AGENDA ZILEI//13.10.2023

Meroslava Parii
12/10/2023
Grafică: CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

La Ministerul Afacerilor Interne a fost instituită celula de criză în legătură cu situația de securitate din Israel. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și Ambasada sunt în legătură permanentă cu cetățenii care se mai află in Israel și coordonează măsurile de evacuare a acestora în cazul în care sunt solicitări.
Informații de contact:
pagina web: https://israel.mfa.gov.md/
email: [email protected]
telefon de urgență, inclusiv WhatsApp: +972527789772 și +972527998396 (în regim 24/7)
Centru de Apel MAEIE:
0 80 090 990 - gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova.
+373 22 188 000 - pentru apeluri de la telefonul mobil sau de peste hotare.
+37379818081 (inclusiv WhatsApp)
mail: [email protected]

 

Secretarul de Stat al Carolinei de Nord, Elaine Marshall, se află în viziă în Republica Molodva.  În timpul vizitei de o săptămână, doamna Marshall va avea întâlniri cu oficiali de nivel înalt, parteneri cheie și reprezentanți din randul beneficiarilor numeroși ai asistenței oferite de instituții și persoane fizice din Carolina de Nord.

 

Ministerul Finanțelor anunță despre organizarea examenului de evaluare a cunoștințelor pentru nivelul de bază și sesiunii de susținere repetată a examenului pentru nivelul de bază și intermediar al Programului de instruire în domeniul auditului intern în sectorul public, care va avea loc pe parcursul perioadei de 11-13 octombrie 2023

UNDE: Sala Ministerului Finanțelor de pe strada Pușkin nr. 44

CÂND:: 09:00

CONTEXT: Program:  Grupul nr. 4 – pe data de 13 octombrie, cu începere de la ora 09:00;
Grupul nr. 5 – pe data de 13 octombrie, cu începere de la ora 13:00; Examenul de evaluare, cu o durată de 3 ore, se desfășoară în limba de stat în baza unui test-grilă, format din 100 de itemi (subiecte) de evaluare selectate aleatoriu din lista aprobată de Comisia de certificare. Examenul de evaluare se consideră promovat în cazul acumulării de către candidat a unui număr de cel puţin 80 de puncte din totalul de 100 de puncte stabilite pentru testul-grilă.

 

Conferință științifică cu participare internațională - Ziua Miopiei

UNDE: Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Complexul sociocultural, str. Nicolae Testemițanu, 25

CÂND: 09:00, 12-13 octombrie, curent

 

Activitatea: „Ziua contribuabilului”

UNDE: Primăria municipiului  Căușeni

CÂND: 09:00

CONTEXT: Serviciul Fiscal de Stat informează că în incinta primăriei Căușeni, va avea loc activitatea cu genericul „Ziua contribuabilului”, în cadrul căreea, funcționarii fiscali vor desfășura activități de deservire a contribuabililor pentru a asigura oferirea asistenței și consultanței pe aspecte fiscale.

 

Fashion Tour - Vadul lui Vodă

UNDE: Casa de Cultură Vadul lui Vodă, str. Alexei Mateevici, 5

CÂND: 09:00, 13-15 octombrie, curent

CONTEXT: Tour Fashion revine la Vadul lui Vodă. Vă invităm să vă alăturați nouă și să profitați de o oportunitate unică de a achiziționa haine la prețuri mici. Vor fi opțiuni pentru toată lumea. Nu rata această șansă de a-ți exprima stilul unic și de a te bucura de fascinul modei.

 

Campania: Donează sânge, arată că îți pasă!

UNDE: Kaufland, str. Nicolae Testemițanu, 3

CÂND: 09:00-15:00, 11-13 octombrie, curent

CONTEXT: IMSP, Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie vă invită să acceptați invitația, pentru o ocazie bună,  în cadrul Campaniei: „Donează sânge, arată că îți pasă!”. Donează alături de noi și salvează o viață.

 

Conferința Internațională de Sisteme Electromecanice și Energetice SIELMEN-2023

UNDE: Universitatea Tehnică din Molodva, Bloc 6, str. Studenților, 9/8

CÂND: 09:00, 12-13 octombrie, curent

CONTEXT: Conferința SIELMEN, reprezintă un prilej deosebit pentru dezbateri de către reprezentanții mediului academic, industrial de cercetare privind noile realizări, concepte și practici noi în domeniile electromecanic și energetic. A XIV-a ediție a conferinței este organizată de Facultățile de Inginerie Electrică și Energetică din Iași, Craiova și Chișinău.

 

Vizită de presă pe acoperișul Circului din Chișinău

UNDE: Circul din Chișinău, bloc A, str. Circului, 33

CÂND. 10:00

 

Conferință de presă organizată de Comunitatea WatchDog MD cu tema „Prezentarea unui sondaj de opinie publică”

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 10:00

 

HR & Recruitment Conference 2023

UNDE: Tekwill, str. Miron Costin, 13/1

CÂND: 10:00
CONTEXT: Ne dăm întâlnire la HR & Recruitment Conference 2023. Evenimentul revine cu cea de-a patra ediție și va avea loc în data de 13 octombrie, fiind găzduită de Tekwill. Ediția din acest an promite să fie una memorabilă. Vor fi abordate subiecte de actualitate și provocări din industrie, oferind soluții și perspective inovatoare pentru a face față cerințelor în continuă schimbare ale pieței forței de muncă. HR & Recruitment Conference este un punct de reper în peisajul profesional, atrăgând an de an un public select și apreciat din domeniul resurselor umane, inclusiv lideri de talente, experți în recrutare, manageri de resurse umane și profesioniști în dezvoltarea personalului.

 

Atelier de formare profesională: Comunicarea Proiectului profesional către Companie & Tehnicile de Creativitate

UNDE: Universitatea de Stat din Molodva, bloc 3, str. Mihail Kogălniceanu, 65

CÂND: 10:00

CONTEXT: Centrul de Angajabilitate a USM vă invită la atelierul de formare profesională cu  tema: Comunicarea Proiectului profesional către  Companie & Tehnicile de Creativitate, la care veți avea posiblitatea să: dezvoltați abilități esențiale pentru a vă construi propriul proiect profesional personalizat: explorați instrumente digitale care vă vor ajuta să avansați în proiectele voastre profesionale și să interacționați eficient cu companiile; experimentați tehnici creative eficiente pentru a da o viață ideilor voastre.

 

Dezbatere publică

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 11:00

CONTEXT: Dezbaterea publică organizată de Agenția IPN are ca temă: „Războiul din Israel: ce este și la ce ne putem aștepta”.

 

Ședința Consiliului Audiovizualului din 13 octombrie 2023

UNDE: Consiliul Audiovizualului, str. Vlaicu Pârcălab, 46

CÂND: 11:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Partidul ”Renaștere” vă invită la briefing susținut de candidatul pentru funcția de primar al municipiului Chișinău, Vasile Bolea, cu tema: “Problemele cu care se confruntă domeniul construcțiilor și soluții”

UNDE: str. Calea Orheiului, 28/1

CÂND: 11:00

 

Analize economice cu Veaceslav Ioniță – 13 octombrie 2023. Subiectul: Statistică electorală pentru alegerile locale generale din noiembrie 2023”

UNDE: Online

CÂND: 11:30

 

Briefing de presă susținut de Directorul general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Ion Dodon, privind asigurarea obligatorie de asistență medicală și modalitatea de achitare a primei de asigurare medicală de către fondatori de gospodării țărănești

UNDE: Compania Națională de Asigurări în Medicină, str. Vlaicu Pârcălab, 45

CÂND: 12:00

 

Ședința Consiliului național al monumentelor istorice din 13 octombrie 2023

UNDE: Ministerul Culturii al Republiciii Moldova, str. Nicolae Iorga, 21

CÂND: 13:00

 

Eveniment de donație a echipamentelor medicale, Spitalul Raional Orhei

UNDE: Spitalul Raional Orhei, str. Constantin Negruzzi, 85

CÂND: 13:00

 

Conferință de presă

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 13:00

CONTEXT: Conferința de presă este organizată de Centrul pentru Jurnalism  Independent cu tema: „Lansarea primului raport de monitorizare a presei audiovizuale în campania electorală pentru alegerile locale generale”.

 

Lansarea proiectului „Agenda Verde pentru Moldova, Georgia, Ucraina și Moldova”

UNDE: Summit Events, Sala Roșie, str. Tighina, 49/3

CÂND: 14:00

 

Ședința Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective din 13 octombrie 2023

UNDE: Ministerul Sănătății al Republicii Moldova, str. Vasile Alecsandri, 2

CÂND: 15:30

 

Expoziție: „Chișinăul vechi. Gravură”  - autor Vitalie Grișciuc

UNDE: Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, str. Mihail Kogălniceanu, 82

CÂND: 16:00

CONTEXT: Vă invităm la  Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, unde va avea loc inaugurarea expoziției „Chișinăul vechi. Gravură”, autor Vitalie Grișciuc, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova. Expoziția include 40 de gravuri ce reprezintă diferite zone arhitecturale ale Chișinăului vechi, căruia artistul îi rămâne fidel și încearcă să imortalizeze arhitectura urbană.
 

Workshop pentru tineri: Gândește ca un Antreprenor

UNDE: Naringi Cafe, str. Alexandru cel Bun, 83

CÂND: 16:00
CONTEXT: Dreamups, alături de programul Dreamable (pre-accelerator pentru startup-uri tech), are ceva super pregătit pentru tinerii și tinerele din organizațiile și comunitățile studențești din Moldova. Ce ziceți să aflați mai multe despre lumea și gândirea antreprenorială, să dezvoltați abilități practice într-un cadru relaxat și plin de energie? Vă așteptăm.
 

Spectacol „Artă”

UNDE: Teatrul „Alexei Mateevici”, str. Alexei Șciusev, 93

CÂND: 18:00, 15, 20, 21 octombrie, curent

CONTEXT: Teatrul Alexie Mateevici (TAM) pregătește de ceva timp o frumoasă comedie franceză. Vorbim despre spectacolul „Artă”, scris către de Yasmina Reza, actriță, scriitoare, dramaturg-regizoare, translatoare și autoare franceză, născută în 1959. Piesa „Artă” a fost publicată inițial pe 28 octombrie 1994 și pusă în scenă în același an, la Comédie des Champs Elysées din Paris, apoi la Berlin, Londra (1996) și pe Broadway (1998). Astăzi este cea mai jucată piesă a Yasminei Reza și este tradusă în peste treizeci de limbi. Aceasta a fost distinsă cu Marele Premiu „Molière“ pentru cel mai bun autor şi cel mai bun spectacol (în 1995), cu Evening Standard Award for Best Comedy (1996), apoi cu Laurence Olivier Award for Best Comedy (1997).

 

Toamna la Fălești

UNDE: Municipiul Fălești, str. Pietaonală Alexandru cel Bun

CÂND: 11-13 octombrie 2023

CONTEXT: Vă invităm la Expo-târgul universal „Toamna la Fălești”, ediția a IV-a.

 

Training: „Trauma – focissed Cognitive Behaviour Therapy”

UNDE: Universitatea Liberă Internațională din Molodva, Sala Mare a Senatului, str. Vlaicu Pârcălab, 52

CÂND: Până la data de 15 octombrie, curent

CONTEXT: În această perioadă, domnul PhD Bert Biliet, este în calitate de speaker în cadrul trainingului „Trauma – focissed Cognitive Behaviour Therapy”. De acest training beneficiază 3 grupuri de masteranzi și prefisioniști, precum 25 masteranzi și cadre didactoce de l Universitatea Liberă Internațională din Moldova, 21 masteranzi de la Universitatea de Studii Eusopene din Molodva și Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, 23 cadre didactice de la South Ukrainian Mational Pedagogical University named after K.D.Ushynsky, Odessa.

 

Iarmarocul de Toamnă

UNDE: Municpiul Florești, Piața Independenței

CÂND: Până la data de 16 octombrie, curent

CONTEXT: Invităm locuitorii și oaspeții municipiului Florești la Iarmarocul de Toamnă. La Iarmaroc pot participa agenţii economici locali, cât şi din alte localităţi, cu respectarea prevederilor Legii privind comerţul interior nr. 231/2010, precum şi respectarea regulilor şi normelor sanitare, menţinerea curăţeniei pe teritoriul amenajat. Vă aşteptăm cu drag.

 

Spectacol „Matca” de Marin Sorescu

UNDE: Teatrul Fără Nume, str. Sfatul Țării, 18

CÂND: 18:00

CONTEXT: Cuvântul ne leagă. De aceea Sorescu ne dezvăluie prin Irina, că toate bucuriile sunt legate între ele. Simt și cred că suntem creați pentru conexiune. Fie că murim, fie că ne naștem, sau renaștem. Cuvântul nu va muri nicioadată. Viață și moarte, realitate  și imaginar, iubire și speranță, credință și ofrandă. Respingere sau coexistență – în singurătate...sau împreună.

 

Concert Simfonic

UNDE: Palatul Republicii, str. Maria Cebotari, 16

CÂND: 18:00

CONTEXT: Vă invităm la un concert simfonic, prezentat de discipolii de muzică  Zakhar Bron School of Music din Elveția, împreună cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, director artistic și prim-dirijor, Mihai Agafiță.  Din program: Mozart, Wieniawski, Sibelius.

 

Eveniment: Industria Jocurilor

UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 18:30

CONTEXT: Te invităm  să participi la un eveniment ce va reflecta industria de jocuri, însă, din altă perspectivă. Invitata este Kate Edwards, Directoare la The Global Game Jam. Vizita acesteia face parte din programul Creative Speakers, proiect ce are scopul de a crea oportunități unice de învățare pentru studenți și comunitatea creativă. Kate Edwards este o geografă și scriitoare ce lucrează mult cu hărți și jocuri video. Ea a studiat geografia și cartografia (știința de a face hărți) la două universități importante din Statele Unite. A lucrat la Microsoft între anii 1992 și 2005, unde a creat o echipă specială care se ocupă de strategii geopolitice, lucrând și la proiecte importante cum Microsoft Encarta World Atlas.
 

Spectacol: „Minunea” de Gyorgy Schwajda

UNDE: Teatrul Național „Satiricus”, str. Mihai Eminescu, 55

CÂND: 18:30

CONTEXT: În praful podului copilăriei mele, plin de pânze de păianjen și amintiri, în lumina filtrată de acestea eu am văzut minunea. Era mică, blondă și fragilă. Mi-au spus că nu era aia. Mi s-a spus că nu văd ce am văzut. Ar fi trebuit să-i cred pe ei, sau să cred ochilor mei? Mi-au spus ce să văd. Dar eu nu asta am văzut. Deci sunt orb? Sau ei sunt orbi? Pentru că eu văd. Clar. Sau uneori nu vedem ceea ce privim?...

 

Spectacol: „Ultima noapte la Madrid”

UNDE: Teatrul Național „Eugene Ionesco”, bd. Grigore Vieru, 11

CÂND: 18:30

CONTEXT: Spectacolul relatează viața interioară a ultimei femei a lui Picasso. Spectacolul „Ultima Noapte la Madrid” ne redă viața lui Jaqueline Roque, ultima dintre cele șapte soții ale pictorului spaniol Pablo Picasso, despre care acesta spunea că este unica femeie care îl înțelegea. Prin jocul său de o expresivitate artistică excepțională, actrița Ala Menșicov, reușește să transmită publicului gândurile și trăirea sufletească, plină de tristețe, bucurie și fascinație pe care ultima soție a marelui pictor Pablo Picasso, franțuzoaica Jacqueline Roque a trăit-o împreună cu acest geniu până la sfârșitul vieții lui. Din povestea lui Jacqueline aflăm despre viața zbuciumată, creația impresionantă și caracterul despotic al genialului Pablo Picasso, dar și despre marea dragoste pe care această femeie a trăit-o alături de el și în numele căruia și-a sacrificat viața.

 

Spectacol: „Colivia cu nebune” de Jean Poiret

UNDE: Teatrul Republican „Luceafărul”, str. Veronica Micle, 7

CÂND: 19:00

CONTEXT: Un tânăr îndrăgostit peste măsură, Laurent, hotărăște să se însoare. Înainte de acest pas însă, el trebuie să facă față unei dificile încercări – să organizeze o cină în familie, cu părinții. Nimic ieșit din comun până în acest moment, doar că mireasa provine dintr-o familie cu vederi extrem de conservatoare, cu un tată politician care militează pentru morală și familia tradițională. Iar Laurent descinde dintr-o familie ieșită din tiparele unei mentalități conservatoare. De frică să nu-și piardă iubita, tânărul își roagă tatăl să joace în fața familiei ei un rol complicat…„Colivia cu nebune” se recomandă drept o comedie despre aparențe și prejudecăți, familii tradiționale și …mai puțin ori, poate, mai mult de-atât, sau, într-un cuvânt: despre iubire, în toate formele și înțelesurile ei.

 

 APELURI DE ÎNSCRIERE

Se anunță lansarea ediției 2023-2024 a Programului „Bursele Europene pentru Jurnaliști” în Republica Moldova. Participanții vor beneficia, în această toamnă, de un training specializat în probleme de integrare europeană, iar cei mai activi și mai perseverenți vor merge, în 2024, într-o vizită de studiu la Bruxelles. Astfel, și în acest an, Programul va cuprinde trei etape de pregătire profesională: un training specializat, susținut în Republica Moldova de către specialiști în relațiile cu UE, reprezentanți ai diverse instituții implicate în procesul de euro-integrare; o vizită de studiu de o săptămână la Bruxelles, pe durata căreia jurnaliștii selectați se vor întâlni și vor discuta cu oficiali ai UE și vor vizita diverse instituții comunitare; un stagiu de pregătire profesională în cadrul unei prestigioase organizații de presă din Uniunea Europeană sau o țară UE, pentru un jurnalist-finalist al programului. Trainingul se va ține în zilele de 20-22 octombrie 2023. Data-limită de înscriere - 17 octombrie 2023. Sorina Ștefârță, 069189010 (coordonatoarea ediției curente a programului) Mai multe detalii:  burse.europene @gmail.com    

 

Ministerul Muncii și Protecției Sociale invită studenții și absolvenții instituțiilor de învățământ din Republica Moldova să se înscrie la programul de stagii plătite în serviciul public. Stagiarii pot beneficia de o bursă lunară, neimpozabilă, achitată proporțional pentru 160 de ore de activitate desfășurată în timpul lunii. Pentru anul 2023 mărimea bursei este de 3000 de lei. După încheierea programului, participanții care dețin o diplomă de studii superioare absolvite și au finalizat stagiul complet de 720 de ore, fiind evaluați cu calificativul „foarte bine”, pot fi propuși spre numire într-o funcție publică de execuție. În acest caz, pentru angajare nu va fi necesară experiența profesională, nu va fi organizat un concurs și nu va fi stabilită o perioadă de probă. Termenul limită de depunere a dosarului: 16 octombrie 2023. Pentru mai multe detalii: https://shorturl/mnC05

 

În conformitate cu prevederile art,67 alin,(2) și alin.(3) din Legea nr.69/2916 cu privire la organizarea activității notarilor și pct. 11 și 13 din Regulamentul Colegiului disciplinar al notarilor, aprobat prin Ordinul ministrului justiției nr.48/2019, Ministerul Justiției anunță concurs pentru selectarea în calitate de membru supleant din rândul societății civile în componența Colegiului disciplinar al notarilor. Termenul limită de depunere a documentelor pentru participare la concurs: 13 octombrie 2023, ora 17:00. Telefon de contact: 022.201.406. Persoană de contact: [email protected]

 

Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul, anunță că sunt disponibile următoarele oferte privind participarea la mobilitățile academice din cadrul programului ERASMUS+ pentru simestrul II, anul de studii 2023-2024: Powislanski University, Polonia. Domenii propuse: Economie, Finanțe, Management, Business și administrare, Contabilitate. Perioada de aplicare: până la data de 5 noiembrie, 2023. Toate documentele trebuie să fie perfectate în limba engleză și prezentate la Serviciul Relații externe și Mobilitate Academică, birou 224. Pentru mai multe detalii. https://www.usch.md/

 

Consiliul de Presă din Republica Molodva, lansează concursul pentru decernarea Premiului Naţional de Etică şi Deontologie Jurnalistică 2023. Cererile pentru  concurs pot fi propuse  până pe 15 octombrie. Premiul va fi acordat după o evaluare cu participarea publicului şi a unui grup de experţi. Înmânarea Premiului va avea loc la Forumul Mass-Media 2023. Pentru mai multe detalii:  https://shorturl.at/oqH48 Fundația Soros Moldova

 

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova MAC- P  au lansat cel de-al III-ea apel de depunere a dosarelor în cadrul Programului de granturi post-investiționale destinate managementului durabil al terenurilor (MDT). Apelul este valabil  până la data de 20 octombrie 2023. Granturile post-investiționale sunt destinate compensării cheltuielilor pentru procurarea de echipamente şi utilaje agricole și aplicarea măsurilor care asigură conservarea și ameliorarea solurilor. Sunt invitați să solicite finanțare producătorii agricoli individuali, care sunt înregistrați în conformitate cu legislația Republicii Moldova, ce  activează și  au efectuat investiții eligibile în sectorul agricol  și vor prezenta dovada co-finanțării din surse proprii. Granturile nu vor depăși  30% din valoarea investiției eligibile, cu un plafon maxim de până la 10.000 dolari SUA per beneficiar și vor fi acordate prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. Un beneficiar poate  fi eligibil pentru un singur grant post-investițional. Printre echipamentele eligibile pentru finanțare se numără: semănători, tocătoare, stropitoare, combine de recoltare No-Till, combinatoare pentru formarea benzilor (tehnologii Strip-Till), echipamente și sisteme de irigare. Totodată, se va acorda finanțare pentru implementarea măsurilor agrotehnice, fitoameliorative și hidrotehnice care conduc la ameliorarea solului.Detalii: https://www.capmu.md/.../programul-de-granturi-post.../.

 

Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, cu suportul USAID Moldova și PNUD Moldova, lansează concursul de eseuri pentru copii și tineri, cu genericul „De ce aș candida în localitatea mea?”. Cine sunt viitorii primari și consilieri ai Republicii Moldova? De ce i-ar interesa să devină aleși ai poporului? Ce probleme și-ar propune să rezolve? Răspunsurile la toate aceste întrebări se vor găsi în eseurile scrise de participanții la concurs. La competiție se pot înscrie copii și tineri din două categorii de vârstă: elevi/eleve din clasele a VII-a – IX-a și elevi/eleve din clasele a X-a – XII-a. Câștigătorii concursului vor primi certificate cadou de la Librarius și jocuri de societate. Eseurile pot fi transmise până pe 22 octombrie 2023. Mai multe detalii despre înregistrare și condițiile de participare pe cicde.md #USAIDMoldova #ProiecteleUSAID

 

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova anunță concurs pentru ocuparea funcțiilor publice vacante în cadrul aparatului central, după cum urmează: Direcția cooperare bilaterală; Secţia Europa Occidentală, Centrală și de Sud-Est - Ataşat / Atașată – 02 posturi; (accesați anunțul în hyperlink); Secţia America - Ataşat / Atașată – 01 post; (accesați anunțul în hyperlink); Direcția drept internațional; Secţia tratate multilaterale - Ataşat / Atașată – 01 post; (accesați anunțul în hyperlink); Secţia tratate bilaterale - Ataşat / Atașată – 01 post (accesați anunțul în hyperlink);  Dosarul de concurs poate fi depus la sediul MAEIE  prin e-mail ([email protected])/ prin poștă / personal (str. 31 August 1989, nr. 80, MD – 2012, mun. Chişinău), până la data de 23 octombrie 2023 (inclusiv), ora 16:30. Pentru informații suplimentare nu ezitați să contactați Secția resurse umane și contencios: Nr. Telefon: 022 578 281; e-mail: [email protected].

 

Școala Doctorală în domeniul Științe Medicale, anunță concurs de admitere la studii superioare de doctorat (ciclul III) pentru anul de studii 2023-2024. Concursul se organizează simultan pentru locurile cu finanțare de la bugetul de stat și pentru cele cu taxă de studii. În total sunt alocate 67 de locuri finanțate de stat. Perioada de depunere a actelor este până la data de 20 octombrie, curent. Pentru mau multe detalii - https://usmf.md/.../2-20-octombrie-2023-admiterea-la...

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

Ministrul muncii și protecției sociale Alexei Buzu, participă la cea de-a 74-a sesiune a Comitetului Executiv al Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), desfășurată în perioada 9-13 octombrie, la Geneva, Elveția.  În discursul susținut în cadrul sesiunii, ministrul a mulțumit echipei UNHCR și altor agenții ONU pentru intervenția promptă și sprijinul substanțial, acordat în gestionarea crizei refugiaților din Ucraina.

 

În perioada 9-15 octombrie, ministrul finanțelor Petru Rotaru, efectuează o vizită de lucru la Marrakech, Maroc, în cadrul căreia participă la ședințele anuale ale grupului Băncii Mondiale și ale Fondului Monetar Internațional (FMI), împreună cu secretarul de stat al Ministerului, dl Ion Gumene și delegația Băncii Naționale a Moldovei. Delegația moldovenească va avea mai multe întrevederi cu oficiali ai FMI, Băncii Mondiale, Comisiei Europene, JICA (Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională), IFC (Corporația Financiar Internațională), Trezoreriei SUA, Ministerelor de finanțe și România și Lituania, și altor instituții internaționale. Şedinţele FMI şi Băncii Mondiale, desfăşurate anual, întrunesc miniştri de finanţe, reprezentanţi ai băncilor centrale și manageri de nivel înalt din mediul academic şi sectorul privat pentru a discuta probleme de interes mondial, tendinţele economiei mondiale și perspectivele de dezvoltare, evoluția sistemului financiar mondial, eficientizarea asistenţei externe ș.a.

 

În perioada 09-14 octombrie 2023, o echipă a Universității de Stat din Moldova întreprinde o vizită de studiu la Universitatea din Palermo, Italia, în cadrul proiectului ERASMUS+ AC2 DEFEP - Distance education for future: best EU practices in response to the requests of modern higher education seekers and labour market. Reuniunea este dedicată noilor abordări pedagogice și didactice în contextul învățământului la distanță, precum și metodologiei învățământului la distanță.  Prima zi a stagiului a început cu prezentarea Centrului de Inovare si Îmbunătățire a Predării Universitare a Universității din Palermo, care a atras atenția prin abordarea inovativă și prin diversitatea cursurilor pentru diferiți actori ai vieții universitare: profesori noi, profesori cu experiență, cercetători, staff administrativ. Totodată, au fost punctate și un șir de provocări în activitatea Centrului: lipsa motivației universitarilor pentru frecventarea cursurilor, numărul în scădere a celor care se înscriu la cursurile ș.a.

 

Ambasada Republicii Moldova din Israel informează că funcționează în regim alert, fiind prestate doar servicii consulare de urgență, cum ar fi emiterea documentelor de călătorie. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene recomandă tuturor cetățenilor Republicii Moldova care doresc să părăsească Israelul să utilizeze rutele comerciale disponibile în zilele următoare, fie că se îndreaptă spre Chișinău, București sau alte orașe din care pot călători mai ușor spre Republica Molodova. Reiterăm că următorul  zbor pe cursa Tel-Aviv-Chișinău sunt programate pentru: 15.10.2023. Totodată, Ambasada Republicii Moldova în Israel a emis un comunicat prin care informează că vizele străinilor care se află legal în Israel și care expiră luna viitoare vor fi prelungite. Reamintim importanța respectării cu strictețe a instrucțiunilor de securitate emise de autoritățile israeliene.

 

Împreună cu Clubul Carte, vă invităm la serata literară a scriitoarei Anda Vahnovan, autoarea cărților „Sârme” și „Underground”. Veți afla despre parcursul, motivațiilor și inspirația scriitoarei Anda Vahnovan. Evenimentul va avea loc în data de 19 octombrie, ora 18:00, la sediul Ambasadei Republicii Moldova în Franța, 19 rue Henri Rochefort, 75017, Paris. Rugăm doritorii să se înregistreze la adresa electronică. [email protected]

Meroslava Parii
12/10/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii