EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării al Republicii Moldova, Dumitru Alaiba, îl va găzdui la Chișinău pe omologul său român Ștefan Radu Oprea, care se va afla într-o vizită oficială în țara noastră luni, 5 februarie.
Depunerea jurământului de învestire în funcție a viceprim-ministrei pentru integrare europeană desemnată, Cristina Gherasimov
UNDE: Președinția Republicii Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 154
CÂND: 08:30
Podcastul de educație financiară „Dă sens banilor”. Invitată, Anca Dragu, Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei
UNDE: Online
CÂND: 09:00
CONTEXT: Anca Dragu, guvernatoarea BNM, participă la podcastul „Dă sens banilor” și va răspunde la întrebările presei din Republica Moldova, își prezintă prioritățile, explică beneficiile aderării la SEPA și descrie perspectivele unui sistem financiar comun cu UE.
Ceremonia de revenire a celui de-al 19-lea contingent al Armatei Naționale din misiunea de menținere a păcii KFOR din Kosovo
UNDE: Tabăra Militară 142, str. Pietrarilor, 3
CÂND: 09:00
Campania „Citim cu voce tare împreună”
UNDE: Biblioteca Națională pentru Copii, „Ion Creangă”, str. Alexei Sciusev, 65
CÂND: 09:00, 5 – 11 februarie, curent
CONTEXT: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” participă la Campania națională „Să citim cu voce tare împreună”, inițiată cu prilejul marcării pe 7 februarie a Zilei Internaționale a Cititului Împreună (World Read Aloud Day). Biblioteca va organiza ateliere de lectură, întâlniri ale cluburilor de lectură în parteneriat cu grădinițe, gimnazii și licee din Republica Moldova și România. Bibliotecarii vor citi copiilor, împreună cu educatorii și profesorii, cărți de autori clasici și contemporani, precum și cărți cu benzi desenate.
Misiune de afaceri a companiilor din România organizată de Camera de Comerț Americană din Moldova (AmCham Moldova) în parteneriat cu AmCham România și cu sprijinul Ambasadei SUA în Republica Moldova
UNDE: Digital Park, str. Mihai Viteazul, 15A
CÂND: 09:30
Conferință de presă cu tema „Eșecul guvernării în reforma patentelor”
UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22
CÂND: 10:00
Ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău din 5 februarie 2024
UNDE: Online
CÂND: 10:00
Lex-Expert – Curs de educație digitală
UNDE: Biblioteca Publică de Drept, filiala BM "B.P.Hașdeu", str. Armenească, 42
CÂND: 11:00
CONTEXT: Din program: Utilizarea bazelor de date juridice; Utilizarea catalogului electronic; Top surse – Modalități de căutare a aerticolelor științifice juridice; E-Cariera: Crearea unui CV, căutarea unui loc de muncă.
Dezbaterea publică organizată de Agenția IPN la tema „Rolul Istoriei în formarea persoanei și modernizarea societății”
UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22
CÂND: 11:00
Conferința „Academicianul Mihail Dolgan în universul criticii literare”
UNDE: Universitatea de Stat din Moldova, Bloc 3, aula 434 „Eugen Coșeriu”
CÂND: 11:30
Ședința Consiliului Superior al Procurorilor din 5 februarie 2024
UNDE: Procuratura Generală, bd. Ștefan cel Mare, 73
CÂND: 13:00
CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI
Discuții publice asupra proiectului „Planul urbanistic zonal pentru teritoriul cuprins în perimetrul străzilor Matei Basarab – Florilor – Studenților - bd. Moscova”
UNDE: Pretura sectorului Râșcani, str. Kiev, 3
CÂND: 14:00
Interactive English with Troy and Heidi
UNDE: Centrul American UPSC, birou 302, str. Ion Creangă, 1
CÂND: 15:00
CONTEXT: Suntem încântați să vă invităm la următoarea noastră sesiune de "Interactive English with Troy and Heidi". Dacă sunteți în căutarea unui mod dinamic și captivant de a vă îmbunătăți abilitățile de limba engleză și de a vă lărgi orizonturile, acesta este locul potrivit.
Conferință de presă susținută de ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării al Republicii Moldova, Dumitru Alaiba, și ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului al României, Ștefan Radu Oprea
UNDE: Guvernul Republicii Moldova, etaj 1 (intrarea din str. Pișkin), str. Piața Marii Adunări Naționale. 1
CÂND: 15:45
Prima Expoziție Științifică din Republica Moldova - Science Time Machine
UNDE: Clasa Viitorului, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Crengă”, str. Ion Creangă, 1
CÂND: Până la data de 26 martie, 2024
CONTEXT: Vă invităm să explorați lumea descoperirilor și inovațiilor la Prima Expoziție Științifică din Republica Moldova - Science Time Machine. Expoziția este perfectă pentru elevii claselor primare, gimnaziale, liceale, studenți și oricine este interesat de știință. Ce veți găsi la Expoziție? 11 exponate interactive care demonstrează legile fizicii, inclusiv Legea lui Bernoulli, lui Arhimede și Prima lege a lui Newton. Oportunitatea de a învăța prin experiență directă și de a participa la un quest captivant pentru consolidarea cunoștințelor. Toate exponatele sunt proiectate de ingineri autohtoni și produse în Republica Moldova.
Expoziție tematică de desene ale copiilor „Formula păcii în arta copiilor din Ucraina și din lume”
UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 105
CÂND: În fiecare zi
CONTEXT: Pe parcursul lunii februarie, când se împlinesc doi ani de la războiul pe scară largă declanșat de Rusia în Ucraina, ai posibilitatea să vizitezi expoziția tematică de desene ale copiilor „Formula păcii în arta copiilor din Ucraina și din lume”. Aceasta a fost inaugurată la Parlament și este deschisă publicului larg în fiecare zi. Expoziția conține aproape 200 de desene realizate de 200 de copii din Republica Moldova și Ucraina, cu vârsta cuprinsă între patru și 18 ani, din școli de arte și centre pentru refugiați din țară. Prin creațiile lor, copiii au redat pacea așa cum o înțeleg ei.
Expoziție de acuarelă „Peisajul și Așzări. Iași-Chișinău”
UNDE: Biblioteca Națională a Republicii Moldova, str. 31 August 1989, 78A
CÂND: Până la data de 29 februarie, curent
CONTEXT: În fiecare an, la 24 ianuarie, românii de pretutindeni marchează Unirea Principatelor Române din anul 1859, numită Mica Unire, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, un act de voinţă politică a celor două principate româneşti, Moldova şi Ţara Românească, prima etapă în crearea statului unitar român modern. Pentru a reitera importanța acestul eveniment, care a marcat identitatea națională din Basarabia, Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează Salonul de Artă, în cadrul căruia va fi vernisată expoziția de acuarelă a aritștilor plastici Anatol Gherasimov și Mădălin Țibichi „Peisajul și Așezări. Iași-Chișinău”. Expoziția cuprinde circa 40 de lucrări cu peisaje și așezări ce reprezintă spațiul geografic al Moldovei istorice, care au fost executate în tabere de creație între anii 2015 – 2023.
Spectacol: „Podul de piatră. Elegiacelordelakmdistanță”
UNDE: Teatrul Național „Satiricus”, str. Mihai Eminescu, 55
CÂND: 18:00
CONTEXT: Este un spectacol de teatru documentar bazat pe Istorii din străinătate, volum semnat de Iurie Cojocaru, originar din satul Lozova, Republica Moldova, care într-o zi de vară pleacă la Londra pentru o scurtă vacanță, iar de-atunci au trecut mai mult de zece ani. Spectacolul este construit din amintirile, lacrimile, durerile, regretele, jalea, dar și visele, bucuriile, fericirea sau dorul celor care au ales să plece în străinătate ca să-și construiască viața, dar și emoțiile, privirile, cuvintele, scrisorile celor care au așteptat nerăbdători acasă.
Pub Quiz – Sezonul 65
UNDE: Lake House Brewery, bd. Ștefan cel Mare, 182
CÂND: 19:00
CONTEXT: Quizul este un joc intelectual distractiv în care echipe de cel mult 7 persoane încearcă să acumuleze cât mai multe puncte. Îți garantăm întrebări bune, concurență acerbă și multe emoții pozitive. Jocul e compus din câteva runde tematice și o întrebare finală. Cu un pic de logică, atenție și cunoștințe generale, fiecare poate pleca acasă cu impresii excelente. Iar cu puțin noroc – chiar și cu un premiu. Quizul este gata să primească jucători de toate vârstele. Pentru a vă simți pregătiți de joc, răsfoiți cele mai recente titluri de știri, ascultați cele mai noi piese, luați-vă dispoziția bună și adunați-vă echipa luni, la Lake House Brewery.
Gala Premiilor Cineaștilor 2024
UNDE: Palatul Republicii, str. Maria Cebotari, 16
CÂND: 19:00
CONTEXT: Cele mai bune filme și oameni din cinematografia națională vor fi premiați la Gala Premiilor Cineaștilor. Moldova desemnează cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu, cei mai buni actori și încă multe alte categorii, într-o atmosferă unică, asemenea celei de la Premiile Oscar. Carbon, Tunete, Varvara, Tatarbunar, Puterea Probabilității și multe alte producții excepționale se găsesc în lista nominalizărilor.
APELURI DE ÎNSCRIERE
Președinta Maia Sandu, îndeamnă cetățenii moldoveni să se înscrie la cursurile de învățare a limbii de stat: „Guvernul vă ajută să învățați limba română. Adulții care doresc să învețe limba română se pot înscrie la cursurile gratuite, organizate de Ministerul Educației și Cercetării, în cadrul Programului național de studiere a limbii române, lansat anul trecut”
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 29 bebruarie, curent
CONTEXT: Cursurile sunt destinate adulților care vor să-și perfecționeze cunoștințele de română, dar și celor care vor să învețe limba română de la zero și vor fi organizate în perioada martie - decembrie 2024, cu prezență fizică sau online. Doritorii se pot înscrie la cursuri prin completarea acestui formular online: http://bit.ly/programlimbaromana sau pot apela la numărul de telefon 068686004, în zilele de lucru, între orele 9:00 și 17:00.
Agenția de Investiții anunță lansarea achiziției privind prestarea serviciilor: Design grafic; Dezvoltare și mentenanță web
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 13 februarie, curent, ora 17:00
CONTEXT: Mai multe detalii sunt disponibile AICI
Baroul Paris, în parteneriat cu Ecole de Formation professionnelle des Barreaux du ressort de la cour d’appel de Paris (EFB), organizează Programul de stagiu internațional pentru tinerii avocați vorbitori de limba franceză
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 13 aprilie, curent
CONTEXT: Stagiul internațional este un curs de formare destinat tinerilor avocați străini, care vorbesc fluent limba franceză și care doresc să descopere dreptul francez și european, precum și exercitarea profesiei de avocat în Franța într-un mediu internațional. Acest program va avea loc în Octombrie – Noiembrie 2024 ( 8 săptămâni) și va reuni avocații într-un mediu internațional, oferindu-le oportunitatea de a compara practicile și de a stabili legături durabile de colaborare. Persoanele interesate se pot înregistra pe următoarea pagină web: https://www.avocatparis.org/stage-international Pentru mai multe detalii, puteți contacta organizatorii la adresa de e-mail: http://stageinternational@avocatparis.org.
Ministerul Culturii lansează concursul pentru finanţarea din bugetul de stat a proiectelor culturale ale organizațiilor necomerciale pentru anul 2024
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 30 martie, curent, ora 24:00
CONTEXT: Bugetul total pentru finanțarea nerambursabilă în anul 2024 este de 10 mln. lei (7 mln. pentru proiecte anuale și 3 mln. pentru proiecte multianuale). Valoarea totală acordată unui proiect cultural anual - nu mai mult de 300 mii lei, iar suma totală alocată pentru un proiect cultural multianual - nu mai mult de 900 mii lei. Pentru mai multe detalii AICI
Ministerul Culturii și Oficiul Național al Turismului anunță o nouă ediție a concursului internațional Best Tourism Villages
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 25 martie, ora 16:00
CONTEXT: Prin intermediul concursului sunt identificate anual exemple remarcabile de destinații rurale. Astfel, localitățile rurale din Republica Moldova au oportunitatea de a face parte din rețeaua satelor turistice la nivel mondial. Misiunea proiectului constă în promovarea turismului rural, a peisajelor, a culturii și a activităților asociate acestora. Cele mai importante obiective ale programului sunt: promovarea metodelor de utilizare și păstrare eficientă a resurselor naturale; reducerea deșeurilor; promovarea inovațiilor; îmbunătățirea accesului la finanțe și investiții. Pentru mai multe detalii la adresa: http://alexandrina.valean@turism,gov.md
Asociația Obștească „Centrul de Drept al Femeilor” anunță selectarea unui/unei office manager pentru asistarea și oferirea suportului necesar echipei CDF în implementarea activităților instituționale
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 6 februarie, curent, ora 18:00
CONTEXT: Dosarele de aplicare vor fi prezentate în format electronic la adresa: http://concurs@cdf.md cu mențiunea „Concurs office manager”, sau pot fi depuse la adresa: str. Mihail Kogălniceanu, 76, mun. Chișinău. Candidații selectați vor fi contactai pentru interviu.
Angajăm specialist sau specialistă în comunicare în cadrul proiectului „Îmbunătățirea Calității Educației”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării și Banca Mondială
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 9 februarie, curent, ora 16:00
CONTEXT: Pentru mai multe detalii vă rugăm să ne contactați la adresa http://eqip@mec.gov.md
Ministerul Educației și Cercetării cu sediul în mun. Chișinău, Casa Guvernului, Piața Marii Adunări Naționale nr.1, MD-2033, anunță concurs pentru ocuparea funcției vacante de director al Gimnaziului „Constantin Sucitu” din Corjova, Dubăsari
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 26 februarie, curent
CONTEXT: Dosarul de participare la concurs poate fi depus prin e-mail http://cancelaria@mec.gov.md prin poștă sau personal la Ministerul Educației și Cercetării, bir. 330. Telefoane de contact: 022 233 560; 0 22 233 564.
Comitetul Helsinki din Olanda acceptă acum aplicații pentru Matra Rule of Law Training "on Integrity of Civil Servants & Management of Borders", care va avea loc atât online, în perioada 26 februarie 2024 - 8 martie 2024, cât și în persoană, în perioada 17 martie - 30 martie 2024
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 7 februarie, curent
CONTEXT: Aflați mai multe despre cursul de formare în domeniul statului de drept, oferit de NHC împreună cu Leiden Law School și The Hague Academy for Local Governance:
https://www.nhc.nl/.../integrity-and.../matrarolt/
Banca Europeană de Investiții (BEI) oferă 6 milioane de Euro, prin intermediul proiectului Livada Moldovei, pentru proiecte de îmbunătățire a infrastructurii, a laboratoarelor, educației și instruirii
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 1 februarie – 1 martie, curent
CONTEXT: Instituțiile interesate trebuie să depună dosarele la MAIA, însoțite de o scrisoare de solicitare, de un concept investițional, care să includă informații despre instituție, descrierea cursurilor, specialităților, numărul de studenți, scop, obiective, grup țintă, probleme, propuneri pentru soluționare, rezultate scontate, impact așteptat, modele din alte țări, situația actuală, contribuția proprie și detalii despre liniile de investiții solicitate. Pantru mai multe detalii AICI
Dacă ești editor video și vrei să înveți cum să faci animații, efecte vizuale, grafică de mișcare folosind Adobe After Effects sau să-ți îmbunătățești abilitățile de utilizare a acestui program, înscrie-te la trainingul organizat de CU SENS
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 12 februarie, curent
CONTEXT: Trainingul va avea loc în data se 2-3 martie, curent. Pe lângă cele două zile de training, participanții vor beneficia și de ore individuale de mentorat. Dacă ești interesat/ă de acest training, trimite CV-ul la adresa de e-mail: http://cusens.project@gmail.com
Primăria municipiului Ungheni anunță concurs pentru ocuparea funcției publice vacante: director al Instituției de îmvățământ extrașcolar Școala de Arte Plastice „Raisa Cojocaru” din municipiul Ungheni
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 28 februarie, curent, ora 16:00
CONTEXT: Persoanele interesate vor depune documentele necesare la Comisia de organizare a concursului, pe adresa: mun. Ungheni, str. Națională 7, biroul 203. Telefon: 0236 22962.
Lansarea programului de burse pentru studenți, personalul academic și de cercetare al instituțiilor de învățământ superior pentru studii în Universitățile din Letonia, în anul universitar 2024 – 2025, precum și pentru participarea la școlile de vară organizate de Universitățile letoniene
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 1 aprilie, curent
CONTEXT: Pentru mai multe detalii AICI Formularul de cerere și documentele necesare pentru bursele de studii pentru anul universitar 2024 – 2025 se depun online, începând cu data de 1 februarie 2024, la Agenția de Stat pentru Dezvoltarea Educației. Pentru întrebări suplimentare, nu ezitați să o contactați pe dna Marika Pira – expert senior al Departamentului „Study in Latvia”, Direcția de orientare educațională și afaceri internaționale din cadrul Agenției de Stat pentru Dezvoltarea Educației, telefon: +371 67814331, e-mail: http://scholarships@viaa.gov.lv .
Ministerul Energiei, în parteneriat cu USAID Moldova prin Proiectul Securitatea Energetică a Republicii Moldova (MESA), invită tinerii și tinerele din Moldova să participe la RUNDA II a Programului Powering Moldova’s Future – Young Professional Internship
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 11 februarie, curent
CONTEXT: Acest program de stagiu plătit oferă tinerilor oportunitatea de a obține cunoștințe practice, de a-și îmbunătăți abilitățile tehnice și de a interacționa cu profesioniști din sectorul energetic. Stagiarii vor beneficia de o bursă lunară și de o adeverință oficială care să ateste finalizarea stagiului. Mai multe detalii AICI
Primăria Chişinău informează despre lansarea Concursului „Premiile pentru Debut în Literatură pentru anul 2023”, organizat de Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 23 februarie, curent
CONTEXT: Competiția este dedicată scriitorilor și criticilor literari debutanți din Republica Moldova, oferindu-le o platformă pentru a-și prezenta creațiile literare. Lucrările vor fi încadrate în categoriile: poezie, proză, critică și eseu. Participanții la concurs nu trebuie să depășească vârsta de 47 de ani, iar perioada editării cărții să fie ianuarie – decembrie 2023. Doritorii de a participa sunt încurajați să aducă lucrările până la data de 23 februarie 2024, la sediul central al BM „B.P. Hasdeu”, situat pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 148. Regulamentul Concursului AICI
Universitatea de Stat din Moldova (USM) în cooperare cu Moldova-Institut Leipzig (MIL) şi Universitatea Națională „Yurii Fedkovici” din Cernăuți organizează în acest an un workshop în cadrul programului DAAD „Dialogul Est-Vest”
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 31 martie, curent
CONTEXT: Cadrele didactice din țară sunt invitate să aplice la proiectul DAAD: Confruntarea cu simbolurile sovietice. Conflicte privind interpretarea trecutului. Mai multe detlaii AICI
Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” reamintește despre extinderea termenului privind depunerea dosarelor de participare în cadrul concursului pentru identificarea unei persoane juridice sau asocieri de persoane juridice care va elabora Sistemul Informațional „Registrul Patrimoniului Public și Administrării Proprietății de Stat”
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 14 februarie, curent
CONTEXT: SIRPPAPS va integra funcționalitățile definite în Hotărârea Guvernului Nr.851/2023 și va contribui la optimizarea administrării proprietății de stat. Pentru detalii suplimentare privind procedura de depunere și consultarea caietului de sarcini, accesați link-ul: http://https://bit.ly/4bkvXvF
Anunț de selectare a participanților la MACFRUT 2024
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 7 februarie, curent
CONTEXT: Asociația „Moldova Fruct” în parteneriat cu Proiectul USAID Moldova Competitivitate și Reziliență Rurală (Dezvoltăm Moldova Rurală), anunță selectarea companiilor interesate să participe la Expoziția Internațională Macfrut 2024, care se va desfășura în perioada 8-10 mai 2024, la Rimini, Italia în cadrul standului de țară: Moldova un gust deosebit. Anul acesta, expoziția va găzdui un simpozion internațional axat pe producerea și comercializarea strugurilor de masă. În cadrul acestuia vor fi abordate subiecte precum: programe genetice de ameliorare și soiuri noi potrivite pentru diverse medii; sisteme de cultivare și protecție; inovații privind tehnicile de precizie; soluții de păstrare, prelucrare și management al calității post-recoltare; aspecte comerciale, piețe de desfacere și preferințe ale consumatorilor. Pentru detalii accesați: https://moldovafruct.md/anunt-de-selectare-a.../
Departamentul de cooperare internațională și Centrul universitar francofon al USM invită cercetătorii și cadrele didactice să răspundă apelului „Susținerea echipelor de cercetare în Europa centrală și orientală – RESCI ECO”, lansat de Agenția universitară a Francofoniei (AUF)
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 31 martie, curent, ora 24:00, ora de la București
CONTEXT: Acest proiect este inițiat sub egida celei de-a 30-a aniversări a AUF ECO și își propune să consolideze capacitățile echipelor de cercetători pe următoarele dimensiuni: Cercetare: strategie, organizare, laboratoare etc. Inovare în activitățile științifice: valorificare, parteneriate, transfer etc. Internaționalizare: cooperare, vizibilitate etc. Sinergia echipelor de cercetare: conectare, parteneriate etc. Pentru mai multe detalii AICI Pentru întrebări suplimentare, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail: http://silvia.gutu@usm.md
Primăria municipiului Ungheni lansează ediția a II-a a Expoziției-concurs de creație artistică „Ungheni și orașele înfrățite”. Genericul din acest an este: „Hai să ne cunoaștem – imagini din orașul meu”
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 30 iunie, curent
CONTEXT: Adresa poștală la care pot fi trimise lucrările: Primăria Municipiului Ungheni, birou 205, str. Națională 7.
Inspectoratul Social de Stat anunță concurs pentru suplinirea funcțiilor publice vacante
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 6 februarie, curent
CONTEXT: Funcțiile sunt următoarele: Inspector superior (fpe), Direcția inspecția prestațiilor de asistență socială; Inspector (fpe), Direcția inspecția prestațiilor de asistență socială; Inspector superior (fpe), Direcția inspecția serviciilor sociale; Inspector (fpe), Direcția inspecția serviciilor sociale; Sspecialist principal (fpe), Secția acreditare. Pentru mai multe detalii AICI
Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură informează despre lansarea procesului de recepționare a dosarelor de solicitare a subvențiilor pentru măsurile complementare a anului curent
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 1 februarie – 30 septembrie, curent
CONTEXT: Astfel, solicitanții pasibili subvenționării sunt: fermierii, grupurile de producători agricoli, asociațiile utilizatorilor de apă pentru irigații, organizațiile profesionale din domeniul agricol, organizația din domeniul cercetării și inovării și instituția de învățământ cu profil agroindustrial. În cadrul prezentei forme de subvenționare sunt eligibile costurile suportate începând cu data de 1 octombrie a anului precedent celui de depunere a cererii de subvenționare și în anul depunerii cererii de subvenționare. Astfel, informăm solicitanții că pachetul de documente necesar, ce urmează a fi depus, poate fi accesat pe site-ul AIPA - http://https://aipa.gov.md/.../ghid-solicitant-subventii...
Continuă înscrierea la programele de recalificare pentru anul de studii 2024-2025
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 23 februarie, curent
CONTEXT: Centrul de Formare Continuă și Leadership al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău invită cadrele didactice din țară să se înscrie la programe de formare profesională continuă pentru obținerea unei noi calificări profesionale, conexe specialității formării profesionale inițiale absolvite / recalificare, (60 credite), anul de studii 2024 – 2025. Departamentul Formarea continuă a Profesorilor (str. Ion Creangă, 1 bloc 4, birou 7, tel. 060951756 – programele: Educație tehnologică; Arte plastice; Limba franceză; Limba engleză; Matematică; Informatică; Geografie; Istorie; Limbă și literatură română; Psihopedagogie specială. Departamentul Educație Timpurie și Învățământul Primar (str. Doina, 104, tel.022468730, 067288531) programele: Pedagogie preșcolară; Pedagogia învățământului primar.
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova informează despre lansarea programului de burse pentru studii superioare „2024 Türkiye Scholarships”
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 20 februarie, curent
CONTEXT: Persoanele interesate vor aplica la Program doar în format online, accesând sistemul în următorul link: https://www.turkiyeburslari.gov.tr Mai multe informații privind procedura de aplicare AICI
Facultatea de Istorie și Filosofie de la Universitatea de Stat din Moldova împreună cu Facultatea de Filosofie și Facultatea de Istorie ale Universitatea din București în zilele de 21 și 22 martie 2024, organizează, în regim hibrid, cea de-a cincea ediție a seriei de Conferințe București-Chișinău, cu tema „Identitate, patrimoniu, globalizare”
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 20 februarie, curent
CONTEXT: Contextul geopolitic actual este unul deosebit de provocator, nu doar la adresa diferitelor tipuri de identitate (comunitară, locală, națională etc.), ci chiar și în privința fenomenului globalizării însuși, care apărea până de curând teoreticienilor și publicului larg ca fiind unul aproape implacabil. În mod evident, istoricii și filosofii, dar și cercetători din domeniile conexe, se regăsesc în „prima linie” a efortului intelectual de descifrare a multiplelor semnificații implicate în evenimentele globale recente (pandemie, conflicte armate de amploare, războaie hibride, dezvoltarea AI etc.). Pentru mai multe detalii AICI
Primul apel de depunere a cererilor pentru granturi oferite de proiectul AGGRI este acum deschis. Valoarea maximă a unui grant ajunge la 1 milion USD, cu condiția ca suma să nu depășească 50% din valoarea investiției eligibile
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: Până la data de 17 mai, curent
CONTEXT: Pentru a beneficia de resurse financiare, producătorii trebuie să îndeplinească anumite condiții. Este esențial să fie înregistrați și să activeze în teritoriul controlat de autoritățile Republicii Moldova, cu excepția municipiilor Chișinău și Bălți. De asemenea, solicitanții trebuie să fie deținători legali ai bunurilor ce fac obiectul stimulării prin grant, având un termen de arendă sau comodat de minim cinci ani. Un alt aspect important este existența unui plan de afaceri, cu perspective economice și financiare viabile pe termen lung. Solicitanții trebuie să-și asume responsabilitatea financiară, contribuind cu minimum 50% din valoarea sub-proiectului
EVENIMENTE PE PLAN EXTERN
Republica Moldova va participa cu un stand de țară la unul dintre cele mai mari târguri a industriei vinicole și băuturilor spirtoase Wine Paris& Vinexpo Paris
UNDE: Paris, Franța, Expo Porte de Versailles, 1 Place de la Porte de Versailles, 75015 Paris
CÂND: 12-14 februarie, curent
CONTEXT: Veți avea ocazia să savurați aromele bogate și diversitatea strugurilor moldovenești în cadrul masterclass-ului cu tematica 10 ani de Revoluție a Vinului, cu participarea lui Robert Joseph, la data de 14 februarie 2024, orele 13:30, Hall 5.2, sala 3. Locația expoziției: HALL 5.2, STAND B161. Orar: 12-13 februarie 2024, 09:00 – 19:00, 14 februarie 2024, 09:00 – 17:00.
În atenția cetățenilor Republicii Moldova aflați în Spania, Ambasada Republicii Moldova în Regatul Spaniei informează despre continuarea audiențelor consulare itinerante
UNDE: Santander, Cantabria
CÂND: 09:00-23:00, 24 februarie, curent
CONTEXT: Pe parcursul anului curent, Ambasada intenționează organizarea vizitelor în următoarele regiuni: Cantabria, Andalucia, Țara Bascilor, Galicia și Asturias. Persoanele care doresc să beneficieze de servicii consulare în ziua menționată, pot face o programare prealabilă, prin e-mail, până la data de 19 februarie, la adresa electronică: http://consul.madrid@mfa.gov.md sau la telefon (de luni până joi, în intervalul 14:00-16:00), la numărul 918 287 989, ext.1.
Festivalul Filmului European – Proecția filmului „Carbon”
UNDE: Viena, Austria, Stadtkino Wien (Akademiestr. 13, 1010 Wien) - unul dintre cele mai notorii cinematografe de artă din capitala austriacă
CÂND: 17:45, 19-29 februarie, curent
CONTEXT: Festivalul Filmului European 2024 vine cu un vast program și o gamă extinsă de genuri cinematografice – de la dramă, comedie, la documentare. Majoritatea filmele participante la Festival își vor sărbători premiera austriacă. În cadrul Festivalului, 15 state, inclusiv Republica Moldova, își vor prezenta cele mai recente producții cinematografice. Republica Moldova va fi reprezentată la Festival de producția cinematografică CARBON (anul 2022, în regia lui Ion Borș).
În cadrul programului Ambasada vine mai aproape de cetățeni, secția consulară a Ambasadei Republicii Moldova în Marea Britanie, va primi în audiență cetățenii Republicii Moldova în orașul Northampton
UNDE: Northampton,76-92 Great Russell St, Northampton NN1 3BU
CÂND: 25 februarie, curent
CONTEXT: Serviciile consulare disponibile în cadrul acestei vizite, vor cuprinde următorul spectru de acțiuni: procuri, declarații, acte de stare civilă, cazier judiciar, preluarea dosarelor de transcriere a certificatelor de naștere şi căsătorie, buletin de identitate, consultații pe teme consulare etc.
La etapa actuală nu vor fi perfectate la distanță titluri de călătorie şi pașapoarte pentru călătorii în străinătate. Persoanele interesate de a beneficia de servicii consulare în ziua menționată, sunt rugate să se programeze în prealabil la numărul de telefon: 0044 (0) 208 996 0546 sau să ne remită un email la adresa: http://consul.london@mfa.gov.md Vă rugăm să vă programați până la data de 21 februarie 2024 la ora 17.00
În Finlanda va avea loc Forumul Change Makers, care se concentrează pe acțiuni comunitare orientate spre impact și pe comunicarea antrenantă pentru schimbare
UNDE: Finlanda
CÂND: 26 aprilie – 1 mai, curent
CONTEXT: Pentru mai multe detalii AICI
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii