AGENDA ZILEI//12.01.2024

Meroslava Parii
11/01/2024
Grafică CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, merge la Timișoara, România, în perioada 12-13 ianuarie, la invitația primarului Dominic Fritz. În cadrul vizitei, șefa statului va participa la Gala de decernare a premiului „Timișoara Pentru Valori Europene”. Președinta Maia Sandu este prima laureată a acestui premiu, instituit de Municipiul Timișoara în 2023. Premiul onorează personalități recunoscute pe plan internațional care, cu determinare, curaj și creativitate, promovează sau apără valorile europene în interiorul și în afara Uniunii Europene. Tot pe 13 ianuarie, șefa statului va fi găzduită de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române și cu Alteța Sa Regală, Principele Radu la Castelul regal de la Săvârșin. De asemenea, Președinta Maia Sandu se va întâlni vineri, 12 ianuarie, cu comunitatea de moldoveni stabilită la Timișoara.

 

Ministerul Energiei invită părțile interesate la consultarea publică pe marginea proiectului de modificare a Hotărârii Guvernului nr. 690/2018 pentru aprobarea Regulamentului privind desfășurarea licitațiilor pentru oferirea statutului de producător eligibil

UNDE: Guvernul Republicii Moldova, Sala de ședințe, etaj 1 (intrarea din str. Bănulescu Bodoni), str. Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 09:00

 

Ședința Comisiei Electorale Centrale din 12 ianuarie 2024

UNDE: Comisia Electorală Centrală, Sala de ședințe, etaj 3, str. Vasile Alecsandri, 119

CÂND: 09:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Analize economice cu Veaceslav Ioniță – 12 ianuarie 2024. Subiectul „Risipa de alimente și cum luptăm cu ea”

UNDE: Online

CÂND: 11:30

 

Ședința Comisiei pentru analiza problemelor invocate de către fermieri

UNDE: Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, bd. Ștefan cel Mare, 162

CONTEXT: Conform deciziei Comisiei pentru analiza problemelor invocate de către fermieri, s-a pus la dispoziția creditorilor informații despre 121 de agenți economici (potrivit datelor prezentate de asociații) care au probleme în realizarea obligațiunilor de plată conform contractelor cu instituțiile bancare, non-bancare și diverși furnizori. Majoritatea acestora se referă la modificarea condițiilor inițiale de plată pentru a face ratele mai ușor de gestionat pentru agricultori. De asemenea, informăm că, din motive legate de confidențialitatea datelor comerciale ce vor fi discutate, reprezentanții mass-media nu vor putea participa la ședință. Declarații de presă vor fi oferite după încheierea ședinței.

 

Masa rotundă „Discuție despre decizia lui Ion Ceban de a reduce cu 50% salariile la asistenții personali și concedierea a sute de asistenți personali din Chișinău”

UNDE: Prinăria municipiului Chiținău, bd. Ștefan cel Mare, 83

CÂND: 15:00

 

Activitatea cultural-artistică consacrată Zilei Naționale a Culturii

UNDE: Palatul Republicii, str. Maria Cebotari, 16

CÂND: 15:00

 

Concert de Ziua Națională a Culturii „Acasă de Crăciun”

UNDE: Casa de Cultură Cimișlia

CÂND: 15:00

CONTEXT: Din program: Capela Corală Academică „Doina”, dirijor Ilona Stepan, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, dirijor Mihail Agafiță. Soliști: Constantin Moscovici, Tatiana Costiuc, Elena Demirdjean.

 

Gala Federației Naționale Taekwon-Do din Moldova

UNDE: Federația Națională de Taekwon-Do din Moldova, str. Pădurii, 19

CÂND: 15:30

CONTEXT: Evenimentul este organizat pentru membrii FNT - Conducerea FNT, Presedinti de Cluburi, Instructori, Asistenti instructori, Arbitri, Asistenti arbitri, Centuri negre.

 

Lansare Album de Artă

UNDE: Muzeul Național de Artă al Moldovei, str. 31 August 1989, 115

CÂND: 16:00

CONTEXT: La Muzeul Național de Artă al Moldovei va avea loc lansarea albumului de artă „Ipostaze. Chișinăul în viziunea artiștilor plastici”. Coordonatoarele volumului sunt Natalia Procop și Elena Musteață. Vorbitori: Florina Breazu, Aliona Grati, Ghenadie Jalbă, Eugen Lungu, Tudor Stavilă.

 

Training: Public Speaking

UNDE: Atypic, str. Pușkin, 44/1

CÂND: 18:00

CONTEXT: Dana Ciobanu, expert în public speaking, va împărtăși secretele succesului său și va oferi sfaturi practice pentru a-ți îmbunătăți abilitățile de comunicare în public. Pregătește-te pentru o seară captivantă de învățare și inspirație. Nu rata oportunitatea de a-ți perfecționa abilitățile de vorbire în public.

 

Seminar: Tehnologiile și sănătatea mentală

UNDE: Centrul de Cercetări Științifice în Psihologie, str. Studenților, 3/4

CÂND: 18:00

CONTEXT: Seminarul despre Tehnologie și Sănătatea Mentală oferă o perspectivă amplă asupra interacțiunii dintre tehnologie și bunăstarea mentală, acoperind următoarele aspecte esențiale: Fobia de tehnologie și mituri despre impactul negativ al tehnologiei asupra sănătății mentale; Cum ne influentează viața rețelele sociale; Aplicarea tehnologiilor înalt avansate în îngrijirea sănătății mentale; Utilizarea tehnologiilor de bio și neurofeedback în gestionarea emoțiilor; Ilustrarea modului în care tehnologiile de biofeedback și neurofeedback pot fi utilizate pentru a ne ajuta să ne gestionăm emoțiile; Demonstrație practică cu utilizarea echipamentelor OMNIFIT și eSense Skin Response. Seminarul se adresează tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18- 35 ani și este gratuit.

 

Seminare de instruire pentru contribuabilii care au obligația de prezentare a dărilor de seamă electronice, în special formele CAS18-AN și UNIF21

UNDE: Serviciul Fiscal de Stat, str. Constantin Tănase, 9

CÂND: Până la data de 15 ianuarie, 2024

 

Prima Expoziție Științifică din Republica Moldova - Science Time Machine

UNDE: Clasa Viitorului, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Crengă”, str. Ion Creangă, 1

CÂND: Până la data de 26 martie, 2024

CONTEXT: Explorați lumea descoperirilor și inovațiilor la Prima Expoziție Științifică din Republica Moldova - Science Time Machine. Expoziția este perfectă pentru elevii claselor primare, gimnaziale, liceale, studenți și oricine este interesat de știință. Ce veți găsi la Expoziție? 11 exponate interactive care demonstrează legile fizicii, inclusiv Legea lui Bernoulli, lui Arhimede și Prima lege a lui Newton. Oportunitatea de a învăța prin experiență directă și de a participa la un quest captivant pentru consolidarea cunoștințelor. Toate exponatele sunt proiectate de ingineri autohtoni și produse în Republica Moldova.

 

Spectacol „Dosarele Siberiei” – a 100-a reprezentație

UNDE: Teatrul Național „Mihai Eminescu”, bd. Ștefan cel Mare, 79

CÂND: 18:00

CONTEXT: Spectacolul-document „Dosarele Siberiei”, realizat în baza memoriilor scrise de martorii care au supraviețuit deportărilor în Siberia: Ecaterina Chele (învățătoare deportată la 13 iunie 1941), Margareta Cemârtan-Spânu (deportată la 6 iulie 1949) și a deținutului politic Ion Moraru (condamnat în 1950 la 25 de ani de GULAG), regie Petru Hadârcă a ajuns la cea de a 100-a reprezentație. Premiera a avut loc pe 6 iulie 2019 și este primul spectacol despre deportări și GULAG pe o scenă profesionistă din Republica Moldova.

 

Spectacol „Cerere în căsătorie” de Anton Cehov

UNDE: Teatrul Național „Satiricus”, str. Mihai Eminescu, 55

CÂND: 18:30

CONTEXT: Regizorul Sandu Grecu a structurat această lucrare scenică de o asemenea manieră încât cele două piese formează un tot întreg, converg spre aceeaşi idee artistică, se completează şi se îmbogățesc reciproc. Scenografia spectacolului delimitează spaţiile scenice în care se derulează în paralel, alternativ, acţiunea celor două subiecte cehoviene. Prezentate in plan comparativ, cele două tandemuri – Natalia Stepanovna cu Ivan Vasilievici Lomov, pe deoparte, şi Elena Ivanovna Popova cu „ursul” Grigori Stepanovici Smirnov, de cealaltă parte, creează o suită de scene groteşti, însă nelipsite şi de un anume filon liric, propriu operei cehoviene. Jocul actoricesc este dezinvolt, spumos, un pic şarjat, cu multe efecte umoristice care provoacă adeseori rasul degajat al publicului.

 

Spectacol „Floarea Albastră”

UNDE: Teatrul Geneza Art, str. Alexei Mateevici, 109/1

CÂND: 19:00

CONTEXT: Prin "Floarea albastră", încercăm să realizăm un vis, să pătrundem în taina universului eminescian, pentru a simţi şi a cunoaşte de unde răsare adevărata forţă a iubirii. Suntem la începutul sec. XXI. Trăim... Mereu grăbiţi, deseori păşim peste valori, nu observăm când răsare şi când apune soarele. Să ne oprim pentru o clipă şi să privim la Ei... M. Eminescu - V. Micle, în toată plenitudinea romanului lor de dragoste, fără să facem din acest roman unul de purităţi celeste. Viaţa şi dragostea lor este un destin omenesc, cu toate banalităţile, deriziunile şi sublimităţile vieţii noastre. Este un roman dramatic, pentru că cei doi se iubesc şi se ceartă, vor să fie împreună şi se despart, îşi expediază scrisori în care îşi strigă neputinţa de a trăi unul fără altul, şi în acelaşi timp îşi notifică dorinţa de a pune capăt relaţii lor.
 

APELURI DE ÎNSCRIERE

 

Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova dorește să recruteze o persoană cu experiență și foarte motivată pentru a lucra în cadrul Secției de cooperare în calitate de secretar

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 21 ianuarie, curent, ora 18:00

CONTEXT: O descriere a postului și informații privind modalitatea de aplicare sunt disponibile pe site-ul nostru https://bit.ly/3SlfVdT
 

Program de stagii plătite în sectorul energetic finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) prin intermediul proiectului "Securitatea Energetică a Moldovei" (MESA)

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 11 februarie, curent

CONTEXT: Programul de stagii „Tinerii de azi – viitorul energiei de mâine" își propune să fortifice capacitatea umană a Moldovei în sectorul energetic prin consolidarea instituțiilor locale și crearea unei forțe de muncă durabile, capabile să promoveze tranziția la energie curată și să sporească securitatea energetică a țării. Pentru mai multe detalii AICI

 

Asociaţia Presei Independente (API) anunță un concurs deschis de angajare a unei persoane calificate pentru poziția vacantă de reporter(ă) al/a portalului Stopfals.md

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 23 ianuarie, curent

CONTEXT: Asociația Presei Independente (API) din Republica Moldova este o organizație necomercială care promovează și oferă asistență pentru dezvoltarea durabilă a organizațiilor media și a jurnaliștilor independenți la nivel național și regional, prin consolidarea capacităților profesionale, creșterea rezilienței și îmbunătățirea politicilor publice în domeniul mass-media. Adresa electronică [email protected] Pentru informații suplimentare 022 22 09 96, 022 22 09 95.

 

Fundația SOROS Moldova angajează manager sau manageră de comunicare, part-time pentru proiectul Servicii sociale mai bune (Parteneriate locale pentru eficiența energetică în servicii sociale)

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 22 ianuarie, 2024

CONTEXT: Pentru mai multe detalii AICI

 

GIZ caută un specialist (ă) financiar junior în cadrul biroului său de țară din Republica Moldova

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 15 ianuarie, ora 15:00

CONTEXT: Candidaturile, inclusiv CV-ul detaliat, referințele și scrisoarea de motivare vor fi expediate la adresa http://[email protected]

 

Comisia Electorală Centrală reamintește difuzorilor de publicitate, deținătorii sau gestionarii dispozitivelor de publicitate fixă sau mobilă, care intenționează să difuzeze publicitate politică pe parcursul anului 2024, despre obligativitatea prezentării a declarațiilor corespunzătoare de intenție și a informațiilor privind condițiile în care oferă spațiu publicitar și alte servicii conexe, inclusiv prețurile medii ale spațiilor de publicitate aplicate în ultimele 6 luni

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 15 ianuarie, 2024

CONTEXT: Difuzorii de publicitate care nu vor prezenta declarațiile de intenție și informația solicitată nu au dreptul să difuzeze publicitate politică pe parcursul anului 2024. Menționăm că, până la moment, 2 difuzori de publicitate au depus declarații de intenție la CEC. Pentru mai multe detalii AICI

 

Filiala Chișinău a Crucii Roșii invită tinerii activiști care împărtășesc și-i susțin activitatea să devină parte a echipei de voluntari

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 15 ianuarie, 2024

CONTEXT: Filiala Chișinău a Crucii Roșii are drept una dintre activități de bază promovarea și respectarea Dreptului Umanitar Internațional. Pentru a deveni voluntar(ă) a(l) Societății Naționale de Cruce Roșie din Moldova, filiala Chișinău, fiecare candidat trebuie să: corespundă cerinței de vârstă indicată (14+); respecte perioada de aplicare. Pentru mai multe detalii AICI

 

Dacă sunteți în căutarea unui spațiu prietenos în care să creați cu echipa, să faceți repetiții, să socializați cu colegii de breaslă sau cu artiști din alte domenii, vă invităm să aplicați la programul Music Residency

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 29 ianuarie, curent

CONTEXT: Depuneți-vă candidatura acum: https://bit.ly/48zgfdW Această activitate este organizată de Artcor cu sprijinul financiar oferit de Fundația Moldcell și Proiectul Tehnologiile Viitorului Innovate Moldova, finanțat de USAID Moldova, Embassy of Sweden in Chisinau și UK in Moldova - British Embassy.

 

Comisia Națională a Pieței Financiare lansează un program de stagii plătite pentru studenți, tineri absolvenți, dar și profesioniști care își doresc o schimbare în carieră

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 15 ianuarie, 2024

CONTEXT: Stagiul constituie o oportunitate de dezvoltare profesională și are ca scop facilitarea cunoașterii specificului activității în domeniul protecției consumatorilor de servicii financiare, al pieței de capital, al educației și incluziunii financiare, prin acumularea unor experiențe practice, menite să dezvolte abilitățile și deprinderile profesionale. Persoanele interesate sunt invitate să aleagă una din subdiviziunile din cadrul Comisiei Naționale a Pieței Financiare menționate mai jos, în funcție de interes și să depună dosarul de concurs: departamentul piața de capital; departamentul juridic; direcția supravegherea protecției consumatorilor; direcția generală comunicare și educație financiară. Pentru mai multe detalii site-ul http://CNPF/Resurse umane/Stagii

 

USAID Moldova vă invită la cea de-a VII-a ediție a Școlii de Iarnă a producătorilor de bacifere, Winter Berry School, 2024. Evenimentul este organizat de Asociația Pomuşoarele Moldovei, cu sprijinul Proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova

UNDE: Online

CÂND: 15-27 ianuarie, 2024

CONTEXT: Winter Berry School reprezintă o platformă vitală pentru transferul de cunoștințe și tehnici agricole inovatoare, esențiale pentru dezvoltarea acestui sector în continuă evoluție. Instruirile vor avea loc online și vor aduce împreună experți internaționali și locali alături de producători, comercianți și alți actori ai lanțului valoric al pomușoarelor din întreaga țară. Sesiunile de instruire vor acoperi subiecte precum: Tehnici intensive de cultivare; Fertilizarea și irigarea inteligentă; Protecția biologică a culturilor; Utilizarea solarelor și serelor; Cultivarea fructelor moi în sistem ecologic; Certificări și export. Pentru mai multe detali AICI

 

Dacă te interesează să înveți Relații Internaționale și Diplomație, Politică și Guvernare Europeană, Drept European, Studii Economice Europene sau altele din programele existente, poți aplica la unul dintre programele master de la Colegiul Europei

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 16 ianuarie, 2024, ora 23:59

CONTEXT: Poți aplica să studiezi un program de master la prestigioasa instituție de învățământ Colegiul Europei. Această universitate, având campusuri în Bruges (Belgia), Natolin (Polonia) și Tirana (Albania) găzduiește anual circa 400 de studenți ambițioși, care își văd cariera asociată cu construirea unei societăți europene mai puternice. Dacă te interesează să înveți Relații Internaționale și Diplomație, Politică și Guvernare Europeană, Drept European, Studii Economice Europene sau altele din programele existente, nu ezita să aplici pe următorul link: https://www.coleurope.eu/admission

 

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor anunță că, și în acest an este accesbilă platforma digitală https://elearning.ansa.gov.md/ și cursul de instruire „Utilizarea durabilă a pesticidelor”
CONTEXT: Acum, când lucrările din câmp nu ocupă atât de mult timp, agricultorii și distibuitorii de pesticide au posbilitatea să-și îmbunătățească cunoștințelele urmând cursurile specializate la distanță, prevăzute de legislația națională. În rezultat, aceștia vor avea parte de mai multe facilități, adaptate cerințelor agenților economici pe platforma de studiu, și anume: certificat de studii digitalizat – cursanții vor obține certificate de studii în format electronic, personalizate prin QR-cod; evaluarea cunoștințelor de la limita minimă de 80% și limita maximă de 100%, după fiecare modul;
comunicarea pe platforma http://https://elearning.ansa.gov.md prin intermediul unui chat live. Cursul include 13 tematici de formare profesională, prezentări video, materiale pentru lectură obligatorie (secțiuni din legi și regulamente, ghiduri și publicații oficiale, studii de caz) și materiale opționale (materiale video instructive cu subtitre în limba română etc.) La cursurile de instruire se pot înregistra reprezentanții întreprinderilor care utilizează sau comercializează pesticide, numai ca persoane fizice.

 

Stimați reprezentanți ai antreprenoriatelor și ai comunității de afaceri din Republica Moldova, vă anunțăm că cea de-a XXI-a ediție a Expoziției Naționale "Fabricat în Moldova" se va desfășura în perioada 31 ianuarie - 4 februarie 2024 la Centrul Internațional de Expoziții "MOLDEXPO", strada Ghioceilor, 1

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 15 ianuarie, 2024

CONTEXT: Expoziția Națională "Fabricat în Moldova" este cea mai importantă expoziție din Republica Moldova, care reunește anual peste 450 de companii din toate sectoarele economiei naționale, cu aproximativ 70 de mii de vizitatori din țară și de peste hotare. În cadrul expoziției, vizitatorii vor avea ocazia să descopere o gamă largă de produse și servicii fabricate în Republica Moldova, de la produse alimentare și băuturi, îmbrăcăminte și încălțăminte, produse industriale și tehnologice, până la servicii financiare și de consultanță. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova:http://https://chamber.md/cci-a-rm-invita-antreprenorii-la-cea.../.

 

Centrul Național de Inovații Digitale în Educație Clasa Viitorului lansează cea de a treia ediție a concursului național „Profesorul – Ambasador Digital”, unde vor fi premiați 10 profesori, care au realizări deosebite și își doresc să devină promotori ai inovațiilor digitale în educație

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 26 februarie, 2024

CONTEXT: Concursul are ca scop încurajarea integrării tehnologiilor digitale în procesul de predare-învățare-evaluare. Se urmărește identificarea și promovarea cadrelor didactice care implementează eficient tehnologii digitale, cu o atenție specială asupra abordării STE(A)M.
Pentru a participa la Concursul “Profesorul – Ambasador Digital” profesorii au nevoie de două proiecte didactice, bazate pe abordarea STEM/STEAM, la oricare disciplină școlară pentru clasa a 9-a. Pentru mai multe detalii AICI

 

Continuă înscrierea la programele de perfecționare la UPSC CFCL

UNDE: Centrul de Formare Leadership, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, str. Ion Creangă, 1

CÂND: 15 ianuarie-10 februarie, 2024

CONTEXT: Centrul de Formare Continuă și Leadership al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” desfășoară, programe de formare continuă pentru cadrele didactice și manageriale din învățământul general, acreditate de ANACEC și aprobate de Ministerul Educației și Cercetării (10 și 20 credite): Arte Plastice, Biologie, Educație pentru societate, Educație tehnologică, Fizica, Geografie, Informatica și tehnologii WEB, Învățământ extrașcolar, Învățământ special și integrat, cadre didactice de sprijin, Logopedie, Serviciul de Asistență Psihopedagogică, Management educațional (directori adjuncți educație din instituțiile de învăţământ general / profesional tehnic), Matematica, Pedagogie preșcolară. Pentru mai multe detalii AICI

 

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) lansează în cadrul campaniei „Organizația primară – energia mișcării sindicale”, concursul Organizațiilor Sindicale Primare.
Concursul se va desfășura în perioada decembrie 2023 – martie 2024 și are drept obiectiv evidențierea și diseminarea bunelor practici, sporirea potențialului organizațiilor sindicale primare

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 15 ianuarie, 2024

CONTEXT: Dosarul organizației participante poate fi depus de președintele organizației sau vicepreședinte. Activitățile se consideră eligibile dacă sunt însoțite de documente confirmative, inclusiv imagini, link-uri către site/rețele de socializare în care sunt prezentate activitățile, alte materiale relevante. Un candidat poate depune la cel mult două categorii. Candidatul poate fi desemnat câștigător doar la o singură categorie. Dosarul va fi expediat secretarului Comisiei de concurs adresa de email: [email protected]
Rezultatele concursului vor fi anunțate la Gala de premiere a organizațiilor sindicale primare pe data de 28 martie 2024.

 

Ambasada Ungariei în Republica Moldova informează despre Programul de burse a Universității de Servicii Publice Ludovika, Ungaria pentru profesori

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 22 ianuarie, 2024

CONTEXT: Programul oferă oportunitatea schimbului de idei cu membrii comunității academice, cercetători și experți din Europa Centrală și de Est și permite lectorilor vizitatori să susțină prelegeri publice, să participe la ateliere și la discuții profesionale organizate de facultățile gazdă sau institutele de cercetare. Informații cu privire la condițiile de participare la programul de burse al Universtății de Servicii Publice Ludovika puteți găsiți AICI

 

Universitatea de Vest din Timișoara anunță organizarea celei de-a 6-a ediții a Școlii de Vară, un eveniment multi- și interdisciplinar, care are ca scop să ofere studenților de la licență și masterat oportunitatea de a participa la programe de studii de scurtă durată de o săptămână, programate să aibă loc în Timișoara în iunie sau iulie 2024

TERMEN LIMITÂ DE APLICARE: 20 martie, 2024

CONTEXT: Evenimentul oferă studenților posibilitatea de a urma un curs după interes: Introduction to digital sculpting, digital painting, concept art and game engines; Digital Technologies for Language Research and Applications Summer School (DILARASS); Sport and Health at UVT; Responsible and sustainable finance; International Summer School in Social Anthropology: the polycentric city of the ECC2024 Timișoara (ISSSA2024) Taxa de participare: 80 EURO. Mai multe informații: https://ri.uvt.ro/6th-edition-wut-summer-school/

 

Ambasada Japoniei în Republica Moldova este în căutarea unei persoane calificate pentru postul de asistent economic

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 14 ianuarie, 2024

CONTEXT: Postul oferit - Asistent local pentru afaceri economice și cooperare economică
Principalele responsabilități - culegerea de informații economice din diverse surse, analizarea și raportarea privind problemele economice și cooperarea economică; stabilirea și menținerea contactelor cu părțile interesate din sectorul public și privat; organizarea de reuniuni și evenimente în domeniul cooperării economice; sprijinirea implementării proiectelor și programelor de dezvoltare; traducerea documentelor relevante și asigurarea interpretării pentru diplomații japonezi în limbile engleză/ română/ rusă. Candidații sunt rugați să descarce formularul de candidatură, să îl completeze în limba engleză și să îl trimită la adresa e-mail: [email protected] Orice document transmis Ambasadei în cursul acestei proceduri de candidatură nu va fi returnat.

 

PNUD Moldova anunță extinderea termenului pentru manifestarea interesului de participare în cadrul concursului pentru procurarea serviciilor de consultanță și recrutarea unui grup format din 3 experți specializați în hidromorfologie, hidrobiologie și calitatea fizico-chimică a apelor de suprafață. Obiectivul concursului constă în elaborarea Metodologiei de clasificare a stării ecologice și a potențialului ecologic al corpurilor de apă de suprafață

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 12 ianuarie, curent, ora 16:30

CONTEXT: Descrierea detaliată a cerințelor și documentația corespunzătoare poate fi accesată la următoarea adresă: https://sc.undp.md/jobs/2988/ Serviciile de consultanță sunt solicitate în cadrul Proiectului „Sprijinirea autorităților din Republica Moldova în managementul durabil al râului Nistru” implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al Suediei. Descrierea sarcinilor este inclusă în Termenii de referință din fișierul “43840644_Terms of Reference” publicat la capitolul “Supporting documents”.

 

Centrul de Formare Profesională Continuă din cadrul Univesității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, anunță înregistrarea la programe de perfecționare, la 10 și 20 de credite, acreditate de Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educatie și Cercetare

CÂND: 12.02.2024 - 09.03.2024

CONTEXT: Programe de perfecționare: Educație muzicală, Instruire artisitică, Limba engleză, Limba franceză, Limba li literatura română (școala alolingvă), Limba și iteratura română (școala mațională). Management educațional, Matematica. Pedagogie în învățământul primar, Pedagogie preșecolară. Formular pentru înregistrare: https://forms.gle/YMyFjzAyFSnyjVVr8

 

Ambasada SUA la Chișinău anunță deschiderea sezonului de recrutare pentru instituțiile gazdă din Republica Moldova interesate să găzduiască un asistent de predare a limbii engleze (ETA) Fulbright ETA în anul universitar 2024-2025

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 15 ianuarie, 2024

CONTEXT: Acest program invită colegiile și universitățile situate în afara Chișinăului să aplice pentru a găzdui un asistent de predare a limbii engleze native pentru un an universitar, din septembrie 2024 până în mai 2025. Pentru mai multe informații despre programul Fulbright ETA și responsabilitățile instituției de primire, vă rugăm să consultați anunțul: https://bit.ly/4a444HH Pentru informații suplimentare, contactați:http://[email protected] .

 

Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale anunţă prelungirea concursului pentru angajarea unui consultant în comunicare și relații media în cadrul proiectului de implementare a Planului de acțiuni al MMPS și UNICEF

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 15 ianuarie, 2024

CONTEXT: Pentru mai multe detalii AICI

 

Camera de Comerț ți Industrie a Republicii Moldova invită companiile de referință să participe la concursul privind achiziționarea serviciilor de proiectare a instalației de alimentare cu energie electrică pentru oficiul central al CCI a RM, situat pe adresa bd. Ștefan cel Mare, 151

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 15 ianuarie, 2024

CONTEXT: Persoana de contact Ion Borta, șef Secția Administrativă. Tel: 022 22 75 86, adresa email: [email protected].

 

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare anunță lansarea Apelului II pentru depunerea cererilor în cadrul Programului LEADER, având drept obiectiv selectarea grupurilor de acțiune locală (GAL) și aprobarea strategiilor de dezvoltare locală pentru finanțare din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 23 februarie 2024, ora 17:00

CONTEXT: Lansarea acestui apel se conformează ordinului nr. 191 din 19 decembrie 2023, elaborat în concordanță cu Hotărârea Guvernului nr. 277/2022, cu modificările ulterioare, prin care a fost aprobat Regulamentul privind acordarea subvențiilor în avans pentru dezvoltarea locală prin implementarea Programului LEADER. Detalii suplimentare și informații legate de apel pot fi găsite pe pagina oficială a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare:http://maia.gov.md Apelul de propuneri este destinat Grupurilor de Acțiune Locală din Republica Moldova, care funcționează în conformitate cu principiile abordării LEADER și dispun de o strategie de dezvoltare locală aprobată de adunarea generală a GAL-ului.

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

Ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu. efectuează o vizită de lucru în Belgia, pentru a participa la Reuniunea informală a miniștrilor ocupării forței de muncă și afacerilor sociale, organizată de Consiliul Uniunii Europene

UNDE: Bruxelles, Belgia

CÂND: 10-13 ianuarie, curent

CONTEXT: Scopul reuniunii este de a pune în discuție aspecte privind domeniul muncii și protecției sociale, ediția curentă fiind axată pe integrarea Pilonului european al drepturilor sociale în viitoarea agendă strategică a Uniunii Europene și pe convergența și justiția socială din statele din afara UE. Ministrul Alexei Buzu va avea o intervenție în a doua sesiune plenară a evenimentului: „Convergența și justiția socială dincolo de granițele Uniunii Europene”, care va avea loc pe 12 ianuarie curent. Suplimentar, demnitarul va avea întrevederi cu omologii săi din Lituania, Belgia și Ucraina.

 

Ministra sănătății, Ala Nemerenco, participă la o întâlnire de nivel înalt în cadrul căreia vor fi definite prioritățile pentru sănătate și bunăstare, până în anul 2030, în Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății

UNDE: Bruxelles, Belgia

CONTEXT: Evenimentul reunește experți din țări precum Slovenia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Franța, Islanda, Georgia, Serbia, Turcia, Norvegia, Kazahstan, Germania, cu scopul de a determina prioritățile pentru următorii cinci ani ale Biroului Regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa. Experții, reuniți la Bruxelles, vor contribui esențial cu recomandări în acest sens. Întrunirea are loc în contextul Programului European de Lucru „Acțiune unită pentru o sănătate mai bună în Europa”, adoptat în anul 2020, care a stabilit prioritățile pentru sănătate și bunăstare, pornind de la așteptările cetățenilor privind acțiunile autorităților din sănătate.

 

În perioada 18-21 ianuarie 2024, Republica Moldova va fi prezentă la târgul internațional de turism Matka Travel Fair 2024 din cu un stand de țară

UNDE: Helsinki, Finlanda

CÂND: 18-21 ianuarie, 2024

CONTEXT: Anul acesta, delegația Republicii Moldova va fi compusă din reprezentanți al Oficiului Național al Turismului al Republicii Moldova. În cadrul expoziției, participanții vor promova Agenda de Evenimente 2024 care conține 40 de evenimente culturale și ofertele turistice precum: tururi vinicole, gastronomice, culturale, kayaking.Vă așteptăm cu drag la standul nostru de țară - stand 6K90.

 

Începem anul cu un eveniment dedicat Parcursului european al Moldovei, organizat cu suportul Maison de L-Europe de Paris CED

UNDE: Paris, 29 Avenue de Villiers, 75017

CÂND: 18:30, 18 ianuarie, curent

CONTEXT: Michel Derdevet, președintele Maison de L-Europe de Paris CED, îi va avea în calitate de invitați pe: ES Corina Călugăru, Ambasadorul Republicii Moldova în Franța, Josette Durrieu, senator de onoare al Hautes-Pyrénées, expert în Moldova, Luca Niculescu, fost ambasador al României în Franța, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe, Florent Parmentier, secretar general al Centrului de Cercetări Politice de la Sciences Po Paris. Pentru doritori înscrierea este obligatorie http://https://shorturl.at/lrFKO Mai multe detalii găsăți  AICI 

 

Vizita de lucru la Berlin a Viceprim-ministrului, ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea

UNDE: Ambasada Republicii Moldova la Berlin, Gotlandstrasse 16, 10439

CÂND: 19:30, 20 ianuarie, 2024

CONTEXT: Vă aducem la cunoştinţă că, în incinta Ambasadei Republicii Moldova, va avea loc întâlnirea Ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, cu reprezentanții comunității moldovenești din Germania. Persoanele interesate de a participa la eveniment sunt rugate să se înregistreze până la data de 18 ianuarie, la adresa electronică: http://[email protected], cu indicarea numelui, prenumelui şi a unui număr de contact. Din cauza spațiului redus, accesul la eveniment va fi asigurat în ordinea primirii solicitărilor de înregistrare. Intrarea în incinta Ambasadei se va efectua în baza unui act de identitate.

 

Republica Moldova va participa la expoziția FITUR din Madrid cu stand de țară. În context, vă invităm să vizitați standul amplasat în Hall 4 nr. 4E44

UNDE: Madrid, Spania

CÂND: 24-28 ianuarie, 2024

CONTEXT: Participanții înregistrați din Moldova sunt: Asociația pentru Turism Medical – ATMM ,

Asociația pentru Turism Receptor ANTRIM, Asociația Patronală a Industriei Turismului – APITOperatorul turistic Ways Travel, Operatorul turistic GoAdventure, Operatorul turistic Tatrabis, Castel MIMI, Compania aeriană Fly One. Vom fi bucuroși să aflăm sugestiile Dvs. care să ne aducă o vizibilitate mai mare, contacte cu agenții de turism și, într-un final, turiști străini care să ne viziteze țara. Pentru mai multe detali AICI

 

Ambasada Republicii Moldova în Italia invită la un eveniment dedicat Zilei Culturii Naționale 2024 „Toate-s vechi și nouă toate”

UNDE: Roma, Italia, Via francesco Cherubini, 27

CÂND: 18:00, 12 ianuarie, 2024

CONTEXT: Din program: „Lirica Eminesciană-chintesență a culturii române”, prelegere susținută de Mirela Nițu,lector profesor asociat la Institutul Pontificial Oriental – Roma și la institutul Limbii Române – București; Fragmente din colecția anuală de texte sub condeiul membrilor Cenaclului de la Roma „Ad ascoltar le doine” de Armando Santarelli; Recital la chitară – Dan Chebac. Termen limită de înscriere 11 ianuarie, 2024 la adresa de e-mail: http://[email protected]

 

Ambasada Republicii Moldova în Lituania informează despre sistarea temporară a prestării serviciilor consulare

CÂND: Până la data de 29 ianuarie, 2024

CONTEXT: În situații de urgență (deces, accident, arest, calamități naturale ) vă rugăm să apelați la numărul de contact +370 613 18707 (la acest număr de telefon NU se fac programări și NU se furnizează informații consulare de ordin general) sau să expediați un mesaj electronic la adresa misiunii diplomatice http://[email protected] sau să vă adresați la cea mai apropiată misiune diplomatică a Republicii Moldova.

 

În cadrul programului ”Ambasada vine mai aproape de tine”, funcționarul consular al Ambasadei Republicii Moldova în Marea Britanie, va primi în audiență cetățenii Republicii Moldova în orașul Manchester

UNDE: Manchester, Holy Angels Church, 18 Moorfield Rd, Salford M6 7QD.

CÂND: 27 ianuarie, 2024

CONTEXT: Serviciile consulare disponibile în cadrul acestei vizite, vor cuprinde următorul spectru de acțiuni: procuri, declarații, acte de stare civilă, cazier judiciar, preluarea dosarelor de transcriere a certificatelor de naștere şi căsătorie, consultații pe teme consulare etc. Persoanele interesate de a beneficia de servicii consulare în ziua menționată, sunt rugate să se programeze obligatoriu în prealabil la numărul de telefon: 0044 (0) 208 996 0546 sau să ne remită un email la adresa: http://[email protected].

Meroslava Parii
11/01/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii