AGENDA ZILEI//08.09.2023

Meroslava Parii
07/09/2023
Grafică: CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

Capacitățile de control și testare fitosanitară a Republicii Moldova vor fi îmbunătățite cu suportul Guvernului ceh. O Misiune de experți cehi se află la Chișinău, în perioada 4-8 septembrie, curent. Prima ședință a avut loc la minister, pentru a definitiva conceptul proiectului de asistență, care va fi implementat începând cu anul viitor. Părțile au stabilit că principalele acțiuni ale proiectului se vor focusa pe: dotarea Laboratorului Central Fitosanitar cu echipament de laborator, accesorii și reactivi; instruirea specialiștilor din Laborator cu privire la noi tehnici de diagnostic de laborator si testarea de noi organisme; dezvoltarea unei aplicații digitale privind supravegherea fitosanitară a plantelor și a dăunătorilor plantelor; formarea inspectorilor ANSA în ceea ce privește  efectuarea controalelor fitosanitare,  aplicând noi metodologii și tehnici. De asemenea, Misiunea este dispusă să supună expertizei actele normative naționale, pentru a formula recomandări de ajustare a legislației noastre la prevederile Uniunii Europene.

 

Conferința Internațională a Uniunii Avocaților din Republica Moldova

UNDE: Radisson Blu Leogrand Hotel, str. Mitropolit Varlaam, 77

CÂND: 09:45

CONTEXT: În perioada 8-10 septembrie 2023, Uniunea Avocaților din Republica Moldova, împreună cu Baroul Chișinău, organizează o serie de evenimente dedicate Zilei Avocaturii. La eveniment vor participa Președintele CCBE, reprezentanții Baroului Haut-de-Seine din Paris, Franța, reprezentanții Uniunii Naționale a Barourilor din România, reprezentanții barourilor din România și Ucraina și alți invitați speciali. Principalele subiecte ale conferinței sunt: Rolul avocatului în societate; Riscurile profesiei de avocat; Identificarea avocatului cu clientul; Percheziții; Interogări; Interceptări; Liste de sancționare; Subțierea secretului profesional; Digitalizarea proceselor judiciare; Formele noi de exercitare a profesiei (SCPRL).
 

Eco & Green Expo 2023
UNDE: Moldexpo, Pavilionul 2,  str. Ghioceilor, 1

CÂND: 10:00, 8,9,10 septembrie, curent
CONTEXT: Eco & Green Expo este specializată în tehnologii verzi și protecția mediului. În cadrul Expoziției: Tehnologiile verzi și de protecție a mediului; Mijloacele de protecție a mediului și bunăstarea populației; Servicii Eco pentru dezvoltarea economică durabilă; Produse Eco pentru sănătatea oamenilor și bunăstarea mediului; Eco – inovațiile și eco – etichetările; Antrepenoriatul verde și locurile de muncă verzi; Optimizarea resurselor; Eficiența resurselor și producerii mai Pură; Reciclarea deșeurilor.  Eco & Green EXPO 2023 aduce împreună organizații internaționale, companii, entități de stat și ONG-uri implicate în dezvoltarea durabilă. Evenimentul va reflecta diversitatea și potențialul sustenabilității: de la idei inovatoare la soluții practice. Expoziția este organizată pentru toți cei interesați de soluții ecologice, dezvoltare durabilă și inovații tehnologice.

 

Audieri publice organizate de Comisia securutate națională, apărare și ordine publică în comun cu Comisia juridică, numiri și imunități, privind asigurarea securității rutiere în Republica Moldova

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, Sala Europa, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 10:00

 

Curs de analiză senzorială

UNDE: Oliva Verde, str. Alexei Sciusev, 47

CÂND: 10:00
CONTEXT: Te invit să te alături acestei experiențe captivante, în care vei învăța alături de cei mai buni cum se apreciază corect calitatea unui produs, cum pot influența mediul și contextul percepția gustului, cum poate analiza senzorială să ne ajute să identificăm ingrediente secrete într-un preparat culinar, de ce unele alimente ne pot provoca amintiri puternice sau emoții și multe altele. Cu siguranță vei dobândi noi abilități și cunoștințe care vor da culoare experiențelor gastronomice ulterioare.

 

Întâlnire cu criticul literar Nina Corcinschi

UNDE: Orașul Orhei, Biblioteca Publică Raională „Alexandru Donică”

CÂND: 10:00

 

Eveniment: „Soroca Forum 2030”

UNDE: Munucipiul Soroca, Palatul de Cultură, str. Independenței, 74

CÂND: 10:30

CONTEXT: Soroca Forum 2030 reunește cetățeni, orașe, afaceri și investitori internaționali ce își doresc să dezvolte și să consolideze parteneriate sustenabile într-o societate orientată spre viitor. Reprezentanții orașelor partenere, ai societății civile și ai sectorului privat vor crea o platformă de cooperare și creștere durabilă pentru Soroca și întreaga regiune adiacentă. Soroca Forum 2030 este un eveniment care va aduce în prim plan contribuția orașelor la dezvoltarea regiunii de nord a Republicii Moldova, evidențiind, în același timp, impactul pozitiv al proiectelor transfrontaliere asupra dezvoltării urbane și rurale. Pe parcursul evenimentului va avea loc și expoziția „Fabricat în Soroca”, unde producători locali își vor prezenta produsele, oferind o oportunitate unică pentru vizitatori să descopere creațiile și inovațiile din municipiul Soroca.

 

Dezbatere publică

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 11:00

CONTEXT: Dezbaterea publică este organizată de Agenția IPN la tema: „Moldova între Ucraina și Rusia”.

 

Ședința Audiovizualului din 8 septembrie 2023

UNDE: Consiliul Audiovizualului, str. Vlaicu Pârcălab, 46

CÂND: 11:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Analize economice

UNDE: Online

CÂND: 11:30

CONTEXT: Analizele economice cu Veaceslav Ioniță din 8 septembrie 2023 vor avea ca subiect: „Situația economică din stânga Nistrului”.

 

Discuție în panel „Spre o tranziție verde a Republicii Moldova: energia curată și economia circulară” în cadrul expoziției Eco & Creen Expo

UNDE: Moldexpo, Pavilionul 2, str. Ghioceilor, 1

CÂND: 12:00

 

 

Declarații de presă susținute de Comandantul Armatei Naționale, general de brigadă, Eduard Ohladciuc, și Președintele Comitetului Militar al Uniunii Europene, generalul Robert Brieger

UNDE: Ministerul Apărării, șoseaua Hîncești, 84

CÂND: 12:00

 

Moldovan Brands Runway 
UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 13:00, 8-9 septembrie, curent
CONTEXT: Moldovan Brands Runway, este un eveniment inedit de modă, organizat de  APIUS și ZIPHOUSE, cu scopul de a suscita interesul publicului față de creatorii de modă din Republica Moldova. Este o platformă unde fiecare brand va avea posibilitatea să devină mai vizibil pentru publicul larg și întreaga comunitate fashion, o abordare exclusivă, care va capta atenția publicului pe toate canalele media din țară, un format de prezentare catchy, care va influența decizia de a cumpăra colecțiile designerilor.

 

Ședința Comisiei Electorale Centrale din 8 septembrie 2023

UNDE: Comisia Electorală Centrală, str. Vasile Alecsandri, 119

CÂND: 15:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Sedință de inaugurare a anului de studiu 2023-2024

UNDE: Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, bloc 1, sala 101, str. Ion Creangă, 1

CÂND: 15:00

CONTEXT: Vă invităm la ședința de inaugurare a anului de studii 2023-2024, pentru masteranzii anului I, de la toate programele de studii din cadrul Facultății de Filologie și Istorie a UPSC. Sunt invitați masteranzii anului I de studii, coordonatorii de program, cadrele didactice.
 

Festivitatea de inaugurare a anului de studii 2023-2024 la Ciclul II Master UPSC

UNDE: Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Clasa Viitorului, str. Ion Creangă, 1

CÂND: 15:30

CONTEXT: Vă invităm la Festivitatea  de inaugurare a anului de studiu 2023-2024 la Ciclul II, master, la Facultatea de Științe ale Educației, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Sunt invitați masteranzii anului I și II, coordonatorii de program, cadrele didactice.

 

Workshop: Comunicarea ce crește calitatea vieții

UNDE: Parcul Dendrariu

CÂND: 17:00

CONTEXT: Ești în căutarea oamenilor cu care să ai discuții plăcute? Îți plac activitățile nonformale în natură? Atunci te așteptăm în parcul Dendrariu. Ideea acestui eveniment, nu este să învățăm să „slujim” altor oameni, din sacrificiu și supunere, dar este despre cum contribuim la viața celorlalți din alegere personală, conectați cu valorile umane. Această activitate se va desfășura în natură, și se adresează persoanelor interesate de comunicarea interpersonală, psihologie, interacțiune eficientă, îmbunătățirea relațiilor, dezvoltarea personală și socială.

 

Spectacol: „Chirița în Carnaval”

UNDE: Orașul Bălți, Teatrul Național „Vasile Alecsandri”

CÂND: 18:00

CONTEXT: Spectacolul „Chirița în Carnaval” este un recital al actorilor Maria Morgenstern și Marius Bodochi de la Teatrul „I.L.Caragiale” din București.

 

Spectacol: „Năpasta” de I.L.Caragiale

UNDE: Teatrul Republican „Luceafărul”, str. Veronica Micle, 7

CÂND: 18:00
CONTEXT: Plecând de la povestea clasică, „Năpasta” de I. L. Caragiale, scrisă în 1890, vă propunem o interpretare modernă a subiectului, în care se vorbește despre o lume scufundată în păcate. Despre o lume bântuită de forțele malefice, unde nu există Dumnezeu. "Năpasta" este un spectacol care pune în discuție aspecte importante ale moralității, religiei și tradițiilor. Despre laturile întunecate ale naturii umane, cum ar fi ipocrizia, corupția, violența și decăderea morală. Ce este omul? Ce este Dumnezeu? Ce este năpasta? Adaptare după textul omonim al lui Ion Luca Caragiale.

 

AI Chișinău Meetup: Building Deep Tech Startups
UNDE: Fintech HUB, str. Bănulescu Bodoni, 59

CÂND: 19:00

CONTEXT: Suntem pregătiți să ne adunăm pentru o seară plină de inspirație și discuții captivante despre AI și start-up-uri. Tema acestei ediții este "Building Deep Tech Startups", iar noi suntem onorați să vă prezentăm un speaker extraordinar: Florin Tufan, CEO Veridion. Fii parte dintr-o seară plină de discuții și oportunități de învățare de la un expert de marcă în domeniul datelor și tehnologiilor avansate. Florin Tufan împărtășește din experiența sa în construirea de start-up-uri tehnologice de succes și aduce cu el cunoștințe valoroase în dezvoltarea de soluții inovatoare bazate pe Inteligența Artificială.Te așteptăm cu nerăbdare să construim împreună viitorul tehnologic.

 

APELURI DE ÎNSCRIERE

 

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) anunță că pe 8 septembrie, curent se termină   înscrierile la Expoziția “Republica Moldova Prezintă” la Baia Mare și Iași și Expoziția internațională ”INDAGRA  FOOD” România. Cea de-a III-a ediție a Expoziției „Republica Moldova Prezintă” la Baia Mare se ve desfășura în perioada 22-24 septembrie 2023, în Sala Polivalentă „Lascăr Pană” (Baia Mare, România). Potrivit Președintelui CCI Sergiu HAREA, instituția camerală și-a propus să organizeze pe parcursul anul 2023, 45 târguri și expoziții pe întreg teritoriul țării și 5 expoziții internaționale cu genericul „Republica Moldova Prezintă” în România și anume: Cluj-Napoca; Brașov; Baia Mare; București; Iași.

 

În perioada 25-29 octombrie 2023, în incinta Centrului expozițional ROMEXPO, Pavilionul B2 (București, România), companiile naționale îți vor putea promova produsele la Expoziția „INDAGRA FOOD”. Expoziția prezintă noutățile  industriei alimentare, adresându-se companiilor de profil din România și din străinătate, cum ar fi: distribuitorilori și importatorilori de echipamente și tehnologii pentru industria cărnii, producătorilor domeniului panificației, industrializării legumelor și fructelor, prelucrării peștelui și laptelui. Termen limită pentru Expoziția „INDAGRA FOOD”: 8 septembrie, curent. Antreprenorii interesați de participarea la expoziții, sunt rugați să ia legătura cu Secția Evenimente de Afaceri, Târguri și Expoziții, e-mail: [email protected][email protected], [email protected]; telefon: 022 21 07 25/ 23 84 10/ 21 14 42.

 

Oficiul mobilități academice din cadrul Departamentului Cooperare Internațională, Universitatea de Stat din Moldova, în parteneriat cu Universitatea Aristotel din Salonic, Grecia,  anunță concurs de selectare a beneficiarilor de mobilitate academică pentru cadrele didactice/administrative. Domenii: Toate domeniile (All areas). Perioada de aplicare: 26 Septembrie 2023. Mobilitatea se va desfășura în simestrul II al anului academic 2023-2024, până la 19.07.2024. Selecția și adjudecarea: Comisia de selecție pentru adjudecarea mobilităților va fi formată cu 3 zile înainte de concurs. Componența comisiei va fi comunicată candidaților și publicată pe pagina web https://international.usm.md/?page_id=398 în ziua interviului/concursului. Dosarul cu actele datate, semnate și scanate în format PDF (în limba engleză) urmează să fie expediate la adresa [email protected]. În denumirea mesajului se va indica: Numele, Prenumele candidatului + Facultatea de origine + Oferta de mobilitate pentru care depune dosarul (Universitatea gazdă). Pentru detalii și asistență contactați Oficiul mobilități academice al USM [email protected] și/sau 067560170.

 

Noi oportunități pentru IMM-urile din Moldova: instruire în domeniul comerțului electronic cu suportul UE. EU4Digital, împreună cu Centrul Internațional de Comerț (ITC), anunță un nou ciclu de consultări în domeniul comerțului electronic, accesibil pentru companiile din țările Parteneriatului Estic, inclusiv Moldova. Companiile selectate vor beneficia de: traininguri de grup în domeniul Commerce și piețe de interes, în perioada septembrie – noiembrie 2023; Consultații individuale audio / video / în scris (5 ore pentru fiecare companie) în perioada septembrie – noiembrie. Piețe vizate în cadrul sesiunilor de instruire: Amazon, eBay, ETSY, Zalando, Pigu.lt, Allegro, OTTO, Bol.com, Kaufland. Pentru înregistrare: Completați formularul accesibil la: https://forms.office.com/e/KeL7px3BrJ. Termen de înregistrare: 13 septembrie 2023. Pentru întrebări de clarificare: [email protected]. Mai multe informații despre programul finanțat de Uniunea Europeană, EU4Digital: https://eufordigital.eu/

 

Anunț privind prelungirea concursului pentru selectarea membrului și membrului supleant din rândul societății civile în Colegiul disciplinar al notarilor. În conformitate cu prevederile art. 67 alin. (2) și alin. (3) din Legea nr. 69/2016 cu privire la organizarea activității notarilor și pct. 11 și 13 din Regulamentul Colegiului disciplinar al notarilor, aprobat prin Ordinul ministrului justiției nr. 48/2019, Ministerul Justiției anunță concurs pentru selectarea în calitate de membru din rândul societății civile și supleantului acestuia în componența Colegiului disciplinar al notarilor. Termenul limită de depunere a documentelor pentru participare la concurs: 15 septembrie 2023, ora 17:00. Telefon de contact: (022) 201-406. Adresa poştală: mun. Chişinău, str. 31 August 1989, nr. 82, Ministerul Justiției (bir. 109). Persoană de contact: Marcela Isac,  [email protected]

 

Uniunea Europeană oferă 1,5 mln euro pentru inițiative care vor contribui la crearea și modernizarea infrastructurii de atragere a investițiilor în regiunile Cahul și Ungheni. Granturile sunt oferite prin intermediul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, implementat de PNUD și UNICEF. Condițiile concursului și ghidul cu toate detaliile despre procesul de depunere a dosarului pot fi accesate:  https://sc.undp.md/tnddetails2/2718/. Termenul limită de depunere a dosarelor este 11 septembrie 2023 ora 17:00.

 

Termenul de depunere a dosarelor la concursul „Premiul Național”, ediția 2022, a fost prelungit până pe 14 septembrie 2023. O decizie în acest sens a fost luată la cea de-a doua ședință a Comisiei pentru decernarea Premiului Național, prezidată de prim-ministrul Dorin Recean. Reamintim faptul că, potrivit deciziei Comisiei din 30 iunie, în anul curent, etapele II și IV sunt comasate. Persoanele notorii pot semna o singură scrisoare de recomandare, astfel fiind asigurată ponderea acesteia. De asemenea, dosarele și scrisorile de recomandare se depun concomitent, exclusiv în format electronic, pe adresa de e-mail: [email protected], până la data de 14 septembrie, ora 17:00. Anual, Guvernul decernează până la 10 premii naţionale în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Independenţei. Premiul Naţional constă din diplomă, medalie şi recompensă bănească, în valoare de 100 de mii de lei. Pentru informații suplimentare, accesați Regulamentul cu privire la Premiul Național  sau contactați reprezentanții Cancelariei de Stat la numerele de telefon: 022-250-481, 022-250-583. Detalii, pe www.mc.gov.md.

 

Agenția Relații Funciare și Cadastru, anunță inițierea recepționării cererilor solicitanților pentru obținerea certificatului inginerului cadastral, conform anexei nr.1 la Regulamentul aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.817/2020, iar la pct.9 din cerere se va indica adresa electronică a solicitantului și se vor anexa următoarele acte: Copia de pe actul de identitate al cetățeanului  Republicii Moldova; Copiile de pe diplomele de studii și de pe actele privind conferirea titlurilor științifice; Actul ce confirmă experiența de muncă în domeniul respectiv. Persoanele interesate urmează să depună cererea și actele necesare până la data de 11 septembrie 2023, fie personal sau prin intermediul unui reprezentant  împuternicit conform legii la sediul Agenției la adresa: mun. Chișinău, str. Serghei Lazo, 48, etajul 3, fie prin intermediul sistemelor informaționale destinate, fie prin intermediul mijloacelor electronice de comunicare la adresa electronică: [email protected].

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

Viceprim-ministrul Vladimir Bolea întreprinde o vizită de lucru, în Polonia, în perioada 7-8 septembrie curent. La Karpacz, oficialul va participa la cea de-a 32-a sesiune a Forumului Economic din Polonia „Noile valori ale Vechiului Continent-Europa in pragul schimbării”. În cadrul unor discuții de panel, Vladimir Bolea va vorbi despre sistemele eficiente de producție alimentară, ținând cont de necesitățile consumatorilor, fermierilor și mediului. Forumul Economic este organizat de Fundația Institutului de Studii Orientale și este cea mai mare conferință din Europa Centrală și de Est, la care se întrunesc lideri politici, economici și sociali din peste 60 de țări din întreaga lume. În cadrul vizitei, Vladimir Bolea va avea o întrevedere cu omologul său polonez Robert Telus și cu viceministrul Agriculturii și Alimentației din Bulgaria, Alexandr Iotzev.

 

În perioada 4-8 septembrie, curent, în Podgorica, Muntenegru, are loc Festivalul regional al studenților francofoni din Europa Centrală și de Est. Timp de o săptămână, Festivalul va reuni tineri francofoni din toate colțurile regiunii Europei Centrale și de Est. Mai mult, Festivalul își propune să fie un loc în care studenții să facă schimb de idei și să împărtășească experiențe într-o atmosferă francofonă prietenoasă. Tinerii vor avea ocazia de a participa la ateliere de competențe (dialog intercultural și vorbire în public) și la ateliere artistice, cum ar fi dans, pictură, cântec francez și fotografie. Festivalul este organizat de THE AUF - Europa Centrală și de Est împreună cu Universitatea din Muntenegru (Univerzitet Crne Gore).

 

”Melodia culorii” – expoziția pictorului Ion Carchelan la Paris. Ambasada Republicii Moldova în Franța, în parteneriat cu Primăria sectorului 6 din Paris, vă invită să descoperiți universul acuarelei pictorului Ion Carchelan. Peisajele sale rustice, fluide, atemporale sunt inspirate din scenele rurale care îl înconjoară în țară, unde continuă să locuiască în localitatea natală: cântecul unei păsări, detaliul frunzelor unui copac, culorile blânde ale apei, o melodie la amurg, delta Dunării în zori. O libertate a culorilor și a gândurilor, până la data de 16 septembrie, orar - Luni – vineri de la 10:30 la 17:00. Joi până la 19:00 și sâmbătă de la 10:00 la 12:00, Primăria sectorului 6 din Paris, Galeria Luxembourg.

 

Ambasada Republicii Moldova are plăcerea de a anunța participarea Republicii Moldova la cea mai mare expoziție de produse alimentare și vinuri din Țările Baltice  care va avea loc  în perioada 7-9 septembrie, curent - ''Riga Food 2023''-  Colaborăm cu UN Women Moldova și am invitat antreprenorii moldoveni reprezentând Pomul Regal, Flavorya, Moft Dulce, Honey House, Lefrucom să ofere la expoziție nuci, fructe uscate, precum și produse alimentare din fructe, dulciuri tartinabile, paste făinoase, miere și ciocolată. Suntem convinși că aceasta este o oportunitate excelentă de a promova produsele moldovenești de înaltă calitate în Letonia și de a crea noi oportunități de cooperare în afaceri", a declarat Andrian Roșa, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Letonia.

Meroslava Parii
07/09/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii