AGENDA ZILEI//07.09.2023

Meroslava Parii
06/09/2023
Grafică: CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

Capacitățile de control și testare fitosanitară a Republicii Moldova vor fi îmbunătățite cu suportul Guvernului ceh. O Misiune de experți cehi se află la Chișinău, în perioada 4-8 septembrie, curent. Prima ședință a avut loc la minister, pentru a definitiva conceptul proiectului de asistență, care va fi implementat începând cu anul viitor. Părțile au stabilit că principalele acțiuni ale proiectului se vor focusa pe: dotarea Laboratorului Central Fitosanitar cu echipament de laborator, accesorii și reactivi; instruirea specialiștilor din Laborator cu privire la noi tehnici de diagnostic de laborator si testarea de noi organisme; dezvoltarea unei aplicații digitale privind supravegherea fitosanitară a plantelor și a dăunătorilor plantelor; formarea inspectorilor ANSA în ceea ce privește  efectuarea controalelor fitosanitare,  aplicând noi metodologii și tehnici. De asemenea, Misiunea este dispusă să supună expertizei actele normative naționale, pentru a formula recomandări de ajustare a legislației noastre la prevederile Uniunii Europene.

 

 

Masterclass: "Jurnalism de investigație"

UNDE: Hotel VisPas, str. Alexandru Lăpușneanu, 26

CÂND: 09:00

CONTEXT: Din Program: Colectarea deschisă a datelor. Curățarea și analiza datelor în cadrul investigațiilor. Instrumente și tehnici;  Securitatea cibernetică pentru jurnaliști; Vizualizarea datelor în jurnalismul de investigație: instrumente și principii; Instrumentele Flourish și Data Wrappe; Sesiuni practice privind lucrul cu Flourish și Data Wrapper; Finalizarea și evaluarea formării. Evenimentul este organizat  de GIZ Moldova si Centrul de Investigatii Jurnalistice in cadrul programului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Guvernul Marii Britanii, și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Antrenori: Mihailo Colțov, Oleg Khomenok (Ukraina).
 

 

Conferință de presă

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 10:00

CONTEXT: Conferința de presă este organizată de Teodor Cârnaț cu tema: „Teodor Cârnaț candidat independent la funcția de Primar Central de Chișinău”.

 

 

Ceremonia de depunere a jurământului militar în Chișinău

UNDE: Tabăra Militară 142, str. Petrarilor, 3

CÂND: 10:00

CONTEXT: Peste 360 de tineri încorporați în Armata Națională vor depune Jurământul Militar la Chișinău și Bălți.

 

 

Ceremonia de depunere a jurământului militar în orașul Bălți

UNDE: Brigada de Infanterie Motorizată „Moldova”, str. 31 August, 24

CÂND: 10:00

 

 

Seminar Științific de Profil: „Variabilitatea somaclonală și indusă de radiație la triticale in vitro”

UNDE: Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor al USM, blocul Genetică, str. Pădurii, 20

CÂND: 10:00

CONTEXT: În cadrul Seminarului Științiic de Profil la specialitatea Genetică Vegetală, va fi examinată teza de doctor în științe biologice cu titlul: „Variabilitatea somaclonală și indusă de radiație la triticale in vitro”, autor Renata Ciobanu. Conducător științific, Larisa Andronic, dr.hab. În științe biologice, conferențiar cercetător.

 

 

Ședința plenară a Parlamentului Republicii Moldova

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 11:00

 

 

Masterclass: Creșterea afacerii și extinderea prin parteneriate

UNDE: Digital Park, str. Mihai Viteazul, 15

CÂND: 11:00

CONTEXT: Pentru prima dată în Republica Moldova, un expert în construirea de parteneriate de afacseri, autorul tehnologiei „Sesiunea de parteneri”, Dmitrii Grits va susține un masterclass.

 

 

Vizită de presă la Premier Energy Distribution

UNDE:  Premier Energy Distribution, str. Andrei Doga, 4

CÂND: 13:00

CONTEXT: Academia de Jurnalism Economic, organizează o vizită de presă la Premier Energy Distribution, compania de distribuție a energiei electrice din regiunea centru și sud a Republicii Moldova. Din program: Prezentarea generala Premier Energy; Sistemul energetic al Republicii Moldova-ENTSO-E-interconexiunile cu Ucraina, România, Europa etc; Structura tarifului de distribuție și furnizare, energia de balansare; Investiții în rețele; Proiecte de energie regenerabilă, Navitas; Centrala de generare EE; Proiecte social etc. Amintim că Academia de Jurnalism Economic este un proiect al European Business Association Moldova pentru a oferi jurnaliștilor acces la informații diverse din prima sursă și a contribui la calitatea informării societății pe subiecte de ordin economic.
 

 

Seminar Științific: „Efectul infecției virale și a radiației gama asupra variațiilor in vivo și in vitro” (Horedeum vulgare L.)

UNDE: Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor al USM, blocul Genetică, str. Pădurii, 20

CÂND: 13:00

CONTEXT: În cadrul  Seminarului Științific de Profil, la specialitatea 162.01. Genetică vegetală, va fi examinată teza de doctor în științe biologice cu titlul „Efectul infecției virale și a radiației gama asupra variațiilor in vivo și in vitro (Horedeum vulgare L.), autor Tatiana Grigorov. Conducător ştiinţific: Larisa Andronic, dr. hab. în științe biologice, conferențiar cercetător.

 

 

Recital de muzică de cameră susținut de Karlsruher Konzert-Duo, Reinhard Armleder – cello, Dagmar Hortmann – piano

UNDE: Sala Polivalentă a Universității de Stat „Alecu Russo”  din Bălți

CÂND: 13:15

CONTEXT: Din program: Beethoven, Bartholdy, Schumann, Dvorak, Rachmaninov.

 

 

Ședință consultativă

UNDE: Agenția pentru Eficiență Energetică, etaj 10, str. Alecu Russo, 1

CÂND: 14:00

CONTEXT: Agenția pentru Eficiență Energetică, împreună cu Programul Global de Inovare în Tehnologii Curate (GCIP), informează că s-au inițiat activitățile de elaborare a unui mecanism de finanțare pentru pilotarea și utilizarea tehnologiilor curate în întreprinderile municipale din Republica Moldova. În acest context, invităm reprezentanții întreprinderilor municipale să participe la o ședință consultativă.

 

 

Masă rotundă: „Rolul educației finaciare în dezvoltarea competențelor antreprenoriale”

UNDE: Academia de Studii Economice din Moldova, bloc F, 203, str. Bănulescu Bodoni, 61

CÂND: 14:30

CONTEXT: Facultatea Finanțe ASEM organizează Masa rotundă „Rolul educației financiare în dezvoltarea competențelor antreprenoriale”, în cadrul Proiectului „Laborator economic”. Sunt invitați să participe la Masa rotundă studenți, profesori, cât și toți cei interesați de subiect. Proiectul „Laborator Economic” este realizat de Facultatea Finanțe ASEM,  prin intermediul programului național UPSHIFT, implementat de către TEKEDU, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, cu susținerea financiară a UNICEF Moldova.

 

 

Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, alături de William Tompson, șeful Diviziei EURASIA din cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, vor susține declarații de totalizare după seminarul dedicat perspectivelor de cooperare dintre OCDE și Republica Moldova

UNDE: Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, str. 31 August 1989, 80

CÂND: 15:20
CONTEXT: Instituțiile mass-media sunt invitate să participe la eveniment prin asigurarea prezenței jurnaliștilor naționali și a celor acreditați de MAEIE până la ora 15:10.

 

 

Meet American  - Biking Acroes the United States

UNDE: America House, str. Bănulescu Bodoni, 27

CÂND: 17:00

CONTEXT: America House vă invită să-l cunoașteți pe Bob Eckhart, un bursier Fulbright, dar și un ciclist și aventurier pasionat de aventuri. El a întreprins mai multe călătorii remarcabile - a traversat de două ori Statele Unite pe bicicletă, din San Diego până în Ohio și din New Orleans până în Maine. Bob vă va purta într-un tur virtual al aventurii sale epice prin imagini și anecdote. El va împărtăși itinerariile sale, imagini ale traseelor pitorești, repere iconice și alte bijuterii ascunse pe care le-a întâlnit pe drum. La 8 septembrie, veniți să-l întâlniți pe Bob, să-i puneți întrebări și să aflați mai multe despre logistica ciclismului pe distanțe lungi.
 

 

Spectacol: „Macbeth” -  Operă în patru acte de Giuseppe Verdi - Festivalul Internațional de Operă și Balet „Maria Bieşu" Ediția a 31-a
UNDE: Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, bd. Ștefan cel Mare, 152

CÂND: 18:00

CONTEXT: Dirijor: Nicolae Dohotaru, Artist al Poporului. Invitați speciali: Macbeth – Pedro Carillo, Italia, Lady Macbeth – Khatuna Chokhonelidze, Georgia. Premiera mondială: la Teatro della Pergola din Florența, în ziua de 14 martie 1847. O versiunea revizuită a operei a fost prezentată in ziua de 21 aprilie 1865 la Théâtre Lyrique din Paris.  Premiera la Chişinău: 28 iunie 2017, Teatrul Naţional de Operă şi Balet “Maria Bieşu”.
 

 

Chioșc AIR: Mapări silențioase – Prezentare de artist cu R. Stein Wexler [US/DE]
UNDE: Casa Zemstvei, str. Alexei Șciusev, 103

CÂND: 19:00
CONTEXT: R. Stein Wexler, va prezenta materiale și va facilita o discuție cu privire la cine poate scrie memoria publică, cum este înregistrată aceasta în spațiul public și cum putem relata povestiri reduse la tăcere prin intervenții creative în spațiul public. Ea va prezenta proiecte desfășurate într-o diversitate de contexte urbane, urmate de o discuție despre metodologiile de artă public participativă bazate pe cercetare și proces. Subiectele de discuție vor fi explorate în continuare într-un atelier ce va urma pe parcursul lunii septembrie. Discuția va fi în limba engleză.

 


Webinar: Adolescentul ca proiecție a părintelui
UNDE: Psihologie.MD, bd. Dacia, 65/19

CÂND: 19:00
CONTEXT: Există 3 stări ale eului: copil, părinte, adult (Eric Berne) – 3 tipare, pe care orice persoană le accesează în timpul interacțiunii cu alte persoane. Ce facem și ce accesăm noi adulții (conform actului de identitate) în relația cu propriul fiu sau fiică, care este la vârsta adolescentină? Răspunsul îl veți avea în cadrul webinarului nostru. Vă așteptăm cu drag.

 

 

Masterclass: Pâine și vin

UNDE: Purcari Wine Bar, Calea Ieșilor, 8

CÂND: 19:00
CONTEXT: La Purcari Wine Bar, aducem degustarea la superlativ, cu un masterclass susținut în duet de Andrei Cibotaru și Dina Zaiaț. Vom degusta: cele mai bune vinuri de la producători mari și mici din Republica Moldova (5 vinuri diferite);  pâine de casă cu maia, de la iepuraș; ulei de măsline artizanal, din Sicilia. Vom explica tehnica degustării de vin și ulei; tainele și avantajele pâinii cu maia. Un eveniment cu tare mult bun gust și cu surprize plăcute.
 

 

Spectacol:„Chirița în Carnaval”- TNB "I. L. Caragiale"
UNDE: Teatrul Fără Nume, str. Sfatul Tării, 18

CÂND: 20:00
CONTEXT: Umor, inteligență și mult amuzament. Spectacolul este realizat după textele lui Vasile Alecsandri, scriitor cu un spirit boem, elegant, una dintre cele mai pregnante personalitați românești. Comediile lui Alecsandri sunt structurate in jurul unui caracter, iar cel mai cunoscut presonaj al operei sale este Chirița Bărzoi. Chirița este presărată cu fantezie, umor, satiră și mult entuziasm, o ,,prețioasă ridicolă ” din epoca imediat următoare evenimentelor de la 1848. Spectactorii vor redescoperi genialitatea şi actualitatea operei lui Alecsandri precum și personajele sale neaoşe, ale căror „apucături” nu le sunt câtuşi de puţin străine, chiar dacă limbajul... a mai evoluat. ,,Chirița in carnaval” este un spectacol născut din harul și energiile unor oameni care cred în Teatru ca formă de viață și de viețuire.

 

 

APELURI DE ÎNSCRIERE

 

 

Concurs Propuneri de Proiecte în domeniul Conservării bazate pe comunitate a ecosistemelor și speciilor amenințate Programul de Granturi Mici (SGP) al Facilităţii Globale de Mediu (GEF), implementat de PNUD Moldova, invită OSC-urile (inclusiv GAL-urile) să prezinte propuneri de proiecte în domeniul Conservării bazate pe comunitate a ecosistemelor și speciilor amenințate. Perioada maximă de implementare a proiectului va fi de 24 luni. Pentru a se demonstra susţinerea proiectului pe plan local şi durabilitatea rezultatelor, proiectul trebuie să asigure o cofinanţare, la un nivel de cel puţin 50% din costurile totale ale proiectului.  Activități eligibile: Protecție peisaje;  Împăduri; Înierbări; Consolidarea rețelei de arii protejate;  Reabilitare peisaje agricole și rurale; Protejarea speciilor amenințate. Procedura de aplicare: Setul de documente va fi prezentat electronic la adresa [email protected], indicându-se în subiectul mesajului: „GEF SGP, Grant Tematic BD, [denumirea ONG-ului aplicant]”. Termenul limită de depunere a propunerilor de proiecte este 30 Septembrie 2023, 23:59 (GMT +2). Pentru informație adițională cu privire la procesul de participare la concurs, Vă rugăm să-l contactați pe Denis Parea, Coordonator Național, Programul de Granturi Mici al GEF, prin e-mail: [email protected], sau la tel. (+373) 22 839-876, mob. 0 686 86 777.

 

 

Biroul de cooperare al Elveției/ Reprezentanța Ambasadei Confederației Elvețiene anunță că, prin intermediul Comisiei federale pentru burse destinate studenților străini, Guvernul Elveției acordă cercetătorilor din Republica Moldova pentru anul academic 2024-2025, următoarele tipuri de burse: Burse pentru cercetări științifice cu durata de 12 luni. Vârsta limită a candidaților – născuți după 31 decembrie 1988; Burse pentru studii postdoctorale cu durata de 12 luni. Certificatul de doctorat trebuie să fie obținut după data de 31 decembrie 2020 și înainte de 31 iulie 2024. O condiție obligatorie este cunoașterea la nivel înalt a unei limbi străine – franceza, germana, italiana sau engleza, în funcție de universitatea selectată și cerințele acesteia. Biroul de cooperare al Elveției în Republica Moldova este autorizat să desfășoare procedura de preselecție și intervievare a candidaților. Pentru a obține formularele de participare și ghidul electronic privind condițiile de aplicare a se contacta Biroul de cooperare al Elveției în Republica Moldova la adresa electronică: [email protected]. Formularele și ghidul sunt disponibile doar în limba engleză, dar pot fi completate în limba selectată pentru studii. Aplicarea la bursele Guvernului Elvețian este gratuită. Dosarele vor fi depuse până la data de 10 noiembrie 2023 la sediul Biroului de cooperare al Elveției, str. A. Mateevici 23, bloc B, mun. Chișinău. Programarea prealabilă pentru depunerea dosarului este obligatorie şi se va face la numărul de telefon 060002725 sau 022-79-69-38.

 

 

Asociația Presei Independente (API) și Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania) lansează concursul național „Investigațiile lurnalistice ale anului 2023”. La concurs pot depune dosare jurnaliștii sau grupuri de jurnaliști care au realizat sau publicat investigații jurnalistice bine documentate, conform standardelor profesionale în domeniu. Juriul va desemna câte trei cele mai bune investigații jurnalistice la fiecare categorie a concursului. Câștigătorii concursului vor fi premiați în cadrul Forumului Mass-Media 2023. Scopul concursului este stimularea meritelor jurnaliștilor de investigație din Republica Moldova în lupta împotriva corupției, a delapidării fondurilor publice și a altor fărădelegi. Concursul se fa desfășura în  două categorii: Investigația anului 2023 în mass-media națională;  Investigația anului 2023 în mass-media locală/regională. Dosarele pot fi transmise în format electronic la adresa electronică: [email protected]  cu mențiunea Investigații jurnalistice 2023, până la data de 5 noiembrie inclusiv. Pentru mai multe informații: 022/220996.

 


A.O. Asociația pentru Formare Antreprenorială și Dezvoltare (AFAD) din mun. Bălți  lansează invitația de participare la tender cu privire la contractarea prestatorilor servicii de facilitare. Achiziționarea serviciilor  are loc în cadrul proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică incluzivă și durabilă în Republica Moldova”, finanțat de către Uniunea Europeană, cofinanțat de Suedia, prin intermediul Fundației Est Europene. Pentru crearea unui mediu favorabil de afaceri în regiunea de nord, avem nevoie să dezvoltăm un ecosistem antreprenorial sustenabil care va sprijini întreprinderile noi create cât și cele în dezvoltare. Centrul de Suport în Afaceri ”Business Skills Hub” creat în cadrul proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică incluzivă și durabilă în Republica Moldova”, finanțat de către Uniunea Europeană, cofinanțat de Suedia, prin intermediul Fundației Est Europene are drept scop de a contribui la creșterea numărului de întreprinderi în regiune prin crearea Acceleratorul de Afaceri, oferind oportunități de sprijin tinerilor care doresc să inițieze o afacere proprie. În cadrul Acceleratorului se organizează sesiuni de instruire, consultanță și mentorat pentru tinerii antreprenori, afaceri mici și mijlocii, de asemenea se oferă spații de co-working în perioada de start-up. Perioada de realizare: Septembrie-Decembrie 2023. Termen de depunere a dosarelor, 10 septembrie, curent. Informații la nr. De tel: 069099552, sau la adresa:  [email protected]   

 

 

Vă aducem la cunoștință că termenul pentru depunerea dosarelor la Programul Export Missions a fost prelungit până la data de 11 septembrie. Dacă sunteți o companie interesată să exportați produsele sau serviciile pe piața din România, aceasta este o oportunitate pentru a vă extinde afacerea. Participând la program, veți beneficia de următoarele avantaje: acces la consultanți de înaltă calitate pentru a vă ghida în procesul de export; suport personalizat în dezvoltarea strategiilor de export; oportunități excelente pentru identificarea potențialilor parteneri pe piața din România. Vă încurajăm să profitați de această oportunitate, completând formularul de înscriere https://forms.gle/6fdhVdDuNMmyR4437 până la 11 septembrie. Regulamentul de desfășurare a programului poate fi consultat aici: https://drive.google.com/.../1ckBtU-VrJx_KOeq.../view...Orice întrebări pot fi expediate la adresa de email: [email protected]. Programul este implementat de Agenția de Investiții, cu sprijinul Proiectului de Competitivitate a Întreprinderilor Micro, Mici și Mijlocii, finanțat de Banca Mondială. 

 

 

Unul din cele mai importante programe de cooperare transfrontalier ale Uniunii Europene lansează primul apel de proiecte – Apel  de Proiect Standard,  cu un fond disponibil de 40 milioane euro așteaptă inițativele transfrontaliere. Pot fi depuse proiecte care aduc beneficii în următoarele domenii: prevenirea și combaterea dezastrelor naturale, educație, sănătate, turism și managementul frontierei. Județele de frontieră Botoșani, Iași, Vaslui, Galați (România) și întreg teritoriul Republicii Moldova sunt eligibile pentru finanțare. Termen limită pentru depunerea aplicațiilor -  8 decembrie 2023. Pentru detalii suplimentare, accesați  https://rb.gy/uxgtr ENI CBC Romania- Republic of Moldova 2014-2020.

 

 

În cadrul primei cereri de propuneri lansate de Programul Interreg NEXT Bazinul Mării Negre, căutăm evaluatori care să efectueze evaluarea calității (strategică și operațională) și evaluarea conformității cu ajutorul de stat a cererilor depuse. Se preconizează formarea unei echipe de cel puțin 6 evaluatori externi și 2 experți în domeniul ajutorului de stat. Informații detaliate legate de posturile vacante, criteriile de selecție, precum și procedura de candidatură și de recrutare pot fi descărcate din Termenii de referință. Candidații interesați își vor depune candidatura până la data de 8 septembrie 2023, ora 23:59 (ora României), la adresa [email protected].

 

 

Anunț privind selectarea reprezentanților societății civile în Colegiul disciplinar al judecătorilor (termen-limită de depunere a dosarelor de participare la concurs – 7 septembrie 2023). În conformitate cu Regulamentul privind selectarea reprezentanților societății civile în Colegiul disciplinar al judecătorilor, aprobat prin Ordinul ministrului justiției nr. 91/2016, Ministerul Justiției anunță concurs pentru selectarea unui candidat la funcția de membru în Colegiul disciplinar al judecătorilor. Concursul pentru selectare include următoarele etape: examinarea și evaluarea dosarelor; evaluarea integrității candidaților conform prevederilor Legii nr. 26/2022; interviul. Pentru mai multe detalii: E-mail: [email protected]

 

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

Viceprim-ministrul Vladimir Bolea întreprinde o vizită de lucru, în Polonia, în perioada 7-8 septembrie curent. La Karpacz, oficialul va participa la cea de-a 32-a sesiune a Forumului Economic din Polonia „Noile valori ale Vechiului Continent-Europa in pragul schimbării”. În cadrul unor discuții de panel, Vladimir Bolea va vorbi despre sistemele eficiente de producție alimentară, ținând cont de necesitățile consumatorilor, fermierilor și mediului. Forumul Economic este organizat de Fundația Institutului de Studii Orientale și este cea mai mare conferință din Europa Centrală și de Est, la care se întrunesc lideri politici, economici și sociali din peste 60 de țări din întreaga lume. În cadrul vizitei, Vladimir Bolea va avea o întrevedere cu omologul său polonez Robert Telus și cu viceministrul Agriculturii și Alimentației din Bulgaria, Alexandr Iotzev.

 

”Melodia culorii” – expoziția pictorului Ion Carchelan la Paris. Ambasada Republicii Moldova în Franța, în parteneriat cu Primăria sectorului 6 din Paris, vă invită să descoperiți universul acuarelei pictorului Ion Carchelan. Peisajele sale rustice, fluide, atemporale sunt inspirate din scenele rurale care îl înconjoară în țară, unde continuă să locuiască în localitatea natală: cântecul unei păsări, detaliul frunzelor unui copac, culorile blânde ale apei, o melodie la amurg, delta Dunării în zori. O libertate a culorilor și a gândurilor, până la data de 16 septembrie, orar - Luni – vineri de la 10:30 la 17:00. Joi până la 19:00 și sâmbătă de la 10:00 la 12:00, Primăria sectorului 6 din Paris, Galeria Luxembourg.

 

 

Ambasada Republicii Moldova are plăcerea de a anunța participarea Republicii Moldova la cea mai mare expoziție de produse alimentare și vinuri din Țările Baltice  care va avea loc  în perioada 7-9 septembrie, curent - ''Riga Food 2023''-  Colaborăm cu UN Women Moldova și am invitat antreprenorii moldoveni reprezentând Pomul Regal, Flavorya, Moft Dulce, Honey House, Lefrucom să ofere la expoziție nuci, fructe uscate, precum și produse alimentare din fructe, dulciuri tartinabile, paste făinoase, miere și ciocolată. Suntem convinși că aceasta este o oportunitate excelentă de a promova produsele moldovenești de înaltă calitate în Letonia și de a crea noi oportunități de cooperare în afaceri", a declarat Andrian Roșa, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Letonia.

Meroslava Parii
06/09/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii