AGENDA ZILEI//05.09.2023

Meroslava Parii
04/09/2023
Grafică: CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

În perioada 4-5 septembrie, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, va avea o vizită de lucru în Regatul Țărilor de Jos pentru a promova aderarea țării noastre la UE și relațiile economice bilaterale.

 

 

Ședința Comisiei juridice, numiri și imunități

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 302 G, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 08:30

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

 

Ședința Consiliului Superior al Magistraturii din 5 septembrie 2023

UNDE: Consiliul Superior al Magistraturii, str. Mihai Eminescu, 55

CÂND: 09:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

 

 

Ședința Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică din 5 septembrie 2023

UNDE: Online

CÂND: 10:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

 

 

Conferință de presă

UNDE: Ministerul Mediului din Republica Moldova, sala de ședințe 1015, bd. Ștefan cel Mare 162

CÂND: 10:00

CONTEXT: Ministerul Mediului invită reprezentanții mass-media la conferința de presă consacrată expoziției cu genericul „Eco & Green EXPO 2023”.  Întâlnirea cu jurnaliștii va avea loc la Ministerul Mediului, cu participarea Iordancăi-Rodica Iordanov, ministru al Mediului, Carolinei Chiper, director general al Moldexpo și Veronicăi Herța, director executiv al Green City Lab Moldova. Ministerul Mediului, CIE Moldexpo și Green City Lab Moldova sunt organizatorii expoziției.

 

 

Master class: Conflictele organizaționale

UNDE: Intellect Hub, str. Mitropolit Petru Movilă, 23/7

CÂND: 10:00
 CONTEXT: Atunci când apar conflicte într-o companie, este ușor să le treci în revistă ca fiind o trăsătură de caracter. "Ei bine, așa sunt oamenii, ce poți face în privința asta?". Și sunt multe lucruri pe care le puteți face. Dacă cunoașteți statisticile: 8 din 10 conflicte într-o companie nu sunt cauzate de caracteristicile personale ale angajaților, ci de modul în care este organizat procesul de lucru. Dar există și vești bune. Nu există multe motive pentru care apar conflictele organizaționale. Adesea, acestea sunt situații tipice care pot fi prevenite. Și în loc să se ocupe de certurile corporative sau să ordone team building-ului să se împrietenească cu "angajații lor conflictuali", este mai indicat ca managerul să se implice în prevenirea conflictelor organizaționale. Vă vom spune cum să faceți acest lucru în cadrul acestui master class.

 

 

Conferință de presă

UNDE: Asociația promo Lex, str. Mitropolit Petru Movilă, 23/13

CÂND: 11:00

CONTEXT: Conferința de presă este organizată de Asociația Promo-Lex cu tema: „Lansarea Misiunii de observare Promo-lex a alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023 și prezentarea Raporturilor nr. 1 al Misiunii”.

 

 

Dezbatere publică

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 11:00

CONTEXT: Dezbaterea publică este organizată de Agenția IPN la tema: „Cooperarea moldo-română în domeniul culturii, oportunități deschise”.

 

 

Conferință de presă

UNDE: Partidul Social Democrat European, str. Maria Cebotari, 4

CÂND: 11:00

CONTEXT: Conferința de presă este susținută de conducerea Partidului Social Democrat European privind situația social-politică din țară și alegerile locale generale din 5 noiembrie, curent.

 

 

Sesiune: Antreprenoriatul Social din Moldova

UNDE: Online, platforma ZOOM

CÂND: 11:00

CONTEXT:  Auziți tot mai des despre antreprenoriatul social sau impact business, dar nu știți ce este? Vreți să înțelegeți mai bine ce înseamnă și cum diferă aceste forme de antreprenoriat de afacerile clasice? Vino la o sesiune online gratuită și descoperă domeniul antreprenoriatului social.
 

 

Seminar Științific de Profil: „Stresul oxidativ în ficobiotehnologie – mecanisme și procedee de reglare”

UNDE: Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor al USM, Blocul Genetică, str. Pădurii, 20

CÂND: 14:00

CONTEXT: În cadrul Seminarului Științific de Profil, va fi examinată teza de doctor cu tema: „Stresul oxidativ în ficobiotehnologie – mecanisme și procedee de reglare”, autor Liliana Cepoi. Conducător Științific, Valeriu Rudic, dc.hab. în științe biologice, profesor universitar.

 

 

Expoziție: „Șoapte ale destinului” – Ion Druță la 95 de ani de la naștere

UNDE: Muzeul Național al Literaturii Române, Sala Roz, str. Alexei Mateevici, 79

CÂND: 15:00

CONTEXT: Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la inaugurarea expoziției fotografice cu genericul: „Șoapte ale destinului” – Ion Druță la 95 de ani de la naștere. Expoziția prezintă viața și activitatea scriitorului Ion Druță în fotografii selectate din fondurile Muzeului Național al Literaturii Române, și va putea fi vizitată până pe 30 septembrie 2023.

 



Master class: Crearea unui logo personalizat

UNDE. Filiala Buiucani, str. Alba Iulia, 190/1

CÂND: 16:00
CONTEXT: În cadrul acestui master class, vei explora tainele designului de logo-uri și vei învăța cum să transformi ideile tale creative în logo-uri impresionante: Ce veți învăța la acest master class: Concepte de Design: Află cum să folosești culorile, formele și fonturile pentru a comunica un mesaj puternic prin logo-ul tău; Creativitatea în Design: Vom explora sursele de inspirație din viața de zi cu zi și cum să le transformi în idei inovatoare de design; Instrumente și tehnici de design: Vei învăța să folosești instrumente digitale și software de design pentru a da viață ideilor tale. La finele master class-ului vei avea propriul logo personalizat, creat timp de o oră.

 

 

Concert de Muzică Contemporană

UNDE: Palatul Republicii, str. Maria Cebotari, 37

CÂND: 18:00
CONTEXT: Vă invităm  la un  Concert de Muzică Contemporană, împreună cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici" (componența camerală), director artistic și prim-dirijor Mihail Agafița. Intrarea este liberă.

 

 

Expoziție: „Graiul, Patria, Neamul...”

UNDE: Biblioteca Națională a Republicii Moldova, str. 31 August 1989, 78A

CÂND: Până la 25 septembrie, curent

CONTEXT: Expoziția de documente are drept scop valorificarea și promovarea valorilor naționale, accentuarea importanței rolului istoric, științific, cultural al evenimentelor din anii de Renaștere Națională, trezirea la o viață politică activă a poporului nostru, evoluția evenimentelor în timp, lupta înaintașilor noștri pentru limbă, alfabet, identitate națională. Impactul expoziției: Familiarizarea vizitatorilor cu documente din colecțiile Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova ce reprezintă momentele importante, rămase în conștiința românilor basarabeni, care oglindesc viața politică din 1989-1991, mișcarea de renaștere națională, obținerea independenței Republicii Moldova, reîntoarcerea la vatră a istoriei adevărate, a alfabetului latin și a flamurei tricolore.

 

 

APELURI DE ÎNSCRIERE

 

Centrul de Investigații Jurnalistice invită jurnaliștii de investigație să se înscrie  la trainingul în jurnalism de investigație care va avea loc la Chișinău pe 6 -7 septembrie, curent. Evenimentul este organizat  de GIZ Moldova si Centrul de Investigatii Jurnalistice in cadrul programului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Guvernul Marii Britanii, și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Termen limită pentru confirmarea participării: 5 septembrie, curent.

 

 

Continuă înscrierea la concursul „Cea mai bună mașină Rube Goldberg 2023”. Tematica concursului: Agricultura sustenabilă. Concursul este organizat în contextul evenimentului Noaptea Cercetătorilor Europeni, cu suportul proiectului GreenSCI – „Știința verde în serviciul societății sănătoase” și se  va organiza cu respectarea prevederilor prezentului Regulament, care este obligatoriu pentru toți participanții. Organizatorul își rezervă dreptul de a modifica prezentul Regulament sau de a prelungi perioada Concursului pe parcursul derulării acestuia și va anunța acest lucru public. Fiecare echipă va fi condusă de un mentor din cadrul universității/colegiului/ liceului pentru consultare, ghidare și suport. Funcționarea mașinii va fi demonstrată și jurizată pe data de 13 octombrie 2023, în cadrul Conferinței Internaționale „Innovative Manufacturing Engineering & Energy”, în cortul mare din Parcul-muzeu al UTM (str. Studenților). Termenii de organizare a Concursului: 1 – 10 septembrie 2023 – completarea de către mentor a Formularul de înregistrare. Pentru mai multe detalii: https://utm.md/.../01/concrusul-masina-rube-goldberg-2023/

 

 

Anunț privind prelungirea concursului pentru selectarea membrului și membrului supleant din rândul societății civile în Colegiul disciplinar al notarilor. În conformitate cu prevederile art. 67 alin. (2) și alin. (3) din Legea nr. 69/2016 cu privire la organizarea activității notarilor și pct. 11 și 13 din Regulamentul Colegiului disciplinar al notarilor, aprobat prin Ordinul ministrului justiției nr. 48/2019, Ministerul Justiției anunță concurs pentru selectarea în calitate de membru din rândul societății civile și supleantului acestuia în componența Colegiului disciplinar al notarilor. Termenul limită de depunere a documentelor pentru participare la concurs: 15 septembrie 2023, ora 17:00 Telefon de contact: (022) 201-406. Adresa poştală: mun. Chişinău, str. 31 August 1989, nr. 82, Ministerul Justiției (bir. 109). Persoană de contact: Marcela Isac, [email protected]
 

 

Cursuri de limbă și cultură poloneză pentru studenții USARB - Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți. Invităm studenții USARB să studieze limba și cultura poloneză împreună cu doamna dr. Kinga Piatkowska  în Centrul Polonez al USARB. În prima perioadă a semestrului de toamnă orele se vor organiza la distanță. Cursurile sunt gratuite  și se adresează studenților de la toate facultățile, fiind organizate atât pentru începători, cât și pentru studenți cu niveluri intermediare și avansate de competență lingvistică. Sunt oferite, de asemenea, cursuri de film polonez, istorie și gastronomie poloneză. În anul universitar 2023-2024, cei mai buni studenți vor avea ocazia să urmeze un curs gratuit de limbă și cultură poloneză în Polonia, la o universitate poloneză. Orarul cursurilor va fi stabilit împreună cu studenții. Cererile pentru cursuri pentru noii studenți sunt acceptate până în data de 18.09.2023. Date de contact: [email protected]  Profil personal pe Facebook:  Kinga Piatkowska
 

 

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) lansează primul apel de depunere a cererilor de solicitare a plăților directe în sectorul zootehnic: per cap de animal, pentru speciile: bovine, ovine, caprine și cabaline; per kg de produs: lapte de vacă. Menționăm că, cererile de solicitare a plăților directe per cap de animal se depun  din  perioada 17 august 2023 - 30 septembrie 2023, iar cererile de solicitare a plăților directe per kg de produs: lapte de vacă, se depun din perioada 17 august 2023 - 15 septembrie 2023. Astfel, deținătorii de animale, înregistrați în Registrul de stat al animalelor (RSA), conform Legii nr. 231/2006, pot depune dosarele de solicitare a subvenției, la Oficiile Teritoriale AIPA.

 

 

Termenul limită pentru aplicare a fost extins. Acum puteți depune actele pentru funcția de Secretar General Adjunct al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene până pe 11 Septembrie 2023. Se caută o persoană cu un caracter proactiv și responsabil, care să demonstreze abilități excelente de lucrul în echipă și colaborare cu diverse structuri guvernamentale și instituții europene. Aceste calități sunt deosebit de valoroase, deoarece poziția necesită coordonarea procesului de elaborare și monitorizare a cerințelor pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. ️Puteți aplica aici: https://shorturl.at/dgoI9

 

În perioada 1 august – 15 septembrie, curent,  Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului recepționează  cereri pentru compensarea cheltuielilor suportate de către agenții economici implicați în organizarea și realizarea programelor de formare profesională a elevilor din învățământul dual. Solicitarea compensației se efectuează prin depunerea online a unei cereri tipizate, însoțită de documente confirmative care poate fi completă aici https://shorturl.at/ixGM2. Aceste cheltuieli vor fi decontate în proporție de cel mult 50% și vizează: instruirea și retribuirea muncii maistrului-instructor al unității; transport, hrană și cazare; remunerație de formare profesională; materialele necesare formării profesionale a elevilor (unelte și/sau materiale consumabile); alte cheltuieli ordinare și necesare. Mai multe detalii privind modalitatea de compensare la numărul de tel. 022 221055. Pentru mai ulte informații AICI  https://shorturl.at/HXZ49
 

 

 

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova, lansează apelul de depunere a cererilor de stabilire a cuantumului de motorină din ajutorul umanitar extern, destinat suportului agricultorilor afectați de seceta din 2022. Instituția responsabilă de recepționare a cererilor de ajutor este AIPA-Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. Așadar, fermierii se pot apropia la oficiile teritoriale ale Agenției, pentru a depune setul de documente. Termenul limită este 29 septembrie 2023.

 

 

Proiectul EU4Culture, finanțat de UE, a lansat cel de-al patrulea apel pentru granturi de mobilitate, adresate artiștilor și profesioniștilor din domeniul cultural care locuiesc în afara capitalelor din Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan și Georgia. Concursul își propune să promoveze dialogul intercultural și schimbul de cunoștințe între profesioniștii din domeniul cultural. Acesta va sprijini o gamă largă de activități, inclusiv stagii, vizite de studiu, conferințe, dezvoltare profesională și alte inițiative desfășurate într-o altă țară. Artiștii și profesioniștii din domeniul cultural cu vârsta de la 18 ani, din toate sectoarele culturale și creative, care își au sediul în orașe, care nu sunt capitale sau în zone rurale din aceste țări, sunt eligibili pentru a aplica. Proiectele de mobilitate selectate pot fi implementate între 15 noiembrie 2023 și 31 august 2024 în statele membre ale UE, în țările partenere ale UE și în alte țări europene. Pentru a aplica la granturile de mobilitate EU4Culture, candidații trebuie să prezinte un plan de acțiune și un buget pentru mobilitatea internațională propusă prin intermediul Portalului de Aplicații Goethe (GAP). Mai multe detalii -> bit.ly/3DgR3LE. Termenul limită pentru depunerea candidaturilor este 25 septembrie 2023, ora limită – 18:00 (CET).

 

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

”Melodia culorii” – expoziția pictorului Ion Carchelan la Paris. Ambasada Republicii Moldova în Franța, în parteneriat cu Primăria sectorului 6 din Paris, vă invită să descoperiți universul acuarelei pictorului Ion Carchelan. Peisajele sale rustice, fluide, atemporale sunt inspirate din scenele rurale care îl înconjoară în țară, unde continuă să locuiască în localitatea natală: cântecul unei păsări, detaliul frunzelor unui copac, culorile blânde ale apei, o melodie la amurg, delta Dunării în zori. O libertate a culorilor și a gândurilor, până la data de 16 septembrie, orar - Luni – vineri de la 10:30 la 17:00. Joi până la 19:00 și sâmbătă de la 10:00 la 12:00, Primăria sectorului 6 din Paris, Galeria Luxembourg.

 

 

Ambasada Republicii Moldova are plăcerea de a anunța participarea Republicii Moldova la cea mai mare expoziție de produse alimentare și vinuri din Țările Baltice  care va avea loc  în perioada 7-9 septembrie, curent - ''Riga Food 2023''-  Colaborăm cu UN Women Moldova și am invitat antreprenorii moldoveni reprezentând Pomul Regal, Flavorya, Moft Dulce, Honey House, Lefrucom să ofere la expoziție nuci, fructe uscate, precum și produse alimentare din fructe, dulciuri tartinabile, paste făinoase, miere și ciocolată. Suntem convinși că aceasta este o oportunitate excelentă de a promova produsele moldovenești de înaltă calitate în Letonia și de a crea noi oportunități de cooperare în afaceri", a declarat Andrian Roșa, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Letonia. Pentru mai multe informații:  https://ej.uz/zcw7

Meroslava Parii
04/09/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii