AGENDA ZILEI//06.09.2023

Meroslava Parii
05/09/2023
Grafică: CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

În data de 6 septembrie, șefa statului va merge la București, pentru a participa la Summitul Inițiativei celor Trei Mări, unde se va întâlni cu șefi de stat și de guvern din Europa Centrală și va discuta investițiile în proiecte de infrastructură care ne vor conecta la UE. Până la sfârșitul acestui an, Președinta Maia Sandu va avea mai multe vizite în țările Uniunii Europene pentru a discuta cu partenerii europeni și a consolida susținerea lor politică pentru inițierea negocierilor de aderare la UE.

 

Briefing de presă susținut de ministrul Energiei al Republicii Moldova, Victor Parlicov, cu tema: „Rezultatele auditului datoriilor istorice ale Moldova-Gaz și acțiunile Guvernului pentru protejarea consumatorilor de gaz”

UNDE: Guvernul Republicii Moldova, etaj 1 (intrarea din str. Pușkin), str. Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 09:00

 

 

Masterclass:  Jurnalism de Investigație

UNDE: Hotel VisPas, str. Alexandru Lăpușneanu, 26

CÂND: 09:00, 6 -7 septembrie, curent

CONTEXT: Din Program, 6 septembrie: Prezentarea formatorilor, a programului, a așteptărilor și a experienței participanților. Conceptul de jurnalism de investigație și planificarea unei investigații: Definirea unui subiect de investigație; Formularea unei ipoteze, liste de întrebări și surse; Formarea unui plan de lucru de investigație; Lucrul pe teren; Analiza și sistematizarea informațiilor colectate; pregătirea și publicarea rezultatelor investigației. Metode de colectare a informațiilor în cadrul anchetei: Observație; Comunicarea cu oamenii – HUMINT; Lucrul cu documente și date (Surse, instrumente și tehnici OSINT, SOCMINT la colectarea de informații despre o persoană sau o companie). Temă practică de grup pentru lucrul în cinci grupuri pentru căutarea unui subiect, formularea unei ipoteze, liste de întrebări și surse și colectarea preliminară de informații în surse deschise; Prezentarea rezultatelor muncii în grup. Antrenori: Mihailo Colțov, Oleg Khomenok (Ukraina). Evenimentul este organizat  de GIZ Moldova si Centrul de Investigatii Jurnalistice in cadrul programului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”.

 

 

Ședința Comisiei politică externă și integrare europeană

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 718, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 09:00

CONTEXT: Agenda Ședinței potae fi vizualizată AICI

 

 

Ședința Comisiei economie, buget și finanțe

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 915, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 09:30

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

 

 

Ședința Comisiei mediu, climă și tranziție verde

UNDE: Parlamentrul Republicii Moldova, birou 816 C, bd, Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 10:00

CONTEXT. Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

 

Ședința Guvernului din 6 septembrie 2023

UNDE: Guvernul Republicii Moldova (intrarea din str. Pușkin) str. Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 10:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

 

 

Conferință de presă susținută de Preotul Constantin Olariu, Mitropolia Basarabiei și Exarhatul Plaiurilor, cu tema: „Ajutorul României pentru lăcașurile sfinte din cadrul Mitropoliei Basarabiei din anul 2023”

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 10:00

 

 

Ședința Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 16 B,  bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 11:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualozată AICI

 

 

 

Briefing de presă al Fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, Sala pentru conferințe de presă, bd, Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 11:00

 

 

Briefing de presă organizat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării referitor la Strategia de transformare digitală a Republicii Moldova pentru anii 2023-2030

UNDE: Guvernul Republicii Moldova, etaj 6 (intrarea din str. Pușkin), str. Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 11:00

 

 

Conferință de presă organizată de Teatrul Național de Operă și Balet cu prilejul celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu”, care va avea loc în perioada 07-24 septembrie 2023 la Chișinău

UNDE: Teatrul Național de Operă și Balet, bd. Ștefan cel Mare, 152

CÂND: 11:00

 

 

Conferință de presă susținută de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu și ministra Afacerilor Externe Europene și Comerțului Exterior a Regatului Belgiei, Hadja Lahbib

UNDE: Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, str. 31 August 1989, 80

CÂND: 13:30

 

 

Ședința Comisiei Electorale Centrale din 6 septembrie 2023

UNDE: Comisia Electorală Centrală, str. Vasile Alecsandri, 119

CÂND: 15:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

 

Ședința Biroului permanent din 6 septembrie 2023

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 16:00

 

 

Anticonferință: Aspecte psihologice în managementul resurselor umane

UNDE: Summit Events, str. Tighina, 49/3

CÂND: 17:30

CONTEXT: Dacă sunteți în căutarea unei abordări captivante pentru a explora universul complex al resurselor umane și al psihologiei, atunci această  Anticonferință este locul perfect pentru dumneavoastră. Am renunțat la formatul obișnuit și plictisitor al conferințelor, pentru a vă oferi o experiență interactivă și dinamică, menită să vă provoace gândirea și să vă inspire. Aveți ocazia de a interacționa cu Psihologi profesioniști care vor aborda subiecte foarte importante: Sentimentul de apartenență și siguranța la locul de muncă; Gestionarea stresului în mediul organizațional; Tehnici de selecție pentru a identifica candidatul potrivit; ș.a.

 

 

Master class: Secretele indicatorului de volatilitate ATR și plasarea SL

UNDE: DoubleCase, str. Vasile Alecsandri, 82

CÂND: 18:00
CONTEXT: Intervalul mediu real (ATR) este un indicator de analiză tehnică introdus de tehnicianul de piață J. Welles Wilder Jr. în cartea sa „New Concepts in Technical Trading Systems” care măsoară volatilitatea pieței prin descompunerea întregului interval al prețului unui activ pentru acea perioadă. Știm că la prima vedere poate părea complicat, dar din acest motiv vom aborda această temă în cadrul Master Class-ului din această săptămână. Vom afla cum acesta funcționează, pe care din active se aplică și care este probabilitatea lui de succes pe anumite intervale de timp.
 

 

 

WEBINAR: Stresul schimbării locului de trai

UNDE: Psihologie MD, bd. Dacia, 65/19

CÂND: 18:00
CONTEXT: Stresul este o componentă zilnică a vieții noastre. El poate afecta pe oricine, poate fi declanșat de un șir de motive. Unul din aceste motive este schimbarea locului de trai. Despre efectele negative și metodele care ajută elevii să facă față stresului discutăm în cadrul webinarului. Webinarul face parte din cadrul cursului „Intervenții psihologice în școală” – un curs de 75 activități, grupate în 8 module, organizat cu scopul dezvoltării competențelor profesionale ale psihologului școlar.

 

 

Forumurile Regionale LEADER din 2023

UNDE: GAL-urile – Nord, Centru, Sud

CONTEXT: Dragi colegi din GAL-uri, pentru abordarea LEADER toamna aceasta este timpul revederilor. Vă așteptăm, în septembrie, la cele șase Forumuri Regionale LEADER din 2023. Pentru GAL-urile din sud avem un Forum la Comrat pe 7 septembrie și altul la Cahul pe 28 septembrie. Pentru cele din nord: Bălți - 6 septembrie, Edineț - 13 septembrie. Pentru cele din centru: Chișinău - 14 septembrie și Călărași 27 septembrie. Forumurile sunt destinate echipei executive și membrilor Grupurilor de Acțiune Locală și au scopul să creeze o platformă pentru reflecții, schimb de experiență și consolidarea cooperării în rețea.

 

 

Ziua Mondială a Curățeniei 2023

UNDE: Pe tot teritoriul țării

CÂND: 1-16 septembrie, curent

CONTEXT: În intervalul 1 – 16 septembrie, sub egida Ministerului Mediului, în Republica Moldova se va desfășura Campania „Ziua Mondială a Curățeniei 2023”. Ea are ca scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la eforturile Republicii Moldova de a se alinia la obiectivele trasate de UE: zero poluare, economia circulară, managementul integrat al deșeurilor și promovarea prevenirii formării deșeurilor prin reducerea consumului excesiv, în favoarea reciclării deșeurilor. De asemenea, va sublinia modul în care gestionarea deșeurilor afectează ecosistemele naturale Ministerul Mediului acordă o atenție deosebită stării râurilor mici și importanței de a menține malurile curate. Campania va culmina cu o acțiune de salubrizare pe teren, la nivel național, sâmbătă, 16 septembrie.

 

 

 APELURI DE ÎNSCRIERE

 

Agenția Relații Funciare și Cadastru, anunță inițierea recepționării cererilor solicitanților pentru obținerea certificatului inginerului cadastral, conform anexei nr.1 la Regulamentul aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.817/2020, iar la pct.9 din cerere se va indica adresa electronică a solicitantului și se vor anexa următoarele acte: Copia de pe actul de identitate al cetățeanului  Republicii Moldova; Copiile de pe diplomele de studii și de pe actele privind conferirea titlurilor științifice; Actul ce confirmă experiența de muncă în domeniul respectiv. Persoanele interesate urmează să depună cererea și actele necesare până la data de 11 septembrie 2023, fie personal sau prin intermediul unui reprezentant  împuternicit conform legii la sediul Agenției la adresa: mun. Chișinău, str. Serghei Lazo, 48, etajul 3, fie prin intermediul sistemelor informaționale destinate, fie prin intermediul mijloacelor electronice de comunicare la adresa electronică: [email protected].

 

 

Universitatea Liberă Internațională din Moldova, anunță înscrierea la cursurile gratuite de limbă maghiară, poloneză și turcă pentru anul academic 2023-2024. Doamna Dr. Sájter Laura va facilita studierea limbii maghiare în ULIM cu suportul Ambasadei Ungariei în Republica Moldova și a Ministerului Afacerilor Externe și Comerțului din Ungaria. https://docs.google.com/.../1FAIpQLSdn9J0wEtR.../viewform. Domnul Piotr Pyzel, dr.  va preda cursurile de limbă poloneză şi a fost desemnată de Agenția Națională Poloneză pentru Schimb Academic (NAWA). https://docs.google.com/.../1FAIpQLSc9gmwqnSO.../viewform...Domnul Dr. Kayhan İNAN va continua predarea limbii turcă în cadrul ULIM, în temeiul acordului de colaborare cu Ambasada Republicii Turcia în Republica Moldova.
https://docs.google.com/.../1FAIpQLSfOvuXAiMR.../viewform... Toți doritorii de a se înscrie la cursuri sunt rugați să remită formularele de aplicare completat până în data de 15 septembrie. Pentru detalii nu ezitați să ne contactați la următorul număr de telefon: 022-20-59-21.

 

 

Anunț privind selectarea reprezentanților societății civile în Colegiul disciplinar al judecătorilor (termen-limită de depunere a dosarelor de participare la concurs – 7 septembrie 2023) În conformitate cu Regulamentul privind selectarea reprezentanților societății civile în Colegiul disciplinar al judecătorilor, aprobat prin Ordinul ministrului justiției nr. 91/2016, Ministerul Justiției anunță concurs pentru selectarea unui candidat la funcția de membru în Colegiul disciplinar al judecătorilor. Concursul pentru selectare include următoarele etape: examinarea și evaluarea dosarelor; evaluarea integrității candidaților conform prevederilor Legii nr. 26/2022; interviul. Pentru mai multe detalii: E-mail: [email protected]

 

 

Universitatea de Stat din Moldova (USM) în parteneriat cu Moldova Institut Leipzig e. V. (MIL), Universitatea Națională de Stat „Iuri Fedkovici” din Cernăuți, Universitatea de Stat „Ivan Șavanișvili” (TSU) și Liceul Teoretic „M. Kogălniceanu” organizează atelier de lucru pe subiectul „Războiul în predarea istoriei” ”. Proiect susținut financiar de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania (AA). Workshop-ul va avea loc în perioada 01-05 noiembrie 2023 și este predestinat pentru cadrele didactice din liceele din Republica Moldova și reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării din țară, care sunt interesați de subiecte controversate și care se întreabă cum pot fi predate aceste subiecte elevilor în cadrul lecțiilor de istorie la şcoală. De asemenea acest atelier oferă posibilitatea de a aborda tema războiului, a discuta cum sunt prezentate crimele de război, precum și de a face schimb de opinii în acest sens cu experți din Germania, Georgia și Ucraina. Data limită pentru depunere a dosarului este 22 septembrie 2023,  și poate fi expediat la adresa de email: uni-leipzig.de/-mil/felder.htm

 

 

Din 2001, Fundația Saxonă pentru Educație Media (SSM) organizează o dată pe an, în toamnă,  Seminarul Jurnaliștilor din Europa Centrală și de Est pentru jurnaliștii din Europa Centrală și de Est. Seminarul din acest an va avea loc la Leipzig în perioada 16-27 octombrie 2023. Anul acesta, 10-12 jurnaliști din Europa Centrală și de Est vor avea din nou ocazia de a participa la seminar și de a cunoaște astfel structurile și metodele de lucru ale televiziunii, radioului, presei scrise și online în sistemul mediatic dualist al Republicii Federale Germania. Pe lângă formarea profesională, schimbul cultural între ei este deosebit de important. Pot aplica jurnaliștii din Europa Centrală și de Est, care nu trebuie să aibă mai mult de 40 de ani la momentul înscrierii. Condițiile prealabile sunt experiența în domeniul mass-media și o bună cunoaștere a limbii germane. Costurile de călătorie, masă și cazare vor fi acoperite de Fundația Saxonă pentru Educație Mediană. Mai multe informații despre program și condițiile de participare pot fi găsite pe internet la adresa: www.ssm-seminar.de. 
Termenul limită pentru depunerea candidaturilor este 22 septembrie 2023.

 

 

Ministerul Culturii iniţiază o sesiune suplimentară de colectare a ofertelor în cadrul Programului pentru editarea cărţii naţionale – 2023. Termenul limită de depunere a ofertelor: 30 septembrie 2023,  ora 15.00. Detalii pe www.mc.gov.md
Notă: Precizăm că Ofertele și activitățile ce țin de editarea de carte în cadrul prezentei sesiuni suplimentare, vor avea loc în anul financiar în curs, prin urmare, până la închierea anului financiar 2023, și în limita mijloacelor financiare prevăzute în bugetul de stat.

 

 

În perioada 1 august – 15 septembrie, curent,  Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului recepționează  cereri pentru compensarea cheltuielilor suportate de către agenții economici implicați în organizarea și realizarea programelor de formare profesională a elevilor din învățământul dual. Solicitarea compensației se efectuează prin depunerea online a unei cereri tipizate, însoțită de documente confirmative care poate fi completă aici https://shorturl.at/ixGM2. Aceste cheltuieli vor fi decontate în proporție de cel mult 50% și vizează: instruirea și retribuirea muncii maistrului-instructor al unității; transport, hrană și cazare; remunerație de formare profesională; materialele necesare formării profesionale a elevilor (unelte și/sau materiale consumabile); alte cheltuieli ordinare și necesare. Mai multe detalii privind modalitatea de compensare la numărul de tel. 022 221055. Pentru mai ulte informații AICI

 

 

 EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

”Melodia culorii” – expoziția pictorului Ion Carchelan la Paris. Ambasada Republicii Moldova în Franța, în parteneriat cu Primăria sectorului 6 din Paris, vă invită să descoperiți universul acuarelei pictorului Ion Carchelan. Peisajele sale rustice, fluide, atemporale sunt inspirate din scenele rurale care îl înconjoară în țară, unde continuă să locuiască în localitatea natală: cântecul unei păsări, detaliul frunzelor unui copac, culorile blânde ale apei, o melodie la amurg, delta Dunării în zori. O libertate a culorilor și a gândurilor, până la data de 16 septembrie, orar - Luni – vineri de la 10:30 la 17:00. Joi până la 19:00 și sâmbătă de la 10:00 la 12:00, Primăria sectorului 6 din Paris, Galeria Luxembourg.

 

 

Ambasada Republicii Moldova are plăcerea de a anunța participarea Republicii Moldova la cea mai mare expoziție de produse alimentare și vinuri din Țările Baltice  care va avea loc  în perioada 7-9 septembrie, curent - ''Riga Food 2023''-  Colaborăm cu UN Women Moldova și am invitat antreprenorii moldoveni reprezentând Pomul Regal, Flavorya, Moft Dulce, Honey House, Lefrucom să ofere la expoziție nuci, fructe uscate, precum și produse alimentare din fructe, dulciuri tartinabile, paste făinoase, miere și ciocolată. Suntem convinși că aceasta este o oportunitate excelentă de a promova produsele moldovenești de înaltă calitate în Letonia și de a crea noi oportunități de cooperare în afaceri", a declarat Andrian Roșa, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Letonia. Pentru mai multe informații:  https://ej.uz/zcw7.

Meroslava Parii
05/09/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii