AGENDA ZILEI//09.11.2023

Meroslava Parii
08/11/2023
Grafică CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

Ședința Comisiei administrație publică și dezvoltare regională din 9 noiembrie 2023

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 517, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 08:30

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Ședința Consiliului Superior al Procurorilor

UNDE: Procuratura Generală, bd. Ștefan cel Mare, 73

CÂND: 09:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Ședința Comisiei agricultură și industrie alimentară

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 615, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 09:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI


Simpozionul Științifico-practic dedicat Zilei Mondiale a Calității 2023 – Ediția a 9-a

UNDE: Academia de Științe Economice din Moldova, Sala Senatului, bloc A, et. 3, str. Bănulescu Bodoni, 61

CÂND: 09:00

CONTEXT: În fiecare an, în cea de-a a doua zi de joi a lunii noiembrie, se sărbătorește Ziua Mondială a Calității, de asemenea, în cadrul țărilor membre ale Organizației Europene pentru Calitate (EOQ), a doua săptămână din noiembrie este desemnată Săptămâna europeană a calității.
Această sărbătoare recunoaște contribuțiile profesioniștilor din întreaga lume în domeniul calității, în același timp reprezentând o oportunitate de a celebra realizările echipei și organizațeii în ansamblu. Scopul simpozionului este discutarea și popularizarea celor mai bune practici în îmbunătățirea calității și a eficienței proceselor de afaceri, acoperind o gamă largă de domenii de interes.
 

Concursul național „Vinul Moldovei”

UNDE: Digital Park, str. Mihai Viteazul, 15

CÂND: 09:00, 9-10 noiembrie, curent

CONTEXT: Vinul Moldovei va fi în atenția unui juriu specializat internațional, format din 30 de experți străini și locali, care vor evalua detaliat valențele produsului mândriei naționale. Cea de-a doua ediție a concursului „Vinul Moldovei” își propune să aprecieze nivelul de calitate al produselor vitivinicole din țara noastră și să includă rezultatele într-un ghid specializat, care va contribui la promovarea și poziționarea pe piața locală și internațională.

 

Ședința Comisiei economie, buget și finanțe

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 915, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 09:15

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

A 8-a ședință operațională a HUB-ului de Securitate al UE la tema: „Traficul transnațional de droguri”

UNDE: Centrul integrat de pregătire pentru aplicare a legii al Academiei „Ștefan cel Mare” a MAI, str. Sfânta Vineri, 7

CÂND: 09:20

CONTEXT: În calitate de vorbitori vor fi: Adrian Efros, Ministrul afacerilor interne în Guvernul Republicii Moldova; Jānis Mazeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova;
Olivier Onidi, Director general adjunct al Direcției generale migrație şi azil (DG HOME), Comisia Europeană; Jane Mounteney, Şefa Unităţii Sănătate Publică, Centrul European de Monitorizare a Drogurilor și Dependenței de Droguri (EMCDDA).

 

Instruiri tematice referitor la Marketingul Internațional

UNDE: Camera de Comerț și Industrie din Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 151

CÂND: 09:30, 9-28 noimenbrie, curent

CONTEXT: Academia Exploratorilor include o serie de instruiri tematice referitor la marketingul internațional, reglementările și procedurile vamale de export, elaborarea și negocierea contractului de export, accesul la surse de finanțare pentru export, etc. Seminarele vor fi organizate, atât în format online, cât și cu prezență fizică la Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.
 

Eveniment dedicat provocărilor din domeniul energetic, organizat de către Ministerul Energiei, în colaborare cu Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă (IRENA) și Secretariatul Comunității Energetice

UNDE: Hotel Coutyard by Marriot, str. Arborilor, 21A

CÂND: 09:30

 

Briefing de presă cu tema „Poziția PSRM față de situația din Bălți”

UNDE: Sediul PSRM, str. Columna, 148/1

CÂND: 09:30

 

Ședința Curții Constituționale de examinare a sesizării nr.108g/2022 privind excepția de neconstituționalitate a unor prevederi din Legea nr.3 din 25 februarie 2016 cu privire la Procuratură

UNDE: Curtea Constituțională a Republicii Moldova, str. Alexandru Lăpușneanu, 28

CÂND: 10:00

 

Săptămâna Mondială a Calității la CMAC

UNDE: Centrul de Metrologie Aplicată și Certificare (CMAC), str. Eugen Coca, 28

CÂND: 10:00

CONTEXT: Centrul de Metrologie Aplicată și Certificare (CMAC) vă invită cu mare plăcere să luați parte la evenimentul special organizat cu ocazia Săptămânii Mondiale a Calității.
Vom aborda importanța calității în activitatea profesională și personală, explorând tema "Calitatea: realizarea potențialului nostru competitiv".
 

Eveniment: Ziua Internațională a Științei pentru Pace și Dezvoltare

UNDE: Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, str. Ion Creangă, 1

CÂND: 11:00

CONTEXT: Începând cu anul 2002, în data de 10 noiembrie, în întreaga lume, se sărbătorește Ziua Internațională a Științei pentru Pace și Dezvoltare, instituită în cadrul celei de-a 31-a sesiuni a Conferinţei generale a UNESCO. Această sărbătoare are drept obiectiv evidențierea rolului primordial al cercetării și descoperirilor științifice în vederea folosirii ştiinţei în scopuri pașnice, în beneficiul societăţilor. În acest context, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” organizează un eveniment pentru a marca această zi.

 

Briefing de presă susținut de liderul PLDM, Vlad Filat

UNDE: Agenția de presă INFOTAG, str. Mihai Kogălniceanu, 76

CÂND: 11:00

 

Atelierul științifico-practic ,,Tehnologii fizice avansate cu aplicarea UVS în monitorizarea și modelarea factorilor de mediu" - Ediția:a IV-a

UNDE: Universitatea de Stat din Moldova, bloc IV, Laboratorul „Educație pentru Drone”, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 13:00

CONTEXT: Vă invităm la Seminarul științific național - Tehnologii fizice avansate cu aplicarea UVS în monitorizarea și modelarea factorilor de mediu - Ediția:a IV-a. Domeniul: Ştiinţa informaţiei, Ştiinţe inginereşti şi tehnologii. Organizatori: Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Fizică și Inginerie.
 

Expoziție: „Râul-Frontieră” de Elena Tomilova

UNDE: Casa Zemstvei, str. Alexei Sciusev, 103

CÂND: 16:00

CONTEXT: Zpatiu are onoarea de a găzdui noua expoziție a Elenei Tomilova „Râul-Frontieră”, cu o serie de lucrări realizate exclusiv pentru spațiul nostru. Expoziția a fost concepută în cadrul proiectului „Taxi cultural” – o rezidență de artă care s-a desfășurat în 2023 în Dubăsari, în regiunea transnistreană. În esența sa, este o expoziție despre orașul de pe râu, dar și despre propriul nostru intern „Oraș pe râu”, care se află în fiecare dintre noi. Autoarea combină mai multe stiluri de pictură și exprimă mai multe gânduri foarte diferite, într-un mod multidimensional. Expoziția reunește, de asemenea, lucrări create în cadrul rezidenței de artă – peisaje din Dubăsari. Seria de lucrări include lucrarea simbolică „Râul” alcătuită din 5 părți, mai multe lucrări realizate în tehnica acril pe pânză, câteva lucrări mai vechi dintr-o serie anterioară, precum și instalația „Râul-Frontieră” creată exclusiv pentru expoziția de la Casa Zemstvei.

 

Eveniment: Talk to an Investor

UNDE: iHUB Green, str. 31 August 1989, 78

CÂND: 17:00

CONTEXT: Suntem încântați să-l avem ca speaker special pe Vladimir Gidirim, un expert în domeniul fiscalității cu accent pe aspectele fiscale internaționale. Vladimir participă activ în domeniul investițiilor de tip venture și angel investing, colaborând cu sindicate de venture, inclusiv Flow Labs Syndicate, o serie de Jasons Syndicate LLC. Rețeaua sa extinsă în comunitatea angels și VC din zona Bay Area îl face o resursă valoroasă pentru proiectele de venture la etapele incipiente și intermediare. Mai mult decât atât, este unul dintre co-fondatorii The Garage Syndicate, o comunitate care s-a transformat într-o platformă pentru peste 100 de investitori care se implică în tranzacții valoroase de venture.

 

Webinar: Resurse pentru a face față srtesului

UNDE: Psihologie.MD, bd. Dacia, 65/19

CÂND: 18:00

CONTEXT: În viață există momente în care totul decurge rău, în care soarta pare că se înverșunează împotriva noastră sau în care avem impresia că nu suntem buni de nimic. Astfel de situații de multe ori sunt asociate și cu stresul. Ce să facem ca stresul să nu ne domine gândurile, emoțiile și comportamentul? În cadrul trainingului de la Psihologie.Md vom exersa câteva resurse care o să vă ajute să faceți față stresului. Abilităti dobândite: explorarea lumii interioare și a stării emoționale; Identificarea resurselor personale pentru a face față stresului.

 

Festival Internațional al Artelor Contemporane – BEFREEFEST

UNDE: Teatrul Fără Nume, str. Sfatul Țării, 18

CÂND: 3-9 noiembrie, curent

CONTEXT: BEFREEFEST este un proiect care discută ideea de libertate prin producții artistice. Acesta propune publicului spectacole de teatru, dans, muzică și filme, cu scopul de a susține creativitatea în toate formele sale, devenind astfel un veritabil Festival Internațional al Artelor Contemporane. „Libertatea din acest festival este definită de multitudinea formelor artistice și degajarea pe care ți-o pot permite artiștii. Totodată credem că este important ca și publicul să trăiască libertatea atât prin regăsirea în ceea ce vor vedea pe scenă, cât și în a dezvolta o minte deschisă spre tot ce este nou și diferit de ceea ce au putut vedea până acum. Așadar festivalul devine un loc al întâlnirii mai multor culturi, stiluri, viziuni, forme artistice, personalități și caractere”, menționează organizatorii.

 

Sesiuni tematice cu mediul de afaceri din zonele de nord, sud și centru, privitor la prevederile noului Cod vamal

UNDE: Municipiul Ungheni

CONTEXT: Serviciul Vamal organizează în perioada 24 octombrie – 16 noiembrie, curent, sesiuni tematice cu mediul de afaceri din zonele de nord, sud și centru, privitor la prevederile noului Cod vamal, ce urmează să intre in vigoare din 01 ianuarie 2024. Ședințele vor fi desfășurate în următoarele localități: 09 noiembrie – Ungheni: 14 noiembrie – Căușeni; 16 noiembrie – Chișinău. Toate persoanele interesate sunt invitate să participe la sesiunile respective. Date de contact pentru detalii: 022 574 211.

 

Program de formare continuă: Realizarea învățării integrate cu utilizarea instrumentelor și resurselor digitale

UNDE: UPSC, Clasa Viitorului, str. Ion Creangă, 1

CÂND: 03-11 noiembrie, curent

CONTEXT: Centrul ClasaViitorului invită cadrele didactice din învățământul primar să se înregistreze la programul de formare continuă: Realizarea învățării integrate cu utilizarea instrumentelor și resurselor digitale - 5 credite. Forma de instruire: offline / online. Scopul acestui program este să introducă participanții în lumea învățării integrate, prezentându-le strategiile interactive utilizate și instrumentele digitale care sprijină acest proces educativ.

 

Expoziție: „Dimensiunile personalității lui Dimitrie Cantemir”

UNDE: Biblioteca Națională a Republicii Moldova, str. 31 August 1989, 78A

CÂND: Până la data de 30 noiembrie, curent

CONTEXT: Expoziția este dedicată celebrării a 350 de ani de la naşterea marelui cărturar român, erudit de faimă europeană, domnitor moldovean, academician berlinez, cronicar, a cărui operă valoroasă este de peste trei secole în patrimoniul cultural naţional şi universal. Expoziția readuce în atenția publicului sinuosul traseu biografic și politic al lui Dimitrie Cantemir, personalitate complexă a culturii noastre și a culturii europene, care continuă să trezească interesul istoricilor și cercetătorilor din diverse generații, dar mai ales excepționala sa operă, de factură enciclopedică.
 

Eveniment: Behind the scenes – Întâlnire specială

UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 18:30

CONTEXT: Ascultă vocile Queer împreună cu noi, la Mediacor, ne așteaptă o întâlnire specială Behind the scenes, dedicată ediției 6 a Festivalului Queer Voices. Misiunea acestuia este să creeze o platformă unde reprezentanții comunității LGBTQI+ se pot exprima liber prin film, dans, performance, și își pot face vocile auzite. Invitații noștri sunt: Max Cârlan, directorul Queer Voices, care va împărtăși cu noi viziunea și misiunea festivalului, originile ideii și ne va povesti cum evenimentul a evoluat într-un festival anual, ajuns la ediția 6. Lorela Grigoriță, Arts Program Manager Queer Voices, ne da va detalii din culisele evenimentului și ne va dezvălui agenda festivalului și ce a stat în spatele pregătirilor.

 

Spectacol: „Capcana” de Mihail Bulgakov

UNDE: Teatrul National „Mihai Eminescu”, bd. Ștefan cel Mare, 79

CÂND: 18:30

CONTEXT: Ideea spectacolului a apărut în contextul discuțiilor despre cultura rusă și despre responsabilitatea autorilor și impactul operelor create asupra mentalităților și formării opiniei sociale, discuții generate de războiul din Ucraina. Consider că nu interzicerea, ci, dimpotrivă, lectura, relectura, însoțite de analize la rece, de discuții și reflexie pe detalii, ne-ar ajuta să înțelegem ce se întâmplă astăzi și poate am înțelege de ce s-a ajuns din nou la confruntarea dintre două lumi, dintre două modele atât de diferite de organizare a vieții și societății. Pentru un exercițiu de acest fel am ales soarta și opera lui Mihail Bulgakov.

 

Webinar: Calea spre o disciplină fără conflicte

UNDE: Psihologie. Md, bd. Dacia , 67/1

CÂND: 19:00

CONTEXT: Orice copil are nevoie de ordine și reguli în familie. Regulile și rutina rezonabilă oferă copilului un sentiment de securitate. Și dacă în familie există probleme în acest sens, cel mai probabil problema nu este în regulile în sine, ci în modalitățile de „implementare” a acestora.
Ce reguli ne ajută să stabilim și să menținem disciplina fără conflicte în familie? Copilul trebuie să știe ce simt eu ca părinte și cum îi spun ce simt? Cum putem preântâmpina apariția conflictelor?
Acestea sunt întrebările la care vom căuta răspunsul la ședința webinarului. Abilităti dobândite: Identificarea condițiilor care dezvoltă disciplina la copii; Utilizarea „e-mesajelor” în disciplinarea copiilor.

 

Luna Filmului European

CÂND: 1 noiembrie – 9 decembrie, 2023

CONTEXT: Unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice din Europa ajunge și în Republica Moldova. Începând cu acest an, în luna noiembrie, țara noastră se alătură proiectului „Luna Filmului European”. Orașul Chișinău va deveni unul dintre cele peste 45 de orașe europene în care publicul va avea posibilitatea să privească, pe marile ecrane, pelicule care au câștigat sau au participat la festivaluri internaționale de film, precum Cannes, Berlin sau Locarno. Acesta va fi primul an în care „Luna Filmului European” va fi organizată și în Republica Moldova. Proiecțiile de film vor avea loc în fiecare săptămână, în zilele de vineri și duminică, începând cu ziua de 3 noiembrie 2023, la cinematograful Cineplex Loteanu din Chișinău, iar celelalte evenimente sunt programate în incinta celui mai important centru de informare al Uniunii Europene, Europe Café. Intrarea la toate proiecțiile de film va fi liberă.
 

Concert: Viața m-a purtat prin lume – Lenuța Gheorghiță

UNDE: Palatul Național „Nicolae Sulac”, str. Pușkin, 21

CÂND: 19:00

CONTEXT: Ați fost vreodată curioși să descoperiți cum muzica poate călători prin viața unei persoane și să o poarte prin lume?"Lenuţa Gheorghiţă - Viaţa m-a purtat prin lume..." este evenimentul care vă va dezvălui acest secret muzical fascinant. Alături de cea mai faimoasă Orchestră Națională de Muzică populară, Orchestra nationala Lautarii, condusă de Nicolae Botgros.
 

Concert: Sebastian Bach, Franz Shubert

UNDE: Sala cu Orgă, bd. Ștefan cel Mare, 81

CÂND: 19:30

CONTEXT: Vă invităm la Festivalul Internațional „J.S.Bach”, ediția a XII-a. În concert Svetlin Roussev, vioară / Bulgaria – Franța, Orchestra Națiobală de Cameră, prim-dirijor: Cristian Florea. În program: Bach - Sinfonia din cantata “Wir danken dir Gott, wir danken dir”, BWV 29, Coralul ”Zion hört die Wächter singen” din cantata “Wachet auf, ruft uns die Stimme”, BWV 140
- Coralul ”Jesus, bleibet meine Freude" din Cantata "Herz und Mund und Tat und Leben”, BWV 147, Concertul pentru vioară și orchestră în Mi major, BWV 1042; Scubert - Quartettsatz în do minor, D 703 (versiune pentru orchestră), Rondo pentru vioară și orchestră în La major, D 438.

 

APELURI DE ÎNSCRIERE

 

Lansarea apelului privind selecția unui grup de jurnaliști /jurnaliste anti-dezinformare cu acordarea de granturi mici de cercetare în valoare de 1500 Eur

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 11 noiembrie, ora 18:00

CONTEXT: Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în colaborare cu Centrul de Studii Est-Europene din Vilnius, cu sprijin financiar din partea Ministerului Afacerilor Externe al Lituaniei, are plăcerea de a anunța despre lansarea concursului de selecție a 5 jurnaliști moldoveni pentru a produce două investigații jurnalistice legate de dezinformarea privind integrarea europeană în Moldova, activitățile fac parte din cadrul unui program specializat de sprijinire a jurnalismului de calitate în Republica Moldova. Pentru mai multe detalii AICI


Apel deschis pentru depunerea aplicațiilor la proiectele standard a Programului Interreg NEXT România-Republica Moldova

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 8 decembrie, ora 16:00

CONTEXT: Autoritatea de Management a Programului Interreg NEXT România-Republica Moldova lansează primul apel de proiecte standard. Fondurile europene disponibile pentru acest apel de proiecte însumează 40 milioane de euro. Pot fi depuse proiecte care aduc beneficii în următoarele domenii: prevenirea și combaterea dezastrelor naturale, educație, sănătate, turism și managementul frontierei. Pentru mai multe detalii AICI

 

Mobilitate Academic + Erasmus + La Universitatea din Nis, Serbia

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 10 noiembrie, ora 16:00

CONTEXT: Secția Relații Internaționale și Managementul Proiectelor a UPSC anunță depunerea dosarelor de candidatură pentru 1 Bursă de studii (5 luni), pentru studenții din ciclurile Licență (studenții anului I nu sunt eligibili), Masterat și Doctorat, la Universitatea din Nis, Serbia. Dosarele vor fi depuse fizic, la Secția Relații Internaționale și Managementul Proiectelor, str. Ion Creangă 1, bl. 2, of. 25. Pentru mai multe detalii AICI

 

Ajutorul pentru perioada rece a anului (APRA)

CÂND: Începând cu 1 noiembrie 2023

CONTEXT: Pentru a beneficia de aceste compensații, toți cetățenii se vor înregistra pe platforma online compensatii.gov.md, începând cu 1 noiembrie 2023. Persoanele cărora li s-a stabilit dreptul la APRA până la intrarea în vigoare a modificărilor legislative vor primi prestația echivalentă APRA, adică 700 lei/lunar, în lunile pentru care acest drept a fost stabilit. Pentru mai multe detalii AICI

 

Burse pentru cercetări științifice pentru cercetătorii din Republica Moldova

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 10 noiembrie 2023

CONTEXT: Biroul de cooperare al Elveției/ Reprezentanța Ambasadei Confederației Elvețiene anunță că, prin intermediul Comisiei federale pentru burse destinate studenților străini, Guvernul Elveției acordă cercetătorilor din Republica Moldova pentru anul academic 2024-2025, următoarele tipuri de burse: Burse pentru cercetări științifice cu durata de 12 luni. Vârsta limită a candidaților – născuți după 31 decembrie 1988; Burse pentru studii postdoctorale cu durata de 12 luni. Certificatul de doctorat trebuie să fie obținut după data de 31 decembrie 2020 și înainte de 31 iulie 2024.
Pentru mai multe detlaii: Sediul Biroului de cooperare al Elveției, str. A. Mateevici 23, bloc B, mun. Chișinău. Programarea prealabilă pentru depunerea dosarului este obligatorie şi se va face la numărul de telefon 060002725 sau 022-79-69-38.

 

Procesul de recepționare a cererilor de acordare a subvențiilor post-investiție

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 16 noiembrie, curent

CONTEXT: Subvențiile vor fi acordate domeniilor prioritare, stabilite în urma consultărilor cu mediul de afaceri. Astfel, fermierii își vor recupera o parte din cheltuieli pentru investițiile realizate în plantații, sere, echipamente de irigare, ferme zootehnice, tehnologii de lucrare a solului, infrastructura post-recoltare, dezvoltarea agroturismului rural etc. Cererile de subvenționare pot fi depuse de către solicitantul de subvenție sau de reprezentantul acestuia la oficiile teritoriale ale AIPA din raza teritorială în care s-a efectuat investiţia.

 

Apel de Proiect Standard

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 8 decembrie 2023

CONTEXT: Unul din cele mai importante programe de cooperare transfrontalier ale Uniunii Europene lansează primul apel de proiecte – Apel de Proiect Standard, cu un fond disponibil de 40 milioane euro așteaptă inițativele transfrontaliere. Pot fi depuse proiecte care aduc beneficii în următoarele domenii: prevenirea și combaterea dezastrelor naturale, educație, sănătate, turism și managementul frontierei. Județele de frontieră Botoșani, Iași, Vaslui, Galați (România) și întreg teritoriul Republicii Moldova sunt eligibile pentru finanțare. Pentru mai multe detalii AICI

 

Concurs la tema: Efectele negative provocate de fenomenul Corupției

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 15 noiembrie, curent

CONTEXT: A fost dat start concursului în cadrul căruia elevii se vor expune prin desene, poezii și compoziții plastice la tema: Efectele negative provocate de fenomenul Corupției. Sunt invitați să participe elevii claselor gimnaziale (5 - 9) din municipiul Strășeni. Creațiile pot fi depuse la primăria Strășeni, în of. 18, doamnei Ceban Alina curent. Concursul este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană (European Union in the Republic of Moldova) și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova) și Centrul Contact.

 

Descoperă ACASĂ” -  Concurs organizat de Centrul Republican pentra Copii și Tineret ARTICO

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 10 noiembrie, curent

CONTEXT: Scopul Concursului: Promovarea locurilor pitorești și a locațiilor turistice din Republica Moldova prin intermediul spoturilor video realizate de elevi, astfel dezvoltând competențele digitale ale acestora și dragostea față de plaiul natal. Spotul video transmis în concurs va demonstra imagini video despre localitatea de baștină, locuri pitorești, povestiri istorice legate de localitate ta, legende despre anumite obiecte, monumente ș.a.NOTĂ: Pentru a participa în cadrul Concursului, mai întâi realizează spotul video, după care înregistrează-te. Link de înregistrare AICI

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

Vizita Ministrului Apărării al Republicii Moldova, Anatolie Nosatîi, la Roma, Italia

UNDE: Roma, Italia

CÂND: 8-10 noiembrie, curent

CONTEXT: Ministrul Apărării Anatolie Nosatîi  efectuează o vizită oficială la Roma, Italia, în perioada 8-10 noiembrie curent, la invitația omologului său, Guido Crosetto. Agenda vizitei cuprinde o serie de întrevederi cu conducerea Ministerului apărării, reprezentanți ai Camerei Deputaţilor și Senatului Republicii Italiene, dar și o vizită la Colegiul NATO de Apărare din Roma.

 

Participarea Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, la Adunarea Generală a UNESCO

UNDE: Paris, Franța

CÂND: 8-10 noiembrie, curent

CONTEXT: Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, participă, la cea de-a 42-a sesiune a Adunării Generale a UNESCO (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură), la Paris. Agenda de lucru include contribuția la dezbaterile generale ale Adunării Generale și câteva întrevederi bilaterale - la UNESCO și la Filarmonica din Paris. În spiritul acestei organizații mondiale, dar și al marilor provocări cu care se confruntă în prezent omenirea, evenimentul e focusat pe subiecte ce vizează accesul la educație și cultură, prezervarea patrimoniului material și nematerial al umanității, egalitatea de gen, noile tehnologii și schimbările climatice.

 

Eveniment cultural

UNDE: Muzeul Național de Etnologie (Av. Ilha de Madeira, 1400-203 Lisboa)

CÂND: 15:00, 12 noiembrie, curent

CONTEXT: Ambasada Republicii Moldova la Lisabona, Muzeul Național de Etnologie și Centrul Cultural Moldav are onoarea de a vă invita la un eveniment cultural organizat datorită dlui Nicu Țărnă, Directorul Centrului de Cultură și Artă „Ginta Latină”, în contextul celebrării anul acesta a 30 ani de la stabilirea relațiilor diplomatice moldo-portugheze. Evenimentul cultural este organizat în contextul promovării conceptului diplomației culturale și a dezvoltării relațiilor bilaterale culturale Etnologie.

 

Târgul Internațional de Vinuri din Cracovia ENOEXPO – Ediția a 20-a

UNDE: Cracovia ENOEXPO

CÂND: 8-10 noiembrie, curent

CONTEXT: La evenimentul din acest an vor participa producători și distribuitori de vinuri din întreaga lume, care vor avea ocazia să-și prezinte produsele și să-și încheie noi parteneriate de afaceri. Companiile vinicole din Republica Moldova vor participa la eveniment la standul comun sub brandul de țară Wine of Moldova. Astfel, Oficiul Național al Viei și Vinului va susține participarea la eveniment a 14 companii din Republica Moldova: Vinaria din Vale, Purcari Wines, TM Kazayak, Salcuta, MAURT, Chateau Cojusna, Migdal-P, Tomai Vinex, Vinuri De Comrat, Castel Mimi, Radacini, Denovie-Group, Asconi Winery, Alianta-Vin, Vinia Traian. În acest context, invităm toți doritorii să viziteze standul de țară al Republicii Moldova E53 sala ”DUNAJ”.

 

Meroslava Parii
08/11/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii