AGENDA ZILEI//02.06.2023

Meroslava Parii
01/06/2023
Grafică: CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

Armata Națională va desfășura în perioada 25 mai – 2 iunie, curent, exercițiul Internațional combinat pe domeniul apărării antiaeriene „Bastion Aerian-2023, în scopul asigurărilor măsurilor de securitate pe perioada desfășurării celui de-al doilea Summit al Comunității Politice Europene (CPE). Exercițiul planificat după cele mai înalte standarde internaționale, va avea loc la centrele de instruire ale Armatei Naționale și în regiunile adiacente și va reuni 200 de militari moldoveni, francezi, britanici, români și americani.

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat prelungirea stării de urgență în Republica Moldova pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 4 iunie, curent. În plenul Legislativului, prim-ministrul Dorin Recean, a menționat că necesitatea de prelungire a stării de urgență este determinată de evoluârile imprevizibile ale războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, contraofensivile lansate, dar și extinderea instabilităților inclusiv pe teritoriul Federației Ruse.
 

Festivalul Industriilor Creative 2023

UNDE: Artcor, str. 31 August 1989, 137

CÂND: 10:00

CONTEXT: În perioada 2-5 iunie va avea loc cea de-a 4-a ediție a Festivalului Industriilor Creative (FIC) Chișinău, Republica Moldova. FIC în acest an adună peste 10 speakeri internaționali, care vin în Moldova din SUA, Japonia, Olanda, Austria și România, pentru a iniția o discuție despre viitor cu creatorii din Moldova.

 

Expoziție „Art Safari”

UNDE: Castel Mimi, bd. Dacia 1, Bulboaca

CÂND: 10:00

CONTEXT: Expoziția  de artă plastică românească „Art Safari”, este dedicată artistelor românce și basarabene care au pus România pe harta culturală europeană în epoca interbelică. Evenimentul va aduce în atenția publicului lucrări extraordinare care au contribuit semnificativ la crearea istoriei artei. Până la data de 15 iunie, curent, veți putea vedea 24 de lucrări semnate de paisprezece artiste românce și basarabene. Această expoziție unică  aduce în atenția publicului din Republica Moldova o perspectivă nouă asupra artei românești și basarabene moderne și contemporane, subliniind importanța aportului femei artiste.

 

Kids Expo 2023 – Dăruiește un Zâmbet Fiecărui Copil

UNDE: CIE Moldexpo, str. Ghioceilor, 1

CÂND: 10:00-18:00 –  2, 3, 4 iunie, curent

CONTEXT: Distracții, gustoșenii, cadouri și oferte speciale la produse pentru copii și părinți la Moldexpo. Celebrați vesel, vioi și în culorile curcubeului împreună cu noi. Distracția va fi neapărat însoțită de cântece, dansuri și multe concursuri cu participarea copiilor.

 

Festivalul: „Lumea Copilăriei”

UNDE: Parcul „Alunelul”

CÂND: 10:00

CONTEXT: O poveste unde copiii voștri vor trăi o experiență memorabilă și se vor distra la maxim. Prima ediție a Festivalului vă pregătește cele mai bune experiențe la un loc, incluzând terenuri de joacă, muzică, animatori, delicii culinare, producători locali și multe alte distracții.

 

Vizită la Schimbător Studio

UNDE: Schimbător Studio, str. 31 August 1989, 98

CÂND: 11:00

CONTEXT: Deschidem Ușile pentru vizitatorii interesați de procesele de lucru a studioului nostru. Vom răspunde la întrebări despre fotografia advertorială, prezentarea produselor pentru  e-commerce, dar și alte detalii subiective privite într-un obiectiv profesionist.

 

Analize economice cu Veaceslav Ioniță

UNDE: Online

CÂND: 11:30

CONTEXT: Analizele din 2 iunie 2023, vor avea ca subiect:„Plățile cu cardul bancar în Republica Moldova”.

 

Conferință de presă privind deschiderea ediției a IV-a a Festivalului Industriilor Creative FIC 2023

UNDE: Artcor, str. 31 August 1989, 137

CÂND: 12:00

 

Demo Listening Session with Anrew Rayel FIC 2023

UNDE: Artcor, str. 31 August 1989, 137

CÂND: 17:00

CONTEXT: Dacă scrii și produci muzică electronică, ești detreminat să urci în topuri mondiale și pe scene internaționale Andrew vine la Artcor ca să asculte piesa ta. Înarmat cu toată experiența de peste 10 ani în domeniu și cunoștințele care l-au urcat pe locul 24 între cei mai buni DJ din lume, te va asculta și îți va vorbi despre această artă.

 

Spectacol de dans: „Noja-Noja”

UNDE: Teatrul Naţional „Eugene Ionesco”, bd. Grigore Vieru, 11

CÂND: 17:30

CONTEXT: Vă așteptăm cu drag la Spectacolul „Noja-Noja”, regia Jung Hana, Coreea de Sud.

 

Spectacol: „Capcana”

UNDE:  Teatrul Național „Mihai Eminescu”, bd. Ștefan cel Mare, 79

CÂND: 18:00

CONTEXT: Teatrul „Mihai Eminescu”  propune o relectură, o revizitare printr-o nouă interpretare scenică a piesei  „Fuga” de Mihail Bulgakov.

 

Instalație „Poezii pe pereți” cu Ioana Isac /FIC 2023

UNDE: Artcor, str. 31 August 1989, 137

CÂND: 18:30

CONTEXT: Vă invităm la o instalație muzeu a albumului audio poetic „Poezii pe Pereți” creat din poeziile din volumul „Ce mai faci, poezie?” a Ioanei Isac.

 

Hello Creativity – Seara Ușilor Deschise la Ogilvy Moldova

UNDE: Olgivy Moldova,  str. Serghei Lazo, 25/1

CÂND: 19:00

CONTEXT: Vom avea ocazia să descoperim împreună tehnologiile viitorului prin interacțiunea cu zonele creative din cadrul agenției, concepute utilizând tehnologii multimedia de colegii noștri – o galerie AR, un joc interactiv, un obiect art installation și alte atracții surpriză.

 

Mobilitate academică în cadrul Programului Erasmus+

UNDE: Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, str. Ion Creangă, 1

CÂND: Până la data de 5 iunie, curent

CONTEXT: Profesorii universitari Nedim Yuzbașioglu și Metehan Yaykasli, de la Facultatea de Turism a Universității din Akdeniz, Turcia, desfășoară o mobilitate de predare la Facultatea de Geografie a UPSC, în cadrul Programului Erasmus+. În dialog cu administrația și cadrele didactice, s-a accentuat importanța relațiilor de colaborare și a schimbului de experiență și de bune practici la nivel academic și administrativ.

 

Expoziție: Bienala Internațională de Pictură – Ediția a VIII-a

UNDE: Muzeul Național de Artă al Moldovei, str. 31 August 1989, 115

CÂND: Până la data de 11 iunie, curent

CONTEXT: 123 de artiști, cu peste 140 de lucrări, din 28 țări: Austria, Bulgaria, Cehia, China, Cipru, Croația, Ecuador, Egipt, Franța, Japonia, Germania, Ghana, Grecia, India, Indonezia, Italia, Lituania, Mexic, Polonia, România, Slovacia, Spania, SUA, Togo, Turcia, Ucraina și Republica Molodova, întrunește ediția actuală a Bienalei Internaționale de Pictură, care a oferit mereu oportunități semnificative pentru crearea unui dialog dintre nucleul de pictori autohtoni, orientat cu precăderile către tendințele artistice inovatoare și estetica unor artiști din străinătate.

 

  APELURI DE ÎNSCRIERE

Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul, anunță, că sunt disponibile următoarele oferte privind participarea la mobilitățile academice în cadrul Programului ERASMUS+ pentru semestrul I, anul de studii 2023-2024, Middle East Techical University, Ankara, Turcia. Domenii propuse: Limbi moderne; Istorie; Pedagogie;  Psihologie; Drept; Administrație publică; IT; Business și administrare; Contabilitate; Inginerie. Perioada aplicare 19 mai – 25 iunie 2023. Toate documentele trebuie să fie perfectate în limba engleză și prezentate la Serviciul Relații Externe și Mobilitatea Academică, birou 224.

Programul „EU4Moldova”: „Regiuni chieie” invită potențiali aplicanți pentru Elaborarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă al Municipiului Ungheni, în conformitate cu Condițiile Generale de Contact și Termenii de referință prevăzut în această Cerere de Propunere. Pentru mai multe detalii – Primaria Municipiului Ungheni. Termenul limită de înscriere: 7 iunie, curent.

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova a lansat concursul pentru acordarea burselor de merit pentru anul de studiu 2023-2024. Această inițiativă are ca scop recunoașterea și recompensarea performanțelor academice excepționale ale studenților. Perioada de depunere a dosarelor începe pe 1 iunie 2023 și se încheie la data de 30 iunie 2023. Comisia de evaluare, formată din experți în domeniul educației, va examina dosarele depuse și va selecta beneficiarii burselor de merit. Bursele de merit reprezintă nu doar o recompensă financiară, ci și un semn de apreciere a angajamentului față de excelența academică, totodată vă vor oferi resurse suplimentare pentru a vă dezvolta abilitățile și cunoștințele.

Baroul din Paris, în parteneriat cu Ecole de Formation professionnelle des Barreux du ressort de la cour dappel de Paris (EFB), organizează Programul de stagiu internațional pentru tinerii avocați vorbitori de limba franceză (până la 40 de ani), care doresc să descopere dreptul francez și european, precum și exercitarea profesiei de avocat în Franța într-un mediu internațional. Obiectivele acestui program: Consolidarea relațiilor dintre barouri;  Crearea unei colaborări între avocați și firmele care au participat la program; Promovarea schimbului de experiență și cunoștințe juridice, precum și practica dreptului comparat. Termenul limită de aplicare: 23 iunie 2023. Pentru mai multe detalii e-mail: [email protected]      

 

 EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

Ministra Mediului, Iordanca Iordanov, participă la negocierile sub auspiciile UNESCO privind combaterea poluării cu plastic. În perioada 29 mai – 2 iunie 2023, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite pentru Educație Știință și Cultură UNESCO, cu sediul la Paris, Franța, are loc  cea de-a două sesiune a Comitetului interguvernamental de negociere pentru dezvoltarea unui nou instrument internațional obligatoriu din punct de vedere juridic privind poluarea cu plastic, inclusiv în mediul Marin. Reuniunea a fost precedată de consultări regionale pe 28 mai. În rezoluția „Încheierea poluării cu plastic: spre un instrument internațional obligatoriu din puncr de vedere juridic”, Adunarea Națiunilor Unite pentru Mediu din cadrul Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) a solicitat directorului executiv al UNEP să convoace un comitet de negociere interguvernamental, cu scopul de a finaliza lucrările până la sfârșitul anului 2024.

Un contingent al Armatei Naționale participă în perioada 29 mai – 9 iunie, curent, la exercițiul multinațional „Saber Guardian 2023” (SG23), care face parte din complexul de exerciții „Defender Europe 23”. „SG23” este condus de Forțele Terestre ale Statelor Unite din Europa și Comandamentul Forțelor Întrunite „General Ioan-Emanoil Florescu” din cadrul Statului Major al Apărării,  Armata Română.  „Saber Guardian 2023” este un exercițiu în teren, care are ca obiectiv creșterea interoperabilității la nivel comun și multinațional cu forțe armate ale statelor aliate și partenere. Antrenamentele se vor desfășura concomitent în poligoanele militare din județele Constanța, Ialomița, Brașov, Galați, Brăila și Tulcea din România.

Anul acesta găsiți cărțile a 9 autori de limba română din Republica Moldova expuse la standul #ICR Madrid, care ne găzduiește cu căldură. Feria del Libro de Madrid, este la cea de-a 82 ediție și se celebrează de la 26 mai pînă la 11 iunie, curent,  în Parcul El Retiro din Madrid.

Țările de Jos văzute prin ochii unui fotograf moldovean și Moldova văzută prin ochii unui fotograf olandez. Expoziția „On the other side of  the cintinent” a ajuns la Amsterdam. Aceasta poate fi văzută de Pension Homeland Kattenburgetraat, 5. Dacă sunteți prin preajmă, nu ratați șansa de a vizita Expoziția. Foto: Ecaterina Buruiană/Mihail Kalarashan.

Meroslava Parii
01/06/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii