AGENDA ZILEI//07.11.2023

Meroslava Parii
06/11/2023
Grafică: CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

Stadiul implementării proiectului Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova (SAASM) este evaluat de un grup de experți ai Băncii Mondiale (BM), care efectuează, în perioada 30 octombrie - 10 noiembrie curent, o vizită în țara noastră. Secretarul de stat al Ministerului Dezvoltării Regionale, Ana Mardare, s-a întâlnit cu echipa de experți ai BM, condusă de Smita Misra. Vizita experților de la Banca Mondială reprezintă o ocazie de a discuta despre progresul, provocările și oportunitățile proiectului SAASM și de a consolida colaborarea noastră și mai mult. Asigurarea tuturor cetățenilor cu apă de calitate este o prioritate în Planul Reconstrucției Infrastructurii Moldovei 5+, obiectiv pe care vom reuși să-l realizăm doar cu suportul Băncii Mondiale și a altor parteneri strategici care împărtășesc cu noi cele mai bune practici în domeniu, a subliniat Ana Mardare.

 

Ședința Curții de Conturi de examinare a auditului conformității asupra gestionării patrimoniului public și a resurselor financiare de către „SA.CET-Nord” în  anii 2021-2022 și în alte perioade, la necesitate

UNDE: Online

CÂND: 09:00

 

Seminar: Organizarea circuitului documentar conform legislației muncii

UNDE: Online

CÂND: 09:00

CONTEXT: Acest seminar practic îți oferă suportul necesar în: organizarea eficientă a procesului de administrare a resurselor umane; evaluarea necesității și conținutului actelor de resurse umane în: raport cu încheierea, executarea, modificarea și încetarea relațiilor de muncă; actualizarea actelor de documentare a relațiilor de muncă conform modificărilor legislației muncii. La eveniment vei găsi  răspuns la următoarele întrebări: Cum se organizează procesul de administarea a resurselor umane conform legislației muncii a Republicii  Moldova? Care sunt întrebările la care este necesar să răspundem pentru a evalua documentarea actuală a relațiilor de muncă? Ce este obligator să conțină Contractul Individual de Muncă? Cum ne asigurăm că avem actele în regulă în cazul unui control al Inspectoratului de Stat al Muncii ș.a.

 

Află „Analiza eficienței investiției și decizia de finanțare a afacerii”, a IV-a sesine oferită de maib în parteneriat cu BERD

UNDE: Torro Center, str. Pan Halippa, 6/1

CÂND: 10:00

 

Wokshop: Nomenclatoarele domeniilor de formare profesională pentru învățământul  secundar, postsecundar și postsecundar non terțial

UNDE: Centrul Formare Continua și Leadership, sala 412, str. Doina, 104

CÂND: 10:00

CONTEXT: 

Activitate realizată în cadrul Proiectului „Consolidarea capacității Centrului de Formare Continuă și Leadership al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău de a oferi formare profesională calitativă cadrelor didactice din sistemul de Învățământ Profesional Tehnic”, implementat cu sprijinul proiectului „Întreprinderi și Comune Puternice pentru Moldova”, finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și Guvernul Elveției, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).
 

Sesiune de instruire ”Analiza eficienței investiției și decizia de finanțare a afacerii”

UNDE: Toro Center, str. Pan Halippa, 6/1

CÂND: 10:00

CONTEXT: Participă la sesiunea de instruire ”Analiza eficienței investiției și decizia de finanțare a afacerii” organizată de maib în parteneriat cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, cu susţinerea financiară a Uniunii Europene. Prinde șansa de a participa la o sesiune de instruire pentru antreprenori, unde vei descoperi mai multe despre cum: să aloci mai eficient fonduri; să crești randamentul investițiilor; să măsori efectele investițiilor; se aplică optimizarea fiscală;
ce este rata de profitabilitate.

 

Ședința Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 114, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 11:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Panel de discuții „Inteligența Artificială: oportunități și provocări”

UNDE: Biblioteca Științifică ASEM, Bloc F, str. Bănulescu Bodoni, 61

CÂND: 11:30

CONTEXT: Invităm toți doritorii la panelul de discuții „Inteligența Artificială: oportunități și provocări”, în cadrul sesiunii de  comunicări „Tineretul şi problemele globalizării”, ed. a V-a,  dedicată Zilei Naționale a Tineretului. În program: Prezentări ale studenților; Discuții; Joc interactiv Kahoot; Expoziție de carte.

 

Conferință de presă organizată de Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM) cu tema „Asugurarea dreptului la vot al persoanelor cu dizabilități mintale în cadrul Alegerilor Locale Generale

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 12:00

 

Ședința Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 114, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 11:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Programul de suport pentru formalizarea activității de îngrijitor/îngrijitoare de copii cu vârsta de până la 3 ani

UNDE: Online

CÂND: 13:00

CONTEXT: Scopul programului este de a acorda sprijin și resurse esențiale pentru profesioniștii în domeniul îngrijirii copiilor, inclusiv suport gratuit în procesul de oficializare a activității de îngrijitor/îngrijitoare de copii. Pentru a participa la instruiri, completați formularul de înscriere online, accesând https://shorturl.at/wDESZ. Proiectul este realizat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare în colaborare cu Organizația Internațională a Muncii și este parte a suportului pentru Ministerul Muncii și Protecției Sociale în implementarea Programului național privind serviciile de îngrijire a copiilor cu vârsta până la 3 ani pentru anii 2023-2026.

 

Club de presă organizat de Ministerul Energiei cu  suportul Fundației Soros Moldova, la tema  liberalizării pieței gazelor

UNDE: Tucano Brazil, str. Alexandru cel Bun, 91A

CÂND: 15:00

 

Eveniment la tema: „Descoperă profesia de medic cardiolog”

UNDE:  Centrul Artico, bd. Ștefan cel Mare, 169

CÂND: 17:00

CONTEXT: Vă invităm la o discuție offline de suflet cu medica cardiolog și onco-cardiolog doamna Natalia Tîmbur-Șavga, care va aborda subiectul „Descoperă profesia de medic cardiolog”. În cadrul acestei discuții, veți descoperi mai multe informații despre medicina cardiologică, experiența de a fi medic cardiolog, abilitățile și strategiile necesare, învățămintele extrase din cazurile de succes și eșecuri, resursele și rețelele de colaborare, tendințele în domeniul sănătății cardiovasculară și, de asemenea, despre rolul fundamental pe care îl joacă medicii cardiologi în îngrijirea sănătății inimii. Activitatea este destinată tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 25 de ani.

 

Webinar: Comunicare și dicție în afaceri

UNDE: Vioser, str. Mitropolit Varlaam, 65

CÂND: 18:00

CONTEXT: Compania Vioser Tax Trainings te invită  să obţii performanţă la capitolul vorbirii, exprimării, gesticulării, prestaţiei şi livrării unui discurs reuşit, dar mai ales, îţi poate aduce un şir de aprecieri din partea angajatorului sau a colegilor de muncă. Program: Dicţie – noţiuni de bază; Autoprezentarea la rece; Prezentarea de succes; Structura discursului; Exerciţii practice; Gimnastica fono-articulatorie; Tonul şi volumul vocii; Discursul pregătit; Scopul discursului; Instrumentul SAVI ș.a.

 

Webinar: Prevenirea și combaterea eșecului școlar

UNDE: Psihologie.MD, bd. Dacia 65/19

CÂND: 18:00

CONTEXT: Eșecul școlar este privit ca o consecință negativă a acțiunilor și comportamentelor elevului. În cadrul webinarului vom discuta  despre: Ce experințe trăiește elevul;  Sunt ele neplăcute și traumatizante;  Cum se manifestă și ce facem pentru a preveni și depăși eșecul școlar; ș.a. Webinarul face parte din cadrul cursului „Intervenții psihologice în școală” – un curs de 75 activități, grupate în 8 module, organizat cu scopul dezvoltării competenților profesionale ale psihologului școlar. Abilităti dobândite: Enumerarea cauzelor care influențează eșecul școlar; Identificarea formelor de manifestare a eșecului școlar și a factorilor asociați; Evaluarea eșecului școlar prin diverse instrumente psihologice; Explorarea strategiilor de prevenire și combatere eșecului școlar.

 

Festival Internațional al Artelor Contemporane – BEFREEFEST

UNDE: Teatrul Fără Nume, str. Sfatul Țării, 18

CÂND: 3-9 noiembrie, curent

CONTEXT: BEFREEFEST este un proiect care discută ideea de libertate prin producții artistice. Acesta propune publicului spectacole de teatru, dans, muzică și filme, cu scopul de a susține creativitatea în toate formele sale, devenind astfel un veritabil Festival Internațional al Artelor Contemporane. „Libertatea din acest festival este definită de multitudinea formelor artistice și degajarea pe care ți-o pot permite artiștii. Totodată credem că este important ca și publicul să trăiască libertatea atât prin regăsirea în ceea ce vor vedea pe scenă, cât și în a dezvolta o minte deschisă spre tot ce este nou și diferit de ceea ce au putut vedea până acum. Așadar festivalul devine un loc al întâlnirii mai multor culturi, stiluri, viziuni, forme artistice, personalități și caractere”, menționează organizatorii.

 

XY Women Accelerator II

UNDE: Digital Park, str. Mihai Viteazul, 15

CÂND: 18:00

CONTEXT: Timpul fuge, iar noi nu stăm pe loc în programul XY Women Accelerator II. Pe 7 noiembrie beneficiarele vor fi implicate într-o nouă activitate interactivă: Business Speed Dating Event. Va fi un eveniment în care cele 30 de participante se vor conecta cu 30 de experți din diferite domenii și vor avea la dispoziție 3 minute să se cunoască și să interacționeze. Apoi, în timpul sesiunii de networking vor stabili sesiuni de mentorat cu specialiști de care au nevoie pentru a accelera creșterea afacerii.

 

Expoziție de fotografie dedicată aniversării unui an de la lansarea cursei Chișinău – Kiev - Chișinău, denumită simbolic ”Trenul victoriei”

UNDE: Calea Ferată din Chișinău

CÂND: Până la data de 17 noiembrie, curent

CONTEXT: Expoziția este organizată în comun cu Укрзалізниця - Ukrzaliznytsia, și are scopul de a pune în evidență aportul feroviarilor ucraineni pe parcursul a celor circa 2 ani de război. De asemenea, expoziția are și o misiune de caritate, venind cu un apel de a sprijini Fundația „Familia de fier”, care are grijă de familiile feroviarilor ucraineni, răniți sau decedați la locul de muncă în timpul războiului.

 

Concert Aniversar: Clipa Dragostei cu Lidia Botezatu

UNDE: Palatul Național „Nicolae Sulac”, str. Pușkin, 21

CÂND: 18:00

CONTEXT:Vă invităm la Palatul Național “Nicolae Sulac” unde va avea loc specatacolul  “Clipa Dragostei” cu Lidia Botezatu alături de legendara Formație NOROC. “Clipa Dragostei” marchează o etapă semnificativă în cariera impresionantă a distinsei Lidia Botezatu și a celebrei formații

'„Noroc”. Suntem onorați să faceți parte din această seară muzicală memorabilă, seară deosebită, care va aduce în prim plan emoția și nostalgia muzicii autentice din Moldova.

 

Program de formare continuă: Realizarea  învățării integrate cu utilizarea instrumentelor și resurselor digitale

UNDE: UPSC, Clasa Viitorului, str. Ion Creangă, 1

CÂND: 03-11 noiembrie, curent

CONTEXT: Centrul ClasaViitorului invită cadrele didactice din învățământul primar să se înregistreze la programul de formare continuă: Realizarea învățării integrate cu utilizarea instrumentelor și resurselor digitale - 5 credite. Forma de instruire: offline / online. Scopul acestui program este să introducă participanții în lumea învățării integrate, prezentându-le strategiile interactive utilizate și instrumentele digitale care sprijină acest proces educativ.

 

Serviciul Vamal organizează  până la data de 16 noiembrie, curent, sesiuni tematice cu mediul de afaceri din zonele de nord, sud și centru, privitor la prevederile noului Cod vamal, ce urmează să intre in vigoare din 01 ianuarie 2024. Ședințele vor fi desfășurate în următoarele localități: 07 noiembrie Comrat; 09 noiembrie – Ungheni: 14 noiembrie – Căușeni; 16 noiembrie – Chișinău. Toate persoanele interesate sunt invitate să participe la sesiunile respective. Date de contact pentru detalii: 022 574 211.

 

Spectacol: Hydraos de Editta Braun

UNDE: Teatrul Fără Nume, str. Sfatul Țării, 18

CÂND: 18:30

CONTEXT: Vă invităm la o Producție a Companiei de dans Editta Braun dib Salzburg, Austria. Un studiu impresionant al vieții, al creșterii și împortivirii, al eșecului și al noilor începuturi. Prezentarea acestui spectacol în cadrul BE FREE FEST este realizată cu sprijinul financiar al Friedrich Naumann Foundation Romania and Moldova, Austrian Embassy Chișinău, Swiss Cooperation in Moldova și Embassy of the Slovak Republik in Chisinau.
 

Program: P2P – Animație

UNDE: AMTAP, str. Serghei Lazo, 22

CÂND: 18:30

CONTEXT: Experiență P2P este un program nou creat de Artcor cu susținerea Ministerului Culturii și UNESCO pentru a ghida profesorii AMTAP în acumularea de competențe și abilități tehnice și teoretice necesare pentru predarea la specialitatea nou creată în cadrul academiei: Animație. Programul conține 2 direcții: design grafic și animație; Design Grafic (modul 1): Fundamentele Designului; Design Grafic (modul 2): Competențe tehnice în design grafic ș.a.

 

Spectacol: „Micul Prinț” – Pentru cei mari

UNDE: Cinematograful „Odeon”, str. Mihai Eminescu, 55

CÂND: 19:00

CONTEXT: O montare minimalistă, pentru oameni mari, care aduce la suprafață profunzimile celui mai citit text din literatura universală, într-o atmosferă sinceră și intimă. Decorul, costumele, scenografia sunt construite de cei mai mari creatori ai lumii teatrului, pe numele lor: spectatorii. 3 actori cu 3 instrumente îi poartă pe privitori pe toate planetele vizitate de Micul Prinț, într-o poveste emoționantă presărată cu personaje comice și situații inedite, toate acompaniate de muzică live.

 

Webinar: Care sunt cele 10 greșeli din Google Ads care îți consumă bugetul

UNDE: Boomerang Acadeny, Online

CÂND: 19:00

CONTEXT: Dacă ești freelancer, antreprenor, specialist Google Ads sau digital marketing și vrei să obții rezultate mai bune în campaniile Google Ads acest webinar este pentru tine. Nu rata oportunitatea de a-ți îmbunătăți strategia de publicitate online și de a economisi bugetul în campaniile tale Google Ads. Nu lăsa bugetul tău să se risipească pe erori evitabile. Vino la webinarul nostru. E gratuit. Și e util, testat de noi.

 

Expoziția: Ion Dumitriu. Lucrul diafan

UNDE:  Muzeul Național de Artă al Moldovei

CÂND: Până la data de 8 noiembrie, curent
CONTEXT: Expoziția include segmente din câteva cicluri reprezentative, picturi în care Ion Dumitriu revine la motive peisagistice, unelte agricole, roade ale pământului, precum și la elementele de arhitectură rurală pentru care e îndeobște cunoscut. Mai toate aceste cicluri de lucrări își au originea în lucrul la Poiana Mărului, unde Ion Dumitriu a pictat în fiecare vară între 1971 și 1991, avându-i alături pe Horia Bernea, Teodor Moraru, Teodor Rusu, Șerban Epure și alți artiști.
Expoziția propune o noțiune filosofică și estetică ca echivalent mental al dinamicii care poate fi percepută în și între picturile lui Ion Dumitriu. Aceste intervaluri animate și alunecări ale punctului de vedere ar putea fi înțelese ca locuri în care se manifestă diafanul. Expoziția va fi deschisă pentru public până pe data de 8 noiembrie, curent.

 

Luna Filmului European

CÂND: 1 noiembrie – 9 decembrie,  2023

CONTEXT: Unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice din Europa ajunge și în Republica Moldova. Începând cu acest an, în luna noiembrie, țara noastră se alătură proiectului „Luna Filmului European”. Orașul Chișinău va deveni unul dintre cele peste 45 de orașe europene în care publicul va avea posibilitatea să privească, pe marile ecrane, pelicule care au câștigat sau au participat la festivaluri internaționale de film, precum Cannes, Berlin sau Locarno. Acesta va fi primul an în care „Luna Filmului European” va fi organizată și în Republica Moldova. Proiecțiile de film vor avea loc în fiecare săptămână, în zilele de vineri și duminică, începând cu ziua de 3 noiembrie 2023, la cinematograful Cineplex Loteanu din Chișinău, iar celelalte evenimente sunt programate în incinta celui mai important centru de informare al Uniunii Europene, Europe Café. Intrarea la toate proiecțiile de film va fi liberă.

 

Spectacol: „ZACS”

UNDE: Geneza ART, str. Alexei Mateevici, 109/1

CÂND: 19:00

CONTEXT: O comedie grotească cu situații diverse și pline de umor. O mireasă care așteaptă și un mire care nu vine.  „ZAGS” este o reflecție a societății anilor 90 cu re verberați în actualitate. Un spectru de relații clasice familiale, în care ne oglindim regăsindu-ne, 21 de caractere într-un delir nupțial.

 

APELURI DE ÎNSCRIERE

Uniunea Europeană a anunțat recent două initiative de suport pentru mass-media. Prima din ele se focusează pe colaborări transfrontaliere. Bugetul total al acesteia este de până la 6 milioane de euro. A doua, este dedicată mass-mediei locală/regională, jurnalismului de investigație și de interes public, etc. Bugetul disponibil este de până la 5 milioane de euro. Dată limită pentru depunerea propunerilor de proiect este: 14 februarie 2024. Pentru mai multe detalii vedeți atașate anunțurile pentru cele două initiative, implicit termenele și condițiile acestora. De asemenea, informația în limba engleză despre cele două initiative este accesibilă la: https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/funding/journalism-partnerships-collaborations-2024
https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/funding/journalism-partnerships-pluralism-2024

 

Dragi studenți ai UPSC, se dă start Concursului anual –„STUDENTUL ANULUI”, ediția a XIII-a. Candidații la concurs vor prezenta un portofoliu care va include: Formular de aplicare – Anexa 1. din Regulamentul concursului; Curriculum Vitae format Europass; Certificat academic din anul de studii precedent, cu indicarea notei medii pentru fiecare semestru; Scrisoare de recomandare din partea unui professor; Eseu la tema „Oportunități pentru Universitatea Mea” – volumul maxim de 2 pagini A 4 (font Times New Roman, 14, spaiu 1.5); Dovezi de implicare în activități extracurriculare – detalii în Regulamentul concursului; Materiale ce atestă activitate științifică – detalii în Regulamentul concursului. Dosarul de participare va include doar rezultatele obținute în anul de studii 2022 – 2023. Depunerea dosarelor: perioada: 08 – 15 noiembrie 2023, ora 9:00 – 15:00, la Centrul de Ghidare şi Consiliere în Carieră (str. Ion Creangă, nr. 1, bl. 2, biroul 13)
Detalii, aici: https://upsc.md/.../se-da-start-concursului-anual.../

 

Apel deschis pentru depunerea aplicațiilor la proiectele standard a Programului Interreg NEXT România-Republica Moldova.  Autoritatea de Management a Programului Interreg NEXT România-Republica Moldova lansează primul apel de proiecte standard. Fondurile europene disponibile pentru acest apel de proiecte însumează 40 milioane de euro. Pot fi depuse proiecte care aduc beneficii în următoarele domenii: prevenirea și combaterea dezastrelor naturale, educație, sănătate, turism și managementul frontierei. Termenul limită pentru depunerea aplicațiilor este 8 decembrie 2023, orele 16:00. Sistemul electronic folosit la depunerea aplicațiilor este JEMS și poate fi accesat aici. Pentru eventuale dificultăți întâmpinate în procesul de depunerea a aplicațiilor, vă rugăm să contactați Secretariatul Comun al Programului Interreg NEXT, la adresa [email protected].

 

MAEIE anunță concurs public pentru încă 3 posturi în cadrul: Direcției integrare europeană: Secţia cooperare politică cu Uniunea Europeană 1 post; Secţia cooperare economică și sectorială 2 posturi. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene  angajează diplomați, colegi sau colege care să aducă valoare instituției prin istețime, educație, experiență, caracter, prin entuziasm și patriotism. Termenul limită de depunere a actelor 27 noiembrie, curent, 16:30. Condițiile de participare la concurs și formularele de aplicare sunt disponibile pe pagina web a MAEIE la compartimentul Funcții vacante: https://mfa.gov.md/ro/cariere

 

Ambasada SUA la Chișinău caută candidați eligibili și calificați pentru următoarea/următoarele poziție/poziții: Financial Specialist, Financial Management Assistant. Financial Specialist (Chișinău-2023-43)  https://bit.ly/45SdzGB
Termen limită de depunere a cererilor: 15 noiembrie 2023. Financial Management Assistant  (Chișinău-2023-44)  https://bit.ly/47apSiC. Termen limită de depunere a cererilor: 16 noiembrie 2023. Pentru a vizualiza toate posturile vacante disponibile în prezent, vizitați https://md.usembassy.gov/embassy/jobs/ și accesați aplicația electronică de recrutare (ERA).

 

Ajutorul pentru perioada rece a anului (APRA) a fost integrat în Programul guvernamental „Ajutor la contor”, care se axează pe oferirea de compensații pentru costurile energetice. Anul acesta va fi pus în aplicare un mecanism unificat de compensare, care va include compensații aplicate direct în facturile pentru energie termică, gaze naturale sau energie electrică, precum și un ajutor financiar sub formă de plată monetară lunară, pentru familiile care utilizează combustibili solizi. Pentru a beneficia de aceste compensații, toți cetățenii se vor înregistra pe platforma online compensatii.gov.md, începând cu 1 noiembrie 2023. Persoanele cărora li s-a stabilit dreptul la APRA până la intrarea în vigoare a modificărilor legislative vor primi prestația echivalentă APRA, adică 700 lei/lunar, în lunile pentru care acest drept a fost stabilit.  Detalii vedeți aici:  https://shorturl.at/gAPT5

 

Biroul de cooperare al Elveției/ Reprezentanța Ambasadei Confederației Elvețiene anunță că, prin intermediul Comisiei federale pentru burse destinate studenților străini, Guvernul Elveției acordă cercetătorilor din Republica Moldova pentru anul academic 2024-2025, următoarele tipuri de burse: Burse pentru cercetări științifice cu durata de 12 luni. Vârsta limită a candidaților – născuți după 31 decembrie 1988; Burse pentru studii postdoctorale cu durata de 12 luni. Certificatul de doctorat trebuie să fie obținut după data de 31 decembrie 2020 și înainte de 31 iulie 2024. O condiție obligatorie este cunoașterea la nivel înalt a unei limbi străine – franceza, germana, italiana sau engleza, în funcție de universitatea selectată și cerințele acesteia. Biroul de cooperare al Elveției în Republica Moldova este autorizat să desfășoare procedura de preselecție și intervievare a candidaților. Pentru a obține formularele de participare și ghidul electronic privind condițiile de aplicare a se contacta Biroul de cooperare al Elveției în Republica Moldova la adresa electronică: [email protected]. Formularele și ghidul sunt disponibile doar în limba engleză, dar pot fi completate în limba selectată pentru studii. Aplicarea la bursele Guvernului Elvețian este gratuită. Dosarele vor fi depuse până la data de 10 noiembrie 2023 la sediul Biroului de cooperare al Elveției, str. A. Mateevici 23, bloc B, mun. Chișinău. Programarea prealabilă pentru depunerea dosarului este obligatorie şi se va face la numărul de telefon 060002725 sau 022-79-69-38.

 

„Descoperă ACASĂ” este un Concurs organizat de Centrul Republican pentra Copii și Tineret ARTICO, bazat pe creativitatea și abilitatea participanților de a promova locurile pitorești ale țării, drept atracții turistice prin intermediul unui spot video.
Scopul Concursului: Promovarea locurilor pitorești și a locațiilor turistice din Republica Moldova prin intermediul spoturilor video realizate de elevi, astfel dezvoltând competențele digitale ale acestora și dragostea față de plaiul natal. Spotul video transmis în concurs va demonstra imagini video despre localitatea de baștină, locuri pitorești, povestiri istorice legate de localitate ta, legende despre anumite obiecte, monumente ș.a. în conformitate cu Regulamentul: http://artico.md/.../REGULAMENT-CONCURSUL-DESCOPERA-ACASA...Înscrierea în Concurs se va face prin intermediul platformei de înscriere până la data de 10 noiembrie 2023. NOTĂ: Pentru a participa în cadrul Concursului, mai întâi realizează spotul video, după care înregistrează-te!
Link de înregistrare: https://docs.google.com/.../1FAIpQLScq4LA4p24EfE.../viewform

 

Continuă  procesul de recepționare a cererilor de acordare a subvențiilor post-investiție. Cererile vor fi acceptate până pe data de 16 noiembrie, curent. Subvențiile vor fi acordate domeniilor prioritare, stabilite în urma consultărilor cu mediul de afaceri. Astfel, fermierii își vor recupera o parte din cheltuieli pentru investițiile realizate în plantații, sere, echipamente de irigare, ferme zootehnice, tehnologii de lucrare a solului, infrastructura post-recoltare, dezvoltarea agroturismului rural etc. Cererile de subvenționare pot fi depuse de către solicitantul de subvenție sau de reprezentantul acestuia la oficiile teritoriale ale AIPA din raza teritorială în care s-a efectuat investiţia.

 

Unul din cele mai importante programe de cooperare transfrontalier ale Uniunii Europene lansează primul apel de proiecte – Apel  de Proiect Standard,  cu un fond disponibil de 40 milioane euro așteaptă inițativele transfrontaliere. Pot fi depuse proiecte care aduc beneficii în următoarele domenii: prevenirea și combaterea dezastrelor naturale, educație, sănătate, turism și managementul frontierei. Județele de frontieră Botoșani, Iași, Vaslui, Galați (România) și întreg teritoriul Republicii Moldova sunt eligibile pentru finanțare. Termen limită pentru depunerea aplicațiilor -  8 decembrie 2023. Pentru detalii suplimentare, accesați  https://rb.gy/uxgtr ENI CBC Romania- Republic of Moldova 2014-2020.

 

A fost dat start concursului în cadrul căruia elevii se vor expune prin desene, poezii și compoziții plastice la tema: Efectele negative provocate de fenomenul Corupției. Sunt invitați să participe elevii claselor gimnaziale (5 - 9) din municipiul Strășeni. Creațiile pot fi depuse la primăria Strășeni, în of. 18, doamnei Ceban Alina, până la data de 15 noiembrie, curent. La finalul concursului, participanții cu cele mai bune lucrări vor fi premiați cu diplome și premii surpriză.  Concursul este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană (European Union in the Republic of Moldova) și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova) și Centrul Contact.

 

Primăria Municipiului Chișinău a lansat Concursul privind Premiul municipal pentru tineret în domeniile științei, tehnicii, literaturii, artelor si activism civic, ediția 2023. Acest concurs este o platformă unică dedicată recunoașterii și promovării excelenței tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani în domeniile literaturii, artelor, științei, tehnicii și activismului civic. Scopul principal al acestui concurs este să identifice, să susțină și să promoveze tinerii cu abilități artistice remarcabile și performanțe deosebite într-o varietate de domenii. Astfel, se dorește evidențierea reușitelor acestor tineri excepționali și sprijinirea lor. Data limită de prezentare a dosarelor la Direcția generală educație, tineret și sport este 21 noiembrie curent. Regulamentul concursului și formularul de aplicare sunt disponibile aici: https://cutt.ly/hwEh7i1y https://cutt.ly/OwEh7lpG

 

 EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

Nu ratați forumul de cercetare emblematic al Comisiei Europene pentru politica economică, care va avea loc în zilele de 13, 14 și 15 noiembrie 2023 la Bruxelles și online. Tema conferinței din acest an este: European Integration, Institutions and Developement. Comisarul european Paolo Gentiloni va rosti discursul de deschidere, urmat de discursul principal al lui Sir Tim Besley, The London School of Economics and Political Science (LSE), la 14 noiembrie. Printre ceilalți vorbitori la nivel înalt se numără directorul general al DG ECFIN, Maarten Verwey, și directorul general adjunct al JRC, Salla Saastamoinen, care vor discuta despre implicațiile economiei instituționale și organizaționale asupra elaborării politicilor europene.

 

În perioada 8-10 noiembrie 2023, la Centrul Internațional de Expoziții și Convenții EXPO Cracovia, va avea loc cea de-a 20-a ediție a Târgului Internațional de Vinuri din Cracovia ENOEXPO. La evenimentul din acest an vor participa producători și distribuitori de vinuri din întreaga lume, care vor avea ocazia să-și prezinte produsele și să-și încheie noi parteneriate de afaceri. Companiile vinicole din Republica Moldova vor participa la eveniment la standul comun sub brandul de țară Wine of Moldova. Astfel, Oficiul Național al Viei și Vinului va susține participarea la eveniment a 14 companii din Republica Moldova: Vinaria din Vale, Purcari Wines, TM Kazayak, Salcuta, MAURT, Chateau Cojusna, Migdal-P, Tomai Vinex, Vinuri De Comrat, Castel Mimi, Radacini, Denovie-Group, Asconi Winery, Alianta-Vin, Vinia Traian. În acest context, invităm toți doritorii să viziteze standul de țară al Republicii Moldova E53 sala ”DUNAJ”.

 

Ambasada Republicii Moldova la Lisabona, Muzeul Național de Etnologie și Centrul Cultural Moldav are onoarea de a vă invita la un eveniment cultural organizat datorită dlui Nicu Țărnă,  Directorul Centrului de Cultură și Artă „Ginta Latină”, în contextul celebrării anul acesta a 30 ani de la stabilirea relațiilor diplomatice moldo-portugheze. Evenimentul cultural este organizat în contextul promovării conceptului diplomației culturale și a dezvoltării relațiilor bilaterale culturale și va avea loc la data de 12 noiembrie 2023, începând cu ora 15.00, la Muzeul Național de Etnologie (Av. Ilha de Madeira, 1400-203 Lisboa). Programul prevede următoarele: 15.00 -  Vizitarea Expoziției Muzeului de Etnologie (Gratis); 16.00 – Concertul de Muzică și Recital Poetic „Gînduri între Muzică și Vers” de Nicu Țărnă și Mihaela Popescu. 18.00 – Difuzarea a 2 filme de Mihai Țărnă, „Reziliența” și „Ogma”. Intrarea la eveniment, precum și parcarea pentru mașini din curtea Muzeul sunt gratuite. Dat fiind că numărul de locuri în sală este limitat, rugăm invitații a face rezervările/anularea rezervărilor, la numărul de telefon +351 969881079 (dna Mariana).

 

Ambasada Republicii Moldova în Ungaria anunță că la 12 noiembrie, ora 19:30, va avea loc ecranizarea filmului „Carbon”, în  premieră la Budapesta, la cinematograful Urania. Filmul „Carbon”  în regia lui Ion Borș, a fost lansat în 2022 și a avut un succes impresionant atât în cinematografele din Republica Moldova, cât și în mai multe țări din spațiul Occidental. Difuzarea filmului  are loc în cadrul Săptămânii Filmului Românesc, organizată de Institutul Cultural Român în Ungaria, în perioada 7-12 noiembrie 2023, la cinematograful de stat Urania. Evenimentul va fi deschis cu proiecția filmului  „Libertate” în regia lui Tudor Giurgiu, pe data de 7 noiembrie. După film publicul prezent va avea frumoasa ocazie să participe la o discuție cu regizorul, moderată de teoreticianul de film, Gyenge Zsolt.
 

Ambasada Republicii Moldova la Paris, Franța, anunță: Festivalul Créafest a lansat apelul pentru cea de-a 4-a ediție de creație artistică cu tematica “Quelle Histoire!” Copiii și adulții din întreaga lume sunt invitați să creeze o lucrare, cu scopul de a uni energiile creative și de a-și dezvolta potențialul creativ. CréaFest este un eveniment festiv, popular, participativ și gratuit. Nu există juriu, nici clasament, nici premii. Doar plăcerea de a crea și de a împărtăși. Pentru participare pot fi depuse resurse plastice, sonore, vizuale sau lingvistice precum fotografia, video, artele vizuale (desen, colaj, pictura, artă stradală, gravură, sculptură), artă din domeniul teatrului (teatru, marionete, mimă, dans, muzică, circ, limbajul semnelor), literatură (poveste, poezie, scenariu, benzi desenate) și altele. Data limita pentru înscriere: 31 decembrie 2023. Mai multe detalii aici:  https://www.creafest.fr

Meroslava Parii
06/11/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii