AGENDA ZILEI//13.09.2023

Meroslava Parii
12/09/2023

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

 

La Centrele de instruire ale Armatei Naționale a fost dat start exercițiului multinaţional combinat „Scutul de Foc/Rapid Trident — 2023”. În cadrul exerciţiului, contingentele de militari moldoveni, români și americani vor executa trageri de luptă din armamentul de infanterie şi sisteme de artilerie, pe timp de noapte şi zi, cu implicarea unităților de tehnică din dotarea Armatei Naționale. Ministerul Apărării informează repetat populația că în perioada desfășurării exercițiului, vor avea loc deplasări ale unităților de tehnică militară pe traseele din țară. Menționăm că toate măsurile de siguranță necesare în timpul antrenamentelor, care se vor desfășura inclusiv pe drumurile naționale, vor fi respectate fără a perturba activitatea publică. Recomandăm cetățenilor să respecte condițiile de acces în apropierea centrelor de instruire ale Armatei Naționale pe durata exercițiilor și să fie vigilenți pentru evitarea răspândirii informațiilor false pentru a preveni dezinformarea. „Scutul de Foc/Rapid Trident 2023” se desfăşoară până la data de 22 septembrie 2023, cu participarea a circa 500 de militari.
 

 

Program de formare profesională

UNDE: Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, str. Ion Creangă, 1

CÂND: 09:00, 11-15 septembrie, curent

CONTEXT: La Universitatea Pedagogică de Stat  „Ion Creangă” din Chișinău are loc procesul de instruire a cadrelor didactice universitare și preuniversitare ca mentori de practică pedagogică.
Programul de formare profesională a mentorilor de practică pedagogică a fost elaborat de Prof. univ. Dr. Daniel Mara, Decanul Facultății de Științe Socio-Umane, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, formator de mentorat educațional în România, care va realiza și sesiunile de instruire.
Scopul programului constă în dezvoltarea competențelor cadrelor didactice din învățământul universitar și preuniversitar în domeniul mentoratului de practică pedagogică, atât din perspectiva formării inițiale a personalului didactic, cât și din perspectiva facilitării integrării și adaptării profesorilor debutanți la specificul organizării și funcționării sistemului educațional.
 

 

Workshop: „Welcome to e-Commerce”

UNDE: Online, platforma ZOOM

CÂND: 09:00

CONTEXT: Camera de Comerț și Industrie din Republica Moldova, în parteneriat cu Centrul pentru Antreprenoriat al Camerei de Comerț Internaționale și compania DHL invită agenții economici la o serie de workshop-uri online în cadrul programului GoTrade – o inițiativă de consolidare a capacităților IMM-urilor moldovenești de a se integra în comerțul regional și global
Primul workshop online ”Welcome to e-Commerce” –  lansarea unei afaceri internaționale de comerț electronic- va avea loc pe data de  13 septembrie. Subiectele abordate:  Importanța logisticii pentru clienții finali; Tipurile de e-comerț, valoarea e-comerțului și canalele digitale;  Rolul logisticii în comerțul electronic transfrontalier.

 

 

Coaching Fiscal pentru Antreprenori și Contabili  

UNDE: Vioser, str. Mitropolit Varlaam, 65

CÂND: 09:00

CONTEXT: Vino la curs și învață cum funcționează sistemul de Impozite și Taxe în Republica Moldova și cum să le gestionezi cât mai optim și rațional. Agenda evenimentului:  Impozitele și taxele în Republica Moldova. Impozitarea nerezidenților; Taxa pe valoare adăugată (TVA);

Impozitul pe venit din activitatea de întreprinzător. Impozitele și contribuțiile din salariu
3.1 Impozitul pe venit din activitatea de întreprinzător;  Planificarea fiscală eficientă prin prisma aplicării diferitor metode de optimizare fiscală.

 

 

Ședința Guvernului Republicii Moldova din 13 septembrie 2023

UNDE: Guvernul Republicii Moldova, str. Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 10:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Ședința Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 114,  bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 10:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate  fi vizualizată AICI

 

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va susține discursul privind starea Uniunii Europene

UNDE: Parlamentul European, linc de conectarea on-line pentru a urmări în direct discursul privind starea Uniunii. 

CÂND: ora 10:00.

CONTEXT  În discursul său din 2023 privind starea Uniunii, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va prezenta principalele priorități și inițiative emblematice pentru anul următor, pe baza succeselor și realizărilor Uniunii Europene din ultimii ani. Acesta va fi ultimul discurs din cadrul actualului mandat legislativ, înainte de alegerile europene din 2024.

 

Sesiune de informare privind mecanismul 2% și înregistrare în lista beneficiarilor desemnării procentuale
UNDE: Platforma ZOOM, Online

CÂND: 10:00

CONTEXT: Centrul CONTACT, invită reprezentanții organizațiilor societății civile să participe la sesiunea de informare privind mecanismul 2% și procedura de înregistrare a organizațiilor societății civile în lista beneficiarilor desemnării procentuale. În urma sesiunilor de informare, Centrul CONTACT va oferi consultații individuale pentru un număr limitat de organizații, care vor să se înscrie în lista beneficiarilor mecanismului. Detalii despre consultații vor fi oferite în cadrul sesiunilor. Sesiunea de informare este organizată de Centrul CONTACT, cu susținerea financiară a Suediei.
 

Lansarea rețelei de iluminat stradal, construită în Programul Național  „Satul European" în satul Calfa, Anenii-Noi

UNDE: localitatea Calfa, Anenii Noi

CÂND: 10:00  .

 

Conferință de presă după Ședința Guvernului Republicii Moldova 

UNDE: Guvernul Republicii Moldova (intrarea din str. Pușkin), str. Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 11:00

 

 

Lecție publică: „The Late Soviet Biopic: From Heroes to Personalities”

UNDE: Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Istorie și Filosofie, sala 530, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 11:30

CONTEXT: Vă invităm să participați la Lecția publică „The Late Soviet Biopic: From Heroes to Personalities”, susținută de către profesorul Catriona Kelly de la Universitatea Cambridge.
Moderator: Igor Cașu, directorul Agenției Naționale a Arhivelor.
 

 

 

Conferință de presă organizată de Partidul Platforma Demnitate și Adevăr cu tema „Autonomia fiscală a localităților și pomenele electorale de la guvernare”

UNDE: Sediul Partidului  Platforma Demniate și Adevăr, str. Columna, 135

CÂND: 12:00

 

 

Briefing de presă al Fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, Sala de conferințe, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 13:00

 

 

Conferință de presă dedicată lansării concursului „Capitala Tineretului” - Ediția 2024

UNDE: Guvernul Republicii Moldova, Holul Central, str. Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 14:00

 

 

Ședința ordinară a Consiliului Fălești

UNDE: Primăria municipiului Fălești, Sala de ședințe

CÂND: 14:00

 

 

Seminar practic: „Impozitul  pe bunurile imobiliare și funciar. BIJ 17”

UNDE: Proactive, str. Mitropolit Varlaam, 65

CÂND: 14:00

CONTEXT: Scopul seminarului este de a clarifica toate aspectele legate de calculul și plata impozitului pe clădiri și terenuri, precum și cele privind întocmirea și prezentarea "Calculul impozitului pe bunurile imobiliare – BIJ 17." Seminarul este recomandat pentru contabili, auditori și directori care și își doresc să-și dezvolte competențe profesionale în domeniu. În cadrul evenimentului vei afla: care imobile sunt impozitate; ce este valoarea cadastrală și cum o aflăm?
cum se calculează impozitul pe bunurile imobiliare; care sunt particularitățile impozitării terenurilor; când se achită impozitul pe bunurile imobiliare; cine poate beneficia de facilitățile la plata impozitul pe bunurile imobiliare; care sunt aspectele specifice de completare a Calcului impozitului pe bunurile imobiliare – BIJ 17.

 

 

Ședință  de consultare și informare cu privire la mecanismul de funcționare și finanțare a măsurilor de eficiență energetică prin intermediul viitorului Fond de eficiență energetică în sectorul rezidențial din Republica Moldova

UNDE: Orașul Bălți, Incinta CET Nord, Secția relații cu  clienții, str. Ștefan cel Mare, 168

CÂND: 16:00

CONTEXT: Agenția pentru Eficiență Energetică invită reprezentanții Asociațiilor de locatari la o ședință de consultare și informare cu privire la mecanismul de funcționare și finanțare a măsurilor de eficiență energetică prin intermediul viitorului Fond de eficiență energetică în sectorul rezidențial din Republica Moldova. În acest context AEE planifică organizarea a 2 ședințe cu reprezentanții Asociațiilor de locatari din municipiile Chișinău și Bălți. În cadrul ședințelor de consultare, reprezentanții AEE vor prezenta conceptul viitorului Fond de eficiență energetică în sectorul rezidențial, precum și procedura de aplicare la apelul de identificare a asociațiilor ce vor beneficia de un audit energetic care urmează a fi lansat în curând.
 

 

Îtâlniri în cadrul Proiectului cultural „Cartea Deschisă: Scriitori fără Frontieră”

UNDE: Muzeul Național al Limbii Române, Sala Galbenă, str. Alexei Mateevici, 79

CÂND: 16:00

CONTEXT: Institutul pentru Inițiative Culturale și Educaționale, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române, Moldmetal și Editura Cartier, își organizează următoarea întâlnire din cadrul Proiectului cultural „Cartea Deschisă: Scriitori fără Frontieră”. În cadrul activității se vor organiza două întâlniri. Prima întâlnire cu  tema: „Realități politice și ficțiune în romanul Specii”, moderată de Emilian Galaicu-Păun.

 

 

Balul Bobocilor USMF

UNDE: Universitatea de Stat  de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Complexul Sociocultural, str. Nicolae Testemițanu, 25

CÂND: 17:00

CONTEXT: Este primul tău an universitar și zilele par clipe în care nu reușești nimic? Nu te întrista. Alături de noi, viața studențească devine colorată. Te invităm cu mult drag la Balul Bobocilor USMF, să te distrezi și să trăiești clipe de neuitat. La preselecție sunt invitați toți doritorii Anului 1, indiferent de facultate și programul de studii.
 

 

Webinar: Să facem cunoștință – Psihologul școlar

UNDE: Psihologie.MD, bd. Dacia 65/19

CÂND: 18:00
CONTEXT: Rolul psihologului școlar crește de la an la an. Tot mai mulți manageri școlari, cadre didactice, părinți înțeleg în ce constă acest rol și care este locul psihologului școlar în asigurarea succesului școlar al elevilor și a climatului psihologic favorabil în instituția școlară. Vă invităm la prima activitate din cadrul cursului „Intervenții psihologice în școală” – un curs de 75 activități, grupate în 8 module, organizat cu scopul dezvoltării competențelor profesionale ale psihologului școlar. Abilităti dobândite: Identificarea profilului psihologului școlar; Explorarea direcțiilor de activitate ale psihologului școlar; Stabilirea strategiilor de soluționare a problemelor cu care se confruntă un psiholog școlar.

 

 

Zilele Programatorului la Tekwill - Programmers Day 2023

UNDE: Tekwill, str. Studenților, 9/11

CÂND: 18:00

CONTEXT: Invităm toți iubitorii de tehnologie și dezvoltatori profesioniști să se alăture Zilei Programatorului la Tekwill. Ziua Programatorului este modul nostru de a celebra experții care transformă liniile de cod în artă, geniile care proiectează lumea digitală și profesioniștii care rezolvă misterele binare. Prin participarea la eveniment, vă puteți alătura unei conferințe exclusive, în care speakerii vor împărtăși informații valoroase despre lumea IT-ului, iar mai târziu, sunteți invitați să luați parte la un after-party, unde comunicarea și socializarea vor fi în centrul atenției.
 

 

Eveniment jubiliar EUROLAN-2023

UNDE: Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți

CÂND: 10-17 septembrie, curent

CONTEXT: USARB, găzduiește ediția a 16-a a Școlii de toamna EUROLAN-2023, cu genericul „Arhitecturi, resurse, evaluare și implicații ale IA generative”. Evenimentul jubiliar EUROLAN-2023,  (30 de ani de la fondare) își ține lucările în nortek - Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic, subdiviziune a USARB - Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți. EUROLAN-2023 se concentrează pe cercetări recente în generarea limbajului natural, învățarea automată aplicată limbii, inteligența artificială și sisteme de raționament, lingvistica computațională și implicațiile inteligenței artificiale în societate, educație și știință, pentru a familiariza participanții cu teoria și practica modelelor generative de inteligență artificială.
 

 

Spectacol: „Tosca” la Festivalul Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu” – Ediția a 31-a

UNDE: Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, bd. Ștefan cel Mare, 152

CÂND: 18:00

CONTEXT: Suntem mândri să prezentăm una dintre cele mai captivante opere ale tuturor timpurilor – Tosca, de Giacomo Puccini. Cu un subiect plin de intrigi, pasiune și trădare, această operă clasică italiană va purta publicul într-o călătorie emoționantă prin culisele Romei. Sub titlul „Tosca”: Pasiune și Destin”, opera aduce în prim-plan povestea de dragoste intensă dintre Floria Tosca, o soprana celebră, și Mario Cavaradossi, un artist revoluționar. Însă dragostea lor este pusă la încercare de influența nemiloasă a baronului Scarpia, șeful poliției secrete, care este hotărât să o aibă pe Tosca pentru el însuși. Într-un decor de răsturnări de situații și trădări surprinzătoare, eroii noștri se luptă pentru dragostea lor și pentru libertatea de a trăi după propriile lor principii.

 

 

„Seaside Stories”, spectacol de la Constanța - la Reuniunea TNR, Chișinău 2023
UNDE: Teatrul National „Mihai Eminescu”, bd. Ștefan cel Mare, 79

CÂND: 19:00
CONTEXT: „Seaside Stories”, o succesiune de povești cu personaje diferite, cu întâlniri fulgurante, scurte momente intense decupate din viață, poate dintre acelea pe care le-am trăit cu toții, cu picioarele pline de nisip, cu pielea încrețită pe care soarele a uscat apa mării, cu simțurile percepând constant, dincolo de întâmplări, în background, fâșâitul valurilor, oglinda apei cu nuanțele ei niciodată aceleași, linia orizontului, liniștea adâncului, gustul sărat al aerului, mirosul algelor și scoicilor în putrefacție, muzica repetitivă a teraselor, culorile stridente ale jucăriilor de plajă. Substratul comun al poveștilor este acel sentiment al vacanței pe litoral, pe care îl împărtășesc, deși nu-l conștientizează întotdeauna, și cei ce locuiesc în apropierea lui, și cei ce revin aici an de an sau măcar din când în când.
 

 

 

APELURI DE ÎNSCRIERE

 

 

Proiectul EU4Culture, finanțat de UE, a lansat cel de-al patrulea apel pentru granturi de mobilitate, adresate artiștilor și profesioniștilor din domeniul cultural care locuiesc în afara capitalelor din Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan și Georgia. Concursul își propune să promoveze dialogul intercultural și schimbul de cunoștințe între profesioniștii din domeniul cultural. Acesta va sprijini o gamă largă de activități, inclusiv stagii, vizite de studiu, conferințe, dezvoltare profesională și alte inițiative desfășurate într-o altă țară. Artiștii și profesioniștii din domeniul cultural cu vârsta de la 18 ani, din toate sectoarele culturale și creative, care își au sediul în orașe, care nu sunt capitale sau în zone rurale din aceste țări, sunt eligibili pentru a aplica. Proiectele de mobilitate selectate pot fi implementate între 15 noiembrie 2023 și 31 august 2024 în statele membre ale UE, în țările partenere ale UE și în alte țări europene. Pentru a aplica la granturile de mobilitate EU4Culture, candidații trebuie să prezinte un plan de acțiune și un buget pentru mobilitatea internațională propusă prin intermediul Portalului de Aplicații Goethe (GAP).
Mai multe detalii -> bit.ly/3DgR3LE
Termenul limită pentru depunerea candidaturilor este 25 septembrie 2023, ora limită – 18:00 (CET).

 

 

Indiferent de vârstă sau experiență profesională, cu sprijinul Orange Digital Center, visul tău de a fi antreprenor poate deveni realitate. Dacă vrei să ai un business, dar nu știi de unde să începi, vino în programul Antreprenoriat de la Zero și învață pas cu pas cum să lansezi prima ta afacere.
În perioada 7 octombrie - 20 noiembrie, beneficiază de mentorat, participă la 7 sesiuni și 7 workshop-uri și parcurge pas cu pas etapele esențiale, de la generarea de idei până la digitalizarea și automatizarea business-ului. Programul este în limba română și este absolut gratuit. Locație: Offline, Orange Digital Center (str. Ion Creangă 1).  Aplică până pe 29 septembrie 2023, ora 23:59: https://bit.ly/aplic-acum
Programul educațional Antreprenoriat de la Zero este lansat de Fundația Orange sub umbrela Orange Digital Center și este realizat în parteneriat cu Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, implementat de Acceleratorul de Inovații și Antreprenoriat Dreamups.

 

 

Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova invită agenții economici să participe la Forumul de afaceri Moldova – Estonia organizat pe data de 05 octombrie 2023.
Evenimentul se va desfășura în sala de conferințe, etajul II, hotelul Courtyard by Marriot (mun. Chișinău, str. Arborilor, nr. 21/A). Înregistrarea participanților va avea loc între orele 12.30 – 13.00.
În cadrul reuniunii de afaceri vor fi organizate întrevederi bilaterale, unde veţi avea posibilitatea să stabiliţi relaţii de afaceri şi parteneriat cu agenţii economici estonieni. În cazul interesului de participare la Forumul de Afaceri Moldova – Estonia, vă rugăm să transmiteți în adresa Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova formularul de participare completat până la data de 02 octombrie 2023.

 

 

Continuă înscrierea la  Concursul  Crama Viitorului 2023. Concursul vizează inovația și modernizarea de la butuc până la sticlă. Toate vinăriile înscrise vor beneficia de asistență tehnică și consultanță. Pot participa  toate vinăriile din Republica Moldova, înregistrate conform legislației în vigoare, care au o reputație bună și sunt înregistrate în Registrul Vitivinicol. Care sunt pașii de urmat?
1. Completați formularul de înscriere la concurs - https://rb.gy/iutlk
2. Elaborați o propunere de proiect (pitch), conform modelului care poate fi descărcat aici: https://rb.gy/2xn8s
3. Trimiteți pitch-ul la: [email protected] până pe 20 septembrie 2023, ora 17:00.
Ocazie unică pentru a fi în pas cu cele mai noi tehnologii precum IoT, roboți, drone, ERP, CRM, inteligență artificială și multe altele. Fiecare companie-candidat la program poate beneficia de servicii de consultanță subvenționate prin program pentru identificarea tehnologiilor, elaborare specificații tehnice, facilitare dialog cu furnizorii tech. Concursul este organizat de Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova (PCRR),  Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) și Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA).
 

 

Universitatea de Stat din Moldova (USM) în parteneriat cu Moldova Institut Leipzig e. V. (MIL), Universitatea Națională de Stat „Iuri Fedkovici” din Cernăuți, Universitatea de Stat „Ivan Șavanișvili” (TSU) și Liceul Teoretic „M. Kogălniceanu” organizează atelier de lucru pe subiectul „Războiul în predarea istoriei” ”. Proiect susținut financiar de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania (AA). Workshop-ul va avea loc în perioada 01-05 noiembrie 2023 și este predestinat pentru cadrele didactice din liceele din Republica Moldova și reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării din țară, care sunt interesați de subiecte controversate și care se întreabă cum pot fi predate aceste subiecte elevilor în cadrul lecțiilor de istorie la şcoală. De asemenea acest atelier oferă posibilitatea de a aborda tema războiului, a discuta cum sunt prezentate crimele de război, precum și de a face schimb de opinii în acest sens cu experți din Germania, Georgia și Ucraina.

Data limită pentru depunere a dosarului este 22 septembrie 2023,  și poate fi expediat la adresa de

email: uni-leipzig.de/-mil/felder.htm

 

 

În perioada 1 august – 15 septembrie, curent,  Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului recepționează  cereri pentru compensarea cheltuielilor suportate de către agenții economici implicați în organizarea și realizarea programelor de formare profesională a elevilor din învățământul dual. Solicitarea compensației se efectuează prin depunerea online a unei cereri tipizate, însoțită de documente confirmative care poate fi completă aici https://shorturl.at/ixGM2
Aceste cheltuieli vor fi decontate în proporție de cel mult 50% și vizează: instruirea și retribuirea muncii maistrului-instructor al unității; transport, hrană și cazare; remunerație de formare profesională; materialele necesare formării profesionale a elevilor (unelte și/sau materiale consumabile); alte cheltuieli ordinare și necesare. Mai multe detalii privind modalitatea de compensare la numărul de tel. 022 221055. Pentru mai ulte informații AICI

https://shorturl.at/HXZ49

 

 

Platforma Ofemeie organizează Gala ‘’Ofemeie’’ ediția II, un eveniment grandios pentru a sărbători și recunoaște realizările remarcabile ale femeilor din diasporă din întreaga lume. Evenimentul va avea loc la Paris, în data de 17 septembrie, curent. Acest cadru elegant și rafinat va oferi o experiență unică, înconjurată de frumusețea orașului luminat de romanticele luminări nocturne ale Parisului. În cadrul evenimentului va avea loc decernarea de diplome pentru cei mai activi lideri comunitari din Diaspora. Astfel ne dorim să punem în valoare și să motivăm spre implicare socială și comunitară mai mulți cetățeni în vederea dezvoltării relațiilor dintre Republica Moldova și comunitatea din Diaspora. Vă invităm să continuăm networking-ul la cina festivă unde vom sărbători și recunoaște împreună realizările remarcabile ale anului 2022, a femeilor vorbitoare de limba română din Diaspora.
Pentru a procura bilet și pentru Forumul Economic European accesează link-ul: https://iticket.md/event/forumul-economic-european

 

 

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova, lansează apelul de depunere a cererilor de stabilire a cuantumului de motorină din ajutorul umanitar extern, destinat suportului agricultorilor afectați de seceta din 2022. Instituția responsabilă de recepționare a cererilor de ajutor este AIPA-Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. Așadar, fermierii se pot apropia la oficiile teritoriale ale Agenției, pentru a depune setul de documente. Termenul limită este 29 septembrie 2023.

 

 

Apel deschis pentru depunerea aplicațiilor la proiectele standard a Programului Interreg NEXT România-Republica Moldova.  Autoritatea de Management a Programului Interreg NEXT România-Republica Moldova lansează primul apel de proiecte standard. Fondurile europene disponibile pentru acest apel de proiecte însumează 40 milioane de euro. Pot fi depuse proiecte care aduc beneficii în următoarele domenii: prevenirea și combaterea dezastrelor naturale, educație, sănătate, turism și managementul frontierei. Termenul limită pentru depunerea aplicațiilor este 8 decembrie 2023, orele 16:00. Sistemul electronic folosit la depunerea aplicațiilor este JEMS și poate fi accesat aici. Pentru eventuale dificultăți întâmpinate în procesul de depunerea a aplicațiilor, vă rugăm să contactați Secretariatul Comun al Programului Interreg NEXT, la adresa [email protected].

 

 

Concurs Propuneri de Proiecte în domeniul Conservării bazate pe comunitate a ecosistemelor și speciilor amenințate Programul de Granturi Mici (SGP) al Facilităţii Globale de Mediu (GEF), implementat de PNUD Moldova, invită OSC-urile (inclusiv GAL-urile) să prezinte propuneri de proiecte în domeniul Conservării bazate pe comunitate a ecosistemelor și speciilor amenințate.
Perioada maximă de implementare a proiectului va fi de 24 luni. Pentru a se demonstra susţinerea proiectului pe plan local şi durabilitatea rezultatelor, proiectul trebuie să asigure o cofinanţare, la un nivel de cel puţin 50% din costurile totale ale proiectului.  Activități eligibile: Protecție peisaje;  Împăduri; Înierbări; Consolidarea rețelei de arii protejate;  Reabilitare peisaje agricole și rurale; Protejarea speciilor amenințate. Procedura de aplicare: Setul de documente va fi prezentat electronic la adresa [email protected], indicându-se în subiectul mesajului: „GEF SGP, Grant Tematic BD, [denumirea ONG-ului aplicant]”. Termenul limită de depunere a propunerilor de proiecte este 30 Septembrie 2023, 23:59 (GMT +2). Pentru informație adițională cu privire la procesul de participare la concurs, Vă rugăm să-l contactați pe Denis Parea, Coordonator Național, Programul de Granturi Mici al GEF, prin e-mail: [email protected], sau la tel. (+373) 22 839-876, mob. 0 686 86 777.

 

 

Oficiul mobilități academice din cadrul Departamentului Cooperare Internațională, Universitatea de Stat din Moldova, în parteneriat cu Universitatea Aristotel din Salonic, Grecia,  anunță concurs de selectare a beneficiarilor de mobilitate academică pentru cadrele didactice/administrative. Domenii:
Toate domeniile (All areas). Perioada de aplicare: 26 Septembrie 2023. Mobilitatea se va desfășura în simestrul II al anului academic 2023-2024, până la 19.07.2024. Selecția și adjudecarea:
Comisia de selecție pentru adjudecarea mobilităților va fi formată cu 3 zile înainte de concurs. Componența comisiei va fi comunicată candidaților și publicată pe pagina web https://international.usm.md/?page_id=398 în ziua interviului/concursului.
Dosarul cu actele datate, semnate și scanate în format PDF (în limba engleză) urmează să fie expediate la adresa [email protected]. În denumirea mesajului se va indica: Numele, Prenumele candidatului + Facultatea de origine + Oferta de mobilitate pentru care depune dosarul (Universitatea gazdă). Pentru detalii și asistență contactați Oficiul mobilități academice al USM [email protected] și/sau 067560170.

 

 

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

 

Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, efectuează în perioada 11-15 septembrie curent două vizite de lucru la Lisabona, Portugalia și Roma, Italia, pentru aprofundarea dialogului bilateral, discutarea agendei europene și impulsionarea procesului de aderare a țării noastre la UE. La Lisabona, ministrul Nicu Popescu se va întâlni cu João Gomes Cravinho, ministrul afacerilor externe al Portugaliei, Tiago Antunes, secretar de stat pentru afaceri europene, adjunct al prim-ministrului Portugaliei, precum și cu alți oficiali portughezi. La fel, va fi semnat Memorandumul de cooperare dintre Institutul Diplomatic al MAEIE și cel al Republicii Portugheze. La Roma, vicepremierul Nicu Popescu va avea întrevedere cu ministrul de externe al Italiei Antonio Tajani și va participa la audieri în ședința Comună a Comisiilor pentru afaceri externe ale Senatului și camerei deputaților. De asemenea sunt preconizate discuții cu ministrul pentru afaceri europene Raffaele Fitto. În seara zilei de 14 septembrie, ora 18:00, ministrul Nicu Popescu va discuta cu diaspora noastră din Italia, la sediul Ambasadei noastre.

 

 

Până la data de 24 noiembrie 2023, patru salvatori din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență din Republica Moldova, participă la Cursul de instruire pentru formatori de paramedici. Instruirile sunt organizate de către Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (RoAid), care se desfășoară în orașul Târgu Mureș, România. Aici, angajații IGSU sunt instruiți în domeniul acordării primului ajutor calificat, de către experții Centrului de Formare Formatori, Pregătire în Descarcerare și Asistență Medicală de Urgență Târgu Mureș din cadrul ISU „Horea” al județului Mureș. În cadrul cursului participă 27 de persoane, dintre care 23 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne și Serviciul Grănicerilor de stat din Ucraina. Cursul are drept scop pregătirea personalului selectat pentru a fi ulterior instructori în acordarea primului ajutor calificat și descarcerare la nivel național. Potrivit IGSU până la momentul actual în Republica Moldova, 227 de salvatori au finalizat cursuri de paramedici SMURD, care participă în misiuni de salvare.

 

 

Republica Moldova participă în premieră la cea de-a 87-a ediție a Thessaloniki International Trade Fair (TIF), care are loc între 9 și 17 septembrie în Salonic, Grecia. Moldova este reprezentată cu stand de țară de către Agenția de Investiții și Ambasada Republicii Moldova în Republica Elenă și Republica Cipru. La standul național sunt expuse produse de la mai multe companii autohtone, care au dat curs inițiativei de a participa la TIF și de a promova produsele moldovenești pe piața internațională. Printre acestea se numără: Viorica Cosmetic, Regina Naturii, Panilino, Orhei Vit, Biantti, Pomul Regal și Equinox. Târgul internațional este o oportunitate excelentă de promovare și dezvoltare a noilor relații de afaceri, întrucât ediția din acest an adună 1500 de expozanți din 18 țări. Numai Bulgaria, ca țară de onoare a ediției curente, aduce 60 de întreprinderi în cadrul târgului. Evenimentul include prezentări din diverse sectoare economice, cum ar fi tehnologia, inovația, protecția mediului, energie, educație, start-up-uri și guvernare electronică, reflectând astfel realitatea socio-economică modernă a țării.

 

 

La Galeria Institutului Cultural Român la Viena,  puteți vizita expoziția de picturi ”Lumile femeii”, semnate de artistele moldovene Galina Vieru  și  Natalia Yampolskaia, organizat de Ambasada Republicii Moldova în cadrul unui parteneriat cu Institutul Cultural Român Viena (@ Rumänisches Kulturinstitut Wien). Evenimentul a reunit publicul vienez iubitor de frumos care a avut prilejul de a contempla simbioza armonioasă intre culoarea și energia picturilor, iar cele 2 artiste au adus prin creațiile lor în prim-plan  intensitatea emoțiilor și a sentimentelor care modeleaza natura interioară si profunzimea sufeltului femeii. Expoziția este deschisă publicului până în 30 septembrie 2023, la Galeria Institutului Cultultural Român din Viena.

 

 

În atenția Comunității moldovenilor din Germania
Agenția de Investiții, în parteneriat cu autoritățile naționale, vă invită la Frankfurt pe data de  17 septembrie 2023,  la un eveniment organizat special pentru comunitatea cetățenilor moldoveni din Germania. În cadrul acestui eveniment, vor fi prezentate oportunitățile investiționale din țara noastră, dar și instrumentele de susținere a afacerilor - atât cele de stat, cât și cele ale partenerilor de dezvoltare din portofoliul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.
Participarea este gratuită, pe baza înscrierii prin intermediul următorului formular: bit.ly/3sf25ii

 

 

”Melodia culorii” – expoziția pictorului Ion Carchelan la Paris. Ambasada Republicii Moldova în Franța, în parteneriat cu Primăria sectorului 6 din Paris, vă invită să descoperiți universul acuarelei pictorului Ion Carchelan. Peisajele sale rustice, fluide, atemporale sunt inspirate din scenele rurale care îl înconjoară în țară, unde continuă să locuiască în localitatea natală: cântecul unei păsări, detaliul frunzelor unui copac, culorile blânde ale apei, o melodie la amurg, delta Dunării în zori. O libertate a culorilor și a gândurilor, până la data de 16 septembrie, orar - Luni – vineri de la 10:30 la 17:00. Joi până la 19:00 și sâmbătă de la 10:00 la 12:00, Primăria sectorului 6 din Paris, Galeria Luxembourg.

Meroslava Parii
12/09/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii