AGENDA ZILEI//11.09.2023

Meroslava Parii
10/09/2023
Grafică: CIJM

 EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

Program de formare profesională

UNDE: Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, str. Ion Creangă, 1

CÂND: 09:00, 11-15 septembrie, curent

 CONTEXT: La Universitatea Pedagogică de Stat  „Ion Creangă” din Chișinău va demara procesul de instruire a cadrelor didactice universitare și preuniversitare ca mentori de practică pedagogică. Programul de formare profesională a mentorilor de practică pedagogică a fost elaborat de Prof. univ. Dr. Daniel Mara, Decanul Facultății de Științe Socio-Umane, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, formator de mentorat educațional în România, care va realiza și sesiunile de instruire. Scopul programului constă în dezvoltarea competențelor cadrelor didactice din învățământul universitar și preuniversitar în domeniul mentoratului de practică pedagogică, atât din perspectiva formării inițiale a personalului didactic, cât și din perspectiva facilitării integrării și adaptării profesorilor debutanți la specificul organizării și funcționării sistemului educațional.
 

Ședința săptămânală a serviciilor primăriei Chișinău din 11 septemnrie 2023

UNDE: Online

CÂND: 10:00

 

Workshop: Cum să refacem curgerea iubirii în noi și viețile noastre

UNDE: Bristol Hotel, str. Pușkin, 32

CÂND: 10:00, 9-10 septembrie, curent
CONTEXT: Workshopul experimental  cu soluții practice, bazat pe Metodele Constelațiilor familiale, este despre relațiile cu cei apropiați si mai ales despre relația (relațiile) de cuplu. Când ne dăm voie să apreciem câta iubire este in viața noastră, adică in ce măsură reusim să primim si să dăruim iubire, ne dăm seama că lucrurile nu stau chiar foarte bine. În cadrul evenimentului vom învăța: Cum să devenim  constienți  de felul in care curge iubirea in viața noastră; Observăm care sunt blocajele, piedicile interioare, fricile legate de acest subiect deprindem metoda de profunzime a Eliberarii Interioare Constiente – metoda in 6 pasi.

 

Conferință de presă organizată de Partidul Platforma Demnitate și Adevăr

UNDE: Sediul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, str. Columna, 135

CÂND: 11:00

 

Conferință de presă

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 12:00

CONTEXT: Conferința de presă este organizată de compania de Date Inteligente SRL (data) cu tema: „Barometrul iData, august 2023”.

 

Conferința de prezentare a candidatului PDCM la funcția de Primar General al municipiului Chișinău

UNDE: Intersecția str. Ismail li str. Calea Moșilor (vis a vis de Gara de Nord)

CÂND: 12:00

 

Festivalul Diversității și Păcii – Mozaicul culturilor

UNDE: Moldova Film, Șoseaua Nîncești, 61

CÂND: 12:00
CONTEXT: Alăturați-vă nouă pentru un eveniment interesant Mozaic al culturilor. Programul evenimentului: Începutul evenimentului, înregistrarea invitaților. Veți putea completa un banner de dorințe pentru a vă împărtăși gândurile și dorințele cu restul participanților;  Bucurați-vă de spectacolul dansatorilor care prezintă dansuri naționale și de un cor care cântă cântece naționale. Cufundați-vă în atmosfera culturii moldovenești prin arta dansului și a muzicii. Vor avea loc, de asemenea, master-class-uri, inclusiv origami (crearea simbolului păcii și bunătății - un porumbel), împletituri, activități interesante pentru copii, lecții de dans, cunoașterea istoriei marilor personalități și familiarizarea cu hainele naționale ale diferitelor națiuni, precum și un master-class de împletituri de viță de vie. Partea finală a evenimentului va fi dedicată spectacolelor susținute de artiști talentați care vor interpreta cântece naționale. Le veți putea savura vocile și abilitățile muzicale unice.
 

Clubul Tinerilor Makeri – Ziua Ușilor Deschise

UNDE: Tekwill, str. Studenților 9/11

CÂND: 15:30
CONTEXT: Acest eveniment "Ziua Ușilor Deschise" este despre împărtășirea pasiunii noastre pentru tehnologie, inovație și crearea unei comunități care împărtășește aceleași valori. Veți avea ocazia să faceți cunoștință cu membrii și mentorii echipei CTM, atelierele și evenimentele pe care le vom organiza pe parcursul anului. Veți putea participa la diferite activități de spargere a gheții.
Sunt așteptați la eveniment toți doritorii.
 

Business Angel Investing in Moldova

UNDE: Fintech HUB, str. Bănulescu Bodoni, 59

CÂND: 18:00

CONTEXT:  Acest eveniment este special pentru cei care sunt interesant să afle mai multe despre conceptul de Investiții de tip Angel. Ca speaker va fi Vladimir Balaban, antreprenor și cofondator al Group CSG, el fiind și unul dintre primii investitori de tip Business Angels din Moldova și ne va vorbi despre experiența lui ca investitor în startupuri. În cadrul acestui eveniment veți afla mai multe despre: Conceptul de Angel Investing; Rolul investitorilor de tip Angel; Relația dintre investitori și startupuri; Provocări și tendințe în Angel Investing; Perspective de succes Adițional, vom vorbi despre conceptul evenimentului de tip “Deal Dinner with Angels Investors”, cum se desfășoară și care sunt scopurile acestuia.

 

Curs de copywriting și comunicare

UNDE: Artcor, str. 31 August 1989, 137

CÂND: 18:30

CONTEXT: Agenda cursului: Branding: Cum creezi un nume. Ce înseamnă tone of voice. Care e diferența dintre slogan și tagline;  Creative Writing: Cum se scriu scenariile și voiceoverurile pentru TV/radio/social media, legendele și poveștile de brand; Content Writing: De ce textele pe landing pages și website sunt diferite. Ce are în comun scrisoarea de vânzare cu un landing page;  PR: Presa noastră cea de toate zilele: articole, advertoriale, comunicate de presă; Scriitura în Social Media: Ce trebuie să știi despre textele în postări, stories, events, ads; POS-uri: Cum scriem și structurăm textele pe tipărituri, postere, broșuri etc. Scriem cu AI: De ce Chat GPT niciodată nu va înlocui un copywriter. Lecție practică; Închidere: texte bune cu un invitat special.

 

Curs: Arta de a vorbi

UNDE: Triumf ArtStudio, str. București 23A

CÂND: 18:50

CONTEXT: Vorbirea, vocea, dicția - cel mai scurt drum spre inima unei alte persoane. Și acest lucru este important. Atât la locul de muncă, cât și în viața personală. O voce plăcută, abilitățile de comunicare eficientă dau încredere în orice situație. Vă invităm la prima lecție a cursului "Arta vorbirii" (18+, limba rusă). Sub îndrumarea maestrului vă veți familiariza cu vocea și posibilitățile acesteia. Cursurile au loc o dată pe săptămână.

 

Expoziție: „Achiziții noi în colecțiile speciale ale bibliotecii Naționale a Republicii Moldova”

UNDE: BNRM, Bloc Central Spațiu expozițional parter,  str. 31 August 1989, 78A

CÂND: Până la data de 14 septembrie, curent

 CONTEXT: Biblioteca Națională a Republicii Moldova invită doritorii să viziteze, expoziția cu genericul „Achiziții noi în colecțiile special ale Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova”, având scopul de a  valorifica documentele recent achiziționate în colecțiile speciale ale Bibliotecii Naționale: Moldavistica, carte veche și rară, arte și hărți, audiovideoteca, referințe, carte în limbi străine. Expoziția oferă publicului larg o varietate de tipuri de documente valoroase și reprezentative, cum ar fi: cărți, albume, discuri de vinil, documente electronice pe diverse suporturi, cărți poștale etc. Documentele expuse, circa 200 exemplare, sunt remarcabile atât prin valoarea intrinsecă, cât și prin prestanța editorial-poligrafică.
 

Ziua Mondială a Curățeniei 2023

UNDE: Pe tot teritoriul țării

CÂND: 1-16 septembrie, curent

CONTEXT: În intervalul 1 – 16 septembrie, sub egida Ministerului Mediului, în Republica Moldova se va desfășura Campania „Ziua Mondială a Curățeniei 2023”. Ea are ca scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la eforturile Republicii Moldova de a se alinia la obiectivele trasate de UE: zero poluare, economia circulară, managementul integrat al deșeurilor și promovarea prevenirii formării deșeurilor prin reducerea consumului excesiv, în favoarea reciclării deșeurilor. De asemenea, va sublinia modul în care gestionarea deșeurilor afectează ecosistemele naturale Ministerul Mediului acordă o atenție deosebită stării râurilor mici și importanței de a menține malurile curate. Campania va culmina cu o acțiune de salubrizare pe teren, la nivel național, sâmbătă, 16 septembrie.

 

 APELURI DE ÎNSCRIERE

Precum a fost anunțat anterior pe pagina Ambasadei Republicii Moldova in Franța, Oficiul Franco-German pentru Tineret OFAJ DFJW a lansat apelul la proiecte din Fondul special pentru țările din Europa Centrală și de Est, destinate inclusiv instituțiilor publice și organizațiilor societății civile din Republica Moldova. Vă încurajăm să consultați criteriile și să aplicați. Apelul de granturi se referă la proiecte trilaterale de educație și formare care implică Franța, Germania și Republica Moldova. Granturile pot atinge maxim 25.000 euro/faza de proiect. Proiectele trebuie să abordeze cel puțin unul din următoarele subiecte: Viitorul Europei și implicarea cetățenilor; Protecția mediului înconjurător și schimbările climatice; Consolidarea rolului tineretului și a societății civile; Educație pentru pace;  Formare profesională și antreprenoriat durabil. Termen limită: 1 noiembrie 2023. Detalii: https://shorturl.at/nDLR2

 

Au rămas zile numărate până la Forumul Reformarea Justiției și Combaterea Corupției,  care va avea loc în perioada 19-20 septembrie, curent. Ce pregătim pentru cea de-a 5-a ediție a acestui eveniment? Dezbateri profesioniste, analize și date informative, experiențe naționale și viziuni internaționale – toate se vor încadra în patru sesiuni axate pe evaluarea externă a justiției și reforma Curții Supreme de Justiție, investigarea și sancționarea eficientă a corupției, optimizarea hărții judecătorești și justiția viitorului. Vreți să vă înregistrați pentru a urmări #ForumulRJCC online și a participa la discuții, pe platforma Zoom - Nimic mai simplu – click aici: https://bit.ly/3oMlUfG. Forumul este organizat în cadrul proiectului „Susținerea eforturilor de integritate și anticorupție prin monitorizare activă de către societatea civilă în Moldova” implementat de CRJM cu sprijinul financiar al Departamentului de Stat al SUA prin intermediul Biroului Internațional pentru Justiție Penală și Aplicarea Legii/ U.S. Department of State: Bureau of Intl Narcotics & Law Enforcement (INL) al Ambasadei SUA în Republica Moldova/ U.S. Embassy Moldova.

 

Program de  studiu  EUConnect, organizat de Centre Internasionale de Formation Europeenne Nice, Franța. În anul academic 2023-2024  (CIFE)  lansează ediția a 2-a EUConnect, online pentru tineri profesioniști și studenți din Franța, Germania, Ucraina și Moldova în perioada octombrie 2023 - martie 2024. Cursul se va axa pe principiile fundamentale ale UE, provocările specifice ale Ucrainei în contextul războiului și provocările țărilor candidate UE. Programul este absolut gratuit  și este realizat de Universitatea Taras Shevchenko din Kiev și Tinerii Federaliști Europeni din Saxony-Anhalt și este finanțat de Oficiul tinerilor franco-germani  (OFAJ). Cursurile se vor desfășura seara pentru a implica cât mai mulți participanți. Nu este nevoie de calificări speciale, doar de cunoaștere a limbii engleze și de curiozitate. Termenul limită de înregistrare: 18 septembrie, 2023.

 

Se extinde termenul de participare la concursul de granturi în domeniul eficienței energetice. PNUD anunță producătoarele agricole micro, mici și mijlocii din raioanele Ungheni, Hîncești, Telenești, Sîngerei, Șoldănești și Briceni că termenul-limită de participare la concursul de proiecte a fost extins. Antreprenoarele pot participa la concurs până pe 20 septembrie 2023, orele 17:00. Amintim că producătoarele agricole micro câștigătoare vor obține granturi de până la 6000 dolari SUA, iar producătoarele agricole mici și mijlocii - de până la 18.000 dolari SUA. Contribuția financiară a beneficiarelor trebuie să fie de cel puțin 20% din costul total al grantului, dar să nu depășească suma finanțării. Granturile sunt destinate pentru proiecte de sporire a rezilienței energetice a afacerilor conduse de femei și vor fi acordate prin intermediul PNUD, din sursele financiare oferite de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare și Guvernul Japoniei. Participantele care au depus dosarul în perioada 4 iulie - 4 august 2023 nu trebuie să transmită dosarul repetat. Aflați mai multe despre condițiile de participare la concurs pe: https://axa.md/esap/

 

Noi oportunități pentru IMM-urile din Moldova: instruire în domeniul comerțului electronic cu suportul UE. EU4Digital, împreună cu Centrul Internațional de Comerț (ITC), anunță un nou ciclu de consultări în domeniul comerțului electronic, accesibil pentru companiile din țările Parteneriatului Estic, inclusiv Moldova. Companiile selectate vor beneficia de: traininguri de grup în domeniul Commerce și piețe de interes, în perioada septembrie – noiembrie 2023;
consultații individuale audio / video / în scris (5 ore pentru fiecare companie) în perioada septembrie – noiembrie. Piețe vizate în cadrul sesiunilor de instruire: Amazon, eBay, ETSY, Zalando, Pigu.lt, Allegro, OTTO, Bol.com, Kaufland. Pentru înregistrare: Completați formularul accesibil la: https://forms.office.com/e/KeL7px3BrJ.Termen de înregistrare: 13 septembrie 2023. Pentru întrebări de clarificare: [email protected]. Mai multe informații despre programul finanțat de Uniunea Europeană, EU4Digital: https://eufordigital.eu/

 

Anunț privind prelungirea concursului pentru selectarea membrului și membrului supleant din rândul societății civile în Colegiul disciplinar al notarilor. În conformitate cu prevederile art. 67 alin. (2) și alin. (3) din Legea nr. 69/2016 cu privire la organizarea activității notarilor și pct. 11 și 13 din Regulamentul Colegiului disciplinar al notarilor, aprobat prin Ordinul ministrului justiției nr. 48/2019, Ministerul Justiției anunță concurs pentru selectarea în calitate de membru din rândul societății civile și supleantului acestuia în componența Colegiului disciplinar al notarilor. Termenul limită de depunere a documentelor pentru participare la concurs: 15 septembrie 2023, ora 17:00. Telefon de contact: (022) 201-406. Adresa poştală: mun. Chişinău, str. 31 August 1989, nr. 82, Ministerul Justiției (bir. 109). Persoană de contact: Marcela Isac,  [email protected]

 

În perioada 1 august – 15 septembrie, curent,  Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului recepționează  cereri pentru compensarea cheltuielilor suportate de către agenții economici implicați în organizarea și realizarea programelor de formare profesională a elevilor din învățământul dual. Solicitarea compensației se efectuează prin depunerea online a unei cereri tipizate, însoțită de documente confirmative care poate fi completă aici https://shorturl.at/ixGM2
Aceste cheltuieli vor fi decontate în proporție de cel mult 50% și vizează: instruirea și retribuirea muncii maistrului-instructor al unității; transport, hrană și cazare; remunerație de formare profesională; materialele necesare formării profesionale a elevilor (unelte și/sau materiale consumabile); alte cheltuieli ordinare și necesare. Mai multe detalii privind modalitatea de compensare la numărul de tel. 022 221055. Pentru mai ulte informații AICI

 

Din 2001, Fundația Saxonă pentru Educație Media (SSM) organizează o dată pe an, în toamnă,  Seminarul Jurnaliștilor din Europa Centrală și de Est pentru jurnaliștii din Europa Centrală și de Est. Seminarul din acest an va avea loc la Leipzig în perioada 16-27 octombrie 2023. Anul acesta, 10-12 jurnaliști din Europa Centrală și de Est vor avea din nou ocazia de a participa la seminar și de a cunoaște astfel structurile și metodele de lucru ale televiziunii, radioului, presei scrise și online în sistemul mediatic dualist al Republicii Federale Germania. Pe lângă formarea profesională, schimbul cultural între ei este deosebit de important. Pot aplica jurnaliștii din Europa Centrală și de Est, care nu trebuie să aibă mai mult de 40 de ani la momentul înscrierii. Condițiile prealabile sunt experiența în domeniul mass-media și o bună cunoaștere a limbii germane. Costurile de călătorie, masă și cazare vor fi acoperite de Fundația Saxonă pentru Educație Mediană. Mai multe informații despre program și condițiile de participare pot fi găsite pe internet la adresa: www.ssm-seminar.de. Termenul limită pentru depunerea candidaturilor este 22 septembrie 2023.

 

Ministerul Culturii iniţiază o sesiune suplimentară de colectare a ofertelor în cadrul Programului pentru editarea cărţii naţionale – 2023. Termenul limită de depunere a ofertelor: 30 septembrie 2023,  ora 15.00. Detalii pe www.mc.gov.md
Notă: Precizăm că Ofertele și activitățile ce țin de editarea de carte în cadrul prezentei sesiuni suplimentare, vor avea loc în anul financiar în curs, prin urmare, până la închierea anului financiar 2023, și în limita mijloacelor financiare prevăzute în bugetul de stat.

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

La Galeria Institutului Cultural Român la Viena,  a avut loc vernisajul expoziției de picturi ”Lumile femeii”, semnate de artistele moldovene Galina Vieru  și  Natalia Yampolskaia, organizat de Ambasada Republicii Moldova în cadrul unui parteneriat cu Institutul Cultural Român Viena (@ Rumänisches Kulturinstitut Wien). Evenimentul a reunit publicul vienez iubitor de frumos care a avut prilejul de a contempla simbioza armonioasă intre culoarea și energia picturilor, iar cele 2 artiste au adus prin creațiile lor în prim-plan  intensitatea emoțiilor și a sentimentelor care modeleaza natura interioară si profunzimea sufeltului femeii. Vernisajul a fost completat cu un recital muzical impresionant al Sonatei "Kreutzer" de Ludwig van Beethoven, în interpretarea, în premieră, a talentatilor artisti moldoveni - pianistul Marcel Lazăr si violonista Alexandra Tirsu. Expoziția este deschisă publicului până în 30 septembrie 2023, la Galeria Institutului Cultultural Român din Viena.


Agenția de Investiții, în parteneriat cu autoritățile naționale, vă invită la Frankfurt pe data de  17 septembrie 2023,  la un eveniment organizat special pentru comunitatea cetățenilor moldoveni din Germania. În cadrul acestui eveniment, vor fi prezentate oportunitățile investiționale din țara noastră, dar și instrumentele de susținere a afacerilor - atât cele de stat, cât și cele ale partenerilor de dezvoltare din portofoliul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.
Participarea este gratuită, pe baza înscrierii prin intermediul următorului formular: bit.ly/3sf25ii

 

”Melodia culorii” – expoziția pictorului Ion Carchelan la Paris. Ambasada Republicii Moldova în Franța, în parteneriat cu Primăria sectorului 6 din Paris, vă invită să descoperiți universul acuarelei pictorului Ion Carchelan. Peisajele sale rustice, fluide, atemporale sunt inspirate din scenele rurale care îl înconjoară în țară, unde continuă să locuiască în localitatea natală: cântecul unei păsări, detaliul frunzelor unui copac, culorile blânde ale apei, o melodie la amurg, delta Dunării în zori. O libertate a culorilor și a gândurilor, până la data de 16 septembrie, orar - Luni – vineri de la 10:30 la 17:00. Joi până la 19:00 și sâmbătă de la 10:00 la 12:00, Primăria sectorului 6 din Paris, Galeria Luxembourg.

 

Meroslava Parii
10/09/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii