AGENDA ZILEI//03.11.2023

Meroslava Parii
02/11/2023
Grafică: CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA  

Stadiul implementării proiectului Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova (SAASM) este evaluat de un grup de experți ai Băncii Mondiale (BM), care efectuează, în perioada 30 octombrie - 10 noiembrie curent, o vizită în țara noastră. Secretarul de stat al Ministerului Dezvoltării Regionale, Ana Mardare, s-a întâlnit cu echipa de experți ai BM, condusă de Smita Misra. Vizita experților de la Banca Mondială reprezintă o ocazie de a discuta despre progresul, provocările și oportunitățile proiectului SAASM și de a consolida colaborarea noastră și mai mult. Asigurarea tuturor cetățenilor cu apă de calitate este o prioritate în Planul Reconstrucției Infrastructurii Moldovei 5+, obiectiv pe care vom reuși să-l realizăm doar cu suportul Băncii Mondiale și a altor parteneri strategici care împărtășesc cu noi cele mai bune practici în domeniu, a subliniat Ana Mardare.

Militari moldoveni și români participă, în perioada 23 octombrie - 3 noiembrie curent, la exerciţiul internaţional „Joint Combined Exchange Training-2023” (JCET), desfășurat la Baza Militară de Instruire a Armatei Naţionale. Militarii vor executa trageri din diferite tipuri de armament de infanterie și artilerie, vor desfășura acțiuni care antrenează rezistenţa fizică şi aptitudinile de comandă. De asemenea, ofițerii, soldații și sergenții vor efectua patrulări, lucrări de distrugere (EOD), pregătire medico-militară și alte ședințe specifice de instruire. JCET se desfășoară în conformitate cu Planul de instruire al Armatei Naţionale pentru anul 2023, iar militarii moldoveni participă la acest exercițiu începând cu anul 2009.

 

Briefing de presă susținut de către candidații la funcția de Primar general al municipiului Chișinău, Adrian Albu, și secretarul executiv al PSRM, Igor Dodon, și echipa PSRM din Chișinău, cu tema „Cu PSRM și Adrian Albu în Chișinău va fi mai bine”

UNDE: Primăria municipiului Chișinău, bd. Ștefan cel Mare, 83

CÂND: 08:00

 

Eveniment: Configurarea Corectă a Sistemului Fotovolatic

UNDE: Universitatea Tehnică din Molodva,  Bloc 5, str. Florilor

CÂND: 09:00, 3-4 noiembrie, curent

CONTEXT: Te invităm la un eveniment de formare, de excepție! Dacă ești instalator de sisteme fotovoltaice sau vrei să devii un expert în acest domeniu, acesta este evenimentul pe care nu-l poți rata. Agenda evenimentului 3 noiembrie: Configurarea Corectă a Sistemului Fotovoltaic. Proiectare sistem, calcule și punere în funcțiune; Încărcătoare solare și invertoare fotovoltaice; Programarea de bază pentru Multi și Quattro; Studii de caz și sesiune de întrebări și răspunsuri (Q&A).

 

Seminar cu genericul: Prețuri de transfer – cum să înțelegem și să interpretăm legislația

UNDE: Hotel Jolly Alon, Sala de conferințe, str. Maria Cebotari, 37

CÂND: 09:00

CONTEXT: Începând cu 1 ianuarie 2024 în legislația fiscală națională va fi aplicat conceptul prețurilor de transfer. Ce reprezintă Prețurile de transfer, care sunt subiecțiile, metode si exemple practice de aplicare a principiului, vor fi discutate în cadrul evenimentului organizat de către P.P. „Monitorul Fiscal FISC.md” în parteneriat cu PwC.
 

Eveniment: Serviciile fiscale electronice – Aspecte tehnice a SIA „e-Factura”

UNDE: Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Sala de ședințe, bd. Ștefan cel Mare, 151

CÂND: 09:00

CONTEXT: Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, vă invită să participați la un dialog cu Serviciul Fiscal de Stat și Centrul de Tehnologii Informaţionale în Finanţe pe marginea subiectelor de actualitate în domeniul serviciilor fiscale electronice, inclusiv aspecte tehnice a SIA „e-Factura”.

 

Conferință științifică internațională: Latinitate, Romanitate, Românitate – Ediția a VII-a

UNDE: Universitatea de Stat din Molodva, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 09:00, 3-4 noiembrie, curent

CONTEXT: Sunteți invitați la Conferința științifică internațională: Latinitate, Romanitate, Românitate. Domeniul: Istorie și arheologie, Studiul artelor și culturologie. Evenimentul va reuni specialiști din patru țări și vor fi prezentate peste 70 de comunicări științifice. Conferința științifică internațională „Latinitate, Romanitate, Românitate” este organizată de Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Istorie și Filosofie, Centrul de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir”, Chișinău – Oradea, cu susținerea financiară a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

 

Training: Inventarierea activelor și pasivelor. Casarea  mijloacelor fixe

UNDE: Vioser, str. Mitropolit Varlaam, 65

CÂND: 09:00

CONTEXT: Din program: Inventarierea activelor și pasivelor. Cadrul normativ, descifrarea procesului de inventariere, particularitățile procesului de inventariere. Cadrul normativ, descifrarea procesului de inventariere a mijloacelor fixe, particularitățile procesului de inventariere; Casarea mijloacelor fixe și a activelor circulante. Cadrul normativ. Procesul de casare și particularități; Întrebări și răspunsuri.

 

Curs de inițiere în Implantologie  de la A la Z

UNDE: Masterdent, str. Vasile Lupu, 81/4

CÂND: 09:00

CONTEXT: Acest curs intensiv practic este conceput pentru stomatologii începători care doresc să obțină experiență, practică la instalarea implanturilor dentare endoosoase, sub îndrumarea profesorului universitar, dr.hab.st.med. Nicolae Chele, sef catedră Chirurgie OMF și implantologie orală A. Guțan și a specialiștilor în domeniul implantologiei. Participanții vor învăța planificarea reabilitării implant-protetice și vor însuși tehnica convențională de inserare a implanturilor dentare endo-osoase și vor avea oportunitatea să efectueze ei înșiși o procedură de plasare a unui implant atât pe simulator cât și pe pacient.

 

Evenimentul de transmitere de către Ministerul Sănătății a nouă Ambulanțe noi de Tip A, destinate pentru îmbunătățirea sistemului de îngrijire perinatală din Republica Moldova

UNDE: Ministerul Sănătății, str. Vasile Alecsandri, 2

CÂND: 09:30

 

PRIA Gala Fermierilor din Republica Moldova

UNDE: Toro Center, str. Pantelimon Halippa, 6

CÂND: 09:30

CONTEXT: PRIAevents, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, AIPA-Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, și având ca și partener principal FinComBank S.A.,  Kaufland Moldova și Federatia Nationala A Fermierilor, vă invită să luați parte la PRIA Gala Fermierilor din Republica Moldova, un eveniment unic, care mai ales in acest an, în premieră, este conceput pentru a celebra și aplauda realizările remarcabile ale acelor fermieri, care aduc o contribuție semnificativă la agricultura din Republica Moldova, care sunt exemple de urmat.

 

Ședința Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică din 3 noiembrie 2023

UNDE: Online

CÂND: 10:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Conferință de presă organizată de Partidul Platforma Demnitate și Adevăr

UNDE: Sediul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, str. Columna, 135

CÂND: 10:00

 

Conferință de presă organizată de către Teatrul Național „Mihai Eminescu”

UNDE: Teatrul Național „Mihai Eminescu”, bd. Ștefan cel Mare, 79

CÂND: 10:00

 

Program: „Factory Product Innovation”

UNDE: Moldexpo, str. Ghioceilor, 1

CÂND: 10:00

CONTEXT: ZIPHOUSE anuță finalitatea Programului „Factoru Product Innovation” din cadrul ZIP Acceleration. După o perioadă de 9 luni în care participanții au dezvoltat produse inedite, au realizat concepte, au gândit dezvoltarea lor tehnică, și poziționarea, urmează să luăm parte la mult așteptata lansare. 8 proiecte finaliste, 8 participanți unici și 4 zile în care puteți vizualiza creațiile care au luat naștere prin multă muncă și dedicație. Așadar, vă așteptăm pe 2 noiembrie în cadrul expoziției DAS INTERIOR & IMOBIL SALON 2023 la marea deschidere, iar în intervalul 2-5 noiembrie, expoziția de la Moldexpo are ușile deschise pentru publicul larg și doritorii care vor să admire inovațiile finaliștilor.
 

DAS Interior & Imobil Expo 2023

UNDE: Moldexpo, str. Ghioceilor, 1

CÂND: 10:00, 2-5 noiembrie, curent

CONTEXT: DAS EXPO 2023 include două expoziții tematice din domeniul imobiliarelor, construcțiilor, arhitecturii și designului, desfășurate concomitent. Expozițiile tematice IMOBIL și DAS INTERIOR SALON reprezintă o platformă eficientă de promovare și dezvoltare a pieței imobiliare și a designului de interior din Republica Moldova. Formatul evenimentului este conceput pentru a prezenta cât mai multe oportunități și oferte pentru consumatori, care vor găsi soluții optime atât privind procurarea locuințelor, cât și privind amenajarea acestora. De asemenea, veți putea beneficia de consultări gratuite de la arhitecți și designeri de interior profesioniști chiar în cadrul expozițiilor.

 

Ședința Consiliului Audiovizualului din 3 noiembrie 2023

UNDE: Consiliul Audiovizualului, str. Vlaicu Pârcălab, 46

UNDE: 11:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Conferință de presă organizată de Asociația Promo-Lex cu tema „Prezentarea Raportului nr. 4 al Misiunii de Observare a alegerilor locale generale din 5 noiembrie”

UNDE: Asociația Promo-Lex, str. Petru Movilă, 23/13

CÂND: 11:00

 

Conferință de presă organizată de Alianța INFONET cu tema „Prezentarea raportului preliminar de monitorizare a Alegerilor Locale Generale din 5 noiembrie 2023 din perspectiva incluziunii alegătorilor cu necesițăți speciale

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin , 22

CÂND: 11:00

 

Analize economice cu Veaceslav Ioniță din 3 noiembrie 2023 au ca subiect „Pietonii și minorii implicați în accidente rutiere în Republica Moldova”

UNDE: Online

CÂND: 11:30

 

Dezbatere publică organizată de Agenția IPN la tema: „Omenirea între Terorism, Compasiune și Interese”

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND. 12:00

 

Tur de presă la instituțiile medicale și energetice din mun. Bălți, dotate ci generatoare electrice pentru situații de urgență cu sprijinul USAID

UNDE: Municipiul Bălți

CÂND: 13:00

 

Workshop: Asigurarea calității în eficiența energetică și surse de energie regenerabilă

UNDE: Artcor, str. 31 August 1989, 137

CÂND: 13:00

CONTEXT: Green City Lab în parteneriat cu Programul Tehnologiile Viitorului în Moldova (FTA), finanțat de către USAID, Suedia și Marea Britanie, organizează un workshop dedicat întreprinderilor mici și mijlocii, în care vor fi oferite soluții pentru asigurarea calității în eficiența energetică și surse de energie regenerabilă. Din program: Workshop-ul va aborda subiecte esențiale precum asigurarea calității lucrărilor de termoizolare, schimbarea geamurilor și ușilor, calitatea echipamentului de iluminat interior și exterior, precum și sursele regenerabile de energie. Cu ajutorul experților din domeniu, veți avea ocazia să învățați cele mai bune practici și să dezvoltați abilitățile necesare pentru a vă adapta și pentru a implementa soluții durabile în afacerea voastră.

 

Eveniment: Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Moldova în vizită la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți

UNDE: Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, NORTEC, Sala de conferințe

CÂND: 13:30

CONTEXT: Excelența Sa, Țurcanu Cristian Leon - Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Moldova vine la  USARB - Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți.
Excelența Sa, va avea și un dialog cu studenții universității, cu genericul  „Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană”.
 

Hackathon: Invitație pentru Pace

UNDE: Digital Park, str. Mihai Viteazul, 15

CÂND: 13:00, 3-5 noiembrie, curent

CONTEXT:  Inițiativa pentru Pace (I4P) în parteneriat cu Asociația Obștească Centrul de Consultanță și Educație Civică, organizează Peace Accelerator Lab/Hackathon pentru tinere și tineri Scopul evenimentului este să reunim până la 20 de femei și bărbați tineri de pe ambele maluri ale Nistrului pentru a genera și implementa idei pentru produse/soluții tehnologice centrate pe necesitățile oamenilor, care accelerează pacea și coeziunea socială pe ambele maluri ale Nistrului.
Pe parcursul a 3 zile participantele și participanții vor lua parte la o serie de sesiuni tematice dezvoltate de experți în securitate și consolidare a păcii, precum și de experți IT. De asemenea, vor fi generate idei pentru produse/soluții tehnologice centrate pe om, care accelerează pacea și coeziunea socială. Un juriu format din reprezentantele și reprezentanții I4P, Centrul de Consultanță Civică și Educație și UN Women va desemna cele mai bune soluții, care vor beneficia de suport financiar pentru dezvoltare.

 

Eveniment: Acțiune de Plantare a Copacilor

UNDE: Orașul Drochia, Parcul Central

CÂND: 13:00

CONTEXT: Toamna este perioada pentru a planta cele mai multe specii de arbuști și copaci. În susținerea acestei reguli a naturii, invităm cetățenii orașului în Parcul Central la plantarea copacilor. La fel, administrația publică locală, încurajează și îndeamnă organizarea acțiunilor de plantare a copacilor de către organizațiile din teritoriu, atât publice cât și private. Doar împreună vom reuși să facem lucruri frumoase pentru comunitatea noastră.

 

Colocviu: Artrita juvenilă idiopatică - perspective și oportunități

UNDE: Institutul Mamei și Copilului, str. Burebista, 93

CÂND: 13:30

CONTEXT: Societatea de Pediatrie din Republica Moldova, vă invită să luați parte la Colocviul: Artrita juvenilă idiopatică: perspective și oportunități, organizat de Departamentul Pediatrie (USMF „Nicolae Testemițanu”) sub egida Societatății de Pediatrie din Republica Moldova.

 

Festival Internațional al Artelor Contemporane – BEFREEFEST

UNDE: Teatrul Fără Nume, str. Sfatul Țării, 18

CÂND: 3-9 noiembrie, curent

CONTEXT: BEFREEFEST este un proiect care discută ideea de libertate prin producții artistice. Acesta propune publicului spectacole de teatru, dans, muzică și filme, cu scopul de a susține creativitatea în toate formele sale, devenind astfel un veritabil Festival Internațional al Artelor Contemporane. „Libertatea din acest festival este definită de multitudinea formelor artistice și degajarea pe care ți-o pot permite artiștii. Totodată credem că este important ca și publicul să trăiască libertatea atât prin regăsirea în ceea ce vor vedea pe scenă, cât și în a dezvolta o minte deschisă spre tot ce este nou și diferit de ceea ce au putut vedea până acum. Așadar festivalul devine un loc al întâlnirii mai multor culturi, stiluri, viziuni, forme artistice, personalități și caractere”, menționează organizatorii.

 

Ședința Comisiei Electorale Centrale din 3 noiembrie 2023

UNDE: Comisia Electorală Centrală, str. Vasile Alecsandri, 119

CÂND: 16:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Program de formare continuă: Realizarea  învățării integrate cu utilizarea instrumentelor și resurselor digitale

UNDE: UPSC, Clasa Viitorului, str. Ion Creangă, 1

CÂND: 03-11 noiembrie, curent

CONTEXT: Centrul ClasaViitorului invită cadrele didactice din învățământul primar să participe la programul de formare continuă: Realizarea învățării integrate cu utilizarea instrumentelor și resurselor digitale - 5 credite. Forma de instruire: offline / online. Scopul acestui program este să introducă participanții în lumea învățării integrate, prezentându-le strategiile interactive utilizate și instrumentele digitale care sprijină acest proces educativ.


Eveniment: 12 Ani de Clubul Nostru

UNDE: Madison Park, str. Ghioceilor, 1

CÂND: 18:00

CONTEXT: Proiectul pentru femei ,,Clubul Nostru” împlinește 12 ani, ocazie tocmai potrivită pentru o petrecere faină. Într-o atmosferă selectă, cu fourchette și șampanie, o tombolă cu peste 100 de premii oferite de partenerii generoși ai serii, punctul culminant e prestația celor mai apreciate nume din industria muzicală autohtonă. Carismaticii băieți de la Akord vă vor încânta cu celebrele hituri, neobositul Gabriel Nebunu promite chef și voie-bună cum doar el poate să facă, iar Lupii lui Calancea vor rupe scena.
 

Conferința Științifică Internațională cu participare Națională „Educația din perspectiva Clasa Viitorului”, 2023

UNDE: Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Clasa Viitorului, str. Ion Creangă, 1

CÂND: 3-4 noiembrie, curent
CONTEXT: În numele Comitetului organizatoric, suntem încântați să vă invităm la cea de a patra ediție a Conferinței Științifice Internaționale cu participare Națională (CSIN) „Educația din perspectiva conceptului Clasa Viitorului”  2023, parte a proiectului științific național „Educația inițială și continuă din perspectiva conceptului Clasa Viitorului”.
 

Concert Simfonic

UNDE: Palatul Republicii, str. Maria Cebotari, 16

CÂND: 18:00

CONTEXT: În  program: Johannes Brahms, soliști: Radu Croitoru, Bogdan-Alexandru Costache și Orchestra Simfonică a Filarmonicii  Naționale „Serghei Lunchevici”, dirijor Bogdan-Ionuț Cojocaru, România. 

 

Spectacol: „O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale

UNDE: Teatrul Republican de Păpuşi "Licurici", str. 31 August 1989, 121

CÂND: 18:00

CONTEXT: Teatrul de seară va prezenta spectacolul cu păpuși pentru maturi :„O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale.

 

Iluminarea clădirii Parlamentului, în culorile drapelelor Republicii Moldova și Uniunii Europene, în contextul reuniunii Președinților Comisiilor pentru afaceri ale Uniunii Europene și ai Comisiilor pentru afaceri externe, „United4Moldova”

UNDE: Parlamentul  Republicii Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 18:30

 

Luna Filmului European la Chișinău

UNDE: Europa Cafe, str. Alexei Sciusev, 97

CÂND: 18:30

CONTEXT: O lună de film european la Chișinău. În noiembrie - decembrie 2023, vino să vizionezi cele mai noi filme, care au participat, în 2022 și 2023, la Cannes, Berlin sau Locarno, inclusiv pelicule câștigătoare de mari trofee la festivaluri internaționale de film. Pentru prima dată, „Luna Filmului European” va avea loc în Moldova, simultan cu aproape toată Europa .Europe Café, fiind principalul centru de informare al Uniunii Europene în Moldova, este co-organizator al evenimentului și invită publicul să cunoască mai bine cultura și arta cinematografică europeană. În cadrul Filmului European vă invităm să vizionăm filmul: "Anatomy of a Fall" (Franța) - Câștigător Palme d'Or, Cannes Film Festival 2023, regizoare: Justine Triet.

 

Spectacol: „Cei Doi” de Ianoș Petrașcu

UNDE: Teatrul Fără Nume, str. Sfatul Țării, 18

CÂND: 18:30

CONTEXT: Spectacolul „CEI DOI” este povestea dintre Romeo și Julieta explorată dintr-o perspectivă nouă în cheia teatrului fizic. Mișcarea corporală este limbajul înțeles în mod unanim și universal, fapt care face ca spectacolul să fie nu doar accesibil unui public extrem de divers ca vârstă și cultură, dar și perceput cu o mai mare ușurință. Piesa explorează nu doar o relație de dragoste, ci și mediu în care aceasta se poate naște. Regizorul pune alături două planuri, care creează un contrast evident și chiar dureros – iubirea și una, cooperarea și învrăjbirea. Urmărim deci două tabere care ajung să lupte fără să mai știe de ce și fără a-și da seama de inutilitatea și absurdul acestei uri nestăvilite. Care este răspunsul ce poate salva lumea de această sinucidere morală și care ne poate scuti de tragedii, este tema pe care o explorează spectacolul.

Balul Bobocilor la UTM

UNDE: Club Skail Histed By, str. 31 August, 1989, 117

CÂND: 19:00

CONTEXT: Vino și sărbătorește alături de noi începutul unei noi aventuri. UTM prezintă Balul Bobocilor 2023. Fii martorul momentelor magice când bobocii noștri strălucesc în lumina reflectoarelor și își arată talentul și creativitatea. Sărbătorește alături de noi pasul către viitorul strălucit al tinerilor noștri și fă parte dintr-o seară plină de bucurie, distracție și surprize neașteptate. Muzică live, dansuri captivante și momente pline de energie te așteaptă la Balul Bobocilor 2023. Nu rata ocazia de a face parte dintr-un eveniment de neuitat.

 

Spectacol: „Colivia cu nebune” de Jean Poiret
UNDE: Teatrul ”Luceafărul”, str. Veronica Micle, 7

CÂND: 19:00
CONTEXT: Un tânăr îndrăgostit peste măsură, Laurent, hotărăște să se însoare. Înainte de acest pas însă, el trebuie să facă față unei dificile încercări – să organizeze o cină în familie, cu părinții. Nimic ieșit din comun până în acest moment, doar că mireasa provine dintr-o familie cu vederi extrem de conservatoare, cu un tată politician care militează pentru morală și familia tradițională. Iar Laurent descinde dintr-o familie ieșită din tiparele unei mentalități conservatoare. De frică să nu-și piardă iubita, tânărul își roagă tatăl să joace în fața familiei ei un rol complicat… „Colivia cu nebune” se recomandă drept o comedie despre aparențe și prejudecăți, familii tradiționale și …mai puțin ori, poate, mai mult de-atât, sau, într-un cuvânt: despre iubire, în toate formele și înțelesurile ei.

 

Dinne en Rose - Cină de caritate

UNDE: Rozmarin Cafe, bd. Ștefan cel Mare, 202

CÂND: 19:00

CONTEXT: O cină caritabilă în care punem mult suflet, în compania unor oameni minunați, cu un scop nobil.Vă invităm la o seară de caritate, iar punctul culminant al acesteia vor fi gazdele minunate, persoane dragi nouă tuturor. Nata Albot, Victoria Peev, Anna Smolnitchi, Oxana Munteanu și Ana Sitnic vor avea grija ca sa va simțiți în al nouălea cer. Sub acorduri de muzica instrumentală veți avea parte de delicii gastronomice pregătite de șeful bucătar, 5 feluri de bucate perfect acompaniate de vinuri deosebite de la Purcari, meniul serii va culmina cu desertul preparat de iscusita șef patiser Irina Cazacu. Și cel mai important, 25% din suma biletele vândute vor fi donate către comunitatea Run Pink Moldova, care are grijă de femeile afectate de cancerul mamar, fiind unica organizație, gestionată de voluntari, care se implică în activitățile supraviețuitoarelor cancerului.

 

 APELURI DE ÎNSCRIERE

Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul, anunță că sunt disponibile următoarele oferte privind participarea la mobilitățile academice din cadrul programului ERASMUS+ pentru simestrul II, anul de studii 2023-2024: Powislanski University, Polonia. Domenii propuse: Economie, Finanțe, Management, Business și administrare, Contabilitate. Perioada de aplicare: până la data de 5 noiembrie, 2023. Toate documentele trebuie să fie perfectate în limba engleză și prezentate la Serviciul Relații externe și Mobilitate Academică, birou 224. Pentru mai multe detalii https://www.usch.md/

 

ODA anunță Concurs de angajare pentru postul vacant de Șef, Secția evaluare conformitate din cadrul FACEM. Cerințe specifice funției: Studii: Superioare universitare sau echivalente în domeniul economie, finanțe și bănci, managementul afacerilor. Experiență profesională: Minim 3 ani experiență generală; Minim 1 an experiență demonstrată în domeniul financiar, și/sau consultanță financiară, consultanţă în afaceri; Experiență aferentă implementării proiectelor sau activităților: operațiuni financiare, monitorizare și evaluare, aspecte legale. Termen de aplicare - 03 noiembrie 2023, ora 17:00. Mai multe detalii, https://shorturl.at/hlrO2

 

Ajutorul pentru perioada rece a anului (APRA) a fost integrat în Programul guvernamental „Ajutor la contor”, care se axează pe oferirea de compensații pentru costurile energetice. Anul acesta va fi pus în aplicare un mecanism unificat de compensare, care va include compensații aplicate direct în facturile pentru energie termică, gaze naturale sau energie electrică, precum și un ajutor financiar sub formă de plată monetară lunară, pentru familiile care utilizează combustibili solizi. Pentru a beneficia de aceste compensații, toți cetățenii se vor înregistra pe platforma online compensatii.gov.md, începând cu 1 noiembrie 2023. Persoanele cărora li s-a stabilit dreptul la APRA până la intrarea în vigoare a modificărilor legislative vor primi prestația echivalentă APRA, adică 700 lei/lunar, în lunile pentru care acest drept a fost stabilit.  Detalii vedeți aici: https://shorturl.at/gAPT5

 

Secția Relații Internaționale și Managementul Proiectelor a UPSC anunță depunerea dosarelor de candidatură pentru 1 bursă de predare (5 zile, 8 ore pentru semestrul II al anului academic 2023-2024) la Universitatea de Științe Sociale din Lublin, Polonia. Dosarele vor fi depuse la Secția Relații Internaționale și Managementul Proiectelor, str. Ion Creangă 1, bl. 2, of. 25 și online, în format PDF la [email protected] până la data de 14 noiembrie, 16:00. Pentru alte detalii: https://upsc.md/.../pentru-cadre-academice-si.../

 

Biroul de cooperare al Elveției/ Reprezentanța Ambasadei Confederației Elvețiene anunță că, prin intermediul Comisiei federale pentru burse destinate studenților străini, Guvernul Elveției acordă cercetătorilor din Republica Moldova pentru anul academic 2024-2025, următoarele tipuri de burse: Burse pentru cercetări științifice cu durata de 12 luni. Vârsta limită a candidaților – născuți după 31 decembrie 1988; Burse pentru studii postdoctorale cu durata de 12 luni. Certificatul de doctorat trebuie să fie obținut după data de 31 decembrie 2020 și înainte de 31 iulie 2024. O condiție obligatorie este cunoașterea la nivel înalt a unei limbi străine – franceza, germana, italiana sau engleza, în funcție de universitatea selectată și cerințele acesteia. Biroul de cooperare al Elveției în Republica Moldova este autorizat să desfășoare procedura de preselecție și intervievare a candidaților. Pentru a obține formularele de participare și ghidul electronic privind condițiile de aplicare a se contacta Biroul de cooperare al Elveției în Republica Moldova la adresa electronică: [email protected]. Formularele și ghidul sunt disponibile doar în limba engleză, dar pot fi completate în limba selectată pentru studii. Aplicarea la bursele Guvernului Elvețian este gratuită. Dosarele vor fi depuse până la data de 10 noiembrie 2023 la sediul Biroului de cooperare al Elveției, str. A. Mateevici 23, bloc B, mun. Chișinău. Programarea prealabilă pentru depunerea dosarului este obligatorie şi se va face la numărul de telefon 060002725 sau 022-79-69-38.

 

Asociația Presei Independente (API) și Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania) lansează concursul național „Investigațiile lurnalistice ale anului 2023”. La concurs pot depune dosare jurnaliștii sau grupuri de jurnaliști care au realizat sau publicat investigații jurnalistice bine documentate, conform standardelor profesionale în domeniu. Juriul va desemna câte trei cele mai bune investigații jurnalistice la fiecare categorie a concursului. Câștigătorii concursului vor fi premiați în cadrul Forumului Mass-Media 2023. Scopul concursului este stimularea meritelor jurnaliștilor de investigație din Republica Moldova în lupta împotriva corupției, a delapidării fondurilor publice și a altor fărădelegi. Concursul se fa desfășura în  două categorii: Investigația anului 2023 în mass-media națională;  Investigația anului 2023 în mass-media locală/regională. Dosarele pot fi transmise în format electronic la adresa electronică: [email protected]  cu mențiunea Investigații jurnalistice 2023, până la data de 5 noiembrie inclusiv. Pentru mai multe informații: 022/220996.

 

Continuă  procesul de recepționare a cererilor de acordare a subvențiilor post-investiție. Cererile vor fi acceptate până pe data de 16 noiembrie, curent. Subvențiile vor fi acordate domeniilor prioritare, stabilite în urma consultărilor cu mediul de afaceri. Astfel, fermierii își vor recupera o parte din cheltuieli pentru investițiile realizate în plantații, sere, echipamente de irigare, ferme zootehnice, tehnologii de lucrare a solului, infrastructura post-recoltare, dezvoltarea agroturismului rural etc. Cererile de subvenționare pot fi depuse de către solicitantul de subvenție sau de reprezentantul acestuia la oficiile teritoriale ale AIPA din raza teritorială în care s-a efectuat investiţia.

 

Secția Relații Internaționale și Managementul Proiectelor UPSC anunță depunerea dosarelor de candidatură pentru 1 bursă de predare (5 zile, 8 ore pentru semestrul II al anului academic 2023-2024), la Universitatea„Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Dosarele vor fi depuse la Secția Relații Internaționale și Managementul Proiectelor, str. Ion Creangă 1, bl. 2, of. 25 și online, în format PDF la [email protected] până la 7 noiembrie 2023 (ora 16:00). Detalii, aici: https://upsc.md/.../pentru-cadre-academice-mobilitate-de...

 

Ești specializat în justiție, anticorupție și integritate, drepturile omului, democrație, societate civilă și vrei să devii expert asociat al echipei #CRJM? Atunci te încurajăm să depui dosarul până la 20 noiembrie. Experții selectați vor fi contractați pentru o perioadă de până la trei ani și urmează a fi implicați periodic în activitățile noastre, inclusiv cele de cercetare și analiză juridică, elaborarea opiniilor juridice și/sau comentariilor la proiecte de lege și inițiative legislative, advocacy, activități de instruire și reprezentare. Termenii de referință detaliați sunt disponibili aici: https://crjm.org/crjm-anunta-concurs-pentru-contractarea.../

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

Ambasada Republicii Moldova la Paris, Franța, anunță: Festivalul Créafest a lansat apelul pentru cea de-a 4-a ediție de creație artistică cu tematica “Quelle Histoire!” Copiii și adulții din întreaga lume sunt invitați să creeze o lucrare, cu scopul de a uni energiile creative și de a-și dezvolta potențialul creativ. CréaFest este un eveniment festiv, popular, participativ și gratuit. Nu există juriu, nici clasament, nici premii. Doar plăcerea de a crea și de a împărtăși. Pentru participare pot fi depuse resurse plastice, sonore, vizuale sau lingvistice precum fotografia, video, artele vizuale (desen, colaj, pictura, artă stradală, gravură, sculptură), artă din domeniul teatrului (teatru, marionete, mimă, dans, muzică, circ, limbajul semnelor), literatură (poveste, poezie, scenariu, benzi desenate) și altele. Data limita pentru înscriere: 31 decembrie 2023. Mai multe detalii aici:  https://www.creafest.fr

 

Cea de-a treia ediție a Săptămânii mondiale a Francofoniei științifice (SMFS-2023) , care are loc de de la 30 octombrie- 3 noiembrie 2023, în Quebec, este marcată de evenimente majore, după cele din 2022 (Cairo, Egipt) și 2021 (București, România). Studenți, profesori-cercetători, rectori și miniștri sunt așteptați să participe la ateliere, conferințe și mese rotunde. Această a 3-a ediție este organizată de AUF în colaborare cu guvernul din Quebec. Domnul Alexandru Stratan, doctor habilitat, profesor universitar, membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, rector al ASEM, va participa la Semaine mondiale de la Francophonie scientifique de la Quebec City, Canada, în calitate de reprezentant al rectorilor din regiunea Europei Centrale și de Est.

 

Un pluton de militari din Brigada de Infanterie Motorizată „Moldova” participă până la data de 4 noiembrie, curent, la exercițiul multinațional ”Combined Resolve XIX”, desfășurat ăn Germania. Militarii moldoveni execută, în comun cu colegii din armatele partenere, misiuni de planificare, pază, patrulare, cercetare, sprijin și evacuare medicală. Scopul exercițiului este pregătirea în comun a militarilor pentru operații internaționale și creșterea nivelului de interoperabilitate a militarilor Armatei Naționale cu cei ale țărilor partenere.  La exercițiul din acest an, care are loc la centrul multinațional întrunit de instruire Hohenfels, sunt antrenați circa 4200 de militari din Italia, Grecia, Georgia, România, Spania, Lituania, Republica Moldova.

 

Ambasada Republicii Moldova la Lisabona, Muzeul Național de Etnologie și Centrul Cultural Moldav are onoarea de a vă invita la un eveniment cultural organizat datorită dlui Nicu Țărnă,  Directorul Centrului de Cultură și Artă „Ginta Latină”, în contextul celebrării anul acesta a 30 ani de la stabilirea relațiilor diplomatice moldo-portugheze. Evenimentul cultural este organizat în contextul promovării conceptului diplomației culturale și a dezvoltării relațiilor bilaterale culturale și va avea loc la data de 12 noiembrie 2023, începând cu ora 15.00, la Muzeul Național de Etnologie (Av. Ilha de Madeira, 1400-203 Lisboa). Programul prevede următoarele: 15.00 -  Vizitarea Expoziției Muzeului de Etnologie (Gratis); 16.00 – Concertul de Muzică și Recital Poetic „Gînduri între Muzică și Vers” de Nicu Țărnă și Mihaela Popescu. 18.00 – Difuzarea a 2 filme de Mihai Țărnă, „Reziliența” și „Ogma”. Intrarea la eveniment, precum și parcarea pentru mașini din curtea Muzeul sunt gratuite. Dat fiind că numărul de locuri în sală este limitat, rugăm invitații a face rezervările/anularea rezervărilor, la numărul de telefon +351 969881079 (dna Mariana).

 

Ambasada Republicii Moldova în Statul Israel anunță că și compania IsrAir a decis operarea zborurilor comerciale pe ruta Tel Aviv - Chișinău - Tel Aviv, începând cu 1 noiembrie. În toată această perioadă, autoritățile Republicii Moldova, prin intermediul MAEIE și Ambasadei noastre de la Tel-Aviv, au purtat negocieri cu diverse companii aeriene cu scopul de a satisface cererea ridicată pentru această rută, inclusiv pentru a facilita întoarcerea cetățenilor noștri. Astfel, începând cu 1 noiembrie, două noi companii aeriene întră pe piația avia din Republica Moldova, cu câte 3 curse pe săptămână - Miercuri (Israir), Joi (Arkia), Duminică (Arkia și IsrAir). Acordul cu compania aerienă „Israir” e un rezultat al eforturile autorităților de a ajuta cetățenii moldoveni aflați în Israel și Fâșia Gaza. Procurarea biletelor avia, precum și orarul și frecvența curselor pot fi verificate pe pagina web a companiei.

 

Ambasada Republicii Moldova în Ungaria anunță că la 12 noiembrie, ora 19:30, va avea loc ecranizarea filmului „Carbon”, în  premieră la Budapesta, la cinematograful Urania. Filmul „Carbon”  în regia lui Ion Borș, a fost lansat în 2022 și a avut un succes impresionant atât în cinematografele din Republica Moldova, cât și în mai multe țări din spațiul Occidental. Difuzarea filmului  are loc în cadrul Săptămânii Filmului Românesc, organizată de Institutul Cultural Român în Ungaria, în perioada 7-12 noiembrie 2023, la cinematograful de stat Urania. Evenimentul va fi deschis cu proiecția filmului  „Libertate” în regia lui Tudor Giurgiu, pe data de 7 noiembrie. După film publicul prezent va avea frumoasa ocazie să participe la o discuție cu regizorul, moderată de teoreticianul de film, Gyenge Zsolt.
 

Meroslava Parii
02/11/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii