica Știrbu-Socolov (pian); J. Haydn – Simfonia nr. 78 în do minor. Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”
Dirijor – Liviu Condriuc, Germania.

 

Eveniment: Meetup din seria AI

UNDE: Fin Tech Hub, str. Bănulescu Bodoni, 59

CÂND: 18:30

CONTEXT: La eveniment veți găsi răspunsuri la dileme etice și aspecte existențiale cu care se confruntă mintea noastră în tot traficul de informație. Veți afla despre perspectiva și prezicerea sa despre acest progres tehnologic.
 

Spectacol: „Ciuleandra” de Liviu Rebreanu

UNDE: Teatrul Național „Satiricus”, str. Mihai Eminescu, 55

CÂND: 18:30

CONTEXT: Un musical live, care evocă o crimă și reprezintă o operă fundamentală despre neamul nostru. Muzica spectacolului prezintă o operă originală, sensibilă și profund națională a compozitorului Marian Stârcea, dramatizarea în versuri și textele cântecelor fiind semnate de Ion Diviza, coregrafia de Dumitru Tanmoșan, canto - Ludmila Prodan.

 

Spectacol: „O zi din viața lui Helen”

UNDE: Teatrul Național „Eugene Ionesco”, bd. Grigore Vueru, 11

CÂND: 18:30
CONTEXT: „O zi din viața lui Helen”- este o adaptare după piesa „Las că vezi tu!” a autorului Austriac Helmut Peschina. O istorie banală a unei vieți (ne)trăite, povestită de către o femeie care își sărbătorește aniversarea de șaptezeci de ani. Nu știm exact dacă are într-adevăr șaptezeci de ani, cel puțin asta-i spune celui mai bun prieten, papagalului Kiki care o ajută pe Helen să aranjeze masa de sărbătoare. La ora 21:00 vin oaspeții, întreaga familie Bernstein, pentru că tot ce-i mai frumos în viață este familia, nu? Totuși de ce până la urmă ne ciocnim de cel mai teribil sentiment – singuratatea? Vă invităm să trăiți o zi din viața lui Helen, urmarind-o ca printr-un microscop chiar în bucătăria apartamentului ei. Cei mai norocoși vor avea posibilitatea s-o ajute la prepararea unei salate speciale, salata de varză.

 

Spectacol: „Oameni furioși” după Reginald Rose

UNDE: Teatrul Republican „Luceafărul”, str. Vronica Micle, 7

CÂND: 19:00

CONTEXT: Care e comportamentul nostru în situațiile când viața unui om depinde de noi? În spectacolul „12 oameni furioși”, protagoniștii sunt un grup de jurați ales în conformitate cu regulile și normele sistemului juridic american: reprezentanți ai diferitor vârste, profesii, convingeri și veniți din diferite pături sociale. Cei 12 jurați au asistat la partea publică a procesului în care un tânăr este învinuit de patricid. Dacă este găsit vinovat, va fi condamnat la executare pe scaunul electric. Din momentul când intră în sala de votare, după ce au ascultat mărturiile și li s-au prezentat dovezile, cei „12 oameni furioși” sunt siguri de vinovăția acuzatului, însă...Vino să urmărești un spectacol dezbatere despre preconcepții și despre lipsa de empatie.

 

Concert: Chien Noir și Gândul Mâtei

UNDE: Teatrul Fără Nume, str. Sfatuș Țării, 18

CÂND: 19:00

CONTEXT: Alianța Franceză din Moldova, în parteneriat cu Teatrul Fara Nume, organizează un concert pop/rock franco-moldovean susținut de artiștii Chien Noir (Franța) și Gandul Matei (Republica Moldova). Concertul, organizat cu sprijinul Ambasadei Franței în Republica Moldova și al Institutului Francez din România.

 

APELURI DE ÎNSCRIERE

 

Ministerul Culturii lansează concursul pentru finanţarea din bugetul de stat a proiectelor culturale ale organizațiilor necomerciale pentru anul 2024

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 30 martie, curent, ora 24:00

CONTEXT: Bugetul total pentru finanțarea nerambursabilă în anul 2024 este de 10 mln. lei (7 mln. pentru proiecte anuale și 3 mln. pentru proiecte multianuale). Valoarea totală acordată unui proiect cultural anual - nu mai mult de 300 mii lei, iar suma totală alocată pentru un proiect cultural multianual - nu mai mult de 900 mii lei. Pentru mai multe detalii AICI

 

Asociația Obștească „Centrul de Drept al Femeilor” anunță selectarea unui/unei office manager pentru asistarea și oferirea suportului necesar echipei CDF în implementarea activităților instituționale

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 6 februarie, curent, ora 18:00

CONTEXT: Dosarele de aplicare vor fi prezentate în format electronic la adresa: http://[email protected] cu mențiunea „Concurs office manager”, sau pot fi depuse la adresa: str. Mihail Kogălniceanu, 76, mun. Chișinău. Candidații selectați vor fi contactai pentru interviu.

 

Angajăm specialist sau specialistă în comunicare în cadrul proiectului „Îmbunătățirea Calității Educației”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării și Banca Mondială

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 9 februarie, curent, ora 16:00

CONTEXT: Pentru mai multe detalii vă rugăm să ne contactați la adresa http://[email protected]

 

Ministerul Educației și Cercetării cu sediul în mun. Chișinău, Casa Guvernului, Piața Marii Adunări Naționale nr.1, MD-2033, anunță concurs pentru ocuparea funcției vacante de director al Gimnaziului „Constantin Sucitu” din Corjova, Dubăsari

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 26 februarie, curent

CONTEXT: Dosarul de participare la concurs poate fi depus prin e-mail http://[email protected] prin poștă sau personal la Ministerul Educației și Cercetării, bir. 330. Telefoane de contact: 022 233 560; 0 22 233 564.

 

Comitetul Helsinki din Olanda acceptă acum aplicații pentru Matra Rule of Law Training "on Integrity of Civil Servants & Management of Borders", care va avea loc atât online, în perioada 26 februarie 2024 - 8 martie 2024, cât și în persoană, în perioada 17 martie - 30 martie 2024

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 7 februarie, curent

CONTEXT: Aflați mai multe despre cursul de formare în domeniul statului de drept, oferit de NHC împreună cu Leiden Law School și The Hague Academy for Local Governance:
https://www.nhc.nl/.../integrity-and.../matrarolt/

 

Banca Europeană de Investiții (BEI) oferă 6 milioane de Euro, prin intermediul proiectului Livada Moldovei, pentru proiecte de îmbunătățire a infrastructurii, a laboratoarelor, educației și instruirii

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 1 februarie – 1 martie, curent

CONTEXT: Instituțiile interesate trebuie să depună dosarele la MAIA, însoțite de o scrisoare de solicitare, de un concept investițional, care să includă informații despre instituție, descrierea cursurilor, specialităților, numărul de studenți, scop, obiective, grup țintă, probleme, propuneri pentru soluționare, rezultate scontate, impact așteptat, modele din alte țări, situația actuală, contribuția proprie și detalii despre liniile de investiții solicitate. Pantru mai multe detalii AICI

 

Ministerul Culturii lansează apelul cu privire la: Selectarea reprezenților societății civile din domeniu, în baza prezentării dosarului personal (CV, scrisoare de intenție), pentru includerea ca membru în componența Comisiei de evaluare și selectare a proiectelor, potrivit anexei nr. 5

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 2 februarie, curent

CONTEXT: Locul depunerii dosarului: mun. Chişinău, str. Nicolae Iorga. 21. Persoană responsabilă de oferirea informaţiilor suplimentare: Derevici Adriana, 0(22) 823815, (068485828) consultant principal DAICEA

 

Dacă ești editor video și vrei să înveți cum să faci animații, efecte vizuale, grafică de mișcare folosind Adobe After Effects sau să-ți îmbunătățești abilitățile de utilizare a acestui program, înscrie-te la trainingul organizat de CU SENS

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 12 februarie, curent

CONTEXT: Trainingul va avea loc în data se 2-3 martie, curent. Pe lângă cele două zile de training, participanții vor beneficia și de ore individuale de mentorat. Dacă ești interesat/ă de acest training, trimite CV-ul la adresa de e-mail: http://[email protected]

 

Primăria municipiului Ungheni anunță concurs pentru ocuparea funcției publice vacante: director al Instituției de îmvățământ extrașcolar Școala de Arte Plastice „Raisa Cojocaru” din municipiul Ungheni

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 28 februarie, curent, ora 16:00

CONTEXT: Persoanele interesate vor depune documentele necesare la Comisia de organizare a concursului, pe adresa: mun. Ungheni, str. Națională 7, biroul 203. Telefon: 0236 22962.

 

Lansarea programului de burse pentru studenți, personalul academic și de cercetare al instituțiilor de învățământ superior pentru studii în Universitățile din Letonia, în anul universitar 2024 – 2025, precum și pentru participarea la școlile de vară organizate de Universitățile letoniene

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 1 aprilie, curent

CONTEXT: Pentru mai multe detalii AICI Formularul de cerere și documentele necesare pentru bursele de studii pentru anul universitar 2024 – 2025 se depun online, începând cu data de 1 februarie 2024, la Agenția de Stat pentru Dezvoltarea Educației. Pentru întrebări suplimentare, nu ezitați să o contactați pe dna Marika Pira – expert senior al Departamentului „Study in Latvia”, Direcția de orientare educațională și afaceri internaționale din cadrul Agenției de Stat pentru Dezvoltarea Educației, telefon: +371 67814331, e-mail:http://[email protected] 

 

Ministerul Energiei, în parteneriat cu USAID Moldova prin Proiectul Securitatea Energetică a Republicii Moldova (MESA), invită tinerii și tinerele din Moldova să participe la RUNDA II a Programului Powering Moldova’s Future – Young Professional Internship

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 11 februarie, curent

CONTEXT: Acest program de stagiu plătit oferă tinerilor oportunitatea de a obține cunoștințe practice, de a-și îmbunătăți abilitățile tehnice și de a interacționa cu profesioniști din sectorul energetic. Stagiarii vor beneficia de o bursă lunară și de o adeverință oficială care să ateste finalizarea stagiului. Mai multe detalii AICI

 

Primăria Chişinău informează despre lansarea Concursului „Premiile pentru Debut în Literatură pentru anul 2023”, organizat de Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 23 februarie, curent

CONTEXT: Competiția este dedicată scriitorilor și criticilor literari debutanți din Republica Moldova, oferindu-le o platformă pentru a-și prezenta creațiile literare. Lucrările vor fi încadrate în categoriile: poezie, proză, critică și eseu. Participanții la concurs nu trebuie să depășească vârsta de 47 de ani, iar perioada editării cărții să fie ianuarie – decembrie 2023. Doritorii de a participa sunt încurajați să aducă lucrările până la data de 23 februarie 2024, la sediul central al BM „B.P. Hasdeu”, situat pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 148. Regulamentul Concursului AICI

 

Universitatea de Stat din Moldova (USM) în cooperare cu Moldova-Institut Leipzig (MIL) şi Universitatea Națională „Yurii Fedkovici” din Cernăuți organizează în acest an un workshop în cadrul programului DAAD „Dialogul Est-Vest”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 31 martie, curent

CONTEXT: Cadrele didactice din țară sunt invitate să aplice la proiectul DAAD: Confruntarea cu simbolurile sovietice. Conflicte privind interpretarea trecutului. Mai multe detlaii AICI

 

Anunț de selectare a participanților la MACFRUT 2024

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 7 februarie, curent

CONTEXT: Asociația „Moldova Fruct” în parteneriat cu Proiectul USAID Moldova Competitivitate și Reziliență Rurală (Dezvoltăm Moldova Rurală), anunță selectarea companiilor interesate să participe la Expoziția Internațională Macfrut 2024, care se va desfășura în perioada 8-10 mai 2024, la Rimini, Italia în cadrul standului de țară: Moldova un gust deosebit. Anul acesta, expoziția va găzdui un simpozion internațional axat pe producerea și comercializarea strugurilor de masă. În cadrul acestuia vor fi abordate subiecte precum: programe genetice de ameliorare și soiuri noi potrivite pentru diverse medii; sisteme de cultivare și protecție; inovații privind tehnicile de precizie; soluții de păstrare, prelucrare și management al calității post-recoltare; aspecte comerciale, piețe de desfacere și preferințe ale consumatorilor. Pentru detalii accesați https://moldovafruct.md/anunt-de-selectare-a.../

 

Inspectoratul Social de Stat anunță concurs pentru suplinirea funcțiilor publice vacante

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 6 februarie, curent

CONTEXT: Funcțiile sunt următoarele: Inspector superior (fpe), Direcția inspecția prestațiilor de asistență socială; Inspector (fpe), Direcția inspecția prestațiilor de asistență socială; Inspector superior (fpe), Direcția inspecția serviciilor sociale; Inspector (fpe), Direcția inspecția serviciilor sociale; Sspecialist principal (fpe), Secția acreditare. Pentru mai multe detalii AICI

 

Continuă înscrierea la programele de recalificare pentru anul de studii 2024-2025

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 23 februarie, curent

CONTEXT: Centrul de Formare Continuă și Leadership al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău invită cadrele didactice din țară să se înscrie la programe de formare profesională continuă pentru obținerea unei noi calificări profesionale, conexe specialității formării profesionale inițiale absolvite / recalificare, (60 credite), anul de studii 2024 – 2025. Departamentul Formarea continuă a Profesorilor (str. Ion Creangă, 1 bloc 4, birou 7, tel. 060951756 – programele: Educație tehnologică; Arte plastice; Limba franceză; Limba engleză; Matematică; Informatică; Geografie; Istorie; Limbă și literatură română; Psihopedagogie specială. Departamentul Educație Timpurie și Învățământul Primar (str. Doina, 104, tel.022468730, 067288531) programele: Pedagogie preșcolară; Pedagogia învățământului primar.

 

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova informează despre lansarea programului de burse pentru studii superioare „2024 Türkiye Scholarships”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 20 februarie, curent

CONTEXT: Persoanele interesate vor aplica la Program doar în format online, accesând sistemul în următorul link: https://www.turkiyeburslari.gov.tr Mai multe informații privind procedura de aplicare AICI
 

Facultatea de Istorie și Filosofie de la Universitatea de Stat din Moldova împreună cu Facultatea de Filosofie și Facultatea de Istorie ale Universitatea din București în zilele de 21 și 22 martie 2024, organizează, în regim hibrid, cea de-a cincea ediție a seriei de Conferințe București-Chișinău, cu tema „Identitate, patrimoniu, globalizare”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 20 februarie, curent

CONTEXT: Contextul geopolitic actual este unul deosebit de provocator, nu doar la adresa diferitelor tipuri de identitate (comunitară, locală, națională etc.), ci chiar și în privința fenomenului globalizării însuși, care apărea până de curând teoreticienilor și publicului larg ca fiind unul aproape implacabil. În mod evident, istoricii și filosofii, dar și cercetători din domeniile conexe, se regăsesc în „prima linie” a efortului intelectual de descifrare a multiplelor semnificații implicate în evenimentele globale recente (pandemie, conflicte armate de amploare, războaie hibride, dezvoltarea AI etc.). Pentru mai multe detalii AICI

 

Primul apel de depunere a cererilor pentru granturi oferite de proiectul AGGRI este acum deschis. Valoarea maximă a unui grant ajunge la 1 milion USD, cu condiția ca suma să nu depășească 50% din valoarea investiției eligibile

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: Până la data de 17 mai, curent

CONTEXT: Pentru a beneficia de resurse financiare, producătorii trebuie să îndeplinească anumite condiții. Este esențial să fie înregistrați și să activeze în teritoriul controlat de autoritățile Republicii Moldova, cu excepția municipiilor Chișinău și Bălți. De asemenea, solicitanții trebuie să fie deținători legali ai bunurilor ce fac obiectul stimulării prin grant, având un termen de arendă sau comodat de minim cinci ani. Un alt aspect important este existența unui plan de afaceri, cu perspective economice și financiare viabile pe termen lung. Solicitanții trebuie să-și asume responsabilitatea financiară, contribuind cu minimum 50% din valoarea sub-proiectului

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

Republica Moldova va participa cu un stand de țară la unul dintre cele mai mari târguri a industriei vinicole și băuturilor spirtoase Wine Paris& Vinexpo Paris

UNDE: Paris, Franța, Expo Porte de Versailles, 1 Place de la Porte de Versailles, 75015 Paris

CÂND: 12-14 februarie, curent

CONTEXT: Veți avea ocazia să savurați aromele bogate și diversitatea strugurilor moldovenești în cadrul masterclass-ului cu tematica 10 ani de Revoluție a Vinului, cu participarea lui Robert Joseph, la data de 14 februarie 2024, orele 13:30, Hall 5.2, sala 3. Locația expoziției: HALL 5.2, STAND B161. Orar: 12-13 februarie 2024, 09:00 – 19:00, 14 februarie 2024, 09:00 – 17:00.

 

În atenția cetățenilor Republicii Moldova aflați în Spania, Ambasada Republicii Moldova în Regatul Spaniei informează despre continuarea audiențelor consulare itinerante

UNDE: Santander, Cantabria

CÂND: 09:00-23:00, 24 februarie, curent

CONTEXT: Pe parcursul anului curent, Ambasada intenționează organizarea vizitelor în următoarele regiuni: Cantabria, Andalucia, Țara Bascilor, Galicia și Asturias. Persoanele care doresc să beneficieze de servicii consulare în ziua menționată, pot face o programare prealabilă, prin e-mail, până la data de 19 februarie, la adresa electronică: http://[email protected] sau la telefon (de luni până joi, în intervalul 14:00-16:00), la numărul 918 287 989, ext.1.

 

41 de militari, se află în misiunea de menținere a păcii KFOR timp de 6 luni și vor executa misiuni de securitate şi pază a obiectivelor militare şi de patrulare a ariei de responsabilitate

UNDE: Pech, Kosovo

CONTEXT: În premieră, în această misiune de menținere a păcii vor participa și patru femei militare. Militarii Armatei Naționale vor face parte din Comandamentul Regional Vest (Regional Command-West) şi vor fi dislocaţi în baza militară Camp Villaggio Italia.

 

Festivalul Filmului European – Proecția filmului „Carbon”

UNDE: Viena, Austria, Stadtkino Wien (Akademiestr. 13, 1010 Wien) - unul dintre cele mai notorii cinematografe de artă din capitala austriacă

CÂND: 17:45, 19-29 februarie, curent

CONTEXT: Festivalul Filmului European 2024 vine cu un vast program și o gamă extinsă de genuri cinematografice – de la dramă, comedie, la documentare. Majoritatea filmele participante la Festival își vor sărbători premiera austriacă. În cadrul Festivalului, 15 state, inclusiv Republica Moldova, își vor prezenta cele mai recente producții cinematografice. Republica Moldova va fi reprezentată la Festival de producția cinematografică CARBON (anul 2022, în regia lui Ion Borș).

 

Meroslava Parii
01/02/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii