AGENDA ZILEI//12/09.2023     

Meroslava Parii
11/09/2023

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

 

Eveniment: Sângele Dumneavoastră va salva vieți omenești

UNDE: Centrul de Sănătate Ialoveni (policlinica)

CÂND: 08:00

CONTEXT: Invităm pesoanele  cu vârsta între 18 și 60 de ani, de a participa la acțiunea de donare a sângelui. Sângele dumneavoastră poate salva vieți.

 

 

Program de formare profesională

UNDE: Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, str. Ion Creangă, 1

CÂND: 09:00, 11-15 septembrie, curent

CONTEXT: La Universitatea Pedagogică de Stat  „Ion Creangă” din Chișinău a demarat procesul de instruire a cadrelor didactice universitare și preuniversitare ca mentori de practică pedagogică.
Programul de formare profesională a mentorilor de practică pedagogică a fost elaborat de Prof. univ. Dr. Daniel Mara, Decanul Facultății de Științe Socio-Umane, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, formator de mentorat educațional în România, care va realiza și sesiunile de instruire.
Scopul programului constă în dezvoltarea competențelor cadrelor didactice din învățământul universitar și preuniversitar în domeniul mentoratului de practică pedagogică, atât din perspectiva formării inițiale a personalului didactic, cât și din perspectiva facilitării integrării și adaptării profesorilor debutanți la specificul organizării și funcționării sistemului educațional.

 

 

Training: Noile reglementări privind decontările în numerar

UNDE: Vioser, str. Mitropolit Varlaam, 65

CÂND: 09:00
CONTEXT: Compania Vioser Tax Trainings te invită  să facem claritate împreună la capitolul Noilor reglementări privind decontările în numerar, inclusiv modul de aplicare a limitei de efectuare a decontărilor în numerar în raport cu persoanele juridice și fizice. Din program: Cadrul de reglementare normativă privind efectuarea operaţiunilor de Casă de către persoane care practică activitate de întreprinzător; Modul de aplicare a limitei de efectuare a decontărilor în Numerar  în raport cu persoanele juridice și fizice; Condiții de utilizare a Numeralului în valută străină în cadrul operaţiunilor valutare pe teritoriul Republicii Moldova și în străinătate ș.a.
 

 

 

Ședința Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică din 12 septembrie 2023

UNDE: Online

CÂND: 10:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

https://anre.md/anre-anunta-sedinta-publica-pe-3-394

 

 

Ședința Consiliului Superior al Magistraturii

UNDE: Consiliul Superior al Magistraturii, str. Mihai Eminescu, 5

CÂND: 10:00

CONTEXT: Agenda Ședinței Poate fi vizualizată AICI

https://www.csm.md/files/Ordinea_de_zi_CSM/2023/22/AgendaCSM.pdf

 

 

Conferință de presă organizată de Ministerul Mediului dedicată campaniei „Ziua Mondială a Curățeniei 2023”

UNDE: Ministerul Mediului, etaj 10, birou 1015, bd, Ștefan cel Mare, 162

CÂND: 10:00

 

 

Ședința extraordinară a Consiliului Municipal Chișinău din 12 septembrie 2023

UNDE: Primăria municipiului Chișinău, bd. Ștefan cel Mare, 83

CÂND: 10:00

 

 

Workshop: Cum să refacem curgerea iubirii în noi și viețile noastre

UNDE: Bristol Hotel, str. Pușkin, 32

CÂND: 10:00
CONTEXT: Workshopul experimental  cu soluții practice, bazat pe Metodele Constelațiilor familiale, este despre relațiile cu cei apropiați si mai ales despre relația (relațiile) de cuplu. Când ne dăm voie să apreciem câta iubire este in viața noastră, adică in ce măsură reusim să primim si să dăruim iubire, ne dăm seama că lucrurile nu stau chiar foarte bine. În cadrul evenimentului vom învăța: Cum să devenim  constienți  de felul in care curge iubirea in viața noastră; Observăm care sunt blocajele, piedicile interioare, fricile legate de acest subiect;  Deprindem metoda de profunzime a Eliberarii Interioare Constiente – metoda in 6 pași.

 

Evenimentul de deschidere a unui „Laborator digital” în cadrul Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Căușeni

UNDE: Căușeni, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, str. Alexei Mateevici, 18

CÂND: 11:00

 

 

Conferință de presă organizată de Primăria municipiului Orhei cu privire la proiectul de modernizare a curților de bloc

UNDE: Orașul  Orhei, str. Iakir, 21

CÂND: 11:00

 

 

Briefing de presă cu tema: „ALDE solicită garantarea de către stat a unui tarif maxim de 10 lei la gazele naturale pentru consumatorii casnci”

UNDE: PRESS ALDE, str. Zamfir Arbore, 6

CÂND: 11:00

 

 

Festivitatea de premiere a participanților care au obținut cele mai bune rezultate la Marea Dictare Națională

UNDE: Guvernul Republicii Moldova, (intrarea din str. Bănulescu Bodoni), Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 13:00

 

 

Conferință de presă cu tema: „Mecanismul național de raportare și înlăturare a materialelor ce reprezintă abuz sexual asupra copiilor. Realizări și perspective”

UNDE: Inspectoratul General al Poliției, str. Tiraspol 11/1

CÂND: 13:30

 

 

Ședința Comisiei Electorale Centrale din 12 septembrie 2023

UNDE: Comisia Electorală Centrală, str. Vasile Alecsandri, 119

CÂND: 16:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

https://a.cec.md/ro/ordinea-de-zi-2857.html

 

 

Ședință  de consultare și informare cu privire la mecanismul de funcționare și finanțare a măsurilor de eficiență energetică prin intermediul viitorului Fond de eficiență energetică în sectorul rezidențial din Republica Moldova

UNDE: Agenția pentru Eficiență Energetică, str. Alecu Russo, 1

CÂND: 16:00

CONTEXT: Agenția pentru Eficiență Energetică invită reprezentanții Asociațiilor de locatari la o ședință de consultare și informare cu privire la mecanismul de funcționare și finanțare a măsurilor de eficiență energetică prin intermediul viitorului Fond de eficiență energetică în sectorul rezidențial din Republica Moldova. În acest context AEE planifică organizarea a 2 ședințe cu reprezentanții Asociațiilor de locatari din municipiile Chișinău și Bălți. În cadrul ședințelor de consultare, reprezentanții AEE vor prezenta conceptul viitorului Fond de eficiență energetică în sectorul rezidențial, precum și procedura de aplicare la apelul de identificare a asociațiilor ce vor beneficia de un audit energetic care urmează a fi lansat în curând.
 

 

Training: EuPersonalitate al Programului Municipal de Dezvoltare Personală a Tinerilor

UNDE: Centrul Municipal  de Tineret, sectorul Centru, str. Mitropolit Varlaam, 90

CÂND: 16:30

CONTEXT: Grigore Vieru este Președinte al Camerii Tinerilor Antreprenori JCI Moldova 2021, consultant în inițierea afacerilor și atragerea fondurilor de finanțare și te îndeamnă să participi la sesiunile modului, care sunt absolut gratuite, pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani.
„Excelent, nu înseamnă perfect. Te aștept la modulul "Eu personalitate", acesta este mesajul lui Grigore Vieru pentru tine. Sesiunile vor fi de două ori pe săptămână, marți și joi.

 

 

Webinar: Comportamentul opozant la copii și adolescenți
UNDE: Psihologie.MD, bd. Dacia, 65/19

CÂND: 18:00
CONTEXT: Comportamentul opozant al copiilor duce la o reacție neadecvată din partea adulților, creându-se astfel un cerc vicios. E adevărat că manifestarea comportamentului opoziționist la vârsta de 2 și 5 ani și la adolescenți face parte din procesul de formare a identității de sine. Totuși, există cazuri când comportamentul copilului este mai mult decât o etapă normală de dezvoltare.
Webinarul face parte din cadrul cursului „Intervenții psihologice în școală” – un curs de 75 activități, grupate în 8 module, organizat cu scopul dezvoltării competenților profesionale ale psihologului școlar. Abilități: Identificarea cauzelor comportamentului opozant la copii și adolescenți; Stabilirea direcțiilor de acțiune în cazul comportamentului opozant la copii și adolescenți.

 

 

Expoziție de fotografie: „Picasso. Intimo” la Chișinău

UNDE: Muzeul Național de Istorie a Moldovei, str. 31 August 1989, 121A

CÂND: Până la data de 12 octombrie, curent
CONTEXT: Ambasada Spaniei și Muzeul Național de Istorie a Moldovei prezintă o expoziţie  dedicată faimosului artist Pablo Picasso, alcătuită dintr-o serie de 14 ipostaze fotografiate ale marelui artist, care va putea fi admirată în perioada până la data 12 octombrie 2023, la Muzeul Național de Istorie al Moldovei. Prin fotografiile lui Roberto Otero, artist și fotograf argentian, care captează într-un mod special maturitatea și privirea lui Picasso în căminul său din Notre-Dame-de-Vie, această expoziție invită spectatorul să creeze și să dezvolte propria sa relație cu Picasso.

 

 

U 21 – Moldova-Georgia

UNDE: Stadionul Zimbru

CÂND: 19:00
CONTEXT: Echipa Națională de tineret continuă evoluția în preliminariile Campionatului European de fotbal din 2025 și tinde spre noi reușite istorice. De această dată, Naționala condusă de Ștefan Stoica întâlnește Georgia, acasă, pe 12 septembrie, într-un meci în care mizăm doar pe victorie. Vino împreună cu familia și prietenii să fii alături de micii tricolori în primul meci pe stadionul Zimbru din această toamnă.

 

Eveniment: Lansarea Proiectului de Conservare Culturală la Chișinău

UNDE: Cimitirul Evreiesc, str. Milano

CÂND: 11:00

CONTEXT: Ambasada SUA și Ministerul Culturii din Republica Moldova vor anunța pe 12 septembrie un grant de 200.000 de dolari prin intermediul U.S. Ambassadors Fund for Cultural Preservation (Fondul Ambasadorilor SUA pentru Conservarea Culturii) în scopul restaurării beit kaddishim (sala funerară) din cadrul Cimitirului Evreiesc din Chișinău de pe strada Milano. În cadrul proiectului, care reprezintă un parteneriat între guvernele Statelor Unite și Republicii Moldova, se va efectua o cercetare arheologică a sitului, o cercetare istorică și, eventual, o restaurare a beit kaddishim. Muzeul de Istorie a Evreilor din Republica Moldova va fi responsabil de proiectul de conservare. Ambasadorul SUA Kent D. Logsdon și Ministrul culturii Sergiu Prodan vor vizita locul proiectului și vor face declarații de presă.

 

 

APELURI DE ÎNSCRIERE

 

 

Asociația Presei Independente (API) și Fundaţia Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania) lansează concursul național „Investigațiile jurnalistice ale anului 2023”. La concurs pot depune dosare jurnaliști sau grupuri de jurnaliști care au realizat și publicat investigații jurnalistice bine documentate, conform standardelor profesionale în domeniu. Juriul va desemna câte trei cele mai bune investigații jurnalistice la fiecare categorie a concursului. Câștigătorii concursului vor fi premiați în cadrul Forumului Mass-Media 2023. Scopul concursului este stimularea meritelor jurnaliștilor de investigație din Republica Moldova în lupta împotriva corupției, a delapidării fondurilor publice și a altor fărădelegi. Concursul se va desfășura la două categorii:
Investigația anului 2023 în mass-media națională; Investigația anului 2023 în mass-media locală/regională. Dosarele pot fi transmise în format electronic la adresa electronică  cu mențiunea Investigațiile jurnalistice 2023 până la data de 5 noiembrie 2023 inclusiv, la adreasa [email protected]

 

 

În conformitate cu pct. 152 și pct. 154 al Regulamentului cu privire la cadrul instituțional și mecanismul de coordonare și management al asistenței externe ( în continuare – Regulament), aprobat prin Hotărârea de Guvern nr.377/2018, cu modificările și completările ulterioare, Ministerul Culturii al Republicii Moldova lansează un apel public în adresa reprezentanților sectorului privat și organizațiilor obștești, cu experiență vastă în elaborarea/implementarea proiectelor de asistență externă, pentru a fi incluși în calitate de membru în componența Consiliului sectorial în domeniul asistenței externe pentru cultură și patrimoniu (în continuare – Consiliu). Se vor selecta a câte 2 reprezentanți ai sectorului privat și 2 reprezentanți ai organizațiilor obștești pentru fiecare domeniu de referință: cultură și patrimoniu cultural. Termen limită de depunere: 29 septmbrie, curent. Dosarele de candidatură trebuie să fie trimise în format electronic pe adresa de e-mail [email protected]. Dosarele incomplete sau depuse după data limită nu vor fi luate în considerare.

 

 

Programul FLEX este finanțat integral de Guvernul SUA şi oferă elevilor din Republica Moldova posibilitatea de a petrece un an academic în SUA. Participanții își vor  realiza  studiile într-un liceu din SUA şi vor trăi într-o familie americană. Finaliștii sunt selectați în bază de concurs deschis, care include trei runde riguroase de testare. Atât competiția, cât și participarea sunt gratuite. Pentru participare sunt invitați elevii: claselor a 9-a, a 10-a și a 11-a născuți în perioada 1 ianuarie 2007 - 15 iulie 2009; care dețin cetățenia Republicii Moldova; care studiază limba engleză;  îndeplinesc cerințele pentru primirea vizei SUA; nu s-au aflat mai mult de trei luni din ultimii cinci ani în SUA.
Prima rundă de testare este deschisă tuturor solicitanților care îndeplinesc criteriile de eligibilitate de mai sus și se va desfășura în perioada august – 28 septembrie 2023. Solicitanții eligibili pot aplica la adresa:www.discoverflex.org/apply
Mai multe detalii pot fi solicitate la adresa de e-mail: [email protected], la tel.: 076007613 sau la pagina de Facebook sau Instagram – FLEX Moldova.
Informații suplimentare privind Programul de schimb academic FLEX pot fi găsite accesând site-ul:

https://www.moldova.americancouncils.org/flex-ro

 

 

Proiectul EU4Culture, finanțat de UE, a lansat cel de-al patrulea apel pentru granturi de mobilitate, adresate artiștilor și profesioniștilor din domeniul cultural care locuiesc în afara capitalelor din Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan și Georgia. Concursul își propune să promoveze dialogul intercultural și schimbul de cunoștințe între profesioniștii din domeniul cultural. Acesta va sprijini o gamă largă de activități, inclusiv stagii, vizite de studiu, conferințe, dezvoltare profesională și alte inițiative desfășurate într-o altă țară. Artiștii și profesioniștii din domeniul cultural cu vârsta de la 18 ani, din toate sectoarele culturale și creative, care își au sediul în orașe, care nu sunt capitale sau în zone rurale din aceste țări, sunt eligibili pentru a aplica. Proiectele de mobilitate selectate pot fi implementate între 15 noiembrie 2023 și 31 august 2024 în statele membre ale UE, în țările partenere ale UE și în alte țări europene. Pentru a aplica la granturile de mobilitate EU4Culture, candidații trebuie să prezinte un plan de acțiune și un buget pentru mobilitatea internațională propusă prin intermediul Portalului de Aplicații Goethe (GAP).
Mai multe detalii -> bit.ly/3DgR3LE
Termenul limită pentru depunerea candidaturilor este 25 septembrie 2023, ora limită – 18:00 (CET).

 

 

Universitatea Liberă Internațională din Moldova, anunță înscrierea la cursurile gratuite de limbă maghiară, poloneză și turcă pentru anul academic 2023-2024.
Doamna Dr. Sájter Laura va facilita studierea limbii maghiare în ULIM cu suportul Ambasadei Ungariei în Republica Moldova și a Ministerului Afacerilor Externe și Comerțului din Ungaria.
https://docs.google.com/.../1FAIpQLSdn9J0wEtR.../viewform...
Domnul Piotr Pyzel, dr.  va preda cursurile de limbă poloneză şi a fost desemnată de Agenția Națională Poloneză pentru Schimb Academic (NAWA).
https://docs.google.com/.../1FAIpQLSc9gmwqnSO.../viewform...
Domnul Dr. Kayhan İNAN va continua predarea limbii turcă în cadrul ULIM, în temeiul acordului de colaborare cu Ambasada Republicii Turcia în Republica Moldova.
https://docs.google.com/.../1FAIpQLSfOvuXAiMR.../viewform...
Toți doritorii de a se înscrie la cursuri sunt rugați să remită formularele de aplicare completat până în data de 15 septembrie. Pentru detalii nu ezitați să ne contactați la următorul număr de telefon: 022-20-59-21.

 

 

Stimați cetățeni ai municipiului Bălți, Primăria municipiului Bălți vă invită să faceți parte din echipa  de voluntari dedicată dezvoltării comunității și îmbunătățirii vieții în orașul nostru. Suntem în căutarea persoanelor energice, creative, entuziasmate, care doresc să aducă un impact pozitiv în viața locală. Activitățile preconizate: implementarea proiectelor de dezvoltare locală; activități de organizare și desfășurare a evenimentelor publice, cum ar fi sărbători locale, naționale și internaționale ș.a.;activități de informare, motivare și mobilizare a populației spre implicarea în procesul decizional; activități de dezvoltare personală; scrierea proiectelor; activități în cadrul subdiviziunilor primăriei, ș.a. Cine poate deveni voluntar: Cetățeni de la 14 ani care doresc să își dedice timpul liber pentru a sprijini comunitatea și a dobândi experiență valoroasă. Pentru a vă alătura echipei noastre și pentru a vă asigura o experiență plăcută și eficientă de voluntariat, vă rugăm să completați formular de înscriere online https://forms.gle/1YbWjs898CHFCvbK8 sau în format fizic, la Zona de informare din cadrul primăriei până la data de 17 septembrie 2023. Persoană de contact: Olga Saranciuc, specialist principal Direcției relații cu publicul, E-mail: [email protected]

 

 

Noi oportunități pentru IMM-urile din Moldova: instruire în domeniul comerțului electronic cu suportul UE. EU4Digital, împreună cu Centrul Internațional de Comerț (ITC), anunță un nou ciclu de consultări în domeniul comerțului electronic, accesibil pentru companiile din țările Parteneriatului Estic, inclusiv Moldova. Companiile selectate vor beneficia de: traininguri de grup în domeniul Commerce și piețe de interes, în perioada septembrie – noiembrie 2023;
consultații individuale audio / video / în scris (5 ore pentru fiecare companie) în perioada septembrie – noiembrie. Piețe vizate în cadrul sesiunilor de instruire: Amazon, eBay, ETSY, Zalando, Pigu.lt, Allegro, OTTO, Bol.com, Kaufland. Pentru înregistrare: Completați formularul accesibil la: https://forms.office.com/e/KeL7px3BrJ
Termen de înregistrare: 13 septembrie 2023. Pentru întrebări de clarificare: [email protected]
Mai multe informații despre programul finanțat de Uniunea Europeană, EU4Digital: https://eufordigital.eu/

 

 

Anunț privind prelungirea concursului pentru selectarea membrului și membrului supleant din rândul societății civile în Colegiul disciplinar al notarilor. În conformitate cu prevederile art. 67 alin. (2) și alin. (3) din Legea nr. 69/2016 cu privire la organizarea activității notarilor și pct. 11 și 13 din Regulamentul Colegiului disciplinar al notarilor, aprobat prin Ordinul ministrului justiției nr. 48/2019, Ministerul Justiției anunță concurs pentru selectarea în calitate de membru din rândul societății civile și supleantului acestuia în componența Colegiului disciplinar al notarilor.
Termenul limită de depunere a documentelor pentru participare la concurs: 15 septembrie 2023, ora 17:00. Telefon de contact: (022) 201-406. Adresa poştală: mun. Chişinău, str. 31 August 1989, nr. 82, Ministerul Justiției (bir. 109). Persoană de contact: Marcela Isac,  [email protected]

 

 

Termenul de depunere a dosarelor la concursul „Premiul Național”, ediția 2022, a fost prelungit până pe 14 septembrie 2023. O decizie în acest sens a fost luată la cea de-a doua ședință a Comisiei pentru decernarea Premiului Național, prezidată de prim-ministrul Dorin Recean. Reamintim faptul că, potrivit deciziei Comisiei din 30 iunie, în anul curent, etapele II și IV sunt comasate. Persoanele notorii pot semna o singură scrisoare de recomandare, astfel fiind asigurată ponderea acesteia. De asemenea, dosarele și scrisorile de recomandare se depun concomitent, exclusiv în format electronic, pe adresa de e-mail: [email protected], până la data de 14 septembrie, ora 17:00.
Anual, Guvernul decernează până la 10 premii naţionale în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Independenţei. Premiul Naţional constă din diplomă, medalie şi recompensă bănească, în valoare de 100 de mii de lei. Pentru informații suplimentare, accesați Regulamentul cu privire la Premiul Național  sau contactați reprezentanții Cancelariei de Stat la numerele de telefon: 022-250-481, 022-250-583.
Detalii, pe www.mc.gov.md

 

 

 EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

 

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, participă luni 11 și marți 12 septembrie, curent, la Simpozionul Român al Energiei, SIREN, aflat la a doua ediție în organizarea Comitetului Național Român al Consiliului Mondial al Energiei, la care participă oficialități din executivul și legislativul României, companii și practicieni din România și Republica Moldova.

 

 

Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, efectuează în perioada 11-15 septembrie curent două vizite de lucru la Lisabona, Portugalia și Roma, Italia, pentru aprofundarea dialogului bilateral, discutarea agendei europene și impulsionarea procesului de aderare a țării noastre la UE. La Lisabona, ministrul Nicu Popescu se va întâlni cu João Gomes Cravinho, ministrul afacerilor externe al Portugaliei, Tiago Antunes, secretar de stat pentru afaceri europene, adjunct al prim-ministrului Portugaliei, precum și cu alți oficiali portughezi. La fel, va fi semnat Memorandumul de cooperare dintre Institutul Diplomatic al MAEIE și cel al Republicii Portugheze. La Roma, vicepremierul Nicu Popescu va avea întrevedere cu ministrul de externe al Italiei Antonio Tajani și va participa la audieri în ședința Comună a Comisiilor pentru afaceri externe ale Senatului și camerei deputaților. De asemenea sunt preconizate discuții cu ministrul pentru afaceri europene Raffaele Fitto. În seara zilei de 14 septembrie, ora 18:00, ministrul Nicu Popescu va discuta cu diaspora noastră din Italia, la sediul Ambasadei noastre.

 

 

Până la data de 24 noiembrie 2023, patru salvatori din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență din Republica Moldova, participă la Cursul de instruire pentru formatori de paramedici. Instruirile sunt organizate de către Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (RoAid), care se desfășoară în orașul Târgu Mureș, România. Aici, angajații IGSU sunt instruiți în domeniul acordării primului ajutor calificat, de către experții Centrului de Formare Formatori, Pregătire în Descarcerare și Asistență Medicală de Urgență Târgu Mureș din cadrul ISU „Horea” al județului Mureș. În cadrul cursului participă 27 de persoane, dintre care 23 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne și Serviciul Grănicerilor de stat din Ucraina. Cursul are drept scop pregătirea personalului selectat pentru a fi ulterior instructori în acordarea primului ajutor calificat și descarcerare la nivel național. Potrivit IGSU până la momentul actual în Republica Moldova, 227 de salvatori au finalizat cursuri de paramedici SMURD, care participă în misiuni de salvare.

 

 

Republica Moldova participă în premieră la cea de-a 87-a ediție a Thessaloniki International Trade Fair (TIF), care are loc între 9 și 17 septembrie în Salonic, Grecia. Moldova este reprezentată cu stand de țară de către Agenția de Investiții și Ambasada Republicii Moldova în Republica Elenă și Republica Cipru. La standul național sunt expuse produse de la mai multe companii autohtone, care au dat curs inițiativei de a participa la TIF și de a promova produsele moldovenești pe piața internațională. Printre acestea se numără: Viorica Cosmetic, Regina Naturii, Panilino, Orhei Vit, Biantti, Pomul Regal și Equinox. Târgul internațional este o oportunitate excelentă de promovare și dezvoltare a noilor relații de afaceri, întrucât ediția din acest an adună 1500 de expozanți din 18 țări. Numai Bulgaria, ca țară de onoare a ediției curente, aduce 60 de întreprinderi în cadrul târgului. Evenimentul include prezentări din diverse sectoare economice, cum ar fi tehnologia, inovația, protecția mediului, energie, educație, start-up-uri și guvernare electronică, reflectând astfel realitatea socio-economică modernă a țării.

 

 

La Galeria Institutului Cultural Român la Viena,  a avut loc vernisajul expoziției de picturi ”Lumile femeii”, semnate de artistele moldovene Galina Vieru  și  Natalia Yampolskaia, organizat de Ambasada Republicii Moldova în cadrul unui parteneriat cu Institutul Cultural Român Viena (@ Rumänisches Kulturinstitut Wien). Evenimentul a reunit publicul vienez iubitor de frumos care a avut prilejul de a contempla simbioza armonioasă intre culoarea și energia picturilor, iar cele 2 artiste au adus prin creațiile lor în prim-plan  intensitatea emoțiilor și a sentimentelor care modeleaza natura interioară si profunzimea sufeltului femeii. Vernisajul a fost completat cu un recital muzical impresionant al Sonatei "Kreutzer" de Ludwig van Beethoven, în interpretarea, în premieră, a talentatilor artisti moldoveni - pianistul Marcel Lazăr si violonista Alexandra Tirsu.
Expoziția este deschisă publicului până în 30 septembrie 2023, la Galeria Institutului Cultultural Român din Viena.

 

 

În atenția Comunității moldovenilor din Germania
Agenția de Investiții, în parteneriat cu autoritățile naționale, vă invită la Frankfurt pe data de  17 septembrie 2023,  la un eveniment organizat special pentru comunitatea cetățenilor moldoveni din Germania. În cadrul acestui eveniment, vor fi prezentate oportunitățile investiționale din țara noastră, dar și instrumentele de susținere a afacerilor - atât cele de stat, cât și cele ale partenerilor de dezvoltare din portofoliul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.
Participarea este gratuită, pe baza înscrierii prin intermediul următorului formular: bit.ly/3sf25ii

 

 

”Melodia culorii” – expoziția pictorului Ion Carchelan la Paris. Ambasada Republicii Moldova în Franța, în parteneriat cu Primăria sectorului 6 din Paris, vă invită să descoperiți universul acuarelei pictorului Ion Carchelan. Peisajele sale rustice, fluide, atemporale sunt inspirate din scenele rurale care îl înconjoară în țară, unde continuă să locuiască în localitatea natală: cântecul unei păsări, detaliul frunzelor unui copac, culorile blânde ale apei, o melodie la amurg, delta Dunării în zori. O libertate a culorilor și a gândurilor, până la data de 16 septembrie, orar - Luni – vineri de la 10:30 la 17:00. Joi până la 19:00 și sâmbătă de la 10:00 la 12:00, Primăria sectorului 6 din Paris, Galeria Luxembourg.

 

Meroslava Parii
11/09/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii