AGENDA ZILEI//13.11.2023

Meroslava Parii
12/11/2023
Grafică CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 

Ședința săptămânală a serviciilor primăriei Chișinău din 13 noiembrie 2023

UNDE: Online

CÂND: 08:30

 

Campania „Împarte o carte”
UNDE: Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creanga”, Alexei Sciusev, 65

CÂND: 09:00
CONTEXT: Continuă Campania „Împarte o carte”. Dacă dorești să contribui la oferirea șanselor egale de dezvoltare a copiilor și tinerilor din satele noastre prin îmbogățirea bibliotecilor cu mai multe cărți, participă la Campania de colectare a cărților. Campania se va desfășura până la data de 20 decembrie 2023. Sunt binevenite cărți noi sau în stare foarte bună de literatură pentru copii și tineri, cărți non-ficțiune, enciclopedii, dicționare în limba română, precum și în alte limbi vorbite sau studiate în Republica Moldova.

 

Activități dedicate zilei UNESCO a Filosofiei la USM

UNDE: Universitatea de Stat din Moldova, Bloc Central, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 09:30

CONTEXT: În perioada 13-18 noiembrie 2023, Departamentul Filosofie și Antropologie organizează o serie de activități dedicate zilei UNESCO a Filosofiei, marcată tradițional în a treia zi de joi a lunii noiembrie. Din program: 13 noiembrie – Happening „Abis Existențial”, 14 noiembrie - Prezentare de carte: „Studii de gândire filosofică românească”, autor Dumitru Căldare, conf., univ. doctor habilitat, 15 noiembrie - Masă rotundă interuniversitară cu participarea studenţilor de la Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei, Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” cu titlul „Cosnpirația obiectelor”.

 

Club de presă „Comisia Europeană a recomandat deschiderea negocierilor de aderare de către Republica Moldova cu UE – ce urmează?”

UNDE: Europa Cafe, str. Alexei Sciusev, 97

CÂND: 10:00

CONTEXT: Scopul clubului de presă este de a dezbate subiectul cu privire la anunțul făcut de către Comisia Europeană cu privire la recomandarea de începere a negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova. Vom discuta despre pașii următori și care sunt principalele priorități și provocări de reformă din domeniile justiției, economie și social.

 

Dezbaterea publică organizată de Agenția de presă IPN la tema „Arborele genealogic european al Molodovei”

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 10:00

 

Lex-Expert – Curs de educație digitală

UNDE: Biblioteca Publică de Drept, filiala BM "B.P.Hașdeu", str. Armenească, 42

CÂND: 11:00

CONTEXT: Din program: Utilizarea bazelor de date juridice; Utilizarea catalogului electronic; Top surse – Modalități de căutare a articolelor științifice juridice; E-Cariera: Crearea unui CV, căutarea unui loc de muncă.

 

Conferință de presă organizată de Partidul Platforma Demnitate și Adevăr

UNDE: Sediul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, str. Columna, 135

CÂND: 11:00

 

Sesiune de informare despre studii la College of Europe – USARB

UNDE: Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Sala Polivalentă

CÂND: 11:30

CONTEXT: Departamentul de Relații Internaționale al USARB - Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Adam Volf, ofițer de comunicare și recrutare la Colegiul Europei din Natolin (Polonia), Delegația UE în Moldova, vă invită la o sesiune de informare despre studii la College of Europe. În cadrul sesiunii de informare se va prezenta istoria Colegiului, oferta academică, oportunitățile de burse pentru studenții din Moldova, viața în Polonia și procesul de aplicare. De asemenea, se vor oferi răspunsuri la întrebările studenților.
 

Conferință de presă susținută de Președintele Partidului MAN, Ion Ceban

UNDE: Str. Petru Movilă, 23/7

CÂND: 12:15

 

Începe tipărirea buletinelor de vot pentru turul al doilea al alegerilor generale din 19 noiemnbrie 2023

UNDE: Tipografia Centrală, str. Florilor, 1

CÂND: 13:00

 

Eveniment cu genericul „Atitudinea de Recunoștință”

UNDE: Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, bloc 1, sala 302, str. Ion Creangă, 1

CÂND: 15:00

CONTEXT: Vă invităm la Cursul intensiv de limba engleză cu Troy și Heidi Jo Darrin. Evenimentul va purta genericul „Atitudinea de Recunoștință”, organizat de Centrul American,
în colaborare cu Catedra de Filologie Engleză din cadrul UPSC. Sesiunea este deschisă tuturor celor interesați, indiferent de nivelul de cunoștințe al limbii engleze. Fie că sunteți la început de drum, sau doriți să vă îmbunătățiți abilitățile lingvistice.

 

Eveniment: La Startup 101 – Ediția a III-a

UNDE: Yep Molodva, Online

CÂND: 17:00, 13-17 noiembrie, curent

CONTEXT: La Startupul 101, este o școală de antreprenoriat gratuită pentru toți elevii cu vârsta cuprinsă între 14-19 ani, care se va desfășura timp de 5 zile, online, în luna noiembrie. Programul se află la cea de-a treia ediție, iar asta înseamnă că peste 2500 de elevi au învățat deja despre startupuri și afaceri alături de noi. În cele 5 zile, îți vom povesti despre: Ce profesii nu vor mai exista în viitor; Cum să dezvolți idei care să-ți aducă venit; Care sunt primii pași de realizare a unei idei; Design Thinking – de unde vin ideile; Marketing și analiza pieței; Management și leadership;
Public speaking – cum faci o prezentare care să atragă și să convingă.
 

Pub Quiz – Sezonul 46
UNDE: Lake House Brewery, bd. Ștefan cel Mare, 182

CÂND: 19:00
CONTEXT: Quizul este un joc intelectual distractiv în care echipe de cel mult 7 persoane încearcă să acumuleze cât mai multe puncte. Îți garantăm întrebări bune, concurență acerbă și multe emoții pozitive. Jocul e compus din câteva runde tematice și o întrebare finală. Cu un pic de logică, atenție și cunoștințe generale, fiecare poate pleca acasă cu impresii excelente. Iar cu puțin noroc – chiar și cu un premiu. Quizul este gata să primească jucători de toate vârstele. Pentru a vă simți pregătiți de joc, răsfoiți cele mai recente titluri de știri, ascultați cele mai noi piese, luați-vă dispoziția bună și adunați-vă echipa luni, la Lake House Brewery.

 

Program de instruire a tinerilor facilitatori în educația Non-Formală

UNDE: Centrul Municipal de Tineret, str. Mitropolit Varlaam, 90

CÂND: Până la data de 22 decembrie, curent

CONTEXT: Programul este o experiență transformațională pentru tineri. În cadrul programului veți învăța cum să facilitați activități educative într-un mod interactiv și atractiv. Această abilitate este esențială pentru a inspira și a implica tinerii la învățare. În același timp, programul te va ajuta să îți dezvolți abilitățile de cominicare, cum să îți exprimi gândurile și ideile într-un mod clar. Veți învăța să gândiți în afara cutiei, să dezvoltați idei inovatoare și să creați activități educative captivante.

 

Expoziţia-concurs Salonul Național de Artă Contemporană, ediția I-a, la Centrul Expozițional Constantin Brâncuși

UNDE: CE Brâncuși, bd. Ștefan cel Mare, 3

CÂND: Până la data de 26 noiembrie, curent

CONTEXT: Evenimentul este consacrat aniversării a 120-a a UAP, moștenitoare firească a Societății Amatorilor de Arte Frumoase din Basarabia, înființate la 1903. Expoziția cuprinde 118 lucrări de artă: pictură, grafică, sculptură și arte decorative, realizate în diverse tehnici și materiale, semnate de 96 membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova.
 

Luna Filmului European

UNDE: Europa Cafe, str. Alexei Sciusev, 97

CÂND: Până la data de 9 decembrie, curent

CONTEXT: Unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice din Europa ajunge și în Republica Moldova. Începând cu acest an, în luna noiembrie, țara noastră se alătură proiectului „Luna Filmului European”. Orașul Chișinău va deveni unul dintre cele peste 45 de orașe europene în care publicul va avea posibilitatea să privească, pe marile ecrane, pelicule care au câștigat sau au participat la festivaluri internaționale de film, precum Cannes, Berlin sau Locarno. Acesta va fi primul an în care „Luna Filmului European” va fi organizată și în Republica Moldova.
 

Proiect fotografic al artistului român Matei Bejenaru

UNDE: Muzeul Național de Artă al Moldovei, str. 31 August 1989, 115

CÂND: Până la data de 3 decembrie, curent

CONTEXT: Muzeul Național de Artă al Moldovei (MNAM) găzduiește în perioada octombrie-decembrie 2023 primul proiect fotografic expus la Chișinău al artistului român Matei Bejenaru.
Expoziția de la Chișinău conține lucrări expuse la standard muzeal și va fi difuzată și o proiecție video ce va dezvălui aproximativ alte 200 de imagini din proiectul PRUT.

 

Expoziție: „Dimensiunile personalității lui Dimitrie Cantemir

UNDE: Biblioteca Națională a Republicii Molodva, str. 31 August 1989, 78A

CÂND: Până la data de 30 noiembrie, curent

CONTEXT: Expoziția este dedicată celebrării a 350 de ani de la naşterea marelui cărturar român, erudit de faimă europeană, domnitor moldovean, academician berlinez, cronicar, a cărui operă valoroasă este de peste trei secole în patrimoniul cultural naţional şi universal. Expoziția readuce în atenția publicului sinuosul traseu biografic și politic al lui Dimitrie Cantemir, personalitate complexă a culturii noastre și a culturii europene, care continuă să trezească interesul istoricilor și cercetătorilor din diverse generații, dar mai ales excepționala sa operă, de factură enciclopedică.
 

APELURI DE ÎNSCRIERE

 

Ministerul Muncii și Protecției Sociale anunță concurs pentru ocuparea funcției publice vacante de consultant principal (perioadă determinată), Direcția politici în domeniul raporturilor de muncă și dialog social
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 27 noiembrie, curent

Pentru mai multe detalii AICI

 

Ministerul Justiției organizează examen de atestare a interpreților și traducătorilor autorizați
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 26 noiembrie, curent

CONTEXT: Doritorii de a susține examenele de atestare a interpreților și traducătorilor autorizați pot depune dosarele la Ministerul Justiției până la data de 26 noiembrie 2023. Examenul de atestare se va desfășura în perioada 11-15 decembrie și este organizat de Comisia de atestare și disciplină a interpreților și traducătorilor autorizați. Pentru mai multe dtalii AICI

 

Concurs - Expert asociat al echipei CRJM

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 20 noiembrie, curent

CONTEXT: Ești specializat în justiție, anticorupție și integritate, drepturile omului, democrație, societate civilă și vrei să devii expert asociat al echipei CRJM? Atunci te încurajăm să depui dosarul până la 20 noiembrie. Experții selectați vor fi contractați pentru o perioadă de până la trei ani și urmează a fi implicați periodic în activitățile noastre, inclusiv cele de cercetare și analiză juridică, elaborarea opiniilor juridice și/sau comentariilor la proiecte de lege și inițiative legislative, advocacy, activități de instruire și reprezentare. Pentru mai multe detalii AICI

 

Anunț - Două inițiative de suport pentru mass-media

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 14 februarie, 2024

CONTEXT: Uniunea Europeană a anunțat recent două initiative de suport pentru mass-media. Prima din ele se focusează pe colaborări transfrontaliere. Bugetul total al acesteia este de până la 6 milioane de euro. A doua, este dedicată mass-mediei locală/regională, jurnalismului de investigație și de interes public, etc. Bugetul disponibil este de până la 5 milioane de euro. Pentru mai multe

detalii AICI

 

Apel deschis pentru depunerea aplicațiilor la proiectele standard a Programului Interreg NEXT România-Republica Moldova

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 8 decembrie 2023, curent

CONTEXT: Autoritatea de Management a Programului Interreg NEXT România-Republica Moldova lansează primul apel de proiecte standard. Fondurile europene disponibile pentru acest apel de proiecte însumează 40 milioane de euro. Pot fi depuse proiecte care aduc beneficii în următoarele domenii: prevenirea și combaterea dezastrelor naturale, educație, sănătate, turism și managementul frontierei. Pentru eventuale dificultăți întâmpinate în procesul de depunerea a aplicațiilor, vă rugăm să contactați Secretariatul Comun al Programului Interreg NEXT, la adresa http://[email protected].

 

Ambasada SUA la Chișinău caută candidați eligibili și calificați pentru următoarea/următoarele poziție/poziții: Financial Specialist, Financial Management Assistant

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 15, 16 noiembrie, curent

CONTEXT: Ambasada SUA la Chișinău caută candidați eligibili și calificați pentru următoarea/următoarele poziție/poziții: Financial Specialist, Financial Management Assistant
Financial Specialist (Chișinău-2023-43) https://bit.ly/45SdzGB
Termen limită de depunere a cererilor: 15 noiembrie 2023
Financial Management Assistant (Chișinău-2023-44) https://bit.ly/47apSiC
Termen limită de depunere a cererilor: 16 noiembrie 2023
Pentru a vizualiza toate posturile vacante disponibile în prezent, vizitați https://md.usembassy.gov/embassy/jobs/ și accesați aplicația electronică de recrutare (ERA).

 

Ajutorul pentru perioada rece a anului (APRA) a fost integrat în Programul guvernamental „Ajutor la contor”

CÂND: Începând cu 1 noiembrie, curent

CONTEXT: Anul acesta va fi pus în aplicare un mecanism unificat de compensare, care va include compensații aplicate direct în facturile pentru energie termică, gaze naturale sau energie electrică, precum și un ajutor financiar sub formă de plată monetară lunară, pentru familiile care utilizează combustibili solizi. Pentru a beneficia de aceste compensații, toți cetățenii se vor înregistra pe platforma online compensatii.gov.md, începând cu 1 noiembrie 2023. Persoanele cărora li s-a stabilit dreptul la APRA până la intrarea în vigoare a modificărilor legislative vor primi prestația echivalentă APRA, adică 700 lei/lunar, în lunile pentru care acest drept a fost stabilit. Pentru mai multe detalii AICI

 

Ofertă de mobilitate academică pentru studenții USM în cadrul programului Erasmus+ KA171

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 24 noiembrie, ora 17:00

CONTEXT: Oficiul Mobilități Academice din cadrul Departamentului Cooperare Internațională, Universitatea de Stat din Moldova, în parteneriat cu Universitatea din Napoli Federico II, Italia, anunță concurs de selectare a beneficiarilor de mobilitate academică pentru studii, pe perioada anului academic 2023/2024 - Științe Politice (Political Sciences). Pentru mai multe detalii AICI

 

Apelul pentru proiecte cu valoare mică

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 15 ianuarie, 2024

CONTEXT: Programul Interreg NEXT România-Republica Moldova lansează apelul pentru proiecte cu valoare mică. Apelul de proiecte vizează toate cele 3 priorități ale programului de cooperare și va finanța proiecte în următoarele domenii: schimbări climatice și prevenirea riscurilor, biodiversitate, educație, sănătate și bună guvernanță. Eventuale întrebări sau clarificări cu privire la conținutul documentelor pot fi transmise pe adresa:http://[email protected] cu cel mult 21 de zile înainte de încheierea apelului de proiecte.

 

Procesul de recepționare a cererilor de acordare a subvențiilor post-investiție

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 16 noiembrie, curent

CONTEXT: Subvențiile vor fi acordate domeniilor prioritare, stabilite în urma consultărilor cu mediul de afaceri. Astfel, fermierii își vor recupera o parte din cheltuieli pentru investițiile realizate în plantații, sere, echipamente de irigare, ferme zootehnice, tehnologii de lucrare a solului, infrastructura post-recoltare, dezvoltarea agroturismului rural etc. Cererile de subvenționare pot fi depuse de către solicitantul de subvenție sau de reprezentantul acestuia la oficiile teritoriale ale AIPA din raza teritorială în care s-a efectuat investiţia.

 

Apel de Proiect Standard

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 8 decembrie, curent

CONTEXT: Unul din cele mai importante programe de cooperare transfrontalier ale Uniunii Europene lansează primul apel de proiecte – Apel de Proiect Standard, cu un fond disponibil de 40 milioane euro pentru inițativele transfrontaliere. Pot fi depuse proiecte care aduc beneficii în următoarele domenii: prevenirea și combaterea dezastrelor naturale, educație, sănătate, turism și managementul frontierei. Județele de frontieră Botoșani, Iași, Vaslui, Galați (România) și întreg teritoriul Republicii Moldova sunt eligibile pentru finanțare. Pentru mai multe detalii AICI

 

Concurs pentru elevi la tema: Efectele negative provocate de fenomenul Corupției

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 15 decembrie, curent

CONTEXT: A fost dat start concursului în cadrul căruia elevii se vor expune prin desene, poezii și compoziții plastice la tema: Efectele negative provocate de fenomenul Corupției. Sunt invitați să participe elevii claselor gimnaziale (5 - 9) din municipiul Strășeni. Creațiile pot fi depuse la primăria Strășeni, în of. 18, doamnei Alina Ceban. Concursul este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană (European Union in the Republic of Moldova) și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova) și Centrul Contact.

 

Întâlnire de încheiere a Anului Tineretului la Chișinău

TERMEN LIMITÂ DE APLICARE: 20 noiembrie, curent

CONTEXT: Pe 3 decembrie ne dăm întâlnire pentru a încheia Anul Tineretului la Chișinău așa cum se cuvine, dar și pentru a premia cei mai activi voluntari, cele mai interesante proiecte de voluntariat și cele mai eficiente organizații. Dacă ai participat activ în activități de voluntariat pe parcursul anului, poți fi printre cei care va primi trofeul în cadrul Galei Voluntarilor la următoarele categorii: Volunrarul anului 2023; Coordonatorul/coordonatoarea de voluntari a/al anului 2023; Proiectul remarcabil de voluntariat al anului 2023; Structuri orientate spre implementarea activităților de voluntariat. Pentru mai multe detalii AICI

 

Apel de colectare a dosarelor în cadrul Competiției Moldova Eco Energetică ediția 2023

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 22 noiembrie, curent

CONTEXT: Ediția din acest an a Competiției este dedicată sectorului public și urmărește identificarea și aprecierea celor mai de succes proiecte implementate în sectorul public. Toți participanții vor concura la o singură categorie numită generic ,,Rolul exemplar al sectorului public în promovarea eficienței energetice și energiei regenerabile”. La competiție se pot înscrie instituții publice (instituții educaționale, culturale, sociale și medicale), dar și autoritățile publice locale (nivelul 1 și 2), care au implementat proiecte de eficiență energetică și valorificare a surselor de energie regenerabile. Participanții vor depune formularele semnate electronic la poșta electronică a AEE: http://[email protected].
 

Lansarea primului apel de depunere a cererilor pentru subvenții

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 14 decembrie, curent

CONTEXT: Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a lansat primul apel de depunere a cererilor pentru forma de subvenționare plăți investiții pe etape. Valoarea subvenției acordate unui solicitant nu va depăși 15 milioane de lei, iar pentru grupurile de producători agricoli sau cooperativele de întreprinzător, valoarea subvențiilor va fi de până la 25 de milioane de lei. Documentele privind depunerea și obținerea plății investițiilor pe etape pot fi văzute pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

Program de Dezvoltare a Capacităților de Securitate Cibernetică

UNDE: Academia de Guvernare Electronică din Estonia

CÂND: 13-16 noiembrie, curent

CONTEXT: La Academia de Guvernare Electronică din Estonia are loc Programul de Dezvoltare a Capacităților de Securitate Cibernetică. La eveniment participă si un grup de studenți din Republica Moldova, care fac parte din domeniul IT și au abilități tehnice. Programul se desfășoară în prioada 13-16 noiembrie, curent, și va include diverse activități de învățare: două zile de ateliere de lucru online, o zi de studiu individual sub mentorat și o competiție de final „Cyber Battle”.

 

Târgul mondial de electronice – Productronica 2023

UNDE: Munchen, Germania

CÂND: 14-17 noiembrie, curent

CONTEXT: Suntem încântați să vă anunțăm că ACEM în parteneriat cu Agenția de Investiții/Invest Moldova Agency, va participa la târgul mondial de electronice - Productronica 2023, München, Germania, pentru a treia oară consecutiv. Vă așteptăm cu drag să ne vizitați la standul de țară B3.241. Participarea în cadrul evenimentului are loc cu sprijinul proiectului „Întreprinderi și Comune Puternice pentru Moldova”, finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și Guvernul Elveției, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

 

International Applied Social Sciences Congress VII- (C-IASOS – 2023) – Ediția a VII-a

UNDE: Valletta, MALTA, St Paul Street Valletta VLT 1216 Malta

CÂND: 13-15 noiembrie, curent

CONTEXT: Categorie de personal țintă: doctoranzi, mediu academic, mediu antreprenorial, tineri cercetători. Domeniul: Media şi comunicare, Sociologie, Ştiinţa informaţiei, Ştiinţe ale educaţiei, Ştiinţe economice, Ştiinţe inginereşti şi tehnologii, Ştiinţe politice, Studiul artelor şi culturologie.
Organizatori: University of Uşak, Academia de Studii Economice din Moldova, Universita Malta,
University of Rijeka, Croația, University “Ukshin Hoti” Prizren.
 

Meroslava Parii
12/11/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii