AGENDA ZILEI//12.12.2023

Meroslava Parii
11/12/2023
Grafică CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

Training pentru editori și jurnaliști de investigație privind modul de prezentare vizuală a investigațiilor jurnalistice

UNDE: Jolly Alon Hotel, str. Maria Cebotari, 37

CÂND: 09:00, 12-13 decembrie, curent

CONTEXT: Centrul de Investigații Jurnalistice desfășoară un training pe pentru editori și jurnaliști de investigație privind modul de prezentare vizuală a investigațiilor jurnalistice. Traineri în cadrul instruirii vor fi doi jurnaliști cu renume - Charlotte Aagaard și Johan Seidenfaden, de la Danwatch, Danemarca. Trainingul este organizați cu suportul International Media Support (IMS).
 

Conferința de încheiere a Programului Transnațional Dunărea în Republica Moldova

UNDE: Hotel Bristol, Sala Assembly Hall, str. Pușkin, 32

CÂND: 09:30

 

Ediția a XI-a a Conferinței Internaționale Anuale MACRO „Economia Moldovei în contextul integrării europene: soluții pentru stimularea dezvoltării, incluziunii și rezilienței economice”

UNDE: Digital Park, str. Mihai Viteazul, 15

CÂND: 10:00

CONTEXT: Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” și Fundația „Friedrich Ebert” Moldova (FES), vă invită să participați la ediția a XI-a a Conferinței Internaționale Anuale MACRO „Economia Moldovei în contextul integrării europene: soluții pentru stimularea dezvoltării, incluziunii și rezilienței economice”. Scopul celei de-a unsprezecea ediții a Conferinței Internaționale Anuale MACRO este de a discuta despre situația macroeconomică din Republica Moldova, prognoze și despre cum impulsionăm creșterea economică în contextul integrării europene. Transformarea forței de muncă din constrângere în sursă de creștere economică și atenuarea deficitului forței de muncă reprezintă un subiect central al ediției MACRO 2023.

 

Festivitatea de alocare a 18 milioane de lei din bugetul de stat pentru instituțiile de învățământ profesional tehnic

UNDE: Centrul de Excelență în Informatică și Tehnologii Informaționale, str. Sarmizegetusa, 48

CÂND: 10:00

CONTEXT: Ministerul Educației și Cercetării invită jurnaliștii la festivitatea de alocare a 18 milioane de lei din bugetul de stat pentru instituțiile de învățământ profesional tehnic. Resursele vor fi utilizate pentru îmbunătățirea condițiilor de studii și de trai în cămine. La festivitate vor participa ministrul Dan Perciun, secretarul de stat Galina Rusu și reprezentanții instituțiilor beneficiare.

 

Ședința Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică din 12 decembrie 2023

UNDE: Online

CÂND: 10:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

America House sărbătorește a 5-a aniversare

UNDE: America House, str. Bănulescu Bodoni, 27

CÂND: 10:00

CONTEXT: 12-16 decembrie, America House Chișinău sărbătorește a 5-a aniversare. Cu această ocazie, am planificat o serie de evenimente și programe speciale. Din program: Concurs de colaje; Instrumente de inteligență artificială, program pentru profesori și elevi; Club de conversații în limba engleză; Proiecție de film ș.a.

 

Evenimentul de totalizare a proiectului „Crearea oportunităților privind dezvoltarea afacerilor pentru fetele și femeile refugiate și din comunitățile locale”

UNDE: Centrul de Inovare și Transfer Tehnologie Nor Tek, str. Pușkin, 38

CÂND: 11:00

 

Spectacol „Păcală”, după P.Dulfu

UNDE: Teatrul Republican „Luceafărul”, str. Veronica Micle, 7

CÂND: 12:00

 

Ședința Consiliului superior al Procurorilor din 12 decembrie 2023

UNDE: Procuratura Generală, bd. Ștefan cel Mare, 73

CÂND: 13:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată  AICI

 

Ședința Comisiei administrație publică și dezvoltare regionalâ

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 508, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 13:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată  AICI

 

Declarația colectivelor IMSP Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și IMSP Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile privitor la proiectul de reorganizare a ascestor instituții

UNDE: IMSP Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, bd. Ștefan cel Mare, 163

CÂND: 13:00

 

Eveniment: Tânăr activ în Capitala Tineretului 2023

UNDE: Palatul de Cultură din municipiul Ungheni, str. Nicolae Bălcescu, 9

CÂND: 13:00

CONTEXT: Suntem încântați să vă invităm să vă înscrieți în calitate de participant sau premiant pentru nominația de „Tânăr activ în Capitala Tineretului 2023”. Această oportunitate vă oferă șansa de a fi recunoscut pentru contribuțiile semnificative și pentru implicarea voastră remarcabilă în comunitate. Ne dorim să evidențiem succesul și angajamentul tinerilor în dezvoltarea comunității noastre, iar voi aveți ocazia de a fi parte din această inițiativă remarcabilă.

 

Ceremonia de primire a lotului de tehnică și echipament pentru geniștii militari – din Partea Uniunii Europene, oferit Armatei Naționale prin intermediul Instrumentului European pentru Pace (EPF)

UNDE: Raionul Strășeni, satul Negrești, Batalionul Geniu „Codru”

CÂND: 14:00

 

Evenimentul de înmânare a certificatelor de finanțare în cadrul programului de suport a unităților economice care implementează programe de învătământ dual

UNDE: Clasa Viitorului, str. Ion Creangă, 1

CÂND: 14:00

 

Conferință de presă organizată de Coaliția Vocea Romilor cu tema „Prezentarea rapoartelor de monitorizare a HG 576 din august 2022. Program de susținere a romilor 2022-2025”

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 14:00

 

Lansarea Enciclopediei Centenarul Războiului de întregire și al Marii Uniuni (2014-2020)

UNDE: Biblioteca Națională a Republicii Moldova, str. 31 August 1989, 78A

CÂND: 14:00

CONTEXT: Biblioteca Națională din Republica Moldova organizează Lansarea Enciclopediei Centenarul Războiului de Întregire și al Marii Uniri (2014-2020). Enciclopedie conține bibliografie, manifestări științifice, monumente și insemne comemorative, 1662p., editată în condiții tipografice deosebite de Editura Univers Enciclopedic Gold și Editura Academiei Oamenilor de Știință din România.

 

Ședința Comisiei Electorale din 12 decembrie 2023

UNDE: Comisia Electorală Centrală, str. Vasile Alecsandri, 119

CÂND: 15:00

CONTEXT:  Agenda Ședinței poate fi vizualizată  AICI

 

Întâlnire cu meșterii ceramiști – Frații Scutelnic

UNDE: Artico, bd. Ștefan cel Mare, 169

CÂND: 16:00

CONTEXT: Acești talentați meșteri ceramiști aduc la viață arta tradițională a ceramicii într-un mod unic și contemporan. Cu o pasiune contagioasă pentru argilă, acești artizani transformă materia brută în opere de artă cu forme și culori surprinzătoare. În cadrul acestui eveniment, vei avea ocazia să descoperi povestea din spatele ceramicii Fraților Scutelnic, să explorezi diverse tehnici și să te inspiri pentru propriile tale creații artistice. Vei putea să pui întrebări, să interacționezi direct cu meșterii și să simți magia meșteșugului ceramic.

 

Concert caritabil – Copii pentru Copii

UNDE: Palatul Republicii, str. Maria Cebotari, 16

CÂND: 18:00

 

Spectacol: „ZACS”

UNDE: Geneza ART, str. Alexei Mateevici, 109/1

CÂND: 19:00

CONTEXT: O comedie grotească cu situații diverse și pline de umor. O mireasă care așteaptă și un mire care nu vine. „ZAGS” este o reflecție a societății anilor 90 cu re verberați în actualitate. Un spectru de relații clasice familiale, în care ne oglindim regăsindu-ne, 21 de caractere într-un delir nupțial.

 

APELURI DE ÎNSCRIERE

 

Ministerul Justiției aduce la cunoștință despre prelungirea termenului de selectare a candidaților pentru poziția de arbitru din partea Republicii Moldova, în sensul Acordului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 15 decembrie, curent
CONTEXT: Conform art. 404 alin. (2) al Acordului de Asociere RM-UE „Arbitrii trebuie să dețină cunoștințe de specialitate și experiență în drept și comerț internațional. Aceștia trebuie să fie independenți, să își exercite atribuțiile în nume propriu, să nu accepte instrucțiuni din partea niciunei organizații și a niciunui guvern, să nu fie afiliați guvernului vreunei părți și să respecte codul de conduită prevăzut în anexa XXXIV a Acordului de Asociere RM-UE”. Persoanele interesate, care întrunesc criteriile de eligibilitate menționate și posedă limba engleză, urmează să depună CV-ul, în limbile română și engleză, la sediul Ministerului Justiției din str. 31 August 1989, nr. 82 sau să-l remită electronic la adresa: stefan.arseni@justice.gov.md.

 

Ambasada SUA la Chișinău informează că Programul Global de Schimb pentru studenții de la Ciclul I, Licență (Global UGRAD), oferă burse de studii în SUA și invită studenții Universității de stat „Alecu Russo” din Bălți să participe la concurs

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 15 decembrie, curent

CONTEXT: Informații detaliate despre program: https://md.usembassy.gov/global-undergraduate-exchange-program-global-ugrad/ Pentru a primi răspunsuri la eventuale întrebări, apelați la http://education-moldova@state.gov

 

Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) invită antreprenorii să se înscrie la cea de-a XXI-a ediție a Expoziției naționale „Fabricat în Moldova”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 15 ianuarie, 2024

CONTEXT: Așteptăm companiile interesate să se înregistreze. Expoziția se va desfășura în perioada 31 ianuarie – 04 februarie 2024, la CIE „Moldexpo ” (mun. Chișinău, str. Ghioceilor 1). Pentru mai multe detalii vă rugăm respectuos să găsiți scrisoarea anexată și formularul de participare, iar pentru orice neclaritate contactați Secția evenimente de afaceri, târguri și expoziții a CCI a RM la tel: 022 210 725, 022 238 410 sau la adresa de e-mail: http://tatiana.saincuc@ chamber.md  Informații suplimentare despre eveniment, găsiți aici: „Fabricat în Moldova” 2024.

 

Serviciul Fiscal de Stat lansează concursul pentru selectarea persoanelor fizice sau juridice competente, certificate în domeniul evaluării, pentru efectuarea evaluării bunurilor sechestrate de către autoritatea fiscală

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 15 decembrie, curent

CONTEXT: Documentele pot fi prezentate la adresa e-mail: http://recuperarecreante@sfs.md  Telefoane de contact: 022 82 30 61, 022-82-30-74

 

Ministerul Finanțelor anunță concurs pentru ocuparea mai multor funcții publice vacante

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 30 decembrie, curent, 16:30

CONTEXT: Direcția politici în domeniul controlului financiar public intern. Consultant principal (pe domeniul auditului intern) – 1 funcție vacantă, Consultant principal (pe domeniul controlului intern managerial) – 1 funcție vacantă, Direcția protecția secretului de stat și integritate instituțională, Consultant superior - 1 funcție vacantă, Direcția managementul documentelor. Consultant superior - 1 funcție vacantă. Pentru mai multe detalii: http://http://mf.gov.md/ro/posturi-vacante

 

SABIT a început înregistrarea pentru programul "Agrobusiness pentru Eurasia”. Pot participa manageri de nivel mediu și superior, antreprenori, reprezentanți ai asociațiilor profesionale, oficiali guvernamentali din administrația locală sau centrală, cadre universitare (șefi de secții)

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 17 decembrie, ora Washington 12.00, Ora Chișinăului 19:00

CONTEXT: Datele programului: 2-17 februarie, 2024. Vă rugăm să urmați instrucțiunile de pe linkul de mai jos. Urmează să vă înregistrați pentru a vă seta un cont și să confirmați emailul. Veți putea completa formularul online după ce vi se confirmă eligibilitatea participării. Formularul e disponibil în engleză și rusă. Înregistrați-vă accesând:  http://https://sabit.smapply.us/
Pentru mai multe informații despre SABIT accesați: http://https://www.trade.gov/sabit-program

 

Guvernul Republicii Moldova continuă campania „Hai acasă de Crăciun”, care va promova tradițiile, obiceiurile și cultura noastră

CONTEXT: Îndemnăm cetățenii de acasă și din diasporă să povestească prin poze și video, cum se sărbătorește Crăciunul, ce amintiri au despre această sărbătoare și despre lucrurile care ne unesc și ne strâng la aceeași masă de sărbători, acasă. Toate acestea pot fi expediate pe adresa de e-mail: http://acasadecraciun@gov.md

 

Ministerul Educației și Cercetării, cu sediul Casa Guvernului, Piața Marii Adunări Naționale nr.1, MD-2033, anunță concurs pentru ocuparea următoarelor funcții vacante: Director al Școlii Profesionale din Cupcini, Edineț; Director al Centrului de Excelență în Transporturi din Chișinău; Director al Centrului de Excelență în Educație Artistică „Ștefan Neaga” din Chișinău
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 13 decembrie, curent, 16:00

CONTEXT: Dosarul de concurs poate fi depus prin e-mail http://cancelaria@mec.gov.md prin

 

Asociația Obștească „Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova” invită companiile specializate să participe la concursul de oferte pentru furnizarea de servicii de instruire în cadrul programului „LEADER din Republica Moldova în tranziție – de la pilotare la instrument de coeziune economică, socială și teritorială”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 12 decembrie, curent

CONTEXT: Obiectivul concursului: Achiziționarea serviciilor de instruire pentru implementarea eficientă a programului menționat. Cursuri solicitate: Contabilitatea în Asociațiile GAL: resurse umane și relații contractuale în cadrul GAL. Conflictele de interese. Managementul riscurilor. Pentru mai multe detalii: https://rb.gy/nbtz9y

 

Anunț concurs de participare la procedura de achiziție prin metoda cererii ofertelor de prețuri pentru procurarea echipamentelor pentru furaje și pentru procesarea si păstrarea produselor lactate

CONTEXT: Detalii privind condițiile de participare: http://https://shorturl.at/cuX01 Achiziția se realizează în cadrul proiectului „Răspunsul Multidimensional la Provocările Emergente în Materie de Securitate Umană”, finanțat de Guvernul Japoniei și implementat de PNUD Moldova.

 

Oficiul Mobilități Academice din cadrul Departamentului Cooperare Internațională, Universitatea de Stat din Moldova, în parteneriat cu Școala Națională de Studii Politice și Administrative din Bucureşti (SNSPA), România, anunță concurs de selectare a beneficiarilor de mobilitate academică pentru cadrele didactice/administrative a USM

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 13 decembrie, 17:00

CONTEXT: Domenii: Științe Politice, Relaţii Internaţionale, Studii Europene. Pentru mai multe detalii  AICI

 

Comitetul Economic și Social European (CESE) invită tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, care votează pentru prima, dată să participe la evenimentul emblematic “Europa Ta, Cuvântul Tău!” (YEYS). Evenimentul este destinat tinerilor din din țările candidate, inclusiv din Republica Moldova și Ucraina, toate statele membre UE și din Regatul Unit

TERMEN LIMITĂ DE APICARE: 31 decembrie, curent

CONTEXT: În acest an, evenimentul va avea loc la Bruxelles, la 6 martie 2024, în cadrul Săptămânii Societății Civile a CESE (4-7 martie 2024), în perioada premergătoare alegerilor europene. Evenimentul își propune să inspire participanții să își exercite dreptul democratic de a vota, să încurajeze în mod activ prietenii, colegii, rudele să facă acest lucru. Pentru candidații selectați, CESE va asigura și va plăti cazarea la Bruxelles pentru două nopți, un zbor dus-întors (clasa econom) sau o călătorie cu trenul/autobuzul între țara de reședință și Bruxelles. Pentru mai multe detalii  AICI
 

Asociația Obștească Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției are onoarea să Vă invite la GALA DE INTEGRITATE 2023, care va avea loc pe data de 15 decembrie 2023, începând cu ora 15:00, la Artcor Creative HUB, str. 31 August 1989, 137

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 12 decembrie, curent

CONTEXT: GALA DE INTEGRITATE 2023 are scopul de: a încuraja entitățile publice în cultivarea integrității în sectorul public și de a preveni apariția manifestărilor de corupție; a crește încrederea societății în faptul că entitățile și agenții publici își îndeplinesc misiunea în conformitate cu interesul public, inclusiv în procesul de interacțiune cu sectorul privat. Linkul pentru înregistrare  AICI 

 

Concurs pentru elevi la tema: Efectele negative provocate de fenomenul Corupției

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 15 decembrie, curent

CONTEXT: A fost dat start concursului în cadrul căruia elevii se vor expune prin desene, poezii și compoziții plastice la tema: Efectele negative provocate de fenomenul Corupției. Sunt invitați să participe elevii claselor gimnaziale (5 - 9) din municipiul Strășeni. Creațiile pot fi depuse la primăria Strășeni, în of. 18, doamnei Ceban Alina. Concursul este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană (European Union in the Republic of Moldova) și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova) și Centrul Contact.

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, întreprinde o vizită de lucru la Washington, SUA

CONTEXT: În cadrul vizitei ministra Justiției, s-a întâlnit cu Procurorul general al SUA, Merrick B. Garland, și adjunctul său, care este și consilier pe afaceri internaționale, Bruce Swartz. Printre subiectele discutate cu cei doi oficiali au fost: contextul regional și procesele inițiate în sistemul justiției din Republica Moldova; dificultățile întâmpinate la investigarea cazurilor de rezonanță, inclusiv cele de corupție, și necesitatea capacitării suplimentare pe acest segment; cooperarea cu diferite instituții americane, în special cu Departamentul de Justiție al SUA. Cu echipa asistentului adjunct al procurorului general al Statelor Unite, Bruce Swartz, au fost abordate modalitățile de cooperare și de suport pentru fortificarea instituțiilor anticorupție din Republica Moldova, pe domeniul expertizei judiciare, mijloacele de schimb de experiență la investigarea cauzelor complexe și de punere în aplicare a bunelor practici ale autorităților americane.
 

Vicepremierul, Nicu Popescu, întreprinde două vizite de lucru, una la Bruxelles și cealaltă la Paris

CÂND: 11-14 decembrie, curent

CONTEXT: La Bruxelles, șeful diplomației Republicii Moldova va avea mai multe întrevederi cu oficiali europeni, inclusiv cu Gert-Jan Koopman, directorul general al Direcției Generale Vecinătate și Negocieri de Extindere a UE, dar și cu omologii săi din statele membre UE. La Paris, ministrul de externe, Nicu Popescu, va participa la OCDE Eurasia Week, unde va fi semnat și un memorandum de înțelegere dintre Republica Moldova și OCDE. În marja acestui eveniment vicepremierul Nicu Popescu va avea mai multe întrevederi bilateralei cu oficiali francezi.

 

Conferința Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice

UNDE: Dubai, Emiratele Arabe Unite

CÂND: 30 – 12 decembrie, curent

CONTEXT: În acest an, Conferința Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice are loc la Dubai, Emiratele Arabe Unite (EAU). Republica Moldova este reprezentată, la moment, de excelența sa, doamna ministru al mediului, Iordanca-Rodica Iordanov. Ambițiile acestui an sunt elucidate, la moment, în sumarul primei săptămâni, prezidate de Sultan Al Jaber. Punctele de reper și cele mai importante obiective au fost discutate și menționate repetat de către reprezentanții mai multor țări și organizații internaționale. Accelerarea tranziției energetice și reducerea emisiilor înainte de 2030, transformarea finanțării climatice, prin îndeplinirea vechilor promisiuni și stabilirea cadrului pentru un nou acord privind finanțarea, punerea naturii, oamenilor, vieții și mijloacelor de existență în centrul acțiunii împotriva schimbărilor climatice și mobilizarea pentru cel mai incluziv COP vreodată sunt principalele direcții abordate.

 

Întâlnire cu Viceprim-ministrul, Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba

UNDE: Ambasada Republicii Moldova în Franța, 19 rue Henri Rochefort, 75017 Paris

CÂND: 18:30, 14 decembrie , curent

CONTEXT: Vă invităm la o întâlnire cu Viceprim-ministrul, Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, care se va afla într-o vizită de lucru la Paris. Reuniunea se va desfășura în incinta Ambasadei Republicii Moldova în Franța. Rugăm doritorii de a participa la discuție să confirme prezența la adresa: http://paris@mfa.gov.md.

 

„Acasă de Crăciun” revine în Cantabria cu ediția a II-a

UNDE: Spania, Regiunea Cantabria, Santander

CÂND: 17:00, 16 decembrie, curent

CONTEXT: „Acasă de Crăciun” revine în Cantabria cu ediția a II-a – un spectacol magic, cu doi artiști legendari din Republica Moldova. Valentin Uzun și Nelly Ciobanu vor cânta cu drag pentru voi – publicul din Spania. Ne vom transfera cu toții ACASĂ, în atmosfera dulce a sărbătorilor de iarnă. Asociația „Din Inima Diasporei Unite” vă promite un show grandios.
Bilete Online accesibile pe: https://mutick.com/.../entradas-biletes-nelly-ciobanu...

Meroslava Parii
11/12/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii