EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA
În perioada 4-5 septembrie, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, va avea o vizită de lucru în Regatul Țărilor de Jos pentru a promova aderarea țării noastre la UE și relațiile economice bilaterale. În timpul vizitei, Președinta se va întâlni și cu cetățenii moldoveni stabiliți în Țările de Jos.
Ceremonie militar-protocolară
UNDE: Chișinău, șoseaua Hîncești 84, Ministerul Apărării
CÂND: Ora 9.00
CONTEXT: Evenimentul este dedicat Zilei Armatei Naționale
Program: Mini MBA „ONE”
UNDE: MMU Business School, bd. Moscova, 21
CÂND: 09:00
CONTEXT: Mini MBA "ONE" este un program de reconversie profesională pentru mii de manageri și directori. Fiind unul dintre cele mai populare programe din Europa, acesta vă oferă cunoștințele și competențele cheie de afaceri de care aveți nevoie. Obiectivul cursului: Să construiți cunoștințe teoretice și practice în diverse domenii de management. Prin finalizarea cursului, veți fi pe deplin pregătiți pentru activități manageriale. Cursul se adresează managerilor și supervizorilor de nivel mediu, celor care caută să organizeze o muncă eficientă în întreprindere și se va desfășura într-o formă modernă de învățare online, oferind flexibilitate maximă în programul dumneavoastră - studiați în orice zi și oriunde în lume.
Campania „Împarte o carte”
UNDE: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creanga”, Alexei Sciusev, 65
CÂND: 09:00
CONTEXT: Continuă Campania „Împarte o carte”. Dacă dorești să contribui la oferirea șanselor egale de dezvoltare copiilor și tinerilor din satele noastre prin îmbogățirea bibliotecilor cu mai multe cărți, participă la Campania de colectare a cărților. Campania se va desfășura în perioada iulie – decembrie 2023. Sunt binevenite cărți noi sau în stare foarte bună de literatură pentru copii și tineri, cărți non-ficțiune, enciclopedii, dicționare în limba română, precum și în alte limbi vorbite sau studiate în Republica Moldova.
Conferință de presă
UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22
CÂND: 09:30
CONTEXT: Conferința de presă este prezentată de Institutul de Politici Publice (IPP), care anunță prezentarea publică a rezultatelor celei mai recente ediții a Barometrului Opiniei Publice (BOB), ce cuprinde date obținute în iulie - august 2023. Această ediție a BOP-ului beneficiază de sprijinul financiar al Fundației Soros Moldova, reflectând angajamentul ambelor organizații pentru înțelegerea profundă a opiniei publice din Republica Moldova. Procesul de colectare a datelor a fost gestionat de către Centrul de Studii Sociale și Marketing „CBS-Research”, în timp ce analiza detaliată a fost realizată de către experții Institutului de Politici Publice. Sondajul a fost efectuat pe un eșantion reprezentativ de 1200 de persoane din 85 de localități din Republica Moldova, excluzând regiunea transnistreană. Eroarea maximă a sondajului este de ±3%, asigurând astfel un nivel înalt de precizie în reflectarea opiniei publice.
Ședința săptămânală a serviciilor Primăriei Chișinău din 4 septembrie 2023
UNDE: Online
CÂND: 10:00
Curs de educație digitală - Lex expert
UNDE: Biblioteca Publică de Drept, filiala BM "B.P.Hasdeu", str. Armenească, 42
CÂND: 10:00
CONTEXT: Din Program: Utilizarea bazelor de date juridice; Utilizarea Catalogului electronic; Top surse – Modalități de căutare a articolelor științifice juridice; E-cariera: Crearea unui CV, căutarea unui loc de muncă.
Prezentarea candidatului Partidului PACE la funcția de Primar General al municipiului Chișinău
UNDE: Primăria Municipiului Chișinău, bd. Ștefan cel Mare, 83
CÂND: 10:30
Dezbatere publică
UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22
CÂND: 11:00
CONTEXT: Dezbaterea publică este organizată de Agenția IPN la tema: „Șansele limbii române și ale societății moldovenești”.
Ședința Comisiei Electorale Centrale di 4 septembrie 2023
UNDE: Comisia Electorală Centrală, str. Vasile Alecsandri, 119
CÂND: 12:30
CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI
Conferință de presă
UNDE: Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 75
CÂND: 14:00
CONTEXT: Conferința de presă este organizată de Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova cu tema: Progresele Ministerului Afacerilor Interne. Rezultatele anchetei în cazul incidentului de la Aeroportul Internațional Chișinău. Vorbitor: Adrian Efros, ministru al afacerilor interne.
Curs practic pentru contabilii începători
UNDE: Asociația Contabililor și Auditorilor Profesioniști din Republica Moldova, str. Mitropolit Varlaam, 65
CÂND: 18:00
CONTEXT: Asociația Contabililor și Auditorilor Profesioniști din Republica Moldova, vă invită la un curs practic pentru contabilii începători. Din program: Bazele contabilităţii; Contabilitatea financiară; Legislaţia fiscală a Republicii Moldova; Contabilitatea impozitului pe venit ș.a.
Premieră mondială a simfoniei „Pogromul din Chișinău”
UNDE: Teatrul Național de Operă și Balet , bd. Ștefan cel Mare, 152
CÂND: 18:00
CONTEXT: Dumitru Miller Orchestra (Israel) vă invită la concertul în cadrul Festivalului „Zilele Europene a Culturii Evreiești”. Premiera mondială a simfoniei «Pogromul din Chișinău 1903», compozitor Dumitru Miller (Israel), susținută de Orchestra Naţională Simfonică a Companiei „Teleradio Moldova”, dirijor – profesor, academician, artist al poporului, Persoană de Onoare al Moldovei Gheorghe Mustea. În program: Partea I. La 120 de ani de la Pogromul din Chișinău.
Partea II. Program de muzica klezmer, israeliană și europeană, susținut de soliști din Israel și Republica Moldova cu susținerea Orchestrei Teleradio Moldova, dirijori Ilie Rotilă (Moldova) și Dumitru Miller (Israel).
Training: Grup empatic: Ce contează pentru tine?
UNDE: Super Like, str. Ion Creangă, 1
CÂND: 18:30
CONTEXT: Cu cât mai bine știu să-mi port de grijă și să am un echilibrul interior, cu atât mai probabil ca ceilalți să se bucure de conexiunea cu mine. Pentru că, tot ce ofer altora, vine din resursele ce le am. Resursele le am doar atunci când am grijă de ce contează, îmi păstrez echilibrul și îmi ofer cel mai mare respect. Această activitate presupune un număr de persoane, care formează un grup empatic, ghidat și ajutat, ca să-și ofere reciproc spațiul pentru a face lumină în echilibrul personal.
Quizul 36
UNDE: Lake House Brewery, bd. Ștefan cel Mare, 182
CÂND: 19:00
CONTEXT: Quizul este un joc intelectual distractiv în care echipe de cel mult 7 persoane încearcă să acumuleze cât mai multe puncte. Îți garantăm întrebări bune, concurență acerbă și multe emoții pozitive. Jocul e compus din câteva runde tematice și o întrebare finală. Cu un pic de logică, atenție și cunoștințe generale, fiecare poate pleca acasă cu impresii excelente. Iar cu puțin noroc – chiar și cu un premiu. Ca de obicei, pregătim întrebări bune, vă distrăm și oferim și premii. De la voi cerem doar zâmbete pentru fotograf și dispoziție bună. Suntem gata să primim jucători de toate vârstele. Pentru a vă simți pregătiți de joc, răsfoiți cele mai recente titluri de știri, ascultați cele mai noi piese, luați-vă dispoziția bună și adunați-vă echipa luni, Lake House Brewery.
Expoziție: Colecțiile Centrului Pro-European de servicii și comunicare
UNDE: Biblioteca Națională din Republica Moldova, Parter, Blocul central, str. 31 August, 1989, 78A
CÂND: Până la data de 13 octombrie, curent
CONTEXT: În contextul marcării relațiilor de colaborare dintre Consiliul Europei și Republica Moldova, care au debutat la 13 iulie 1995, dar și pentru a marca prima ediție a Zilelor vizibilității Consiliului Europei în Statele sale membre, Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită să răsfoiți filele unor publicații intrate în colecțiile Centrului Pro-European de servicii și comunicare.
Potrivit organizatorilor, o să analizați cele mai recente publicații care au fost oferite de partenerii de la Reprezentanța Permanentă a Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei, dar și de la Oficiul Consiliului Europei la Chișinău.
Expoziția personală a artistei Valentina Bahcevan
UNDE: Muzeul Național de Artă al Moldovei, str. 31 August 1989, 115
CÂND: Până la data de 8 octombrie
CONTEXT: Valentina Bahcevan, artist plastic, este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova din 1975. În perioada anilor 1978 – 1990 participă cu regularitate la expoziții de grup la Chișinău, Paris, Vilnius, Tașkent, Lvov. Artista colaborează, din anul 1996, cu galeriile Kolb and Son (1999 - 2009) și ArtScoop (1999-2018) din New York, SUA. În 2005, 2007, 2008, 2009 Valentina Bahcevan participă la expozițiile internaționale organizate de Javits Center din New York, SUA, iar anul acesta a participat la Bienala Internațională de Pictură, Chișinău 2023. În lucrările sale din ultimii ani nu există nicio narațiune, niciun complot. Pictorița numește lumea abstractă din jurul său "urbanism romantic". Acesta este un flux neliniștit de voință și sentiment uman, care amintește de un roi de albine, unde nu există loc pentru un individ, o persoană care gândește și se simte "ca toți ceilalți". Pecetea timpului modern trebuie infuzată într-un torent viu, care curge prin venele spațiului limitat și ale timpului.
Ziua Mondială a Curățeniei 2023
UNDE: Pe tot teritoriul țării
CÂND: 1-16 septembrie, curent
CONTEXT: În intervalul 1 – 16 septembrie, sub egida Ministerului Mediului, în Republica Moldova se va desfășura Campania „Ziua Mondială a Curățeniei 2023”. Ea are ca scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la eforturile Republicii Moldova de a se alinia la obiectivele trasate de UE: zero poluare, economia circulară, managementul integrat al deșeurilor și promovarea prevenirii formării deșeurilor prin reducerea consumului excesiv, în favoarea reciclării deșeurilor. De asemenea, va sublinia modul în care gestionarea deșeurilor afectează ecosistemele naturale Ministerul Mediului acordă o atenție deosebită stării râurilor mici și importanței de a menține malurile curate. Campania va culmina cu o acțiune de salubrizare pe teren, la nivel național, sâmbătă, 16 septembrie.
APELURI DE ÎNSCRIERE
Centrul de Investigații Jurnalistice invită jurnaliștii de investigație să se înscrie la trainingul în jurnalism de investigație care va avea loc la Chișinău pe 6 -7 septembrie, curent. Evenimentul este organizat de GIZ Moldova si Centrul de Investigatii Jurnalistice in cadrul programului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Guvernul Marii Britanii, și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Termen limită pentru confirmarea participării: 5 septembrie, curent. Jurnaliștii care doresc să participe la training se pot înregistra prin email, la adresa: mihaela.cibotaru @ gmail.com.
Agenția Relații Funciare și Cadastru, anunță inițierea recepționării cererilor solicitanților pentru obținerea certificatului inginerului cadastral, conform anexei nr.1 la Regulamentul aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.817/2020, iar la pct.9 din cerere se va indica adresa electronică a solicitantului și se vor anexa următoarele acte: Copia de pe actul de identitate al cetățeanului Republicii Moldova; Copiile de pe diplomele de studii și de pe actele privind conferirea titlurilor științifice; Actul ce confirmă experiența de muncă în domeniul respectiv. Persoanele interesate urmează să depună cererea și actele necesare până la data de 11 septembrie 2023, fie personal sau prin intermediul unui reprezentant împuternicit conform legii la sediul Agenției la adresa: mun. Chișinău, str. Serghei Lazo, 48, etajul 3, fie prin intermediul sistemelor informaționale destinate, fie prin intermediul mijloacelor electronice de comunicare la adresa electronică: info@arfc.gov.md.
Universitatea Liberă Internațională din Moldova, anunță înscrierea la cursurile gratuite de limbă maghiară, poloneză și turcă pentru anul academic 2023-2024.
Doamna Dr. Sájter Laura va facilita studierea limbii maghiare în ULIM cu suportul Ambasadei Ungariei în Republica Moldova și a Ministerului Afacerilor Externe și Comerțului din Ungaria.
https://docs.google.com/.../1FAIpQLSdn9J0wEtR.../viewform...
Domnul Piotr Pyzel, dr. va preda cursurile de limbă poloneză şi a fost desemnată de Agenția Națională Poloneză pentru Schimb Academic (NAWA).
https://docs.google.com/.../1FAIpQLSc9gmwqnSO.../viewform...
Domnul Dr. Kayhan İNAN va continua predarea limbii turcă în cadrul ULIM, în temeiul acordului de colaborare cu Ambasada Republicii Turcia în Republica Moldova.
https://docs.google.com/.../1FAIpQLSfOvuXAiMR.../viewform...
Toți doritorii de a se înscrie la cursuri sunt rugați să remită formularele de aplicare completat până în data de 15 septembrie. Pentru detalii nu ezitați să ne contactați la următorul număr de telefon: 022-20-59-21.
Companiile interesate să-și exporte produsele sau serviciile pe piața din România sunt invitate să participe la Programul Export Missions, implementat de Agenția de Investiții cu susținerea Proiectului de Competitivitate a Întreprinderilor Micro, Mici și Mijlocii, finanțat de Banca Mondială. Pentru a fi una dintre cele 60 de companii ce vor avea parte de consultanță și suport din partea specialiștilor, dar și de oportunități de identificare a potențialilor parteneri, completează formularul până la data de 5 septembrie.
https://forms.gle/6fdhVdDuNMmyR4437. Regulamentul de desfășurare a programului poate fi consultat pe următorul link - https://drive.google.com/.../1ckBtU-VrJx_KOeq.../view...Orice întrebări pot fi expediate la adresa de email export@invest.gov.md
Anunț privind selectarea reprezentanților societății civile în Colegiul disciplinar al judecătorilor (termen-limită de depunere a dosarelor de participare la concurs – 7 septembrie 2023). În conformitate cu Regulamentul privind selectarea reprezentanților societății civile în Colegiul disciplinar al judecătorilor, aprobat prin Ordinul ministrului justiției nr. 91/2016, Ministerul Justiției anunță concurs pentru selectarea unui candidat la funcția de membru în Colegiul disciplinar al judecătorilor. Concursul pentru selectare include următoarele etape: examinarea și evaluarea dosarelor; evaluarea integrității candidaților conform prevederilor Legii nr. 26/2022; interviul. Pentru mai multe detalii: E-mail: secretariat@justice.gov.md
Consiliul Superior al Procurorilor a anunțat concurs pentru ocuparea a 7 (șapte) funcții de membru în Colegiul pentru selecția și evaluarea procurorilor, după cum urmează: - 4 din rândul procurorilor (2 vor fi aleși de Adunarea Generală a Procurorilor și 2 de către Consiliul Superior al Procurorilor );- 3 din rândul reprezentanților societății civile. Candidații care au depus dosarele pentru participare la concursurile pentru ocuparea funcțiilor vacante de membru al Colegiului pentru selecția și cariera
procurorilor și de membru al Colegiului pentru evaluarea performanțelor procurorilor urmează să confirme în scris, în termen de 10 zile lucrătoare, disponibilitatea de a participa la concursul pentru funcția de membru al Colegiului pentru selecția și evaluarea procurorilor 4. Cererile de participare la concursurile anunțate se vor depune la Aparatul Consiliului Superior al Procurorilor (mun.Chişinău, bd. Ștefan cel Mare 73, tel:022- 828-501 și/sau tel:022-828-502), până la data de 04.09.2023, inclusiv.
Stimați cetățeni ai municipiului Bălți, Primăria municipiului Bălți vă invită să faceți parte din echipa de voluntari dedicată dezvoltării comunității și îmbunătățirii vieții în orașul nostru. Suntem în căutarea persoanelor energice, creative, entuziasmate, care doresc să aducă un impact pozitiv în viața locală. Activitățile preconizate: implementarea proiectelor de dezvoltare locală; activități de organizare și desfășurare a evenimentelor publice, cum ar fi sărbători locale, naționale și internaționale ș.a.;activități de informare, motivare și mobilizare a populației spre implicarea în procesul decizional; activități de dezvoltare personală; scrierea proiectelor; activități în cadrul subdiviziunilor primăriei, ș.a. Cine poate deveni voluntar: Cetățeni de la 14 ani care doresc să își dedice timpul liber pentru a sprijini comunitatea și a dobândi experiență valoroasă. Pentru a vă alătura echipei noastre și pentru a vă asigura o experiență plăcută și eficientă de voluntariat, vă rugăm să completați formular de înscriere online https://forms.gle/1YbWjs898CHFCvbK8 sau în format fizic, la Zona de informare din cadrul primăriei, în perioada 1-17 septembrie 2023. Persoană de contact: Olga Saranciuc, specialist principal Direcției relații cu publicul, E-mail: voluntariat.primariabalti@gmail.com
Apel deschis pentru depunerea aplicațiilor la proiectele standard a Programului Interreg NEXT România-Republica Moldova. Autoritatea de Management a Programului Interreg NEXT România-Republica Moldova lansează primul apel de proiecte standard. Fondurile europene disponibile pentru acest apel de proiecte însumează 40 milioane de euro. Pot fi depuse proiecte care aduc beneficii în următoarele domenii: prevenirea și combaterea dezastrelor naturale, educație, sănătate, turism și managementul frontierei. Termenul limită pentru depunerea aplicațiilor este 8 decembrie 2023, orele 16:00. Sistemul electronic folosit la depunerea aplicațiilor este JEMS și poate fi accesat aici. Pentru eventuale dificultăți întâmpinate în procesul de depunerea a aplicațiilor, vă rugăm să contactați Secretariatul Comun al Programului Interreg NEXT, la adresa helpdesk@brctiasi.ro.
În cadrul primei cereri de propuneri lansate de Programul Interreg NEXT Bazinul Mării Negre, căutăm evaluatori care să efectueze evaluarea calității (strategică și operațională) și evaluarea conformității cu ajutorul de stat a cererilor depuse. Se preconizează formarea unei echipe de cel puțin 6 evaluatori externi și 2 experți în domeniul ajutorului de stat. Informații detaliate legate de posturile vacante, criteriile de selecție, precum și procedura de candidatură și de recrutare pot fi descărcate din Termenii de referință. Candidații interesați își vor depune candidatura până la data de 8 septembrie 2023, ora 23:59 (ora României), la adresa recruitment@adrse.ro.
EVENIMENTE PE PLAN EXTERN
”Melodia culorii” – expoziția pictorului Ion Carchelan la Paris. Ambasada Republicii Moldova în Franța, în parteneriat cu Primăria sectorului 6 din Paris, vă invită să descoperiți universul acuarelei pictorului Ion Carchelan. Peisajele sale rustice, fluide, atemporale sunt inspirate din scenele rurale care îl înconjoară în țară, unde continuă să locuiască în localitatea natală: cântecul unei păsări, detaliul frunzelor unui copac, culorile blânde ale apei, o melodie la amurg, delta Dunării în zori. O libertate a culorilor și a gândurilor, până la data de 16 septembrie, orar - Luni – vineri de la 10:30 la 17:00. Joi până la 19:00 și sâmbătă de la 10:00 la 12:00, Primăria sectorului 6 din Paris, Galeria Luxembourg.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii