AGENDA ZILEI//12.10.2023

Meroslava Parii
11/10/2023
Grafică: CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va întreprinde joi, 12 octombrie, o vizită în R. Moldova. Înaltul oficial european se va întâlni cu președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean, pentru a discuta despre progresul Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană și despre continuarea sprijinului UE pentru R. Moldova. Vizita anterioară la Chișinău a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut loc în perioada 31 mai - 1 iunie curent, cu ocazia Summitului Comunității Politice Europene, organizat în R. Moldova.

 

Începând de astăzi, la Ministerul Afacerilor Interne a fost instituită celula de criză în legătură cu situația de securitate din Israel. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și Ambasada sunt în legătură permanentă cu cetățenii care se mai află in Israel și coordonează măsurile de evacuare a acestora în cazul în care sunt solicitări.
Informații de contact:
pagina web: https://israel.mfa.gov.md/
email: [email protected]
telefon de urgență, inclusiv WhatsApp: +972527789772 și +972527998396 (în regim 24/7)
Centru de Apel MAEIE:
0 80 090 990 - gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova.
+373 22 188 000 - pentru apeluri de la telefonul mobil sau de peste hotare.
+37379818081 (inclusiv WhatsApp)
mail: [email protected]

 

Secretarul de Stat al Carolinei de Nord, Elaine Marshall, se află în viziă în Republica Molodva.  În timpul vizitei de o săptămână, doamna Marshall va avea întâlniri cu oficiali de nivel înalt, parteneri cheie și reprezentanți din randul beneficiarilor numeroși ai asistenței oferite de instituții și persoane fizice din Carolina de Nord.

 

Conferință științifică cu participare internațională - Ziua Miopiei

UNDE: Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Complexul sociocultural, str. Nicolae Testemițanu, 25

CÂND: 09:00, 12-13 octombrie, curent

 

Podcastul de educație financiară „Dă sens banilor”. Invitat Daniel Savin, Director al Departamentului pieței financiare, Banca Națională din Moldova

UNDE: Online

CÂND: 09:00

 

Briefing de presă

UNDE: Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Holul Mare între străzile Pușkin și Bănulescu Bodoni

CÂND: 09:00

CONTEXT: Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării invită reprezentanții mass-media,  la un briefing de presă, referitor la prezentarea unui nou pachet de reducere a birocrației, pentru facilitarea activității mediului de afaceri. Briefingul de presă va fi susținut de către viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

 

Conferința Internațională „Creșterea Economică în Condițiile Globalizării”

UNDE: Institutul Național de Cercetări Economice , str. Ion Creangă, 45

CÂND: 09:00, 12-13 octombrie, curent

CONTEXT: Vă invităm la cea de-a 17-a ediție a Conferinței Internaționale Științifico-Practice: „Creșterea Economică în Condițiile Globarizării”. Conferința este organizată de Institutul Național de Cercetări Economice din Republica Moldova și Academia de Științe Economice din Moldova.

 

Ministerul Finanțelor anunță despre organizarea examenului de evaluare a cunoștințelor pentru nivelul de bază și sesiunii de susținere repetată a examenului pentru nivelul de bază și intermediar al Programului de instruire în domeniul auditului intern în sectorul public

UNDE: Ministerul Finanțelor din Republica Moldova, Sala Ministerului, str. Pușkin, 44

CÂND: 11-13 octombrie, curent

CONTEXT: Program: Grupul nr. 2 – pe data de 12 octombrie, cu începere de la ora 09:00; Grupul nr. 3 – pe data de 12 octombrie, cu începere de la ora 13:00; Grupul nr. 4 – pe data de 13 octombrie, cu începere de la ora 09:00; Grupul nr. 5 – pe data de 13 octombrie, cu începere de la ora 13:00; Examenul de evaluare, cu o durată de 3 ore, se desfășoară în limba de stat în baza unui test-grilă, format din 100 de itemi (subiecte) de evaluare selectate aleatoriu din lista aprobată de Comisia de certificare. Examenul de evaluare se consideră promovat în cazul acumulării de către candidat a unui număr de cel puţin 80 de puncte din totalul de 100 de puncte stabilite pentru testul-grilă.

 

Conferința Internațională de Sisteme Electromecanice și Energetice SIELMEN-2023

UNDE: Universitatea Tehnică din Moldova, Bloc 6, str. Studenților, 9/8

CÂND: 09:00, 12-13 octombrie, curent

CONTEXT: Conferința SIELMEN, reprezintă un prilej deosebit pentru dezbateri de către reprezentanții mediului academic, industrial de cercetare privind noile realizări, concepte și practici noi în domeniile electromecanic și energetic. A XIV-a ediție a conferinței este organizată de Facultățile de Inginerie Electrică și Energetică din Iași, Craiova și Chișinău.

 

Campania: Donează sânge, arată că îți pasă!

UNDE: Kaufland, str. Nicolae Testemițanu, 3

CÂND: 09:00-15:00, 11-13 octombrie, curent

CONTEXT: IMSP, Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie vă invită să aaceptați invitația, pentru o ocazie bună,  în cadrul Campaniei: „Donează sânge, arată că îți pasă”. Donează alături de noi și salvează o viață.

 

Workshop: Introducere în Coaching 

UNDE: Summit Events, Sala Barcelona, str. Tighina, 49/3

CÂND: 09:00
CONTEXT: Te invităm alături de noi la cel mai tare eveniment de coaching cu genericul ”Is Coaching for you?”, eveniment ce a schimbat viața a sute de oameni de-a lungul timpului. Este considerat de mulți drept cel mai plin și informativ eveniment la care au participat vreodată în ceea ce privește învățarea despre Life & Executive Coach. Este, de asemenea, o oportunitate unică de a-l întâlni pe dinamicul Gerard O’Donovan, fondatorul Noble Manhattan Coaching, Gerard este unul dintre cei mai importanți Life Coach din Europa și fondatorul școlii Noble Manhattan Coaching. Gerard O’ Donovan vă va răspunde la toate întrebările despre formarea în Coaching, cum să obțineți clienți, cum să obțineți un venit, standarde și acreditare în industria coachingului, tendințe actuale etc.

 

Conferința Internațională „Femeile conduc: Abordarea păcii și a răspunsului la criza refugiaților prin prisma egalității de gen și a localizării”

UNDE: Hotelul Radisson Blu Leogrand, str. Mitropolit Varlaam, 77

CÂND: 09:30

 

Forumul Internațional pentru Securitatea Tehnologiei

UNDE: Regency Hotel, str. Sfatul Țării, 17

CÂND: 10:00

CONTEXT: Vă invităm să participați la „International Forum of Security Technologies 2.0”, dedicat noilor tehnologii în domeniul securității. În cadrul forumului vor fi abordate următoarele subiecte: TAKEX – Prima linie de apărare; De la pază fizică la sisteme automatizate de securitate. Participarea la Forum este gratuită.

 

Masă rotundă: Salonul Internațional de Inventică și Antreprenoriat Inovativ

UNDE: Clasa Viitorului, Bloc 1,str. Ion Creangă, 1

CÂND: 10:00

CONTEXT: Clasa Viitorului invită la Masa rotundă „Salonul Internațional de Inventică și Antreprenoriat Inovativ. Domeniul: Matematică, Ştiinţe biologice, Ştiinţe chimice, Ştiinţe fizice, Ştiinţe geonomice, Ştiinţe inginereşti şi tehnologii. Organizatori: Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă“ din Chişinău,  Institutul de cercetare, inovare și transfer tehnologic, UPSC.

 

Briefing de presă

UNDE: Declarațiile vor putea fi urmărite pe pagina Facebook a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și pe portalul www.privesc.eu.

CÂND: 11:30

CONTEXT: Vicepremierul Vladimir Bolea va susține un briefing de presă cu privire la organizarea și funcționarea comisiei de licențiere a importului pentru anumite categorii de cereale.

 

Workshop: „Cum să realizezi un proiect/teză în domeniul IT”

UNDE: Academia de Studii Economice din Moldova, Bloc B, aud.404,  str. Bănulescu Bodoni, 61

CÂND: 13:00

CONTEXT: Dacă dorești să realizezi un proiect/teză în domeniul IT, dar nu știi de unde să începi și cum, vrei să afli detalii concrete despre cum să scrii un Proiect de an/Teză de Licență și ce greșeli frecvente trebuie evitate, ai întrebări despre cum și ce temă să alegi și ce anume să studiezi pentru a realiza proiectul, ai anumite întrebări sau neclarități și dorești să discuți cu un formator, care să îți ofere răspunsuri concrete, clare, adaptate stadiului tău actual,  atunci te așteptăm la Workshopul „Cum să realizezi proiectul de an II și Teza de licență”.

 

Ședința Consiliului Procurorilor din 12 octombrie 2023

UNDE: Procuratura Generală, bd. Ștefan cel Mare, 73

CÂND: 13:30

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Eveniment în cadrul Programului „Focal Regions”

UNDE: Municipiul Ungheni, Stadionul municipiului

CÂND: 14:00

CONTEXT: Vă așteptăm cu drag, părinți și copii, să participați la activități recreative și sportive, pentru a contribui la consolidarea prieteniei și incluziunii sociale. Inițiativa este implementată în cadrul Programului „Focal Regions” al UE4MOLDOVA, finanțat de Uniunea Europeană, implementat de UNDP și UNICEF, în parteneriat cu Federația Moldovenească de Fotbal și cu sprijinul autorităților locale

 

Discuție publică: Strategia de dezvoltare a managementului finanțelor publice, componența 4: „Control financiar public intern”

UNDE: Ministerul Finanțelor din Republica Moldova, str. Constantin Tănase, 7

CÂND: 14:30

CONTEXT: Având în vedere că Strategia va servi drept punct de referință pentru angajamentul Republicii Moldova de a asigura o bună guvernanță și o bună gestiune financiară, și urmărind obiectivul Ministerului Finanțelor de a informa și a comunica cu subiecții pe care îi vizează acest proces, Ministerul Finanțelor cu suportul proiectului “Misiune a Înalților Consilieri ai UE”, organizează o discuție publică. Astfel, se invită la eveniment, reprezentanți ai societății civile, organizațiilor non-guvernamentale, mediului de afaceri, autorităților publice centrale și locale, mass-media și alți actori interesați de subiectul anunțat.

 

Training: Tehnici de art-terapie  în lucru cu copiii și adulții

UNDE: Psihologie.MD, bd. Dacia, 65/19

CÂND: 14:30

CONTEXT: Începând cu sec. XIX medicii utilizau elemente de creaţie plastică pentru lecuirea diferitor tulburări la copii, precum şi pentru optimizarea procesului de autocunoaştere. Este foarte important ca psihologii să cunoască cât mai multe tehnici de lucru, să se dezvolte, să caute ceva nou pentru ei, ca ulterior să poată oferi beneficiarilor servicii în corespundere cu necesitățile, abilitățile și competențele acestora. Abilităti dobândite: Explorarea propriei persoane. Identificarea avantajelor/dezavantajelor tehnicilor art-terapeutice; Exersarea tehnicilor art-terapeutice: desenul, colajul, carduri metaforice, povestea, mandalele.

 

Club de Presă „Investigarea infracțiunilor săvârșite de conducătorii mijloacelor de transport rutier”
UNDE: Mediacor, etaj 4, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 16:00

CONTEXT: Invităm jurnaliști și reprezentanți mass-media la un nou club de presă, unde vom discuta în detalii despre fenomenul accidentelor rutiere.Vorbitor: Igor Demciucin, Adjunct al Procurorului General Interimar. Veți afla detalii din culise: Cazuri reale, analizate în detaliu din perspectiva legii;  Date statistice și analiza uniformității pedepselor aplicate; Metode de prevenire și combatere a infracțiunilor în domeniul transportului rutier, săvârșite inclusiv în stare de ebrietate.
 

Eveniment cultural: „Obiceiuri și tradiții de Hram”

UNDE: Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău, str. Alexei Mateevici, 60A

CÂND: 16:00

CONTEXT: Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău organizează evenimentul cultural cu genericul „Obiceiuri și tradiții de Hram”, dedicat sărbătorii „Hramul orașului Chișinău” marcat anual pe 14 octombrie de sărbătoarea religioasă Acoperământul Maicii Domnului. Manifestarea culturală organizată la muzeu, are drept scop promovarea valorilor culturale prin prezentarea obiceiurilor și tradițiilor care se organizează cu prilejul sărbătorii Hramul orașului.
 

Expoziție: „100 cele mai bune afișe 22”

UNDE: Muzeul Național de Artă al Moldovei, str. 31 August 1989, 115

CÂND: 16:00

CONTEXT:  Vă invităm la expoziția „100 cele mai bune afișe” din Germania, Austria și Elveția, ediția anului 2022, care reprezintă rezultatul unui concurs organizat anual de către Asociația „100 Beste Plakate e.V.” din Germania. Concursul pentru cele mai bune 100 de afișe reprezintă cea mai importantă competiție în domeniul design-ului de afiș din spațiul germanofon și are drept scop evidențierea celor mai bune lucrări ale designerilor de afiș precum și a culturii multifațetate a afișului în aceste trei țări. Selecția celor mai bune 100 de afișe oferă o perspectivă fascinantă asupra culturii actuale a afișelor și arată diferitele abordări și stiluri ale artiștilor și designerilor. De la mesaje politice la evenimente culturale și până la reprezentări de produse, afișele premiate acoperă o gamă largă de subiecte.
 

Eveniment: Psihologia  adaptării și depășirea schimbărilor

UNDE: Biblioteca „Ștefan cel Mare și Sfânt”, str. Decebal, 91

CÂND: 17:00
CONTEXT:“Lecții de zbor” este un proiect ce își propune integrarea noilor studenți în centrul universitar. Proiectul are la bază voluntariatul studenților AMiCUS care sunt dispuși să le fie mentori colegilor lor mai mici. Fiind prieteni și rezonând cu valorile comune promovate de ambele asociații, organizația REthink va împărtăși din resursele și energia sa, oferind o întâlnire cu unul din psihologii de pe platformă, Elena Usturoi. REthink este prima platformă de consiliere psihologică gratuită pentru TINEri, o organizație ce promovează sănătatea mintală și dezvoltarea personală.
 

Expoziție: „MultiVERS” – Florina Breazu

UNDE: Muzeul Național de Artă al Moldovei, str.31 August 1989, 115
CÂND: 17:00

CONTEXT: Muzeul Național de Artă al Moldovei, va inaugura expoziția artistei plastice Florina Breazu „MultiVERS”.
 

Festivalul - Concurs Televizat al Tinerilor Interpreți de Muzică Populară „Prezintă Orchestra Folclor”

UNDE: Palatul Republicii, str. Maria Cebotari, 16

CÂND: 18:00

CONTEXT: Vă invităm la Festivalul - Concurs Televizat al Tinerilor Interpreți de Muzică Populară „Prezintă Orchestra Folclor”. Gala Laureaților ediției a VIII-a: Vladimir Stahi (trompetă), Andreea Nistor, Nicoleta Ceban, Ana-Maria Budeci (vioară), Ana Sîrghi, Delia Gandore, Valeriu Martâniuc (nai), Lica Rotari, Gabriel Tretiag, Cristian Pascari, Lilian Maristan (acordeon), Nica Dudca, Vladimir Hrapov (acordeon).

 

Training: „Trauma – focissed Cognitive Behaviour Therapy”

UNDE: Universitatea Liberă Internațională din Molodva, Sala Mare a Senatului, str. Vlaicu Pârcălab, 52

CÂND: Până la data de 15 octombrie, curent

CONTEXT: În această perioadă, domnul PhD Bert Biliet, este în calitate de speaker în cadrul trainingului „Trauma – focissed Cognitive Behaviour Therapy”. De acest training beneficiază 3 grupuri de masteranzi și prefisioniști, precum 25 masteranzi și cadre didactoce de l Universitatea Liberă Internațională din Moldova, 21 masteranzi de la Universitatea de Studii Eusopene din Molodva și Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, 23 cadre didactice de la South Ukrainian Mational Pedagogical University named after K.D.Ushynsky, Odessa.

 

Spectacol „Matca” de Marin Sorescu

UNDE: Teatrul Fără Nume, str. Sfatul Țării, 18

CÂND: 18:00

CONTEXT: Cuvântul ne leagă. De aceea Sorescu ne dezvăluie prin Irina, că toate bucuriile sunt legate între ele. Sinp și cred că suntem creați pentru conexiune. Fie că murim, fie că ne naștem, sau renaștem. Cuvântul nu va muri nicioadată. Viață și moarte, realitate  și imaginar, iubire și speranță, credință și ofrandă. Respingere sau coexistență – în singurătate...sau împreună.

 

Concert de Ziua Națională a Spaniei

UNDE: Sala cu Orgă, bd. Ștefan cel Mare, 81

CÂND: 18:00

CONTEXT. Vă invităm la un concert extraordinar de Ziua Națională a Spaniei, susținut de către organistul titular al Sagrada Familia din Barcelona, Juan La Rubia, care va prezenta un program de muzică spaniolă.

 

Spectacol: „Traviata” de Giuseppe Verdi
UNDE: Teatrul Național de Operă și Balet "Maria Bieșu", bd. Ștefan cel Mare, 152

CÂND: 18:00

CONTEXT: Legendara operă a lui Giuseppe Verdi spune o poveste despre dragoste și ură, viață și moarte, inocență și păcat. Spectacolul se construiește pe aceste contradicții, ca de altfel, și chipul eroinei principale – Violeta Valerie. Acțiunea care se desfășoară în scenă însă, pare să încerce în mod constant să conteste numele operei: "La traviata", care în italiană înseamnă "decăzută, păcătoasă". Cu trupul măcinat de o boală incurabilă, curtezana tinde spre o dragoste curată și luminoasă. Simplitatea şi sinceritatea care răzbat în muzica compozitorului italian, ne fac să ne apropiem cu dragoste de ea şi să ne deschidem sufletele pentru a distinge cum au plâns şi cum s-au bucurat personaje profund umane, realist conturate. Autenticitatea sentimentelor lor este convingătoare. "Traviata" rămâne în continuare una dintre cele mai cântate și mai aclamate opere din istoria muzicii universale.

 

Lansare de Carte: „Și-am să devin erou” de Gheorghe Erizanu

UNDE: Librăria din Centru, bd. Ștefan cel Mare, 126

CÂND: 18:15

CONTEXT: Vă invităm la lansarea volumului „Și-am să devin erou”, de Gheorghe Erizanu, apărut la Editura Cartier în colecția Rotonda, coordonată de Emilian Galaicu-Păun. Alături de autor vor participa ziarista Alina Radu, scriitoarea Lorina Bălteanu, criticii literari Andrei Țurcanu și Nina Corcinschi. Moderator: Em. Galaicu-Păun
 

Clădirea Parlamentului va fi iluminată în culorile drapelului Israelului, în semn de solidarietate cu poporul israelian.

CÂND: 18:30

 

Spectacol: Love Me XXI

UNDE: Teatrul Geneza Art, str. Alexei Mateevici 109/1

CÂND: 19:00

 

Toamna la Fălești

UNDE: Municipiul Fălești, str. Pietonală Alexandru cel Bun

CÂND: 11-13 octombrie 2023

CONTEXT: Vă invităm la Expo-târgul universal „Toamna la Fălești”, ediția a IV-a.

 

Iarmarocul de Toamnă

UNDE: Municpiul Florești, Piața Independenței

CÂND: Până la data de 16 octombrie, curent

CONTEXT: Invităm locuitorii și oaspeții municipiului Florești la Iarmarocul de Toamnă. La Iarmaroc pot participa agenţii economici locali, cât şi din alte localităţi, cu respectarea prevederilor Legii privind comerţul interior nr. 231/2010, precum şi respectarea regulilor şi normelor sanitare, menţinerea curăţeniei pe teritoriul amenajat. Vă aşteptăm cu drag.

 

 APELURI DE ÎNSCRIERE

      

Consiliul de Presă lansează concursul pentru decernarea Premiului Naţional de Etică şi Deontologie jurnalistică 2023. La concurs pot fi propuse, până pe 15 octombrie, redacții ale instituțiilor mass-media și jurnaliști/jurnaliste care pot servi ca exemplu de respectare a Codului deontologic al jurnalistului și a bunelor practici jurnalistice. Premiul va fi acordat după o evaluare cu participarea publicului şi a unui grup de experţi. Înmânarea Premiului va avea loc la Forumul Mass-Media 2023.
Vedeți pe link-ul  candidaților https://shorturl.at/oqH48
Fundația Soros Moldova

 

Stimați bălțeni, Comisia pentru selectarea membrilor Consiliului de Transparență din mun. Bălți (aprobată prin dispoziția primarului nr. 272 din 11.09.2023) anunță prelungirea perioadei de depunere a dosarelor în vederea constituirii Consiliului de Transparență din municipiul Bălți, în conformitate cu prevederile Regulamentului privind constituirea și funcționarea Сonsiliului de transparență din municipiul Bălți, aprobat prin decizia CMB nr. 7/25 din 22.08.2023. Dosarele aplicanților se depun în format fizic sau electronic (semnate electronic), până la data de 27.10.2023 (ora 15.00), la Zona de informare din cadrul primăriei (mun. Bălți, Piața independenței, 1, et. I, tel. 0231 60094/ 0231 26450, e-mail: [email protected]), unde vor fi înregistrate, iar solicitantul va fi informat despre recepționarea dosarului.

 

Se anunță Programul de pregătire și perfecționare a managerilor de la întreprinderile di diferite sectoare ale economiei Republicii Molodva. Programul cu genericul „Fit for Partnership” se desfășoară în baza Declarației comune de intenție între Ministerul Economiei al Republicii Moldova și Ministerul Federal al Republicii Federale Germania privind continuarea colaborării în cadrul pregătirii și perfecționării  managerilor de la întreprinderile din diferite sectoare ale economiei Republicii Molodva, semnată pe 21 octombrie 2021, la Chișinău. Scopul Programului: posibilitatea de a cunoaște piața germană, a stabili legături de afaceri cu firme germane și a edificia parteneriate pe termen lung, fiind un instrument de promovare în domeniul comerțului. Pentru mai multe detalii: https://training.chamber.md/stagiu+în-germania-pentru.../...

 

Ministerul Muncii și Protecției Sociale invită studenții și absolvenții instituțiilor de învățământ din Republica Moldova să se înscrie la programul de stagii plătite în serviciul public. Stagiarii pot beneficia de o bursă lunară, neimpozabilă, achitată proporțional pentru 160 de ore de activitate desfășurată în timpul lunii. Pentru anul 2023 mărimea bursei este de 3000 de lei. După încheierea programului, participanții care dețin o diplomă de studii superioare absolvite și au finalizat stagiul complet de 720 de ore, fiind evaluați cu calificativul „foarte bine”, pot fi propuși spre numire într-o funcție publică de execuție. În acest caz, pentru angajare nu va fi necesară experiența profesională, nu va fi organizat un concurs și nu va fi stabilită o perioadă de probă. Termenul limită de depunere a dosarului: 16 octombrie 2023. Pentru mai multe detalii: https://shorturl/mnC05

 

În conformitate cu prevederile art,67 alin,(2) și alin.(3) din Legea nr.69/2916 cu privire la organizarea activității notarilor și pct. 11 și 13 din Regulamentul Colegiului disciplinar al notarilor, aprobat prin Ordinul ministrului justiției nr.48/2019, Ministerul Justiției anunță concurs pentru selectarea în calitate de membru supleant din rândul societății civile în componența Colegiului disciplinar al notarilor. Termenul limită de depunere a documentelor pentru participare la concurs: 13 octombrie 2023, ora 17:00. Telefon de contact: 022.201.406. Persoană de contact: [email protected]

 

Ministerul Culturii anunță extinderea termenului pentru sesiunea suplimentară de colectare a ofertelor în cadrul Programului pentru  editarea cărţii naţionale – 2023 în conformitate cu Regulamentul cu privire la selectarea, editarea şi achiziţia cărţii naţionale din mijloacele prevăzute în bugetul de stat, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 256 /2013 cu modificările ulterioare. Termenul limită de depunere a ofertelor: 23 octombrie 2023, ora 15:00. Detalii pe www.mc.gov.md

 

Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, cu suportul USAID Moldova și PNUD Moldova, lansează concursul de eseuri pentru copii și tineri, cu genericul „De ce aș candida în localitatea mea?”. Cine sunt viitorii primari și consilieri ai Republicii Moldova? De ce i-ar interesa să devină aleși ai poporului? Ce probleme și-ar propune să rezolve? Răspunsurile la toate aceste întrebări se vor găsi în eseurile scrise de participanții la concurs. La competiție se pot înscrie copii și tineri din două categorii de vârstă: elevi/eleve din clasele a VII-a – IX-a și elevi/eleve din clasele a X-a – XII-a. Câștigătorii concursului vor primi certificate cadou de la Librarius și jocuri de societate. Eseurile pot fi transmise până pe 22 octombrie 2023. Mai multe detalii despre înregistrare și condițiile de participare pe cicde.md. #USAIDMoldova #ProiecteleUSAID

 

Primăria orașului Drochia anunță concurs pentru acordarea a 4 categorii de burse orășenești pentru anul 2023- 2024 după cum urmează: învățământ, sport, pictură și muzică.
Bursa orășenească este instituită şi acordată din ramura ”Cultură, sport ,tineret, culte și odihnă”,compartimentul ”Servicii pentru tineret” al primăriei orașului Drochia.
Scopul şi obiectivele acordării bursei sunt aprecierea meritelor şi succeselor realizate, stimularea şi încurajarea tinerilor în procesul de obţinere a cunoştinţelor temeinice pentru atingerea unui înalt
nivel profesionist, susţinerea materială a tinerilor dotaţi din orașul Drochia.
Setul de acte necesare, trebuie prezentat până la data de 14 octombrie ,în anticameră , (etajul 2) și  trebuie să reflecte activitatea candidatului pentru perioada din 01 septembrie al anului precedent şi 01 septembrie anul curent.
Atenție: bursa poate fi acordată doar elevilor domiciliați în orașul Drochia!
Pentru detalii , accesați linkul!https://primariadrochia.md/.../Regulamentul-de-acordare-a...

 

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova MAC- P  au lansat cel de-al III-ea apel de depunere a dosarelor în cadrul Programului de granturi post-investiționale destinate managementului durabil al terenurilor (MDT). Apelul este valabil  până la data de 20 octombrie 2023. Granturile post-investiționale sunt destinate compensării cheltuielilor pentru procurarea de echipamente şi utilaje agricole și aplicarea măsurilor care asigură conservarea și ameliorarea solurilor. Sunt invitați să solicite finanțare producătorii agricoli individuali, care sunt înregistrați în conformitate cu legislația Republicii Moldova, ce  activează și  au efectuat investiții eligibile în sectorul agricol  și vor prezenta dovada co-finanțării din surse proprii. Granturile nu vor depăși  30% din valoarea investiției eligibile, cu un plafon maxim de până la 10.000 dolari SUA per beneficiar și vor fi acordate prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. Un beneficiar poate  fi eligibil pentru un singur grant post-investițional. Printre echipamentele eligibile pentru finanțare se numără: semănători, tocătoare, stropitoare, combine de recoltare No-Till, combinatoare pentru formarea benzilor (tehnologii Strip-Till), echipamente și sisteme de irigare. Totodată, se va acorda finanțare pentru implementarea măsurilor agrotehnice, fitoameliorative și hidrotehnice care conduc la ameliorarea solului
Detalii: https://www.capmu.md/.../programul-de-granturi-post..

 

Ajutorul pentru perioada rece a anului (APRA) a fost integrat în Programul guvernamental „Ajutor la contor”, care se axează pe oferirea de compensații pentru costurile energetice. Anul acesta va fi pus în aplicare un mecanism unificat de compensare, care va include compensații aplicate direct în facturile pentru energie termică, gaze naturale sau energie electrică, precum și un ajutor financiar sub formă de plată monetară lunară, pentru familiile care utilizează combustibili solizi. Pentru a beneficia de aceste compensații, toți cetățenii se vor înregistra pe platforma online compensatii.gov.md, începând cu 1 noiembrie 2023. Persoanele cărora li s-a stabilit dreptul la APRA până la intrarea în vigoare a modificărilor legislative vor primi prestația echivalentă APRA, adică 700 lei/lunar, în lunile pentru care acest drept a fost stabilit.  Detalii vedeți aici: https://shorturl.at/gAPT5

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

Ministrul muncii și protecției sociale Alexei Buzu, participă la cea de-a 74-a sesiune a Comitetului Executiv al Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), desfășurată în perioada 9-13 octombrie, la Geneva, Elveția.  În discursul susținut în cadrul sesiunii, ministrul a mulțumit echipei UNHCR și altor agenții ONU pentru intervenția promptă și sprijinul substanțial, acordat în gestionarea crizei refugiaților din Ucraina.

 

 

În perioada 9-15 octombrie, ministrul finanțelor Petru Rotaru, efectuează o vizită de lucru la Marrakech, Maroc, în cadrul căreia participă la ședințele anuale ale grupului Băncii Mondiale și ale Fondului Monetar Internațional (FMI), împreună cu secretarul de stat al Ministerului, dl Ion Gumene și delegația Băncii Naționale a Moldovei. Delegația moldovenească va avea mai multe întrevederi cu oficiali ai FMI, Băncii Mondiale, Comisiei Europene, JICA (Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională), IFC (Corporația Financiar Internațională), Trezoreriei SUA, Ministerelor de finanțe și România și Lituania, și altor instituții internaționale. Şedinţele FMI şi Băncii Mondiale, desfăşurate anual, întrunesc miniştri de finanţe, reprezentanţi ai băncilor centrale și manageri de nivel înalt din mediul academic şi sectorul privat pentru a discuta probleme de interes mondial, tendinţele economiei mondiale și perspectivele de dezvoltare, evoluția sistemului financiar mondial, eficientizarea asistenţei externe ș.a.

 

În perioada 09-14 octombrie 2023, o echipă a Universității de Stat din Moldova întreprinde o vizită de studiu la Universitatea din Palermo, Italia, în cadrul proiectului ERASMUS+ AC2 DEFEP - Distance education for future: best EU practices in response to the requests of modern higher education seekers and labour market. Reuniunea este dedicată noilor abordări pedagogice și didactice în contextul învățământului la distanță, precum și metodologiei învățământului la distanță.  Prima zi a stagiului a început cu prezentarea Centrului de Inovare si Îmbunătățire a Predării Universitare a Universității din Palermo, care a atras atenția prin abordarea inovativă și prin diversitatea cursurilor pentru diferiți actori ai vieții universitare: profesori noi, profesori cu experiență, cercetători, staff administrativ. Totodată, au fost punctate și un șir de provocări în activitatea Centrului: lipsa motivației universitarilor pentru frecventarea cursurilor, numărul în scădere a celor care se înscriu la cursurile ș.a.

 

Ambasada Republicii Moldova din Israel informează că funcționează în regim alert, fiind prestate doar servicii consulare de urgență, cum ar fi emiterea documentelor de călătorie. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene recomandă tuturor cetățenilor Republicii Moldova care doresc să părăsească Israelul să utilizeze rutele comerciale disponibile în zilele următoare, fie că se îndreaptă spre Chișinău, București sau alte orașe din care pot călători mai ușor spre Republica Molodova. Reiterăm că următoarele zboruri pe cursa Tel-Aviv-Chișinău sunt programate pentru: 11.10.2023, 12.10.2023, 15.10.2023. Totodată, Ambasada Republicii Moldova în Israel a emis un comunicat prin care informează că vizele străinilor care se află legal în Israel și care expiră luna viitoare vor fi prelungite. Reamintim importanța respectării cu strictețe a instrucțiunilor de securitate emise de autoritățile israeliene.

 

Împreună cu Clubul Carte, vă invităm la serata literară a scriitoarei Anda Vahnovan, autoarea cărților „Sârme” și „Underground”. Veți afla despre parcursul, motivațiilor și inspirația scriitoarei Anda Vahnovan. Evenimentul va avea loc în data de 19 octombrie, ora 18:00, la sediul Ambasadei Republicii Moldova în Franța, 19 rue Henri Rochefort, 75017, Paris. Rugăm doritorii să se înregistreze la adresa electronică [email protected]

 

Meroslava Parii
11/10/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii